Новини
Останні статті і огляди
Раптові вимкнення ПК без BSOD
-
Henleys
Junior
Всім привіт!
ПК:
CPU: Ryzen 5 5600 (куплений новим на Taobao)
Материнська плата: MSI B450 Gaming Plus Max
Відеокарта: RTX 4060 (куплена новою у березні 2026)
ОЗП: 32 ГБ Corsair Dominator DDR4 (б/в, встановлена після першого випадку вимкнення)
Блок живлення: Seasonic X-650 Gold (SS-650KM3), приблизно 2015 року
BIOS оновлений до останньої версії перед встановленням Ryzen 5600.
У BIOS увімкнений лише XMP, налаштовані вентилятори та автоматичне ввімкнення ПК після відновлення живлення.
Предісторія проблеми: ПК за останній місяць 2 рази сам вимкнувся без помилок під навантаженням в іграх.
До березня система була:
Ryzen 5 2600
GTX 1070
У березні поставив RTX 4060. Використовувався для ігор, таких, як Alan Wake 2, GTA 5 Online, CRSED - жодного вимкнення.
22 квітня встановив Ryzen 5 5600. Після цього пройшов REANIMAL, Mafia: The Old Country, грав GTA Online — теж без проблем.
Перший випадок стався 16 червня у грі CRSED.
Після цього я замінив пам'ять із 16 ГБ на 32 ГБ (це було вже після першого вимкнення).
Другий випадок стався 5 липня у The Last of Us Part I.
За три дні до цього я награв приблизно 9 годин у Last of Us без будь-яких проблем. Вимкнення сталося приблизно через годину гри.
Симптом
ПК просто миттєво вимикається.
Немає синього екрана, зависання, артефактів, повідомлень про помилки.
Екран стає чорним, після чого комп'ютер одразу сам запускається (у BIOS увімкнено автоматичний запуск після відновлення живлення, тому не можу сказати, чи це саме рестарт чи коротке повне вимкнення живлення).
У Windows Event Viewer є лише (раптове вимкнення). Інших помилок перед цим немає.
Після вимкнення ПК працює абсолютно нормально, можна одразу запускати гру знову.
Що вже перевірив
BIOS останньої версії.
MemTest (Anta777) — близько 2 годин без жодної помилки.
Зараз запустив OCCT Power Test (https://ibb.co/PGBSyNMk)
Чи може так поводитися старий Seasonic X-650 із RTX 4060, навіть якщо синтетичні тести проходять?
Чи могли подібні симптоми викликати Ryzen 5600 і MSI B450 Gaming Plus Max або налаштування BIOS (Power Supply Idle Control / C-States)?
Чи можна в такому випадку провести якісь інші сценарії тестів, щоб бути переконаним, що проблема саме в БП?
Буду вдячний за будь-які ідеї.
ПК:
CPU: Ryzen 5 5600 (куплений новим на Taobao)
Материнська плата: MSI B450 Gaming Plus Max
Відеокарта: RTX 4060 (куплена новою у березні 2026)
ОЗП: 32 ГБ Corsair Dominator DDR4 (б/в, встановлена після першого випадку вимкнення)
Блок живлення: Seasonic X-650 Gold (SS-650KM3), приблизно 2015 року
BIOS оновлений до останньої версії перед встановленням Ryzen 5600.
У BIOS увімкнений лише XMP, налаштовані вентилятори та автоматичне ввімкнення ПК після відновлення живлення.
Предісторія проблеми: ПК за останній місяць 2 рази сам вимкнувся без помилок під навантаженням в іграх.
До березня система була:
Ryzen 5 2600
GTX 1070
У березні поставив RTX 4060. Використовувався для ігор, таких, як Alan Wake 2, GTA 5 Online, CRSED - жодного вимкнення.
22 квітня встановив Ryzen 5 5600. Після цього пройшов REANIMAL, Mafia: The Old Country, грав GTA Online — теж без проблем.
Перший випадок стався 16 червня у грі CRSED.
Після цього я замінив пам'ять із 16 ГБ на 32 ГБ (це було вже після першого вимкнення).
Другий випадок стався 5 липня у The Last of Us Part I.
За три дні до цього я награв приблизно 9 годин у Last of Us без будь-яких проблем. Вимкнення сталося приблизно через годину гри.
Симптом
ПК просто миттєво вимикається.
Немає синього екрана, зависання, артефактів, повідомлень про помилки.
Екран стає чорним, після чого комп'ютер одразу сам запускається (у BIOS увімкнено автоматичний запуск після відновлення живлення, тому не можу сказати, чи це саме рестарт чи коротке повне вимкнення живлення).
У Windows Event Viewer є лише (раптове вимкнення). Інших помилок перед цим немає.
Після вимкнення ПК працює абсолютно нормально, можна одразу запускати гру знову.
