ШІ-інструменти допомагають NVIDIA багаторазово прискорити деякі етапи проектування чипів

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
radeon5870
Member

Повідомлення

ШІ допомагає NVIDIA проектувати чіпи
Чіпи NVIDIA допомагають існувати ШІ
....
в якому місці ім потрібні ви, люди?
dead_rat
Member

Повідомлення

radeon5870
А платити за АІ слоп буде? Так отож
erkins007
Member

Повідомлення

Понятненько. Качество чипов будет такое же как и дров значит.
vmsolver
Member

Повідомлення

Scoffer: 13.04.2026 20:52 Тому що це нафіг не потрібно хуангу, він і так лопатою гроші гребе, а амуде засунув в таку сраку, з котрої ще спробуй вибратись. І ні, це ніяк не пов'язано ні з якими технологічними процесами.
Не нервничай, это обратная медаль того, что свободных тонких техпроцессов нет, а делать каждое новое поколение GPU становится дороже и дороже.

Сейчас, даже захотев выпустить новое поколение, его банально не на чем производить, вон Blackwell-у достался старый техпроцесс, в результате, добавили технологий и немного энергоэффективности, процентов 15 примерно, но сделать +60% производительности от поколение к поколению технологических возможностей не было, нужен новый техпроцесс (и конкуренция).
Rosberg
Member

Повідомлення

Похирити те, що нормально працювало, влити усі гроші в ШІ, скоротити штат професійних розробників а потім заявити про те, що зробили відкриття. Геніально.
VovaII
Member

Повідомлення

vmsolver
процентов 15 примерно
для інтела, це прогрес за три покоління разом узятих. А Ви так пишете, наче це багато?
AssayMAS
Member

Повідомлення

vmsolver: 13.04.2026 17:01 что там активно внедряют LLM в работу
с 200 серии чипов - отбраковку и не стандарт в свои сервера совали и на них считали чипы... с применением нейронок тоже. А сча стало можно оральными инвестициями заниматься что бы ЗНАЧИТЕЛЬНО понять цену компании... вот они и занимаются. И чем больше людей в какой-то теме тем более развита технология... и есть у кого чето спереть(=купить по дешевке)...
MqM
Member

Повідомлення

dead_rat: 13.04.2026 16:06 Чомусь у 2010х вони випускали навіть по два покоління за рік. І без ЛЛМ.

Зато сьогодні ми навипередки змагаємося хто спалить більше токенів, але я не бачу щоб компанії де я маю знайомих заробляли більше грошей
Дійсно, чіпи з того часу не сильно змінилися? :D
Інколи складність перевищує людські можливості, а людський фактор ніхто не скасовував. І як ми бачимо принаймні поки ші добре справляється з проектуванням чіпів
vmsolver
Member

Повідомлення

VovaII: 14.04.2026 00:00
процентов 15 примерно
для інтела, це прогрес за три покоління разом узятих. А Ви так пишете, наче це багато?
Я писал за Nvidia, интел может повысить энергоэффективность только с новым техпроцессом, сравнивать их не очень честно, они разное железо делают, Nvidia массовый параллелизм и сравнительно низкие частоты, а у интела наоборот, высокие частоты так как CPU, и поэтому картина другая. Но я подозреваю, что речь была о другом, не о энергоэффективности, а о потребляемой мощности с намёками на PL2? Как настроят так и будет работать, просто интел научился делать упаковку с низким термосопротивлением и активно этим пользуется.

Arrow Lake в плане энергоэффективности весьма не плох, кстати, всё что ему не хватает для конкуренции с АМД это большой кеш для игр, что в следующем поколении уже исправят (хотя ждали этого долго :gigi: ).

