Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 22:18
GreenMile: 27.05.2026 19:33Розетки є всюди: і в офісі, і вдома, бігати нікуди не потрібно
цікаво - а для смартів - теж автономність не важлива? бо ж розетки є всюди?
Це різні речі. Ноутбуки не беруть з собою до лісу або на війну де взагалі може не бути світла.
GreenMile
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 22:02
GreenMile: 27.05.2026 19:33Розетки є всюди: і в офісі, і вдома, бігати нікуди не потрібно
цікаво - а для смартів - теж автономність не важлива? бо ж розетки є всюди?
Так, для масового сегменту - не важлива. Тому в середньому у всіх смартів автономність на рівні 1,5-2 днів середнього навантаження. Критично важливо, щоб вистачало мінімум на день з ранку до вечора, все що більше - не принципово і виробники в цьому напрямку не рухаються, включаючи ваш коханий епл. Інакше б ми вже давно мали смарти розміром з кирпичину із зарядом на тиждень. Насправді, були певні спроби в цю сторону деяких виробників, але користувач не оцінив. Люди більше цінять компактність і зручність користування, ніж заряд на місяці, а чому? Тому що всюди є розетки. А кому не вистачає - є павербанки.
yuriy_dd: 27.05.2026 22:02 у мене дротова на стаціонарному місці, при чому А4Теч з кнопкою окремою для дабл клік. З ноутами - лише безпровідні.
У мене Rog Chakram, зазвичай на дроті пасеться, відключаю його лише коли гамаю і то не завжди.
yuriy_dd: 27.05.2026 22:02 саме так. Але мук значно менше ніж з провідними навушкиками які постійно заплутувались і зачіпались - так що мимо
Ну так ми і не про навушники, ноути в дротах не заплутуються :)
yuriy_dd: 27.05.2026 22:02дружина дуже рідко працює за столом. І таскає ноут з собою всюди. Дома - я значно менше.
Ну де вона "всюди" таскає? Зі спальні на кухню таскає, а потім у вітальню ? Ну це прямо треба місяць автономної роботи мати в такому випадку, мабуть, бо розеток ще на відлстані витягнутої руки немає.
yuriy_dd: 27.05.2026 22:02 і що - нема особистого ноута, з якимось свіжішим процом? Не тягне купити?
Ні, він просто не потрібний, мені нема що на ньому робити, просто немає задач таких взагалі.
pelia
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 27.05.2026 21:35
yuriy_dd: 27.05.2026 20:54якщо що - в мене вже 4 М4
yuriy_dd: 01.05.2025 17:58я не маю продукції Епл. Лише щойно купив мак міни М4
Нагадаю, девайси дружини то девайси дружини, мак міні м4 теж під питанням коли саме в тебе особисто з'явився, багато нестиковок в твоїй легенді :rotate:
ще девайси хлопців дружини :lol:
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 22:18
GreenMile: 27.05.2026 18:01У мене корпоративний НР
і що - нема особистого ноута, з якимось свіжішим процом? Не тягне купити?
Навіщо?
(неіронічний власник макбук про 15 дюймів 2015)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

GreenMile: 27.05.2026 22:34і виробники в цьому напрямку не рухаються, включаючи ваш коханий епл
в загальному автономність зросла, у Епл також, і смарти не товсті як були колись - до речі в тих товстих - автономність не хороша, бо проци там старі.
і він не коханий, просто проміжна ланка до попоуляризації АРМ. Айфона в мене ніколи не було і нема. Перепрошити його не можна, як і багато інших речей. Хоча на самсунгах теж нема. Є лише на кастомах які пишуть спільноти і додають дійсно важливі можливості. Я вже казав елементарний приклад - в статусі годину поставити справа.
GreenMile: 27.05.2026 22:34ноути в дротах не заплутуються
зарядка заплутується, ви напевне в рюкзаку не носили, разом з іншими кабелями.
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 20:54якщо що - в мене вже 4 М4
Брешете.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

