Відкрити щось чи подетально ще можливо, все інше.
Автокад є, але урізаний
багато з того викликано виключно що на підсвідомому рівні користувачі знають що автономність мала.Z440_User: ↑ 28.05.2026 11:17"use cases" в моєму оточенні
у мене в дітей теж були хромбуки - автономність 10-12 год, як тільки не використовували - всі померли від механічних пошкодженьZ440_User: ↑ 28.05.2026 11:17В малого шкільний хромбук
це рідкий випадокZ440_User: ↑ 28.05.2026 11:17Моє основне робоче програмне забезпечення це SolidWorks + Kompas 3D
ви пропонуєте щоб вся індустрія зупинилась бо для мізерної к-ті користувачів типу вас щось там не працює? а ви собі як прогрес уявляєте?Z440_User: ↑ 28.05.2026 11:17 Тож який ноут на М-проці мені спробувати враховуючи вище перелічені задачі?
там проблема що це дійсно важкі графічні ефекти. У мене на мак міні ще Секвоя, і він дійсно швидшим відчувається. Маю ідею повернутись на свому макбуку на Секвою. На М4 - ще можна, а на М5 - не можна. Хоч одна перевага у М4 (окрім ціни)0kie: ↑ 28.05.2026 11:26Весь этот "прогресс АРМ" уничтожится обычными криворукими псевдо-программистами, которые любую производительность процессора сведут на "нет". Гляньте на Тахо 26.5
дуже поганий приклад - якби дріт був по 8 см - він би теж не плутався. А якби пальці були по 2м - то таки заплутались.GreenMile: ↑ 28.05.2026 11:47Точно, а на додачу на руці, бляха, по 5 довбаних пальців, які постійно між собою плутаються
якщо у вас таке питання - то сидіть і далі на х86. Вас хтось заставляє приходити в цю тему? Сказати щось по ділу - ви не можете. Навіть автономність свого ноута не назвете.Барбарис: ↑ 28.05.2026 11:48Але що робити зараз відповіді немає
Я описав той кейс який я спостерігаю щодня. Я бачу як люди користуються приладами, розетка є всюди, ба більше, ноути використовують як десктопи, стаціонарно. І питання тут зовсім не в автономності.yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:20 багато з того викликано виключно що на підсвідомому рівні користувачі знають що автономність мала.
Так, 1 вересня отримали під запис, перед літніми канікулами здали.yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:20 пс: а що в школах вже видають хромбуки?
Взагалі не знаю його автономність, як і автономність телефона дитини, бо про зарядку цих гаджетів він згадує коли воно в нього вимкнулося.yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:20 у мене в дітей теж були хромбуки - автономність 10-12 год,
тобто механічне виробництво, проектні та конструкторські бюро, та й взагалі заводи - це рідкий випадок?yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:20 це рідкий випадок
А який там проц? Скільки ОЗУ? Яке відео? А яка ОС? Чи можна туди солідворкс поставити? А який там офіс? А як у них з принтерами-сканерами?yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:20 до прикладу - електрички.
не правда, що би там розробники не закладали - але х86 в смартах не зявиться, хоча технічно Андроїд працює на х86Барбарис: ↑ 28.05.2026 13:37Тобі вже десятки разів писали, що ця енергоефективність випливає з обмежень, які заклали розробники і які не хоч визнати
якраз в автономності і коли вона у вас зявиться, тоді і звички поміняютьсяZ440_User: ↑ 28.05.2026 13:41Я описав той кейс який я спостерігаю щодня. Я бачу як люди користуються приладами, розетка є всюди, ба більше, ноути використовують як десктопи, стаціонарно. І питання тут зовсім не в автономності.
та подивіться скільки продається макбуків, хромбуків, лінукс - те все ваше інженерне не працює і робіть висновкиZ440_User: ↑ 28.05.2026 13:41тобто механічне виробництво, проектні та конструкторські бюро, та й взагалі заводи - це рідкий випадок?
це інша предметна область, але проблеми прогресу подібніZ440_User: ↑ 28.05.2026 13:41 до прикладу - електрички.
