Новини
Останні статті і огляди
Продажі Kingdom Come: Deliverance II сягнули шести мільйонів копій, гра отримала знижку 60%
-
Phos4
Member
Геральт
Повно там класних перків для бойовки, і зв'язки ударів і кровопускання і стан, всім користувався, коли розкачався то можна просто забивати людей лкм, впринципі як і в більшості рпг. Юзлесс перки присутні не сперечатимусь, але коли замислитись над тим що персонаж не пускає файрболи то вони доволі логічні і багато з них зроблені для того щоб закривати мінуси які набираєш при проходженні на хардкорі. Ф4 для мене просто погана гра тому я не буду з нею порівнювати.
Повно там класних перків для бойовки, і зв'язки ударів і кровопускання і стан, всім користувався, коли розкачався то можна просто забивати людей лкм, впринципі як і в більшості рпг. Юзлесс перки присутні не сперечатимусь, але коли замислитись над тим що персонаж не пускає файрболи то вони доволі логічні і багато з них зроблені для того щоб закривати мінуси які набираєш при проходженні на хардкорі. Ф4 для мене просто погана гра тому я не буду з нею порівнювати.
-
Samilo
Member
Гра і далі житиме.
Інструментарій є, моди є, майстерня стім є, регребальність є.
Взяв на розпродажі і геть потонув в ній
Інструментарій є, моди є, майстерня стім є, регребальність є.
Взяв на розпродажі і геть потонув в ній
-
Inqizitor2022
Member
Экспедиция 33 это весьма унылая квест-бродилка с убогой боёвкой, которую прикрепили на отвались как чужеродный элемент, к РПГ это не имеет никакого отношения, если убрать боёвку и сделать маркеры заданий - будет сносный квест, которым игра и является. Я не могу сказать, что это плохой квест, сделано всё кроме боёвки неплохо, сюжет, интересный мир и существа. Машинариум, TOHU, Dreamfall и так далее - вот игры похожие на Экспедицию. Более того, я при прохождении ловил Дримфола флешбеки, но Зои не было.Vladys77: ↑ 27.06.2026 23:31 І нааіть у вузькому сегменті RPG у Expedition 33 краща та гдибша прогресія, не кажучі про сюдет, який тебе захоплює з перших 10 хв.
-
Jager
Member
Як там фарм мінусів? Подобається?Геральт: ↑ 27.06.2026 12:47100500та РПГ у відкритому світі. До того ж з примітивною і нудною бойовкою, дійсно, чому ж не GOTY?werneo: ↑ 27.06.2026 12:06 Не розумію, як ця гра не отримала жодної нагороди на GOTY.
-
nightkain
Member
Кілька місяців тому перепройшов KCD перший. Зараз взяв другий з допами, набігав годин 15 вже, якось поки за майстерним ударом і не ходив і сюжет не робив, бо й так є що досліджвати і додаткові завдання поробити. Бої поки що здебільшого не на мою користь, але так і цікавіше, доводиться щось вигадувати, або алхімію використовувати.
-
1234waltz
Member
Насправді, для гри з таким бюджетом не те щоб великі продажі. Он розробники Бласфемос хвалились на минулому тижні, що перша частина продалась накладом в 5 лямів. А витрати на виробництво піксельної метройдванії (хоч і настільки пропрацбованою), м'яко кажучи менші.
П.С. Цікаво наскільки бустануть таким інфопривідом продажі Бласфемос 2, до якої велике безкоштовне ДЛЦ викатили.
П.С. Цікаво наскільки бустануть таким інфопривідом продажі Бласфемос 2, до якої велике безкоштовне ДЛЦ викатили.
-
GreenMile
Member
Так, але ковальский спадок краще мати одразу під час проходження, бо він дає плюшки, які потім вже не потрібні. Седлець можна проходити будь-коли, там заходиш не територію і до кінця не виходиш з неї (по завершенню можна повертатись в монастир).Ararat: ↑ 27.06.2026 12:14 Кто играл, дополнения интересные? Стоит их щас брать?
