MSI анонсувала вихід GeForce RTX 5080 Suprim у версії DRACO EPIC EDITION

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
kairo
Member

Повідомлення

MessiaH: 04.08.2026 15:28Брал 4090 самую дешмарную от KFA2 SG1-OC кажись версию, отпахала 2,5 года без проблем, выходила по цене дешевле палита и вполне тихая и холодная. В видеокарте главное это какой там чип, все карты с одинаковым чипом будут работать одинаково и разниц не будет, ну максимум по температуре
Є різниця в системі живлення та СО. Моя карта розрахована на 600 Вт, тому робота в режимі 450 Вт для неї лайтова.
evenmore
Member

Повідомлення

aaleksandrenko: 04.08.2026 14:29 паліт ніколи не робив топ сегмент типу астрал. а при умовному мсі вантуз і паліт геймрок другий виглядає краще ;)
GameRock действительно принципиально отличается от ROG?
Преимущество ROG в чуть большей стабильности исполнения, и подсветке богаче. В остальном у половины старших моделей палит СО такое же или чуть лучше.
Сравнивать по единичным моделям типа astral 5090 тоже такое себе, да и реально значимых преимуществ СО я неё не заметил. С тюнингом +/- таф выходит, суприм и аорус больше понравились.
Причём стабильность только с зелёными картами, много красных моделей от ROG были проблемными.

И считать ли топ исполнением, например, ASRock 6900 XT OC Formula? 23 фазы питания (при этом СО совершенно среднего уровня, зачем они?).

Отправлено спустя 9 минут 21 секунду:
AlexWest: 04.08.2026 15:48 Зараз маразмом є покупка будь-чого для ПК. А дорожчі варіанти відрізняються від найдешевших тишою, прохолодністю (відповідно, трохи довше живуть, мають менший шанс полихнути, менше гріють весь системник, тобто, в компі все довше житиме; і при цьому швидші; розжени карту в бюджетному виконанні, і отримаєш бомбу сповільненої дії), потужнішими ланцюгами живлення, тобто, під-час проблем з електропостачанням мають менший шанс вийти з ладу, мають додаткові захисти і т.д. Якщо береш ХХ80, ХХ90, то тупо брати якраз щось окрім Астрала чи Супріма. Це з простішими картами можна підзабити на виконання, і то.
Астрал и суприм это неплохое решение, чтоб не вникать. Но я и плохих TUF не помню, например. Если же вникать, окажется что всё зависит от конкретной модели, а ииногда даже ревизии, и покупка топа мси/гигабит/асус не означает автоматически почти ничего из вышеописанного, кроме врм.
Про разгон это не серьёзно, настройка кривой - конечно, но вот повышение штатных лимитов на топе даст сколько, 3% при идеальном тюнинге?
Kullerok
Member

Повідомлення

Sanьka: 04.08.2026 13:47
MessiaH: 04.08.2026 13:335080 от любого производителя
Ну не скажи. Наприклад одне діло Асус, МСІ інше якийсь Паліт. Правда?
Вроде ж палиты норм начали делать. не знаю у меня конечно только асусы были и щас мси. Но бабки у подъезда говорят карты агонь :gigi:
leif
Member

Повідомлення

evenmore: 04.08.2026 16:143% при идеальном тюнинге
3% відносно чого?

якщо порівнювати з рівнем FE (нерідко саме його бачимо у дешевших виконань вендорів), то побільше буде:

результати мого супріму викладав тут:
viewtopic.php?p=4096566#p4096566

результати 5090 фе можна глянути в тому ж таки огляді, який я коментував:

https://wccftech.com/review/msi-geforce ... eashed/5/

3DMark Port Royal
моя карта 40857 vs 34777 у 5090 FE

3DMark Speedway
моя карта 15541 vs 14580 у 5090 FE

3DMark Firestrike Ultra (Graphics score)
моя карта 36272 vs 32468 у 5090 FE

3DMark TimySpy Extreme (Graphics score)
моя карта 27290 vs 25618 у 5090 FE
leif: 13.02.2026 17:46це результати зі стоковим профілем управління вентилем, з розгоном 24/7 в якому карта працює без жодного крешу більше ніж пів року, з тією швидкістю обертання конфігу корпусних вентилів, які у мене вказані в профілі.

