Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 30.04.2026 18:48тричі згадували про нього
лише в контексті що черговий фанат х86 знайшов тест в якому якраз висновок що х86 далеко до М проців
orange_deer: 30.04.2026 18:48потім коли цифри показали що висновок був невірний
ви навіть не уявляєте на скільки ваш розрахунок не вірний, і я вам казав про це і не раз, але ви ігноруєте
і навіть не пробуєте найти реальні тести
ноута на такому проці у вас нема (і не буде), а вот М4 - у мене є
orange_deer: 30.04.2026 18:48 щоб довести що ви постійно маніпулюєте, достатньо переглянути історію повідомлень тут і все буде ясно :rotate:
а те як маніпулюєте ви знайшовши один тест, і то кривий
orange_deer: 30.04.2026 18:48так доведіть протилежне, доведіть що Apple Silicon не використовує жодних апаратних прискорювачів, ні АМХ, ні RT прискорювачів, а працює лише ЦПУ під час рендеру
але це частина проца. Крім того я знайшов де явно написано що Cinebench AMX не використовує. Тому запитав вас - раз ви стверджуєте протилежне.
orange_deer: 30.04.2026 18:48 я впевений що ви як програміст з 30річним стажем та любитель чистих та справедливих експериментів розберетесь у тому як B-)
звичайно що я знаю - щоб відключити - потрібно перекомпілювати, але для цього потрібно мати вихідний код, якого в мене нема
так що ви або тупий, або тролите
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.04.2026 21:32М4 - у мене є
Не забувай, не в тебе, а в дружини :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 30.04.2026 22:37Не забувай, не в тебе, а в дружини
я переживаю за вашу память, черговий раз нагадаю - макбук ейр і мак міні обидва на М4
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.04.2026 22:55я переживаю за вашу память, черговий раз нагадаю - макбук ейр і мак міні обидва на М4
І обидва хлам
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.04.2026 21:32так що ви або тупий, або тролите
А це схоже на образу. Куди ж поділась витримка і вихованість?
LVladislavchik
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 01.05.2026 06:49Куди ж поділась витримка і вихованість?
То була симуляція :rotate:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

З єбея :rotate:
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.04.2026 21:32
orange_deer: 30.04.2026 18:48тричі згадували про нього
лише в контексті що черговий фанат х86 знайшов тест в якому якраз висновок що х86 далеко до М проців
висновок повинен відповідати експериментальним результатам представленим у статті. те що ви його понесли але при цьому (як кажете самі) не погоджувались з цифрами якраз і показує ваш рівень сприйняття інформації. вас не хвилює наскільки якісні експериментальні дані допоки висновок вам подобається
yuriy_dd: 30.04.2026 21:32 ви навіть не уявляєте на скільки ваш розрахунок не вірний, і я вам казав про це і не раз, але ви ігноруєте
добре, нагадайте чому він не вірний. не хочете повторюватись, то наведіть час повідомлення або процитуйте

Відправлено через 2 хвилини 55 секунд:
yuriy_dd: 30.04.2026 21:32
orange_deer: 30.04.2026 18:48так доведіть протилежне, доведіть що Apple Silicon не використовує жодних апаратних прискорювачів, ні АМХ, ні RT прискорювачів, а працює лише ЦПУ під час рендеру
але це частина проца.
AMX - це не частина процесора, саме ім'я розшифровується - AMX - Apple Matrix Coprocessor
RT accelerators - це буквально hardware accelerators (апаратні прискорювачі)
yuriy_dd: 30.04.2026 21:32 Крім того я знайшов де явно написано що Cinebench AMX не використовує. Тому запитав вас - раз ви стверджуєте протилежне.
прекрасно, то давайте посилання
враховуючи закритість АМХ важко знайти підтвердження чи заперечення їх використання, але враховуючи оптимізацію останніх версій Сінебенч для Apple, то логічно що і для використання АМХ теж оптимізували.
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.04.2026 21:32 але це частина проца. Крім того я знайшов де явно написано що Cinebench AMX не використовує. Тому запитав вас - раз ви стверджуєте протилежне.
Ганьба, Юра.
Ти стільки часу всрав на цю тему, але навіть не зміг загуглити, які прискорювачі працюють в епл силікон в сайнбенч.

