Платформа NVIDIA Rubin потребуватиме так багато LPDDR-пам’яті, що це викличе дефіцит смартфонів

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Mozdev
Member

Повідомлення

Dilfin: 18.05.2026 12:57
KimRomik: 18.05.2026 12:43 таке враження що хуанг почав ненавидіти геймерів і переорієнтувався на датацентри
Хуанг збільшує прибутки Nvidia, а що робить він це не зовсім чесно, кого це зараз хвилює, всі регулятори підкуплені, антимонопольний комітет списть і грошенята лиються рікою і це не тільки він так себе поводить, багато гігантів мріють заробляти трильйони і йдуть до цього, кожен хоче стати мегакорпорацією, економіка вже тріщить по швах, велика інфляція, навіть долар і євро просідають конкретно, корпорації планують перейти на замкнене виробництво і повністю роботизоване, теорія змови? Не думаю.
Крокуємо до Корпоратократії. :eek:
Корпоратократія це гірше, за будь-яку диктатуру поліцейську державу та навіть тоталітаризм.
KimRomik
Member

Повідомлення

KimRomik: 18.05.2026 12:43 таке враження що хуанг почав ненавидіти геймерів і переорієнтувався на датацентри
Хуанг збільшує прибутки Nvidia, а що робить він це не зовсім чесно, кого це зараз хвилює, всі регулятори підкуплені, антимонопольний комітет списть і грошенята лиються рікою і це не тільки він так себе поводить, багато гігантів мріють заробляти трильйони і йдуть до цього, кожен хоче стати мегакорпорацією, економіка вже тріщить по швах, велика інфляція, навіть долар і євро просідають конкретно, корпорації планують перейти на замкнене виробництво і повністю роботизоване, теорія змови? Не думаю.
це називається судорожна залежність від інвесторів
якщо СЕО не буде робити, те що їм потрібно, то його голова полетить з посади
tablestikus
Member

Повідомлення

Схоже час в останній раз в житті оновитися
KimRomik
Member

Повідомлення

Mozdev: 18.05.2026 12:50
Та нехай валить з ринку відеокарт зовсім, може тоді конкуренція буде, між інтел та амд, хоча на жаль малоймовірно що це буде так.
а це мені подобається
скоріш ща все так і буде, Хуанг звільняє місце для конкурентів
tablestikus
Member

Повідомлення

Та нехай валить з ринку відеокарт зовсім, може тоді конкуренція буде, між інтел та амд, хоча на жаль малоймовірно що це буде так.
так інтел вже всьо, закопав власні відяхи (
Entar
Member

Повідомлення

При чому тут ненависть і про яку "змову" взагалі всі говорять?
Є ринок ШІ де чіпи та відеопамять приносять більший прибуток на даний момент, от і все. Це саме було з майнінгом декілька років тому.
ШІ зараз реально змінює роботу багатьох людей, і буде змінювати далі, і казати що "це бульбашка і скоро воно щезне" це все рівно що засовувати голову в пісок.

Я можу перечислити багато професій де ШІ докорінно змінює все. Складніше буде перечислити професії де цього не відбувається і не відбудеться. На даний момент ШІ ніяк не міняє роботу електриків, сантехніків... ой! Міняє! Я на днях знайомому сантехніку показував, як з допомогою ШІ швидше знаходити товари потрібні, а до цього він вже фоткав модель пральної машини і ШІ йому в 20 раз швидше ніж гуглєніє знаходив до неї правильні запчастини.
Вчорашній студент, ніяк не звязаний з дизайном, зекономив компанії кошти на дизайнері сайту "розробивши" дизайн з допомогою нового генератора картинок чата гпт, і вийшло точно не гірше ніж... Мені аналітичну вижимку для власного розуміння нової теми раніше доводилось формувати для власного розуміння в гуглі за 3-4 години, а зараз гпт про робить це за 30-40 хвилин + мої 20 хвилин читання і формування запитів.