Відправлено через 27 хвилин 50 секунд:
Бо це і є краща РПГ. Просто ви плутаєте РПГ в екшином з елементами РПГ. КСД - це саме РПГ - у вас повно можливостей для білдів і стилів проходження (відігрування ролей), як і в БГ3. Але, замість цього, таки люди як пан Геральт, просто перетворюють гру на манчкізм, бо просто нездатні зрозуміти, що таке РПГ і отримати задоволення. В грі купа зброї, але ні, воно як дурне вчепилось в той майстерний удар на мечі і носиться з ним, як дурень з писаною торбою, витрачаюсь по 5-7 хвилин на ворога, замість того, щоб прописати пару комбVladys77: ↑ 28.06.2026 00:05 А як я міг пройти мимо, якщо RPG це мій улюблений жанр, а всі фанати KCD аж пищать, що це краща RPG.
Як ще мені не грати в "кращу" гру мого улюбленого жанру?
Тому що це історична РПГ яка імітує реальність. Для того, щоб підготуватись до бою абщо - треба витратити час, знайти інгредієнти, так. Нашо тоді грати, якщо можна нажати кнопку і одразу перемогти в грі чи закрити квест?Vladys77: ↑ 28.06.2026 00:05Питання ж не в нудній біганині, а вона нудна. Питання в реалізації.
Поганий заплутаний інтерфейс, слабка система прокачки навичок, повторювані анімації дій, які ти виконуєш тисячі разів (збирання трав, алхімія, точіння меча тощо) вони бісять разом з купою маніпуляцій для приготування зілля. Я вчора півночі збирав трави і варив зілля. Чому не можна прибрати анімацію збору після перших десяти разів, а маніпуляція варіння після першого приготувпння нового зілля???
Кожен раз варячи зілля ви можете нафейлити і зварити поганої якості, це теж елемент РПГ.
Гра не потребує жодних модів, вона прекрасна як є.Vladys77: ↑ 28.06.2026 00:05Чому я маю модами доводити гру до грабельного стану? А як на PS в це грати, де модів немає?
Вас ніхто не заставляє повторювати, зілля можна купити у травників, збережівку - в тавернах. Носити з собою достатньо 30 квтів для перку на харизму. Це не гра про імбового суперсолдата, не обов'язков качати все підряд.Vladys77: ↑ 28.06.2026 00:05Це ж той самий соулс лайк з метою задовбати тебе. Лише там задовбують задраними спеками босів в сотні разів вищими за твої, а тут задовбують нудьгою і монотонністю однакових дій з тисячами повторень.
Для того щоб ви подорожували, відкривали світ, отримували випадкові зустрічі, знаходили пасхалки, міні-ківести і цікаві місця.Vladys77: ↑ 28.06.2026 00:05Виконання завдань таке саме. Воно немає сенсу, бо за виконання квестів ти зазвичай нічого не отримуєш окрім міфічного підвищення репутації і дрібних кишенькових грошей.
А квести, навіть другорядні якісь завдання, будуються на купі дрібних підзавдань за принципом збігай в купу місць на різних кінцях мапи, головне щоб ти задовбався.
Чому завдання не можуть виконуватись навколи тієї місцевості, де ти його отримав? Чому часто точки завдання розташовані так, щоб тобі довше було добиратись від найближчої точки швидкого переміщення?