з.і. недавно підняв макс вольтаж з 1.07 до 1.09 то папуги ще мікро-підросли, але це вже не принципово :gigi:
MessiaH
Member

Повідомлення

AlexWest: 04.08.2026 15:48А чому переплачували за Gamerock, якщо "карти всі однакові"?
В смысле переплачивая? Версия от palit gamerock это самая дешмарная версия 5090, чуть дороже gamerock OC, но там отличия только в прошивке, заменил прошивку и получил gamerock OC по цене Gamerock
AlexWest: 04.08.2026 15:48А дорожчі варіанти відрізняються від найдешевших тишою, прохолодністю (відповідно, трохи довше живуть, мають менший шанс полихнути, менше гріють весь системник, тобто, в компі все довше житиме; і при цьому швидші
Скорость у всех карт, построенных на одном чипе одинаковая, разгон чипа на 300 мгц даст в лучшем случае 3-4 кадра, а стоковая разница до 50-70 мгц вообще не будет заметна. Да, есть разница в паре градусов по температуре, но не критична и не повлияет даже на срок службы потому что у всех карт температуры находятся в пределах допустимого лимита, определенного производителем чипа. Греют карты окружение абсолютно одинаково, карта если она хавает 600 ватт, то будь это мой Palit или Asus Astral он одинаково выбрасывает тепла и одинаково повышает температуру внутри корпуса. По надёжности они все тоже примерно на одном уровне, а от заводского брака никто не застрахован
leif
Member

Повідомлення

MessiaH: 04.08.2026 16:43Да, есть разница в паре градусов
а може і не парі градусів а побільше, а також не забувай, як тобі вище зазначили, що не всі такі мазохісти, щоб тримати в корпусі півтора десятки 140мм вентилів на 2500об/хв, а тоді виявляється, що умовний супрім працює значно тихіше за дешевші виконання. а тут вже можна і доплатити для багатьох юзерів (наприклад для мене)
MessiaH
Member

Повідомлення

kairo: 04.08.2026 15:50Є різниця в системі живлення та СО. Моя карта розрахована на 600 Вт, тому робота в режимі 450 Вт для неї лайтова.
Не знаю, видел обзор досок 5090 и все доски практически одинаковы кроме Асус Астрал. А про то что там мси suprim имеет супер систему питалова и т.п., так вот у одного блохера на Ютубе Bang4buck была суприм версия 4090, через 2 года и после разгонов она у него отъе...ла в мир иной, поэтому всё это условности
evenmore
Member

Повідомлення

leif: 04.08.2026 16:32 3% відносно чого?
Относительно тюнинга в стандартных лимитах PL и максимальных. Последний раз ковырял это всё с полгода назад. Помню что разница между 500вт и 600вт получилась 1-3%. А стандартный лимит 575. Так какая там разница может быть?
MessiaH
Member

Повідомлення

leif: 04.08.2026 16:46а може і не парі градусів а побільше, а також не забувай, як тобі вище зазначили, що не всі такі мазохісти, щоб тримати в корпусі півтора десятки 140мм вентилів на 2500об/хв,
Они не молотят постоянно на всю катушку, настроены на вращение в зависимости от температуры процессора. Кульки видеокарты настроены в ручном режиме и даже 3500 оборотов на карте палит сильно не слышны, вертушки очень тихие. В итоге я имею в играх 67-68с по чипу при 600 ваттах жора и 78с по памяти. Это всё далеко до максимально допустимых температур чипа и памяти
leif
Member

Повідомлення

evenmore: 04.08.2026 16:51А стандартный лимит 575. Так какая там разница может быть?
просто підняттям ліміту на 25 вт? та яка, ледь-ледь помітна, звичайно :) якщо взагалі помітна, які там 3%
Filabatya
Member

Повідомлення

MessiaH
Ви глухий, як тетеря)
спойлер
Ви дуже не праві на рахунок систем охолодження відеокарт, через ваш корпус і від цього будуєте логічний ряд. Я коли мав самий дешман 5070 віндфорс на 3 вертухана, то паверліміт був 120%, але гнати її було не комфортно акустично під андервольтом, тому 7-8% вичавив. З тафом тішкою вже +10% андервольт оверклок, чудовий результат по акустиці. Чи вартує ця переплата на нових картах під великим питанням, оскільки 80 дає +15% при андервольті і без розгону і буде тихіна. при 450 чи 600 ватах, я думаю ця ситуація тільки стає актуальнішою :shuffle:
Востаннє редагувалось 04.08.2026 17:04 користувачем Filabatya, всього редагувалось 5 разів.
leif
Member

Повідомлення

MessiaH: 04.08.2026 16:53даже 3500 оборотов на карте палит сильно не слышны
друже у тебе специфічний слух, це все заміряно в оглядах, різниця між твоїми 3500 об/хв на паліті і вдвічі меншим значенням на супрімі буде дуууже помітна і другий буде куди комфортніше.

