Нову частину Metro можуть анонсувати наступного тижня

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

mult: 11.04.2026 12:58Вроді і свобода вибору є, але якщо хочеш щоб той чи інший персонаж не вмер, проходь відповідну локу по стелсу, або нікого не вбивай.
Згоден. Краще б зробили вибір :
1. Якщо граєш по стелсу - до тебе приєднується добряк.
2. Якщо всіх вбиваєш - до тебе приєднується якийсь забіяка.
Таким чином формується відповідна команда.
IronWithin
Member

Reinmar: 11.04.2026 14:14 IronWithin
розробники там можуть бути хоч з Австралії (умовні Юбісофт яка студія? якщо є і в Канаді і в Китаї і в Україні підрозділи? все ж таки французська чи канадо-китайсько-українська?), важливо, хто керує і як позіціонують. Зайшов на сайт 4a games- домен юа, основна мова юа, написано, що офіс в Києві є, зайшов в соцмережі - є і постійні пости і про війну і про армію.
Просто в тих же юбісофт штаб-квартира у Франції, але по всьому світу є повноцінні студії які розробляють ігри, в 4А ситуація трохи інакша, цитата - "2014 року компанія перенесла свій головний офіс на Мальту, при цьому Київський офіс було збережено як підстудію", збережено тобто як філіал, далі - "27 лютого 2025 року український підрозділ студії 4A Games, який уже деякий час діяв як окрема юридична особа, оголосив про ребрендинг і відтоді працює під назвою Reburn. Під новим брендом команда представила свою першу гру — науково-фантастичний шутер La Quimera. Основна студія 4A Games на Мальті продовжує розробляти ігри серії Metro." домен, соцмережі і тд це просто зв'язок з аудиторією і не більше.
kyon
Member

IronWithin: 11.04.2026 11:38
taras_cs: 11.04.2026 11:27
Єфремов мене зовсім не вразив, жодна його книга - якісь штучні, під копирку, персонажі, вимушений сюжет.
Брати Стругацькі - ось, кого читаю досі із задоволенням, а ще Кім Буличов (якому, до речі не давали держзамовлення на фантастику для дорослих, яку він мріяв писати, лише на дитячу, бо то совок, все за квотами)
Я прочитав більше сотні книг, і фантастики і фентезі, і історичних і купу ще усякого, "Важко бути богом" в цьому переліку, і абсолютно точно скажу що вона абсолютно посередня(а на мою думку і слабше) якщо порівнювати з американськими, британськими фантастами, якщо порівняти сюжет і посили цієї книги навіть з сюжетом/посилом відповідно гри, то я скажу що вона й їй програє, так що для кожного своє, комусь і Донцова - геній письменник.
По уровню Стругацких например кто из западных, мне 50 и я много перечитал и советской из западной фантастики за жизнь, Стругацкие для меня одни из лучших писателей. Стругацкие кстати евреи, если что и советская цензура их щемила очень сильно, есть черный сборник 11 томов изд Сталкер, Донецк с комментариями одного из братьев. Но я бы обратил внимение на давно забытых украинских - советских фантастов которыми я зачитывался в детстве и юности, творца сигомов Игоря Росоховатского которого я в детстве зачитывал до дыр, и который умер в Киеве в безвестности в 2015 году, мне лично очень обидно, Владимира Владко, который полетел на Венеру еще в 30-х, а позднее создал дроны и советский Наутилус (Аргонавты Вселенной, Седой Капитан, Аэроторпеды поворачивают назад), Леонида Тендюка - мариниста-фантаста (Экспедиция Гондвана) умершего в Киеве в 2012 тоже в безвестности, Василия Бережного (Археоскрипт, Космический Гольфстрим, Под ледяным щитом), долго перечислять.
yariksom
Member

kyon
От не треба, радянська цензура їх так щемила, що вони мільйонними тиражами випускалися.
А після розпаду союзу почали розказувати як їх щемили.
До речі мені деякі книги сподобалися, "пікнік", "важко бути богом" (останнього екранізація німецька також сподобалася), там жорстокий гротеск.
Віриш у щось, живеш у своєму світі, а все це маячня :gigi:
Виявляється, що не ти керуєш, а тобою :idea:
vsx
Member

kyon: 11.04.2026 16:01
По уровню Стругацких например кто из западных, мне 50 и я много перечитал и советской из западной фантастики за жизнь, Стругацкие для меня одни из лучших писателей.
Стругацкие конечно хорошие писатели, но я бы не назвал их лучшими фантастами 20в. Если их сравнить с тем же Лемом, то чаще предпочтение отдают последнему, хоть это и не западный писатель. Ну а если советскую нф сравнить лоб в лоб с американской то американская на несколько голов выше как по кол-ву (там не давили писателей и была творческая свобода) так и по качеству (в СССР не создали произведений равных Гипериону или Дюне). Тут писать можно сколько угодно, но тема совсем не про это. Глуховский между прочим довольно посредственный писатель, но как человек мне нравится и я рад что именно он сценарист всей серии.
yariksom
Member