RoMiLiUs: 27.05.2026 22:50 якщо що - в мене вже 4 М4
Брешете
так, помилився - 3. 1 в жінки, 2 в мене.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 22:46
GreenMile: 27.05.2026 22:34і виробники в цьому напрямку не рухаються, включаючи ваш коханий епл
в загальному автономність зросла, у Епл також, і смарти не товсті як були колись - до речі в тих товстих - автономність не хороша, бо проци там старі.
і він не коханий, просто проміжна ланка до попоуляризації АРМ. Айфона в мене ніколи не було і нема. Перепрошити його не можна, як і багато інших речей. Хоча на самсунгах теж нема. Є лише на кастомах які пишуть спільноти і додають дійсно важливі можливості. Я вже казав елементарний приклад - в статусі годину поставити справа.
GreenMile: 27.05.2026 22:34ноути в дротах не заплутуються
зарядка заплутується, ви напевне в рюкзаку не носили, разом з іншими кабелями.
Для цього геніальні інженери Apple придумали так звані вушка на зарядках саме для вирішення цієї проблеми. Витягуєш їх і намотуєш на них кабель. Можна ще просто навколо зарядки обмотати.
Не знаю як на нових, але на магсейф 1 та 2 вони є. Ще в рюкзаках бувають малі кишені для таких речей. Або навіть якщо щось заплутається то можна... просто розв'язати.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

хто не хоче купувати дешево як я - спеціально для вас:

Де купувати техніку Apple у 2026 році: 5 магазинів із найкращим сервісом
https://itc.ua/ua/articles/de-kupuvaty- ... -servisom/

хто купить - напишіть
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 22:18цікаво - а для смартів - теж автономність не важлива? бо ж розетки є всюди?
От мені подобається оцей син залізнодорожника, як тільки його приперли до стінки - одразу скаче в якийсь бік типу " а смарти, а сервери, а .. ще щось" . Розмова сугубо за робочі ноутбуки, як виявляється бути нєтакуською і тягати що ноут із автономкою 5 годин, що 25 годин - різниці немає, його один фіг треба заряджати. Жоден притомний користувач не буде казати " та в мене 40+ годин автономки, я так попрацюю " сидячі біля розетки 220 вольт та зарядним в рюкзаку. Але як показує історія - Юрій Дудчак у всьому протиречливий нєтакусь, таких унікумів мабуть один на весь всесвіт.

Відправлено через 26 секунд:
yuriy_dd: 27.05.2026 23:37купить - напишіть
Правильно, рекламний пост треба тягнути сюди, дуже дякуємо.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 27.05.2026 23:47
yuriy_dd: 27.05.2026 22:18цікаво - а для смартів - теж автономність не важлива? бо ж розетки є всюди?
От мені подобається оцей син залізнодорожника, як тільки його приперли до стінки - одразу скаче в якийсь бік типу " а смарти, а сервери, а .. ще щось" . Розмова сугубо за робочі ноутбуки, як виявляється бути нєтакуською і тягати що ноут із автономкою 5 годин, що 25 годин - різниці немає, його один фіг треба заряджати. Жоден притомний користувач не буде казати " та в мене 40+ годин автономки, я так попрацюю " сидячі біля розетки 220 вольт та зарядним в рюкзаку. Але як показує історія - Юрій Дудчак у всьому протиречливий нєтакусь, таких унікумів мабуть один на весь всесвіт.
син залізнодорожника... пфффф
щас побіжить скаржитись в усі інстанції
ох і піде зараз контроль за тваринами до лісу лисиць шукати

Відправлено через 6 хвилин 3 секунди:
Мені здається, чи MVE це твінк Юри? Точніше навпаки, MVE це старий акк Юродивого
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

kabostebeztak
Нє, мвє той грає в ігоря і засирає плойку. То не Дудчак
Барбарис
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 22:46 зарядка заплутується, ви напевне в рюкзаку не носили, разом з іншими кабелями.
yuriy_dd, є різні кишені для цього, органайзери, стяжки тощо
:facepalm: :facepalm: :facepalm:
waryag
Member

