Новини
Останні статті і огляди
NVIDIA шукає фахівців з API Vulkan та Proton для поліпшення продуктивності в Linux
-
Vermeer
Member
-
Polaris
Member
Vermeer
не так краще

не так краще

-
erkins007
Member
Ну вот, Нвидиа заботится даже про 1% Линукс геймеров
-
nochnik89
Member
erkins007
использовал линуху еще во времена майнинг бума ибо банально там процы копали тупо быстрее немного. Я вообще не линуксоид, но был удивлен, что много сборок уже идентичны по удобству виндоус. Если бы сделать тотальную поддержку игр под линукс и чтобы еще и быстрее там игры работали - то процент использования этой операционки вырастет не то что в разы, а в десятки раз.
Отправлено спустя 46 секунд:
Polaris

использовал линуху еще во времена майнинг бума ибо банально там процы копали тупо быстрее немного. Я вообще не линуксоид, но был удивлен, что много сборок уже идентичны по удобству виндоус. Если бы сделать тотальную поддержку игр под линукс и чтобы еще и быстрее там игры работали - то процент использования этой операционки вырастет не то что в разы, а в десятки раз.
Отправлено спустя 46 секунд:
Polaris
-
tornadox
Member
На даний момент практично немає ігор які не запускаються під linux/proton. Є проблеми з кодеками, але вони вирішуються proton-ge.nochnik89: ↑ 25.02.2026 14:55Если бы сделать тотальную поддержку игр под линукс и чтобы еще и быстрее там игры работали - то процент использования этой операционки вырастет не то что в разы, а в десятки раз.
Виключення хіба UWP ігри.
Питання лише в античітах для мультиплеєрних проектів. І рішення тут на боці розробників античитів і ТІЛЬКИ.
-
erkins007
Member
Запускаться и работать без проблем это разные вещи.tornadox: ↑ 25.02.2026 15:05На даний момент практично немає ігор які не запускаються під linux/proton
Достаточно погуглить пару фраз чтобы понять что гейминг на линуксе все ещё для любителей пердолинга.
-
tornadox
Member
Твоє вміння гуглити "пару фраз" вражає, але до реального стану Proton та DXVK воно не має жодного стосункуerkins007: ↑ 25.02.2026 15:09Запускаться и работать без проблем это разные вещи.
Достаточно погуглить пару фраз чтобы понять что гейминг на линуксе все ещё для любителей пердолинга.
-
erkins007
Member
Когда любая игра будет работать без проблем, тогда так и будет. Пока же костыли, даже очень качественные это все равно костыли.tornadox: ↑ 25.02.2026 15:13реального стану Proton та DXVK воно не має жодного стосунку
-
KimRomik
Member
Супер! Може тоді нарешті почну освоювати Лінукс
-
item2
Member
tornadox
До речі, Інтел теж шукає інженерів для оптимізації своїх драйверів. А ще вони запустили спеціальні закриті збірки Fortnite, PUBG, Destiny 2 на лінукс (без античіт). Здається вони щось знають, щось готується, і крига скресла.
До речі, Інтел теж шукає інженерів для оптимізації своїх драйверів. А ще вони запустили спеціальні закриті збірки Fortnite, PUBG, Destiny 2 на лінукс (без античіт). Здається вони щось знають, щось готується, і крига скресла.
Востаннє редагувалось 25.02.2026 15:39 користувачем item2, всього редагувалось 1 раз.
-
Georgin
Member
KimRomik
Беріть Mint у оболонках Mate або Cinnamon і буде Вам юзер-френдлі щастя
Беріть Mint у оболонках Mate або Cinnamon і буде Вам юзер-френдлі щастя
-
Mozdev
Member
Вони це роблять щоб нагріти на бабло щей лінуксоідів, монополізм так тотальнийerkins007: ↑ 25.02.2026 14:48 Ну вот, Нвидиа заботится даже про 1% Линукс геймеров
-
item2
Member
Georgin
У Mint дворічний лаг по софту і драйверам. Краще обирати геймерські +/- ролінг дистрибутиви: CachyOS, PikaOS. Засновані на Fedora (Nobara, Bazzite) теж типу можна, але там бувають нюанси з базовим дистрибутивом, який інколи не самий відтестований завдяки Red Hat.
