ДБЖ як альтернатива Eco Flow

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Повідомлення
longlifetheking
Junior

Повідомлення

Вітаю шановні.

Потрібно щоб ПК завжди працював, а в нас часом люблять вимкнути світло години так на дві.
Більшість людей сіло на еко флоу/щось дорожче, але фінанси не разі не ет саме :shuffle:

Була думка купити ДБЖ на ~1.2kWt, щоб пересидіти відключення.
Комп жере десь 170-250Вт/годину.

В теорії, цього б мало вистачити, але спрацює?

Якщо хтось має досвід, поділіться пліз.
Бажано з порадами по моделям/фірмам. Якось гортав каталоги і відгуки дуже різні на одну й ту саму модель.
Евгений King
Member

Повідомлення

ДБЖ 1200VA тримає 10-15хв
ДБЖ це суто вимкнути ПК
Навіть якщо ви підкинете під нього норм Lifepo4 батку, малопотужні ДБЖ банально не розраховані на тривалу роботу і будуть вимикатись через 15-30хв.
До норм батки Lifepo4 треба ще зарядку, бо ДБЖ заряджати її буде тиждень.
Підведемо підсумки:
- класичний ДБЖ не підходить, треба шукати як вимкнути його захист, щоб він не вимикався, можливо треба буде мастирити доп охолодження
- треба брати зовнішній ємкий АКБ, якийсь літій з захистами, а бажано Lifepo. Автомобільний кислотник не підійде, поперше для одного акума 250Вт (20А) це дуже великий струм розряду і треба тоді думати про 24в систему, а по друге ви його нормально не зарядите
- ціна/профіт такого рішення під питанням, бо якщо вже брати норм Lifepo4 батку, то зарядка до неї коштуватиме пів ціни китай інвертора, то чому вже не взяти китай інвертор + батку і не забути про ідею якогось сумнівного ДБЖ
longlifetheking
Junior

Повідомлення

Евгений King: 23.03.2026 01:22 ДБЖ 1200VA тримає 10-15хв
ДБЖ це суто вимкнути ПК
Навіть якщо ви підкинете під нього норм Lifepo4 батку, малопотужні ДБЖ банально не розраховані на тривалу роботу і будуть вимикатись через 15-30хв.
Підведемо підсумки:
- класичний ДБЖ не підходить, треба шукати як вимкнути його захист, щоб він не вимикався, можливо треба буде мастирити доп охолодження
- треба брати зовнішній ємкий АКБ, якийсь літій з захистами, а бажано Lifepo. Автомобільний кислотник не підійде, поперше для одного акума 250Вт (20А) це дуже великий струм розряду і треба тоді думати про 24в систему, а по друге ви його нормально не зарядите
- ціна/профіт такого рішення під питанням, бо якщо вже брати норм Lifepo4 батку, то зарядка до неї коштуватиме пів ціни китай інвертора, то чому вже не взяти китай інвертор + батку і не забути про ідею якогось сумнівного ДБЖ
Думка була про 2000VA, це чистими десь 1.2кВт

Але поки що звучить сумно

Відправлено через 1 хвилину 57 секунд:
Евгений King: 23.03.2026 01:22 ДБЖ 1200VA тримає 10-15хв
ДБЖ це суто вимкнути ПК
Підведемо підсумки:
Не так давно знайомий збирав інвертор під роботу і все йому стало щось 70к.
Такий самий сетап зараз десь під 100, бо з осені батарейки виросли в ціні.
Болюче питання
Евгений King
Member

Повідомлення

longlifetheking: 23.03.2026 01:09 Потрібно щоб ПК завжди працював, а в нас часом люблять вимкнути світло години так на дві.
Більшість людей сіло на еко флоу/щось дорожче, але фінанси не разі не ет саме :shuffle:
Якби були більш зручні і легкі варіанти, ніхто б не брав дорогі рішення :gigi:
Тут або брати самозбір батку чи збирати самому + якийсь інвертор, або станція з режимом ДБЖ, іншого не дано.
Старі перероблені ДБЖ навіть на 250Вт навантаження дуже гарно з іскрами бахкають і плавлять власний корпус/дроти, звучить дуже бюджетно і цікаво, правда?

