► Дякую! Обов'язково спробую (якщо Дебіан остаточно мені мозок винесе з цим драйвером); уже якось і пофіг на все інше - аби функціонально все встановлене "залізо" запрацювало повноцінно

. Мені там не так щоб багато якоїсь принципової, важкої роботи на тому Лінуксу робити, можна і "віртуалкою" обходитись, але на реальному "залізі" Лінукс дуже приємно, шустро "бігає"

.
- спойлер
tornadox: ↑
17.07.2026 16:20
LTSC має багато мінусів, колись я її ставив на дуже старий ноут, але вона не для ігор і от якраз має ту проблему про яку ви описали.
► У мене саме варіація IoT Enterprise LTSC в даному моменті вимахується, а з Enterprise LTSC все було добре... по крайній мірі ще на початку 2025-го все було добре. Коли під кінець 2025-го потестив новий ПК і постало питання, що встановлювати, то якраз на роботі підігнали ліцензію конкретно на IoT і я як ІдіоТ вирішив нормально так "почухати" цю версію на всі 100% в домашніх умовах (бо на робочих адміни не дозволяють повноцінно "розвалитися і закинути ноги на кришку стола"). В принципі, тільки Скайрім один і "вперся", а все інше - не помічав, щоб щось збоїло. Зате після "про", заходиш в ІоТ - як в морг після одеського базару
: "тиша"-пустка - красота.
► Зараз, після того, як в спеку наловив купу бсод-ів з новою 5070Ті, як ребалансну систему, все-одно "вінду" доведеться "перебивати" - повернусь на традиційну Enterprise LTSC. В плані власноручного "вирізання" всякого непотребу з "вінди" я - люто "ЗА!", в плані ж практичного виконання - стараюся взяти одразу мінімально-функціональну версію, щоб менше "різати", бо часом разом з "апендицитом" можна і всю "праву ногу аж до пупка" випадково "відкромсати"
.
P.S. Я теж тримаю такі інсталери

, бо вчора це одноразова ліцензія за продукт, а завтра щомісячна/річна підписка. І цей тренд набирає обертів.
► Так-точно! У мене якщо довга перерва по додатковій роботі з використанням пакету Адоб на дому - я хрін його тримаю в актуально-проплаченому стані.
► З іншого боку деякі старі прикольні програми вже і на торентах не знайдеш... А деякі - навіть в ліцензії "дуркують", що доводиться "виправлені народом" використовувати.
Ну я вирішив не централізувати все на одному ПК, відповідно привʼязувати себе до якоїсь єдиної залізяки і ОС тим самим знижуючи SPOF і шанси зловити якогось шифрувальника чи трояна. Підняти невеличкий сервер з докером і віртуалками зараз доволі просто. Я мабуть більше витрачаю час на налаштування міні серверів ніж на пк

Жаль звісно ціни на накопичувачі вже не торт.
► Я - так ще не вмію. Та і "заліза" на те все багато немає. Але мрію колись як мінімум диференціюватися повноцінно на "онлайновий, мультимедійний" "комп" і "офф-лайновий робочий".
►

Читається/сприймається - максимально приречено.
► Але на старому ПК ще є DVD/CD, то ж і "флешки" не потрібно буде постійно під це все тримати, і - один раз накотив і можна з дисковода вже і не діставати

. "Лайв-граб", блін...