Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 14:10це новина з лютого 2021 року - напевне всі макбуки на 8 Гб мали би померти до зараз?
Переважна більшість використовується мало чи в лайт режимі, ще поживуть.
ось смарт з мого ссд на М1:
Сайнбенч і ко не надто насилують ссд, перегляд ютубу теж. Що йому буде? :lol:

Відправлено через 3 хвилини 27 секунд:
yuriy_dd: 31.01.2026 14:10пс: кожен пристрій може вийти з ладу, але з пасивним охолодженням є менше точок відмов
Знову теорікрафт?
Формально, точок відмови менше.

А фактично відсутність обдуву підвищує робочі температури і знижує ресурс компонентів, інколи - знижує катастрофічно. І замість легкої і дешевої заміни вентиля може постати питання складного ремонту чи взагалі заміни девайсу.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 14:10за прогресс
То тему треба було назвати "Прогрес Apple silicon процесорів " бо 99% новин від тебе це "дивіться який м4-5 класний і які х86 убогі". Звісно було пару раз притягування чорно-червоного ящика і точкові згадки снапдрагонів але все інше - секта епл, нічого іншого.
LVladislavchik
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov
Там якраз між кришкою та охладом пустота, в свій буду термопрокладки ліпити щоб в зумі не тротлило :rotate:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

LVladislavchik
Це нагадує рік 2005 коли вийшли 7600gt із пасивним охолодженням. На папері класно було але ж ніхто не написав що ту відеокартку треба обдувати якимось вентилятором бо так вона буде 80+ градусів смажити в стандартному для того часу закритому "гробу". Тож якщо епл змушує ентузіастів лізти ліпили термопрокладки на корпус аби він в зумі не тротлив то це звісно аплодисменти. Щось схоже робив я на своєму старому деллі коли він вимикався від перегріву хабу бо там зсохлася термопрокладка. Але ноут досі в роботі хоч вже і без дискретної відеокартки :rotate:
LVladislavchik
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov
Епл не ліпить прокладки, бо вони можуть розсипатися з часом, а це ще одна точка відмови :-/
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 31.01.2026 15:00 це новина з лютого 2021 року - напевне всі макбуки на 8 Гб мали би померти до зараз?
Переважна більшість використовується мало чи в лайт режимі, ще поживуть
так у більшості користувачів ноут майже нічого не робить, тільки пікові навантаження на короткий час
для справедливості Він 7 - значно менше навантажує ніж Він 11 - яка постійно щось хоче робити і пропелер гудить
waryag: 31.01.2026 15:00І замість легкої і дешевої заміни вентиля може постати питання складного ремонту чи взагалі заміни девайсу
ви знаєте яка основна причина виходу з ладу ноутів з активним охолодженням?
LVladislavchik: 31.01.2026 15:51в свій буду термопрокладки ліпити щоб в зумі не тротлило
в мене не тротлить, зараз програма яка найбільше грузить - Гугл Meets
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 16:36ви знаєте яка основна причина виходу з ладу ноутів з активним охолодженням?
Ану просвіти, в мене жоден не вийшов з ладу а кожен мав/має активне охолодження. Звичайно, ми не розглядаємо кейс коли "дуже кмітливі користувачі" ставлять свої ноути на покривала, ковдри та килими. Ну й ще не обслуговують ноути хоча б раз на рік простою чисткою від пилу. Самому можна не чистити, є купа людей які не за всі гроші світу зроблять це за тебе.
Тож чекаю перелік виходу з ладу ноутів з крутиляторами всередині.
0F
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 16:36 Він 11 - яка постійно щось хоче робити і пропелер гудить
Спробуй перестати користуватись 10-річним лайном. В мене крутиться пачка процесів, віртуалка і ще в фоні запущена гра - ноут безшумний. Враховуючи рівень твоєї "експертності", справа явно не в W11.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

У Apple все добре: активовані 2,5 млрд пристроїв, $42,1 млрд прибутку з $143,8 млрд доходу
https://itc.ua/ua/novini/u-apple-vse-do ... rd-dohodu/
пс: айфоном не користуюсь і не планую