А який там проц? Скільки ОЗУ? Яке відео? А яка ОС? Чи можна туди солідворкс поставити? А який там офіс? А як у них з принтерами-сканерами?
по-перше, мова йшла про яблуко, яке просто за бажанням ламало зворотню сумісність софту, і був наведений прикладyuriy_dd: ↑ 27.05.2026 19:14 ну ви казали що на х86 дуже довго все підтримується, я показав що ні. Як сталась така проблема - чи це драйвери, чи ще щось - користувачу байдуже. Факт - воно перестало працювати.
наведіть заміри температур/частот/споживання з моменту покупки та після скількох роківале ж логічне питання - де деградація М1? скільки ще чекати?
так само як і більшості користувачів, кого цікавить можливість відриття більш ніж однієї вкладки браузератоді вам ніо не підійде
позиція незмінна: 8GB в 2026 це лайно, без прив'язки до виробника, аргумент у вашому випадку що це дешевше лайно - так, погоджуюсьА те що Майкрософт продає таке за 1300 - це як називається?
зрозуміло, більшість історії розвитку ПК з того часу просто пропустиликолись давно грав в Quake 2 професійно - вигравав у всіх, Зараз мій син мене взує. NFS undeground 2. Ще грав в War Robots на андроїд. І все.
Що зміниться у масового звичайного юзера, якому на роботі (завод/держустанова) видали ноут, який майже ніколи не покидає кабінету, а робочий стан це на столі і поряд є розетка?yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:59 якраз в автономності і коли вона у вас зявиться, тоді і звички поміняються
Лінукс - хрін з ним. То таке, як і MacOS, навіть за часів х86 були суттєві обмеження.yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:59 лінукс - те все ваше інженерне не працює і робіть висновки
Це зовсім інша, не дотична історія до теми що обговорюється.yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:59 це інша предметна область, але проблеми прогресу подібні
Навіщо міняти звичку тримати пристрій на блоці живлення? Для чого? Будь який нормальний при можливості - заряджає. Лише ти нєтакусь і компанія епл яка тільки бачить зарядку - починає довбати твій чудопроц в сотку своїми апдейтами, синхронізацією з еплооблаком та інші "потрібні" штуки робити. Що я можу сказати - ви знайшли одне одного але це лише твій кейс, а не всього людства разом.yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:59якраз в автономності і коли вона у вас зявиться, тоді і звички поміняються
В твоєму оточенні, а твоє оточення це невеличка галераyuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:20це рідкий випадок
Так прикол що я змінив х86 на ейр м4 і автономності фігню прибавилосяyuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:59якраз в автономності і коли вона у вас зявиться, тоді і звички поміняються
Буки з лінуксами купують в більшості випадків щоб вінду накотити та гроші зекономитиyuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:59та подивіться скільки продається макбуків, хромбуків, лінукс - те все ваше інженерне не працює і робіть висновки
Так само як арм не з'явиться в десктопах, хоча технічно вінда на армі працюєyuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:59не правда, що би там розробники не закладали - але х86 в смартах не зявиться, хоча технічно Андроїд працює на х86
Ти путаєш тепле з м'яким, проблеми арму це відсутність софту та ціна входу в емейзінг, твої аргументи це швидкість роботи та автономність, які нема де утилізувати звичайному користувачеві і з мого досвіду автономність дуже перебільшена, проблеми електричок це швидкість зарядки та запас ходу, але вже доволі добре розвинута інфраструктура зарядок і умовно на e-golf з запасом ходу 250км можна доїхати зі Львова до Києва по швидкості як на двз при умові що ти раз чи два навіть на двз зупинишся на заправці щоб розім'яти ноги та перекусити, при цьому економія в місті при зарядці від домашньої розетки виходить солідна і її не треба шукати через бенчмарки і тд, а ціна входу не відрізняється від двз тих же років, а то й суттєво дешевше як компенсація за трішки довший час зарядки та дальність ходу.yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 13:20до прикладу - електрички. Вони вже дуже давно на ринку, а скільки % їх використовують?
