Ой-вей, фанат ARM поплив
Повторюю: де тести в 4K-відео від вашого "емейзінгу" які доводять, що "емейзінг"-автономність це саме від ARM-архітектури, а не апаратних прискорювачів відео, чому ви досі не провели цей елементарний тест?
щоб відокремити ЦП від апаратних декодерів, тож де результати?
yuriy_dd: ↑
28.01.2026 15:50але не дає такої швидкості та енергоефективності
М5 - це як швидкий і дешевий спорткар
а ви мені кажете щоб я купив трактор бо на нього є куча різних насадок і можна все поміняти
ви хоч розумієте наскільки тупо те що ви кажете?
Але нормальні люди зазвичай беруть не спорткари.
Бо їх плюси у вигляді кращого розгону і, може, керованості та цікавішого зовнішнього вигляду не компенсуються вагоном мінусів.
tornadox: ↑
28.01.2026 18:21Не пробуйте в аналогію з автомобілями, це не ваше, це смішно. Якщо в вашому дешевому спорткарі спустить колесо - любий сервіс замінить вам його. Якщо у вашому маку вмре одна банка в ссд, він стане сміттям.
Та ні, тут Юра дуже точно потрапив в аналогію, бо дешевий спорткар зазвичай ще той шматок лайна в плані практичності, довговічності і безпеки. І не те, щоб дешевий )
LVladislavchik: ↑
29.01.2026 20:44 Гляньте уважно скріншот, там зверху делл, а знизу епл, зверху +200$ за +16гб, а знизу +200$ за +8гб та +400$ за +16гб
а ви такі праві, вибачаюсь - але наступного разу хай картинки додає щоб не зливались в одну
крім того я знаю що на Делл ціни на upgrade RAM - такі самі, ось доказ - теж взяв перший ноут з серії XPS - 32GB LPDDR5x Dual Channel at 9600 MT/s + $450.00
0F: ↑
29.01.2026 19:57Давай, обтікай.
yuriy_dd: ↑ 28.01.2026 15:50
якщо реальний софт за стільки часу не змогли хоча би просто перекомпілювати під АРМ - то це старе нікому не потрібне лайно
ви не зрозуміли що це означає? поясню - якщо до того запускали на ноутах, а зараз за 5 років після виходу М1 досі не оптимізували - то цей софт старе нікому не потрібне лайно
Це ви не розумієте що це означає, у вас, по ходу, немає ніякого розуміння ентерпрайзу. У світі дуже багато легасі, і деколи це легасі крутить таке, що його зупинити - смерть (при чому у деяких випадках не метафорична).
Банківська система - одне із таких легасі, там на ваш тест спідометр чхати хотіли, там дев на коболі заробляє грошей більше чим декілька ІТ архітекторів. І їм нафіг все це не всралось
pelia: ↑
29.01.2026 21:32Це ви не розумієте що це означає, у вас, по ходу, немає ніякого розуміння ентерпрайзу. У світі дуже багато легасі, і деколи це легасі крутить таке, що його зупинити
воно крутиться на ноутах?
29.01.2026 21:32Банківська система - одне із таких легасі, там на ваш тест спідометр чхати хотіли
але ж Гугл, Амазон, Майкрософт - всі переводять свої сервери на АРМ. Вони теж хотіли чхати?
Чому вони не роблять як ви кажете?
Може в них сервіси менш важливі чи менш надійні ніж банківські послуги?
29.01.2026 21:32там дев на коболі заробляє грошей більше чим декілька ІТ архітекторів
якщо так - то має бути велика к-ть програмістів на коболі. Є?
пс: якщо що я програмував і на коболі і на фортрані. Ще що памятаю - Lisp, Modula. А на Prolog - навіть курсову захищав колись давно коли вчився в Англії
Відправлено через 4 хвилини 23 секунди:
waryag: ↑
29.01.2026 21:18бо дешевий спорткар зазвичай ще той шматок лайна в плані практичності, довговічності і безпеки. І не те, щоб дешевий )
вам ж болить що макбук ейр М1 - легко прослужить 10 років - якщо не зламати механічно.
Мій був абсолютно робочий, але ми пошкодили екран. І до речі жінка казала що новий на М4 - не дуже то й кращий. По якості корпусу - старий був кращий.
І ще новий - явно тепліший.
29.01.2026 21:45вам ж болить що макбук ейр М1 - легко прослужить 10 років - якщо не зламати механічно.
Мій був абсолютно робочий, але ми пошкодили екран. І до речі жінка казала що новий на М4 - не дуже то й кращий. По якості корпусу - старий був кращий.
І ще новий - явно тепліший.
Навпаки - я вражений незвичною для тебе влучністю аналогії. Так виваляти маки в лайні не кожен хейтер зможе! Ще й фірмовий магазин не впізнав. Дивись, так і з яблучних фанатів випишуть!
