AMD відзначає 10-річчя платформи AM4 та заявляє, що AM5 слідує цій же філософії

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Agoris
Member

Повідомлення

Купив оце цієї зими 5600х у тіпа новий з Китаю і б550 асус таф геймінг до якої резік новий давали в подарунок(який я благополучно продав:)
А зробив я так, бо друг мені 32 гб ддр4 підігнав 4х8 4500 мгц. І іноді мене бентежать думки, може варто було продати та пам'ять і збирати на ам5, чи все ж таки можна і так дожити до ам6. :-/
Марксим
Junior

Повідомлення

Сиджу на Fx-8300, міняти немає на що.
Megaclite
Member

Повідомлення

Марксим: 29.03.2026 23:40 Сиджу на Fx-8300, міняти немає на що.
на FX-9590
спойлер
Зображення
FastBullet
Member

Повідомлення

Soulwatcher: 29.03.2026 20:55
yurius_r: 29.03.2026 20:31 Про відвали я взагалі нічого не чув, там немає чому грітися і відвалюватися
Если зайти, к примеру, на компХ, то из б/у материнок ам4 будет только одна на 3** чипсете.
Хоть это косвенное доказательство, но всё же доказательство.
Лично про отвалы слышал не много, но слышал, что первые чипсеты были фиговые, и после выхода 4** чипсетов, старые платы начали быстро сливать и брать новые.
Можно ещё пробежаться по пользователям и сделать перекличку тех, кто сидит на 3** чипсетах и сопоставить с теми, кто сидит на 4-5**
Чипсеты там как раз были нормальные, там скорее хромала немного схемотехника (не сильно кстати) и не самые лучшие Dr.MOSы были, вернее в основном были только на топовых платах, а на мейнстриме дискретные MOSFETы, скажем так, не выше среднего качества...до 8 ядер там все отлично было
А вот в 4ХХ серии чуть поправили схемотехнику и поставили более вменяемые MOSFETы, а вот на 5ХХ серии часто пошли уже те самые Dr.MOSы, которые часто были просто OVERKILL. Например, на той же MSI B550 TOMAHAWK стоит уже 10 штук Dr.MOS по 60А каждый, что дает в сумме примерно 600 А тока. Для понимания, 5950Х разогнанный в хлам даже под чиллером не скушаети 200Вт))) то есть там запас троекратный, а были же платы и на 1200 А :eek: :eek: :eek: А вот на серии 3ХХ днем сргнем не найти такие питальники...ну можно попытаться поискать на Асрок Х370 Тайчи, но все равно не 1200 А и это была чуть ли не единственная достойная плата
А для процессоров типа 5600Х или 5700Х там долго либо был статус бета версий БИОСа либо вообще не заявлялась поддержка данных процессоров, поэтому все брали 4ХХ, так как там все ОК было и работало ну можно сказать с коробки (в завсисимости от даты производста, то есть поздние версии работали без проблем)

Отправлено спустя 1 минуту 34 секунды:
Agoris: 29.03.2026 23:33 Купив оце цієї зими 5600х у тіпа новий з Китаю і б550 асус таф геймінг до якої резік новий давали в подарунок(який я благополучно продав:)
А зробив я так, бо друг мені 32 гб ддр4 підігнав 4х8 4500 мгц. І іноді мене бентежать думки, може варто було продати та пам'ять і збирати на ам5, чи все ж таки можна і так дожити до ам6. :-/
Все залежить від відяхи, якщо нема RTX5090, то хвилюватись не варто))
yurius_r
Member

Повідомлення

Soulwatcher: 29.03.2026 20:55Если зайти, к примеру, на компХ
Це на стільки не релевантно. Без статистики це дуже притягнуто. Я так теж можу тіпа гадати, сам вважаю що плат на 3хх випустили значно менше, бо це був лише початок AM4 і сокет був ще не такий популярний
FastBullet: 30.03.2026 00:25Чипсеты там как раз были нормальные
На 8 ядер там дійсно всього вистачає. В мене ще є старенька плата Asus matx на b350 - працює собі із 3700х із 3600 пам'яттю
AlcoRider
Member

