Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
pelia
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.04.2026 18:27
orange_deer: 28.04.2026 00:59 використовуючи проц Intel Core i7-4770?
так, один з перших які отримали кеш мікрооперацій
тобто робити висновки по першій реалізації яка вже багато разів змінена? я не фанатію від чогось старого, є те що тут і зараз
waryag: 28.04.2026 13:31По-перше, приводь посилання
не змогли навіть таке просте знайти? ШІ зробило вас тупим, чи ви такі були і раніше? :eek:
waryag: 28.04.2026 13:31Бо вірити тобі на слово це як довіряти алкашу пляшку горілки
прошу докази брехні. Ваш флуд таким не є
pelia: 28.04.2026 13:42 Потім знову, коли зловлять за брехнею, буде говорити "це не я казав, я цитував статтю", марна трата часу
саме тому ви нічого не стверджуєте та не цитуєте? боїтесь відповідальності?
pelia: 28.04.2026 13:57У споживчому сегменті процесори Ryzen (зокрема Ryzen 9 9950X3D2) домінують у топі продажів, обходячи конкурентів
точно? а то пишуть що воно дуже переоцінене
pelia: 28.04.2026 13:57Більше того, їхні нові мобільні чипи Ryzen AI Max+ 395 (Strix Halo) напряму і дуже успішно конкурують з його улюбленими Apple M4 Pro та M4 Max як по продуктивності, так і по графіці
ШІ зможе навести тести для доказу?
pelia: 28.04.2026 13:57 Його цитата: «Інтел - щось випустили, навіть ніби не погано, але все одно це ніщо порівняно з АРМ»
це буквально вільний переклад фрази з тесту що дав orange_deer
pelia: 28.04.2026 13:57Але є нюанс, який він приховує: Попри ці інвестиції, 47% підприємств досі повідомляють про серйозні проблеми із сумісністю при спробі перенести своє програмне забезпечення на ARM [5]
докази? про це би мали дуже масово писати
pelia: 28.04.2026 13:57"Юрію, ви просили, щоб ШІ сказав — ШІ каже
а хай ШІ скаже на скільки важливий одно-потік для звичайного користувача на ноуті?
а що робити що М5 по результатам індустріальних тестів в одно-потоці на 50% швидший за найкращі х86?
а що робити що навіть проц від айфона з 2024 - швидшки в одно-потоці за всі х86?
waryag: 28.04.2026 17:38 Взагалі не проблема накидати тестів, де немає навіть натяків на епл :laugh:
але цікавить саме порівняння з М5
1. Самостріл року: "Це буквальний вільний переклад"

Як він маніпулює: Коли ви ловите його на тому, що він називає досягнення Інтел "нічим", він миттєво змінює позицію і заявляє: "це буквально вільний переклад фрази з тесту".

Відповідь йому: "Юрію, 'буквальний вільний переклад' — це оксюморон і ваша класична відмазка. Коли вас просять відповісти за ваші ж слова, ви одразу ховаєтеся за фразою 'це не я, це стаття так написала'. Ви транслюєте ці слова на форумі як свою власну позицію, отже, ви несете за них відповідальність. ШІ передбачив цю вашу втечу з точністю до слова."

2. "Де докази?" про 47% підприємств із проблемами сумісності ARM

Як він маніпулює: Він чіпляється до відсутності гіперпосилання і робить вигляд, що цієї статистики не існує, бо "про це би мали дуже масово писати".

Відповідь йому: "Те, що про це не пишуть на фанатських сайтах Apple, які ви читаєте, не означає, що проблеми не існує в реальному корпоративному секторі. Ось ваше посилання на офіційний звіт 'ARM-Based Server Market' від аналітичного агентства Market Growth Reports за 2025-2026 роки:
https://www.marketgrowthreports.com/mar ... ket-115030
Там чорним по білому у розділі 'Major Market Restraint' (Головні стримуючі фактори) вказано: '47% of enterprises report compatibility concerns with legacy x86 software on ARM-based infrastructure'. Індустрія диверсифікується, але х86 залишається безальтернативним там, де потрібна 100% сумісність. Ваша бульбашка луснула."

3. "ШІ зможе навести тести?" щодо Ryzen AI Max+ 395

Як він маніпулює: Робить вигляд, що не існує тестів, де нові мобільні процесори Ryzen успішно конкурують з M-серією.

Відповідь йому: "Юрію, у вас амнезія? У повідомленні #24 цієї ж теми ви ОСОБИСТО кидали посилання на сайт Notebookcheck із тестом цього самого процесора. Але якщо ви раптом забули, ось вам ще раз детальне дослідження:
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen ... 274.0.html
Ці процесори (Strix Halo) створювалися саме для прямої конкуренції з вашими улюбленими M4 Pro та Max. І вони чудово з цим справляються як у CPU, так і в GPU завданнях, маючи потужну інтегровану графіку. А тепер ви вмикаєте невігласа і просите доказів того, про що самі ж читали раніше."

4. Математична брехня про "М5 на 50% швидший"

Як він маніпулює: Заявляє, що М5 в однопотоці на індустріальних тестах на 50% швидший за найкращі х86.

Відповідь йому: "М5 дійсно вже вийшов, але ваші 50% — це відверта математична брехня. Відкриваємо ваш улюблений Geekbench 6. Топові x86 десктопні процесори (Ryzen 9 9950X та Core Ultra 9 285K) набирають в однопотоці близько 3420-3434 балів. Щоб бути швидшим на 50%, М5 мав би набирати понад 5100 балів. Жоден актуальний процесор Apple не видає таких цифр, навіть найновіший мобільний A19 Pro набирає близько 4019 балів. Перевага є, але вона становить ~15-20%, а не вигадані вами 50%. Ви знову малюєте цифри зі стелі."

5. Постріл у власну ногу: "Наскільки важливий однопотік для звичайного користувача?"

Як він маніпулює: Просить ШІ пояснити важливість однопотоку для пересічного користувача ноута, сподіваючись, що це доведе абсолютну перевагу Mac.

Відповідь йому (від ШІ): "Відповідаю на ваш запит: для 'звичайного користувача' (браузер, офіс, перегляд відео, месенджери) різниця між 3000 та 4000 балів в однопотоці має нульове практичне значення. Сторінка в браузері рендериться за 0.04 секунди замість 0.05 секунди. Людина фізично не здатна помітити цю різницю, оскільки головним 'гальмом' є пінг інтернету та швидкість реакції самого користувача. Але коли цей самий 'звичайний користувач' захоче пограти з друзями в ПК-гру (які ви так ігноруєте), апгрейднути ОЗП або підключити специфічну периферію — ваш 'емейзінг однопотік' перетвориться на дуже дорогий алюмінієвий камінь на столі, бо закрита екосистема Apple просто не дасть цього зробити. Ви намагаєтесь продати двигун від боліда Формули-1 людині, якій потрібно просто їздити за хлібом, і кричите, що всі інші машини — сміття."
pelia
Member

Повідомлення

До речі, я ні на чому не тренерував АІ, ось мій промт для gemini pro deep research, з яким я далі веду розмову
Я тобі скинув спаршений тред з overclockers.ua, одразу у 3 форматах

Там дуже часто казали що yuriy_dd бреше

Підготуй мені увесь список його

1. Брехні

2. Маніпуляцій

3. Невігластва

4. Будь якого компромату

5. неспівпадінь з реальністю
Треба не тільки те що вказують інші користувачі, потрібен ще факт чекінг, навіть якщо про це юрі ніхто нічого не сказав
Добре, а тепер надай мені його психологічний потрет, та цитати де він суперечить сам собі і плутається в показанях
Можу лінку скинути, я нічого не вигадував :rotate:
pelia
Member