На фоні цього всього, те що відеокарти подорожчали на 20% це насправді така мєлочь....

Відправлено через 1 хвилину 41 секунду:
Mozdev: 18.05.2026 13:02 Корпоратократія це гірше, за будь-яку диктатуру поліцейську державу та навіть тоталітаризм.
спойлер
Ви мабуть десь в Європі живете? :laugh:
1234waltz
Member

Повідомлення

KimRomik: 18.05.2026 13:11 скоріш ща все так і буде, Хуанг звільняє місце для конкурентів
Так звільняє, що займає абсолютну монополію на ринку дисреток, в той час як АМД "самоусувається" з ринку дискреток в сферу замовних чипів, а Інтел згорнув наступний ген дискретних відеокарт, обмеживши наступну архітектуру iGPU.
_clawfinger_
Member

Повідомлення

vsx: 18.05.2026 12:02хорошо что датацентры жрать не просят, а то бы у нас уже был дефицит еды
Гірше, вони провокують дефіцит води, адже їм потрібно охолодження й багато треба. А дефіцит води спровокує дефіцит продуктів харчування. Ланцюгова реакція так би мовити.

Схоже цивілізація переживає революцію, яка тепер буде замість руху вперед, тепер робить рух назад.

Пк для олігархів, лептопи для мажорів, тепер й смартфони будуть для мажорів)))
З такими темпами народ буде сидіти на мобілках на базі stm32. Вже є спроби в опенсорсі, правда там не дуже виходить. Нема попиту, відповідно й грошей.

ЗІ: бачив колись звонілку на базі капелюха для RPI4, такий собі смартфон. Тоді більше 100 баксів за капелюх здавалося великою ціною, тепер вже ні. :lol:
Entar
Member

Повідомлення

1234waltz: 18.05.2026 13:18 Так звільняє, що займає абсолютну монополію на ринку дисреток, в той час як АМД "самоусувається" з ринку дискреток в сферу замовних чипів, а Інтел згорнув наступний ген дискретних відеокарт, обмеживши наступну архітектуру iGPU.
100%, люди такі думають що "ну якщо 90% їх прибутків від дата центрів то їм нафіг не треба ринок відеокарт". Ще й як треба. Це все-рівно що сказати, що людині яка заробляє 5000$ в місяць не треба її друга квартира що здається за 500$.

Корпорації так не мислять, кожен напрям що приносить прибутки є над важливим, ігрові відеочіпи - це той сегмент який приносить більше 10 млрд $ доходу / рік. І з урахуванням її становища (практично монопольного) і світових тенденцій в розвагах (бумери для яких основна розвага це дача, кар'єра і тачки будуть дохнути а зумери та інші рости та багатіти, паливо та туризм дорожчати тощо), цей сегмент буде тільки рости і "забивати" на нього точно ніхто не буде.
А от чи будуть рости ціни на відеокарти? Ймовірно, що так. Вони взагалі на все будуть рости і вже ростуть.