Це ще раз каже про те, що ви банально не вмієте грати в РПГ, вам треба швидше виконати стандартні квести і так щоб вам прямо була мітка на секретний сховок з вундервафлею в нагороду, щоб навіть не намагатись думати і не читати. Прогрес заради прогресу
Тому що цей мод вбиває атмосферу гри. Що ви в будь який момент можете загинути, бо забули перевдягти злодійське лахміття, а вам було ліниво зварити чи купити збережівки. І отут розкривається ще одна суть гри: наступного разу, коли ви побачили засідку - два рази подумаєте, як давно ви збереглись, чи варто починати бійку, чи краще розстріляти, чи взагалі проїхати повз. Або двічі подумаєте чи варто ризикувати протягом квесту. А не сейватись кожні 2 хвилини, шо просто перекреслює все задоволення. У мене було не один раз втрата прогресу останні 40+ хвилин саме через нестачу збережівки, думав зараз і так всім пропишгу, але не вийшлоVladys77: ↑ 28.06.2026 00:05Чому в RPG грі для ПК не можна зробити нормальних збережень і для цього треба ставити мод?
Зрозумійте РПГ - це не про манчкізм "розкачати все на маскимум і вбивати з одної тички" і ходить по маркерам які вам показують на всі секретні сховки.
Це ви ще на хардмоді не грали, лул.
-
Vladys77
Member
В Експедіції дуже складна і гнучка система прокачки і бойовка, що і є основою RPG. Тому Clair Obscur прямо відносить до рольових ігор. А далі вже додані елементи souls like і пркрокові бої від JRPG. Тобто це 100% RPG.Inqizitor2022: ↑ 29.06.2026 00:14Экспедиция 33 это весьма унылая квест-бродилка с убогой боёвкой, которую прикрепили на отвались как чужеродный элемент, к РПГ это не имеет никакого отношения, если убрать боёвку и сделать маркеры заданий - будет сносный квест, которым игра и является. Я не могу сказать, что это плохой квест, сделано всё кроме боёвки неплохо, сюжет, интересный мир и существа. Машинариум, TOHU, Dreamfall и так далее - вот игры похожие на Экспедицию. Более того, я при прохождении ловил Дримфола флешбеки, но Зои не было.Vladys77: ↑ 27.06.2026 23:31 І нааіть у вузькому сегменті RPG у Expedition 33 краща та гдибша прогресія, не кажучі про сюдет, який тебе захоплює з перших 10 хв.![]()
А от KCD більше схоже на квест
Рольова складова теж вкрай слабка, рівнів прокачки мало, прокачка навичок якими користуєшся закінчується в середині гри і далі розвитку немає. Виконання завдань не дає тобі нічого, ні досвіду для прокачки, ні адекватної винагороди. Тобто це чисті квести
Набір зброї та обладунків дуже малий, варіативності немає.
-
GreenMile
Member
Основою RPG, як витікає із самої абревіатури "Role Playing Game" є саме ролеплей, а не бойовка. Самі бойовки можуть бути за різними системами реалізовані.Vladys77: ↑ 29.06.2026 15:41В Експедіції дуже складна і гнучка система прокачки і бойовка, що і є основою RPG. Тому Clair Obscur прямо відносить до рольових ігор. А далі вже додані елементи souls like і пркрокові бої від JRPG. Тобто це 100% RPG.Inqizitor2022: ↑ 29.06.2026 00:14
Экспедиция 33 это весьма унылая квест-бродилка с убогой боёвкой, которую прикрепили на отвались как чужеродный элемент, к РПГ это не имеет никакого отношения, если убрать боёвку и сделать маркеры заданий - будет сносный квест, которым игра и является. Я не могу сказать, что это плохой квест, сделано всё кроме боёвки неплохо, сюжет, интересный мир и существа. Машинариум, TOHU, Dreamfall и так далее - вот игры похожие на Экспедицию. Более того, я при прохождении ловил Дримфола флешбеки, но Зои не было.![]()
І ні, Е33 не є РПГ, як такою, бо у вас всі герої мають свою попередньо закладену історію, яку ви змінити не можете, попередньо закладені для них реакції на події, створені конкретно для них шмотки, абсолютно лінійні і заскриптовані під них події. Ролеплея тут немає від слова "зовсім", бо ваш вибір, як гравця, ні на що не впливає, взагалі.