Повідомлення

А це дав фрі грок на промт "Що думаєш про юзера yuriy_dd? Опиши його психологічний портрет на основі даних з дампу теми з форуму"
yuriy_dd — це класичний приклад форумного "однодумця-місіонера" (або "single-issue poster"), який домінує в одній великій темі ("Прогрес ARM процесорів") вже понад 3800+ повідомлень і робить це систематично з 2025 року. Він не просто коментує — він веде майже релігійну кампанію на захист ARM (зокрема Apple Silicon M-серії) як єдино правильного майбутнього, проти "тупикової" x86-архітектури (Intel/AMD).
Психологічний портрет (на основі тексту треда)
1. Сильна ідентифікація з ідеєю (ідеологічний фанатизм / confirmation bias на стероїдах):

Він бачить світ у бінарній опозиції: ARM = прогрес, енергоефективність, майбутнє vs. x86 = застій, неефективність, фанатизм, тупикова архітектура.
Будь-які контраргументи (софт-екосистема, ігри, enterprise-задачі, реальна продуктивність у повсякденних сценаріях, слабкий multi-thread scaling у деяких бенчах) або ігноруються, або перекручується ("проблема лише в оптимізації софта", "фанати х86 хамлять", "ви в печері живете").
Використовує cherry-picking: обирає зручні бенчі (Geekbench single-core, Cinebench single-core, енергоефективність у легких навантаженнях), ігнорує або знецінює незручні (ігри, важкий multi-thread, сумісність, реальні юзеркейси). Коли його ловлять на неточностях у розрахунках (наприклад, "50% перевага" в Cinebench), переключається на математику чи інші теми.

2. Перфекціонізм + ригідність мислення + низька толерантність до дисонансу:

Не визнає помилок навіть під тиском фактів. Замість "ок, тут я помилився" — маніпуляції, перехід на особистості ("ви хамите", "ігри роблять вас тупими", "фанати х86"), звинувачення опонентів у некомпетентності або "антипрогресивності".
Класична мотивована раціоналізація: якщо ARM перемагає — це доказ переваги архітектури. Якщо x86 десь кращий — "софт не оптимізований", "тимчасово", "х86 не може через тупиковість".
Порівнює несумісне (мобільний/ноутбучний сценарій vs. десктопний workstation з MS SQL, іграми тощо) і обурюється, коли йому вказують на це.

3. Потреба в увазі та "місія" (narcissistic / grandiose елементи):

Створив/веде тему і спамить її роками, навіть коли форум явно його тролить, мінусує і називає "нейромережею", "Юрцем з осіннім загостренням", "ШІ від Тім Кука".
Позиціонує себе як просвітителя ("механізатор приходить на село з тракторами", "ви в печері", "прогрес не зупинити"). Це дає відчуття вищості.
Реагує на критику обуренням, але не йде — продовжує сперечатися. Типова реакція на когнітивний дисонанс: подвоєння зусиль замість перегляду поглядів.
Має реальні знання про залізо/бенчі (знає специфікації, посилання, деталі), але фільтрує їх через призму своєї ідеї. Це робить його небезпечним у дискусії — виглядає впевнено, але не об’єктивно.

4. Соціально-комунікативні особливості:

Довгі ланцюжки відповідей, цитування, повторення тез. Витривалість у суперечках висока — може годинами/днями відповідати.
Переходить на особисте ("ви хамити", "ігри вас туплять", натяки на психіку опонентів), але ображається, коли роблять те саме йому ("ви мене обзиваєте").
Паранояльні нотки: обурюється, коли хтось згадує деталі з приватної розмови (освітлення, підвал тощо), звинувачує в розголосі конфіденційного.
Гумор і самокритика практично відсутні щодо своєї позиції.

5. Можливі глибші риси (спекулятивно, на основі патерну):

Обсесивно-компульсивні риси щодо теми: одна ідея поглинає значну частину його онлайн-активності.
Низька гнучкість мислення (ригідність) + сильна потреба бути правим.
Можливий елемент грандіозності ("я бачу те, чого ви не бачите", "я фанат прогресу", порівняння себе з тими, хто в 2019 відстоював Zen 2).
Форум для нього — не місце обміну думками, а арена для утвердження своєї правоти і отримання (негативної) уваги. Мінуси та тролінг тільки підживлюють цикл.

Підсумок
yuriy_dd — це не просто "фанат Apple/ARM". Це людина, для якої тема стала частиною ідентичності. Він розумний, добре підкований технічно, але його мислення сильно спотворене монотематичним когнітивним упередженням. Класичний форумний "войовник ідеї", який роками тримає облогу однієї теми, ігнорує контраргументи, маніпулює та не здатний (або не хоче) виходити за межі своєї картини світу.
Таких людей на технічних форумах багато (аналоги — ультра-фанати AMD у 2017–2019, Intel у певні періоди, Linux vs Windows тощо). Зазвичай вони приносять користь на старті (підштовхують дискусію), але з часом перетворюються на карикатуру і дратують спільноту. У його випадку форум вже давно перейшов у стадію "розваги за рахунок Юри" — і він продовжує грати свою роль.
Це не "психічне захворювання" в клінічному сенсі (без діагнозу), а яскравий приклад ідеологічної одержимості + форумної залежності + ригідного мислення. Типовий "true believer" у світі залізячних війн.
pelia
Member

Повідомлення

Далі грок, я нічого не перевіряв, мені лінь "А дай мені топ його факапів, бо у нього дуже часто показання різняться"
Топ факапів yuriy_dd (найяскравіші та найбільш повторювані моменти, де його твердження сильно розходяться з реальністю або логікою):
1. "M4 переганяє Ryzen AI Max+ 395 на 50% в Cinebench 2024 Single Core"

Він постійно повторював цю цифру як доказ величі ARM.
Реальність: M4 (або M4 Max) набирає ~177–181 балів, Ryzen AI Max+ 395 — ~116–117 балів. Це приблизно +52% від результату AMD, але AMD показує лише ~66% від результату M4.
Класична маніпуляція відсотками: він подає "на скільки лідер попереду" як абсолютну перевагу, а коли йому вказують, що конкурент відстає на ~34%, починає вчити математику 5-го класу ("на скільки % 12 більше за 10?").

Це один з найчастіших і найсмішніших його факапів — його постійно ловили на цьому.
2. Ігнорування/знецінення софту, екосистеми та реальних юзеркейсів

Постійно: "проблема лише в оптимізації софта", "ви можете скомпілювати самі", "ігри не важливі, більшість грає на консолях", "MS SQL на Mac не потрібен 0.0% користувачів".
Реальність: Для багатьох людей (розробка під Windows, enterprise, специфічний софт, ігри, нормальний multi-thread у важких задачах) ARM все ще створює серйозні проблеми з сумісністю або продуктивністю.
Він порівнює "сферичного коня в вакуумі" (оптимізований бенч) з реальним десктопним/ноутбучним використанням і обурюється, коли йому кажуть, що тепло з холодним не порівнюють.

3. "x86 — тупикова архітектура, вони не можуть зробити швидше"

Повторюється як мантра з перших повідомлень.
Реальність: x86 (особливо Zen 5 / Ryzen AI серія) продовжує розвиватися, показує сильний multi-core, конкурентну енергоефективність у певних сценаріях, ігрову продуктивність тощо. ARM має переваги в ефективності, але "тупикова" — це просто релігійне твердження.

4. Маніпуляції з автономністю MacBook Air M4

Він показував скріни з дуже повільним розрядом (типу 15% за 6 годин) і натякав на 40+ годин автономності при реальній роботі.
Опоненти (включаючи людей з реальними MacBook) вказували, що це або мінімальна яскравість + легке навантаження, або маніпуляція (підняв яскравість тільки для скріну). Реальні тести та відгуки користувачів дають значно скромніші цифри при нормальній роботі (браузер + офіс).