Повідомлення

GreenMile: 27.05.2026 20:21І що? Зайві 100 грам в сумці ви не помітите.
GreenMile: 27.05.2026 20:21Ну ви ж не посеред лісу на пеньку працюєте, причому щодня в іншому лісі і на іншому пеньку. Місця для роботи здебільшого одні і ті самі стаціонарні заздалегідь визначені: дім, офіс, дача, кемпер-причіп на берегу моря тощо і іноді в якихось екзотичних місцях, якщо у відрядженні, або десь на відпочинку і прямо конче необхідно зайти попрацювати. А так робочі місця відомі, там, де нема ПК, ставиться монітор і клава з мишою, які підключаються до макбука. І все - більше не потрібно знущатись над своїм тілом і здоров'ям.
Юра не вміє думати наперед і зв'язно брехати, тож не може визначитися, чи то він хардкорний виживальник, що тижнями не бачить світла і б'ється з бомжами та наріками за кращі місця під мостами, чи то він офісна сніжинка, в якої при додаванні зарядки в рюкзак з макбуком спина зламається в двох місцях. :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Барбарис: 28.05.2026 07:05є різні кишені для цього, органайзери, стяжки тощо
тобто ви пропустили все важливе - а саме що заряджати потрібно в 4 рази рідше, і що це можна зробити десь колись де є зарядка, замість того щоб носитись з нею, постійно шукати розетку і заряджатись
і побачили лише про кабелі в рюкзаку?

пс: може ви також поділитесь результатами автономності свого ноута?
Z440_User
Member

Повідомлення

"use cases" в моєму оточенні.
В сенсі того що я бачу навколо, а не тільки в сімейному оточенні.

Ноутбуки:
- У жінки 99% часу на кухні на столі, поряд розетка, стирчить в розетці, грає ютубчик, гугл... Іноді (той 1%) на 1-2 годинки може перекочувати на диван чи в ліжко, після чого повертається на кухню і відповідно в розетку.
- В офісі у колег ноути стаціонарно стоять на робочих столах, відповідно 100% часу в розетці. Ба більше, в 2022р. було взято новий ноут колезі - він жодного разу не працював від батареї.
- В матері ноутбук вдома в розетці, в офісі в розетці, від батареї не більше 2-4 годин коли серіальчик-серфінг в ліжку, ще рідше - по працювати поки десь їдеш в потязі (щось виняткове і як засіб корисно вбити час).
- В сестри 2 ноути 100% часу в розетках, від АКБ вони лише коли їх в чохлі кудись переносять, але то не робочий стан, вони або вимкнені, або сплять.
- В малого шкільний хромбук, то від батареї, то від розетки, але то суто питання дисципліни та навчання 10 річної дитини слідкувати за своїми речами. Що хромбук, що телефон:
"ой, батарея розрядилася..."
"а ти куди дивився?"
"не дивився/забув/непомітив/незнаю"
"хто винен?"
"я, а що мені тепер робити?"

І приблизно таке у 90% відсотків користувачів, якщо не більше.
Де тут життєва необхідність в 100500годин ютубу від АКБ, якщо розетки є всюди і пристрої зазвичай в них стирчать?

Мій особистий, персональний use case:
Вам треба спробувати М-проц
Ваша рекомендація хоч і не мені, але я її теж на себе накинув:

- Моє основне робоче програмне забезпечення це SolidWorks + Kompas 3D. Відповідно база креслень, тех.процесів, розрахунків, ЧПУ-програм, іншої технічної інформації за десятиріччя існування підприємства та екосистеми що склалася за цей час.
- Моє другорядне робоче програмне забезпечення це Word+Excel на рівні скласти заявку на закуп/написати сторінку супровідної інформації, щось порахувати в таблиці розміром на 0,5-1 листочок формату А4.
- Закинути на дискетку відформатовану в 720мб за допомогою USB-Floppy drive прошивку для ЧПУ контроллерів NUM 760 та NUM 1060, щоб ЧПУ контролер знав на якому залізі його встановлено, що це залізо робить, та яким інструментом. Як би робота та інструмент токарного верстату трохи відрізняється від роботи та інструменту листозгинального верстату, а мізки використовуються однакові (ну майже, але то не суть).
Під час ремонту/обслуговування буває що треба верстати повністю вимкнути і після запуску, треба в них прошивки залити, а з варіантів лише 2 шляхи. Довго та нудно з паперового талмуду вбивати код безпосередньо на пульті керування, або зкормити йому floppy з готовою програмою (інших інтерфейсів комунікування немає).
- До деяких верстатів, або в цех, або на виїзд взяти ноутбук з Solid+Kompas, де від АКБ він пропрацює не більше 1-2 годин безперервної роботи, весь інший час буде вимкненим в чохлі валятися.

