В іграх чипи Intel Arrow Lake‑S Refresh демонструють швидкодію рівня Ryzen 5 9600X і Ryzen 7 9700X

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
yungmanpro
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити В іграх чипи Intel Arrow Lake‑S Refresh демонструють швидкодію рівня Ryzen 5 9600X і Ryzen 7 9700X

Ситуация не изменилась. Всем ясно-понятно: как минимум до некст поколения Intel сравнивать игровую производительность нету смысла. Также на текущий момент известно, что интелы - работать, амуде АМ4, АМ5 - играть.
dead_rat
Member

Повідомлення

yungmanpro: 23.03.2026 09:41 Пропоную обговорити В іграх чипи Intel Arrow Lake‑S Refresh демонструють швидкодію рівня Ryzen 5 9600X і Ryzen 7 9700X

Ситуация не изменилась. Всем ясно-понятно: как минимум до некст поколения Intel сравнивать игровую производительность нету смысла. Также на текущий момент известно, что интелы - работать, амуде АМ4, АМ5 - играть.
Хто мені пояснить в чому проблема працювати на АМД?
tablestikus
Member

Повідомлення

dead_rat: 23.03.2026 09:42
yungmanpro: 23.03.2026 09:41 Пропоную обговорити В іграх чипи Intel Arrow Lake‑S Refresh демонструють швидкодію рівня Ryzen 5 9600X і Ryzen 7 9700X

Хто мені пояснить в чому проблема працювати на АМД?
В особистих уподобаннях.
alexeygalas
Member

Повідомлення

dead_rat: 23.03.2026 09:42Хто мені пояснить в чому проблема працювати на АМД?
Як той, хто вже обпікся на цьому - там де софт чутливий до стабільності RAM - принаймні AM5 - не найкращий вибір. У АМ4 з цим було трошки краще але все ще не ідеально. Немає впевненості, що через місяць або навіть два після довгих налаштувань таймінгів RAM, в рандомний момент прога не викине тобі помилку через пам*ять в самий незручний для цього момент.
P.S. я з цим мав пригоди ще навіть на лептопі із Renoir, де нашкодити налаштуванням RAM в принципі не можливо.
А щодо робочої швидкодії - ну інтел зараз просто трохи але швидший.
Якщо софт не дуже вибагливий чутливий до RAM і хочеться мати одну машину і на ігри і на роботу в рівних долях - цілком ОК.
Але якщо машини для гри та робоча станція різні, тоді як людина вище написала, інтеловий конфіг під робочу станцію більш прийнятний варіант.
1234waltz
Member

Повідомлення

alexeygalas: 23.03.2026 09:49
dead_rat: 23.03.2026 09:42Хто мені пояснить в чому проблема працювати на АМД?
У АМ4 з цим було трошки краще але все ще не ідеально. Немає впевненості, що через місяць або навіть два після довгих налаштувань таймінгів RAM, в рандомний момент прога не викине тобі помилку через пам*ять в самий незручний для цього момент.
P.S. я з цим мав пригоди ще навіть на лептопі із Renoir, де нашкодити налаштуванням RAM в принципі не можливо.
Чесно кажучи, на дещо новішій платформі Cezanne на ноуті та воркстейшені жодного разу не стикався з такими проблемами. Про які довгі налаштування йде мова, коли з моменту зборки компа 4 роки тому назад був увімкнений профіль xmp на 3600 MHz, прогнаний мемтест, після чого 4 роки воно працює як є стабільно.
Що у вас за софт такий та оперативка, навіть цікаво.
Georgin
Member

Повідомлення

alexeygalas
Точно проблеми саме через платформу?
Не через криві налаштування пам'яті у BIOS чи XMP/EXPO?
Не через те, що з певної частоти у високочастотних модулів оперативної пам'яті починаються проблеми зі слабким сигналом? Ну та сама проблема, через яку виробники просувають стандарт CUDIMM з підсиленням сигналу?

