Раптові вимкнення ПК без BSOD

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Повідомлення
QFlash
Member

Повідомлення

Блок живлення. У мене була подібна ситуація. Поки не розібрав блок живлення - там вздуті конденсатори.
В нашому часі в БЖ втискують конденсатори не того номіналу (нижчого) зустрічав таке, по вольтажу також х/з. Напис на самому конденсаторі ні про що не говорить.
MSiAventador
Member

Повідомлення

Henleys: 06.07.2026 17:55Блок живлення: Seasonic X-650 Gold (SS-650KM3), приблизно 2015 року
Блок живлення: Seasonic X-650 Gold (SS-650KM3), приблизно 2015 року
Чекай ба-баху. Вже проходили з саме цією моделлю.
Georgin
Member

Повідомлення

Henleys
Спробуйте все ж таки замінити БЖ. У мене на полиці лежить з цієї ж серії на 750W.
В моєму проблема скоріше за все навіть не з конденсаторами, а з резисторами (R222, 221, R223, R217). Це косяк SeaSonic з серією KM.
Як писали на профільних форумах, інженери SeaSonic помилились з розрахунком зниження параметрів елементів у результаті зносу при експлуатації.
Через це при навантаженні йде величезна просадка напруги на БЖ і він автоматично йде у захист.
Ваш БЖ так щє деякий час попрацює, але досить скоро ПК перестане вмикатись відразу після вимкнення і Вам доведеться спершу повністю відключати БЖ від мережі, щоб скинути заряд конденсаторів.

Але я б не робив 100% ставку на БЖ. Можуть бути проблеми і з ЦП - з китайських ринків йде багато напівтрупів, які ніби і працюють але при певному збігу обставин збоять.
evenmore
Member

Повідомлення

БП, электросеть, розетка, ИБП, да хоть удлинитель. Всё это вероятнее, чем ЦП/МП/ГП.
Henleys
Junior

Повідомлення

NST1983: 07.07.2026 05:09 Фаст бут в біос та фаст бут в вінді увімкнено?
Що кажуть тести проца в осст?
Зробити кожен по годині а також озу а також cpu+ озу
ОССТ тест на процесор не робив. Робив на процесор тільки AIDA64 (1год часу), на відеокарту робив FurMark (1год часу), а на озу робив TM5 Anta777 Extreme (2 години), також ОССТ тест Power (1год)

Фаст бут вимкнений, що в віндовс, що в Біос

Відправлено через 8 хвилин 38 секунд:
Georgin: 07.07.2026 09:20 Henleys
Спробуйте все ж таки замінити БЖ. У мене на полиці лежить з цієї ж серії на 750W.
В моєму проблема скоріше за все навіть не з конденсаторами, а з резисторами (R222, 221, R223, R217). Це косяк SeaSonic з серією KM.
Як писали на профільних форумах, інженери SeaSonic помилились з розрахунком зниження параметрів елементів у результаті зносу при експлуатації.
Через це при навантаженні йде величезна просадка напруги на БЖ і він автоматично йде у захист.
Ваш БЖ так щє деякий час попрацює, але досить скоро ПК перестане вмикатись відразу після вимкнення і Вам доведеться спершу повністю відключати БЖ від мережі, щоб скинути заряд конденсаторів.

Але я б не робив 100% ставку на БЖ. Можуть бути проблеми і з ЦП - з китайських ринків йде багато напівтрупів, які ніби і працюють але при певному збігу обставин збоять.
Немаю тестового і немає в кого взяти на такий довгий період. Я вже налаштований купити інший і поставити.

Але сьогодні вирішив ще зробити певні маніпуляції:
Розібрав пк, прибрав лишній PSU провід до відеокарти (залишився від 1070) перепідключив все заново, почистив і перевірив всі зєднання.
Також перепідключив ДБЖ і мережевий фільтр (Є думки що саме в цій звязті може проявлятись проблема)
На редід прочитав декілька постів, і в такій проблемі як в мене є лідером БП, наступні рішення це вимкнення C-States і переведення Power Supply Idle Control в Typical Current Idle - зробив останнє. Не знаю, на скільки це вірне рішення - хто знаток, можете мене критикувати)

Простестую в такому ключі і відпишу, можливо комусь пригодиться
tornadox
Member

Повідомлення

Henleys: 06.07.2026 17:55Симптом
ПК просто миттєво вимикається.
Немає синього екрана, зависання, артефактів, повідомлень про помилки.
Спрацьовує вбудований захист материнської плати допустимих напруг. Швидше за все, як вже і писали в тебе є здуті конденсатори.