Просто зараз все що має хоч якийсь натяк на прокачку одразу стає РПГ з якогось дива.
Кєк. В КСД 2 ролеплея на три голови більше ніж в Е33. Просто с ходу: ви можете відігравати злого чи доброго перса - гра вам це дозволяє, ви можете проходити гру різними стилями: простий крадій, стелсовий вбивця, дипломат, лицар у блискучих латах, жорсткий найманець, який всіх залякує - гра вам це дозволяє. Просуватись по сюжету можете також різними шляхами - гра це довзоляє.Vladys77: ↑ 29.06.2026 15:41А от KCD більше схоже на квест. Бо там боївка лайно і боїв там взагалі немає окрім пару штук по сюжету. Інше - це напади бандитів при швидкому переміщенні які можна пропускати і не зупинятись. Тоді це нудна біганина через всю мапу туди сюди.
Рольова складова теж вкрай слабка, рівнів прокачки мало, прокачка навичок якими користуєшся закінчується в середині гри і далі розвитку немає. Виконання завдань не дає тобі нічого, ні досвіду для прокачки, ні адекватної винагороди. Тобто це чисті квести![]()
Набір зброї та обладунків дуже малий, варіативності немає.
Якої у вас там прокачки не має я навіть не знаю, у мене вже пройдено все (на хардмоді) і то я ще не всі вміння на 30 прокачав
Варіативності обладунків немає? Ви в гру взагалі грали? Там навіть є перки, які дають вам бонуси за бій без щита, за легкі обладунки, за важкі. Самих обладунків дофіга і трішки у грі
І де там ролеплей в Е33, якщо ви ні на що вплинути не можете? Ви можете щось стелсом пройти? Ви можете когось без бійки переконати в чомусь? Ні? А де ж РПГ? Вона в частині історії по суті є візуально новелою, яка розвивається задротськими одноманітними боями, які зав'язі на одній кнопці "parry"
-
AlexWest
Member
GreenMile, лишилось пояснити це головам, які дали Ex33 РПГ року,а справжню РПГ року, чи навіть п'ятиріччя, послали на три букви, бо Вавра когось там обідив в твіттері. Кретини.
-
Геральт
Member
Мінуси то таке, через рік забудуться, (як і гра). Істина дорожче
Покрокова бойова, там же думати хоч мінімально треба, а не "коли на тебе нападають справа, бий з протилежного боку". Rocket science, прямЭкспедиция 33 это весьма унылая квест-бродилка с убогой боёвкой
Покрокова + жорсткі таймінги - оце вже дійсно щось оригінальне. А не блок/удар, які ще в древнючому облівіоні були. Ще й ГГ на ногах абсолютно дерев'яний.
Вже не кажу, що в сабжі можна хоч голим без перків бігати (МС треба). Мені якось стало особливо нудно і я з ціпком дерев'яним бігав. І так, ні обладунки ні зброя особливого значення не мають. Бери по звн вигляду/цифрах та й все. Вони то створили ляльку, яку як капусту вдягати треба, але толку, якщо шмоту з якимось фішками нема. І KCD таки більше на роль квеста підходить. Бо в E33 вороги натикані на кожній стежці і бій не обійдеш. В KCD бої будуть займати дай Бог 0,1% ігрового часу. Основний пожирач - переміщення на конику. Це фактично симулятор жокея. Ну, може хтось ще в мінігри грає. Але вони там не менш вбогі і затягнуті за бойовку.
Е33 відчувається, як добротна ААА, сабж - АА на колінці (там в назві файлу є дата створення, можна прикинути, скільки після релізу часу пройшло). Годі вже порівнювати гру року з оцим. Ще раз прошу: змиріться, відпустіть. В 3й частині чи що там вони планують, можливо буде шанс, якщо прислухаються до критики і з "самобутньої" зроблять адекватну бойовку.