я розумію казати, що тобі підходить, але не стверджуй що це універсально.

Відправлено через 3 хвилини 33 секунди:
MessiaH: 04.08.2026 16:533500 оборотов на карте палит
глянь скільки обертів на супрімі :)

viewtopic.php?p=4159948#p4159948

це влітку на макс ліміті + ручному розгоні + макс можливому вольтажі (1.09в)
kairo
Member

Повідомлення

MessiaH: 04.08.2026 16:533500 оборотов на карте палит сильно не слышны, вертушки очень тихие
:rotate:
evenmore
Member

Повідомлення

MessiaH: 04.08.2026 16:43 В смысле переплачивая? Версия от palit gamerock это самая дешмарная версия 5090, чуть дороже gamerock OC, но там отличия только в прошивке, заменил прошивку и получил gamerock OC по цене Gamerock
Вы по какому рынку судите? Если по нашему - у нас рандом, точечные серые завозы, высокий лаг изменения цен из-за малого спроса. Геймрок топ у палит. Помню что в нашей рознице они были по низу 5090, где-то от 110, но по мсрп инно3д и гигабайт гейминг точно дешевле, и в ЕС были дешевле. А в штатах разброс цен на разные модели (не считая рог, суприм и т.д.) до дефицита был мизерным, баксов 150.

Отправлено спустя 14 минут 56 секунд:
leif: 04.08.2026 16:53
evenmore: 04.08.2026 16:51А стандартный лимит 575. Так какая там разница может быть?
просто підняттям ліміту на 25 вт? та яка, ледь-ледь помітна, звичайно :) якщо взагалі помітна, які там 3%
Я про гипотетический анлок с 575 выше легального лимита в 600, до предела СО, ~700+
А по вашим скринам я не понял лимиты. Если они в пределах 600, то стоит ли называть это разгоном? Тюнинг. А он доступен на любом СО 5090. Включая фаундерс как самую компактную.
leif
Member

Повідомлення

evenmore: 04.08.2026 17:16Тюнинг. А он доступен на любом СО 5090. Включая фаундерс как самую компактную.
звичайно це розгін. ліміт 600 вт без розгону не означає, що карта буде в нього упиратись постійно в будь-якій іграшці і режимі, а ось, якщо розігнати, то затик саме в ліміт буде частіше за рахунок агресивнішого бусту і вибирання картою усього що вона може взяти. що відповідно скажеться на режимі роботи СО.

в тому і справа, що простіші моделі розганяются-тюнінгуються гірше ніж топові, МСІ взагалі каже, що якось там бінить чіпи для супрімів і тд, не знаю наскільки це правда і наскільки допомагає, але в підсумку супрім може працювати на пристойних обертах вентилів при помітно вищій продуктивності ніж стокова карта простого виконання, а розгон такої простої карти не завжди такий же успішний і не завжди дозволить залишити СО в комфортному режимі по шуму, адже, як я вже сказав, не зважаючи на той же павер ліміт розгон призводить до більшого жору де факто з яким карта з слабшою СО вже впорається на скажених обертах вентилів.
MessiaH
Member

Повідомлення

Filabatya: 04.08.2026 16:53Я коли мав самий дешман 5070 віндфорс на 3 вертухана, то паверліміт був 120%, але гнати її було не комфортно акустично під андервольтом, тому 7-8% вичавив. З тафом тішкою вже +10% андервольт оверклок, чудовий результат по акустиці. Чи вартує ця переплата на нових картах під великим питанням, оскільки 80 дає +15% при андервольті і без розгону і буде тихіна
Нихрена не понятно, что это за проценты? Увеличить от разгона выхлоп даже на 7-8% практически нереально, а на 15%+ так и подавно, сам по себе андервольт режет выхлоп, хотя поднимает частоту, за счёт увеличения частоты немножко может подниматься выхлоп и это компенсирует то, что порезал андервольт. Ну не бывает чудес, чипу для выхлопа нужно питание, а при андервольте ты поднимаешь частоту, но при этом снижаешь питание. Есть смысл повышать частоту, но при этом и увеличивать потребление видеокарты, но на 5090 это возможно только на версиях мси и асус матрих, у которых 800 ватт жор в стоке возможен, да и то там относительно обычной 5090 разница в районе 10% может быть
AlexWest
Member