Відправлено через 55 секунд:
AssayMAS: 14.04.2026 01:17 с 200 серии чипов - отбраковку и не стандарт в свои сервера совали и на них считали чипы... с применением нейронок тоже. А сча стало можно оральными инвестициями заниматься что бы ЗНАЧИТЕЛЬНО понять цену компании... вот они и занимаются. И чем больше людей в какой-то теме тем более развита технология... и есть у кого чето спереть(=купить по дешевке)...
Всё может быть, но я о технической стороне.
dead_rat
Member

Повідомлення

MqM: 14.04.2026 02:18
dead_rat: 13.04.2026 16:06 Чомусь у 2010х вони випускали навіть по два покоління за рік. І без ЛЛМ.

Зато сьогодні ми навипередки змагаємося хто спалить більше токенів, але я не бачу щоб компанії де я маю знайомих заробляли більше грошей
Інколи складність перевищує людські можливості, а людський фактор ніхто не скасовував. І як ми бачимо принаймні поки ші добре справляється з проектуванням чіпів
Саме так, я ще з дитинства памʼятаю статті, що АІ використовувався для оптимізації топології чіпів. Ще в компʼютерному журналі читав, рочку так у 2006.
Але сьогодні наче всі показилися, забувши абсолютно все що було раніше.
MqM
Member

Повідомлення

dead_rat: 14.04.2026 07:18
MqM: 14.04.2026 02:18

Саме так, я ще з дитинства памʼятаю статті, що АІ використовувався для оптимізації топології чіпів. Ще в компʼютерному журналі читав, рочку так у 2006.
Ви впевнені, що саме з 2006 року? Можливо тоді існували якісь допоміжні алгоритми, але точно основну справу робили інженери
dead_rat
Member

Повідомлення

MqM: 14.04.2026 14:20
dead_rat: 14.04.2026 07:18
Ви впевнені, що саме з 2006 року? Можливо тоді існували якісь допоміжні алгоритми, але точно основну справу робили інженери
Софт для оптимізації чипів активно використовувався ще до мого народження. Як ви уявляєте людину руками оптимізуючу чіп хочаб на мільйон елементів, а це кінець 1980х? Та мій батько в універі вже не був здивований використанню ЕВМ у розробці схем, це було саме собою зрозуміло.

Нейронні мережі також використовуються в цьому проектуванні десь з часів їх винаходу чи принаймні першого розквіту в нульові.

В цьому випадку Хуанг знайшов команду, що неспішно байдикувала бо могла і дав пєндєлєй для додаткової оптимізації.
Scoffer
Member

Повідомлення

До середини 80х практично всі перейшли на САПРи в розробці чипів. Останній проц більш-менш спроектований вручну це дек альфа початку 90х, але він архітектурно розроблений суперпростим, практично примітивним задля цієї конкретної мети. А перші сапри в якомусь вигляді це ще 60ті.
dead_rat
Member

Повідомлення

Scoffer
Зато в 2026 Хуанг вийде і скаже Ми використовуємо АІ для розробки чипів!
І всі такі Вау, неймовірно! Компʼютер розробляє компʼютер! Наукова фантастика вже сьогодні!!

Ну правда, ніби Ковід виїв усім мізки і сталася світова амнезія
vmsolver
Member

Повідомлення

САПР существуют давно, но это не интеллект, и не тот интеллект которым сейчас называют результат использования LLM.
dead_rat
Member

Повідомлення

vmsolver: 14.04.2026 15:06 САПР существуют давно, но это не интеллект, и не тот интеллект которым сейчас называют результат использования LLM.
А де інтелект в LLM? Це просто алгоритм знаходження найвірогіднішого наступного слова у тексті. Ще один алгоритм до мільйона вже впроваджених.

Папуга доводить, що вміння говорити, ще не є ознакою інтелекту (с)
vmsolver
Member

Повідомлення

dead_rat: 14.04.2026 15:08
vmsolver: 14.04.2026 15:06 САПР существуют давно, но это не интеллект, и не тот интеллект которым сейчас называют результат использования LLM.
А де інтелект в LLM? Це просто алгоритм знаходження найвірогіднішого наступного слова у тексті. Ще один алгоритм до мільйона вже впроваджених.