У Вас точно була проблема саме на AMD, а ця ж пам'ять на Intel працювала на тих же налаштуваннях без проблем?
Earanak
Member

Повідомлення

:rolleyes:

В связи с специфичной работой требовательной к большим объемам ОЗУ - я еще года с ~2010 юзал либо предельно возможный объем установленной ОЗУ либо около того и еще и гнал память, не через каличные XMP/DOCP/EXPO, а руками. Да и почти всегда у меня было несколько рендер-нод, на разном железе. То есть например i7-3930K + Phenom II X6 (x2), i7-6800K + 1700X (x2), 3950X + 2700X, 13900KF + 5950X (x2), сейчас вот 9950X3D + 13900KF.

И... У меня ни разу проблем с тех времен не было в рабочем софте :dontknow: Собственно у коллег с таким же подходом тоже я не припоминаю прям жалоб на AMD/Intel. Сейчас вот на основе стоит 192GB оперативы с 9950X3D а на втором компе с 13900KF 128GB DDR4. Я и 128GB гнал еще с AM4+2700X, хотя по этим 'шуточным' спекам ни проц ни плата якобы не поддерживали такой объем. Да я знаю что эти спеки не обозначают максимальный объем, тем не менее.

Короч, я никакой разницы в плане именно стабильности памяти между AMD/Intel так и не прочухал. То что память всегда ехала на АМД хуже с точки зрения потолка разгона - это да... Но вот что бы что-то там у меня зависало, вылетало и тд - да это случается раз в несколько лет, наверное )) Ну и не сказать что настройка памяти (даже на больших объемах) занимает как то много времени. Вам же не обязательно сидеть тупить в экран пока мемтест идет. Перед сном подкрутили настройки, поставили на тест, на ночь, утром посмотрели что да как, повторили. И так за недельку можно особо не напрягаясь поджать все.
Востаннє редагувалось 23.03.2026 10:33 користувачем Earanak, всього редагувалось 2 разів.
denizen
Member

Повідомлення

немає проблем, працювати і грати на АМД. У мене для ігор амд, на роботі теж АМД, використовується для чисельного моделювання (CFD, FEM) тобто чутливий, але все добре.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Georgin: 23.03.2026 10:18Не через криві налаштування пам'яті у BIOS чи XMP/EXPO?
На XMP воно одразу не стабільно працювало (в тому софті який для роботи юзається), ОС ігри все було норм. Довелось тюнити на пониження.

Відправлено через 20 хвилин :
Georgin: 23.03.2026 10:18У Вас точно була проблема саме на AMD, а ця ж пам'ять на Intel працювала на тих же налаштуваннях без проблем?
Добре пам*ятаю, що це були 2 комплекти по 32 Kingston HyperX fury 3733 з XMP CL19. На нашій msi x570 unify в парі із 5900x вона себе якось двозначно поводила.
І так по щасливому збігу у мого друга була ігрова системна на такій же z590 unify + 11700K. Поставили, втикнули XMP і 4 модулі на диво протягом триденного тесту працювали без жодних гикань.
Я звичайно не побіг міняти всю систему а взявся до тюнінгу рам і довів кількість error месседжів під час робочих операцій до дуже рідких. Але вони не зникли повністю.

А на системі Arrow Lake таких помилок не було в принципі. Жодного разу. Що мене здивувало, я навіть замислився - невже так буває, коли ці довбані попередження більше не вилітають. На 9800x3d довелось повозитись із налаштуваннями, щоб заставити працювати номально. AM5 якась простенька пам*ять типу hynix m-die не дуже влаштовує. Йому породисті подавай.

Не маю ніякого хейту до AMD (сам користуюсь обома вендорами), але таким був мій досвід. Бажав би, щоб у всіх все працювало ідеально і обирати можна було просто те, що подобається сьогодні або те що привабливіше по ціні.
Востаннє редагувалось 23.03.2026 11:10 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 4 разів.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Я працюю на 8000МГц оперативці вже більше року на АМ5) Не тому, що мені треба швидка пам'ять і її пропускна здатність. Просто так комп швидше відгукується на все. І ексель швидше роздупляється)
erkins007
Member

Повідомлення

Piter Cantrope
Это эфект плацебо. Разницы с 6000 в офисных задачах не будет совсем.
Alekss
Member

