AMD відзначає 10-річчя платформи AM4 та заявляє, що AM5 слідує цій же філософії

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
kyon
Member

Повідомлення

Megaclite

еть другое, потому что я помыл материнку под струей воды из крана, видимо там какая-то коррозия пошла, я сам ее угробил хотя с 1600 все работало нормально, память напрямую не связана с платформой, у меня было 32Гб DDR4-3600 и она посыпалась, мне за нее вернули деньги, а вот с 1м 5600 я не знаю что произошло, может он и был рабочий, а мне розетка решила бабки вернуть, но я уже не уверен что он был нерабочий потому что как я написал материнка на х370 уже отказывалась после душа и годичного отлеживания работать с 5000ми райзенами в двухканальном режиме памяти и я еще не написал что с двумя планками система просто не стартовала, только с одной планкой.
BoKl
Member

Повідомлення

coffeeman: 29.03.2026 18:30 ... а в матплатах - це перший компонент, який сиплеться з часом.
У віці 18 рочків на днях відвалився біос на материнській ASUS P5KPL для Core 2 Duo, котру я купував у далекому 2008, а потім подарував невибагливому знайомому (ютуб, фільми та іграшки: діабло 2, готіки 1-2 та герої 3).
daesz
Member

Повідомлення

10 та 11 покоління на АМ5 комфірмд?
daesz
Member

Повідомлення

yurius_r: 29.03.2026 15:58нова вбудована графіка
Це найцікавіше :lick:
pukky
Junior

Повідомлення

Devijack: 29.03.2026 16:20
Soulwatcher: 29.03.2026 15:56 Владельцы 3600 через четыре года купят 7500ф, нежели что-то там 3д. А владельцы 7500ф наверно уже на ддр6 сядут через те же года
3600 став марним ще з виходом UE5 ігор, тож тож з власної волі ніхто на ньому сидіти не буде, лише через обставини з грошима та дефіцитом.
Arc riders на UE5 высокие с длсс на качество 140+фпс в 1080р что не так? 3600 бюджетный проц который тянет всё
Soulwatcher
Member

Повідомлення

Megaclite: 29.03.2026 18:33 Ось якраз підтвердження мого поста, про возню з АМ4 і майбутнім апгрейдом
в ітозі купив 9600X і нову материнку :D
Тоже самое считаю - бред это всё с апгрейдом
yurius_r
Member

Повідомлення

daesz: 29.03.2026 19:01Це найцікавіше :lick:
Там нічого такого. Тіпа 4CU замість двох у чіплетних процах. Та більш нові CU - тіпа RDNA 3.5/4.

Я чекаю на кращі швидкості інтерконнектів, пам'яті. Може щось іще докинуть по PCIE. Ну і новий мейнстрім - 12 ядер замість 8-ми.
Filabatya
Member

Повідомлення

А де не вистачає 8?
yurius_r
Member

Повідомлення

Megaclite: 29.03.2026 18:42Крім о цих перших AMD x370/x470/b350/b450 - там память працює так собі і відвальні чіпсети
Це звідки така інфо? Пам'ять там може трохи гірше женеться ніж на 5хх чіпсетах, але стосується це лише Ryzen 4xxx/5xxx - тіпа в разі частоти 3800 на 5хх для 5600x в тебе буде в гіршому разі 3600/3733 на тому самому камені і пам'яті. Про відвали я взагалі нічого не чув, там немає чому грітися і відвалюватися.

Відправлено через 57 секунд:
Filabatya
Комусь не вистачає. Має бути і дешевше і працювати краще, бо все на одному CCD. Мені поки і 6 ядер Zen4 вистачає.
Soulwatcher
Member

Повідомлення

yurius_r: 29.03.2026 20:31 Про відвали я взагалі нічого не чув, там немає чому грітися і відвалюватися
Если зайти, к примеру, на компХ, то из б/у материнок ам4 будет только одна на 3** чипсете.
Хоть это косвенное доказательство, но всё же доказательство.
Лично про отвалы слышал не много, но слышал, что первые чипсеты были фиговые, и после выхода 4** чипсетов, старые платы начали быстро сливать и брать новые.
Можно ещё пробежаться по пользователям и сделать перекличку тех, кто сидит на 3** чипсетах и сопоставить с теми, кто сидит на 4-5**
starik_0
Member