vsx
Читав Гіперіон, там теж філософська фігня обернута в фантастику, третього не здужав.
До наукової фантастики немає ніякого відношення, просто фантастика, ще й на релігії замішана густо.
vsx
Member

yariksom
это космоопера вперемешку с нф
Firebrand
Member

erazel: 11.04.2026 09:58Недавно пройшов Metro Exodus, ну якось воно так.... ну не знаю, дискомфортно чи що, всі ці Альоші, пісні "'этот поезд в огне"
ось мені цікаво, в гру про москалів, десь у році 2017, чи ще раніше, тобі теж було грати ,якось дискомфортно?(питання риторичне) Це мені дуже нагадує одну цікаву річ,як після 24.02.22 багато хто , одразу перейшов на українську мову, щоб показати...а що показати....якщо любиш мову і спілкуєшся нею, то міг би і раніше це робити,а якщо тільки після 24.02 то це якийсь дивний вид любові до батьківщини та мови. (це просто, як приклад).
erkins007
Member

erazel: 11.04.2026 10:13Ну ок, якщо залишимо цей аспект в стороні то що має "продати" Метро українцям?
патріотичним жителям фортеці Львів? Нічого не має. Гра не для них.
А всі інші відрізняють ігри від телемарафону
erazel
Member

Firebrand: 11.04.2026 19:42 ось мені цікаво, в гру про москалів, десь у році 2017, чи ще раніше, тобі теж було грати ,якось дискомфортно?(питання риторичне)
Так, я метро не грав з 2014 року. І музику російську АБСОЛЮТНО перестав слухати з 2014 року(хоча до того дуже любив слухати ДДТ, Наутіліуса, Арію, і інший легкий рок). ЗАборонив собі до кінця війни. Фільми і серіали російські і до того не сильно котирував, бо там регулярно або успішний успіх, або кримінал.
Вже аж з новою відяхою вирішив спробувати той ексодус бо друг дуже хвалив роботу з рейтрейсингом там.
А, ну і Пасфайндер таки пройшов півтори гри(кінгмейкер весь і WOTR десь до середини). Ну правда то не ПРО росіян, то ВІД росіян серія ігор.
А щось більше ігор з російським бекдором не пригадаю. Хоча ні, трохи грав КінгсБаунті2 після 14 року, було діло.
Не те щоб я був якимось ідейним патріотом, просто банально неприємно щось себе з росіянами асоціювати в художніх творах стало. Причому росіянами не по крові, а ментально, носіями російського світогляду. Я не збирався і не збираюсь нікому доказувати який я патріот і русохейтер, і на радянське не кидаюсь в релігійному екстазі, спокійно дивлюся пізньорадянські фільми по типу "Вбити дракона" чи Данелієську або Гайдаєвську класику. Але щось грати за росіян сучасних мені дискомфортно.

Відправлено через 6 хвилин 40 секунд:
erkins007: 11.04.2026 19:44 патріотичним жителям фортеці Львів? Нічого не має. Гра не для них.
А всі інші відрізняють ігри від телемарафону
Ну тобто вам цілком нормально асоціювати себе з росіянами(головними героями гри?). Я без підколу питаю. І в ексодусі ніразу не хотілось випустити чергу по Мельнику? ;)
Alexsandr
Member

vsx: 11.04.2026 18:05 Стругацкие конечно хорошие писатели, но я бы не назвал их лучшими фантастами 20в. Если их сравнить с тем же Лемом, то чаще предпочтение отдают последнему, хоть это и не западный писатель. Ну а если советскую нф сравнить лоб в лоб с американской то американская на несколько голов выше как по кол-ву (там не давили писателей и была творческая свобода) так и по качеству (в СССР не создали произведений равных Гипериону или Дюне).
Так в союзе нужно было держаться политической линии. Это часто ограничивало сюжет.
Феофан Мухин
Member

vsx: 11.04.2026 18:05 Если их сравнить с тем же Лемом, то чаще предпочтение отдают последнему
Як на мене, то Лем взагалі поза конкуренцією. Дуже розумний був дядько. Філософія, політична та соціальна сатира, гумор, стилізація під казки. Що ранішній, що зрілий, що наприкінці життя - завжди чудовий.
Повернення с зірок, Соляріс, Маска, Щоденники Тихого, Пригоди Піркса, Кіберіада та пізніші доповнення до нєї, Нежить, Цифраньове виховання, Голос бога, Огляд на місці, Фіаско - це перше, що спам'яталось.
І Лем українською (була в мене книжка Львівського видавництва) як на мій смак значно кращий ніж російскою: "Грозний Генек-генератор. Губи гриз, гримаса грізна..." це з другого оповідання Кіберіади. Там до речі дуже реалістично (і з гарним гумором) описано "тренування" нейромережі для написання віршів. А написано це було у 65-му році, за рік до мого народження, коли самого слова "нейромережі" не існувало ("прецептрони" вже вигадали, але тільки теоретично).

