Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

dext: 27.01.2026 22:30прокоментуйте, як "експерт по ARM"
але я не є експерт по АРМ асм і не заявляв такого. Значно більше досвіду маю по х86 асм
АРМ - це результат практичних тестів в роботі
dext: 27.01.2026 22:30що робить зазначена мною інструкція ldmia
не знаю, і не хочу шукати - точно як ви. Зможете пояснити?
dext: 27.01.2026 22:30клієнт телеграму/електрону та інших js-поробок - на 99.95% клієнт смартфонів бо споживач контенту, до чого тут ПК?
а те що такі клієнти і програми існують для десктопів - невже це новина для вас?
dext: 27.01.2026 22:30"треба офіс" це без конкретики, мені "треба" - скомпілювати програму, від якої напряму буде залежати техногенна безпека підприємства
які ви важливі. Не забагато часу марнуєте пробуючи довести яке Епл лайно?
dext: 27.01.2026 22:30 ще раз - я казав про швидкість.
ще раз: вимкніть апаратне прискорення в браузері при відтворенні відео, невже це так складно?
якщо вас це так цікавить - можу у хромі, але ви пообіцяєте що теж так зробите і дасте свій результат? пс: можу сьогодні
dext
Member

yuriy_dd: 27.01.2026 22:41 але я не є експерт по АРМ асм і не заявляв такого. Значно більше досвіду маю по х86 асм
АРМ - це результат практичних тестів в роботі
такс, бігом під шконку:
та ви що? ну розкажіть як не є складно виконати: int *p; (*p)++;
розкажіть по пунктах що робить проц/(ядро)
чи є аналогічно команда у АРМ? а як там це зроблено?
чому ви не можете нічого розказати про аналогічну, більш сладну команду AРМ?
не знаю, і не хочу шукати - точно як ви. Зможете пояснити?
це ж ваш обов'язок, як "експерда по ARM", чи не так?
а те що такі клієнти і програми існують для десктопів - невже це новина для вас?
js-based "програми", які потребують 100+мб RAM суто для відображення чату це 100% дегенеративна гілка еволюції - будуте сперечатись?
які ви важливі. Не забагато часу марнуєте пробуючи довести яке Епл лайно?
не довожу, констатую :rotate:
якщо вас це так цікавить - можу у хромі, але ви пообіцяєте що теж так зробите і дасте свій результат? пс: можу сьогодні
забагато бурління, де результати?
isusik63
Member

yuriy_dd: 27.01.2026 18:12
isusik63: 27.01.2026 17:16Про мак мини это вы глумитесь? Вам удобно , другим нет , если взять китайский нетоп на 8845hs с не плохой встройкой ,функционал просто божественный все порты что хочешь в ключая длинк,юсб4 (для eGPU) апгрейд рам и 2 ссд м2 и это все за меньшие деньги если сравнить с аналогом от епл ...
я сумніваюсь що буде дешевше ніж $400-500
і сильно повільніше
Епл пропонує самий швидкий однопотік (після М5) і за найдешевше - практично безкоштовно
ви спробуйте це усвідомити, пікніть коли зможете
Мне не надо коротковременный тест в синтетики одно поток , мы выяснили что при длительной нагрузки все цифорки исчезают и в других тестах 7z например) он уже уступает х64-86
Мне нужна общая производительность в реальных задачях и многофункциональное устройство чтоб не зависело от одной экосистемы и с возможностью опгрейда и не использования переходников .
Голый новый нетоп (7845-8845)на олх 13-15к добавить дешман 2х8 ддр5 и пару терабайт ссд не
проблема . И сидеть на Винде+Линукс и да переходники не нужны , все порты есть .
Когда яблоко сделает что то подобное (и вы вздохнете от "рабства" экосистемы и переходников) пикните .
Да и ссылку киньте где "практично безкоштовно" :) удивите ... Только по факту без воды как вы любите.
yuriy_dd
Member

