Alexsandr: ↑ 17.04.2026 12:45Они не решаются принятием закона.
- +
- Вирішуються. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2704-19#Text
Закон до речі, має "стадії" які вводяться з роками.
1) Освіта -> садок-школа-ВНЗи = виключно українська мова викладання має бути.
2) Сфера обслуговування + держ. службовці = мовою документів і обслуговування в подібних закладах і організаціях виключно українська має бути.
Де і як, ви конкретно, і інші розмовляють у повсякденному житті, - то ваша справа. Не треба чіпати тих, кого вже виховали російською, окрім виконання службових обов'язків (якщо такі є у зазначених).
Навіть якщо батьки, умовні совки і вата, насильно буде перевчати дітей на російську вдома і водити на спеціальні факультативи російською, час зробить свою справу сам. Але все має йти своїм шляхом потрохи.
Коли я закінчував ВНЗ в Дніпрі, після 6 років навчання з магістратурою в 2007 році, я просто згадував, жодного! "прєпода" не було, що вів лекції або практику українською. Взагалі жодного. Це .. якийсь жах.
Звичайно, чого чекати від тих, хто при совку навчався і ще від них чогось сподіватись?
Потрібна правильна мовна політика, яка починається якраз з освіти, держ. установ, і сфери обслуговування, нічого не треба більше забороняти в повсякденному житті, все відбудеться природно за довгий час зі змінами поколінь (якщо русня своїм імперіалізмом нас не задушить цією війною звичайно)
Якщо там будуть конфліктні сторони з національними ознаками, то природніше була б оригінальна озвучка різномовною.
Я думаю це рішення має бути виключно за сценаристами гри ну і головою проекту.