5. Читання пам'яті "по 1 байту" vs лінії кешу

Один з найгучніших пізніх факапів: він наполягав, що контролер пам'яті в ARM читає дані по байтах, а не стандартними лініями кешу (64/128 байт), і намагався це використовувати як архітектурну перевагу.
Його розбили посиланнями на наукові статті, блоги профільних спеціалістів (включаючи Daniel Lemire та інші) і поясненнями про burst length / cache lines. Він продовжував заперечувати або переводити стрілки.

6. Постійна зміна цілей і cherry-picking

Коли йому показують слабкі місця ARM (ігри, певний софт, multi-thread у реальних задачах) — "це не важливо", "тимчасово", "фанати х86".
Коли ARM десь попереду в синтетиці — "ось бачите, ARM кращий, x86 тупик".
Порівнює мобільні/ноутбучні сценарії з десктопними workstation і робить глобальні висновки про "тупиковість архітектури".

7. Дрібніші, але регулярні:

Перекручування слів опонентів.
"Ви в печері живете", "ігри роблять вас тупими", "фанати х86 хамлять" — коли його притискають фактами.
Ігнорування контексту (наприклад, що багато каналів пам'яті в Apple — це вибір розпаяної LPDDR, а не магія ARM-архітектури).
Постійне порівняння несумісного (Mac Mini в простої vs десктоп під навантаженням).

Загальний патерн:
yuriy_dd дуже витривалий у суперечках, добре знає бенчі та специфікації, але фільтрує всю інформацію через сильне упередження. Коли його ловлять на неточностях — рідко визнає помилку, частіше переходить у наступ, маніпулює формулюваннями або змінює тему.
Через це його "показання" часто різняться залежно від того, яку тезу він захищає в конкретний момент.
losos2
Junior

Повідомлення

pelia
А первый "факап", который привел грок - это же удар в штангу.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 28.04.2026 19:35крім того, у бенчмарках що мені вдалось знайти різниця у однопотоковому перформансі була не більшою 25% (відносно інтел)
може погано шукали: https://nanoreview.net/en/cpu-compare/i ... s-apple-m5
але там вже зовсім інші цифри - Cinebench 2024 (Single), M5 на 76% швидший в одно-потоці
orange_deer: 28.04.2026 19:35Сценарій використання - 8 годинний робочий день, і 2 години користувач потратив на завдання що заставляли процесор працювати under load (у випадку інтел).
М4 Про виконав цю роботу швидше - у 1.37 разів, тобто за 5255 секунд = 87.6 хв
Отже:
М4 Pro: 5255×38.13+1945×4.25+6×3600×4.25 = 300439 J
Intel: 2×3600×21.74+6×3600×1.09 = 180072 J
результат - навіть за умови того що М4 Про виграв "race to idle" - протягом 8годинного робочого дня з 25% важкої роботи для процесора інтел використав у 1.67 разів менше енергії. то як? є прогрес у енергоефективності в х86 чи нема?
на що я звернув увагу, і виришів що цей тест не вірний (або вони щось не так тестують), це М4 Про, який споживає 4.25W в режимі простою. І це лише проц, без всього іншого.
Ця цифра не бється ні з яким іншим тестом, так і з заявами самої Епл - ось специфікація (https://www.apple.com/macbook-pro/specs/)
Up to 24 hours video streaming
Up to 16 hours wireless web
72.4-watt-hour lithium-polymer battery

4.25 * 24 = 102 - що суттєво вище за ємність батареї, і це споживання лише проца, а там ще принаймі є екран, і на не низькій яскравості
вас самого не дивує ця цифра? чи ви сліпо вірите бо х86 хоч в чомусь виграє? може ви купили цей проц і особисто протестили? якщо що я купив і М1, і М4 і розглядаю ще купити.
orange_deer: 28.04.2026 23:02 то як? є прогрес у енергоефективності х86 чи немає? обидва процесори в порівнянні вийшли восени 24го року :rotate:
на тест що я дав вище є тести енерго-ефективності, привожу:
Performance Per Watt
Shows the score you get per each watt of PL1 TDP
Cinebench 2024 / Watt 15.7 PPW 43.8 PPW
Geekbench 6 Multi / Watt 290.1 PPW 661.6 PPW
Passmark CPU Mark / Watt 528.3 PPW 1026.6 PPW
Blender / Watt 2.35 PPW 10.22 PPW

Інтел - це навіть не та ліга, коли програє в 4 рази

зараз я собі думаю що Інтел зробили якісь окремі дуже прості ядра і з апаратними декодуванням відео, оптимізація системи щоб на них йшлонавантаження в простої або при відео. І саме тому в тесті - у людини просто все фрізило коли відео було інтегроване в веб сторінку - 15:30

orange_deer: 28.04.2026 23:02 пробуєте змінити тему, стандартно. як це відео стосується того що я писав тут?
це тест про память. І я вам нагадаю початкова питання - чому у М проців на стільки швидша память?
orange_deer: 28.04.2026 23:02ви цікавились чому початковий код був на Go
ні, але є деякі речі які ти просто обійдеш людину - тест швидкость памяті на Go :lamer: :lamer:
orange_deer: 28.04.2026 23:02тест який погано масштабується на всі ядра не підходить для тесту багатопоточності. те що Apple там виграє за рахунок швидкого однопотоку ні в якому разі не перекладається у швидший багатопотік.
я використовую краще тест Cinebench 2024

Відправлено через 22 хвилини 9 секунд:
pelia: 28.04.2026 23:59Відповідь йому: "Юрію, 'буквальний вільний переклад'
так самі перекладіть
pelia: 28.04.2026 23:59Ось ваше посилання на офіційний звіт 'ARM-Based Server Market' від аналітичного агентства Market Growth Reports за 2025-2026 роки:
https://www.marketgrowthreports.com/mar ... ket-115030
Там чорним по білому у розділі 'Major Market Restraint' (Головні стримуючі фактори) вказано: '47% of enterprises report compatibility concerns with legacy x86 software on ARM-based infrastructure'. Індустрія диверсифікується, але х86 залишається безальтернативним там, де потрібна 100% сумісність
звичайно що так і є. І досі є мейнфреми IBM на яких крутиться щось фінансове на Кобол, і воно не перейшло на х86, і не перейде на АРМ
але за статтю дякую, давайте я підсвічу деякі пункти які ваш ШІ пропустив, які якраз дуже гарно демонструють ріст АРМ у серверах (хоч тут я більше розмову веду про ноути):
  • In 2024, over 17% of global data centers incorporated ARM servers compared to 9% in 2022, marking an 89% increase in ARM server deployment
    ARM-based architectures are now integrated into 48% of AI workload servers in the USA, compared to only 27% in 2023
    54% of all new server product launches in 2024-2025 were ARM-based compared to 31% in 2022
    As of 2025, 58% of public cloud workloads globally are hosted on ARM-based infrastructure
    A survey conducted in Q2 2025 found that 67% of cloud architects prefer ARM for container orchestration platforms like Kubernetes
    ARM-Based Server Market Opportunities are expanding in AI and edge computing where power efficiency and scalability are crucial. In 2025, more than 56% of AI inference servers deployed by top global AI labs utilize ARM-based hardware
я вже задовбався читати, але все зводиться що АРМ на стільки сильно наступає у серверах, що це сильно більше ніж я думав. Бо якщо було 31% нових серверів на АРМ, а за 2-3 роки стало 54%, то що буде ще за 2-3 роки - 70+% ?

