ДБЖ як альтернатива Eco Flow

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Member

Kirakishou, все сугубо індивідуально. У всіх різні умови та завдання.
1.) У мене на ДБЖ висить весь будинок разом із технікою. Так, я економлю коли будинок переводиться на ДБЖ з "великої мережі" і обираю що вмикати, а що ні, бо обмежений в 1кВт.
2.) Я вимикав комп коли переходили на АКБ, бо наче як через 7 годин повинні дати світло, але можуть дати через 12, або взагалі не дати. Або дати 160В, яке через 10хв впаде до 140В та через 5 хвилин взагалі зникне і рахуй що оті 15хв то твоє світло на зарядитись до наступного включення, яке може бути аналогічним, або взагалі може не бути, бо під час попереднього включення щось відгоріло, тому і було 15хв світла.
А залишити будинок без опалення, проте погратися декілька годин на компі - таке собі. Дві електричні теплі підлоги теж вимикав з тієї ж самої причини.
3.) ДБЖ має функцію автовключення коли розрядився. Тобто він сам стартує, живить навантаження+заряджає АКБ, без участі власника. Зарядна станція таке робить?
Це про різні умови, якщо комп і розряджений акб - то фігня, а якщо це опалення будинку від котла?

Бар'єр для захисту то добре, але що робити коли дали занизьке чи зависоке? Серед ночі дали світло 270-280В на 3,5години, бар'єр спрацював, потім вимкнули на 7 годин, і що? Зарядився?

Стабілизатор в ДБЖ (AVR) то корисна штука. І обладнання живиться нормальними 220В, і зарядка гарантована в межах допустимої вхідної мережі.
У мене ДБЖ дає максимальний заряд 400Вт*год незалежно від навантаження та вхідної мержі (головне щоб вона була в межах 140-280В).

Але якщо зовсім пічалька, зарядну станцію взяв та пішов туди де можна зарядитися.

А от ДБЖ + АКБ, або Інвертор + АКБ, вже так просто не попреш заряджатись. Особливо якщо це щось на 5+кВт енергії...

Так що немає чіткої відповіді на питання "Що краще? ДБЖ? Інвертор? Зарядна Станція?" все сугубо індивідуально за потребами та задачами.
BorisBrejcha
Member

Если в сети низкое напряжение:

Лайфак - Bluetti EB3A заряжается делловским 130 ваттным блоком питания.
Он работает от напряжения 100-240 вольт.
Блок живлення 0X408G
130W
19.5V 6.7A
7.4*5.0

Ничего перепаивать не надо.

На олх 450 гривен.
Klon
CG graphikos fan

BorisBrejcha: 23.03.2026 15:21Если в сети низкое напряжение:

Лайфак - Bluetti EB3A заряжается делловским 130 ваттным блоком питания.
ну с таким успехом можно и телефонные блоки питания подкидывать, где более менее адекватная мощность - 50+Вт , если есть зарядка по юзб.
Но я бы свою экофлоу рискнул бы так заряжать только в крайних мерах, тк проблема не в низком напряжении, а в том что оно может за секунду скакануть до непонятных значений.

По теме = зависит от бюджета, места, хотелок.
Полусамосбор идеален в частном доме , где потом можно панелек накидать и чутка экономить электричество.
Крупные станции с доп. аккумами = это больше для крупных квартир с пожеланием большего комфорта . тут можно и щитовую обновить.
Мелкие станции +-1кв (екофлошки\блуетти и тд) = мелкие квартиры (особенно не свои) и "перебиться в слабые отключения". тут их и перенести можно и не надо возиться с самосборами.

По поводу проблем станций = они примерно у всех +- одинаковые и решения у них одинаковые = не насиловать станции по границам возможностей, разряжать\заряжать по рекомендациям людей.

Если бюджета нет и просто пк погонять на 2 часа = можно и свинец кинуть с Али инвертором на реальных 300Вт, потом определитесь что надо\нашкребете на самосбор\станцию.
Kirakishou
Member

