Ентузіаст оснастив GeForce RTX 4060 радіатором вагою 2,5 кг для пасивного охолодження

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
alex_sul
Advanced Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Ентузіаст оснастив GeForce RTX 4060 радіатором вагою 2,5 кг для пасивного охолодження

Лол)
Такий "радіатор" не спрацює адекватно - занатдо товсті пластини і масова частина. Теплові труби в данному випадку просто фетиш.

Хоча як буфер, який на короткий інтервал згладить різке зростання температури - так.
Ось як я "охолоджував" 10105F (35W - гра і 54W linx) радіатором Alpine 12 Passive (ACALP00024A)
Виглядає канешно супер. Але як тілько набира радіатор теплову енергію, він по суті її концентрує. І проц через 10 хв буквально 90 градусів на відкритому стенді.
Ставив зверху 80мм P8 PWM PST (ACFAN00150A) на 3000обертів для аварійного охолодження проца вже БЕЗ навантаження, яке займало 15 (!) хвилин!

Короче, тупо маса алюмінію ніфіга не дасті. Тілько понти! :gigi: :laugh:
IMG_20221102_150303868.jpg
Востаннє редагувалось 21.07.2026 10:12 користувачем alex_sul, всього редагувалось 2 разів.
AndyGTR
Member

Повідомлення

alex_sul: 21.07.2026 09:49 Пропоную обговорити Ентузіаст оснастив GeForce RTX 4060 радіатором вагою 2,5 кг для пасивного охолодження

Лол)
Такий "радіатор" не спрацює - занатдо товсті пластини і масова частина. Теплові труби в данному випадку просто фетиш.

Хоча як буфер, який на короткий інтервал згладить різке зростання температури - так.
Спрацює
S0N1C
Member

Повідомлення

Теж думаю шо спрацює, трубки для рівномірного розподілу тепла на такий великий радіатор

Відправлено через 2 хвилини 38 секунд:
115W і температури карта може і під сотку пережити, що для пасива чим більше темпа тим краще
Геральт
Member

Повідомлення

72гр, норм )
спойлер
Зображення
MAKKACIN
Member

Повідомлення

Красівоє і тіхоє :D )))
Нраица :D
Зображення
alex_sul
Advanced Member

Повідомлення

AndyGTR
S0N1C

Практика повинна бути. Я вже навів два приклади особистого використання.

Гора алюмінію без нормальних тонких пластин і великої кількості труб не спрацює!

А от класний радіатор який для цього адаптований - так
Приклади:
- Мій давній Scythe Ninja 3
Фотка з 2010 року. Проц AMD Phenom II X4 925 C3. Теператури 42-59. Працює, бо пластини тонкі і труб дофіга. Корпус без кришки, вертушка по заду -Slip Stream 500rpm
12122010032.jpg
- Thermalright Macho
- Noctua NH-P1

Всі інші можуть в пасиві тримати, якщо мають велику відстань між пластинами.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Ще пасивне охолодження на БЖ зробити і буде насолоджуватись звуком усіх катушок на усіх платах
alex_sul
Advanced Member

Повідомлення

alexeygalas: 21.07.2026 10:11 Ще пасивне охолодження на БЖ зробити і буде насолоджуватись звуком усіх катушок на усіх платах
Було в мене два пасивних Seasonic Platinum Fanless 400w i 460w (ss400fl2 та ss460fl2). Обидва трошки давали вібрацію низькочастотну. Винуватець - трансформатор. Лікувалось просто - випаюєтся трансформатор, замінюєтся клей на нормальний, притискаєтся до плати, і паяєтся назад = гробова тиша.
І вони відверто холодні.
А от SeaSonic Prime Titanium Ultra 650W (ss-650tr) відчутно гарячішим виявився
S0N1C
Member

Повідомлення

alex_sul
От якраз цей і має відстань між пластинами, плюс трубки і правильну орієнтацію ребер, і не прагне тримати 50С :shuffle: шо найголовніше

Відправлено через 5 хвилин 7 секунд:
дивно, але коли мова йде про комп.комплектуючі, у людей вимикається мозок, заменіть відеокарту на 100W LED на пару 100W LED і спитайте себе чи зможе він його охолодити? І думаю відповідь може вас здивувати :gigi:
Востаннє редагувалось 21.07.2026 11:03 користувачем S0N1C, всього редагувалось 1 раз.
alex_sul
Advanced Member

Повідомлення

S0N1C
Досвід є? Я вже навожу ТРЕТІЙ приклад особистого використання пасивних радіаторів. Де твої приклади?

Відеокарти минулого мали малий TDP, гарний радіатор і використовували потік повітря в самому корпусі. Без корпуса - просто не працювали (перегрів, перезапуск компа). З процами - та сама історія.
Ось приклад як в корпусі охолоджувалась пасивно MSI 5770 HAWK радіатором Arctic Cooling Accelero S1 Rev.2
Потік повітря з передніх двох 120мм вертунів йшов до відеокарти, яка опущена до БЖ, вертун якого теж забирав тепло. Результат - 80 градусів під ігровим навантаженням.Але працювало бізвідмовно
03 IMG_3073.JPG
Тому тупо велика маса алюмінію просто довго нагріваєтся (20хв десь) і ще довше охолоджуєтся (30-40хв). З міддю буде та сама історія, просто довше нагріваєтся і довше охолоджуєтся ніж алюм.