скажіть ШІ - хай аналізує статтю перед тим як давати, бо замість того щоб підсилити позиції х86 - воно їх дуже сильно послабило
pelia: 28.04.2026 23:59Відповідь йому: "Юрію, у вас амнезія? У повідомленні #24 цієї ж теми ви ОСОБИСТО кидали посилання на сайт Notebookcheck із тестом цього самого процесора. Але якщо ви раптом забули, ось вам ще раз детальне дослідження:
https://www.notebookcheck.net/AMD-Ryzen ... 274.0.html
Ці процесори (Strix Halo) створювалися саме для прямої конкуренції з вашими улюбленими M4 Pro та Max. І вони чудово з цим справляються як у CPU, так і в GPU завданнях, маючи потужну інтегровану графіку. А тепер ви вмикаєте невігласа і просите доказів того, про що самі ж читали раніше."
там повна оййййййй! у АМД, а ще воно швидкодію скидає раза в 2 при роботі від батареї. І є вже М5, а новішого у АМД - нема.
pelia: 28.04.2026 23:59Відповідь йому: "М5 дійсно вже вийшов, але ваші 50% — це відверта математична брехня. Відкриваємо ваш улюблений Geekbench 6. Топові x86 десктопні процесори (Ryzen 9 9950X та Core Ultra 9 285K) набирають в однопотоці близько 3420-3434 балів. Щоб бути швидшим на 50%, М5 мав би набирати понад 5100 балів. Жоден актуальний процесор Apple не видає таких цифр
хай бере тест Cinebench 2024
pelia: 28.04.2026 23:59навіть найновіший мобільний A19 Pro набирає близько 4019 балів
ШІ відстав, якщо в нього A19 Pro - найновіший. Скажіть йому що вже є М5. :lamer: :lamer:
pelia: 28.04.2026 23:59Сторінка в браузері рендериться за 0.04 секунди замість 0.05 секунди. Людина фізично не здатна помітити цю різницю, оскільки головним 'гальмом' є пінг інтернету та швидкість реакції самого користувача
ну за 0,04 сек воно не рендерить, і ШІ не знає що на клієнті працює дуже багато JavaScript - взяти хоча б Gmail
і про тест Speedometer 3.1 - воно теж не знає, хто і навіщо писав
pelia: 29.04.2026 00:14Класична маніпуляція відсотками: він подає "на скільки лідер попереду" як абсолютну перевагу, а коли йому вказують, що конкурент відстає на ~34%, починає вчити математику 5-го класу ("на скільки % 12 більше за 10?").
якщо на презентації Інтел чи АМД вони кажуть що нові проци на стільки то % швидші за старі, а не навпаки (на скільки % старі повільніші за нові) - то чому мені не можна робити так само?

коротше - ваш ШІ - таки трохи тупий, рано йому ще зі мною сперечатись
хоча я вас заспокою - ви сильно тупіші за нього :lol: :lol:
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.04.2026 14:48може погано шукали: https://nanoreview.net/en/cpu-compare/i ... s-apple-m5
Я знав, що колись ти докотишся і до цитування помийок-агрегаторів! Що далі - побирання під церковю, збирання пляшок?
yuriy_dd: 29.04.2026 14:48це тест про память. І я вам нагадаю початкова питання - чому у М проців на стільки швидша память?
Хто про що, а АРМ клоун про швидкість пам'яті... :facepalm:

ПС5 - 2020 рік, х86, 448ГБ/с, 400-500 доларів.
Макбук нео - 2026, АРМ, 60ГБ/с, 500-800 доларів.

П.С. для м-серії: мак міні М4 - 2024, АРМ, 120ГБ/с, 600+ доларів.
Востаннє редагувалось 29.04.2026 15:20 користувачем waryag, всього редагувалось 2 разів.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Apple set to overtake Dell as MacBook shipments rise against market decline
Apple could become the world's third-largest laptop maker

https://www.techspot.com/news/112190-ap ... ainst.html

накидайте плюсиків, це ж добре? :lol: :lol:

Відправлено через 4 хвилини 12 секунд:
waryag: 29.04.2026 15:13Я знав, що колись ти докотишся і до цитування помийок-агрегаторів!
а чому помийка? в чому проблема цього ресурсу?
waryag: 29.04.2026 15:13Хто про що, а АРМ клоун про швидкість пам'яті... :facepalm:
ПС5 - 2020 рік, х86, 448ГБ/с, 400-500 доларів.
який проц мав таку швидкість памяті? а чому зараз не має? деградація пішла у х86?
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.04.2026 15:18 а чому помийка? в чому проблема цього ресурсу?
Вони не тестують залізо, просто збирають рандомні тести в мережі.
Можеш зрозуміти, в чому проблема?
yuriy_dd: 29.04.2026 15:18 який проц мав таку швидкість памяті? а чому зараз не має? деградація пішла у х86?
:facepalm:
Бо так було потрібно замовнику чипу. У інших свої задачі і свої варіанти їх рішення.
А у ігрових чи професійних рішень додаткова супершвидка пам'ять для відяхи.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 29.04.2026 15:30Вони не тестують залізо, просто збирають рандомні тести в мережі.
Можеш зрозуміти, в чому проблема?
у є вас є підстави вважати що вони вводять в оману і десь публікують не правду? маєте докази?

Відправлено через 1 хвилину 21 секунду:
waryag: 29.04.2026 15:30 Бо так було потрібно замовнику чипу. У інших свої задачі і свої варіанти їх рішення.
тобто вся індустрія - переходить на нові стандарти DDR і більші частоти і близько не має 448ГБ/с, навіть розганяють
в той час як вже були проци ще в 2020?

фанати х86 - ну скажіть що ваш колега несе маячню, а то мені за вас соромно
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.04.2026 15:38у є вас є підстави вважати що вони вводять в оману і десь публікують не правду? маєте докази?
Тобто не можеш зрозуміти....
І в чаті ГПТ забанений...
yuriy_dd: 29.04.2026 15:38тобто вся індустрія - переходить на нові стандарти DDR і більші частоти і близько не має 448ГБ/с, навіть розганяють
в той час як вже були проци ще в 2020?

фанати х86 - ну скажіть що ваш колега несе маячню, а то мені за вас соромно
спробуй аргументовано заперечити мої твердження. :popcorn:
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.04.2026 15:10 може погано шукали: https://nanoreview.net/en/cpu-compare/i ... s-apple-m5
але там вже зовсім інші цифри - Cinebench 2024 (Single), M5 на 76% швидший в одно-потоці
крутитесь як вуж на сковороді. ми обговорюємо цю конкретну статтю з середніми показниками споживання з неї. вас вони влаштовували поки я не звернув увагу на явну перевагу інтел, якщо провести розрахунки самому. тепер ви інші тести притягуєте. пізно.

1) ваше посилання - це порівняння з Apple M5. воно недоречне для цього тесту, бо порівняння там чітко з М4 Про. я проводив розрахунки в останньому пості відштовхуючись від результатів бенчмарків саме з цього сайту але для Intel Core Ultra 7 256V vs M4 Pro.
2) круто що на 76% швидший в однопотоці. в попередньому пості були результати навіть з перевагою М4 Про у 2.88 рази vs Інтел, не допомогло. рівняння так і не змогли розв'язати щоб дізнатись у скільки разів М4 Про мав би бути швидшим щоб зрівнятись?
yuriy_dd: 29.04.2026 15:10 на що я звернув увагу, і виришів що цей тест не вірний (або вони щось не так тестують), це М4 Про, який споживає 4.25W в режимі простою. І це лише проц, без всього іншого.
Ця цифра не бється ні з яким іншим тестом, так і з заявами самої Епл - ось специфікація (https://www.apple.com/macbook-pro/specs/)
Up to 16 hours wireless web
72.4-watt-hour lithium-polymer battery