Відправлено через 13 хвилин 39 секунд:
_clawfinger_: 18.05.2026 13:30Гірше, вони провокують дефіцит води, адже їм потрібно охолодження й багато треба. А дефіцит води спровокує дефіцит продуктів харчування. Ланцюгова реакція так би мовити.
1. Яким чином вода, що використовується для охолодження "зникає"?
2. А при використанні води в якості теплоносія для опалення вона теж "зникає"? Процес то той самий :lol: :lol: :lol:
3. В світі профіцит продуктів харчування. Фермерства всіх розвинутих країн субсидуються бо зерно ітд дуже дешеве. Величезна кількість їжі - викидається. Ожиріння - одна з основних причин проблем зі здоров'ям величезної кількості людей. Вирощування енергетичних культур в багатьох країнах - це не "блажь" а спроба дещо збалансувати ситуацію. Нам би доречі цю галузь розвивати, особливо зараз.
_clawfinger_: 18.05.2026 13:30 Схоже цивілізація переживає революцію, яка тепер буде замість руху вперед, тепер робить рух назад.
Назад, назад. "Раніше люди ходили в бібліотеку, брали там енциклопедію щоб щось дізнатися. А зараз в цих деградантів є вікіпедія вже років 20 як. А тепер вони навіть в вікіпедію не будуть лазити бо все будуть питати у ШІ". Точно деградація, не інакше. От коли книги писалися від руки і читати вміло менше 1% населення, ото були часи просвітлені!
_clawfinger_: 18.05.2026 13:30 Пк для олігархів, лептопи для мажорів, тепер й смартфони будуть для мажорів)))
Ото я олігарх, раніше для "такого статусу" треба було мати ренж ровера за 40 штук баксів а тепер ПК за 2 "середні зарплати по Києву". Про смартфон за 10 тис взагалі мовчу, а раптом через 3-4 роки доведеться купувати вже за 13 тис? Це ж доведеться переходити з чорної ікри на червону ?
_clawfinger_: 18.05.2026 13:30 З такими темпами народ буде сидіти на мобілках на базі stm32. Вже є спроби в опенсорсі, правда там не дуже виходить. Нема попиту, відповідно й грошей.
Щоб шо? Ви собі протирічите. Взагалі якщо подивитися "ці ваші інстаграми" та почитати форум, то мобілка має бути або тільки новий топовий айфон, або новий топовий самсунг, або (для дуже нішевих любителів) - гугл піксель чи щось таке. А все інше то "для ніщебродів та бабусь". Звісно в таких реаліях не буде попиту на "щось непонятне на опенсорсі"
Dilfin
Member

Повідомлення

KimRomik: 18.05.2026 13:10
це називається судорожна залежність від інвесторів
якщо СЕО не буде робити, те що їм потрібно, то його голова полетить з посади
Так, але і не так, він є медійною особою і має і свій власний вплив, просто така він людина, хитра і нагла, яка забила на будь яку етику, на постійних клієнтів, яких роками здобували.

Відправлено через 3 хвилини 56 секунд:
tablestikus: 18.05.2026 13:11 Схоже час в останній раз в житті оновитися
От і в мене щось такі думки промайнули.
Entar
Member

Повідомлення

Dilfin: 18.05.2026 13:48 Так, але і не так, він є медійною особою і має і свій власний вплив, просто така він людина, хитра і нагла, яка забила на будь яку етику, на постійних клієнтів, яких роками здобували.
Не хитрі і не наглі люди не мають шансів в крупному бізнесу/політиці тощо.
А в якому місці хтось "забив" на клієнтів? Драйвери оновлюються. Відеокарти продаються. Люди в ігри грають. Протягом останніх 4 років до кінці 2025, вартість відеокарт була переважно близькою до рекомендованих цін і абсолютно прийнятною, всі хто хотів в цей період оновитися, оновився. Хто не оновився тому або не дуже треба було, або грошей не мали, або чекали якогось чуда в вигляді "5000 супер дешевше і з халявною памяттю". Ок, зараз в світі глобальний дефіцит памяті і відеокарти подорожчали... аж на 20%. Ті кому не критично в результаті відклали апгрейд на через пару років.
Де трагедія, драма?
Dilfin
Member

Повідомлення

Entar: 18.05.2026 13:16
Є ринок ШІ де чіпи та відеопамять приносять більший прибуток на даний момент, от і все. Це саме було з майнінгом декілька років тому.
ШІ зараз реально змінює роботу багатьох людей, і буде змінювати далі, і казати що "це бульбашка і скоро воно щезне" це все рівно що засовувати голову в пісок.