Товстолобе, ти забуваєш що банально не можеш розрулити свої взаємовідносини з віндою і в тебе чогось ноути на вінді живуть менше як в оглядах на notebookcheck, а макбуки сильно довше як в тих же notebookcheckyuriy_dd: ↑ 28.05.2026 10:57тобто ви пропустили все важливе - а саме що заряджати потрібно в 4 рази рідше, і що це можна зробити десь колись де є зарядка, замість того щоб носитись з нею, постійно шукати розетку і заряджатись
це досить мало, і напевне ця ніша менша цікаваБарбарис: ↑ 28.05.2026 14:14за даними аналітичних звітів ліцензій на CAD близько 45 мільйонів
я про те що х86 - нема у смартах, через поганоу енерго-ефективність. Так само і в планшетах - хоча колись було багато на х86.Барбарис: ↑ 28.05.2026 14:14до чого тут смарти? Я про архітектуру арм/х86
апаратно-програмний комплекс (звукова карта) - перестав працювати при заміні ноута. Ви заявляли що х86 - це про сумісність. Я навів приклад що це не так, і ті ж проблеме є і на х86 - але ви просто хочете ігнорувати що не зручно.dext: ↑ 28.05.2026 14:43по-перше, мова йшла про яблуко, яке просто за бажанням ламало зворотню сумісність софту, і був наведений приклад
по-друге, мова була про софт, ваша спроба змінити тему знову невдала
у мене вже нема М1, але якщо вас дійсно цікавить довести що деградація дійсно є - питайте на профільних форумахdext: ↑ 28.05.2026 14:43 але ж логічне питання - де деградація М1? скільки ще чекати?
наведіть заміри температур/частот/споживання з моменту покупки та після скількох років
це не правда, і є багато оглядів на ютюб де запускали реально важкі навантаження, які х86 не витягне в принципіdext: ↑ 28.05.2026 14:43 тоді вам ніо не підійде
так само як і більшості користувачів, кого цікавить можливість відриття більш ніж однієї вкладки браузера
життя це не лише бухати цікавитись іграми
вони отримають кращий досвід. І це не правда про майже ніколе не покидає.Z440_User: ↑ 28.05.2026 14:43Що зміниться у масового звичайного юзера, якому на роботі (завод/держустанова) видали ноут, який майже ніколи не покидає кабінету, а робочий стан це на столі і поряд є розетка?
я вірю в те що пишу. І я використовую ноут від батареї. Вам графік розряду батареї давати?Z440_User: ↑ 28.05.2026 14:43 Ти сам в це віриш?
це не АРМ ігнорує, а розробники софта. Вони поки не бачуть перспектив - мало користувачівZ440_User: ↑ 28.05.2026 14:43 Як це так що ARM ігнорує цілі економічні галузі в масштабах планети?
насправді це ідентична галузь:Z440_User: ↑ 28.05.2026 14:43 це інша предметна область, але проблеми прогресу подібні
Це зовсім інша, не дотична історія до теми що обговорюється.
