Центри обробки даних потребуватимуть до 70% усієї виробленої пам’яті у 2026 році

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Барбарис
Member

Повідомлення

Tiufin: 19.01.2026 19:11 Плюс, такий момент- ці витрати цих компаній усе одно покриваються їхніми прибутками та резервами.
Нічого там ніде не покривається. Поки лише за рахунок інвестицій.
MqM
Member

Повідомлення

Це виглядає, як якесь жертвопринесення цифровому Богу :weep:
Нагадало одну з місій в Deus Ex: Mankind Divided
SKYJAKER
Member

Повідомлення

Якісь ненажери
Rabbitultra
Member

Повідомлення

dead_rat: 19.01.2026 11:43 Цікаво, хто купуватиме це?

От набудували датацентрів на додатковий трильйон, з кого прибутки отримувати?
Та ні з кого, лол, їм це вже не треба. Вони просто вкладаються в цифрову піраміду, вкладають бабки один в одного, інвестори типу бачать що воно росте і несуть нові гроші. Зараз хуанг заговорив про нацбезпеку і пентагон. Просто так? Не думаю. Вони розуміють що вже приготовані і з такими затратами і прибутками у них тільки один вихід - присосатися до соски держави щоб мати нескінченний потік грошей (платників податків), інакше вже може закінчитися не так круто
Ektalion
Member

Повідомлення

Там он 007 First light зменшили вимоги , з 32 ГБ до 16 ГБ памʼяті :laugh:
GiPoPo
Junior

Повідомлення

ціни зло, що на пам'ять, що на ссд - купили ми сервак минулого вересня за 35к з 512 оперативи - на сьогодні тре ще один такий самий - та сама конфа вже коштує 40к, і манагер дела каже, що ціни переглядаються кожні 5 днів :mad:
dead_rat
Member

Повідомлення

GiPoPo: 20.01.2026 00:50 ціни зло, що на пам'ять, що на ссд - купили ми сервак минулого вересня за 35к з 512 оперативи - на сьогодні тре ще один такий самий - та сама конфа вже коштує 40к, і манагер дела каже, що ціни переглядаються кожні 5 днів :mad:
Якісь вони ліниві, норм магази переглядають ціни зранку і в обід
Kassatka
Member

Повідомлення

Entar: 19.01.2026 17:41 В другому ПК 16 гб, наче для WOW вистачає а от для diablo 4 треба було б побільше)
Так от саме Diablo 4 у мене і відмовляється запускатися на моїх 32 гігах, якщо всякий важкий софт паралельно запущений, доводиться більшість такого софту та вкладок у браузері закривати.
MqM
Member

Повідомлення

Kassatka: 20.01.2026 01:22
Entar: 19.01.2026 17:41 В другому ПК 16 гб, наче для WOW вистачає а от для diablo 4 треба було б побільше)
Так от саме Diablo 4 у мене і відмовляється запускатися на моїх 32 гігах, якщо всякий важкий софт паралельно запущений, доводиться більшість такого софту та вкладок у браузері закривати.
Мені цікаво, як це грати і паралельно дивитися вкладки в браузері?
А щодо софту то який? ОБС чи інший софт відеозапису?
Tiufin
Member

Повідомлення

Барбарис: 19.01.2026 19:22
Tiufin: 19.01.2026 19:11 Плюс, такий момент- ці витрати цих компаній усе одно покриваються їхніми прибутками та резервами.
Нічого там ніде не покривається. Поки лише за рахунок інвестицій.
Покривається. Прибуток за рік + накопичені резерви > витрати на будівництво нових дата-центрів за рік.
І цих коштів вистачить ще на 26 рік. Потім вже будуть будувати в борг, але це ще питання, що буде через рік.
GiPoPo
Junior

Повідомлення

dead_rat: 20.01.2026 00:54
GiPoPo: 20.01.2026 00:50 ціни зло, що на пам'ять, що на ссд - купили ми сервак минулого вересня за 35к з 512 оперативи - на сьогодні тре ще один такий самий - та сама конфа вже коштує 40к, і манагер дела каже, що ціни переглядаються кожні 5 днів :mad:
Якісь вони ліниві, норм магази переглядають ціни зранку і в обід
Dell певно все ж має більш стабільні ціни за дрібні роздрібні магази
Kassatka
Member