4.25 * 24 = 102 - що суттєво вище за ємність батареї, і це споживання лише проца, а там ще принаймі є екран, і на не низькій яскравості
вас самого не дивує ця цифра? чи ви сліпо вірите бо х86 хоч в чомусь виграє? може ви купили цей проц і особисто протестили? якщо що я купив і М1, і М4 і розглядаю ще купити.
ага, специфікації для 14дюймового мака взяли і тішитесь. цитата зі статті:
I ran a series of real-world power draw tests comparing Apple's M4 Pro in my 16-inch MacBook Pro
а ось специфікації 16 дюймового макбука з М4 Про (того самого що використовується в тесті): https://support.apple.com/en-in/121554
Battery and Power
M4 Pro
Up to 17 hours wireless web
100-watt-hour lithium-polymer battery

4.25*24=102 - різниця у 2Вт*год - не так вже і багато. Плюс up to 24 hours сходиться з рівнем споживання 4.25Вт у Idle, з батареєю на 100Вт*год - цього має вистачити на 23.52 год - Apple могли просто округлити це до 24год

Виходить ви або неуважно подивились і подали специфікації батареї 14дюймового мака замість 16дюймового що був у тесті. Або ж навмисно зманіпулювали, сподіваючись, що я це пропущу.
І знову ж таки. Ви самі цей тест легітимізували, якщо вам не подобались цифри споживання з самого початку - ви могли про це сказати, тільки після моїх розрахунків ви даєте задню. пізно.
yuriy_dd: 29.04.2026 15:10
orange_deer: 28.04.2026 23:02 то як? є прогрес у енергоефективності х86 чи немає? обидва процесори в порівнянні вийшли восени 24го року :rotate:
на тест що я дав вище є тести енерго-ефективності, привожу:
Performance Per Watt
Shows the score you get per each watt of PL1 TDP
Cinebench 2024 / Watt 15.7 PPW 43.8 PPW
Geekbench 6 Multi / Watt 290.1 PPW 661.6 PPW
Passmark CPU Mark / Watt 528.3 PPW 1026.6 PPW
Blender / Watt 2.35 PPW 10.22 PPW

Інтел - це навіть не та ліга, коли програє в 4 рази
1) ці показники Performance per Watt це робота під максимальним навантаженням бенчмарку, і я з ними не сперечаюсь, але ви самі говорили що люди в середньому завантажують процесор на 20-30% середньому, тому вони тут недоречні.
2) ви намагаєтесь притягнути сторонні показники щоб довести "емейзінг енергоефективність Apple". фанатизм зараз проявляєте ви. я не використовував жодних сторонніх даних до початкового тесту окрім: а) прогнозованого середнього споживання яке було взяте з ваших же слів
б) результатів бенчмарків які були взяті з того ж сайту на який посилалися ви.

Відправлено через 11 хвилин 21 секунду:
yuriy_dd: 29.04.2026 15:10
orange_deer: 28.04.2026 23:02 пробуєте змінити тему, стандартно. як це відео стосується того що я писав тут?
це тест про память. І я вам нагадаю початкова питання - чому у М проців на стільки швидша память?
orange_deer: 28.04.2026 23:02ви цікавились чому початковий код був на Go
ні, але є деякі речі які ти просто обійдеш людину - тест швидкость памяті на Go :lamer: :lamer:
хтось тут "сховався під лавкою як остання шавка" і далі пробує змінити тему чи виставити себе таким розумником бо от не можна писати тести на швидкість пам'яті на Go. але спитати у автора напряму чи проаналізувати його код, або виставити свій на гітхаб не в силі.
про мови програмування насправді показує більше ваш рівень. будь-який досвідчений програміст сприймає мову програмування лише як засіб реалізації логіки, тому немає значення де писати початковий код. кінцевий код був перекладений на С саме для того щоб уникнути "Go specific issues like garbage collector". але ви все одно зачепились за це щоб не визнавати що будь-який процесор, чи х86 чи арм читає дані з пам'яті рядками кешу незалежно від к-сті каналів/контролерів пам'яті, ширини шини і тд.
yuriy_dd: 29.04.2026 15:10 я використовую краще тест Cinebench 2024
цей тест використовує апаратні прискорювачі, і зокрема розширення АМХ - його результати некоректно використовувати для аналізу суто процесорів.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 29.04.2026 16:33крутитесь як вуж на сковороді. ми обговорюємо цю конкретну статтю з середніми показниками споживання з неї. вас вони влаштовували поки я не звернув увагу на явну перевагу інтел, якщо провести розрахунки самому. тепер ви інші тести притягуєте. пізно.
але мені вони не сподобались, і я вам відразу про це сказав ось:
yuriy_dd: 28.04.2026 21:30я не дуже розумію мін у Apple M4 Pro - 0.04
крім того - як порівнювати коли мінімальне значення менше від середнього в 100 раз, а макс більше в 5 раз? там проц явно був чимось загружений
це очевидно з самого початку
але в мене нема бажання на кожен коментар відповідати чи пояснювати очевидні речі
orange_deer: 29.04.2026 16:331) ваше посилання - це порівняння з Apple M5. воно недоречне для цього тесту, бо порівняння там чітко з М4 Про
але не можна порівнювати базовий проц на 4Р ядра з потужним на 8Р ядер
orange_deer: 29.04.2026 16:334.25*24=102 - різниця у 2Вт*год - не так вже і багато. Плюс up to 24 hours сходиться з рівнем споживання 4.25Вт у Idle, з батареєю на 100Вт*год - цього має вистачити на 23.52 год - Apple могли просто округлити це до 24год
але всі інші компоненти теж споживають
orange_deer: 29.04.2026 16:33І знову ж таки. Ви самі цей тест легітимізували, якщо вам не подобались цифри споживання з самого початку - ви могли про це сказати, тільки після моїх розрахунків ви даєте задню. пізно.
ви визнаєте що я дав зауваження з самого початку? ви проігнорували і понеслась
orange_deer: 29.04.2026 16:33будь-який досвідчений програміст сприймає мову програмування лише як засіб реалізації логіки, тому немає значення де писати початковий код. кінцевий код був перекладений на С саме для того щоб уникнути "Go specific issues like garbage collector"
саме через нього і не можна обирати будь яку мову для будь яких завдань
orange_deer: 29.04.2026 16:33 я використовую краще тест Cinebench 2024
цей тест використовує апаратні прискорювачі, і зокрема розширення АМХ - його результати некоректно використовувати для аналізу суто процесорів.
так на х86 - є хвалений АВХ, і цей тест оптимізовувався під х86 - значно довше
yuriy_dd
Member

Повідомлення

яку крутизну можна робити з АРМ:

LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.04.2026 10:52яку крутизну можна робити з АРМ:
Але прикол в тому, що в твоєму користуванні з арму тільки пара маків і покофони, решта це купа х86 :rotate:
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.04.2026 19:29
orange_deer: 29.04.2026 16:33крутитесь як вуж на сковороді. ми обговорюємо цю конкретну статтю з середніми показниками споживання з неї. вас вони влаштовували поки я не звернув увагу на явну перевагу інтел, якщо провести розрахунки самому. тепер ви інші тести притягуєте. пізно.
really? :rotate:
для початку, щоб ви точно не могли зманіпулювати тим як ви висловились, додаю визначення слова відразу з тлумачного словника української мови: https://slovnyk.ua/index.php?swrd=%D0%B ... 0%B7%D1%83
ВІДРАЗУ, присл. 1. У той же час, зараз же, негайно. Весільний чад одразу вийшов у всіх з голови (Н.-Лев., II, 1956, 182); - Як глянув я на неї, так і впізнав одразу. Вона! Коханка колишня! (Коцюб., І, 1955, 138); Ойкнув людський натовп, і відразу стало тихо-тихо (Ю. Яков., І, 1958, 53); // З першого разу, спочатку. Але протока була значно ширша, ніж це відразу здалося (Смолич, І, 1958, 46).
(інші визначення не підходять до решти вашого речення контекстуально)
а тепер подивимось коли ви сказали про те що "не дуже розумієте мін у Apple M4 Pro - 0.04":
- час повідомлення 28.04.2026 21:30