Повідомлення

kyon: 29.03.2026 18:54 потому что я помыл материнку под струей воды из крана, видимо там какая-то коррозия пошла....как я написал материнка на х370 уже отказывалась после душа и годичного отлеживания работать...
Кто ж материнку под душем моет? В ванной надо было!
daesz
Member

Повідомлення

Vladys77: 29.03.2026 22:27випустили 5700X3D, потім і його зняли і випустили 5600X3D
5700x3d https://www.techpowerup.com/cpu-specs/r ... 0x3d.c3437
Release Date: Jan 8th, 2024
5600x3d https://www.techpowerup.com/cpu-specs/r ... 0x3d.c3252
Release Date: Jul 7th, 2023
Зображення
Cirax
Member

Повідомлення

kyon: 29.03.2026 18:54 Megaclite

еть другое, потому что я помыл материнку под струей воды из крана, видимо там какая-то коррозия пошла, я сам ее угробил хотя с 1600 все работало нормально, память напрямую не связана с платформой, у меня было 32Гб DDR4-3600 и она посыпалась, мне за нее вернули деньги, а вот с 1м 5600 я не знаю что произошло, может он и был рабочий, а мне розетка решила бабки вернуть, но я уже не уверен что он был нерабочий потому что как я написал материнка на х370 уже отказывалась после душа и годичного отлеживания работать с 5000ми райзенами в двухканальном режиме памяти и я еще не написал что с двумя планками система просто не стартовала, только с одной планкой.
А зачем мыть водой с под крана, просто интересно?
Свои комплектующие, при необходимости мою изопропиловым спиртом.
Striker
Member

Повідомлення

Норм, ще пару років поживе платформа. Я вже майже рік на АМ5 і R7 7700 (працює на curve -40 без помилок), то думаю, що ще на 3-4 роки вистачить цього процесора для 2к. А потім можна перейти на Zen 6-7 не змінюючи платформу. Тому не пожалів і купив одразу хорошу мамку.
А що буде робити користувач умовного 14600kf через 3-4 роки? Правильно, продавати свій LGA 1700 і купувати нову мамку.
Filabatya
Member

Повідомлення

Striker
Нічого він не буде робити, так само, як я на сандіку 10 років :gigi: просто буде міняти відуху під 4к монік, можливо на той час вже олед :)
14600kf дуже крутий проц :up:
Timedemo
Member

Повідомлення

Striker: 30.03.2026 09:41 Норм, ще пару років поживе платформа. Я вже майже рік на АМ5 і R7 7700 (працює на curve -40 без помилок), то думаю, що ще на 3-4 роки вистачить цього процесора для 2к. А потім можна перейти на Zen 6-7 не змінюючи платформу. Тому не пожалів і купив одразу хорошу мамку.
А що буде робити користувач умовного 14600kf через 3-4 роки? Правильно, продавати свій LGA 1700 і купувати нову мамку.
і що поганого в заміні платформи? в новій платформі, нові можливості, виправлені помилки, свіжа гарантія, я наприклад не беру топові мамки, вони не так втрачають в ціні, міняю раз на 3-4 роки всю платформу і при цьому багато не втрачаю. Користувач 14600кф через 3-4 роки буде користуватись так само як і зараз. його буде на довго хватать, аби були гроші на нові відекарти.
Striker
Member

Повідомлення

Timedemo: 30.03.2026 11:37в новій платформі, нові можливості, виправлені помилки
Або нові помилки. :D
Поганого не бачу в зміні платформи, але умовний АМ5 дозволить спокійно пережити декілька поколінь (АМ4 свідок), і от тоді вже, коли технології дійсно зроблять х2 стрибок, то можна купувати нову платформу під ще новіший DDR і т. д. Якщо я через 3 роки заміню проц на свіжий, то його ще буде достатньо на декілька поколінь. Оперативна пам'ять чи новий PCIE не так сильно впливають на продуктивність, як новий проц. Тому якось спокійніше довго сидіти на одному, і скоріше трохи вигідніше, ніж міняти сокети.
Timedemo
Member