У Mint дворічний лаг по софту і драйверам. Краще обирати геймерські +/- ролінг дистрибутиви: CachyOS, PikaOS. Засновані на Fedora (Nobara, Bazzite) теж типу можна, але там бувають нюанси з базовим дистрибутивом, який інколи не самий відтестований завдяки Red Hat.
-
Georgin
Member
item2
Можливо, я ігрові дістри не дивлюсь, я на Linux тільки працював
Але Mint досить стабільний і інтерфейс вікноподібний, віндузятникам легко буде звикнути.
В принципі, кожен сам дивиться, що йому ближче - вибір величезний.
Можливо, я ігрові дістри не дивлюсь, я на Linux тільки працював
Але Mint досить стабільний і інтерфейс вікноподібний, віндузятникам легко буде звикнути.
В принципі, кожен сам дивиться, що йому ближче - вибір величезний.
Востаннє редагувалось 25.02.2026 15:41 користувачем Georgin, всього редагувалось 1 раз.
-
Volodymyr1985
Member
Мабуть підозрюють, що Valve скоро викотить свій Steam machine, чи як там його, і вони вже давно обіцяли Steam OS для всіх охочихitem2: ↑ 25.02.2026 15:25 tornadox
-
waryag
Member
Продажі стімдека заставляють з собою рахуватися. На фоні ситуації з він11 є сенс стелити соломку.Volodymyr1985: ↑ 25.02.2026 15:41 Мабуть підозрюють, що Valve скоро викотить свій Steam machine, чи як там його, і вони вже давно обіцяли Steam OS для всіх охочих![]()
-
Mozdev
Member
Непогані вони, здебільшого тим що що не потребують сильного конфігурування поза GUI, тобто навіть людина далека від лінукс, може все що потрібно налаштувати через GUI.item2: ↑ 25.02.2026 15:34 Georgin
В мене вже більше 5 років стоїть однією із систем MX Linux і мене все влаштовує.
-
Devijack
Member
Судячи з тестів на ютубі, у лінукса з продуктивністю в іграх справи ще краще ніж на віндовсі. 
-
tornadox
Member
Devijack
античіти ламають картину лише...
Відправлено через 4 хвилини 11 секунд:
античіти ламають картину лише...
я би добавив на фоні ситуації з можливим фіналом Xbox прийдеться рахуватися з Гейбом більше ніж з МС стор яких має лише сенс в наповненні геймпасу.waryag: ↑ 25.02.2026 15:52 Продажі стімдека заставляють з собою рахуватися. На фоні ситуації з він11 є сенс стелити соломку.
Bazzite вже є давно, всі хто хочуть можуть спробувати. Питання більше в тому що нема відритого драйвера NV такого ж по якості як AMD який можна включити в Steam OS з коробки.Volodymyr1985: ↑ 25.02.2026 15:41вони вже давно обіцяли Steam OS для всіх охочих
Не проблема в інтерфейсі, проблема в застарілих пакетах, ці дистри більше для тих хто має ПК який не підтримує Він 11. Fedora має спінофи на всіх ДЕ і це дистр який підтримується Ред Хатом, тобто він є в рази стабільніший.Georgin: ↑ 25.02.2026 15:38 Але Mint досить стабільний і інтерфейс вікноподібний, віндузятникам легко буде звикнути.
Це дуже цікаво! Можливо додумали ставити античіт на стороні сервера? Проти DMA клієнтські античіти зовсім нічого не можуть, тільки банити протон.item2: ↑ 25.02.2026 15:25До речі, Інтел теж шукає інженерів для оптимізації своїх драйверів. А ще вони запустили спеціальні закриті збірки Fortnite, PUBG, Destiny 2 на лінукс (без античіт). Здається вони щось знають, щось готується, і крига скресла.
Відправлено через 4 хвилини 11 секунд:
Можна з десяток прикладів де щось не працює? Можна приклад цих костилів? Бо я поки жодного факту не бачив що нові ігри які виходять зовсім не працюють під Proton/Steam.erkins007: ↑ 25.02.2026 15:16 Когда любая игра будет работать без проблем, тогда так и будет. Пока же костыли, даже очень качественные это все равно костыли.
-
yurius_r
Member
Тільки планує набрати для цього людей. Поки NVidia третя в Linux після AMD та Інтелerkins007: ↑ 25.02.2026 14:48Ну вот, Нвидиа заботится даже про 1% Линукс геймеров