Що вже перевірив
BIOS останньої версії.
MemTest (Anta777) — близько 2 годин без жодної помилки.
Зараз запустив OCCT Power Test (https://ibb.co/PGBSyNMk)
Чи може так поводитися старий Seasonic X-650 із RTX 4060, навіть якщо синтетичні тести проходять?
Чи могли подібні симптоми викликати Ryzen 5600 і MSI B450 Gaming Plus Max або налаштування BIOS (Power Supply Idle Control / C-States)?
Чи можна в такому випадку провести якісь інші сценарії тестів, щоб бути переконаним, що проблема саме в БП?
Буду вдячний за будь-які ідеї.
-
Mikola_Mikola
Junior
Може вже кондьори на бпшнику вмирають . Спробувати підкинути другий , все ж таки 11 років
-
Rex
Member
Може. Перевірити в першу чергу заміною на інший БП, бажано потужніший і новішийЧи може так поводитися старий Seasonic X-650 із RTX 4060, навіть якщо синтетичні тести проходять?
Відправлено через 53 секунди:
Дуже малоймовірно. Але можливо. Це АМД...Чи могли подібні симптоми викликати Ryzen 5600 і MSI B450 Gaming Plus Max або налаштування BIOS (Power Supply Idle Control / C-States)?
Див пункт 1.Чи можна в такому випадку провести якісь інші сценарії тестів, щоб бути переконаним, що проблема саме в БП?
-
Henleys
Junior
Наразі немає іншого БП щоб підкинути в цю збірку. Тільки замовляти новий і вже ставити - але це вже в крайному випадку планував. Спочатку хотів переконатись чи точно на нього грішити, адже проблема максимально не стабільна(Rex: ↑ 06.07.2026 19:11Може. Перевірити в першу чергу заміною на інший БП, бажано потужніший і новішийЧи може так поводитися старий Seasonic X-650 із RTX 4060, навіть якщо синтетичні тести проходять?
Відправлено через 53 секунди:Дуже малоймовірно. Але можливо. Це АМД...Чи могли подібні симптоми викликати Ryzen 5600 і MSI B450 Gaming Plus Max або налаштування BIOS (Power Supply Idle Control / C-States)?Див пункт 1.Чи можна в такому випадку провести якісь інші сценарії тестів, щоб бути переконаним, що проблема саме в БП?
-
Rex
Member
Henleys
Не знаю що порекомендувати у такому випадку. Можна поставити 1070 для тестів, у якої споживання значно менше і тестувати, але ж я розумію, що за весь час було тільки 2 вимкнення. Тому наступного такого випадку можна чекати довго (і не дочекатися, можливо). Тому не знаю.
Не знаю що порекомендувати у такому випадку. Можна поставити 1070 для тестів, у якої споживання значно менше і тестувати, але ж я розумію, що за весь час було тільки 2 вимкнення. Тому наступного такого випадку можна чекати довго (і не дочекатися, можливо). Тому не знаю.
-
0kie
Member
Henleys
Верни старый процессор и протестируй. Глянь температуры VRM в OCCT. И БП на профилактику.
Верни старый процессор и протестируй. Глянь температуры VRM в OCCT. И БП на профилактику.
-
Ostin
Member
Якщо два рази за два місяці, причому рендомні, може бути ще факт раптового скачка напруги. От так просто, воно блимає, а старий БЖ не витягує і встигає просадитись. В мене колись в місцині, де я проживав, були отакі скачки напруги. Все ніби в хаті працює - а для бж компового вистачає, щоб він впав в перезавантаження системи. Так і було - просто все стає чорним і пк заново вмикається. ДБЖ не завжди допоможе, тут вся справа в стабілізації. Мені дбж не завжди допомагав проти таких миттєвих мерехтінь напруги, а на крутий стаб я тоді зажлобився. Але саме його тоді знайомі специ рекомендували поставити.
Я не виключаю інших проблем, звісно. Але, ймовірно, це БЖ. А можливо комбо, коли напруга на якусь долю секунди впала, а старий бж не справився. Якби там не було, я б почав із тестової заміни блока і дивився далі.
Ймовірно, тестами системи нічого і не буде вилазити, якщо моя гіпотеза хоча б частково справедлива. То ж якщо є ймовірність замінити вже доволі бувалий блок - можна було б почати з нього. А якщо є щось поставити на тестовий період на місяць-два - то взагалі було б чудово.
Ну і якщо таке буває раз на місяць - то може хоча б до кінця літа поспостерігати?) Я б особисто так жити міг би роками, по 12 ребутів за рік
Я не виключаю інших проблем, звісно. Але, ймовірно, це БЖ. А можливо комбо, коли напруга на якусь долю секунди впала, а старий бж не справився. Якби там не було, я б почав із тестової заміни блока і дивився далі.