dext: 27.01.2026 22:52 чому ви не можете нічого розказати про аналогічну, більш сладну команду AРМ?
може тому що вона не так часто зустрічається
dext: 27.01.2026 22:52 js-based "програми", які потребують 100+мб RAM суто для відображення чату це 100% дегенеративна гілка еволюції - будуте сперечатись?
це прогрес нажаль. Не всі можуть витратити стільки часу і зробити оптимізації приміром як в офісі.
для мене це добре - я можу писати значно ефективніший код за інших, і не потребувати багато-ядерних, дорогих і багато серверів
якщо що - середній час обробки динамічного хіта до веб сервера з БД на терабайти - в межах 30мс. На кожен хіт до 10-ти запитів до БД по сотні рядків з JOIN десятків таблиць з вкладеними під-запитами
велика частина обробляється використовуючи свої бінарні структури, що дозволило зменшити навантаження на IO в 15-20 разів

і ще похвалюсь - я придумав як кешувати плани виконання запитів до PostgreSQL між різними connection
виграш дуже великий - тому що для великих запитів на багато таблиць час на побудову плану в сотні і більше разів довший за фактичне виконання
цього не знає як зробити ніхто в світі, включно з розробниками PostgreSQL - я спілкувався з ними на цю тему
dext: 27.01.2026 22:52забагато бурління, де результати?
ясно, тоді спочатку від вас
dext
Member

yuriy_dd: 27.01.2026 23:08 може тому що вона не так часто зустрічається
може тому, що ви просто п*дите і не знаєте, що вона та подібні (ldp/stp) часто використовується в прологах/епілогах? у вас немає жодної компетенції в ARM ISA B-)
це прогрес нажаль.
яким чином в свідомості адекватної людини можна поєднати "прогрес" та "нажаль", навіть теоретично? :facepalm:
ясно, тоді спочатку від вас
Я наводив результати для x264: intel quick sync ~0.3W, cpu-only - 10W+
тепер ви доведіть, як ваш "емейзінг" може працювати 20+ годин без апаратного прискорення відео

відповідь: ніяк, тож ваша "емейзінг" архітектура ARM до дупи :yes:

і ще похвалюсь - я придумав як кешувати плани виконання запитів до PostgreSQL між різними connection

знову питання - яким чином це до ARM? відповідь: ніяк :yes:
yuriy_dd
Member

dext: 27.01.2026 23:25може тому, що ви просто п*дите і не знаєте, що вона та подібні (ldp
що складного в ldp?
dext: 27.01.2026 23:25яким чином в свідомості адекватної людини можна поєднати "прогрес" та "нажаль", навіть теоретично?
тому що ціна за роботу програміста дорожча за купити швидше залізо. Ну і компаніям вигідно продавати нове залізо
dext: 27.01.2026 23:25Я наводив результати для x264: intel quick sync ~0.3W, cpu-only - 10W+
конкретніші умови тесту. В Хромі? споживання всієї системи?
dext: 27.01.2026 23:25 тепер ви доведіть, як ваш "емейзінг" може працювати 20+ годин без апаратного прискорення відео
може тому що я коли працюю рідко дивлюсь відео - лише те що треба для роботи
тест з 28 годин - це було лише відео, це не була робота
dext
Member

yuriy_dd: 27.01.2026 23:38 що складного в ldp?
що складного в inc?
тому що ціна за роботу програміста дорожча за купити швидше залізо. Ну і компаніям вигідно продавати нове залізо
це не відповідь яким чином ви поєднуєте "нажаль" та "прогрес", це як поєднувати "лайно" і "корисно"
конкретніші умови тесту. В Хромі? споживання всієї системи?
ЦП, з прискоренням відео, без прискорення відео, за посиланням що я раніше надавав
може тому що я коли працюю рідко дивлюсь відео - лише те що треба для роботи
тест з 28 годин - це було лише відео, це не була робота
"робота" може бути як дивитись на пустий екран, так і грати в 2077 де батареї вашого емейзінгу ситачить рівно на 1.5-2 години, тому будемо орієнтуватись за загальноприйняті тести (відео)
0F
Member

