Новини
Останні статті і огляди
ШІ-інструменти допомагають NVIDIA багаторазово прискорити деякі етапи проектування чипів
-
radeon5870
Member
ШІ допомагає NVIDIA проектувати чіпи
Чіпи NVIDIA допомагають існувати ШІ
....
в якому місці ім потрібні ви, люди?
....
в якому місці ім потрібні ви, люди?
-
dead_rat
Member
radeon5870
А платити за АІ слоп буде? Так отож
А платити за АІ слоп буде? Так отож
-
erkins007
Member
Понятненько. Качество чипов будет такое же как и дров значит.
-
vmsolver
Member
Не нервничай, это обратная медаль того, что свободных тонких техпроцессов нет, а делать каждое новое поколение GPU становится дороже и дороже.Scoffer: ↑ 13.04.2026 20:52 Тому що це нафіг не потрібно хуангу, він і так лопатою гроші гребе, а амуде засунув в таку сраку, з котрої ще спробуй вибратись. І ні, це ніяк не пов'язано ні з якими технологічними процесами.
Сейчас, даже захотев выпустить новое поколение, его банально не на чем производить, вон Blackwell-у достался старый техпроцесс, в результате, добавили технологий и немного энергоэффективности, процентов 15 примерно, но сделать +60% производительности от поколение к поколению технологических возможностей не было, нужен новый техпроцесс (и конкуренция).
-
Rosberg
Member
Похирити те, що нормально працювало, влити усі гроші в ШІ, скоротити штат професійних розробників а потім заявити про те, що зробили відкриття. Геніально.
-
VovaII
Member
vmsolver
для інтела, це прогрес за три покоління разом узятих. А Ви так пишете, наче це багато?процентов 15 примерно
-
yurius_r
Member
-
AssayMAS
Member
с 200 серии чипов - отбраковку и не стандарт в свои сервера совали и на них считали чипы... с применением нейронок тоже. А сча стало можно оральными инвестициями заниматься что бы ЗНАЧИТЕЛЬНО понять цену компании... вот они и занимаются. И чем больше людей в какой-то теме тем более развита технология... и есть у кого чето спереть(=купить по дешевке)...vmsolver: ↑ 13.04.2026 17:01 что там активно внедряют LLM в работу
-
MqM
Member
Дійсно, чіпи з того часу не сильно змінилися?dead_rat: ↑ 13.04.2026 16:06 Чомусь у 2010х вони випускали навіть по два покоління за рік. І без ЛЛМ.
Зато сьогодні ми навипередки змагаємося хто спалить більше токенів, але я не бачу щоб компанії де я маю знайомих заробляли більше грошей
Інколи складність перевищує людські можливості, а людський фактор ніхто не скасовував. І як ми бачимо принаймні поки ші добре справляється з проектуванням чіпів
-
vmsolver
Member
Я писал за Nvidia, интел может повысить энергоэффективность только с новым техпроцессом, сравнивать их не очень честно, они разное железо делают, Nvidia массовый параллелизм и сравнительно низкие частоты, а у интела наоборот, высокие частоты так как CPU, и поэтому картина другая. Но я подозреваю, что речь была о другом, не о энергоэффективности, а о потребляемой мощности с намёками на PL2? Как настроят так и будет работать, просто интел научился делать упаковку с низким термосопротивлением и активно этим пользуется.VovaII: ↑ 14.04.2026 00:00для інтела, це прогрес за три покоління разом узятих. А Ви так пишете, наче це багато?процентов 15 примерно
Arrow Lake в плане энергоэффективности весьма не плох, кстати, всё что ему не хватает для конкуренции с АМД это большой кеш для игр, что в следующем поколении уже исправят (хотя ждали этого долго
Відправлено через 55 секунд:
Всё может быть, но я о технической стороне.AssayMAS: ↑ 14.04.2026 01:17 с 200 серии чипов - отбраковку и не стандарт в свои сервера совали и на них считали чипы... с применением нейронок тоже. А сча стало можно оральными инвестициями заниматься что бы ЗНАЧИТЕЛЬНО понять цену компании... вот они и занимаются. И чем больше людей в какой-то теме тем более развита технология... и есть у кого чето спереть(=купить по дешевке)...
-
dead_rat
Member
Саме так, я ще з дитинства памʼятаю статті, що АІ використовувався для оптимізації топології чіпів. Ще в компʼютерному журналі читав, рочку так у 2006.MqM: ↑ 14.04.2026 02:18Дійсно, чіпи з того часу не сильно змінилися?dead_rat: ↑ 13.04.2026 16:06 Чомусь у 2010х вони випускали навіть по два покоління за рік. І без ЛЛМ.