Z440_User: 23.03.2026 14:56ДБЖ має функцію автовключення коли розрядився. Тобто він сам стартує, живить навантаження+заряджає АКБ, без участі власника. Зарядна станція таке робить?
Так. Вимкнений Блюетті АС180 при подачі світла сам вмикається і заряджається до 100%. Він стоїть у нас замість безперебійника. Ми вимикаємо його, коли йдемо додому, але вранці він на 100% заряджений.
Щодо Екофлоу: у нас дві Екофлоу вже два роки постійно увімкнені в розетку і працюють цілодобово. Ще дві Екофлоу з початку зими теж працюють цілодобово і якраз одна із них деякий час постійно розряджалася в нуль. Я вище писав про неї, на ній і зараз висить газовий котел та два насоси, споживає все це 900 Вт на годину.
Моя Екофлоу Стрім Про теж вмикається і заряджається при подачі електроенергії до заданого через застосунок значення. У всіх цих станцій є байпас. Тобто вони і самі заряджаються, і пропускають напряму із розетки електроенергію на обладнання.
Z440_User: 23.03.2026 14:56Це про різні умови, якщо комп і розряджений акб - то фігня, а якщо це опалення будинку від котла?
Якщо у вас приватний будинок і вимкнення світла по 7-12 годин, то за таких умов у вас обов’язково має бути генератор. У мого батька їх два. Навіть цієї зими під час ажіотажу він придбав за 10 тисяч гривень генератор. Заводите генератор і заряджаєте батарею, якщо від цього залежить опалення будинку.
Z440_User: 23.03.2026 14:56Так що немає чіткої відповіді на питання "Що краще? ДБЖ? Інвертор? Зарядна Станція?" все сугубо індивідуально за потребами та задачами.
Це дійсно так, тому я й рекомендую автору теми розглянути варіант саме з зарядною станцією для його умов. Йому потрібно заживити тільки ПК. З зарядною станцією буде набагато менше мороки і вона не буде так шуміти, як інвертор або ДЖБ. По ціні звісно вийде дорожче. Можна дійсно взяти ДЖБ під зовнішній акумулятор та придбати літій-залізо-фосфатний акумулятор. Але цей варіант буде гірший, ніж зарядна станція. У мого колеги ДЖБ Вольт Польська і в цьому році він взяв готовий акумулятор на 12В 100Аг, то за дві години він не встигає зарядитися і йому потрібно вмикати генератор. Блюетті АС180 заряджається в режимі суперзарядки хвилин за 40, бо заливає 1,4 кВт.
BorisBrejcha
Member

Klon: 23.03.2026 15:45 ну с таким успехом можно и телефонные блоки питания подкидывать, где более менее адекватная мощность - 50+Вт , если есть зарядка по юзб. Но я бы свою экофлоу рискнул бы так заряжать только в крайних мерах, тк проблема не в низком напряжении, а в том что оно может за секунду скакануть до непонятных значений. .

Ноутбук не страшно питать от родного блока питания, а Блуетти страшно? Не понял логики.

Я указал, что это genuine 130 watt блок питания ноутбука Делл, не китайская подлива за 3 доллара

На входе сети в квартиру обязательно наличие реле напряжения, это по умолчанию у всех должно быть.
Kirakishou
Member

Я не знаю, як у ваших Блюетті, але в АС180 і АС200М є функція зарядки він нестабільної мережі (Grid/AC adaptive mode). Я не знаю, який там діапазон напруги, але від 180 вона заряджається. Гугл каже, що діапазон 180-260 В, а у деяких моделей навіть 90-264 В. Щоб не перейматися, що напруга раптом підніметься до 300 і станція згорить, треба ставити реле напруги і виставити на ньому діапазон 175-245, наприклад. У мене стоїть на холодильнику і коли напруга просіла до 180, воно не дало йому увімкнутися, бо я налаштував його в діапазон 190-240. Для холодильника низька напруга шкідлива, тоді він починає брати більше струму і грітися.
Klon
CG graphikos fan

BorisBrejcha: 23.03.2026 16:01Ноутбук не страшно питать от родного блока питания, а Блуетти страшно? Не понял логики.

Не обязательно агриться = я описал вариант зарядки если в сети слабое напряжение и станция берет заряд по юзб, и телефонные зарядки обычно имеют режим работы 100-240в. Не надо чтото покупать , если это есть под рукой.

Где было указано про "китайскую подливу"? у человека могут быть дорогие блоки зарядки (например с маков\ноутов на 100вт) или средний китай (базеус\угрин на 50+вт). И как я писал = чисто для екстренной зарядки, не вижу отличий от екстренной зарядки через зарядку любым блоком (хоть с ноута, хоть от других девайсов).

Реле напряжение может пропустить одномоментный скачек напряжения - и все у вас погорит, это не панацея, "по умолчанию" это вы напишите в Раду - чтобы они обязали енергетиков\жкх поставить всем релюхи = тогда можете говорить про "по умолчанию".

п.с. - я и ноут питаю от триггера 20в на узбС и все нормально, сначала правда проверил тестером триггер на вольтаж и полюсовку.
BorisBrejcha
Member

Klon: 23.03.2026 16:17
Реле напряжение может пропустить одномоментный скачек напряжения - и все у вас погорит, это не панацея,
Я думаю что у вас в щите стоит УЗО.
Легко устранить такой скачок - поставить в диагональ УЗО варистор 275 вольт.
Отрубит квартиру за 1 миллисекунду.
PowerFulls
Member

Рекомендую такий ДБЖ 2E PS1000L + акуми на свій бюджет, або PS2000L якщо щось потужніше ніж пк треба заживити. PS1000L заряджає 24в 15а, PS2000L заряд 48в 20а, вихідну напругу, напругу заряду та напругу буст заряду та ще багато всього можна налаштовувати під рекомендації по заряду своїх батарей
BorisBrejcha
Member