AntonyKandaurov: 27.01.2026 18:47 Доцент бере специфіку своєї "роботи", множить на думки своїх лідерів думок з ютуба чи ще звідкілясь = вважає що всі його тези працюють
Цього потужніча в армію треба відправити, він сам свій мак міні викине максимум через два дні і може навіть просвітлиться на тему того, що мак чорта з два універсальний пристрій.
dext: 27.01.2026 22:30 клієнт телеграму/електрону та інших js-поробок - на 99.95% клієнт смартфонів бо споживач контенту, до чого тут ПК?
Поганий приклад, тому що десктопний телеграм написаний на плюсах, а не електроні, на відміну від того ж вотсапа, який перейшов на вебвью ось зовсім недавно.
AntonyKandaurov
Member

0F: 28.01.2026 10:00Цього потужніча в армію треба відправити, він сам свій мак міні викине максимум через два дні і може навіть просвітлиться на тему того, що мак чорта з два універсальний пристрій.
Знову повертаємося до тези "кожному девайсу своя ніша". Але ж дехто настільки самозакопався що звернути з доріжки брехні і маніпуляції вже не зможе бо тоді 94 сторінки писанини не мають жодного сенсу від нього. Можливо колись дійде, але в його віці точно вже не дійде бо з віком люди найбільш неповороткі з переоцінкою своїх думок та бачення світу.
0F
Member

AntonyKandaurov: 28.01.2026 11:30 Знову повертаємося до тези "кожному девайсу своя ніша".
Воно-то так, але у маків ніша, в якій вони незамінні, вузька - розробка під макос/іос і специфічний софт типу логікпро.

Більшість іншого так чи інакше робить шинда/лінух, причому обидва можуть бути як клієнтською, так і серверною інфрою. Так, є віндо- і лінухоспецифічний софт, але з ним буквально простіше тому, що немає вендорлока. З іншого боку, умовний перехід з AD на LDAP або навпаки - це біль, страждання і роздуми над сенсом життя.

P.S. Якщо коричневоштанний зараз кукарікне щось про те, що доля маків на десктопах більше, ніж лінуха, то відповідь проста: якби лінух так само вкладався в просування, як МС (шкілки з путерами на шинді з МС офісом, ага), то ситуація могла б бути інакшою.
pelia
Member

0F: 28.01.2026 10:00
AntonyKandaurov: 27.01.2026 18:47 Доцент бере специфіку своєї "роботи", множить на думки своїх лідерів думок з ютуба чи ще звідкілясь = вважає що всі його тези працюють
Цього потужніча в армію треба відправити, він сам свій мак міні викине максимум через два дні і може навіть просвітлиться на тему того, що мак чорта з два універсальний пристрій.
Так і бачу макбук на передку в екстримальних умовах, який здихає практично одразу))0)
Z440_User
Member

0F: 28.01.2026 10:00 Цього потужніча в армію треба відправити, він сам свій мак міні викине максимум через два дні і може навіть просвітлиться на тему того, що мак чорта з два універсальний пристрій.
pelia: 28.01.2026 11:56 Так і бачу макбук на передку в екстримальних умовах, який здихає практично одразу))0)
Тихо, тихо, ща знову сунуть новину про кулю в макбуці
AntonyKandaurov
Member

Z440_User: 28.01.2026 12:12Тихо, тихо, ща знову сунуть новину про кулю в макбуці
треба запропонувати на роботі обшити будівлю макбуками
yuriy_dd
Member

