Рання версія Subnautica 2 викликала великий інтерес у гравців — за дві години продано понад мільйон копій

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
mult
Member

Повідомлення

kyon
Не знаю чи ти пройшов гру повністю, бо сюжет якраз в першій частині і є.
Він доволі повноцінний і проводить тебе через всі біоми, в тому числі найглибші.
Де в кінці ти виліковуєш цей світ від невідомої хвороби.
Саме через яку все це і почалось.
Так, сюжет не рівня Відьмаку чи щось таке, але він доволі цікавий і повноцінний.
Такий собі детектив, з дослідженнями інопланетних баз.
AlexWest
Member

Повідомлення

waryag: 16.05.2026 10:59 Трохи пограв у першу і закинув.

Чи варто доробити антирадаіційний костюм і сходити на корабель? Коли повинно стати цікаво?
Якщо нецікаво одразу, то не факт, що варто продовжувати. Мене одразу цепанула атмосфера Робінзона Крузо: кораблетроща... і ти на інстинктах сам здогадуєшся спершу поплисти на корабель і винести звідти максимум корисного. Відіграєш виживальника на 100%, не напрягаючи уяву. А ще глибини ховають купу секретів. Якщо це все не мотивує саме по собі, то гра, вочевидь, не ваше, і сюжет можна просто глянути на Ютубі.
vmsolver
Member

Повідомлення

mult: 16.05.2026 19:59 Так, сюжет не рівня Відьмаку чи щось таке, але він доволі цікавий і повноцінний.
У меня забавнее было, я случайно встретил первую часть вообще ничего не зная о ней, о сюжете, показалось что это бюджетная, простая но красивая игрушка, симулятор моря и чего-то такого, напомнила мне один из коралловых рифов в Красном море, где куча живности плавает в красивом компактном месте на небольшой глубине, нужна только маска, трубка и ласты, плавать можно часами рассматривая всё вокруг. Вот первая часть это напомнила, и я первое время просто играл потому что красиво, а обломок гигантского космического корабля рядом просто сюжетное допущение, а потом оказалось, что там есть сюжет, инопланетяне и прочее. Что оказалось приятным сюрпризом. :rotate:
МОНАХ
Member

Повідомлення

► Кажуть, що на сьогодні в ранній версії доступно приблизно 1/4 всього того, що задумано в грі втілити.

► Я все ж вирішив запустити гру, коли переглянув кілька роликів - не втримався; думав так - пройду трохи сюжетку до можливості більш-менш будувати базу і на тому заторможуся з проходженням, бо вже загальними "мазками" спеціально заспойлерив собі той сюжет, до тієї межі, на яку він зараз в ранній версії вже втілений і зрозумів, що хотів би побачити все це у кінцевому, повноцінному вигляді. :up: Цікаво там все замутили... Окремо дуже цікавило, як вони сумістять проходження в одного і в кілька гравців таким чином, щоб від цього не руйнувалася логіка геймплею, а вони не тільки це технічно грамотно зробили, а ще й лорно все прописали так, що - дійсно немає різниці, як проходити гру, тільки що гуртом, напевно буде швидше, коли товариші розбредуться по карті, нишпорячи всі ці "точки інтересу" таким чином форсуючи головну мотиваційну ідею самого сюжету. ГГ, якщо граєш один, продовжує все ту ж тему самотнього виживання, що так багатьом полюбилася в першій частині. Але якщо так сталося (по сюжету), що ГГ буде кілька, то це теж не дуже сильно порушить цю атмосферу - "...ля! Ми - одні!.. Чи все ж ні?.. Але так не мало було трапитися!.. Шо сталося?.. Що за жахи тут творяться?!"
► Космічна-НФ-ксено-біо-генетика і десь там на грані трошки лавкрафтщина ввижається (хоча - навряд: думаю, це спєцом так на початках сюжет подається).

