Вело овери?

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
unique-neon
Member

Повідомлення

МОНАХ: 27.07.2026 13:13Шини, до речі, теж досі - комплектні, правда задня вже напів-слік , а передня - майже-напів-слік: минулого року нарешті поміняв місцями, щоб докатати їх.
То взагалі якісь чудеса, я за сезон десь 1000+ км всього накатую, не більше 2000 км. І задньої покришки вистачає лиш на 2 сезони.
МОНАХ: 27.07.2026 13:13так як з віком почали даватися взнаки спортивна гімнастика і дзю-до - або ставити амортизований підсиділ або банально стандартне сідло на пружинах - в результаті вибрав більш дешевий і наявний спосіб: взяв щось близько-дефолтне на пружинах і трохи кстомізував кріплення додавши під пружини товсту дерев'яну прокладку, яка зараз на додачу слугує ще й зручною ручкою для переноски велосипеда.
Я маю дрібну травму поперека від станової тяги, протрузія імовірно, тим не менш навпаки перейшов на жорсткі сідла. Але привстаю на ноги при наїзді на будь-що. То ніби нічого, норм.

Отправлено спустя 7 минут 3 секунды:
МОНАХ: 27.07.2026 13:13Я МТБ більше ніколи не взяв би . В принципі - ні хардтейл, ні двопідвіс - вже ніколи: відчуття монолітності і безпосередньо того, як кожне зусилля на педалях не губиться - дуже дорогого вартує, як виявилось за ці 10 років, що я в основному на хардтейлі. Так, звісно, у мене важка модель і геть вср...та бюджетна важка вилка, яку, по справедливості, одразу під заміну... Так, я знаю і пробував різні якісні амортизовані вилки в т.ч. і з класним блокуванням, що налаштовується, але... не то, хочеться саме ригід.
Не все так однозначно )))
Думаю там справа більше у колесах, аніж у підвісці. Я сам на МТБ їжджу. Є і хардтейл 100м і підвіс 140м. Блокування вилки на рівних дорогах взагалі нічого вимірюваного не дає, вилка майже не рухається і так за цих умов. Аморт же таки сильніше їсть педалювання, це вже трохи відчутно, але на рівних дорогах залочений проти розлоканого аморта теж супер переваги не дає. А от покришки і колеса загалом таки радикально впливають.

Ну це про дуже рівні дороги мова. Якщо ж говорити за хвилястий чи покоцаний асфальт, то я на підвісі по ньому навіть трохи швидше їду ніж на хардтейлі, і точно вже з більшим комфортом.

А також ваші сідла з амортизацією думаю їстимуть педалювання не менше за аморт.
МОНАХ
Member

Повідомлення

unique-neon: 27.07.2026 14:47 То взагалі якісь чудеса, я за сезон десь 1000+ км всього накатую, не більше 2000 км. І задньої покришки вистачає лиш на 2 сезони.
► Кажу, як є... Може є різниця як саме і по чому кататись і на яких шинах починати :) , бо якщо навіть на напів-сліках, то там і до 1000км можна недоїхати. Мої покришки Ви бачите за посиланням на цей Ардіс; там протектор дрібний та густий висотою... я вже і не згадаю, скільки там .мм, здається десь 3-4 не менше. Зараз передня шина, перекинута із заднього колеса практично лиса - залишки протектора лише по боках. На задній ще вгадується колишній малюнок розташування протектора... По доброму, ще років 5 тому можна було замінити, бо зараз десь як на швидкості попадаю на тверде, посипане придорожнім сухим "крупом" (пісок, земля, груз...), то відчуваєш себе серфером на гребені хвилі: головна і єдино-можлива задача - банально не впасти, а те куди ти їдеш і як саме - вже майже не контролюєш.