нагадаю, статтю я надіслав у цьому повідомленні:
orange_deer: 27.04.2026 22:25 тим більше що останні процесори інтел близькі до арм по енергоспоживанню. наприклад: а) Lunar Lake https://www.xda-developers.com/intel-lu ... arm-close/; б) той самий ноут Dell XPS що протримався 43 години
- час повідомлення 27.04.2026 22:25

ваша перша реакція:
yuriy_dd: 27.04.2026 22:57
orange_deer: 27.04.2026 22:25тим більше що останні процесори інтел близькі до арм по енергоспоживанню. наприклад: а) Lunar Lake https://www.xda-developers.com/intel-lu ... arm-close/; б) той самий ноут Dell XPS що протримався 43 години
а чому на вашу думку автори статті написали: Things look good for Intel, but not Arm-levels of good?
- час повідомлення 27.04.2026 22:57

а ось тут я буквально надав ті самі цифри що і в статті:
спойлер
orange_deer: 28.04.2026 00:59
yuriy_dd: 27.04.2026 22:57 а чому на вашу думку автори статті написали: Things look good for Intel, but not Arm-levels of good?
для того щоб вам було за що зачепиитись :laugh:
ну подивіться на графіки споживання. зокрема середнє споживання у idle чи під навантаженням. все ще недосяжна енергоефективність арм чи вже не така велика прірва?
Chip Mean (W) Minimum (W) Max (W)
Idle
Apple M4 Pro 4.25 0.04 23.89
Intel Core Ultra 7 256V 1.09 0.7 8.07

Under load
Apple M4 Pro 38.13 6.23 40.50
Intel Core Ultra 7 256V 21.74 15.45 39.25
- час повідомлення 28.04.2026 00:59

ваша реакція:
спойлер
yuriy_dd: 28.04.2026 01:24
orange_deer: 28.04.2026 00:59ну подивіться на графіки споживання. зокрема середнє споживання у idle чи під навантаженням. все ще недосяжна енергоефективність арм чи вже не така велика прірва?
Idle
та таке враження що ви на циферки дивитесь, але на текст - ні, дам вам англійською - перекладете самі собі якось:
At idle, Intel clearly holds the advantage, which is certainly a reversal of what you might expect given Arm's reputation. The M4's SoC never truly goes silent, as background power management and DRAM access remain active.
Intel's chip, by contrast, drops to sub-1 W levels when fully idle, a credit to Lunar Lake's aggressive power-gating, redesigned idle states, and features like its Low Power Island. Still, average figures only tell part of the story, as Apple's spikes are brief and workload-dependent, while Intel's lower idle power doesn't automatically translate to better efficiency under use.
orange_deer: 28.04.2026 00:59Under load
а тепер тут:
Here's where context matters. At first glance, both chips appear roughly neck-and-neck, as after all, the M4 Pro draws around 38 W under full sustained load, while Intel's 256V averages about 21 W. Looks good, right? That's far closer than the prior generation, where Intel's designs could spike well past 60 to 80 W. But Apple's advantage lies not in its lower wattage, but in how efficiently it translates that power into work done.

In practice, the M4 Pro completes heavy CPU tasks much faster than Intel's Lunar Lake, meaning its total energy consumed over the duration of a workload is often significantly lower. Apple’s "race to idle" approach (that is, boosting performance briefly, then dropping back to near-idle) remains key to its battery life lead. Even if peak power draw looks similar, the M4 spends less time drawing it. Coupled with the fact that Apple's M4 Pro absolutely smokes the Core Ultra 7 256V in benchmarks, it no longer looks as good for Intel.
- час повідомлення 28.04.2026 01:24
Ви чітко побачили цифри у моєму повідомленні, але замість того щоб звернути увагу на те що вам ви маєте сумніви у їх точності та правдивості, ви лише додали тексту з висновків автора статті.
це не відповідає вашому ж повідомленню:
yuriy_dd: 29.04.2026 19:29 але мені вони не сподобались, і я вам відразу про це сказав
продовжимо ;)
ось тут ви вже посилаєтесь на висновок з цієї статті:
yuriy_dd: 28.04.2026 13:11 недавно orange_deer давав лінк на тест останіх Інтел проців, тих що 43 годин можуть вижати - так висновок у них був наступний: У Intel справи йдуть добре, але не на рівні Arm.
- час повідомлення 28.04.2026 13:11

і вже після того як я зробив розрахунки на основі цифер з тої статті:
спойлер
orange_deer: 28.04.2026 19:35 yuriy_dd
стаття на яку ви стільки посилаєтесь була класичним honeypot, на який ви дуже легко купились :laugh: :laugh: :laugh:
для чистоти експерименту, посилання на статтю: https://www.xda-developers.com/intel-lu ... arm-close/
як ми бачимо, коли висновок вам подобається, ви намагаєетсь надати якомога більше контексту
спойлер
(натомість коли висновок не дуже, то називаєте топового девелопера дилетантом, бо той автоматизував задачу перекладу коду)
тепер по циферках, і висновках:
спойлер
orange_deer: 28.04.2026 00:59ну подивіться на графіки споживання. зокрема середнє споживання у idle чи під навантаженням. все ще недосяжна енергоефективність арм чи вже не така велика прірва?
Idle
та таке враження що ви на циферки дивитесь, але на текст - ні, дам вам англійською - перекладете самі собі якось:
At idle, Intel clearly holds the advantage, which is certainly a reversal of what you might expect given Arm's reputation. The M4's SoC never truly goes silent, as background power management and DRAM access remain active.
Intel's chip, by contrast, drops to sub-1 W levels when fully idle, a credit to Lunar Lake's aggressive power-gating, redesigned idle states, and features like its Low Power Island. Still, average figures only tell part of the story, as Apple's spikes are brief and workload-dependent, while Intel's lower idle power doesn't automatically translate to better efficiency under use.
1) так от, хіба не ви хвалились що ваш мак міні з М4 споживає 1Вт у режимі idle. але коли інтел так може, то ви згадуєте про ефективність і що це споживання в idle ще не дорівнює хорошій роботі
2) висновок тут не уточнює під яким використанням це все відбувалось
3) ви самі говорили про те яка прожорлива система віндовс, і наскільки краще оптимізована макос в порівнянні - отже що під навантаженням, що у idle процесору на інтел треба було працювати більше, бо віндовс менш оптимізована. при цьому він споживав менше електроенергії
спойлер
orange_deer: 28.04.2026 00:59Under load
а тепер тут:
Here's where context matters. At first glance, both chips appear roughly neck-and-neck, as after all, the M4 Pro draws around 38 W under full sustained load, while Intel's 256V averages about 21 W. Looks good, right? That's far closer than the prior generation, where Intel's designs could spike well past 60 to 80 W. But Apple's advantage lies not in its lower wattage, but in how efficiently it translates that power into work done.