Зато сьогодні ми навипередки змагаємося хто спалить більше токенів, але я не бачу щоб компанії де я маю знайомих заробляли більше грошей![]()
Інколи складність перевищує людські можливості, а людський фактор ніхто не скасовував. І як ми бачимо принаймні поки ші добре справляється з проектуванням чіпів
Але сьогодні наче всі показилися, забувши абсолютно все що було раніше.
-
MqM
Member
Ви впевнені, що саме з 2006 року? Можливо тоді існували якісь допоміжні алгоритми, але точно основну справу робили інженериdead_rat: ↑ 14.04.2026 07:18Саме так, я ще з дитинства памʼятаю статті, що АІ використовувався для оптимізації топології чіпів. Ще в компʼютерному журналі читав, рочку так у 2006.MqM: ↑ 14.04.2026 02:18
Дійсно, чіпи з того часу не сильно змінилися?![]()
-
dead_rat
Member
Софт для оптимізації чипів активно використовувався ще до мого народження. Як ви уявляєте людину руками оптимізуючу чіп хочаб на мільйон елементів, а це кінець 1980х? Та мій батько в універі вже не був здивований використанню ЕВМ у розробці схем, це було саме собою зрозуміло.MqM: ↑ 14.04.2026 14:20Ви впевнені, що саме з 2006 року? Можливо тоді існували якісь допоміжні алгоритми, але точно основну справу робили інженериdead_rat: ↑ 14.04.2026 07:18
Саме так, я ще з дитинства памʼятаю статті, що АІ використовувався для оптимізації топології чіпів. Ще в компʼютерному журналі читав, рочку так у 2006.
Нейронні мережі також використовуються в цьому проектуванні десь з часів їх винаходу чи принаймні першого розквіту в нульові.
В цьому випадку Хуанг знайшов команду, що неспішно байдикувала бо могла і дав пєндєлєй для додаткової оптимізації.
-
Scoffer
Member
До середини 80х практично всі перейшли на САПРи в розробці чипів. Останній проц більш-менш спроектований вручну це дек альфа початку 90х, але він архітектурно розроблений суперпростим, практично примітивним задля цієї конкретної мети. А перші сапри в якомусь вигляді це ще 60ті.
-
dead_rat
Member
Scoffer
Зато в 2026 Хуанг вийде і скаже Ми використовуємо АІ для розробки чипів!
І всі такі Вау, неймовірно! Компʼютер розробляє компʼютер! Наукова фантастика вже сьогодні!!
Ну правда, ніби Ковід виїв усім мізки і сталася світова амнезія
Зато в 2026 Хуанг вийде і скаже Ми використовуємо АІ для розробки чипів!
І всі такі Вау, неймовірно! Компʼютер розробляє компʼютер! Наукова фантастика вже сьогодні!!
Ну правда, ніби Ковід виїв усім мізки і сталася світова амнезія
-
vmsolver
Member
САПР существуют давно, но это не интеллект, и не тот интеллект которым сейчас называют результат использования LLM.
-
dead_rat
Member
А де інтелект в LLM? Це просто алгоритм знаходження найвірогіднішого наступного слова у тексті. Ще один алгоритм до мільйона вже впроваджених.vmsolver: ↑ 14.04.2026 15:06 САПР существуют давно, но это не интеллект, и не тот интеллект которым сейчас называют результат использования LLM.
Папуга доводить, що вміння говорити, ще не є ознакою інтелекту (с)
-
vmsolver
Member
Не супер интеллект - да, но лучше чем всё ранее созданное, и в этом их главное отличие, поэтому сейчас память дорогая, что в технологии увидели потенциал, ну и конкуренция с Китаем тоже даёт знать.dead_rat: ↑ 14.04.2026 15:08А де інтелект в LLM? Це просто алгоритм знаходження найвірогіднішого наступного слова у тексті. Ще один алгоритм до мільйона вже впроваджених.vmsolver: ↑ 14.04.2026 15:06 САПР существуют давно, но это не интеллект, и не тот интеллект которым сейчас называют результат использования LLM.
Цитаты это конечно интересно, но задумайтесь сами зачем люди до сих пор вставляют цитаты из советских фильмов в разговор, так ли это надо? Точно ли без этого нельзя передать тот же смысл? А если можно, то зачем вставлять отсылку, даже если фильм хороший, то всё равно он про другую эпоху, про другие проблемы?