Більшість проблемних БЖ мають саме таку проблему. Причому візуально вони можуть навіть такими не виглядати.
Я недавно випаяював всі конденсатори в ланці 5VSB і перевіряв ESR тестером, хоча ємність була в межах норми, все ж заміна вирішила проблему повністю.
waryag
Member

Повідомлення

Henleys: 07.07.2026 16:56Але сьогодні вирішив ще зробити певні маніпуляції:
Розібрав пк, прибрав лишній PSU провід до відеокарти (залишився від 1070) перепідключив все заново, почистив і перевірив всі зєднання.
Також перепідключив ДБЖ і мережевий фільтр (Є думки що саме в цій звязті може проявлятись проблема)
На редід прочитав декілька постів, і в такій проблемі як в мене є лідером БП, наступні рішення це вимкнення C-States і переведення Power Supply Idle Control в Typical Current Idle - зробив останнє. Не знаю, на скільки це вірне рішення - хто знаток, можете мене критикувати)
раз поліз до ПК - вийми БЖ і уважно подивись на кондери крізь решітки. З ліхтариком. Якщо є вздуття - однозначно БЖ.
Henleys
Junior

Повідомлення

waryag: 07.07.2026 18:42
Henleys: 07.07.2026 16:56Але сьогодні вирішив ще зробити певні маніпуляції:
раз поліз до ПК - вийми БЖ і уважно подивись на кондери крізь решітки. З ліхтариком. Якщо є вздуття - однозначно БЖ.
Я повністю розбирав БЖ і дивився і нічого не знайшов вздутого. Але це, мабудь, не показник, оскільки кондери можуть просто не тримати, а виглядати ок
waryag
Member

Повідомлення

Henleys

Не всі може бути видно без розбирання.
Henleys
Junior

Повідомлення

waryag: 07.07.2026 18:48 Henleys

Не всі може бути видно без розбирання.
Згоден! Тут я не майстер в таких справах, і на "око" побачити поломку наврдчи зможу. Наразі провів профілактику, і поки тестую в іграх систему + паралельно вже шукаю БП на заміну старічку

P.S: Можливо у когось э надійні продавці БЖ, буду вдячний за рекомендації
tornadox
Member

Повідомлення

Henleys: 07.07.2026 18:56Згоден! Тут я не майстер в таких справах, і на "око" побачити поломку наврдчи зможу. Наразі провів профілактику, і поки тестую в іграх систему + паралельно вже шукаю БП на заміну старічку
Якщо він просто висох, то ти і не побачиш ніяких зовнішніх слідів. Тут випаювати кожен конденсатор і міряти ESR спец прибором або одразу замінювати всі підряд.
Оскільки блок живлення в тебе нормально стартує, то швидше за все - це середні бочечки біля силових дротів які йдуть на материнку.

P.S. Май на увазі, що там може бути до 400В на великих конденсаторах.
Henleys
Junior

Повідомлення

tornadox: 07.07.2026 19:16
Henleys: 07.07.2026 18:56Згоден! Тут я не майстер в таких справах, і на "око" побачити поломку наврдчи зможу. Наразі провів профілактику, і поки тестую в іграх систему + паралельно вже шукаю БП на заміну старічку
Якщо він просто висох, то ти і не побачиш ніяких зовнішніх слідів. Тут випаювати кожен конденсатор і міряти ESR спец прибором або одразу замінювати всі підряд.
Оскільки блок живлення в тебе нормально стартує, то швидше за все - це середні бочечки біля силових дротів які йдуть на материнку.

P.S. Май на увазі, що там може бути до 400В на великих конденсаторах.
Якщо проводити ремонт такому БЖ, чи буде це доцільно, чи тут на полку як антикваріат вже його?)
tornadox
Member

Повідомлення

Henleys: 07.07.2026 20:56 Якщо проводити ремонт такому БЖ, чи буде це доцільно, чи тут на полку як антикваріат вже його?)
ну чому одразу антикваріат, заміна конденсаторів це самий простий ремонт після якого БЖ ще служать по 5-7 років.
Відповісти