NVIDIA шукає фахівців з API Vulkan та Proton для поліпшення продуктивності в Linux

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Polaris
Member

Повідомлення

Vermeer
не так краще :laugh:
Зображення
erkins007
Member

Повідомлення

Ну вот, Нвидиа заботится даже про 1% Линукс геймеров
nochnik89
Member

Повідомлення

erkins007
использовал линуху еще во времена майнинг бума ибо банально там процы копали тупо быстрее немного. Я вообще не линуксоид, но был удивлен, что много сборок уже идентичны по удобству виндоус. Если бы сделать тотальную поддержку игр под линукс и чтобы еще и быстрее там игры работали - то процент использования этой операционки вырастет не то что в разы, а в десятки раз.

Отправлено спустя 46 секунд:
Polaris
:laugh:
tornadox
Member

Повідомлення

nochnik89: 25.02.2026 14:55Если бы сделать тотальную поддержку игр под линукс и чтобы еще и быстрее там игры работали - то процент использования этой операционки вырастет не то что в разы, а в десятки раз.
На даний момент практично немає ігор які не запускаються під linux/proton. Є проблеми з кодеками, але вони вирішуються proton-ge.
Виключення хіба UWP ігри.
Питання лише в античітах для мультиплеєрних проектів. І рішення тут на боці розробників античитів і ТІЛЬКИ.
erkins007
Member

Повідомлення

tornadox: 25.02.2026 15:05На даний момент практично немає ігор які не запускаються під linux/proton
Запускаться и работать без проблем это разные вещи.
Достаточно погуглить пару фраз чтобы понять что гейминг на линуксе все ещё для любителей пердолинга.
tornadox
Member

Повідомлення

erkins007: 25.02.2026 15:09Запускаться и работать без проблем это разные вещи.
Достаточно погуглить пару фраз чтобы понять что гейминг на линуксе все ещё для любителей пердолинга.
Твоє вміння гуглити "пару фраз" вражає, але до реального стану Proton та DXVK воно не має жодного стосунку
erkins007
Member

Повідомлення

tornadox: 25.02.2026 15:13реального стану Proton та DXVK воно не має жодного стосунку
Когда любая игра будет работать без проблем, тогда так и будет. Пока же костыли, даже очень качественные это все равно костыли.
KimRomik
Member

Повідомлення

Супер! Може тоді нарешті почну освоювати Лінукс
item2
Member

Повідомлення

tornadox
До речі, Інтел теж шукає інженерів для оптимізації своїх драйверів. А ще вони запустили спеціальні закриті збірки Fortnite, PUBG, Destiny 2 на лінукс (без античіт). Здається вони щось знають, щось готується, і крига скресла.
Вкладення
results.png
Востаннє редагувалось 25.02.2026 15:39 користувачем item2, всього редагувалось 1 раз.
Georgin
Member

Повідомлення

KimRomik
Беріть Mint у оболонках Mate або Cinnamon і буде Вам юзер-френдлі щастя :)
Mozdev
Member

Повідомлення

erkins007: 25.02.2026 14:48 Ну вот, Нвидиа заботится даже про 1% Линукс геймеров
Вони це роблять щоб нагріти на бабло щей лінуксоідів, монополізм так тотальний :rotate:
item2
Member

Повідомлення

Georgin
У Mint дворічний лаг по софту і драйверам. Краще обирати геймерські +/- ролінг дистрибутиви: CachyOS, PikaOS. Засновані на Fedora (Nobara, Bazzite) теж типу можна, але там бувають нюанси з базовим дистрибутивом, який інколи не самий відтестований завдяки Red Hat.
Georgin
Member

Повідомлення

item2
Можливо, я ігрові дістри не дивлюсь, я на Linux тільки працював :)
Але Mint досить стабільний і інтерфейс вікноподібний, віндузятникам легко буде звикнути.