Відправлено через 6 хвилин 13 секунд:
longlifetheking: 23.03.2026 01:26
Болюче питання
Якщо ваша задача чисто ПК/ освітлення і якісь базові речі, можна взяти настінний китай інвертор на 3-5кВт за 11-14к, в нього вже буде зарядка, краще на 24/48в і під нього батку, або завод, або самозбір від когось перевіреного, вийде загалом доволі бюджетно.
не знаю що ви там на 70-100к уявляєте, бо в цю ціну вже береться завод:
спойлер
https://www.nkon.nl/ua/deye-se-g5-1pro- ... 12kwh.html
https://www.nkon.nl/ua/deye-sun-6k-sg0l ... ormer.html
Доставки буде десь ~50Є і 2-3 тижні при наявності

Відправлено через 3 хвилини 10 секунд:

Скільки б там на ДБЖ не було написано, це фактично ви купите просто інвертор, з дуже низьким ККД, десь на рівні 80%
ДБЖ це стаб+можливість вимкнути ПК при зникненні світла, нічого більше
longlifetheking
Junior

Повідомлення

Евгений King: 23.03.2026 01:38
longlifetheking: 23.03.2026 01:09 Потрібно щоб ПК завжди працював, а в нас часом люблять вимкнути світло години так на дві.
Тут або брати самозбір батку чи збирати самому + якийсь інвертор, або станція з режимом ДБЖ, іншого не дано.
Старі перероблені ДБЖ навіть на 250Вт навантаження дуже гарно з іскрами бахкають і плавлять власний корпус/дроти, звучить дуже бюджетно і цікаво, правда?

Болюче питання
Якщо ваша задача чисто ПК/ освітлення і якісь базові речі, можна взяти настінний китай інвертор на 3-5кВт за 11-14к, в нього вже буде зарядка, краще на 24/48в і під нього батку, або завод, або самозбір від когось перевіреного, вийде загалом доволі бюджетно.
спойлер

Скільки б там на ДБЖ не було написано, це фактично ви купите просто інвертор, з дуже низьким ККД, десь на рівні 80%
Про іскри да. Цікаво звучить. Маю досвід роботи електриком. Люблю таке :gigi:
Цікаве рішення. Особливо не цікавився, бо було дороговато і не дуже потрібно.
Схоже, доведеться все ж вникнути.

По дбж зараз куди краще дивитись? Все одно необхідний. Бажано з вбудованим стабом, бо на квартирі немає :shuffle:
Десь валяється старий китай, але його навіть в руки страшно брати

Відправлено через 1 хвилину 18 секунд:
По сетапу спитаю. Він по місцю збирав і там якийсь плотний дорогий інвертор стоїть.
А батарейки 48В/100А наче
Евгений King
Member

Повідомлення

longlifetheking: 23.03.2026 01:42
Евгений King: 23.03.2026 01:38

спойлер

Про іскри да. Цікаво звучить. Маю досвід роботи електриком. Люблю таке :gigi:
Цікаве рішення. Особливо не цікавився, бо було дороговато і не дуже потрібно.
Схоже, доведеться все ж вникнути.

По дбж зараз куди краще дивитись? Все одно необхідний. Бажано з вбудованим стабом, бо на квартирі немає :shuffle:
Десь валяється старий китай, але його навіть в руки страшно брати
По ДБЖ нічого радити не буду, після того як один ледь не влаштував мені пожежу, а вторий димів так, що я думав що він спустив дух.