Повідомлення

kyon: 29.03.2026 18:54 Megaclite

еть другое, потому что я помыл материнку под струей воды из крана, видимо там какая-то коррозия пошла, я сам ее угробил хотя с 1600 все работало нормально, память напрямую не связана с платформой, у меня было 32Гб DDR4-3600 и она посыпалась, мне за нее вернули деньги, а вот с 1м 5600 я не знаю что произошло, может он и был рабочий, а мне розетка решила бабки вернуть, но я уже не уверен что он был нерабочий потому что как я написал материнка на х370 уже отказывалась после душа и годичного отлеживания работать с 5000ми райзенами в двухканальном режиме памяти и я еще не написал что с двумя планками система просто не стартовала, только с одной планкой.
а сколько вам лет что вы в 2026 году моете водой с крана материнки?
daesz
Member

Повідомлення

yurius_r: 29.03.2026 20:25Тіпа 4CU замість двох у чіплетних процах.
Жаль, думав, 8060с нарешті в десктопи завезуть :(
Sanьka
Member

Повідомлення

Шикарна платформа. Дозволяє мені безпроблемно пересидіти на ній до АМ6.
CnC_General
Member

Повідомлення

У коментарях до анонсу нового процесора Ryzen 9 9950X3D2 Dual Edition старший віцепрезидент AMD Джек Хуінь (Jack Huynh) висловився, що компанія розглядає довгострокову підтримку платформи AM5 як зобов’язання перед клієнтами щодо захисту їхніх інвестицій. AMD намагається надавати ентузіастам платформу, яка розвивається разом із ними. Це узгоджується з більш ранніми заявами, що AM5 підтримуватимуть до 2027 року і довше. Такі заяви відбуваються на тлі 10-річчя платформи AM4, яка досі зберігає актуальність.
Якщо пригадаємо новини та розмови рік тому - в цьому році мала бути анонсована ДДР6. У вигляді нових плат під Інтел, та кількох ноутбуків. З тестовою лінійкою. Наприклад Dell зі своїми ХРS лінійкою пам'яті CU-Dimm. (притискаються до мат плати гвинтами, як SSD NVMe диски)
Про нові чіпсети минулого та цього року в новинах ніколи не чув. Тобто пробний запуск лінійки продукції. Презентація можливостей або заявка на лідерство.
Як там консолі? які мали бути анонсовані до продажу в цьому році? Вони могли і оснащатись новим поколінням оперативки DDR6. Ryzen AI в той бік, + мікро ПК.
Зараз платформа AM5 підтримує Zen 4, Zen 5 і Zen 6. Не виключено, що процесори покоління Zen 7 теж вийдуть на цьому сокеті. Однак прагнення до DDR6 і нового стандарту PCIe Gen6 можуть внести свої корективи та змусити AMD впровадити новий роз’єм.
Ну звичайно. Кожна циферка зараз поряд з АМ4-АМ5 показує тип використовуваної пам'яті. DDR4 або DDR5. І так далі.

Але розквіт ШІ агентів трошки передвинув плани. Я надіюсь но більш досконалий та відлагоджений техпроцес при виготовленні мікросхем. Щоб не було випадків прогоряння проців через брак у виробництві. Коли при тестуванні працює, а у реальній системі помирає через пару тижнів.
CnC_General
Member

Повідомлення

starik_0: 29.03.2026 21:17
kyon: 29.03.2026 18:54 Megaclite

а сколько вам лет что вы в 2026 году моете водой с крана материнки?

я теж надивився різних однакових відеориликів з ютуба, де китайці зі шланга водою миють блоки живлення та відеокарти. Хотів і свою відеокарту так помити перед продажем, але передумав. а потім натрапив на роз'яснення що це за вода. і не вода зовсім, а спецрозчин. де води зовсім немає. миючі засоби різних видів, гліцерин, мікропластик для очищення як наждачка тощо.
Filabatya
Member

Повідомлення

Щось згадалося, як на мийках жінки відкривають двері і салон миють з трансбоя :lol:
Доречі, паски безпеки, так можна помити, але двері бажано закрити :shuffle:
Vladys77
Member

Повідомлення

Дякую! Я почекаю АМ6. Бо АМ4 була випущена в 2019, а я новий ПК на АМ4 зібрав на початку 2020 і через пару років з'явився новий сокет, а на АМ4 почали випускати відбраковку, причому з кожним роком все гірші процесори. Спочатку 5800X3D, потім його зняли з виробництва і випустили 5700X3D, потім і його зняли і випустили 5600X3D... Це явно шлях в нікуди для платформи АМ4. Теж саме чекає за рік-два і АМ5. А та підтримка ще роки, яка означає випуск все гірших процесорів - це не підтримка, а знущання.