Я можу перечислити багато професій де ШІ докорінно змінює все. Складніше буде перечислити професії де цього не відбувається і не відбудеться. На даний момент ШІ ніяк не міняє роботу електриків, сантехніків... ой! Міняє! Я на днях знайомому сантехніку показував, як з допомогою ШІ швидше знаходити товари потрібні, а до цього він вже фоткав модель пральної машини і ШІ йому в 20 раз швидше ніж гуглєніє знаходив до неї правильні запчастини.
Вчорашній студент, ніяк не звязаний з дизайном, зекономив компанії кошти на дизайнері сайту "розробивши" дизайн з допомогою нового генератора картинок чата гпт, і вийшло точно не гірше ніж... Мені аналітичну вижимку для власного розуміння нової теми раніше доводилось формувати для власного розуміння в гуглі за 3-4 години, а зараз гпт про робить це за 30-40 хвилин + мої 20 хвилин читання і формування запитів.

На фоні цього всього, те що відеокарти подорожчали на 20% це насправді така мєлочь....

Mozdev: 18.05.2026 13:02 Корпоратократія це гірше, за будь-яку диктатуру поліцейську державу та навіть тоталітаризм.
спойлер
ШІ вже існував десятиліття, цікаво, а хто придумав на цьому заробити тепер, Ви не в курсі?)

Відправлено через 5 хвилин 52 секунди:
Entar: 18.05.2026 13:54
Dilfin: 18.05.2026 13:48 Так, але і не так, він є медійною особою і має і свій власний вплив, просто така він людина, хитра і нагла, яка забила на будь яку етику, на постійних клієнтів, яких роками здобували.
Не хитрі і не наглі люди не мають шансів в крупному бізнесу/політиці тощо.
А в якому місці хтось "забив" на клієнтів? Драйвери оновлюються. Відеокарти продаються. Люди в ігри грають. Протягом останніх 4 років до кінці 2025, вартість відеокарт була переважно близькою до рекомендованих цін і абсолютно прийнятною, всі хто хотів в цей період оновитися, оновився. Хто не оновився тому або не дуже треба було, або грошей не мали, або чекали якогось чуда в вигляді "5000 супер дешевше і з халявною памяттю". Ок, зараз в світі глобальний дефіцит памяті і відеокарти подорожчали... аж на 20%. Ті кому не критично в результаті відклали апгрейд на через пару років.
Де трагедія, драма?
Ну так, спочатку рекомендовну ціну збільшити, потім майнінг помішав танцювати, а тепер ші, а що наступне? Я думаю, що хмарний геймінг і офісні компютери по ціні теперішніх топів.

Відправлено через 7 хвилин 36 секунд:
Entar: 18.05.2026 13:16

спойлер
І це зовсім не смішно, бо це все веде до цифрового феодалізму.
_clawfinger_
Member

Повідомлення

Entar: 18.05.2026 13:451. Яким чином вода, що використовується для охолодження "зникає"?
2. А при використанні води в якості теплоносія для опалення вона теж "зникає"? Процес то той самий
Ну авжеж "генію", вода сама з'являється в системі охолодженні. Не треба набирати, сама чарівним способом. :)
Entar: 18.05.2026 13:45Назад, назад. "Раніше люди ходили в бібліотеку, брали там енциклопедію щоб щось дізнатися. А зараз в цих деградантів є вікіпедія вже років 20 як. А тепер вони навіть в вікіпедію не будуть лазити бо все будуть питати у ШІ". Точно деградація, не інакше. От коли книги писалися від руки і читати вміло менше 1% населення, ото були часи просвітлені!
"Генію", якщо у людей не буде мобілок, бо чіпи пішли на ШІ. Як будеш взаємодіяти з ШІ? Через кнопковий телефон? :laugh:
Entar: 18.05.2026 13:45Ото я олігарх, раніше для "такого статусу" треба було мати ренж ровера за 40 штук баксів а тепер ПК за 2 "середні зарплати по Києву". Про смартфон за 10 тис взагалі мовчу, а раптом через 3-4 роки доведеться купувати вже за 13 тис? Це ж доведеться переходити з чорної ікри на червону ?
Авжеж, телефону за 10к грн не потрібна lpddr пам'ять. ;)
Entar: 18.05.2026 13:45Щоб шо? Ви собі протирічите. Взагалі якщо подивитися "ці ваші інстаграми" та почитати форум, то мобілка має бути або тільки новий топовий айфон, або новий топовий самсунг, або (для дуже нішевих любителів) - гугл піксель чи щось таке. А все інше то "для ніщебродів та бабусь". Звісно в таких реаліях не буде попиту на "щось непонятне на опенсорсі"
Ніякого протиріччя, для тих плат не потрібні lpddr чіпи, а для смартфонів треба, різниця тільки в тому, що в топовому смартфоні, або в телефоні за 10к, чипи простіше. Різниця як між офісним пк де використовувалась ддр5 4800мгц, а в ігровий ліпили ддр5 5600, 6400, ну й розгін з заводу в девайсах 8000 то що. Так само й в телефонах. Але усе одно чіпи треба й буде більше. Адже не вистачає, інвкше б не ставили на плати ldddr чіпи.
Entar
Member