десктопи на АРМ - вже є, хоч як би ви не заперечувалиLVladislavchik: ↑ 28.05.2026 16:13Так само як арм не з'явиться в десктопах, хоча технічно вінда на армі працює
ще одна образа в мою сторону - я вас блокую, більше без попереджень. Я розумію що ви аргументів не маєте, і образи у ваших очах підсилюють вашу позицію.LVladislavchik: ↑ 28.05.2026 16:13Товстолобе
21700LVladislavchik: ↑ 28.05.2026 16:13твій самозбірний павер на 18650
але я можу використати що маю, і не потрібно купувати дорогий потужний ПБLVladislavchik: ↑ 28.05.2026 16:13довше чим готовий павер з можливістю швидкої зарядкиТобто ти суттєво програєш у швидкості зарядки своїх гаджетів, хоч і ніби рідше їх заряджаєш
про це кажуть і інші реальні користувачіLVladislavchik: ↑ 28.05.2026 16:13ти забуваєш що банально не можеш розрулити свої взаємовідносини з віндою і в тебе чогось ноути на вінді живуть менше як в оглядах на notebookcheck
якщо ви будете заряджатись на швидких зарядках - то собівартість км буде вища ніж скажімо у ДВС. У мене машини на трасі десь 6л/100кмLVladislavchik: ↑ 28.05.2026 16:13і умовно на e-golf з запасом ходу 250км можна доїхати зі Львова до Києва по швидкості як на двз при умові що ти раз чи два навіть на двз зупинишся на заправці щоб розім'яти ноги та перекусити
я принаймі можу викласти докази автономності. Чому місцеві не хваляться своєю автономністю? Невже у них так все погано?LVladislavchik: ↑ 28.05.2026 16:13ти забуваєш що банально не можеш розрулити свої взаємовідносини з віндою і в тебе чогось ноути на вінді живуть менше як в оглядах на notebookcheck
Батарейка на 3 комірки тримає мій ноут десь приблизно 3-4 години. Для такого ноута це дуже гарний показник бо по перше - він не про автономність, по друге - мені автономність не дуже й потрібна коли 99% часу ноут стоїть під'єднаний до зовнішнього монітору на блоці живлення.yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 16:51Невже у них так все погано?
Досить зливатись. До чого тут смарти, коли я пишу загалом про різницю між архітектурами? І вся твоя енергоефективність зводиться саме до наявності\відсутності певних елементів.yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 16:51я про те що х86 - нема у смартах, через поганоу енерго-ефективність. Так само і в планшетах - хоча колись було багато на х86.Барбарис: ↑ 28.05.2026 14:14до чого тут смарти? Я про архітектуру арм/х86
Кому мало? Кому менш цікава? Ця ніша найприбутковіша та формує безліч інших. Сама центрова так би мовити. Ти розумієш, що всі розробники твоїх улюблених арм та епл, чи машин для їх виробництва сидять на х86? І якщо в них цього не стане, тобі доведеться палкою жолуді збивати та корінці копати? Майже весь технологічний процес та виробництво тримається на цій "незначній ніші".yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 16:51це досить мало, і напевне ця ніша менша цікаваБарбарис: ↑ 28.05.2026 14:14за даними аналітичних звітів ліцензій на CAD близько 45 мільйонів
Де вони для звичайного користувача? Твою брехня на цю тему вже була спростована тут.yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 16:51 десктопи на АРМ - вже є, хоч як би ви не заперечували
yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 16:51 апаратно-програмний комплекс (звукова карта) - перестав працювати при заміні ноута.
як роздовбали ssd, прожарили цп? розумний кроку мене вже нема М1
є тести саме пам'яті, де ця поробка візуально гальнує у порівнянні з будь-яким (ARM/x86) ноутом з 16ГБ, вам посилання давалице не правда, і є багато оглядів на ютюб де запускали реально важкі навантаження, які х86 не витягне в принципі
коректніше: життя на емейзінгу це цікавитись всім (особливо синтетичними бенчмарками), крім ігор, програматорів та 95% софту, який на емейзінгу не працюєжиття це не лише бухати цікавитись іграми
я таке не розуміюБарбарис: ↑ 28.05.2026 18:45я розумію, що ти в очі довбишся, але ж не настільки
приклад, де х86 повністю злилисьБарбарис: ↑ 28.05.2026 18:45Досить зливатись. До чого тут смарти
а для звичайного користувача яка різниця в архітектурі? поставити ноути на різних архітектурах чи ОС і запустити Хром - думаєте побачать різницю?Барбарис: ↑ 28.05.2026 18:45коли я пишу загалом про різницю між архітектурами?