Хоча автор теми з гучним заголовком, з претензіями на великий досвід та глибокі знання в ІТ, який постійно цитує резільтати в СБ, мав би це знати напам'ять. :popcorn:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

RoMiLiUs: 30.04.2026 23:48 І обидва хлам
чому? до речі мак міні на стільки популярний що базовий зник з сайту Епл. А знаєте на що його беруть?
orange_deer: 01.05.2026 13:54 ви навіть не уявляєте на скільки ваш розрахунок не вірний, і я вам казав про це і не раз, але ви ігноруєте
добре, нагадайте чому він не вірний. не хочете повторюватись, то наведіть час повідомлення або процитуйте
вам бракує практити, знання і розуміння певних речей. Хоч теоретично ви думаєте правильно, просто не все враховуєте.
orange_deer: 01.05.2026 13:54AMX - це не частина процесора, саме ім'я розшифровується - AMX - Apple Matrix Coprocessor
що саме ви розумієте під процесором? SoC? чи може лише ядра?
waryag: 01.05.2026 15:18 Ти стільки часу всрав на цю тему, але навіть не зміг загуглити, які прискорювачі працюють в епл силікон в сайнбенч.
ну то поділіться якщо знаєте. Хоча ви ж ніколи нічого ще не робили, тому навряд чи щось зробите зараз

Відправлено через 19 хвилин 24 секунди:
Криза пам'яті дісталася до Apple: Mac mini зникають, Mac та MacBook подорожчають
https://itc.ua/ua/novini/kryza-pamyati- ... ozhchayut/

логіка підказує - що купивши зараз - можна буде продати може навіть і дорожче, це ж не лайно з світу х86
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 01.05.2026 20:13ну то поділіться якщо знаєте. Хоча ви ж ніколи нічого ще не робили, тому навряд чи щось зробите зараз
Я вже писав, що не збираюся нічого шукати і робити замість тебе.
Просто констатую твою некомпетентність в темі, якій ти присвятив величезну кількість часу.

Відправлено через 2 хвилини 19 секунд:
yuriy_dd: 01.05.2026 20:13що саме ви розумієте під процесором? SoC? чи може лише ядра?
Клоуне, SoC за визначенням містить елементи, що не є процесором. :facepalm:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 01.05.2026 21:13 Я вже писав, що не збираюся нічого шукати і робити замість тебе.
бачте - я був правий відразу
waryag: 01.05.2026 21:13 Клоуне, SoC за визначенням містить елементи, що не є процесором. :facepalm:
і?
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 01.05.2026 20:13 вам бракує практити, знання і розуміння певних речей. Хоч теоретично ви думаєте правильно, просто не все враховуєте.
стільки слів, а сенсу та конкретики нуль :rotate:

ви заявили:
yuriy_dd: 30.04.2026 21:32 ви навіть не уявляєте на скільки ваш розрахунок не вірний, і я вам казав про це і не раз, але ви ігноруєте
я ще раз спитаю вас, які були проблеми/помилки у моїх розрахунках на які ви звернули увагу, і я ваші зауваження проігнорував. дасте конкретну відповідь тут чи далі ухилятиметесь?
спойлер
чим тільки покажете що боїтесь що я вас знову зловлю на брехні
yuriy_dd: 01.05.2026 20:13
waryag: 01.05.2026 15:18 Ти стільки часу всрав на цю тему, але навіть не зміг загуглити, які прискорювачі працюють в епл силікон в сайнбенч.
ну то поділіться якщо знаєте. Хоча ви ж ніколи нічого ще не робили, тому навряд чи щось зробите зараз
мені здається тут один Юрій заявляв:
yuriy_dd: 30.04.2026 21:32 Крім того я знайшов де явно написано що Cinebench AMX не використовує
але посилання для підтвердження своїх слів так і не надав. цікаво чому ж :rotate:

Відправлено через 3 хвилини 28 секунд:
yuriy_dd: 01.05.2026 22:17
waryag: 01.05.2026 21:13 Клоуне, SoC за визначенням містить елементи, що не є процесором. :facepalm:
і?
то значить утотожнювати процесор та SoC і називати компоненти що входять до складу SoC частинами процесора це повна дурість або свідома маніпуляція (виберіть варіант який найбільше підходить :rotate: )
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 01.05.2026 22:17бачте - я був правий відразу
Не вгадав
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 01.05.2026 22:29я ще раз спитаю вас, які були проблеми/помилки у моїх розрахунках на які ви звернули увагу
ви не враховуєте споживання інших компонент
в реальній роботі користувача - він хоч мишкою водить, між вікнами перемикається - що заставляє проц щось робити, і такого ультра-малого споживання ви не отримаєте.
Шукайте тести, форуми та відгуки реальних користувачів
orange_deer: 01.05.2026 22:29 але посилання для підтвердження своїх слів так і не надав. цікаво чому ж :rotate:
чому я маю все доводити? ви ствердили що використовує. Доведіть це!
хоч в ChatGPT чи Gemini запитайте