PowerFulls: 23.03.2026 17:01 Рекомендую такий ДБЖ 2E PS1000L + акуми на свій бюджет, або PS2000L якщо щось потужніше ніж пк треба заживити. PS1000L заряджає 24в 15а, PS2000L заряд 48в 20а, вихідну напругу, напругу заряду та напругу буст заряду та ще багато всього можна налаштовувати під рекомендації по заряду своїх батарей
- Цікавить можливість використання разом з парою "Батарея LiFePo4 Full Energy 12В 8Аг, FEG-128 (FEG-128)"

-Вітаємо. Технічно використання можливе, однак виробник рекомендує застосовувати акумулятори певного типу, для яких розрахований даний ДБЖ (зазвичай це свинцево-кислотні AGM). Інформація щодо сумісних акумуляторів має бути зазначена виключно в офіційному мануалі до пристрою.
PowerFulls
Member

У різних типів батарей різні напруги\токи заряду, в цих дбж це все налаштовується, наприклад на кислотні йде буст 27.8в, але для LiFePo4 то багато, тож перед підключенням батарей знизити напругу заряду до рекомендованої і все
BorisBrejcha
Member

PowerFulls: 23.03.2026 17:34, тож перед підключенням батарей знизити напругу заряду до рекомендованої і все

Это настраивается где?
KingofgamE
Member

Погортав і знайшов тільки налаштування струму зарядки ака 1-3А. Де там знайти про вольти?
waryag
Member

KingofgamE

Погано гортали. Відкриваєте пункт "налаштування", і...
Whaaat
Junior

BorisBrejcha: 23.03.2026 17:18
PowerFulls: 23.03.2026 17:01 Рекомендую такий ДБЖ 2E PS1000L + акуми на свій бюджет, або PS2000L якщо щось потужніше ніж пк треба заживити. PS1000L заряджає 24в 15а, PS2000L заряд 48в 20а, вихідну напругу, напругу заряду та напругу буст заряду та ще багато всього можна налаштовувати під рекомендації по заряду своїх батарей
- Цікавить можливість використання разом з парою "Батарея LiFePo4 Full Energy 12В 8Аг, FEG-128 (FEG-128)"
Цікаво, що можна заживити від батареї з максимальним розрядним струмом 6А, з яких ДБЖ з'їсть 1А на холостому ході?
Цей ДБЖ не стартує без батарей, тож коли у однієї з батарей БМС у кінці розряду піде в захист по переразряду і в ньому залишиться, самостійно до життя цей дбж вже не повернеться.
YumaX
Member

PowerFulls: 23.03.2026 17:34У різних типів батарей різні напруги\токи заряду, в цих дбж це все налаштовується, наприклад на кислотні йде буст 27.8в, але для LiFePo4 то багато,
Зараз все настільки вирівнялось, що фактично всеодно який тип батарей, єдине обмеження це максимальний струм заряду для кислотних АКБ і все, про 27.8 В багато для ліферів це брєд, та й буст режим зазвичай вимкнений!
tornadox
Member

Kirakishou: 23.03.2026 14:27Майте на увазі, що активний балансир може розрядити вам батарею в нуль, потрібно зробити так, щоб була можливість його відключати. Або потрібно постійно заряджати станцію. Законсервувати її на півроку з активним балансиром не вийде.
Дякую за пораду, наразі в мене блюетті використовується для слабких навантажень і ніколи 24/7 з розрядкою в 0, тому я поки не збираюся лізти всередину. Для ПК та іншого зібрав собі батарею + гібридний інвертер.
Kirakishou: 23.03.2026 14:14ніяких помилок за два роки роботи немає.
можливо ви грамотно користуєтесь, але факт що багато знайомих практично всі мали нюанси з зарядними станціями малого обʼєму (до 500 вт*год), в мене також eb3a проблем не було ніколи.
Kirakishou: 23.03.2026 14:14З гібридним інвертором, якщо ви живете в квартирі, я б не заморочувався. Звісно, це залежить від моделі, але вони дуже шумні.
Це факт, але гібридник теж можна зібрати в мобільному форматі на в коробці на колесах :)
Та і є гайди по модифікації системи охолодження, при бажанні рівень шуму можна прибрати.
Якщо є вибір купити станцію по нормальній ціні - я би теж рекомендував цей варіант.
PowerFulls
Member

Whaaat: 24.03.2026 09:52
BorisBrejcha: 23.03.2026 17:18

Цікаво, що можна заживити від батареї з максимальним розрядним струмом 6А, з яких ДБЖ з'їсть 1А на холостому ході?
Цей ДБЖ не стартує без батарей, тож коли у однієї з батарей БМС у кінці розряду піде в захист по переразряду і в ньому залишиться, самостійно до життя цей дбж вже не повернеться.
Стартує без батарей, працює як стаб.
Дадуть мережу, буде заряджати
Whaaat
Junior

PowerFulls: 24.03.2026 16:08 Стартує без батарей
Інструкція не погоджується з цим твердженням, та і зовні він схож на черговий клон eaton, який веде себе так само
Вложения
akku.PNG
Ответить