Повідомлення

Dilfin: 18.05.2026 14:00 ШІ вже існував десятиліття, цікаво, а хто придумав на цьому заробити тепер, Ви не в курсі?)
Я не сторонник "теорій змови" ні в якому вигляді. Нарешті обчислювальні потужності, залізо і якість програмних продуктів з розробки нейромереж дійшла до тої стадії коли ШІ стало можливим використовувати масово, кожній людині, а не "десь в лабораторії", от і заробляють. Я сам теж опосередковано заробляю - економлячи свій час наприклад завдяки ШІ.
Dilfin: 18.05.2026 14:00 Ну так, спочатку рекомендовну ціну збільшити, потім майнінг помішав танцювати, а тепер ші, а що наступне? Я думаю, що хмарний геймінг і офісні компютери по ціні теперішніх топів.
Порівняйте інфляцію відеокарт, з подорожчанням скажімо їжі скажімо в макдональсі, творогу в супермаркеті або нових європейських автомобілів, за останні років 10. Так то "зажрались всі" получається. Це для "воїнів за соціальну справедливість". А для нормальних людей - інфляція. Від якої в розвинутих країнах є кращі способи захисту ніж в менш розвинутих. Наприклад, висока мінімальна з.п. з регулярним її підвищенням, а також ринок акцій який росте паралельно росту економіки / інфляції.

Хмарний геймінг, хмарний геймінг... по-перше, "щоб шо?", по друге, а чого його всі так бояться?
"щоб шо" - хмарний геймінг існує вже багато років і займає свою нішу. З часом він вдосконалюється. І насправді нічого жахливого в тому, що можна пограти на будь якому пристрої немає, погано те, що якість та обчислювальні потужності, що виділяються на нього - гірше, ніж якщо є хороша відяха, і що швидкості інтернета і його затримки не дозволяють грати з таким же комфортом.
Якщо раптом:
- обчислювальна потужність хмарного геймінгу досягне реально rtx 5070 ti
- ми колись досягнемо технологій інтернету, які будуть давати затримки, непомітні, по крайній мірі при грі в щось сінглове з 100 фпс.
То які в нього залишаться недоліки?
Коли це стане реальністю, питання буде лише в його вартості і кількості годин що надається. Можливо це стане классним варіантом для людей, які грають по декілька годин в тиждень наприклад, а люди які грають багато будуть збирати ПК і далі.