що саме відсутнє у х86 що вони повністю злили такий прибутковий ринко як смарти? Інтел вклав 17 млрд $ щоб бути присутнівм на мобільних, але дарма. Напевне ви розумніші за них і більше знаєте?Барбарис: ↑ 28.05.2026 18:45І вся твоя енергоефективність зводиться саме до наявності\відсутності певних елементів
там присутні лідери розробки софта? типу Майкрософт, Гугл, Оракл, Адобі, ..?Барбарис: ↑ 28.05.2026 18:45 це досить мало, і напевне ця ніша менша цікава
Кому мало? Кому менш цікава? Ця ніша найприбутковіша та формує безліч інших
а всі розробники електричок їздять на двс, і що з того? аналогію ви навряд чи зрозумієтеБарбарис: ↑ 28.05.2026 18:45Ти розумієш, що всі розробники твоїх улюблених арм та епл, чи машин для їх виробництва сидять на х86?
прошу так не позоритись, є мак міні, мак студіо, мак про. Є також рішення від Нвідіа.Барбарис: ↑ 28.05.2026 18:45 десктопи на АРМ - вже є, хоч як би ви не заперечували
Де вони для звичайного користувача? Твою брехня на цю тему вже була спростована тут.
програмно-апаратної сумісності х86 - нема на даному простому прикладі. Користувачі обмануті, змушені купувати нове.dext: ↑ 28.05.2026 18:48ноут є його частиною, ви купили апаратно-несумісну частину, про що самі сказали бо це проблема (реалізації на стороні карти?) USB - до чого тут x86 і софт?
мова про програмну сумісність, ви знову змінюєте тему, не вийде
я вже писав - екран тріс, не знаю як сталось
є задачі де буде гальмувати. Є задачі де ніо буде швидшим за будь який х86 - навіть за 400 ватний гроб від мережі.dext: ↑ 28.05.2026 18:48є тести саме пам'яті, де ця поробка візуально гальнує у порівнянні з будь-яким (ARM/x86) ноутом з 16ГБ, вам посилання давали
а фанати х86 - знають яке значення latency для памяті на х86? сумніваюсь, вони взагалі дуже мало що знаютьAIDA64 демонструє взагалі майже космічні цифри для читання пам’яті — понад 168 ГБ/с. Латентність лише 5.9 нс, що для мобільного пристрою дуже серйозно. Саме завдяки цьому система здається такою блискавичною у щоденних сценаріях
https://itc.ua/ua/articles/oglyad-noutb ... nbook-a16/Досвід використання ASUS Zenbook A16
Після кількох тижнів використання особливо помітно, наскільки ARM-платформа змінила поведінку Windows-ноутбуків. Не треба нервово знижувати яскравість, закривати вкладки чи шукати розетку перед відеодзвінком.
“Смішна”, як на 16-дюймову модель, вага теж змінює сприйняття пристрою. Перші кілька днів виникає відчуття, що всередині забули поставити батарею або половину компонентів.
У більшості сценаріїв ASUS Zenbook A16 практично безшумний. Після частини тонких ноутбуків, які починають крутити вентилятори навіть під час відкриття Excel, це успіх.
почнемо що всі смарти. Якщо ноути - то вже багато чого є, особливо для масового. Може скажете що для масового не підтримується?Барбарис: ↑ 28.05.2026 20:59Які арм для масового користувача?
ну це ви знову обманюєте. Цікаво - а фанати х86 взагалі не обманювати можуть? але місцева мафія вашу брехну підтримаєБарбарис: ↑ 28.05.2026 20:59На арм доступний лише хмарний геймінг та емуляція
вам варто трішки повчитись, щоб зі мною сперечатисьБарбарис: ↑ 28.05.2026 20:59тобі треба перезавантаження, щоб знов нормально крінжа навалювати
yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 21:21вам варто трішки повчитись, щоб зі мною сперечатись
Тут більшості треба нехіло так деграднути, щоб бути з тобою на одному рівні.yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 21:21жартую, вам треба дуже багато повчитись
Ти взагалі в цьому нуль. Повний. Я впевнений що ти взагалі не розумієш зміст слова латентність в технічному сенсі. А ось в інших сенсах - ти цілком латентний.yuriy_dd: ↑ 28.05.2026 21:21а фанати х86 - знають яке значення latency для памяті на х86? сумніваюсь, вони взагалі дуже мало що знають