dext: 28.01.2026 04:39що складного в ldp?
що складного в inc?
багато складних операцій з довгим очікуванням
dext: 28.01.2026 04:39яким чином ви поєднуєте "нажаль" та "прогрес", це як поєднувати "лайно" і "корисно"
це ви так вважаєте
dext: 28.01.2026 04:39ЦП, з прискоренням відео, без прискорення відео, за посиланням що я раніше надавав
а чому не хочете порівняти споживання всієї системи?
це ж несправедливо я даю всю систему ви лише проц
dext: 28.01.2026 04:39так і грати в 2077 де батареї вашого емейзінгу ситачить рівно на 1.5-2 години
АРМ за рахунок енергоефективності на ту саму затрачену енергію зможе зробити в три - п'ять разів більше роботи
0F: 28.01.2026 10:00тому що десктопний телеграм написаний на плюсах, а не електроні
я нічого не казав про електрон, що показує веб-контент в telegram десктоп?
pelia: 28.01.2026 11:56Так і бачу макбук на передку в екстримальних умовах, який здихає практично одразу))0)
ну про кулю вам вже сказали
тоді у вас не виникає питання як Мак з'явився на передку? і скільки їх там є
tornadox
Member

yuriy_dd: 27.01.2026 22:13 невже так просто - взяти і скупити? Ну я розумію нема грошей на все, але ж можна купити трішечки, і заплатити в рази більше ніж платить Епл. Що і на це нема грошей?
Якщо у вас такі глибокі розуміння то розкажіть нам може що таке "Crystal Yield" чи контракти "Take-or-pay" і як от АМД може прийти і викупити "трішечки" лінії. Ваше розуміння тут швидше на рівні базару у Львові.
yuriy_dd: 27.01.2026 22:13Cinebench 2024 Single Power Efficiency
Apple M3 - 12.7 Points per Watt
Intel Core Ultra 7 258V - 5.36 Points per Watt
Ви знову притягнули вашу любиму синтетику. Це ваш єдиний аргумент, бо у реальних робочих навантаженнях ваша теорія розсипається. Те, що ваш процесор добре рахує математичні задачки - це чудово для лабораторних робіт, але в реальному софті де досі багато чого працює через Rosetta 2, ваша перевага перетворюється на гарбуз.
yuriy_dd: 27.01.2026 22:13але ви в курсі що вже є М5?
Це був прямий тролінг, бо цей процесор вийшов 2 роки тому. Те, що ви вхопилися за нього як за "свіжий" аргумент, аби притягнути за вуха новий M5, лише доводить ваше дилетантство в сфері ПК. Ви - теоретик, який застряг у цифрах бенчмарків, та маркетингових пресрелізах. Це вам не дифрівняння на дошці розв'язувати - тут практика важливіша за ваші лекційні аналогії.
yuriy_dd: 27.01.2026 22:13зможете це довести?
бачу ціну від 62 738 грн за найбільш популярну планку на 64 Гб
https://hotline.ua/ua/computer/moduli-p ... 14-672508/
якщо не доведете - я вас буду мати право називати брехуном, домовились?
Ви знайшли 1 планку за 62 тисячі гривень, щоб виправдати Apple? Це жалюгідна спроба.
Я ніколи не казав, що пам'ять у 2026 році дешева, мова йшла про принцип націнки в екосистемі епл.
  • Стандартна "данина" Apple - це $200 мінімум за кожні додаткові 8 ГБ.
  • Коли я купував памʼять для ПК, за ці ж $200 можна було взяти 64 ГБ DDR5.
Ось вам графіки цін того періоду:
Изображение
це 32 Gb kit (16x2) of G.Skill Trident Z5 6400 MT/s CL32
нижче 64гб кіти
Изображение
Изображение
Але жодних аргументів щодо відсутності апгрейду навіть ССД без втрати гарантії, та повну неремонтопридатність ви проігнорували і одразу ж перейшли до хамства. Іспанський сором. І то навіть якщо ви знайдете ССД для апгрейду в мак міні, він буде б/у з гарантією від сумнівного китайського продавця.
yuriy_dd: 27.01.2026 22:13все що ви можете - це періодично якусь гадість проти мене сказати або мінуси за правду поставити
або гавкати з бану як AntonyKandaurov періодично робить, можу вас заспокоїти - є ще тупіші гірші за вас
це ваш рівень, вище ви не зможете, в силу як ви сказали профнепридатності
Подивіться на свій рейтинг - у вас 6 тисяч мінус рейтинг за пів року. Це не змова "х86 фанатів", це колективна оцінка вашого агресивного невігластва. У людей просто немає фізичного часу мінусувати кожен ваш пост - це реальна картина того, ким ви є для спільноти: агресивним тролем з амбіціями вчителя. Ви рекордсмен форуму за рівнем неадекватності сприйняття реальності.
yuriy_dd: 27.01.2026 22:13 так по тупому і не зручно. Але це не впливає на швидкість проца, і я можу з цим миритись.
Це і є ваше дилетантство. Процесор - це лише частина пристрою. Про відсутність апгрейду ССД вже поговорили, про оперативку теж.
Внутрішній блок живлення, який неможливо легко замінити, відсутність кастомізації, обмеження портів. Будь-який сучасний неттоп на x86 дає мені можливість апгрейду RAM, заміни SSD, роботи від Type-C та вибору будь-якої ОС без обмежень золотої клітки Купертіно.