Відправлено через 2 хвилини 53 секунди:
Dilfin: 18.05.2026 14:08 І це зовсім не смішно, бо це все веде до цифрового феодалізму.
Що це таке? :) І чим це гірше того що вже є (особливо того що вже є в країнах не першого світу (наприклад в країнах постсовка)? Мені особисто "не цифровий" феодалізм зовсім не привабливий, може цифровий буде краще?
Dilfin
Member

Повідомлення

Entar: 18.05.2026 14:18
Dilfin: 18.05.2026 14:00 ШІ вже існував десятиліття, цікаво, а хто придумав на цьому заробити тепер, Ви не в курсі?)
Я не сторонник "теорій змови" ні в якому вигляді. Нарешті обчислювальні потужності, залізо і якість програмних продуктів з розробки нейромереж дійшла до тої стадії коли ШІ стало можливим використовувати масово, кожній людині, а не "десь в лабораторії", от і заробляють. Я сам теж опосередковано заробляю - економлячи свій час наприклад завдяки ШІ.
Ви прсто наївний мрійник і я не зможу Вам нічого доказати, Ви як в приказці, що на Вас будуть сцяти, а Ви будете думати, що то Божа роса... це не теорія змови, це картельна змова між виробниками "заліза". Пешрі ШІ моделі почали випробовувати на початку 50 років і Ви вірете, що тільки зараз наступив той прогрес, щоб масово розповсюджувати ШІ?
Dilfin: 18.05.2026 14:00 Ну так, спочатку рекомендовну ціну збільшити, потім майнінг помішав танцювати, а тепер ші, а що наступне? Я думаю, що хмарний геймінг і офісні компютери по ціні теперішніх топів.
Порівняйте інфляцію відеокарт, з подорожчанням скажімо їжі скажімо в макдональсі, творогу в супермаркеті або нових європейських автомобілів, за останні років 10. Так то "зажрались всі" получається. Це для "воїнів за соціальну справедливість". А для нормальних людей - інфляція. Від якої в розвинутих країнах є кращі способи захисту ніж в менш розвинутих. Наприклад, висока мінімальна з.п. з регулярним її підвищенням, а також ринок акцій який росте паралельно росту економіки / інфляції.

Хмарний геймінг, хмарний геймінг... по-перше, "щоб шо?", по друге, а чого його всі так бояться?
"щоб шо" - хмарний геймінг існує вже багато років і займає свою нішу. З часом він вдосконалюється. І насправді нічого жахливого в тому, що можна пограти на будь якому пристрої немає, погано те, що якість та обчислювальні потужності, що виділяються на нього - гірше, ніж якщо є хороша відяха, і що швидкості інтернета і його затримки не дозволяють грати з таким же комфортом.
Якщо раптом:
- ми колись досягнемо технологій інтернету, які будуть давати затримки, непомітні, по крайній мірі при грі в щось сінглове з 100 фпс.
Коли це стане реальністю, питання буде лише в його вартості і кількості годин що надається. Можливо це стане классним варіантом для людей, які грають по декілька годин в тиждень наприклад, а люди які грають багато будуть збирати ПК і далі.
Відправлено через 3 хвилини 48 секунд:
Entar: 18.05.2026 14:21

Якщо раптом:

Dilfin: 18.05.2026 14:08 І це зовсім не смішно, бо це все веде до цифрового феодалізму.
Що це таке? :) І чим це гірше того що вже є (особливо того що вже є в країнах не першого світу (наприклад в країнах постсовка)? Мені особисто "не цифровий" феодалізм зовсім не привабливий, може цифровий буде краще?
У класичному капіталізмі капітал інвестується у виробництво нових товарів. У цифровому феодалізмі корпорація отримує прибуток не з виробництва, а з ренти — за право доступу до їхніх цифрових платформ, оренди цифрових технологій та аудиторії, а ще з створення штучного дефіциту, це якщо коротко.