Ймовірно, тестами системи нічого і не буде вилазити, якщо моя гіпотеза хоча б частково справедлива. То ж якщо є ймовірність замінити вже доволі бувалий блок - можна було б почати з нього. А якщо є щось поставити на тестовий період на місяць-два - то взагалі було б чудово.
Ну і якщо таке буває раз на місяць - то може хоча б до кінця літа поспостерігати?) Я б особисто так жити міг би роками, по 12 ребутів за рік
-
sensey
Member
Точно можна сказати що проблема в залізі. Це не софтова. Дуже схоже на звʼязку мп-цп. А коли граєте, немає перед вимиканням пропадання звуку на пару сек і знову зʼявляється, а через пару секунд вимикання?
Востаннє редагувалось 06.07.2026 22:43 користувачем sensey, всього редагувалось 1 раз.
-
Henleys
Junior
Стоїть інвертрний ДБЖ, інколи бувають скачки до 250+ він їх ловить і зразу понижає напругу (але це було постійно так, і коли не було ДБЖ то БП працював в такому режимі) Місцями думав що можливо через ДБЖ така штука, але він в мене пів року, а це почалось місяць назад.Ostin: ↑ 06.07.2026 21:38 Якщо два рази за два місяці, причому рендомні, може бути ще факт раптового скачка напруги. От так просто, воно блимає, а старий БЖ не витягує і встигає просадитись. В мене колись в місцині, де я проживав, були отакі скачки напруги. Все ніби в хаті працює - а для бж компового вистачає, щоб він впав в перезавантаження системи. Так і було - просто все стає чорним і пк заново вмикається. ДБЖ не завжди допоможе, тут вся справа в стабілізації. Мені дбж не завжди допомагав проти таких миттєвих мерехтінь напруги, а на крутий стаб я тоді зажлобився. Але саме його тоді знайомі специ рекомендували поставити.
Ну і якщо таке буває раз на місяць - то може хоча б до кінця літа поспостерігати?) Я б особисто так жити міг би роками, по 12 ребутів за рік![]()
В інеті пишуть що в старих Сісоніках дуже агресивний захист, а карти РТХ люблять хитати напругу, і можливо він іде в захист бо думає що там КЗ або ще щось, не знаю, на скільки це ок інфа.
Відправлено через 3 хвилини 44 секунди:
Ні, я вже думав, може мені 5600 підсунули якийсь бракований, не знаю. Але коли тухне пк, це все вигладає наче витягнути вилку з мережі - просто різко монітор гасне і зразу стартує біос через 2-3секsensey: ↑ 06.07.2026 22:14 Точно можна сказати що проблема в залізі. Це не софтова. Дуже схоже на звʼязку мп-цп. А коли граєте, немає перед вимиканням пропадання звуку на пару сек і знову зʼявляється, а через пару секунд вимикання?
-
Hells Angels
Member
ставте occt навантажуйте бж, вирубиться купите новий не вирубиться будете шукати далі винуватця.Henleys: ↑ 06.07.2026 19:24Наразі немає іншого БП щоб підкинути в цю збірку.
-
Rex
Member
Вибачте за офтоп, але оце не дуже корисно для заліза, особливо жорсткх дисків. Типу якщо живлення відключилося і воно стартує припустимо через пів хвилини або більше - нічого страшного, але якщо живлення зникає на секунду і одразу відновлюється і комп одразу стартує - це погано. Якщо немає сильної необхідності в цій функції - я би її не використовував.Henleys: ↑ 06.07.2026 17:55ввімкнення ПК після відновлення живлення.
-
simoralesha
Member
Був такий самий БЖ, але на 560 Вт. Теж щось схоже спостерігав перед тим як він взагалі перестав працювати.
Тому придумайте як підкинути інший. Якщо по місцю ніяк, то створіть тему тут з проханням дати в оренду поганяти блок живлення на пару днів для перевірки
Тому придумайте як підкинути інший. Якщо по місцю ніяк, то створіть тему тут з проханням дати в оренду поганяти блок живлення на пару днів для перевірки
-
Rex
Member
Це не показник. Синтетичні тести зі стабільним навантаженням воно годинами може крутити і все буде ок. До того ж - основний споживач - це відеокарта, яка в моменті може створити навантаження на БЖ в момент свого якогось бусту в реальних задачах (ігри).Hells Angels: ↑ 06.07.2026 22:51ставте occt навантажуйте бж
Тест ОССТ нічого не покаже, я впевнений.
-
Henleys
Junior
Я скинув скрін з ОССТ тесту (Робив сьогодні)Hells Angels: ↑ 06.07.2026 22:51ставте occt навантажуйте бж, вирубиться купите новий не вирубиться будете шукати далі винуватця.Henleys: ↑ 06.07.2026 19:24Наразі немає іншого БП щоб підкинути в цю збірку.