► Я раніше за 1000км за сезон теж катав (перші 4 роки так за "півторашку" накатував), з 23-го - аби 500-600км наїздити.
unique-neon: 27.07.2026 14:47 Я маю дрібну травму поперека від станової тяги, протрузія імовірно, тим не менш навпаки перейшов на жорсткі сідла. Але привстаю на ноги при наїзді на будь-що. То ніби нічого, норм.
► У мене нестабільність двох поперекових хребців з частковим зміщенням, плюс там ще й остеохондроз 2 ступеня. Ну і для "поліровки" всього цього щастя ще й радикулопатія якоїсь там середньої важкості (без тривалої фіксації), хоча сідаю та встаю, якщо перед цим довго стояв або сидів, вже точно як в тому відео, що наш камрад виклав про "життя за 30", :gigi: тільки я ще поки що без криків то роблю, мовчки.
► Також весь грудний відділ хребта повністю в дрібних "вузлах Шмореля", так, що міжхребцевих дисків майже не видно на КТ/МРТ...
► Комплектне сідло до цього мого Ардіса мені подобалося по посадці, а спину рятувало те, що дана рама - трохи завелика для мого зросту: в самий-самий раз по максимуму, якщо вірити "ростовкам". В мене посадка на велосипеді відчутно з більшим кутом нахилу, з більшою опорою на руки, ніж зазвичай катаються на "гірняках"... Через це і "роги" додаткові вчепив, щоб мати більше варіантів хвату руля і руки не так забивались (взагалі, хотів і хочу собі "метелика", тільки якогось... можливо навіть кастомного - акуратного по розмірах, а не ті "рами" на яких при бажанні можна зручно спати лягати не перестаючи крутити педалі).
unique-neon: 27.07.2026 14:47 Думаю там справа більше у колесах, аніж у підвісці.
► Втулки і покришки - вирішують, а ще жорсткість і вага обода. Я з раннього дитинства катався на "Україні", "Десні"... 28-мі колеса, коротше кажучи, ще коли пересів з дитячого "Олімпіка" - одразу поліз "під раму" "Десни" - на рамі ще кататися не міг, ноги були короткі, але якихось "проміжних" "Аістів"/"Орльонків" - не признавав, бо великий обод, коли ти його крутнеш гарно - то таки є великий обод.
► Я до того, що коли "відчуваєш" жорстко колеса безпосередньо тілом, а не через "прокладку" всяких додаткових стиків - вилка-амортизатор, то можеш зусилля на педалях дозувати ну дуже тонко, знаходячи моменти де в процесі педалювання можна відпочивати при цьому не збавляючи швидкість. На хардтейлі, я вже не кажу за двопідвіс, навіть на гладенькому асфальті і добре прокачаних колесах навіть на напів-сліках часто з'являється відчуття, ніби їдеш по не глибокому, але все ж піску і прямо відчуваєш як твій вектор напряму-руху і сили-вкручування ніби щось "в'яже"...
► Втулки, до речі: QUANDO-вські втулки на моєму Ардісі - це щось дійсно дивне. Вже на першій 1,5 тисячі км. я їх як розкатав, так досі накат у велосипеда просто потрясний! І нічого не люфтить і досі без зайвих звуків. Може знову це тому, що велосипед передбачався для значно крупніших і важчих в т.ч. людей і я просто ще не виїхав запас міцності навіть на 9000-ах, але я просто в захваті від такого на бюджетному велосипеді.
unique-neon: 27.07.2026 14:47 Блокування вилки на рівних дорогах взагалі нічого вимірюваного не дає, вилка майже не рухається і так за цих умов...
... А також ваші сідла з амортизацією думаю їстимуть педалювання не менше за аморт.
► Чим більше не жорстких з'єднань між дорогою і велосипедистом, навіть якщо вони заблоковані - геть "не то пальто", ніж коли як їх немає взагалі. Я не говорю за повну "аскезу" в даному відношенні, як в тих же шосейників, коли переїхавши хруща, можна раптом отримати грижу хребта, але на даний момент мій досвід, мій стиль і моє бажання кататися - виключають будь-які амортизатори в основній конструкції рами та коліс велосипеда. "Амортизовані" сідла дійсно з'їдатимуть частину зусиль, якщо вкручувати з упором на них, сидячи всією вагою - що періодично буває на дальняках для перепочинку. Але варто лише трохи "встати" на педалі і подати тіло на руль, ребалансуючи вагу тіла і зусилля і амортизуюче сідло вже не має вирішального впливу. Вилкові амортизатори і підвіси - вони завжди в структурі руху, під велосипедистом, їх неможливо достатньо сильно нівелювати, хіба дуже якісними екземплярами. А крім того це завжди вага... Навіть не просто вага в сумі, а саме вага в балансі конструкції. Зав'яжи мені очі і посади на два однакові велосипеди так, щоб я не знав це ригід чи хардтейл із заблокованою вилкою і дай проїхати метрів 10 по асфальту - я з точністю до 101% із 100% можливих точно скажу який з них який просто по внутрішніх відчуттях того, як "біжить" велосипед.
► Ну, тут, звісно, лише моя думка і досвід, а не кінечна істина :) , але як на мене ригідна основа вона куди "цупкіша" і більш "стрімка" в катанні, така, що більше дає відклик і швидше та краще реагує на прикладені зусилля.
unique-neon
Member

Повідомлення

МОНАХ
Якщо що, я не переконую за МТБ - кому що. Просто МТБ вилка їсть крихти, хоча ваги таки додає. Ну і таки не дуже розумію, чим сідло з амортом краще за просто аморт в задньому трикутнику в плані жорсткості, хіба справді стоячи їхати. А так в мене ще був древніший хайрдтейл, там якраз сильно тоньші покришки стояли, і малозубаті. То по асфальту наче літали, але лише по асфальту. На гравій чи пісок виїжджав, то там уже було навпаки складно, ні за що колеса не тримались.