Повідомлення

Это настолько разные по производительности процессоры (6 ядер Ryzen 9600X vs 18 ядер Core Ultra 5 250K Plus), что даже синтетические тесты это подтверждают. Продавать Ryzen 9600X за 190$ это насмешка от AMD. Ему цена 120$. А конкуренцию можно составить только в single tread. Ближайший конкурент 6 ядерного Ryzen 9600X - это младший 10 ядерный Intel Core Ultra 5 225F за $140. Да и то опять же в single tread.
Вкладення
v_2026.03.23-12.20.png
Gil_gamesh
Junior

Повідомлення

Alekss
Нє, я тільки за те, щоб виходили нові проци по хорошій ціні, а старі дешевшали.
Але не зрозуміло, що саме ви інкримінуєте, враховуючи, що ці core plus ще не вийшли, а 9600X продається з серпня 2024 року)
Sanьka
Member

Повідомлення

yungmanpro: 23.03.2026 09:41что интелы - работать,
Колись відмазку " ну він зате для роботи" ліпили для ФХ.
Як все помінялись. Таке трапляється, коли думаєш що +5%(а іноді і -5% :laugh: ) і новий сокет будуть хавати постійно і нічого не робиш.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Так а ой5 250к+ ОБГАНЯЄ 9600х

Відправлено через 1 хвилину 56 секунд:
Sanьka: 23.03.2026 18:15
yungmanpro: 23.03.2026 09:41что интелы - работать,
Колись відмазку " ну він зате для роботи" ліпили для ФХ.
Як все помінялись. Таке трапляється, коли думаєш що +5%(а іноді і -5% :laugh: ) і новий сокет будуть хавати постійно і нічого не робиш.
Робочі задачі це теж важливо

Відправлено через 3 хвилини 58 секунд:
alexeygalas: 23.03.2026 10:54
Georgin: 23.03.2026 10:18Не через криві налаштування пам'яті у BIOS чи XMP/EXPO?
На XMP воно одразу не стабільно працювало (в тому софті який для роботи юзається), ОС ігри все було норм. Довелось тюнити на пониження.
жаль(
іноді стається таке що пам'ять не заводиться, по моєму здебільшого на середніх і лоу енд каменях
можеш покрутити напругу SOC

Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
Alekss: 23.03.2026 12:50 Это настолько разные по производительности процессоры (6 ядер Ryzen 9600X vs 18 ядер Core Ultra 5 250K Plus), что даже синтетические тесты это подтверждают. Продавать Ryzen 9600X за 190$ это насмешка от AMD. Ему цена 120$. А конкуренцию можно составить только в single tread. Ближайший конкурент 6 ядерного Ryzen 9600X - это младший 10 ядерный Intel Core Ultra 5 225F за $140. Да и то опять же в single tread.
реальні задачі >>> синтетика
на щастя в іграх воно обганяє 9600х
і в Premiere Pro теж
alexeygalas
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 23.03.2026 18:55можеш покрутити напругу SOC
Вже його 2 роки як немає. продав. У мене із DDR4 лиш в хазяйстві одна плашка в NAS сервері із Intel N100. Все інше на DDR5
kabostebeztak
Member

Повідомлення

alexeygalas: 23.03.2026 19:07
kabostebeztak: 23.03.2026 18:55можеш покрутити напругу SOC
Вже його 2 роки як немає. продав. У мене із DDR4 лиш в хазяйстві одна плашка в NAS сервері із Intel N100. Все інше на DDR5
а...
ну, з ам5 теж спрацює, якщо там експо не заведеться
про інтел я нічого не знаю
alexeygalas
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 23.03.2026 19:26з ам5 теж спрацює, якщо там експо не заведеться
Це я вже потюнив. Ігри працюють без проблем, базовий мемтест у Y-Cruncher проходить. Більше не старався. Машинка чисто для ігор
VladimirV
Member

Повідомлення

На кришці L547G159 - проц штампонули на заводі 25 рік 47 неділя (кінець листопада 25р).
І що їх досі не презентували?
kabostebeztak
Member

Повідомлення

alexeygalas: 23.03.2026 19:46
kabostebeztak: 23.03.2026 19:26з ам5 теж спрацює, якщо там експо не заведеться
Це я вже потюнив. Ігри працюють без проблем, базовий мемтест у Y-Cruncher проходить. Більше не старався. Машинка чисто для ігор
не підкажеш, як тестував, до речі?
Відповісти