Востаннє редагувалось 29.06.2026 18:10 користувачем Геральт, всього редагувалось 1 раз.
-
AlexWest
Member
Дорослі дядьки сперечаються яка гра гівно, а яка ні. Замість того, щоб радіти, що індустрія дала світу дві чудові гри, хоч обидві на любителя (як і все на світі). Одну обділили преміями, ну, переживемо. З продажів вона ж від цього не зникла, і розробники у відчаї не продали студію - розробляють чергову гру, візьмуть нову планку якості, створять конкуренцію лідерам, які залежались в жирі.
Отправлено спустя 2 минуты 29 секунд:
Отправлено спустя 2 минуты 29 секунд:
Скільки можна мусолити цю бойовку? Розумні люди сказали, що якщо так бісить однокнопочність - не використовуй майстерний удар, бо в бойовці окрім нього купа різних прийомів, навіть проти натовпу ворогів. Не хочеш обрізати можливості - бери не меч. А якщо тобі вся ця бойовка здається не такою, ну, тоді ліпше просто не йти в їхні ігри і не псувати собі сон згадками про цю студію.Геральт: ↑ 29.06.2026 18:01Е33 відчувається, як добротна ААА, сабж - АА на колінці. Годі вже порівнювати гру року з оцим. Ще раз прошу: змиріться, відпустіть. В 3й частині чи що там вони планують, можливо буде шанс, якщо прислухаються до критики і з "самобутньої" зроблять адекватну бойовку.
-
Геральт
Member
AlexWest
Отам вище 2 відосика. Не використовував, результат той же.
Там же не тільки в бойовці справа. ну камон, глянь на текстуру щита в бою. Це ж жах. Тобто грфіка ну так собі, відверто. Мініігри затягнуті. квести звичайні, сюжет..біс його знає. 2гу не пройшов а в 1й розчарував. Прокачка не цікава, білдів нема. Є хтось з поціновувачів до речі хто рейнджероом грав? Весь час від лука. Ну от в тій нібито "рпг" я роль лучника відігравати не можу. Бо заєте що? Лук реалізований ще більш нікчемно за меч. (в птачека я виграв змаганння, якщо щось. Отже не в руках справа)
Отам вище 2 відосика. Не використовував, результат той же.
- спойлер

Там же не тільки в бойовці справа. ну камон, глянь на текстуру щита в бою. Це ж жах. Тобто грфіка ну так собі, відверто. Мініігри затягнуті. квести звичайні, сюжет..біс його знає. 2гу не пройшов а в 1й розчарував. Прокачка не цікава, білдів нема. Є хтось з поціновувачів до речі хто рейнджероом грав? Весь час від лука. Ну от в тій нібито "рпг" я роль лучника відігравати не можу. Бо заєте що? Лук реалізований ще більш нікчемно за меч. (в птачека я виграв змаганння, якщо щось. Отже не в руках справа)
-
AlexWest
Member
Геральт, ти кажеш квести погані, а багато оглядачів спеціально виділяли квести другої, як чудові. То, може, треба пройти, перш ніж роздавати вердикти? Так само графіка щита – виділяти такі проблеми в загалом візуально гарній грі – це якісь дитсадівські придирки. Їм треба дякувати за те, що при сучасній графіці у великому відкритому світі вона оптимізована – за це треба окремі премії давати. Мені от прокачка здалася однією з найцікавіших в жанрі – вона не зводиться до банальних циферок, в ній є художній елемент, трохи іронії. Усі ці претензії видають в тобі манчкіна, якому протипоказані чисті рольовки. Бо рольовик завжди був протилежністю манчкіна. CKD заточена під рольовиків, які більше цінують процес, а не результат.
