Свіжі подробиці про процесори Intel Panther Lake для портативних ігрових систем

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
max1996
Member

Повідомлення

Предлагаю обсудить Свіжі подробиці про процесори Intel Panther Lake для портативних ігрових систем

4P+4LPE було самий сік, але нажаль інтел не знайшла таких чипів з 12 XE
vil2
Junior

Повідомлення

Мені не зрозуміло нашо цей цирк з градацією ядер. Ну ладно я розумію що є високо продуктивні ядра Р що можуть в ігри чи обчислення там всякі. Є ще Е енергоеффеутивні щоб вікна відкривати та інще інтерфейс обробляти ну а нашо зробили LP це що? Для чого? Якщо LP достатьнь то навіщо Е ядра? Далі що буде РР+ Е + ЕL + LP+ LPPE? Нашо все це? Це такий гемор буде для всіх що просто звездец. Я не розумію. І що саме сумне т що за цими довбнями піде їх конкурент АМД щоб не ввдставати і запропонувати альтернативу. Я може чогось не розумію але мені здається що світ про троху з глузду зїхав.
S0N1C
Member

Повідомлення

шоб дивитися ютубчік 10 годин
vil2
Junior

Повідомлення

S0N1C: 08.02.2026 13:58 шоб дивитися ютубчік 10 годин
щоб ютубчик 10 годин дивитися то тоді може і одного Е ядра хватить чи одного LPP? просто не зрозуміло невже 4 економічні ядра споживають менше ніж 1Р високопродуктивне ядро ? ну ладно зробіть 2 ядра енергоефективні. на живучість від акумулятора впливає не тільки процесор а багато ще чого, матриця, об'єм ОЗП, wifi той самий відео ядро. не зрозуміло.
daesz
Member

Повідомлення

Розвели якийсь цирк із неймінгом відеокарт. Була а580 (дискретна), стала в580 (дискретна), була а380 (дискретна), стала в380 (інтеграшка).
???
Зробити окремий неймінг для лінійок інтегрованих відеокарт інтелідженс не дозволяє?
den888
Member

Повідомлення

Маркетологів же скоротили, чи ні ? :)
hffhhq4
Junior

Повідомлення

vil2: 08.02.2026 13:56 Мені не зрозуміло нашо цей цирк з градацією ядер. Ну ладно я розумію що є високо продуктивні ядра Р що можуть в ігри чи обчислення там всякі. Є ще Е енергоеффеутивні щоб вікна відкривати та інще інтерфейс обробляти ну а нашо зробили LP це що? Для чого? Якщо LP достатьнь то навіщо Е ядра? Далі що буде РР+ Е + ЕL + LP+ LPPE? Нашо все це? Це такий гемор буде для всіх що просто звездец. Я не розумію. І що саме сумне т що за цими довбнями піде їх конкурент АМД щоб не ввдставати і запропонувати альтернативу. Я може чогось не розумію але мені здається що світ про троху з глузду зїхав.
Усе заради того, шоб категоризувати і розподіляти навантаження, щоб уникнути ситуацій коли Р ядра триггеряться коли цього не треба. Умовно, якщо у вас є якісь фонові процеси, синхронізації, лайтові npu-релейтед речі - то це може оброблятись LP ядрами. У той час Е будуть брати на себе активні якісь задачі. Ну а за потреби будуть уже Р підключатись. Риночок вимагає 20 годин автономки, як то є у армпуків, от і метушаться сині над імплементацією бігЛІТЛ армівського для х86 архітектури. АМД теж буде це робити, але не заради конкуренції чи того, шо шизонулись. Чіпи розвиваються, стають складнішими, от і все)
alexeygalas
Member

Повідомлення

vil2: 08.02.2026 13:56Мені не зрозуміло
Я вже в якомусь топіку викладав метрики зі свого 258v - від батареї весь compute die запаркований, десктоп і ьелеграм раняться на 2 lpe ядрах. Споживання 3-4вт. 10 год розрахунково офісу. От для чого. Підключаєш зарядне - маєш P ядра і LPe ядра. На або якщо від батареї гру запускати