Повідомлення

MqM: 20.01.2026 01:27 Мені цікаво, як це грати і паралельно дивитися вкладки в браузері?
спойлер
Це не грати, а чисто зайти в магазин подивитися, чи чогось не роздають. Типова ситуація - я чілю за компом, у мене відкрито Total Commander, торрент-клієнт з сотням/тисячами торентів на роздачу, багато вкладок у браузері та два графічних редактора Corel Photo-Paint та Photoshop також з різними зображеннями у вкладках. Ну і можливо іншій графічний софт подрібніше. А тут я раптом згадую - щось давненько не перевіряв шару. І я дивлюся у Epik, Steam на безкоштовні роздачі ігор, а також заходжу в Diablo, відкриваю магазин і також шукаю шмотки на шару, ну і заодно переглядаю новини та що там за новенькі шмотки пропонують. А те, що відкрито у браузері та в робочому софті при цьому аніякого відношення до гри не має.

Ну а щодо грати з вкладками у браузері, то це реально потрібно, якщо у якійсь грі виникли якісь питання чи складнощі. Я тоді ставлю гру на паузу, перемикаюсь на робочий стіл і гуглю потрібне питання, потім повертаюся у гру й перевіряю на практиці. У принципі зовсім нема потреби в двох моніторах, достатньо перемикатися. Один лише єдиний раз я взяв монітор сусіда ненадовго, щоб швиденько по гайду пройтися в цьому ж Діабло 4 по святилищам Ліліт, які я ще не познаходив самостійно по всій карті. Воно може й нечесно, але я й так граю не по гайдах з ефективною стратегією, а у вільному стилі як заманеться, тому герої виходять слабкі, а прокачка дуже довгою, отже додаткові бонуси не завадять.
Ну і коли з моддінгом практикуєш чи з перекладом ігор, то також купа вікон програм та вкладок у браузері відкрита і потрібно перемикатися туди-сюди. Тому я надаю перевагу режиму "вікно без рамки" ніж "ексклюзивний повноекранний" режим, щоб швидко альттабатися без глюків.
Відеозаписом з ігор ніколи не займався, лише скріншотив та зрідка аудіо записував, якщо нема іншого шляху стирити саундтрек гри.
Востаннє редагувалось 20.01.2026 02:08 користувачем Kassatka, всього редагувалось 1 раз.
MqM
Member

Повідомлення

Kassatka: 20.01.2026 01:55
MqM: 20.01.2026 01:27 Мені цікаво, як це грати і паралельно дивитися вкладки в браузері?
спойлер
Це не грати, а чисто зайти в магазин подивитися, чи чогось не роздають. Типова ситуація - я чілю за компом, у мене відкрито багато вкладок у браузері та два графічних редактора Corel Photo-Paint та Photoshop також з різними зображеннями у вкладках. А тут я раптом згадую - щось давненько не перевіряв шару. І я дивлюся у Epik, Steam на безкоштовні роздачі ігор, а також заходжу в Diablo, відкриваю магазин і також шукаю шмотки на шару, ну і заодно переглядаю новини та що там за новенькі шмотки пропонують. А те, що відкрито у браузері та в робочому софті при цьому аніякого відношення до гри не має.