але за успіхи М4:
Apple Mac Mini змітають з полиць магазинів, оскільки монополія NVIDIA на CUDA послабилася завдяки Claude Code
https://itc.ua/ua/novini/apple-mac-mini ... aude-code/

Відправлено через 33 секунди:
0F: 31.01.2026 16:58В мене крутиться пачка процесів, віртуалка і ще в фоні запущена гра - ноут безшумний
давайте модель ноута і проца
0F
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 16:59 давайте модель ноута і проца
Тобі треба - ти і шукай моделі ноутбуків (спойлер - Thinkpad) і ЦП, які достатньо безшумні і холодні відповідно, щоб бути безшумними при достатній кількості процесів. Чи ти думав, щось стверджувати і посилати опонента шукати самому - виключно твоя прерогатива?
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 16:36ви знаєте яка основна причина виходу з ладу ноутів з активним охолодженням?
Думаю, в основному ноути доживають до стану, коли їх міняють/викидають через фізичне та моральне старіння.
Якщо саме про вихід з ладу, то це буде відвал чипу від перегріву, фізичні пошкодження і дохла батарея.

Якщо є інша статистика - поділись, бо тобі на слово тут ніхто не повірить )
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 14:10 я чекаю на споживання всієї системи, а не лише проца по внутрішнім давачам
Це жодним чином не доведе "прогрес ARM процесорів", бо в мене SSD + 15mm HDD + в рази більше RAM - це все вочевидь буде спожвати більше ніж ваше одноразове/напаяне.

Тож виявляється, що при відтворенні відео ЦП яблука не такі вже швидкі/енергоефективні, і весь емейзінг досягається за рахунок інтеграції/одноразовості :dontknow:
artko
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 31.01.2026 16:53Ну й ще не обслуговують ноути хоча б раз на рік простою чисткою від пилу. Самому можна не чистити, є купа людей які не за всі гроші світу зроблять це за тебе.
це не завжди потрібно, дивлячись який ноут та для чого. розбирав роки два (чи більше ) тому свій - майже нема пилу. так и забив, дивлюсь периодічно на температури. а чому? так він використовується на 99% зараз ютуб та інтернет дивитись, а в такому режимі (сюрприз для Юрія) - вентілятори не працюють, зовсім. він пассивний та жере 8..12вт на всю систему, охолодження вистачає пасивного, пилу нема.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

artko
Ну я на своєму люблю в ігоря пограти, тому йому доводиться запускати свої два крутилятора, тож пилючка на радіаторі з'являється, плюс кішка вдома тож доводиться його продувати, благо відкрутити 7 гвинтів і кришка знята.
pelia
Member

Повідомлення

0F: 31.01.2026 16:58
yuriy_dd: 31.01.2026 16:36 Він 11 - яка постійно щось хоче робити і пропелер гудить
Спробуй перестати користуватись 10-річним лайном. В мене крутиться пачка процесів, віртуалка і ще в фоні запущена гра - ноут безшумний. Враховуючи рівень твоєї "експертності", справа явно не в W11.
Ей, у мене 8-річний ноут, нічого не гудить, я його практично не чую, завантажений він нормально коли користуюсь (сінкпад також :rotate: )
yuriy_dd
Member

Повідомлення

0F: 31.01.2026 17:10Тобі треба - ти і шукай моделі ноутбуків (спойлер - Thinkpad) і ЦП, які достатньо безшумні і холодні відповідно, щоб бути безшумними при достатній кількості процесів
ну може у вас ігровий з потужною СО яка може працювати як пасивний радіатор
у мене ультрабуки HP ProBook або EliteBook
коли наприклад Віндовс вирішує собі оновитись чи запускається windows defender - єдиний метод заспокоїти - це через RyzenAdj - зменшує загальне споживання і практично не погіршує одно-потік
waryag: 31.01.2026 17:11Якщо саме про вихід з ладу, то це буде відвал чипу від перегріву
waryag: 31.01.2026 17:11 Якщо є інша статистика - поділись, бо тобі на слово тут ніхто не повірить )
саме так - від перегріву зі значним відривом. Через забруднення СО пилом, волосям і тд
dext: 31.01.2026 17:25 я чекаю на споживання всієї системи, а не лише проца по внутрішнім давачам
Це жодним чином не доведе "прогрес ARM процесорів", бо в мене SSD + 15mm HDD + в рази більше RAM - це все вочевидь буде спожвати більше ніж ваше одноразове/напаяне.
ми ж можемо побачити в динаміці на скільки зростає споживання. Бо все інше буде споживати стільки само