І ні, ти не можеш знати, скільки прослужить мак на М1, бо найстарішим тільки-тільки перевалило за 5 років.
dext: ↑
29.01.2026 20:25Повторюю: де тести в 4K-відео від вашого "емейзінгу" які доводять, що "емейзінг"-автономність це саме від ARM-архітектури, а не апаратних прискорювачів відео, чому ви досі не провели цей елементарний тест?
доповідаю - тест провів, споживання з прискоренням - 3 Вт, без - 13-16 Вт
До чого тоді вся ця тема? М1-5 це епл, навіщо ти тоді зі свистом і улюлюканням кидаєш посилання на новини де епл типу кращий? То ти вже якось визначся, ти за епл чи за арм? Бо тут двустульєжопіє якось негарно виглядає
dext: ↑
29.01.2026 20:25Повторюю: де тести в 4K-відео від вашого "емейзінгу" які доводять, що "емейзінг"-автономність це саме від ARM-архітектури, а не апаратних прискорювачів відео, чому ви досі не провели цей елементарний тест?
доповідаю - тест провів, споживання з прискоренням - 3 Вт, без - 13-16 Вт
спойлер
Screenshot 2026-01-30 at 00.11.30.jpgScreenshot 2026-01-30 at 00.14.26.jpg
Аналогічно для NUC 13 Pro з DDR4:
спойлер
CPU-only
HW-accelerated Video Decode
Як можете бачити ~7W CPU <=> ~0.050W Video Decode (різниця GT Cores Power), в тестах автономності саме це має значення.
Саме різниця між цими режимами чудово показує 1) можливості/ефективність ЦП 2) чому він повинен більше спати 3) ARM/яблуко не такий вже і емейзінг загалом
29.01.2026 20:15
ви не зрозуміли що це означає? поясню - якщо до того запускали на ноутах, а зараз за 5 років після виходу М1 досі не оптимізували - то цей софт старе нікому не потрібне лайно
Это работает в две стороны. если на М серию не перекомпилировали но запускают на х86 по прежнему, то М серия никому ненужное...
LVladislavchik: ↑
29.01.2026 20:44 Гляньте уважно скріншот, там зверху делл, а знизу епл, зверху +200$ за +16гб, а знизу +200$ за +8гб та +400$ за +16гб
а ви такі праві, вибачаюсь - але наступного разу хай картинки додає щоб не зливались в одну
крім того я знаю що на Делл ціни на upgrade RAM - такі самі, ось доказ - теж взяв перший ноут з серії XPS - 32GB LPDDR5x Dual Channel at 9600 MT/s + $450.00
Загалом я стараюся оминати хамство і не опускатися до його рівня, але підтримую думку що наш "невіглас в коричневих штанах" маніпулятор і навіть коли його на гарячому зловили не зміг аргументувати ніяк, а просто продовжує брехати ще більше.
Я приводив самий дешевий мак і дел 14", він вибрав спеціально дорожчий Преміальний 16" варіант щоб хоч якось продовжити брехати.
Він крім того ще й спеціально звузив розмір екрана що б більше нічого не влізло в скріншот, так і ще і зовсім забув що в Dell апгрейд з 16гб 7467мгц до 32гб 9600мгц включає в себе апгрейд ссд з 512 до 1тб і апгрейд процесора з Series 3 Intel® Core™ Ultra 5 Processor 325 -> Series 3 Intel® Core™ Ultra X7 Processor 358H з апгрейдом графіки з Intel Graphics -> Intel Arc Graphics.
На скріншоті також розбита ціна і видно що рам там $250 за 16гб, а не як бреше наш проффесор.
В маку $400 лише входить збільшення рам з 16 до 32гб і відповідно $200 за апгрейд з 16 до 24гб.
Це при тому що в Делл вже ціни після підняття. А в Apple ще ні, то ж за місяць 2 в епла стане в 3-5 разів більше. Тому можна буде тикати це аргументом через 1-2 місяці.
Відправлено через 31 хвилину 39 секунд:
waryag: ↑
29.01.2026 21:18Та ні, тут Юра дуже точно потрапив в аналогію, бо дешевий спорткар зазвичай ще той шматок лайна в плані практичності, довговічності і безпеки. І не те, щоб дешевий )
Alexsandr: ↑
30.01.2026 08:51 Это работает в две стороны. если на М серию не перекомпилировали но запускают на х86 по прежнему, то М серия никому ненужное...
абсолютно можливо хтось так може рахувати
tornadox: ↑
30.01.2026 17:39Я приводив самий дешевий мак і дел 14", він вибрав спеціально дорожчий Преміальний 16" варіант щоб хоч якось продовжити брехати.
Він крім того ще й спеціально звузив розмір екрана що б більше нічого не влізло в скріншот, так і ще і зовсім забув що в Dell апгрейд з 16гб 7467мгц до 32гб 9600мгц включає в себе апгрейд ссд з 512 до 1тб і апгрейд процесора з Series 3 Intel® Core™ Ultra 5 Processor 325 -> Series 3 Intel® Core™ Ultra X7 Processor 358H з апгрейдом графіки з Intel Graphics -> Intel Arc Graphics.