А Стругацьких я "переріс" років десь з 30 назад. Хіба що пізні твори – Кульгава доля, Обтяжені злом, Жиді міста Пітера.
Firebrand
Member

erazel: 11.04.2026 21:54Данелієську або Гайдаєвську класику
дуже дивно, дивитись ту класику, а ось ті групи, заборонити собі.
Dragobes
Member

Цікава новина!
Я тільки-но, 15хв тому вдруге закінчив "Історію Сема" та видалив гру)
Якщо що, то субмарину передав друзям з США :laugh:
Alexsandr
Member

erazel: 11.04.2026 21:54 Ну тобто вам цілком нормально асоціювати себе з росіянами(головними героями гри?). Я без підколу питаю. І в ексодусі ніразу не хотілось випустити чергу по Мельнику? ;)
Всех игр касается. А почему игрок должен себя с кем-то асоціювати? Это немного разные вещи.
erkins007
Member

erazel: 11.04.2026 21:54Ну тобто вам цілком нормально асоціювати себе з росіянами(головними героями гри?).
Вам наверное в игры серий Томб райдер и другие с женскими персонажами вообще тяжело играть. По вашей логике тут же после запуска игры вы начинаете себе ассоциировать с женщиной.
erazel: 11.04.2026 21:54 І в ексодусі ніразу не хотілось випустити чергу по Мельнику?
Если вы не различаете реальный мир от художественного произведения, то это уже клиника.

Забавно что такие вот "патриотов" не смущает даже то что игра от нашей студии, а Глуховский с первых дней открыто Украину поддерживает.
Тут остаётся спросить только одно
"Що такий файний патріот робить на форумі, а не на ЛБЗ? Там у вас буде прекрасна можливість випустити у москалів чергу і не одну"
AlexWest
Member

Феофан Мухин: 11.04.2026 22:56
vsx: 11.04.2026 18:05 Если их сравнить с тем же Лемом, то чаще предпочтение отдают последнему
Як на мене, то Лем взагалі поза конкуренцією. Дуже розумний був дядько. Філософія, політична та соціальна сатира, гумор, стилізація під казки. Що ранішній, що зрілий, що наприкінці життя - завжди чудовий.
Повернення с зірок, Соляріс, Маска, Щоденники Тихого, Пригоди Піркса, Кіберіада та пізніші доповнення до нєї, Нежить, Цифраньове виховання, Голос бога, Огляд на місці, Фіаско - це перше, що спам'яталось.
І Лем українською (була в мене книжка Львівського видавництва) як на мій смак значно кращий ніж російскою: "Грозний Генек-генератор. Губи гриз, гримаса грізна..." це з другого оповідання Кіберіади. Там до речі дуже реалістично (і з гарним гумором) описано "тренування" нейромережі для написання віршів. А написано це було у 65-му році, за рік до мого народження, коли самого слова "нейромережі" не існувало ("прецептрони" вже вигадали, але тільки теоретично).

А Стругацьких я "переріс" років десь з 30 назад. Хіба що пізні твори – Кульгава доля, Обтяжені злом, Жиді міста Пітера.
Лем поза конкуренцією в плані ідей та їх пропрацьованості, але техніка письма і авторський стиль в нього сухі, переобтяжені, на межі з канцелярською мовою і техдокументацією, майже позбавлені художнього поетизму та гри словами. Є винятки, але мало, здебільшого в маленьких оповіданнях.
Стругацьких читав лише "Пікнік...". Вони наче повна протилежність Лема, і в хорошому, і в поганому сенсі. Читати їх приємніше, але на його фоні вони якісь простуваті.
waryag
Member

KimRomik: 11.04.2026 13:56ти б хотів перенести події Метро в Київ чи на якусь європейську країну? та ні, краще хай буде в країнах СНД які перетврились в радіоактивну пустелю
В чому проблема? Із задоволенням грав в фолаути і ТЛОУ, дивився мед макс і т.п.

П.С. І мабуть, тут немає жодної людини, що не грала в сталкер )
AlexWest
Member

waryag, 4А (чи Глуховський?) і самі закинули вудку із Семом і Америкою. Вже ніхто не почне бурчати, якщо цю лінію продовжать. Хіба-що кілька хлопців в ушанках.
Геральт
Member

Alexsandr: 11.04.2026 23:45 Всех игр касается. А почему игрок должен себя с кем-то асоціювати? Это немного разные вещи.
Ем-м, там же камера від першої особи )
Це ж не партійна ізометрія. Сам формат передбачає "асоціювання"
Ответить