In practice, the M4 Pro completes heavy CPU tasks much faster than Intel's Lunar Lake, meaning its total energy consumed over the duration of a workload is often significantly lower. Apple’s "race to idle" approach (that is, boosting performance briefly, then dropping back to near-idle) remains key to its battery life lead. Even if peak power draw looks similar, the M4 spends less time drawing it. Coupled with the fact that Apple's M4 Pro absolutely smokes the Core Ultra 7 256V in benchmarks, it no longer looks as good for Intel.
тут автор каже: Here's where context matters. і при цьому не надає контексту про які важкі завдання йдеться мова. лише про те що М4 швидше виконає роботу і піде у idle, і що він M4 Pro виграє Intel Core Ultra 7 256V у бенчмарках (не уточнюючи конкретних бенчмарків звісно). як на мене це досить спекулятивний висновок, бо щоб точно знати який проц енергоефективніший потрібно провести кілька годин виконуючи ті самі завдання і записати загальну витрачену енергію кожного з них. але маючи дані: середнього споживання процесорів в idle та under load і припускаючи що М4 Про буде виконувати ті самі завдання вдвічі швидше можна зробити простий розрахунок. нехай обидва процесори працювали 2 години і виконували важку роботу (100% завантаження). М4 про працював 1 годину under load, виконав завдання та пішов у idle. Intel працював 2 години under load:
M4 Pro: 38.13 W×3600s+4.25W×3600s = 152568 J
Intel: 21.74W×2×3600s = 156528 J

отже, у ідеальному для М4 Про сценарії, де йому довелось працювати лише 50% (1 годину) часу, в той час як інтел пахав 2 години - різниця це 4кДжоулі -> 0.55W якщо брати середнє споживання за весь час

тепер опустимось на землю. форумний експерт Юрій заявляє що люди роблять важкі завдання за ноутами лише 20-30% часу, отже 25% в середньому. крім того, у бенчмарках що мені вдалось знайти різниця у однопотоковому перформансі була не більшою 25% (відносно інтел). Юрій заявляє що М чіпи кращі за інтел на 50%. візьмемо середнє між 1.25 і 1.5 - 1.37. Отже, при тій самій важкій роботі (under load) М4 про виконає свою роботу у 1.37 разів швидше.
Сценарій використання - 8 годинний робочий день, і 2 години користувач потратив на завдання що заставляли процесор працювати under load (у випадку інтел).
М4 Про виконав цю роботу швидше - у 1.37 разів, тобто за 5255 секунд = 87.6 хв
Отже:
М4 Pro: 5255×38.13+1945×4.25+6×3600×4.25 = 300439 J
Intel: 2×3600×21.74+6×3600×1.09 = 180072 J

результат - навіть за умови того що М4 Про виграв "race to idle" - протягом 8годинного робочого дня з 25% важкої роботи для процесора інтел використав у 1.67 разів менше енергії. то як? є прогрес у енергоефективності в х86 чи нема?

що ж, я згідний з автором статті: context matters, але для свого висновку він цей контекст оцінив з явним bias в сторону Apple.
- час повідомлення 28.04.2026 19:35

ви звернули увагу на цифри споживання М4 Про:
- час повідомлення 28.04.2026 21:30

ваше відразу це:
22 години 33 хвилини з часу коли ви прочитали статтю і надіслали її висновок сюди
20 годин 6 хвилин з часу коли ви чітко побачили цифри споживання та відповіли на них доповнивши текстом статті
1 година 55 хвилин з часу мого повідомлення де я ці цифри споживання додав до своїх розрахунків і показав що висновок статті не зовсім відповідає реальним цифрам

тому ні. ви не звернули на це увагу відразу, а 1) надали частковий висновок статті який вам сподобався; 2) надали додатковий текст зі статті який підходив під вашу думку у відповідь на наведені мною цифри споживання; 3) проявили сумніви у цифрах споживання лише після того як я навів розрахунки на основі цифер зі статті і наочно показав що висновок не зовсім вірний.

ви просили надати приклад вашої брехні? ви попались на новій брехні всього лише за півтори доби.
Ваша брехня:
Правда:
ви не звернули увагу на ці цифри допоки я не показав розрахунки на основі цих цифер і вони показали перевагу Інтел. коли ви звернули увагу на показники споживання пройшло а) 22.5 години з вашої першої реакції на статтю; б) пройшло 20 годин з того моменту коли ви відповіли на ці цифри споживання

Визнаєте брехню чи будете далі крутитись? :rotate:

Відправлено через 16 хвилин 8 секунд:
yuriy_dd: 29.04.2026 19:29 крім того - як порівнювати коли мінімальне значення менше від середнього в 100 раз, а макс більше в 5 раз? там проц явно був чимось загружений
це очевидно з самого початку
але в мене нема бажання на кожен коментар відповідати чи пояснювати очевидні речі
1) про макс значення - у статті є графіки на яких чітко видно що пік у 23Вт одноразовий, більше того він співпадає по часу з піком Інтела у 5Вт.
2) мінімальне значення 0.04 Вт не показано на графіку, але воно явно присутнє у розрахунках - і це працює на користь Apple, бо по графіку середнє споживання мало б бути близько 5Вт. підозрюю що це значення було зафіксоване на самому початку вимірювань і було одноразовим, тому не потрапило на графік
3) про це потрібно було згадувати ще тоді коли ви вперше прочитали статтю чи побачили цифри з неї у моєму повідомленні
yuriy_dd: 29.04.2026 19:29 але не можна порівнювати базовий проц на 4Р ядра з потужним на 8Р ядер
ви про це тільки зараз згадуєте, пізно. і чому порівнюєте з базовий М5 а не базовим М4 тоді?)
orange_deer: 29.04.2026 16:334.25*24=102 - різниця у 2Вт*год - не так вже і багато. Плюс up to 24 hours сходиться з рівнем споживання 4.25Вт у Idle, з батареєю на 100Вт*год - цього має вистачити на 23.52 год - Apple могли просто округлити це до 24год
але всі інші компоненти теж споживають
якби ви а) прочитали статтю уважніше і звернули на це увагу спочатку (ще ввечері-вночі 27 квітня); б) не спробували зманіпулювати надавши дані батареї 14дюймової моделі замість 16дюймової що була у тестах - тоді ще можна було б продовжити про це суперечку, а зараз вже пізно. ви достатньо себе дискредитували
yuriy_dd: 29.04.2026 19:29 ви визнаєте що я дав зауваження з самого початку? ви проігнорували і понеслась
ні не визнаю. більше того, я це категорично заперечую і фактично підтвердив у повідомленні вище що ви дали зауваження щодо цифер лише після моїх розрахунків.

Відправлено через 5 хвилин 45 секунд:
orange_deer: 29.04.2026 16:33 я використовую краще тест Cinebench 2024
так на х86 - є хвалений АВХ, і цей тест оптимізовувався під х86 - значно довше
так, от тільки AVX обраховуються в самому процесорі, а АМХ відправляються до апаратних прискорювачів, а процесор в той час виконує інші задачі. для коректного порівняння можливостей суто CPU потрібно запускати сінебенч з відключеними апаратними прискорювачами.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 30.04.2026 14:05 Але прикол в тому, що в твоєму користуванні з арму тільки пара маків і покофони, решта це купа х86 :rotate:
добре що я вам все не розказав - відкрию страшну таємницю - в мене навіть син орендує сервер на АРМ - під свої проекти