Навіть Nofan CR-100A дуже спотикався охолоджуючи 100вт. А він як бачиш просто вульгарно великий і досить таки грамотно виконаний.
nof-cr-100a-installed-large.jpg
Востаннє редагувалось 21.07.2026 10:51 користувачем alex_sul, всього редагувалось 2 разів.
S0N1C
Member

Повідомлення

старі карти і проци мали меньшу максимальну температуру ніж сучасні, які тротлять зі 107С як он нещодавно писали :)
yurius_r
Member

Повідомлення

Я б глянув на радіатор для 5090 :) Із таким TDP можна наприклад робити теплу підлогу в кімнату :D
S0N1C
Member

Повідомлення

І будь-який кейс зі стінками погіршує конвекцію, з чим тут все чудово
Polaroid1962
Member

Повідомлення

alex_sul: 21.07.2026 10:11 Мій давній Scythe Ninja 3
В мене Scythe Ninja 5 багато років працював з i5 3470. Хоча у того АМД по ідеї навіть більше тепла виділяється. Однак з Seasonic fanless (я підібрав тихий, без писку) та 1050ti kalmx це було повністю безшумно.
alex_sul
Advanced Member

Повідомлення

Polaroid1962
У фенома припій був і площа величезна. Тому тепло ідеально і швидко передавалось.
З сісонком цікава у вас ситуація - яб теж хотів підібрати :gigi:
Якщо чесно жалію що ss460fl2 продав :gigi:
Polaroid1962
Member

Повідомлення

yurius_r: 21.07.2026 10:43 Я б глянув на радіатор для 5090 :) Із таким TDP можна наприклад робити теплу підлогу в кімнату :D
Тут 3070. В цілому цікаві кейсу були, коштували кажись баксів 600. З одного боку дорого, а з іншого не сказати щоб значно дорожче ніж окремий корпус та два великих радіатори (для проца та відеокартки). Вони заявляли 150w для проца та 250w для відеокартки у fanless режимі.

Відправлено через 3 хвилини 41 секунду:
alex_sul: 21.07.2026 11:33 З сісонком цікава у вас ситуація - яб теж хотів підібрати :gigi:

Я брав з рук у чувака, у якого їх було два (px 450 та px 500) і який робив на них огляд для якогось сайту (нові але без гарантії офіційної). Причому я прикладав ухо прямо до блоку. Як итог ми з'ясували, що в нього трішки пищав ігровий монітор MSI.
alex_sul
Advanced Member

Повідомлення

Polaroid1962
І монітор показував у цей час білий колір - знаю таку історію.

До речі про цей корпус, та й всі такого типу - де вони ділися??
Дорого? Звісно ні! Навіть з логічної точки зору, вашої, це не дорого. А ще в світі купа людей з великим гаманцем які хочуть щось унікальне і прекрасне.
А відповідь проста - вимерли, як не працююча концепція для високопродуктивного ПК! :spy:
А для офісного - супер, одні плюси! І інженеру ІТ-департаменту в компанії не треба паритись по очищенню компа від пилюки всередені (streacom fanless case).
Polaroid1962
Member

Повідомлення

alex_sul: 21.07.2026 11:46 Polaroid1962
І монітор показував у цей час білий колір - знаю таку історію.

До речі про цей корпус, та й всі такого типу - де вони ділися??
Дорого? Звісно ні! Навіть з логічної точки зору, вашої, це не дорого. А ще в світі купа людей з великим гаманцем які хочуть щось унікальне і прекрасне.
А відповідь проста - вимерли, як не працююча концепція для високопродуктивного ПК! :spy:
А для офісного - супер, одні плюси! І інженеру ІТ-департаменту в компанії не треба паритись по очищенню компа від пилюки всередені (streacom fanless case).
Ні, монік пищав постійно, але дуже тихо.

Я думаю так, якщо у вас необмежений бюджет (а ви не будете купувати подібний корпус з обмеженим бюджетом) ви також берете проц якийсь *990 та відеокартку також якусь *990. Які не сумісні з таким корпусом, їм пасивного охолодження не вистачить (або це має бути ще більш монструозно). Тому це дуже вузька ниша для фанатів.

Хоча є андервольтінг, і я тикнув пальцем у небо скажу що ви можете знизити споживання на 50% ціною 20% швидкодії. Бо все сучасне залізо працює вже у розігнаному режимі, який далекий від оптимального. Але це також не те, чим будуть займатися люди.

Відправлено через 4 хвилини 16 секунд:
Я б сказав ще що проблема у застарілому форматі ПК. Наприклад MacPro у вигляді глечика або XBox якийсь мали куди більш оптимальне розташування. А так зараз відеокартка розташовуєтеся перпендикулярно матплаті, що дуже криво. Вони тільки нещодавно змогли зробити, щоб кулер на відеокартці працював на продув (і то лише один). Розмістить плату картки поряд з матплатою у одній площині, щоб на картці можно було також встановити щось типу башти. Нехай увесь видув йде нагоду.
alex_sul
Advanced Member

Повідомлення

Polaroid1962
Вірно, як бачите я наївся пасиву повністю ще ~15 років тому і перейшов на єдиний адекватний варіант охолодження відеокарти - напівпасивне охолодження:
Без навантаження просто вимикалась Нокта на відеокарті
01 (3).jpg
Я б сказав ще що проблема у застарілому форматі ПК. Наприклад MacPro у вигляді глечика або XBox якийсь мали куди більш оптимальне розташування. А так зараз відеокартка розташовуєтеся перпендикулярно матплаті, що дуже криво. Вони тільки нещодавно змогли зробити, щоб кулер на відеокартці працював на продув (і то лише один). Розмістить плату картки поряд з матплатою у одній площині, щоб на картці можно було також встановити щось типу башти. Нехай увесь видув йде нагоду.
Згоден! І ще можна так. Просто наскрізь відяха самопродувається
5bcca1_da33e43351fd4b998626ef72db04ddc5~mv2.jpg
https://www.custom-mod.com/stranica-tov ... rrency=EUR
Востаннє редагувалось 21.07.2026 12:14 користувачем alex_sul, всього редагувалось 3 разів.
Відповісти