Липнева статистика Steam: частка комп’ютерів під управлінням Linux перевищила 4%

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
clickw0w
Member

Повідомлення

Месяцев 8 назад поставил себе дуалбутом Bazzite потестить, так ни разу в винду больше и не загрузился. Но я всю жизнь работаю под линуксом, для меня ничего неожиданного (кроме более стабильной работы и высокого фпс, да всё это из коробки) не случилось от перехода.
vsx
Member

Повідомлення

Прикол в том что нативных игр на линукс стало в разы меньше
S0N1C
Member

Повідомлення

бо єдине стабільне середовище для ігр на лінукс - це вінда :lol:
1nsane
Member

Повідомлення

Gelonyrum: 02.08.2026 15:41
1nsane: 02.08.2026 14:17 Ненене не надо на линукс переходить, ребята, вы шо...
Тут драйвера не работают, обновления постоянные непонятные, контролировать ничего нельзя, игры не работают, постоянно какие-то бекдоры для "безопасности(тм)", фичи тупые непрошенные добавляют, работать практически невозможно, в бекграунде какие-то процессы постояно чо-то делают...
Не надо в линукс вам, пусть остается загоном для сумасшедших ;)
Ну про вінду написав, а з лінуксом що не так?) :D
Я тебя услышал, в следующий раз буду шутить толще)
Scoffer
Member

Повідомлення

vsx: 02.08.2026 18:08Прикол в том что нативных игр на линукс стало в разы меньше
Це не баг, а фіча. Розробники спробували, обломались підтримувати постійно ламаючийся стек і більше не хочуть. От взяти наприклад нативного 2го відьмака. Його ж взагалі не запустити в сучасних дистрибутивах. Єдине стабільше апі в лінуксі це віндове через вайн :laugh:
Давно кажу що треба викинути до біса оте все своє, раз підтримувати не хочеться, і впровадити вайн як єдине апі. Тоді може піде справа.
F1irSt
Junior

Повідомлення

Devijack: 02.08.2026 13:58 То все після тих відосів де на лінуксі ФПС вище
То на яких? Навіть полумертва 11 в тестах в 90% випадків має більший ФПС та краще графік кадрів. На шлако стіммашин на віндє ФПС більше аніж на хвалебному стімось.
Напевно передивився, ти маркетингових відео від " чесних " блогерів й зробив такий висновок...

Відправлено через 2 хвилини 40 секунд:
gregory_amd: 02.08.2026 16:01 Ну справедливости ради сам хейтил линупс но после множества видосиков попробовать CachyOS так то хочется..
Прально. Одразу тоді квиток на болота купи. Якщо ж користуватись руснявою х***, так по повному в скрєпостанє :super:
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Радий був допомогти :3

Відправлено через 21 хвилину 22 секунди:
CachyOS - руснява параша.
Ставте федору, арч, лінукс мінт лесбіан едішн, АЛЕ НЕ КЕШІ.
Mozdev
Member

Повідомлення

erkins007: 02.08.2026 17:50 Как у человека который использует Линукс для рабочих задач каждый день использовать его ещё и для игр не особо есть желание.
Я не знаю, використовую без проблем, може тому що я, граю у рпг, і майже не граю в онлан грайки окрім Path of Exile.
До того ж на лінукс чимало є нативних грайок, встановив граєш.

Отправлено спустя 3 минуты 15 секунд:
kabostebeztak: 02.08.2026 19:43 Радий був допомогти :3

EndeavourOS або Garuda Linux як альтернативи.
Z440_User
Member

Повідомлення

Gentoо взагалі суто як домашній мультимедіа-дестктоп для ігор + кіно + веб серфінг + музичку іноді послухати. От взагалі ніяких питань до системи. Абсолютно. :dontknow:
Gelonyrum
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 02.08.2026 19:43 Радий був допомогти :3

Федора топ, там нативна підтримка української з коробки) В мінтах всяких та popOS можна таку фігню зустріти:
спойлер
Зображення

Зображення
Я репортив цю всю фігню, але поки 0 реакції від них, ось якщо комусь буде цікаво:
Мінт - https://github.com/linuxmint/mintlocale/issues/88
ПопОС - https://github.com/pop-os/cosmic-settings/issues/1755
Alex646
Member

Повідомлення

Дивлюсь на лінукс з цікавістю, чекаю, коли виправлять всі помилки та падіння фпс на нвідіа.
Corey666
Member

Повідомлення

Ну я буквально вчора, закинув Steam OS на флешку зі скриптом який додає підтримку Nvidia відеокарт(Вона повністю апдейтися, при виході нових версій Steam OS). Не встановлював, чисто який Live CD потестував. На 13700KF/5070Ti все працює.

Що здивувало:
-Одразу запрацювала Wi-Fi 6 PCI-E карта від Asus та навушники з радіоканалом Logitech.
-Дуже сподобалися налаштування моніторів і масштаб одразу класно підібрався для 1080 та 1440p моніторів.
- Live CD повністю все зберігає, без якихось заморочок. Тобто система без інсталяції працює і зберігає на флешці (але вона не дуже швидка, відповідно порівняно повільно працює в деяких аспектах).Також у мене флешка всього 14.7GB дуже швидко заповнилася.
- Гра зі Steam (Might and Magic Clash of Heroes Definition Edition) встановилася та запустилася без проблем. Хочу пізніше підключити зовнішній SSD з форматом який лінукс розпізнає, і щось серйозніше протестувати.
Востаннє редагувалось 02.08.2026 21:35 користувачем Corey666, всього редагувалось 1 раз.
warp37
Member

Повідомлення

vsx: 02.08.2026 18:08 Прикол в том что нативных игр на линукс стало в разы меньше
А какой смысл их оптимизировать специально под Linux, если появились DXVK и Proton?
Technocrat
Member

Повідомлення

Якщо вони й далі продовжуватимуть перетворювати Windows у мішок з нейрослоп-сміттям, яке не може блокнот запустити на машині з 8ГБ РАМи, то я й сам на Linux перейду.
S0N1C
Member

Повідомлення

Technocrat
із солідарності? :gigi:
DDR4-3600 G.Skill Ares 4x8GB
Technocrat
Member

Повідомлення

З врєдності :D

Взагалі користуюсь "вєндами" починаючи з Windows XP, більш ранні встановлював на своє раритетне залізо. З Лінухом мав справу більше по роботі. Але переходити з Win 10 на Win 11 поки що не маю ні найменшого бажання.
S0N1C
Member

Повідомлення

не знаю де те нейрослоп сміття, здається копілот видалив через встановлення/видалення програм ще минулого року, перед тим спробувавши його і побачивши шо воно ні на шо не здатне :laugh:
Technocrat
Member

Повідомлення

А як же "нєзабвєнниє" 30 відсотків коду, які для сучасної вінди пише згенерований нейроіндус?
S0N1C
Member

Повідомлення

краще про таке на ніч не думати :lol:
але для лінухів типу пишуть тільки бородаті арійці код? :laugh:
Technocrat
Member

Повідомлення

Ага, в третьому поколінні програмісти, ще бабка-відунья давні закляття на асемблері передала
Відповісти