Відправлено через 35 секунд:
Так, я розумію, ХДД в мене немає. Але функцію я цю вимкнув, на час, поки не вирішу проблемуRex: ↑ 06.07.2026 22:53Вибачте за офтоп, але оце не дуже корисно для заліза, особливо жорсткх дисків. Типу якщо живлення відключилося і воно стартує припустимо через пів хвилини або більше - нічого страшного, але якщо живлення зникає на секунду і одразу відновлюється і комп одразу стартує - це погано. Якщо немає сильної необхідності в цій функції - я би її не використовував.Henleys: ↑ 06.07.2026 17:55ввімкнення ПК після відновлення живлення.
Відправлено через 39 секунд:
Вони помирають безпечно? Чи як повезе)simoralesha: ↑ 06.07.2026 22:54 Був такий самий БЖ, але на 560 Вт. Теж щось схоже спостерігав перед тим як він взагалі перестав працювати.
Тому придумайте як підкинути інший. Якщо по місцю ніяк, то створіть тему тут з проханням дати в оренду поганяти блок живлення на пару днів для перевірки![]()
Там пару днів оренди це теж не показник. Може він знову через місяць вискочить) Буду шукати БП вже для покупки
Відправлено через 2 хвилини 2 секунди:
Теж замітив цю штуку, в ОССТ він тримає 0.935в постійно, а ось в грі там вже 1.060В, можливо тому тести і не ловлять такі моменти. А якщо занизити продуктивність карти? Умовно щоб вона не могла вище 0.9 скочити, чи то вже костиль?Rex: ↑ 06.07.2026 22:55Це не показник. Синтетичні тести зі стабільним навантаженням воно годинами може крутити і все буде ок. До того ж - основний споживач - це відеокарта, яка в моменті може створити навантаження на БЖ в момент свого якогось бусту в реальних задачах (ігри).Hells Angels: ↑ 06.07.2026 22:51ставте occt навантажуйте бж
-
Steelmax
Member
Эти проблемы были с Zen 1, ищите проблему в другом.Henleys: ↑ 06.07.2026 17:55 Чи могли подібні симптоми викликати Ryzen 5600 і MSI B450 Gaming Plus Max або налаштування BIOS (Power Supply Idle Control / C-States)?
-
sensey
Member
Дуже слушна порада.Статику можна крутити годинами а в іграх через пару хвилин виліт.Rex: ↑ 06.07.2026 22:55Це не показник. Синтетичні тести зі стабільним навантаженням воно годинами може крутити і все буде ок. До того ж - основний споживач - це відеокарта, яка в моменті може створити навантаження на БЖ в момент свого якогось бусту в реальних задачах (ігри).Hells Angels: ↑ 06.07.2026 22:51ставте occt навантажуйте бж
-
Rex
Member
Henleys
Та можна обмежити продуктивність - зробити андервольт відеокарти, з мінімальною, або іноді без втрати продуктивності навіть. Вивчайте цю тему, як воно робиться.Умовно щоб вона не могла вище 0.9 скочити, чи то вже костиль?
-
valera60
Member
У вас есть ответ в журнале. Выключить питание может только сам БП, если оно не пропадает в сети.Henleys: ↑ 06.07.2026 17:55У Windows Event Viewer є лише (раптове вимкнення). Інших помилок перед цим немає.
Сделать андервольт карты и понаблюдать.Henleys: ↑ 06.07.2026 17:55Чи можна в такому випадку провести якісь інші сценарії тестів
Это уже наступило.Henleys: ↑ 06.07.2026 19:24Тільки замовляти новий і вже ставити - але це вже в крайному випадку планував.
-
Аціо
Member
Зараз розповім за нещодавно, приблизно тижні 2 тому зателефонував знайомий, симптоми як у вас, але в нього так поводило три комп'ютери, з різною періодичністю, різним залізом, і також без помилок, без проблем з ПБ, відеокарт чи ОЗП. Я хвилин 20 подумавши - узяв 10шт вушних паличок, ізопропіловий спирт 99% та ретельно прочистив розетку та виделку у місті підключення, все 2 тижні працює 24 на 7 як і три-п'ять років до того.
А так він от як ви голову зламав більше тижня все тестував, чистив контакти в ПК, перечистив усі шлейфи, перевірив на ПЗ та оглянув на дуті конденсатори, а воно все одно абсолютно загадково 3-4 рази на день іноді і без навантаження гасло та знов вмикалось.
-
NST1983
Member
Фаст бут в біос та фаст бут в вінді увімкнено?
Що кажуть тести проца в осст?
Зробити кожен по годині а також озу а також cpu+ озу
Що кажуть тести проца в осст?
Зробити кожен по годині а також озу а також cpu+ озу