Вас цікавить лише "математична продуктивність", бо ви ніколи не стикалися з підтримкою парку машин чи реальним ремонтом. Ви просуваєте одноразовий хлам під виглядом прогресу, і це - ваш особистий "незарах".
Z440_User
Member

94 сторінки теми зводяться до того що:
1.) Є вузький клас сценаріїв, де Apple Silicon справді сильний.

Але платформа оцінюється не браузером і батареєю.
Платформа це сума з: ігри, периферія, апгрейд, вартість, нестандартні CPU-навантаження, взагалі варіативність будь яких задач та будь яка
тривалість навантаження. Тут Apple випадає з обойми, бо як тільки задача випадає із сценарію короткочасного швидкого бусту чи використання "прискорювачів" - починаєтся нагрів зі всіма витікаючими. Навіть енергоефективність "зникає", бо "мало але повільно = багато але швидко" виходить по енергозатратах.

2.) За межами Apple для звичайного користувача ARM-ринку фактично немає.
3.) Все що може запропонувати ринок, це або дохле Raspberry pi, або щось дуже експериментальне з великим обмеженням підтримки обладнання та драйверів, або за такої вартості що можна купити 2 чи три еквівалентні по швидкості х86 машини, або приперти до дому рековий ентерпрайз сервер вартістю в велику квартиру/будинок який жере електрику кВтами, включити і дивитися на його лампочки.

Успіх ARM в закритій апаратно-програмній екосистемі Apple з тотальним контролем всього і всіх не є успіхом та перемогою ARM-платформи загалом.

Тащити сюди великий ентрепрайз з всякими корпораціями не треба, там замовляється спеціалізоване обладнання під конкретну задачу, під яку пишеться/компілюється відповідний софт. Але це окремий індивідуальний кейс кожної окремо взятої корпорації, який немає жодного відношення до масмаркету.
yuriy_dd
Member