Повідомлення

Striker: 30.03.2026 12:29
Timedemo: 30.03.2026 11:37в новій платформі, нові можливості, виправлені помилки
Або нові помилки. :D
Поганого не бачу в зміні платформи, але умовний АМ5 дозволить спокійно пережити декілька поколінь (АМ4 свідок), і от тоді вже, коли технології дійсно зроблять х2 стрибок, то можна купувати нову платформу під ще новіший DDR і т. д. Якщо я через 3 роки заміню проц на свіжий, то його ще буде достатньо на декілька поколінь. Оперативна пам'ять чи новий PCIE не так сильно впливають на продуктивність, як новий проц. Тому якось спокійніше довго сидіти на одному, і скоріше трохи вигідніше, ніж міняти сокети.
за час існування ам5 немає жодного цікавого рішення, і не факт що буде щось цікаве для заміни умовних 7700, 9800х3д, 7950х.
Striker
Member

Повідомлення

Timedemo: 30.03.2026 12:58за час існування ам5 немає жодного цікавого рішення, і не факт що буде щось цікаве для заміни умовних 7700, 9800х3д, 7950х.
Ви в бункері живете? Наступного року (або в кінці цього) будуть цікаві рішення на новій архітектурі. Обіцяють хороший приріст продуктивності.
st0k
Member

Повідомлення

Striker: 30.03.2026 09:41 А що буде робити користувач умовного 14600kf через 3-4 роки? Правильно, продавати свій LGA 1700 і купувати нову мамку.
ЛОЛ
Просто вставляєш якусь rtx 6080/7080 (що буде на той момент) і граєш в 4к.
XXXshadyXXX
Member

Повідомлення

st0k
А как же киберкотлетный спорт в 1080р на минималках в 1000 фпс в CS2? Вот так вот :gigi:
Denvys5
Member

Повідомлення

Timedemo: 30.03.2026 12:58за час існування ам5 немає жодного цікавого рішення, і не факт що буде щось цікаве для заміни умовних 7700, 9800х3д, 7950х.
початок 2019го року:
за час існування ам4 немає жодного цікавого рішення, і не факт що буде щось цікаве для заміни умовних 1600, 1700, 2700х

навіть зараз є шлях для апгрейду, свапнути будь-який 1CCD проц на 2CCD проца, або звичайний проц на X3D - особливо в контексті переходу zen4-zen5
Striker
Member

Повідомлення

st0k: 30.03.2026 13:32Просто вставляєш якусь rtx 6080/7080 (що буде на той момент) і граєш в 4к.
Так це спочатку треба мати 4к або купити. Це перше. Друге - 6080/7080 за скільки грошей? Подивіться скільки коштує 5080. Більшість грає на лоу-середніх картах, які ще 4к в такому випадку? Оце дійсно ЛОЛ. Я сам, коли апгрейдився, думав над 4к монітором, але відкинув, бо тоді потрібна більш потужна карта, і мені не подобається картинка з апскейлом. Мені вистачає з головою мого qd-oled 2k 27' і 9070 XT для такої роздільної здатності.
Розсмішили, зекономити на процесорі і купити за оверпрайс відеокарту і недешевий 4к монік в догонку. :laugh: А не оновити всього навсього один процесор. :facepalm:
Filabatya
Member

Повідомлення

Striker
Так ви ж пишете про зміну всієї платформи, а тут вкінці про зміну одного процесора. Щось я логіки не зрозумів?
4к в перфомансі виглядає краще ніж 2к в длаа :gigi:
Striker
Member

Повідомлення

Filabatya: 30.03.2026 14:14Так ви ж пишете про зміну всієї платформи, а тут вкінці про зміну одного процесора.
Де ви таке прочитали?
Striker: 30.03.2026 12:29Якщо я через 3 роки заміню проц на свіжий, то його ще буде достатньо на декілька поколінь. Оперативна пам'ять чи новий PCIE не так сильно впливають на продуктивність, як новий проц. Тому якось спокійніше довго сидіти на одному, і скоріше трохи вигідніше, ніж міняти сокети.
Відповісти