Оказалось, что способность продолжить предложение приводит к тому, что сейчас такое решение отлично переводит тексты, пишет код, создаёт изображение. В своё время разработчики сами этому удивились, но приводить это как уничижительный факт - странно, это весьма не плохо работает. К тому же, никто с LLM напрямую не разговаривает, она ничего кроме токенов не знает, ей всё переводят в токены и обратно, обмазали кучей костылей и инструментов, всё чтобы использовать инструмент максимально широко. И тут цитата про попугая
-
dead_rat
Member
Самі-то багато працюєте з ЛЛМ?vmsolver: ↑ 14.04.2026 16:10Не супер интеллект - да, но лучше чем всё ранее созданное, и в этом их главное отличие, поэтому сейчас память дорогая, что в технологии увидели потенциал, ну и конкуренция с Китаем тоже даёт знать.dead_rat: ↑ 14.04.2026 15:08
А де інтелект в LLM? Це просто алгоритм знаходження найвірогіднішого наступного слова у тексті. Ще один алгоритм до мільйона вже впроваджених.
Цитаты это конечно интересно, но задумайтесь сами зачем люди до сих пор вставляют цитаты из советских фильмов в разговор, так ли это надо? Точно ли без этого нельзя передать тот же смысл? А если можно, то зачем вставлять отсылку, даже если фильм хороший, то всё равно он про другую эпоху, про другие проблемы?
Оказалось, что способность продолжить предложение приводит к тому, что сейчас такое решение отлично переводит тексты, пишет код, создаёт изображение. В своё время разработчики сами этому удивились, но приводить это как уничижительный факт - странно, это весьма не плохо работает. К тому же, никто с LLM напрямую не разговаривает, она ничего кроме токенов не знает, ей всё переводят в токены и обратно, обмазали кучей костылей и инструментов, всё чтобы использовать инструмент максимально широко. И тут цитата про попугаяОчень ыкспертно
Я багато, є ціла команда що зайнята впровадженням і оптимізацією використання АІ, з усіма Клод кодами, Курсорами, Агентами і так далі. Скільки-то мільйонів доларів витрачаємо на токени.
Я бачу де воно робе, а де на виході лише слоп. Як у 2023 кричали, шо фсьо, більше розробників не існуватиме… але зараз попит на розробників лише піднявся і без толкової людини ЛЛМ робе лише слоп. І це ми ще не питали бізнес, якщо ЛЛМ все так класно робе, де збільшення доходів компаній?
І я бачу як СЕО з усіх сил роздувають кожен найменший успіх ЛЛМ
-
denizen
Member
Ну Ви ж самі собі відповіли. Ніяких проривів ніде поки не помічається, але всі бояться, що втратять момент, якщо не будуть впроваджувати LLM.dead_rat: ↑ 14.04.2026 17:14Самі-то багато працюєте з ЛЛМ?vmsolver: ↑ 14.04.2026 16:10
Не супер интеллект - да, но лучше чем всё ранее созданное, и в этом их главное отличие, поэтому сейчас память дорогая, что в технологии увидели потенциал, ну и конкуренция с Китаем тоже даёт знать.
Оказалось, что способность продолжить предложение приводит к тому, что сейчас такое решение отлично переводит тексты, пишет код, создаёт изображение. В своё время разработчики сами этому удивились, но приводить это как уничижительный факт - странно, это весьма не плохо работает. К тому же, никто с LLM напрямую не разговаривает, она ничего кроме токенов не знает, ей всё переводят в токены и обратно, обмазали кучей костылей и инструментов, всё чтобы использовать инструмент максимально широко. И тут цитата про попугаяОчень ыкспертно
Я багато, є ціла команда що зайнята впровадженням і оптимізацією використання АІ, з усіма Клод кодами, Курсорами, Агентами і так далі. Скільки-то мільйонів доларів витрачаємо на токени.
Я бачу де воно робе, а де на виході лише слоп. Як у 2023 кричали, шо фсьо, більше розробників не існуватиме… але зараз попит на розробників лише піднявся і без толкової людини ЛЛМ робе лише слоп. І це ми ще не питали бізнес, якщо ЛЛМ все так класно робе, де збільшення доходів компаній?
І я бачу як СЕО з усіх сил роздувають кожен найменший успіх ЛЛМ