tornadox: 28.01.2026 14:38Ваше розуміння тут
а ваше розуміння будь-яким способом спробувати виправдати програш x86
tornadox: 28.01.2026 14:38але в реальному софті де досі багато чого працює через Rosetta 2
якщо реальний софт за стільки часу не змогли хоча би просто перекомпілювати під АРМ - то це старе нікому не потрібне лайно
tornadox: 28.01.2026 14:38тут практика важливіша за ваші лекційні аналогії
але я все тестую на практиці і періодично пишу своє робочі моменти
tornadox: 28.01.2026 14:38Коли я купував памʼять для ПК, за ці ж $200 можна було взяти 64 ГБ DDR5
але Епл ціни не підняла
і ціна апгрейду пам'яті у apple приблизно така сама як і у Дел, чому у вас нема претензій до dell? там теж розпаяно
tornadox: 28.01.2026 14:38Але жодних аргументів щодо відсутності апгрейду навіть ССД без втрати гарантії
я знаю про це, я в курсі що для досягнення високої швидкості пам'ять має бути розпаяна і у мене немає жодних за претензій стосовно цього
x86 роблять так само
nvidia теж пам'ять розпаює на своїх відеокартах
просто ви не бачите цього а вам очі засліплює лють до apple
tornadox: 28.01.2026 14:38Подивіться на свій рейтинг - у вас 6 тисяч мінус рейтинг за пів року
на болючий мозоль наступив :lol: :lol:
раніше такі точно люди людей за правду спалювали
ваша поведінка нічим не відрізняється, лише те що ну просто фізично ви не можете мене спалити
tornadox: 28.01.2026 14:38Внутрішній блок живлення, який неможливо легко замінити, відсутність кастомізації, обмеження портів
але в більшості підходить вбудований блок живлення, щоб не мати ще одного
таких великих проблем з світлом в розвинутих країн нема і в нас колись не буде
tornadox: 28.01.2026 14:38Будь-який сучасний неттоп на x86 дає мені можливість апгрейду
але не дає такої швидкості та енергоефективності
М5 - це як швидкий і дешевий спорткар
а ви мені кажете щоб я купив трактор бо на нього є куча різних насадок і можна все поміняти
ви хоч розумієте наскільки тупо те що ви кажете?
Z440_User: 28.01.2026 15:26Успіх ARM в закритій апаратно-програмній екосистемі Apple з тотальним контролем всього і всіх не є успіхом та перемогою ARM-платформи загалом
зараз в десктоп лізуть і квалком і NVIDIA
невже ви розумніші за них?
може у вас є здобуток якого немає ні в кого іншого? щоб показати що ви хоча би розумні
я наприклад вчора сказав про кешування планів для запитів між різними конекшенами до постгре. такого не зробив ніхто в світі
ви хоч зрозуміли про що я?
маєте подібні здобутки?
waryag
Member

yuriy_dd: 28.01.2026 15:50але в більшості підходить вбудований блок живлення, щоб не мати ще одного
таких великих проблем з світлом в розвинутих країн нема і в нас колись не буде
А чому відповідь лише на одну третину невеличкої цитати?
Внутрішній блок живлення, який неможливо легко замінити, відсутність кастомізації, обмеження портів
Нейронка випадає з контексту? :lol:

Відправлено через 7 хвилин 21 секунду:
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50зараз в десктоп лізуть і квалком і NVIDIA
Нвідіа зосереджена в ШІ.
Це якщо ти про потенційний випуск міні-ПК ноутів на N1X, які чомусь інколи називають ігровими. Хоча там з анонсу заявлена заточка під ШІ, а також дуже висока ціна і 128ГБ пам'яті без варіантів.
yuriy_dd
Member

waryag: 28.01.2026 16:21А чому відповідь лише на одну третину невеличкої цитати?
Внутрішній блок живлення, який неможливо легко замінити, відсутність кастомізації, обмеження портів
тому що це все повязані речі, і ви хочете навязати проблему, коли є повно інших подібних пристроїв, і ви навіть їх купуєте, користуєтесь і не ниєте. Спробуєте їз назвати?

Відправлено через 1 хвилину 6 секунд:
waryag: 28.01.2026 16:21про потенційний випуск міні-ПК ноутів на N1X, які чомусь інколи називають ігровими. Хоча там з анонсу заявлена заточка під ШІ
ноути під ШІ? ви точно впевнені?
0F
Member

yuriy_dd: 28.01.2026 15:50 нікому не потрібне лайно
Реальний бізнес з реальним софтом на Коболі - існує, і софт не перекомпільований під ARM.
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50 але Епл ціни не підняла
*поки що
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50 раніше такі точно люди людей за правду спалювали
Тобі напихують в панамку не тому, що ти кажеш правду, а тому що ти невіглас-брехун в коричневих штанах, ще й публічно "фарбуєш" штани.
yuriy_dd: 28.01.2026 15:50такого не зробив ніхто в світі
Був тут один неадекват, в якого 3080 були лоу ендом, в нього мінусів було менше, ніж в тебе. Пропоную включити критичне мислення і допустити, що така кількість мінусів в тебе - це результат того, що ти альтернативно обдарований невіглас, а не того, що ти світоч істини, якого не розуміють.
Ответить