Відправлено через 2 хвилини 24 секунди:
Entar: 18.05.2026 14:21

Якщо раптом:
Ви не бачите всієї картини, а далі новий смартфон чи щось інше ви не зможете купити, вам це будуть здавати в оренду...
Entar
Member

Повідомлення

_clawfinger_: 18.05.2026 14:08 Ну авжеж "генію", вода сама з'являється в системі охолодженні. Не треба набирати, сама чарівним способом. :)
Треба набрати, один раз. І потім насоси підживлення компенсують витоки та втрати, там зовсім мало. Порівняно з централізованими та індивідуальними системами опалення в усьому світі, водички в системах охолодження відеокарт то капля в морі. Та і взагалі, всі страшилки про "єслі в кранє нєт води" давно технологічно вирішені, є країни в яких на місці пустель тепер величезні сади цвітуть і фонтанчики. А питання енергії для отримання води легко вирішується СЕС які дешеві як ніколи.
_clawfinger_: 18.05.2026 14:08 "Генію", якщо у людей не буде мобілок, бо чіпи пішли на ШІ. Як будеш взаємодіяти з ШІ? Через кнопковий телефон? :laugh:
- А в людей хтось телефони конфіскує? Ходять по вулицям інспектори що забирають в людей їх смартфони, виколупують з них чіпи і запаюють їх в дата центри?
- А що, люди після здорожчання смартфонів перестануть їх купувати? Смартфон це зараз для багатьох людей ледь не самий важливий пристрій в їх житті.
- А якщо частині людей доведеться перейти на більш дешеві смартфони, там що, чатгпт не запуститься ? :)

_clawfinger_: 18.05.2026 14:08 Ніякого протиріччя, для тих плат не потрібні lpddr чіпи, а для смартфонів треба, різниця тільки в тому, що в топовому смартфоні, або в телефоні за 10к, чипи простіше. Різниця як між офісним пк де використовувалась ддр5 4800мгц, а в ігровий ліпили ддр5 5600, 6400, ну й розгін з заводу в девайсах 8000 то що. Так само й в телефонах. Але усе одно чіпи треба й буде більше. Адже не вистачає, інвкше б не ставили на плати ldddr чіпи.
Ще раз. Протиріччя в тому, що "немає попиту на такі штуки" = "люди в цілому готові купувати смартфони з тими чіпами і памяттю що є по тим цінам що є". Немає запиту на "щось повільніше і дешевше", ніж поточні самі дешеві смартфони. Люди, яким треба дешеве - як правило або мають б.в. (хтось подарував, часто діти батькам, або куплені в магазинах що бв торгують), або якщо вже хочеться нове - https://hotline.ua/ua/mobile/mobilnye-t ... iceTo=5000
100$ це об'єктивно небагато. Навіть для країн третього світу. Ким треба бути, щоб це було "недосяжною тратою"? Наскільки дешевше має коштувати смартфон на тому що ви пропонуєте, щоб та категорія людей, для кого смартфон за 100$ це капець як дорого, було доступно це? Може попрацювати краще хочаб касиром тиждень?
Востаннє редагувалось 18.05.2026 14:37 користувачем Entar, всього редагувалось 1 раз.
max1996
Member

Повідомлення

Ну всє взял realme 12/256 . Вистачить на 5 років
Kullerok
Member

Повідомлення

Не ну ты явно гений. Отличный совет давай ПК ГПУ откатим етак лет на 5-7 в развитии назад. Что бы пару нищебродов смогли купить себе обрубки синих или красных.
Entar
Member

Повідомлення

Dilfin: 18.05.2026 14:30 Ви прсто наївний мрійник і я не зможу Вам нічого доказати, Ви як в приказці, що на Вас будуть сцяти, а Ви будете думати, що то Божа роса... це не теорія змови, це картельна змова між виробниками "заліза". Пешрі ШІ моделі почали випробовувати на початку 50 років і Ви вірете, що тільки зараз наступив той прогрес, щоб масово розповсюджувати ШІ?
Це ви наївний "борець за соціальну справедливість проти злостного капіталізму", не бачите реальних проблем мабуть в житті, і придумаєте "віртуальні страшилки". Порівняно з тим що війна може вбити кожного дня, вся ця фігня про "страшне майбутнє де кляті корпорації підвищать ціни" звучить просто смішно, дожити б. Просто невелике здорожчання товарів які я купую раз в декілька років не є такою проблемою щоб з цього робити трагедію і бонуси від продуктів ШІ це імхо компенсують.