Відправлено через 29 хвилин 11 секунд:
до речі нагадаю - Microsoft продавала свої Surface в часи появи М1 по $900 з 4 (ЧОТИРИ) Гб РАМ

хтось щось казав проти? може про знос ссд?
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 20:00 до речі нагадаю - Microsoft продавала свої Surface в часи появи М1 по $900 з 4 (ЧОТИРИ) Гб РАМ

хтось щось казав проти? може про знос ссд?
Це трішки брехня, бо з 4гб були по 400-500$
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 20:00саме так - від перегріву зі значним відривом. Через забруднення СО пилом, волосям і тд
Ну що ти будеш робити? Знову ти не вгадав. :facepalm:
Причин більше, і більшість їх не залежить від типу охолодження.

Я правильно розумію, що замість статистики у тебе черговий недолугий теорікрафт?
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 14:10дійсно так є - якось не очікував що ціна може впливати на більше ніж одне. Ось вам дешевший і де upgrade памяті не впливає (ніби) на інше:
www.dell.com/en-us/shop/dell-laptops/de ... 260-laptop
І знову брехня, апгрейд рам ті самі $250. Ось скріншот.
Зображення
yuriy_dd: 31.01.2026 14:10ось смарт з мого ссд на М1:
[99.9 TB] та Power On Hours: 2,292 - це дуже багато за такий малий період (умовно 1рік в користуванні).
З цього виходить:
Середня значення 1.04 TB за день (для більшості цей показник до 40тб)
Інтенсивність запису 43.5 GB в годину.

Це результат агресивної політики свопінгу на маках, і маркетингової лапші що 8гб на маку це те саме що 16гб на віндовс :D
В мене є HP EX900 256gb, з моменту покупки в 2019, можна сказати ровесник М1 - всього 52TBW за майже 7 років. Це при тому що там 20646 годин. 32гб - відповідно своп мало використовується.
yuriy_dd: 31.01.2026 14:10думаєте ще довго протягнути би зміг?
Звісно я не знаю які саме там чіпи, але умовно йому лишилося 3.5 роки в такому режимі. Але я б не парився, за цей час батареї вже буде кирдик набагато раніше.
yuriy_dd: 31.01.2026 14:10але там в основному з макбук про - де є активне охолодження
пс: кожен пристрій може вийти з ладу, але з пасивним охолодженням є менше точок відмов
Тобто ви признаєте що Мак Міні в котрого вбудований блок живлення + кулер має мати високий рівень відмов? :)

Ваша логіка про те, що "вмерли всі маки з кулерами", не витримує перевірки навіть базовою статистикою. Насправді системи з активним охолодженням проектуються під значно вищі навантаження, а кожен кулер має сигнальний пін: якщо він зупиниться, система просто вимкнеться в режимі захисту, а не буде покірно "горіти". Кулери не вмирають самі по собі, якщо тільки ви не використовуєте лептоп замість фільтра для пилососа в середовищі з вовною та пилом.
Ваше спостереження - це ідеальний приклад похибки уцілілого. Ви бачите "смерті" серед моделей з активним охолодженням лише тому, що їх використовують для реальної роботи, тоді як "безкулерні" Air часто купують для браузера.

Стосовно ССД ось технічний канал який детально розказує про TBW і часому впаяні ССД це дуже і дуже погане рішення в ПК для кінцевого користувача
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 20:00ну може у вас ігровий з потужною СО яка може працювати як пасивний радіатор
Хм, ігрових thinkpadів не буває, до слова. Ідеяпади бувають а ось наступники ibm thinkpad - усі робочі конячкі і до ігрових не відносятся ;)
Відповісти