Можу порадити вам найдешевшу станцію на чесні 2кВт батки Lifepo4
спойлер
https://mta.ua/zaryadni-stancii/352269- ... G_EALw_wcB
Таку маю, але у неї є недоліки, інколи при зникненні мережі вона не встигає перейти на батки і може тупити 2-3 сек, поки ввімкне інвертор, у мене ноут то мені якось пофіг, ну і інвертор всього у неї 800Вт і немає ні USB ні type-c, у всьому іншому булочка-ракета. В цю ціну так точно. Компактна і повністю безшумна. А ще згадав, не заряджається вона якщо в розетці менше 185В. Отака дешева рибка)

Відправлено через 1 хвилину 40 секунд:
longlifetheking: 23.03.2026 01:44 По сетапу спитаю. Він по місцю збирав і там якийсь плотний дорогий інвертор стоїть.
А батарейки 48В/100А наче
Нічого плотнішого і дорожчого за Deye в означеному вами бюджеті не існує
longlifetheking
Junior

Повідомлення

Евгений King: 23.03.2026 01:51

Таку маю, але у неї є недоліки, інколи при зникненні мережі вона не встигає перейти на батки і може тупити 2-3 сек, поки ввімкне інвертор, у мене ноут то мені якось пофіг, ну і інвертор всього у неї 800Вт і немає ні USB ні type-c, у всьому іншому булочка-ракета. В цю ціну так точно. Компактна і повністю безшумна. А ще згадав, не заряджається вона якщо в розетці менше 185В. Отака дешева рибка)
спойлер
https://mta.ua/zaryadni-stancii/77403-z ... delta3plus
Цікавий сайт. Там ось такий сабж є. Пишуть, що до 10мс переключення на батарею
Kirakishou
Member

Повідомлення

longlifetheking: 23.03.2026 01:26Думка була про 2000VA, це чистими десь 1.2кВт
Це його потужність, а не ємність. Це не 1,2 кВт·год. Наприклад, у мене на роботі в кабінеті стоїть Bluetti AC180: його вихідна потужність – 1800 Вт, а ємність – 1152 Вт·год. Фактична ємність ще менша, бо частина енергії витрачається на роботу інвертора. Перемикається, до речі, дуже швидко. Ми використовуємо його як безперебійник для п’яти комп’ютерів, і ємності вистачає на 4-5 годин роботи, якщо це звичайні офісні ПК. Тому 2000 ВА не означає, що він триматиме вам комп’ютер дві години – усе залежить від ємності акумуляторів.

Відправлено через 22 хвилини 36 секунд:
Евгений King: 23.03.2026 01:51Можу порадити вам найдешевшу станцію на чесні 2кВт батки Lifepo4
У мене теж EcoFlow STREAM Pro – у нього немає функції UPS, у нього EPS. Це не зарядна станція, а система зберігання енергії. Для звичайного ПК разом зі STREAM Pro потрібно буде ставити безперебійник або робити, як я: вимикати ПК перед відключенням світла (якщо воно за графіком, звичайно), а потім підключати ПК до EcoFlow.
Перевага STREAM Pro – це ціна та ємність батареї 1,92 кВт·год. Із такою ємністю я спокійно граю в ігри під час відключень світла на чотири або навіть більше годин, і ще залишається близько 50% заряду акумулятора. Але якщо матиму гроші, то візьму зарядну станцію з функцією UPS – навіть не дуже потужну, просто щоб вистачало часу перемкнутися на той самий STREAM Pro.
Звичайні безперебійники зараз уже немає сенсу купувати: зарядна станція дає чисту синусоїду, її вистачає на довше, функцій у неї більше, ніж у звичайних безперебійників. А хороші безперебійники коштують приблизно на рівні із зарядною станцією.
У мене колега минулого літа взяв на OLX уживаний EcoFlow RIVER 2 всього за 5000 грн. У нього пікова потужність 600 Вт. Думаю, як безперебійник він буде нормальним варіантом.
До речі, зі STREAM Pro можна знімати 1200 Вт, а не 800. Просто обираєте замість країни інше і вручну ставите 1200 Вт.
Барбарис
Member

Повідомлення

longlifetheking, хоча б почитайте про дбж. Зазначені там кіловати характеризують максимальну потужність бж, яку упс втримає. Батарея там мала. 2000VA не завжди 1,2. Залежно від типу це може бути й більше, але це все рівно лише кВт, а не кВт·год.
FirstTDM
Member

Повідомлення

longlifetheking: 23.03.2026 01:44По дбж зараз куди краще дивитись? Все одно необхідний. Бажано з вбудованим стабом, бо на квартирі немає
APC Easy UPS 2200VA - стабилизатор в рамках 140 - 300 В

Отправлено спустя 1 минуту 25 секунд:
Евгений King: 23.03.2026 01:51По ДБЖ нічого радити не буду, після того як один ледь не влаштував мені пожежу, а вторий димів так, що я думав що він спустив дух.
Ради интереса - какой фирмы были UPS? А то я никогда не видел дыма/пожара от APC на 1600VA и выше...
BorisBrejcha
Member

Повідомлення

У меня две станции Golabs R300 (300Вт*ч каждая).