Отправлено спустя 7 минут 51 секунду:
Я от рольовик: якщо топова бронька не підходить під мій стиль одягу, я її не одягну, виберу простішу, але доречнішу мені. Те саме і зі зброєю. Я не використовуватиму магію чи луки, якщо вирішив відігрувати ближника... і т.д. І я не буду юзати тільки один прийом рукопашки, навіть найкращий, а візьму від неї все, відігруючи фехтувальника (подібним чином я встановлюю собі рольові рамки навіть не в РПГ). Ось як мислять рольовики. Манчкінам цього не зрозуміти.
Отправлено спустя 7 минут 51 секунду:
Я от рольовик: якщо топова бронька не підходить під мій стиль одягу, я її не одягну, виберу простішу, але доречнішу мені. Те саме і зі зброєю. Я не використовуватиму магію чи луки, якщо вирішив відігрувати ближника... і т.д. І я не буду юзати тільки один прийом рукопашки, навіть найкращий, а візьму від неї все, відігруючи фехтувальника (подібним чином я встановлюю собі рольові рамки навіть не в РПГ). Ось як мислять рольовики. Манчкінам цього не зрозуміти.
-
Геральт
Member
AlexWest
Е ні, вдруге я на це не поведуся (на повне проходження). В грі гарні пейзажі, все. Як тільки до чогось зблизька підходиш, одразу низька якість і впадає в око.
Так ясно, що "оптимізована". З деталізацією 2016 на залізі 2026. Ти на драбину хоч раз там лазив? В печерах був? На стіни/скелі/грунт хоч мінімально увагу звертав? Писав же "засліплені"...
Та ти собі відігравай мілішника. Поясни, як там ренджера можна відіграти, рольовик? А якогось труїтеля, можна? В середньовіччі мабуть знались на отрутах. Хто там взагалі крім мілішника грабельний в контексті бойовки? Там ще аркебуза здається є, можна від неї грати чи в кожній першій бійці доведеться рятуватись "ганебною втечею"?
Згадав, перетягати 5мішків в KCD2 - чудові квести. Перетягати 5 мішків в Crimson - generic. Знаєш, який квест найбільше запам'ятав в Цусімі? Треба було в якісь бочці сидіти. Повністю чорний екран мабуть десь до хвилини часу і якийсь там аудіо супровід. До чого це...в кожній грі може бути якийсь цікавий сайд. Десь колись. Але в загальному це буде все те саме: піди, знайди, принеси, вбий.
Так я майстра відігравав, майстра майстерного удару. Що не так?
Е ні, вдруге я на це не поведуся (на повне проходження). В грі гарні пейзажі, все. Як тільки до чогось зблизька підходиш, одразу низька якість і впадає в око.
Так ясно, що "оптимізована". З деталізацією 2016 на залізі 2026. Ти на драбину хоч раз там лазив? В печерах був? На стіни/скелі/грунт хоч мінімально увагу звертав? Писав же "засліплені"...
Та ти собі відігравай мілішника. Поясни, як там ренджера можна відіграти, рольовик? А якогось труїтеля, можна? В середньовіччі мабуть знались на отрутах. Хто там взагалі крім мілішника грабельний в контексті бойовки? Там ще аркебуза здається є, можна від неї грати чи в кожній першій бійці доведеться рятуватись "ганебною втечею"?
Згадав, перетягати 5мішків в KCD2 - чудові квести. Перетягати 5 мішків в Crimson - generic. Знаєш, який квест найбільше запам'ятав в Цусімі? Треба було в якісь бочці сидіти. Повністю чорний екран мабуть десь до хвилини часу і якийсь там аудіо супровід. До чого це...в кожній грі може бути якийсь цікавий сайд. Десь колись. Але в загальному це буде все те саме: піди, знайди, принеси, вбий.
Так я майстра відігравав, майстра майстерного удару. Що не так?
-
AlexWest
Member
Геральт, бог з тобою, я сказав все, що хотів. Кого ти ще тут у чому хочеш переконати? Вишукувати отакі от недосконалості... ну, продовжуй.