Отправлено спустя 11 минут 7 секунд:
МОНАХ: 27.07.2026 16:10Зараз передня шина, перекинута із заднього колеса практично лиса - залишки протектора лише по боках. На задній ще вгадується колишній малюнок розташування протектора... По доброму, ще років 5 тому можна було замінити, бо зараз десь як на швидкості попадаю на тверде, посипане придорожнім сухим "крупом" (пісок, земля, груз...), то відчуваєш себе серфером на гребені хвилі
Нє, ну гріп на передньому колесі куди важливіший ніж на задньому :D
По опису обидві покришки мертві
Hotspur
Member

Повідомлення

МОНАХ: 27.07.2026 13:13► Я б зараз залюбки перейшов на якийсь якісний "турінг" або гібрид "турінга" з якимось "гревелом" чи щось в тому роді, але з класичною рамою+ригід, 28-29 колесами, трансмісією формату 2х"сковорідка", не знаю як, але бажано вагою не більше 14-16кг...
якісний МТБ буде в 3 рази дешевше якісного турінга. І комфортніший але на МТБ буде трохи важко їздити 100+ км за раз. В мене є старий верхнього рівня МТБ на 26 колесах і гревел Cannondale TOPSTONE нижніх моделей (в який я вкинув десь 700 доларів апгрейду - покришки гальма ротора шатуни сідло тросики рубашки) і гревел звичайно швидший по + - рівному але в дощ і взагалі по мокрому я на ньому не їзжу взагалі. пару разів чудом не улетів бо хоч покришки і 40мм це не 55 і не 60мм як на МТБ

Відправлено через 4 хвилини 20 секунд:
МОНАХ: 27.07.2026 13:13 Я катаю виключно при температурі стабільно 15+, в негоду не виїжджаю - по болотяній грязюці майже не катаю
я іноді їзжу по справах і в дощ і в -10. не їзжу тільки в гололід і в сильні морози типу -15 -20 бо це дуже особливий одяг треба

Відправлено через 1 хвилину :
МОНАХ: 27.07.2026 16:10Я раніше за 1000км за сезон теж катав (перші 4 роки так за "півторашку" накатував), з 23-го - аби 500-600км наїздити.
це не багато. я якщо менше 2500 їздив то це погано

Відправлено через 1 хвилину 41 секунду:
МОНАХ: 27.07.2026 13:13але бажано вагою не більше 14-16кг...
міг гревел зараз 11.0 кг я вважаю це дуже важкий. МТБ мій 12.3 кг це також дуже важкий. Це реальна вага що я зважував а не паспортна теоретична

Відправлено через 5 хвилин 20 секунд:
unique-neon: 27.07.2026 17:16Якщо що, я не переконую за МТБ - кому що. Просто МТБ вилка їсть крихти, хоча ваги таки додає. Ну і таки не дуже розумію, чим сідло з амортом краще за просто аморт в задньому трикутнику в плані жорсткості, хіба справді стоячи їхати. А так в мене ще був древніший хайрдтейл, там якраз сильно тоньші покришки стояли, і малозубаті. То по асфальту наче літали, але лише по асфальту. На гравій чи пісок виїжджав, то там уже було навпаки складно, ні за що колеса не тримались.
гревел на якому можна комфортно їздити по нашому пи....цю це шось по ціні евробляхи обмазане все карбоном і 45-50мм покришки. а МТБ сильно простіше буде

Відправлено через 2 хвилини 38 секунд:
МОНАХ: 27.07.2026 16:10Чим більше не жорстких з'єднань між дорогою і велосипедистом, навіть якщо вони заблоковані - геть "не то пальто", ніж коли як їх немає взагалі. Я не говорю за повну "аскезу" в даному відношенні, як в тих же шосейників, коли переїхавши хруща, можна раптом отримати грижу хребта, але на даний момент мій досвід, мій стиль і моє бажання кататися - виключають будь-які амортизатори в основній конструкції рами та коліс велосипеда.
знайди когось з дорогим МТБ і поїзди туди сюди 200 метрів. бажано по грунту
deolex
Junior

Повідомлення

Минулого літа купив собі алюмінієвий гревел Rose Backroad, після старенького мтб на той момент здавалося що він їде. Навіть на Київську сотку на ньому катав.
Але цього року почав в основному катати по шосе, то виявилося що на гревелі всеодно не дуже зручно, бо діапазона передач не завжди вистачало зручно їх підбирати, особливо якщо ти їдеш з кимось хто на шосері. Плюнув, - і собі також купив шосе, ну і це просто небо і земля. Особливо карбонові колеса і електронна група. Єдиний мінус то це ціна :rotate:
Тепер думаю чи буде такий же вау ефект від підвіса, але немає у кого спробувати щоб якийсь топовий.
wow_w
Member

Повідомлення

Відповісти