Відправлено через 5 хвилин 43 секунди:
Sanьka: 29.03.2026 22:04 Шикарна платформа. Дозволяє мені безпроблемно пересидіти на ній до АМ6.
Сам на АМ4 пересиджую до АМ6 і якихось RTX 7080Ti 😀
Filabatya
Member

Повідомлення

Vladys77
Завжди можна взяти інтел, де все тіп топ, але через рік нова мамка :gigi:
ось дивіться, яких красунів випустили :up:
CnC_General
Member

Повідомлення

Vladys77: 29.03.2026 22:27 Дякую! Я почекаю АМ6. Бо АМ4 була випущена в 2019, а я новий ПК на АМ4 зібрав на початку 2020 і через пару років з'явився новий сокет, а на АМ4 почали випускати відбраковку, причому з кожним роком все гірші процесори. Спочатку 5800X3D, потім його зняли з виробництва і випустили 5700X3D, потім і його зняли і випустили 5600X3D... Це явно шлях в нікуди для платформи АМ4. Теж саме чекає за рік-два і АМ5. А та підтримка ще роки, яка означає випуск все гірших процесорів - це не підтримка, а знущання.
Відправлено через 5 хвилин 43 секунди:
Sanьka: 29.03.2026 22:04 Шикарна платформа. Дозволяє мені безпроблемно пересидіти на ній до АМ6.

Сам на АМ4 пересиджую до АМ6 і якихось RTX 7080Ti 😀

Ну я планував апгрейд зробити у вересні жовтні минулого року, другого компутера. Але на той момент затуркався зі своїми питаннями. Потім зникла материнка що я хотів у білих продавців, та почалось різке зростання цін на оперативку. Коли усе було в наявності в магазинах, тоді у мене вже не вистачало грошей на повноцінний апгрейд. От сиджу і думаю, передивитись свої хотєлки, та купувати на що вистачить. Або вкласти гроші в ОВДП та зачекати рік до виходу нової платформи. Але там і ціни на ньовйо напевно будуть конскі. Але і опції апгрейду також ширші. Це як з виходом АМ5 платформи. Купляю материнку на А620 чіпсеті + Ryzen R5 8600 + 16Gb DDR5 5200. Наскріб грошей купив іншу материнку на В650 чіпсеті. Стару продав, доклав грошей та купив ряйзен 7700. продав 8600. Через пару місяців накопив грошей та купив 32 (16+16) ДДР5 6000 СІ30. Зараз платформа AM5 підтримує Zen 4, Zen 5 і Zen 6. Не виключено, що процесори покоління Zen 7 теж вийдуть на цьому сокеті. Однак прагнення до DDR6 і нового стандарту PCIe Gen6 можуть внести свої корективи та змусити AMD впровадити новий роз’єм. стару оперативку продав, доклав грошей та купив кращу відяху. Ну якось так. Можна і 9700х зараз вставити, чи пошукати б/у 9800 Х3Д. Але поки що не бачу доцільності. В іграх на фул-хд (1080р) мені вистачає. Той самий Сталкер 2 маю 63-74 ФПС як мінімалка. на високих. від епік налаштувань взагалі різниці не бачу підчас замісу. а втикати супер пупер чіткі лінії та промальовку дальності коли просто стоїш у грі - не моє. пограв, отримав насолоду від гри та вийшов у реал. своїх питань багато. Думи мої думи......
Metroa
Member

Повідомлення

З травня 18-го року і дотепер на AM4, 5600+b350+ карта. Недавно взяв ще 9070, помінявши стару карту, а вот переходити на AM5 поки не буде нормальних цін на ОЗУ не бачу сенсу. Коли пам'ять коштує по ціні карти, то такий перехід до одного місця. Впадуть ціни на память, перейду на am5.
Відповісти