► Що можна сказати по факту вже зараз:
•1. Видно, що друга гра вже робилася вдумливо, не поспішаючи, з запасом ідей і бюджету - контенту завезли відчутно щільніше і "нарізали" його більш тонкими "слайсами" (той, хто захоче "пролетіти" сюжетку, скоріш за все буде матюкатися, якщо не любить такого роду геймплей-виживач) - все послідовно, атмосферно-монотонно, хоча одночасно з цим міні-рушії сюжету вкидаються дуже швидко - не встигаєш всі вдумливо опрацювати, що часом аж очі розбігаються, за що б першим взятися. А з іншого боку якраз спішити й не хочеться, бо можна якісь сховки, часто супутно-сюжетні пропустити, плаваючи виключно між сюжетно-встановленими візуальними маркерами...
• 2. Навіть чисто візуальне наповнення - флори, можливо, й не стало більше, а от фауни навіть на мілководді (до 100м) чи то щільніше навалили, чи то просто вона якась агресивніша стала - :) на деяких локаціях, окремі види хижаків не варто й виглядати, звідки нападають, краще і простіше орієнтуватися на звук і одразу драпати попутно нарізаючи віражі, щоб не "заклювали". Прикольно, що цього разу деякі представники флори виглядають як фауна і навпаки - кожен третій "кущ" прагне використати твою п'яту точку як мішень для дартса чи обнулити іншим способом.
• 3. Музика - ... Ще дуже далеко не все почув і це, напевно, єдине, що я вже зараз прослухаю повністю так це ОСТ гри, бо я таке люблю. Так от - мені видалося, що музика ближче все таки до Below Zero ніж до першої гри і це поки що єдине, що трохи насторожує, так як в Below Zero музика - хороша, непогана, в той час як в першій грі здебільшого вона офігенна.

► Одним словом - гра не розчаровує на даному етапі, то ж такі продажі вже на старті навіть раннього доступу - не дивують; ті, хто знав, чого хотів і очікував - в достатній мірі це отримають, мені здається.

► P.S.
► Вивірена чорна іронія в потрібних місцях - теж повернулася;
спойлер
:lol: підписуючи трудовий контракт з "Альтерою" - ти навіть померти не зможеш, допоки не виконаєш свою місію, а після всього - все-одно ще й винен залишишся.
► P.Р.S.
► На 1660-тій, як на мінімальній, жити можна.
спойлер
Навіть в 2К, якщо гра в 25-30фпс не бентежить :gigi: . У мене десь третина налаштувань викручена в епік, решта - на середніх, лише кілька на високих і "ефекти" на низьких. ТАА - лок на 30кадрах, динаміка "ручна" з 80 - до 100%. В приблизно половині хронометражу, якщо вірити моніторингу, карта тримає 30фпс, постійні просадки до 26-27кадрів, рідко - буває короткочасно падає до 20-22, у вкрай поодиноких випадках показує 16-18.
waryag
Member

Повідомлення

AlexWest: 16.05.2026 21:37Якщо нецікаво одразу, то не факт, що варто продовжувати. Мене одразу цепанула атмосфера Робінзона Крузо: кораблетроща... і ти на інстинктах сам здогадуєшся спершу поплисти на корабель і винести звідти максимум корисного. Відіграєш виживальника на 100%, не напрягаючи уяву. А ще глибини ховають купу секретів. Якщо це все не мотивує саме по собі, то гра, вочевидь, не ваше, і сюжет можна просто глянути на Ютубі.
Враження від гри зараз у суперпозиції. Певні моменти подобаються, інші - не дуже. На корабель злазив, але мабуть не зовсім туди, бо взяв малувато ресурсів і не добрався до реактору.
AlexWest
Member

Повідомлення

waryag: 17.05.2026 15:01
AlexWest: 16.05.2026 21:37Якщо нецікаво одразу, то не факт, що варто продовжувати. Мене одразу цепанула атмосфера Робінзона Крузо: кораблетроща... і ти на інстинктах сам здогадуєшся спершу поплисти на корабель і винести звідти максимум корисного. Відіграєш виживальника на 100%, не напрягаючи уяву. А ще глибини ховають купу секретів. Якщо це все не мотивує саме по собі, то гра, вочевидь, не ваше, і сюжет можна просто глянути на Ютубі.
Враження від гри зараз у суперпозиції. Певні моменти подобаються, інші - не дуже. На корабель злазив, але мабуть не зовсім туди, бо взяв малувато ресурсів і не добрався до реактору.
Мені в цій грі сподобалося взагалі все (окрім одного супердушного сюжетного завдання, але то таке), а вишенька на торті - відсутність маркерів і необхідність, як в старих-добрих Моровіндах, самотужки знаходити сюжетні місця на величезній карті, користуючись розумом, уважністю і просторовою орієнтацією.
rizakrko
Member