Тож який ноут на М-проці мені спробувати враховуючи вище перелічені задачі?

П.С. Деякі великі збірки в SolidWorks з'їдають по 11-12ГБ RAM чисто на сам Solid, а для комфортного обертання/приближення/покрутити/посовати - потребують 3Д прискорення від GPU.

P.P.S. Вдома мені потрібен desktop і лише тільки desktop, 99% роботи якого це ААА ігри+кіно.
Востаннє редагувалось 28.05.2026 11:28 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
0kie
Member

Повідомлення

Весь этот "прогресс АРМ" уничтожится обычными криворукими псевдо-программистами, которые любую производительность процессора сведут на "нет". Гляньте на Тахо 26.5. На последних чипах "М" она ещё шевелится, а на первых? А на Интел? Тоже шевелится, но уже кволо. Благо, пока есть с чем сравнивать, ибо Тахо последняя МакОС с поддержкой Интел. Пасему? "Оптимизации" не хватает или псевдо-айтишники так пишут софт при помощи новомодного ИИ, что производительности стало не хватать? И фанатеющие пользователи оправдывают эту чушь "прогрессом". В любую ветку Эпл на любом форуме зайди и скажи такое - тебя покусают. Страшно представить, что будет с МасОС 27, где сравнивать можно будет только с "М" чипами. Вот уж где будет веселье....
Собственно, повторяется история с х86, где новая Виста в своё время клала на лопатки Пентиум-4. Как сейчас для исправления кривых рук игроделов нужен 3D кеш. Дай дураку много мощности (стеклянную писю) - он её обязательно утилизирует и заставит лагать (разобьёт и губы порежет). :laugh:
GreenMile
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 22:46 зарядка заплутується, ви напевне в рюкзаку не носили, разом з іншими кабелями.
Точно, а на додачу на руці, бляха, по 5 довбаних пальців, які постійно між собою плутаються, коли ото навпомацки в рюкзаку шариш, щоб дістати макбук, павербанк, чи чергову порцію нісенітниць для постінгу на форумі.
Востаннє редагувалось 28.05.2026 11:52 користувачем GreenMile, всього редагувалось 1 раз.
Барбарис
Member

Повідомлення

yuriy_dd, до чого тут мій ноут?
Я пишу за надуману проблему - сам знайшов і лише собі, сам і вирішив :lol:

Z440_User, соліда не має на маках. Лише через хмару або віртуалку. Я йому писав за то, він ігнорує або пише в майбутньому буде. Але що робити зараз відповіді немає.
Але великі збірки вони не витягнуть по характеристикам, то треба старі інтеловські шукати з картами. У нас ще й компортами є чи деякі на перфострічках :D , там взагалі древні пк для цього тримають.
Z440_User
Member

Повідомлення

Барбарис: 28.05.2026 11:48 Z440_User, соліда не має на маках.
Я в курсі ;)
Барбарис: 28.05.2026 11:48 Лише через хмару або віртуалку.
А ви пробували життєздатність цього варіанту на реальному робочому рівні, а не ескіз для "осьо, дивись, працює"? :laugh:
Барбарис: 28.05.2026 11:48 У нас ще й компортами є чи деякі на перфострічках , там взагалі древні пк для цього тримають.
У нас дуже великогабаритне виробництво, тож верстати в нас переважно без ЧПУ, бо кожна наступна деталь інша і це може бути як ремонтні роботи, так і виготовлення.
Пара верстатів нових із сучасним ЧПУ (під конкретну роботу)
Пара старих верстатів у відмінному стані, але і відповідно з древнім ЧПУ. Вивчали модернізацію - вони стільки грошей не заробляють, скільки треба в них вкласти. Вони рази в 2 дешевші за сучасне ЧПУ для них якщо їх продати як є, не кажучи про вартість робіт та вартість самих датчиків/енкодерів/обв'язки які треба буде міняти :laugh:
Відповісти