Одна питает неттоп ( потребление от 5 до 15 ватт)
Вторая питает монитор 4К ( потребление 20 ватт)

При блекаутах хватает надолго, 15 часов точно.
Если ЭЭ подают в режиме "2ч есть 2ч нет", успевает заряжаться.
YumaX
Member

Повідомлення

longlifetheking: 23.03.2026 01:09Потрібно щоб ПК завжди працював, а в нас часом люблять вимкнути світло години так на дві.
Бро, маю ось таку збірку: Kemot PROsinus-1000-LFP4 700 Вт/1000 ВА+ Anvolan 100Ah 12.8V Lifepo4
Тримає профільний ПК 3 години ігри в wot, якраз стільки, на скільки у нас вимикали світло!
Обійшлось мені це 14к, зараз ціни інші.
fringrug
Member

Повідомлення

півторакіловатний дбж з зовнішнім акумом і ліфо акум 100 А/год, якщо без подробиць то 12В 100 А/год - кіловат
В самого така збірка і все працює чудово при відключеннях.
ADv
Member

Повідомлення

Готовые зарядные станции на 2квч от китайцев сейчас имеются в ассортименте, цена в пределах 400-500$. Возможно не все подойдут по скорости переключения, но наверняка можно подобрать подходящую. Качество - достаточное на такую цену. Так что оверпрайснутыми екофлолами и блюетями ограничиваться не стоит, есть и другие варианты. А если устройство должно стоять близко от компа, то вопрос шумности будет весьма важен и тут зарядные станции в большинстве своём вне конкуренции, некоторые вообще пассивны при таких нагрузках.
tornadox
Member

Повідомлення

Маю досвід з двома ДБЖ які були куплені ще давно і лежали без діла.

Sven 1000 Pro - 1000/1000, модифікований синус, 2 послідовні свинцеві батареї на 7А в пластиковому корпусі

Збирав під нього 15Аг батарею яку вивів на зовні. Тримає 4-5 годин телевізор, роутер, міні-нас, тв-приставку (70-140Вт).
Не шумить при зарядці, але гудить трансформатор при розряді, для довготривалої роботи потребує додаткове охолодження(в планах). Заряджає батарею на 83%.
Головний мінус - струм заряду 0.7-1А, тобто ставити щось більше 10-15Аг без реорганізації схеми зарядки не варіант.

ProLogix Optimum 500 - 500/300, чистий синус, зовнішня батарея 12В, активне охолодження, корпус з металу

Тут взагалі без питань, підключив літієву батарею на 160Аг, чесно віддає 300Вт, шумить при розряді і заряді, але значно тихіше ніж гібридний інвертор. Струм зарядки до 10А. Періодично вмикається кулер навіть якщо світло не виключають.

Тобто якщо по фінансам скрутно, то можна розглянути ДБЖ для ПК, але його потрібно доробляти що він міг працювати декілька годин.
Зарядні станції типу екофлов не розраховані під наші часті відключення, в дуже багатьох знайомих або погоріли, або пішли батареї в розбаланс і видають помилку.
Саме краще звісно гібридний інвертор, але деякі дуже шумні і таке краще ставити подалі від вух.
BorisBrejcha
Member

Повідомлення

tornadox: 23.03.2026 13:12 Зарядні станції типу екофлов не розраховані під наші часті відключення, в дуже багатьох знайомих або погоріли, або пішли батареї в розбаланс і видають помилку.
У сына стоит Bluetti EB3A, дооборудован активным балансиром на "летающих" конденсаторах,
никакого разбаланса. Работает как ИБП нормально.
Цена балансира - 700 грн на ОЛХ
tornadox
Member