чомусь не почув від вас та інших фанатів х86 - що за 2-3 роки ріст продаж нових серверів на АРМ склав 23%
відповідно падіння продаж х86 - на ті самі 23%
все росте, бум, память подорожчала, а х86 - падає. Як так? ви раді чи це вас засмучує?
orange_deer: 30.04.2026 14:28ваша перша реакція:
а чому на вашу думку автори статті написали: Things look good for Intel, but not Arm-levels of good?
ну логічно що не зважаючи на такі криві цифри - автори все одно зробили дійсний висновок
orange_deer: 30.04.2026 14:28бо по графіку середнє споживання мало б бути близько 5Вт
там по графіку середнє мало бути більше ніж 5, може навіть 6 - ще один доказ кривості тесту
orange_deer: 30.04.2026 14:28 Визнаєте брехню чи будете далі крутитись? :rotate:
якщо тест лайно - то він весь лайно, а не лише окремі його частини. І витрачати час на таке - я не маю, висновок робиться відразу.
orange_deer: 30.04.2026 14:28так, от тільки AVX обраховуються в самому процесорі, а АМХ відправляються до апаратних прискорювачів
а у вас є докази що Cinebench використовує AMX?
а те що одно-потоковий тест Speedometer 3.1 показує такий самий виграш - то там які апаратні прискорювачі використовуються? І чому Safari повільніше за Хром / Опера?
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.04.2026 16:14
orange_deer: 30.04.2026 14:28ваша перша реакція:
ну логічно що не зважаючи на такі криві цифри - автори все одно зробили дійсний висновок
ні, не логічно. якщо методологія або результати дослідження криві - то його висновки стають нерелевантними незалежно від того як вони написані. вже не кажучи про те що висновок повинен відповідати методології та експериментальним результатам.
натомість ви не звернули увагу на криві цифри, чи недостатньо точно описану методологію - ви виділили жирним шрифтом висновок і понеслись його згадувати (повідомлення від 27.04.2026 22:57, 28.04.2026 01:24, 28.04.2026 13:11) і вже після мого повідомлення з обчисленнями на основі тих самих цифер зі статті (час - 28.04.2026 19:35) ви звернули увагу на "такі криві цифри" (час повідомлення 28.04.2026 21:30)
yuriy_dd: 30.04.2026 16:14
orange_deer: 30.04.2026 14:28бо по графіку середнє споживання мало б бути близько 5Вт
там по графіку середнє мало бути більше ніж 5, може навіть 6 - ще один доказ кривості тесту
orange_deer: 30.04.2026 14:28 Визнаєте брехню чи будете далі крутитись? :rotate:
якщо тест лайно - то він весь лайно, а не лише окремі його частини. І витрачати час на таке - я не маю, висновок робиться відразу.
це не завадило вам згадувати висновки лайняного тесту тричі перед тим як звернути увагу на те що цифри там такі собі.
а ще ви знову ухиляєтесь від прямого запитання чи визнаєте ви що збрехали, а саме:
1)
спойлер
ви просили надати приклад вашої брехні? ви попались на новій брехні всього лише за півтори доби.
Ваша брехня:
Правда:
ваше відразу це:
22 години 33 хвилини з часу коли ви прочитали статтю і надіслали її висновок сюди
20 годин 6 хвилин з часу коли ви чітко побачили цифри споживання та відповіли на них доповнивши текстом статті
1 година 55 хвилин з часу мого повідомлення де я ці цифри споживання додав до своїх розрахунків і показав що висновок статті не зовсім відповідає реальним цифрам

тому ні. ви не звернули на це увагу відразу, а 1) надали частковий висновок статті який вам сподобався; 2) надали додатковий текст зі статті який підходив під вашу думку у відповідь на наведені мною цифри споживання; 3) проявили сумніви у цифрах споживання лише після того як я навів розрахунки на основі цифер зі статті і наочно показав що висновок не зовсім вірний.
2) надали посилання на порівняння М5 з Intel Core Ultra 7 256V попри те що у тесті був представлений М4 Про. І не треба про базову модель, якби ви хотіли доречного порівняння базових моделей, то потрібно було наводити М4, а не М5
3) надали специфікації 14дюймового макбук про (батарея 72.4Вт*год), а не 16дюймового що був представлений у тесті (з батареєю на 100Вт*год)

але не те щоб це було щось неочікуване. ви і далі будете крутитись і ще більше показувати що ви патологічно не визнаєте своїх помилок та брехні. така ви людина вже.

p.s. я можу і далі тикати вас носом у вашу ж брехню, але для чого? ви все одно її не визнаєте. тільки в черговий раз доведете свій статус клінічного брехуна

Відправлено через 5 хвилин 18 секунд:
yuriy_dd: 30.04.2026 16:14 а у вас є докази що Cinebench використовує AMX?
а те що одно-потоковий тест Speedometer 3.1 показує такий самий виграш - то там які апаратні прискорювачі використовуються? І чому Safari повільніше за Хром / Опера?
1) розмова була про багатопотоковий перформенс, однопотік тут out of scope
2) Cinebench було оптимізовано під останні чіпи М-серії, і під апаратні прискорювачі теж, про це заявлялось у прес-релізах. але хочете довести що це не так, пропоную експеримент:
а) проведіть тест у сінебенч з включеними апаратними прискорювачами
б) проведіть той самий тест з виключеними прискорювачами
в) опублікуйте результати - якщо вони відрізняються, значить АМХ використовується у сінебенч
г) умова валідності тесту - крім вас його має провести ще хоча б 1-2 учасники форуму які мають залізо Apple (на М чипі та з апаратними прискорювачами). чому? бо враховуючи ваш досвід маніпуляцій одному вашому результату не можна вірити.

Проведете такі тести - можливо продовжимо цю розмову
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 30.04.2026 17:462) надали посилання на порівняння М5 з Intel Core Ultra 7 256V попри те що у тесті був представлений М4 Про
orange_deer: 30.04.2026 17:463) надали специфікації 14дюймового макбук про (батарея 72.4Вт*год), а не 16дюймового що був представлений у тесті (з батареєю на 100Вт*год)
та мені все одно було на ваш тест, і я не маю стільки часу його розбирати

ви краще знайдіть реальний тест порівняння автономності, і побачите що ті ваші розрахунки не вірні, як і споживання Інтелу

Відправлено через 3 хвилини 16 секунд:
orange_deer: 30.04.2026 17:51 1) розмова була про багатопотоковий перформенс, однопотік тут out of scope
тобто у одно-потоці ті прискорювачі не використовуються?
orange_deer: 30.04.2026 17:51Cinebench було оптимізовано під останні чіпи М-серії, і під апаратні прискорювачі теж, про це заявлялось у прес-релізах
приклад? конкретно про АМХ
orange_deer: 30.04.2026 17:51 б) проведіть той самий тест з виключеними прискорювачами
а це як зробити?
orange_deer: 30.04.2026 17:51г) умова валідності тесту - крім вас його має провести ще хоча б 1-2 учасники форуму які мають залізо Apple (на М чипі та з апаратними прискорювачами)
дуже сумніваюсь
orange_deer: 30.04.2026 17:51бо враховуючи ваш досвід маніпуляцій одному вашому результату не можна вірити
скріни підробив? доведете?
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.04.2026 17:57
orange_deer: 30.04.2026 17:462) надали посилання на порівняння М5 з Intel Core Ultra 7 256V попри те що у тесті був представлений М4 Про
orange_deer: 30.04.2026 17:463) надали специфікації 14дюймового макбук про (батарея 72.4Вт*год), а не 16дюймового що був представлений у тесті (з батареєю на 100Вт*год)
та мені все одно було на ваш тест, і я не маю стільки часу його розбирати
все одно все одно :lol: :lol: :lol:
тричі згадували про нього, потім коли цифри показали що висновок був невірний, то намагались сказати що відразу звернули увагу на криві цифри, а потім коли вас в черговий раз викрили у брехні, то заявили що вам весь цей час було все одно
я 3 дні за вами біг щоб сказати як мені все одно на вас :D :D :D
orange_deer: 30.04.2026 17:51бо враховуючи ваш досвід маніпуляцій одному вашому результату не можна вірити
скріни підробив? доведете?
щоб довести що ви постійно маніпулюєте, достатньо переглянути історію повідомлень тут і все буде ясно :rotate:

Відправлено через 3 хвилини 11 секунд:
orange_deer: 30.04.2026 17:51Cinebench було оптимізовано під останні чіпи М-серії, і під апаратні прискорювачі теж, про це заявлялось у прес-релізах
приклад? конкретно про АМХ
так доведіть протилежне, доведіть що Apple Silicon не використовує жодних апаратних прискорювачів, ні АМХ, ні RT прискорювачів, а працює лише ЦПУ під час рендеру.
orange_deer: 30.04.2026 17:51 б) проведіть той самий тест з виключеними прискорювачами
а це як зробити?
я впевений що ви як програміст з 30річним стажем та любитель чистих та справедливих експериментів розберетесь у тому як B-)
Відповісти