Повідомлення

MessiaH: 04.08.2026 16:43
AlexWest: 04.08.2026 15:48А чому переплачували за Gamerock, якщо "карти всі однакові"?
В смысле переплачивая? Версия от palit gamerock это самая дешмарная версия 5090, чуть дороже gamerock OC, но там отличия только в прошивке, заменил прошивку и получил gamerock OC по цене Gamerock
AlexWest: 04.08.2026 15:48А дорожчі варіанти відрізняються від найдешевших тишою, прохолодністю (відповідно, трохи довше живуть, мають менший шанс полихнути, менше гріють весь системник, тобто, в компі все довше житиме; і при цьому швидші
Скорость у всех карт, построенных на одном чипе одинаковая, разгон чипа на 300 мгц даст в лучшем случае 3-4 кадра, а стоковая разница до 50-70 мгц вообще не будет заметна. Да, есть разница в паре градусов по температуре, но не критична и не повлияет даже на срок службы потому что у всех карт температуры находятся в пределах допустимого лимита, определенного производителем чипа. Греют карты окружение абсолютно одинаково, карта если она хавает 600 ватт, то будь это мой Palit или Asus Astral он одинаково выбрасывает тепла и одинаково повышает температуру внутри корпуса. По надёжности они все тоже примерно на одном уровне, а от заводского брака никто не застрахован
В топових картах Асус чи МSI + до всього і компоненти якісніші стоять, дорожчі, тому й карти дорожчі. Якщо ви міняєте XX90 кожні 2-3 роки, то вам, звісно побоку, як багатію. А якщо людина бере на 6-7 років,то це вже не дрібниці. І корпус воно гріє далеко не однаково – фізику ніхто не відміняв. Той блогер розігнав і так розігнану до упору карту. На що сподівався?
MessiaH
Member

Повідомлення

leif: 04.08.2026 17:21в тому і справа, що простіші моделі розганяются-тюнінгуються гірше ніж топові, МСІ взагалі каже, що якось там бінить чіпи для супрімів і тд, не знаю наскільки це правда і наскільки допомагає, але в підсумку супрім може працювати на пристойних обертах вентилів при помітно вищій продуктивності ніж стокова карта простого виконання, а розгон такої простої карти не завжди такий же успішний і не завжди дозволить залишити СО в комфортному режимі по шуму
Да нет смысла в разгоне никакого, я это уже давно заметил, была у меня 2080s от палита, держала частоту 2010-2025 из коробки, была одной из самых разогнанных. Ну увеличил ей лимит, погнал до 2100, по памяти накинул около 2ггц и получил +5 кадров. На 6900хт асрок OC Formula одна из самых разогнанных версий, которая держала из коробки 2500-2565мгц по чипу, погнал до 2850 и получил тоже в районе 5 кадров, такая же фигня с 4090 была, на 5090 не пробовал даже гнать. Поэтому не вижу никакого смысла в этих разгонах, ну только если хочешь видеть красивые циферки по частотам
leif
Member

Повідомлення

MessiaH
Звичайно-звичайно) 3500 обертів вентилів ледве чути, а розганяти нічого не потрібно, так собі і запишу :write:
MessiaH
Member

Повідомлення

AlexWest: 04.08.2026 17:34В топових картах Асус чи МSI + до всього і компоненти якісніші стоять, дорожчі, тому й карти дорожчі. Якщо ви міняєте XX90 кожні 2-3 роки, то вам, звісно побоку, як багатію.
Да, карту меняю как только выходит новый топ в принципе, 6-7 лет ни одну не юзал, но не могу сказать что однозначно палит столько не выдержит, как и голословным будет утверждать что Асус и Мси столько проживут. По компонентам был разбор досок всех версий 5090, все практически одинаковые, отличие только у Асус Астрал, а все остальные тупо доска от FE версии и даже предохранителей нет, но FE версия имеет худший охлад и поэтому самая горячая
Відповісти