А е ядра в compute die поряд із P ядрами
waryag
Member

Повідомлення

vil2: 08.02.2026 13:56Мені не зрозуміло нашо цей цирк з градацією ядер. Ну ладно я розумію що є високо продуктивні ядра Р що можуть в ігри чи обчислення там всякі. Є ще Е енергоеффеутивні щоб вікна відкривати та інще інтерфейс обробляти ну а нашо зробили LP це що? Для чого? Якщо LP достатьнь то навіщо Е ядра? Далі що буде РР+ Е + ЕL + LP+ LPPE? Нашо все це? Це такий гемор буде для всіх що просто звездец. Я не розумію. І що саме сумне т що за цими довбнями піде їх конкурент АМД щоб не ввдставати і запропонувати альтернативу. Я може чогось не розумію але мені здається що світ про троху з глузду зїхав.
Е - це просто ефективні ядра. Не тільки енерго-, вони дозволяють розмістити багато ядер на відносно малій площі кристалу з малим кешем.
ЛП для того, щоб відключати чиплет з продуктивними ядрами і економити енергію у малозатратних завданнях.

А далі... інтел планує позбавитися від Р ядер.

Відправлено через 3 хвилини 15 секунд:
hffhhq4: 08.02.2026 16:46АМД теж буде це робити, але не заради конкуренції чи того, шо шизонулись. Чіпи розвиваються, стають складнішими, от і все)
АМД радісно біжить копіювати за конкурентами при першій нагоді, від технологій до неймінгу.
dext
Member

Повідомлення

vil2: 08.02.2026 14:03 щоб ютубчик 10 годин дивитися то тоді може і одного Е ядра хватить чи одного LPP? просто не зрозуміло невже 4 економічні ядра споживають менше ніж 1Р високопродуктивне ядро ? ну ладно зробіть 2 ядра енергоефективні. на живучість від акумулятора впливає не тільки процесор а багато ще чого, матриця, об'єм ОЗП, wifi той самий відео ядро. не зрозуміло.
активація що одного P-ядра, що одного Е-ядра вимагає активації всього L3
alexeygalas
Member

Повідомлення

vil2: 08.02.2026 14:03на живучість від акумулятора впливає не тільки процесор а багато ще чого, матриця, об'єм ОЗП, wifi той самий відео ядро
спойлер
Screenshot 2026-02-09 090843.png
P.S. Забув ще екран в 60hz затиснути - було би іще менше. Ну і зважаючи на те, що це одразу після запуску Windows - після того, як ОС поперевіряє усе в фоні і посаспендить інші процеси - споживання падає.
yurius_r
Member

Повідомлення

Тобто пішли шляхом AMD. Чіп ніфіга не кастом і у цей ринок вони вірять не дуже. Просто з топового чіпа відключають 2P ядра.
max1996: 08.02.2026 12:514P+4LPE було самий сік
Та непотрібні там P ядра взагалі. Зробили б 6E ядер якщо кастом вже робити і може трохи більший iGPU. P ядра займають дуже багато місця на кристалі, 6E+20XE був би взагалі топ. А так для "оптимізації" могли б залишити 12XE+6E - чіп був би значно менший, дешевший та енергоефективніший. І жодних проблем із шедулерами в ОС, всі ядра однакові.
alexeygalas
Member

Повідомлення

alexeygalas: 09.02.2026 09:12після того, як ОС поперевіряє усе в фоні і посаспендить інші процеси - споживання падає
Upd:
спойлер
Screenshot 2026-02-09 204017.png
Відправлено через 6 хвилин 59 секунд:
yurius_r: 09.02.2026 10:56Зробили б 6E ядер якщо кастом
Ігри точаться під 16 потоків. 6 дуже замало. Та і місце всеодно займеться (буде один кластер з 2ма відрубленими ядрами). Хоча б 8.
2 кластери по 4 е ядра. місця займе не багато і решту можна зайняти графічними ядрами.
Хоча Лунар лейк себе дуже класно показав. Йому би більше графічних ядер дати і було би ідеально для портативки. MSI Claw 8 AI+ добре себе показала по автономності
Під час гри від батареї
Recording 2026-02-09 211046.mp4_snapshot_00.02.797.jpg
yurius_r
Member

Повідомлення

alexeygalas: 09.02.2026 20:52Ігри точаться під 16 потоків. 6 дуже замало. Та і місце всеодно займеться (буде один кластер з 2ма відрубленими ядрами). Хоча б 8.
По E ядрам там за площею буде не принципово. Я ще й підзабув, що HT ж немає, то ж 8 ядер норм. Просто P ядра там нафіг не потрібні, як і LP як на мене. Краще дійсно або збільшувати iGPU, або робити чіп дешевшим та ефективнішим.
Відповісти