Повідомлення

BorisBrejcha
Все правильно, потрібно доробляти (дякую за відео, в самого така станція), в гібридниках з нормальним БМС такої проблеми немає.
Kirakishou
Member

Повідомлення

tornadox: 23.03.2026 13:12Зарядні станції типу екофлов не розраховані під наші часті відключення, в дуже багатьох знайомих або погоріли, або пішли батареї в розбаланс і видають помилку.
В нашій серверній вже другий рік Дельта Про 3600 працює 24/7, живить міні АТС, сервер, ОНУшки, комутатори, роутери, точки доступу, які працюють через ПоЕ, ніяких помилок за два роки роботи немає. У мене на роботі ціла солянка із зарядних станцій і всі вони чудово працюють. Вдома у мене Стрім Про – теж нормально пройшла зимові відключення світла по чотири години без світла та дві зі світлом. Більш того, на одному об’єкті ми організували роботу опалення через Дельта Про 3600, вона живить обладнання газового котла та два насоси. Коли світло вимикали на чотири години, то вона розряджалася до 5% і потім за дві години встигала зарядитися. Але деякий період світло давали лише по півтори години і вона щоразу розряджалася в нуль. Нічого з нею не трапилося, працює. Гарантію що Екофлоу, що Блюетті дають п’ять років, тоді як китайські аналоги тільки рік. З гібридним інвертором, якщо ви живете в квартирі, я б не заморочувався. Звісно, це залежить від моделі, але вони дуже шумні. Якщо людині потрібно лише живити комп’ютер кілька годин, я б порекомендував Блюетті АС 180. Коштує зараз 33 тисячі, гарантія п’ять років. Вище вже писав, що у мене така на роботі, спокійно пройшла цю зиму, ніякого розбалансування немає. Якби вдома не мав Стрім Про, купив би Блюетті АС 180 у виплату частинами. Втім, можливо так і зроблю, бо як безперебійник ця станція працює ідеально.
Z440_User
Member

Повідомлення

"Відключення на 3 години", "Графік 2 ні / 2 є", "все заряджається"... :rolleyes:

Графік "7...12 годин ні / 1,5...3,5 години є", а коли "є" то то рандомна напруга 160-180В, яка іноді стрибає на 270-280В, рандомної тривалості, в рандомний час. Ото випробовування для обладнання. :laugh:

П.С. Пройшов зиму з 1кВт ДБЖ з вбудованим АВР та самозбіна LifePO4 АКБ на 3,4кВт. :shuffle:
Добре що зараз такого нема, але з листопада по лютий була жесть.
Kirakishou
Member

Повідомлення

tornadox: 23.03.2026 14:03Все правильно, потрібно доробляти (дякую за відео, в самого така станція), в гібридниках з нормальним БМС такої проблеми немає.
Майте на увазі, що активний балансир може розрядити вам батарею в нуль, потрібно зробити так, щоб була можливість його відключати. Або потрібно постійно заряджати станцію. Законсервувати її на півроку з активним балансиром не вийде. Цікаво, якщо наш АС 180 на роботі розбалансується, то це гарантійний випадок?

Відправлено через 8 хвилин 58 секунд:
Z440_User
Блюетті може заряджатися, коли в мережі нестабільна напруга. Тільки цю опцію потрібно вмикати через застосунок. Але краще всього поставити стабілізатор, або хоча б реле напруги. Перевага зарядних станцій, що вони за півтори години повністю заряджаються. Блюетті АС 180 заливає в себе в режимі суперзарядки 1,4 кВт. Нам теж цієї зими давали світло і по годині, і по півтори. Хоча більшість часу режим був дві години зі світлом, чотири без. Навіть моя Стрім Про, яка може заливати в себе максимум 1 кВт, встигала зарядитися. Не було жодного разу, щоб вона не зарядилася. Але за увесь час я тільки раз розрядив її в нуль, коли ліг подрімати і не вимкнув ПК. Зазвичай навіть якщо активно граю в ігри, то після чотирьох годин ще залишається 50-60% заряду.
Відповісти