Відправлено через 16 хвилин 36 секунд:
orange_deer: 01.05.2026 22:33чим тільки покажете що боїтесь що я вас знову зловлю на брехні
ось є відео, ловіть автора на брехні - заодно гляньте як так що М3 споживаючи в рази менше працює швидше:

orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 01.05.2026 23:04
orange_deer: 01.05.2026 22:29я ще раз спитаю вас, які були проблеми/помилки у моїх розрахунках на які ви звернули увагу
ви не враховуєте споживання інших компонент
в реальній роботі користувача - він хоч мишкою водить, між вікнами перемикається - що заставляє проц щось робити, і такого ультра-малого споживання ви не отримаєте.
ну почекайте, ви заявляли про те що х86 процесори ніколи не наздоженуть arm за енергоефективністю. але коли я вам надаю показники споживання суто процесорів у idle та під навантаженням і де чітко видно що Інтел може споживати менше ви говорите про споживання інших компонент. те що інші компоненти разом споживають більше це не проблема енергоефективності самих х86 процесорів, це результат того які компоненти та параметри встановлюють виробники ноутбуків.

але нехай, ось тут ви наче говорили про те що потрібно враховувати споживання інших компонент. якщо звичайно пропустити той факт що ви спробували зманіпулювати підібравши специфікації для іншого макбук про а не того, що був наведений у статті.
yuriy_dd: 29.04.2026 15:10 на що я звернув увагу, і виришів що цей тест не вірний (або вони щось не так тестують), це М4 Про, який споживає 4.25W в режимі простою. І це лише проц, без всього іншого.
Ця цифра не бється ні з яким іншим тестом, так і з заявами самої Епл - ось специфікація (https://www.apple.com/macbook-pro/specs/)
Up to 24 hours video streaming
Up to 16 hours wireless web
72.4-watt-hour lithium-polymer battery

4.25 * 24 = 102 - що суттєво вище за ємність батареї, і це споживання лише проца, а там ще принаймі є екран, і на не низькій яскравості
будь ласка, тримайте дані з сайту notebookcheck який ви неодноразово цитували тут, а отже довіряєте.
середнє споживання 16дюймового макбук про з м4про (як у тому тесті) у Idle - 16.8W, load - 76.4W
спойлер
m4pro16.png
середнє споживання 16дюймового hp omnibook (найближчого до того що був у тесті) у Idle - 4.4W, load - 38.3W
спойлер
hpomnibook16.png
все ще використовуючи модель 8годинного робочого дня, де активна робота процесора це 25% часу (бо ви самі заявили що здебільшого воно так), і беручи найбільш сприятливий для М4 Про бенчмарк - Cinebench 24 Multi-Core де М4 Про у 2.64 рази кращий за Intel Core Ultra 7 258V (https://nanoreview.net/en/cpu-compare/i ... o-14-cores)
спойлер
я прекрасно розумію що це дуже спрощений розрахунок, але я беру найбільшу можливу перевагу процесора від Apple у бенчмарках - в реальності він буде завершувати race to idle повільніше і обидва процесори будуть працювати under load довше за цей самий час
Intel: 2 * 3600 * 38.3 + 6 * 3600 * 4.4 = 370800.00 J
Apple: 7200 / 2.64 * 76.4 + 3600 * (8 - 2 / 2.64) * 16.8 = 646385.45 J
Макбук Про все одно споживає майже вдвічі більше енергії за той самий час використання.

додатково порівняння Lenovo ThinkPad X9-15 Aura Edition з тим самим Core Ultra 7 258V з Macbook Air 15 на М5
середнє споживання Lenovo ThinkPad у Idle - 3.9W, load - 42.5W
спойлер
thinkpad.png
середнє споживання M5 Air у Idle 11.7W, load - 36.2W
спойлер
m5air.png
виходячи з даних бенчмарків: найбільшу перевагу М5 має у блендері - у 2.14 разів швидше за Інтел (https://nanoreview.net/en/cpu-compare/i ... s-apple-m5)
Intel: 2 * 3600 * 42.5 + 6 * 3600 * 3.9 = 390240.00 J
Apple: 7200 / 2.14 * 36.2 + 3600 * (8 - 2 / 2.14) * 11.7 = 419389.91 J