Не супер интеллект - да, но лучше чем всё ранее созданное, и в этом их главное отличие, поэтому сейчас память дорогая, что в технологии увидели потенциал, ну и конкуренция с Китаем тоже даёт знать.

Цитаты это конечно интересно, но задумайтесь сами зачем люди до сих пор вставляют цитаты из советских фильмов в разговор, так ли это надо? Точно ли без этого нельзя передать тот же смысл? А если можно, то зачем вставлять отсылку, даже если фильм хороший, то всё равно он про другую эпоху, про другие проблемы?

Оказалось, что способность продолжить предложение приводит к тому, что сейчас такое решение отлично переводит тексты, пишет код, создаёт изображение. В своё время разработчики сами этому удивились, но приводить это как уничижительный факт - странно, это весьма не плохо работает. К тому же, никто с LLM напрямую не разговаривает, она ничего кроме токенов не знает, ей всё переводят в токены и обратно, обмазали кучей костылей и инструментов, всё чтобы использовать инструмент максимально широко. И тут цитата про попугая :lol: Очень ыкспертно
dead_rat
Member

Повідомлення

vmsolver: 14.04.2026 16:10
dead_rat: 14.04.2026 15:08

Не супер интеллект - да, но лучше чем всё ранее созданное, и в этом их главное отличие, поэтому сейчас память дорогая, что в технологии увидели потенциал, ну и конкуренция с Китаем тоже даёт знать.

Цитаты это конечно интересно, но задумайтесь сами зачем люди до сих пор вставляют цитаты из советских фильмов в разговор, так ли это надо? Точно ли без этого нельзя передать тот же смысл? А если можно, то зачем вставлять отсылку, даже если фильм хороший, то всё равно он про другую эпоху, про другие проблемы?

Оказалось, что способность продолжить предложение приводит к тому, что сейчас такое решение отлично переводит тексты, пишет код, создаёт изображение. В своё время разработчики сами этому удивились, но приводить это как уничижительный факт - странно, это весьма не плохо работает. К тому же, никто с LLM напрямую не разговаривает, она ничего кроме токенов не знает, ей всё переводят в токены и обратно, обмазали кучей костылей и инструментов, всё чтобы использовать инструмент максимально широко. И тут цитата про попугая :lol: Очень ыкспертно
Самі-то багато працюєте з ЛЛМ?
Я багато, є ціла команда що зайнята впровадженням і оптимізацією використання АІ, з усіма Клод кодами, Курсорами, Агентами і так далі. Скільки-то мільйонів доларів витрачаємо на токени.

Я бачу де воно робе, а де на виході лише слоп. Як у 2023 кричали, шо фсьо, більше розробників не існуватиме… але зараз попит на розробників лише піднявся і без толкової людини ЛЛМ робе лише слоп. І це ми ще не питали бізнес, якщо ЛЛМ все так класно робе, де збільшення доходів компаній?

І я бачу як СЕО з усіх сил роздувають кожен найменший успіх ЛЛМ
denizen
Member

Повідомлення

dead_rat: 14.04.2026 17:14
vmsolver: 14.04.2026 16:10

Самі-то багато працюєте з ЛЛМ?
Я багато, є ціла команда що зайнята впровадженням і оптимізацією використання АІ, з усіма Клод кодами, Курсорами, Агентами і так далі. Скільки-то мільйонів доларів витрачаємо на токени.

Я бачу де воно робе, а де на виході лише слоп. Як у 2023 кричали, шо фсьо, більше розробників не існуватиме… але зараз попит на розробників лише піднявся і без толкової людини ЛЛМ робе лише слоп. І це ми ще не питали бізнес, якщо ЛЛМ все так класно робе, де збільшення доходів компаній?

І я бачу як СЕО з усіх сил роздувають кожен найменший успіх ЛЛМ
Ну Ви ж самі собі відповіли. Ніяких проривів ніде поки не помічається, але всі бояться, що втратять момент, якщо не будуть впроваджувати LLM.
Відповісти