Повідомлення

Пройшов увесь сюжет, що наразі доступний у ранньому доступі. Загалом враження позитивні, хоча і є кілька моментів, що псують досвід - та всі вони, ймовірно, будуть вирішені за час раннього доступу.
Перша проблема, яку я помітив, це поточний стан карти.
спойлер
Якщо в першій частині це було коло, то тут це явно виражений прямокутник. І все б нічого, якби в другій половині сюжету не потрібно б було постійно плавати через каньйон, де великий та злий кальмар живе. Хоча гра і рекомендує зробити базу на іншому боці каньйону, проте дає мало інструментів для цього - а саме їжі та води. Якщо проблеми з їжею ще можна вирішити за допомогою вирощування їжі (як у першій частині), то з водою там геть сумно - тож доведеться плавати туди-сюди за водяними слимаками, адже місцеві закінчаться відносно швидко (або це баг, що вони не відновлюються?). Та й грядки наразі відкриваються за годину до завершення сюжету, тож навіть немає сенсу щось там з ними робити. Оскільки це тільки частина фінальної карти, то це повинно вирішитися до релізу.
Друга проблема це транспорт. Тут тільки трохи спойлер, тож можна доволі сміливо відкривати.
спойлер
У першій частині у гравця є малий транспорт, у якому можна плавати та (здається, після покращення) перевозити трохи додаткових речей. З часом стає доступний великий підводний човен, який значно незграбніший - проте значно місткіший та безпечніший. У другій частині ж у гравця є малий підводий човен, який можна зробити або значно швидшим та маневренішим - або значно повільнішим, проте з великим додатковим вмістом для предметів. Що важливо, друге покращення відкривається після першого. Якщо у першій частині додавання покращення на додатковий вміст відчувалося добре - то тут перехід зі швидкого та маневреного човника до повільного, проте місткого відчувається аж надто погано. Та й причин, щоб тягати за собою багато речей наразі немає.
Щодо швидкодії, то тут все відносно гаразд. На 3080ti у 2к та dlss quality отримую 70-90 кадрів на високиш налаштуваннях.
waryag
Member

Повідомлення

AlexWest: 17.05.2026 15:05Мені в цій грі сподобалося взагалі все (окрім одного супердушного сюжетного завдання, але то таке), а вишенька на торті - відсутність маркерів і необхідність, як в старих-добрих Моровіндах, самотужки знаходити сюжетні місця на величезній карті, користуючись розумом, уважністю і просторовою орієнтацією.
Другий рейд на корабель вийшов більш вдалим і цікавим, зупинив реактор, налутав креслень і предметів, але все одно довелося передчасно тікати на базу за водою.
Тепер починає вибішувати хронічна нестача місця, мабуть, треба щось думати з базою.
Agoris
Member

Повідомлення

Купіть мені її хтось і я буду з вами в неї грати :gigi:
Ortyomko
Member

Повідомлення

waryag: 19.05.2026 08:44
AlexWest: 17.05.2026 15:05Мені в цій грі сподобалося взагалі все (окрім одного супердушного сюжетного завдання, але то таке), а вишенька на торті - відсутність маркерів і необхідність, як в старих-добрих Моровіндах, самотужки знаходити сюжетні місця на величезній карті, користуючись розумом, уважністю і просторовою орієнтацією.
Другий рейд на корабель вийшов більш вдалим і цікавим, зупинив реактор, налутав креслень і предметів, але все одно довелося передчасно тікати на базу за водою.
Тепер починає вибішувати хронічна нестача місця, мабуть, треба щось думати з базою.
гра сама підштовхує розвиватись ;)

Відправлено через 2 хвилини 36 секунд:
rizakrko: 18.05.2026 10:49 водяними слимаками
мені іх у другомі місці з головою вистачає. Базу зробив біля теплго місця, одразу під базою старою, електрику там генерую, вже годин 5-7 думаю там провів, про те що може бути нестача води навіть не задумувався, коли треба, випливав просто кудись в рандомний напрямок і завжди знаходив слимаків.
МОНАХ
Member

Повідомлення

rizakrko: 18.05.2026 10:49 Друга проблема це транспорт...
► Сподіваюсь, в другій частині з часом "завезуть", як і в першій, оце саме "незграбне здоровидло" (бляха-муха, СКІЛЬКИ різних концептів пропонувалося фанатством в свій час, в т.ч. з того, скільки модами до першої частини всякого придумали!), бо на даний момент подальший розвиток ідеї цієї багатосекційної (напевно на думку розрабів - універсальної) плаваючої "малолітражки" з Белоу Зіро - то якесь не дуже вдале рішення.

waryag, побудуєте "здоровидло" - буде плаваюча міні-база, яка завжди з собою, в якій завжди стане достатньо місця під зберігання компонентів для крафта і вирішення всіх поточних проблем.
спойлер
Тільки одразу будуйте багато великих шаф в одному з центральних відсіків "Циклопа", бо по маленьких-вбудованих - "зачухаєтесь" перекидатися "дріб'язком", а менші-настінні шафи - можна на нижній палубі, що веде до шлюзу-виходу, на стінку щільно навішати: так буде швидше та зручніше лутатися, якщо "вручну", а не на "Мотилю" чи "Крабі".
Відповісти