от тут вже можна говорити що вони близькі по сумарній спожитій енергії. але все одно, навіть ці "теоретичні розрахунки" на основі середніх показників у Idle та under load показують що інтел наблизились по енергоефективності до Apple. навіть враховуючи перевагу М чипів у 2-2.5 рази у цих розрахунках і описуючи середній робочий день, де середнє завантаження це максимум 25%, або навіть 10-15%:
yuriy_dd: 20.04.2026 12:27 дуже мало хто і відносно малий час запускають на ноуті задачі які грузять на 100% - я вже не раз питав щоб хтось показав графік завантаження проца на свому ноуті - в Task Manager - ніхто не дав. Але по факту там середнє завантаження порядку 10-15%
yuriy_dd: 01.05.2026 23:04 Шукайте тести, форуми та відгуки реальних користувачів
вам на цьому форумі неодноразово реальні користувачі макбуків говорили про те що у них вони працювали в робочих навантаженнях приблизно стільки ж скільки х86 ноутбуки і ви це ігноруєте.
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 01.05.2026 23:04 ось є відео, ловіть автора на брехні - заодно гляньте як так що М3 споживаючи в рази менше працює швидше:
а ось середні показники споживання для ноутбуків з того ж самого відео:
Lenovo Yoga Slim 7 15ILL9 Aura (15дюймовий екран)
спойлер
yogaslim.png
Macbook Air M3 (13 дюймовий екран)
спойлер
m3air.png
А тепер для того щоб максимально наблизити умови, Macbook Air M3 (15 дюймовий екран)
спойлер
m3air_15.png
отже, ваше споживаючи в рази менше для М3 означає:
- практично те саме споживання у Idle для 13дюймового Macbook Air M3 порівнюючи з 15 дюймовим Леново (більший екран же явно більше споживатиме)
- вище споживання у Idle якщо це 15дюймовий Macbook Air M3
- середнє споживання у Load у 1.32 рази нижче порівняно з Леново для 13дюймової моделі, і у 1.26 рази нижче для 15дюймової моделі.
- в той час різниця у перформансі згідно з вашими улюбленими бенчмарками 9-17% на користь М3 в загальних бенчмарках, і 24% у блендері (https://nanoreview.net/en/cpu-compare/i ... s-apple-m3)
- ця чудо перевага М3 у споживанні стає ще меншою якщо порівнювати з новішими моделями, як от Lenovo ThinkPad X9-15 Aura Edition: Idle - 3.9W, Load - 42.5W

Відправлено через 1 хвилину 44 секунди:
yuriy_dd: 01.05.2026 23:04 чому я маю все доводити? ви ствердили що використовує. Доведіть це!
ви заявили що знайшли де явно написано що Cinebench AMX не використовує, а тепер не можете це підтвердити? невже знову збрехали?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 02.05.2026 00:47ну почекайте, ви заявляли про те що х86 процесори ніколи не наздоженуть arm за енергоефективністю
саме так - і якщо ви подивитесь на Performance Per Watt - там х86 - програють дуже сильно
хоч остані Інтел і стали кращі, особливо при малих навантаженнях
слава АРМ - що заставили х86 - щось робити!
orange_deer: 02.05.2026 00:47середнє споживання 16дюймового hp omnibook (найближчого до того що був у тесті) у Idle - 4.4W
я не розумію цих цифр, бо поруч проц з таким точно процом споживає 13.2 - це в рази більше
orange_deer: 02.05.2026 00:47середнє споживання M5 Air у Idle 11.7W
але якщо взяти розмір батареї та поділити на це середнє споживання - то вийде до 6 год. Ви це можете пояснити?
orange_deer: 02.05.2026 00:47вам на цьому форумі неодноразово реальні користувачі макбуків говорили про те що у них вони працювали в робочих навантаженнях приблизно стільки ж скільки х86 ноутбуки і ви це ігноруєте
а те що я тут давав свої реальні дані - 5 годин та 16% батарея сіла - ви це не ігноруєте?
ось оригінальне повідомлення та скріни: viewtopic.php?p=4109675#p4109675
і там є скрін також за остані 10 днів - нагадаю - виходить що деякі дні виходило 9 годин роботи екрану споживаючи лише 25% заряду?
і це реальний тест - а не ваші теоретичні обрахунки
десь пізніше я ще давав скрін яка була яскравість в мене - нібе десь третина

пс: але тут трохи маніпуляція - бо воно принаймі 1 год стояло на 100% ..

щось я не памятаю що тут реальні користувачі дуже багато чого давали. Може ви дайте свої дані?

Відправлено через 2 хвилини 59 секунд:
я вам ще нагадаю вашу фразу:
orange_deer: 04.04.2026 16:13про те, що на робочому місці завжди є розетка, тому 20 годин від батареї не потрібні. Ви ігноруєте
то що потрібні вже зараз чи ні? а то я заплутався
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Юра так і не виліз з печери нульових бо всі сучасні процесори це SoC, але ж продовжувати самозакопуватись в своєму ж лайні так приємно, напевне.

Відправлено через 2 хвилини 16 секунд:
Я вже надавав чорті коли скріни де в криворукометрі стек далеко не енергоефективних ядер зен 3 жер 3 ватти але ж коричневий невіглас навіть свої лінки не читає, що казати про чиїсь.
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 02.05.2026 13:44а те що я тут давав свої реальні дані - 5 годин та 16% батарея сіла - ви це не ігноруєте?
А багато смартфонів може пропрацювати доволі великий час на 100%.
Це значить, що вони при цьому нічого не споживають, чи це особливості підрахунку заряду акума?
Відповісти