В принципі, кожен сам дивиться, що йому ближче - вибір величезний.
Востаннє редагувалось 25.02.2026 15:41 користувачем Georgin, всього редагувалось 1 раз.
Volodymyr1985
Member

Повідомлення

item2: 25.02.2026 15:25 tornadox
До речі, Інтел теж шукає інженерів для оптимізації своїх драйверів. А ще вони запустили спеціальні закриті збірки Fortnite, PUBG, Destiny 2 на лінукс (без античіт). Здається вони щось знають, щось готується, і крига скресла.
Мабуть підозрюють, що Valve скоро викотить свій Steam machine, чи як там його, і вони вже давно обіцяли Steam OS для всіх охочих 🤔 😁
waryag
Member

Повідомлення

Volodymyr1985: 25.02.2026 15:41 Мабуть підозрюють, що Valve скоро викотить свій Steam machine, чи як там його, і вони вже давно обіцяли Steam OS для всіх охочих 🤔 😁
Продажі стімдека заставляють з собою рахуватися. На фоні ситуації з він11 є сенс стелити соломку.
Mozdev
Member

Повідомлення

item2: 25.02.2026 15:34 Georgin
У Mint дворічний лаг по софту і драйверам. Краще обирати геймерські +/- ролінг дистрибутиви: CachyOS, PikaOS. Засновані на Fedora (Nobara, Bazzite) теж типу можна, але там бувають нюанси з базовим дистрибутивом, який інколи не самий відтестований завдяки Red Hat.
Непогані вони, здебільшого тим що що не потребують сильного конфігурування поза GUI, тобто навіть людина далека від лінукс, може все що потрібно налаштувати через GUI.

В мене вже більше 5 років стоїть однією із систем MX Linux і мене все влаштовує.
Devijack
Member

Повідомлення

Судячи з тестів на ютубі, у лінукса з продуктивністю в іграх справи ще краще ніж на віндовсі. :-/
tornadox
Member

Повідомлення

Devijack
античіти ламають картину лише...
waryag: 25.02.2026 15:52 Продажі стімдека заставляють з собою рахуватися. На фоні ситуації з він11 є сенс стелити соломку.
я би добавив на фоні ситуації з можливим фіналом Xbox прийдеться рахуватися з Гейбом більше ніж з МС стор яких має лише сенс в наповненні геймпасу.
Volodymyr1985: 25.02.2026 15:41вони вже давно обіцяли Steam OS для всіх охочих
Bazzite вже є давно, всі хто хочуть можуть спробувати. Питання більше в тому що нема відритого драйвера NV такого ж по якості як AMD який можна включити в Steam OS з коробки.
Georgin: 25.02.2026 15:38 Але Mint досить стабільний і інтерфейс вікноподібний, віндузятникам легко буде звикнути.
Не проблема в інтерфейсі, проблема в застарілих пакетах, ці дистри більше для тих хто має ПК який не підтримує Він 11. Fedora має спінофи на всіх ДЕ і це дистр який підтримується Ред Хатом, тобто він є в рази стабільніший.
item2: 25.02.2026 15:25До речі, Інтел теж шукає інженерів для оптимізації своїх драйверів. А ще вони запустили спеціальні закриті збірки Fortnite, PUBG, Destiny 2 на лінукс (без античіт). Здається вони щось знають, щось готується, і крига скресла.
Це дуже цікаво! Можливо додумали ставити античіт на стороні сервера? Проти DMA клієнтські античіти зовсім нічого не можуть, тільки банити протон.

Відправлено через 4 хвилини 11 секунд:
erkins007: 25.02.2026 15:16 Когда любая игра будет работать без проблем, тогда так и будет. Пока же костыли, даже очень качественные это все равно костыли.
Можна з десяток прикладів де щось не працює? Можна приклад цих костилів? Бо я поки жодного факту не бачив що нові ігри які виходять зовсім не працюють під Proton/Steam.
yurius_r
Member

Повідомлення

erkins007: 25.02.2026 14:48Ну вот, Нвидиа заботится даже про 1% Линукс геймеров
Тільки планує набрати для цього людей. Поки NVidia третя в Linux після AMD та Інтел
Відповісти