50 років тому таких обчислювальних можливостей не було і близько, не було того програмування нейромереж, тощо. Склалося багато факторів, як і в будь якому разі, коли йде прогрес, і наявність масових обчислювальних потужностей - ключовий з них.
Dilfin: 18.05.2026 14:30 У класичному капіталізмі капітал інвестується у виробництво нових товарів. У цифровому феодалізмі корпорація отримує прибуток не з виробництва, а з ренти — за право доступу до їхніх цифрових платформ, оренди цифрових технологій та аудиторії, а ще з створення штучного дефіциту, це якщо коротко.
А в чому власне проблема? Ну крім "штучного дефіциту", правда штучний дефіцит це якраз про товари а не про цифрові продукти. Он вже майже 60 років у нас є картель ОПЕК який створюючи "штучний дефіцит" нафти тримає на неї ціну достатню щоб варвари мали гроші на війни і тероризм, ви в цьому проблеми не бачите? Чи "это другое"? По моєму, по наслідкам це набагато страшніше, скільки людей вже загинуло і ще загине? Хороших людей....

"Прибуток з ренти" існує вже тисячі років. Право доступу до землі. До нерухомості, тощо. В чому його проблема?
В випадку таких сервісів, як нетфлікс, хбокс геймпасс - "виробники" продукту отримують додаткову можливість отримувати з нього прибуток, а споживачі - зручно споживати його сплачуючи менше, в чому трагедія? Ви готові купувати всі ігри, фільми, серіали за повну вартість? Я не настільки багатий на жаль.
Те ж саме з ШІ. В принципі одна з його функцій - це більш розумний і функціональний "пошук - гуглінг" грубо кажучи. Приносить воно користь? Так, час економить а час то самий дефіцитний ресурс в нашому житті, і невідновлюваний. Готові люди за то платити? Деякі - так, от компанії і заробляють, в чому трагедія?

Dilfin: 18.05.2026 14:30 Ви не бачите всієї картини, а далі новий смартфон чи щось інше ви не зможете купити, вам це будуть здавати в оренду...
Знову ж таки:
1) Я не бачу абсолютно ніякого приводу вважати, що товар, який зараз коштує від 100$, виробляється десятками різних виробників з жорсткою конкуренцією ітд - стане НЕДОСТУПНИМ. А від того що смартфони подорожчають на 20-30% ніхто не помре.
2) Нафіга комусь здавати мені смартфон в оренду якщо можна його продати? В чому профіт?
Краще продавати мені в оренду не сам смартфон, а такі сервіси як чатгпт (який я купую), ютуб (який я б купував якби не скачав взламаний), спотіфай (теж взламаний), нетфлікс (не користуюсь) ітд.
І якщо взяти типового громадянина країн першого світу, то так воно є. ВЖЕ Є! БАГАТО РОКІВ ВЖЕ. Не важливо за скільки людина купила смартфон, і що вона нею володіє. Головне що вона оплачує підписок на 100$/місяць. Це більше ніж коштує смартфон за рік. Так навіщо обмежувати доступ до смартфона і придумувати якісь схеми про "дефіцит і оренду смартфонів"? Ваш "цифровий капіталізм" вже давно впроваджений і всім норм.
Scoffer
Member

Повідомлення

Entar: 18.05.2026 14:35Треба набрати, один раз.
Ні, не один. Так як ДЦ давно перейшли межу в сто мегават з халупи, простими вентиляторами їх не охолодиш. Потрібні градирні прям як на атомних станціях. Тільки трішки поменше. Поки що поменше, але ще не вечір. І жере ото все води дуже і дуже нормально.
Відповісти