Ну а щодо грати з вкладками у браузері, то це реально потрібно, якщо у якійсь грі виникли якісь питання чи складнощі. Я тоді ставлю гру на паузу, перемикаюсь на робочий стіл і гуглю потрібне питання, потім повертаюся у гру й перевіряю на практиці. У принципі зовсім нема потреби в двох моніторах, достатньо перемикатися. Один лише єдиний раз я взяв монітор сусіда ненадовго, щоб швиденько по гайду пройтися в цьому ж Діабло 4 по святилищам Ліліт, які я ще не познаходив самостійно по всій карті. Воно може й нечесно, але я й так граю не по гайдах з ефективною стратегією, а у вільному стилі як заманеться, тому герої виходять слабкі, а прокачка дуже довгою, отже додаткові бонуси не завадять.
Ну і коли з моддінгом практикуєш чи з перекладом ігор, то також купа вікон програм та вкладок у браузері відкрита і потрібно перемикатися туди-сюди. Тому я надаю перевагу режиму "вікно без рамки" ніж "ексклюзивний повноекранний" режим, щоб швидко альттабатися без глюків.
Відеозаписом з ігор ніколи не займався, лише скріншотив та зрідка аудіо записував, якщо нема іншого шляху стирити саундтрек гри.
На такий випадок є телефон чи планшет) А знущатися з пк може завершитися вильотом
f24gun69
Member

Повідомлення

Найголовніша проблема пересічного українця зімою 26-го року це подорожчання оперативної памʼяти та очікування " коли лусне [•••] "
Нас не подолати :lol:
Kassatka
Member

Повідомлення

MqM: 20.01.2026 02:07 На такий випадок є телефон чи планшет) А знущатися з пк може завершитися вильотом
спойлер
Ненавиджу в смартфонах зависати і планшета не хочу купувати. Там все таке страшенно незручне через сенсорне управління в незвичній незручній ОС, у якій я досі відчуваю себе чайником. А до того ж коли відкриваєш на компі, то весь набір зручного звичного софту під рукою, як і твої диски, де можна щось при потребі зберегти чи відкрити подивитися. Смартфоном користуватися - то лише вимушено, коли компа з вільним доступом до інету під рукою нема. Не кажучи вже про маленький екранчик проти 50 дюймового.
Ну і нічого в мене не вилітає від цього. Коли я реально граю, а не просто заходжу в гру швиденько щось подивитися, то я не тримаю в оперативці зайве, тож на її нестачу не нариваюсь. А просто від кількох вкладок у браузері чого б це грі вилітати, як і від Тотал Командера чи Торент-клієнта.
Ну і ще в мене є зараз ноут, де все значно зручніше, ніж на смартфоні. Але все рівно зовсім нема потреби зайвий пристрій вмикати та користуватися Віндою без звичних дисків під рукою.
STALKER_71
Junior

Повідомлення

Entar
Не знаю на якому стику ви там працюєте, але те що ви називаєте скриптами насправді являється математичними моделями. І оцінка стану здоров'я на смарт годиннику набагато легше і менш енергозатратніше описується саме цими моделями і будь який розробник буде рухатись саме в цьому напрямку. Бо це дає високу точність результатів, має чітко описану допустиму похибку в рамках конкретної реалізації. І дає прогнозований вихідний результат. Для цього взагалі не потрібен ші який пожирає ресурс, галюцинує, що робить його не передбачуваним і впринципі надлишковим. Ви просто не те що плаваєте в темі обробки вхідних данних, а взагалі дуже далекі від неї.
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

Причина, чому оперативна пам’ять стала вчетверо дорожчою, полягає в тому, що величезна кількість оперативної пам’яті, яка ще не була вироблена, була придбана за неіснуючі гроші для встановлення в графічні процесори, які також ще не були вироблені, щоб розмістити їх у ще не побудованих центрах обробки даних, що працюють на інфраструктурі, яка може ніколи не з’явитися, щоб задовольнити попит, якого насправді не існує, та отримати прибуток, який математично неможливий.(с)
Востаннє редагувалось 20.01.2026 02:59 користувачем RoMiLiUs, всього редагувалось 1 раз.
Барбарис
Member

Повідомлення

Tiufin, :lol: :lol: :lol: Накопичені резерви? Звідки, як вони на інвестиціях? Доходи є, але прибутків нема. Все зрозуміло :facepalm:
Барбарис
Member

Повідомлення

Tiufin, різні проекти Альтмана в сфері ші наразі вже на 1,4 трлн заплановані, а прибутки в нього не раніше 30 заплановані. :lol:
Kassatka
Member

Повідомлення

Tiufin: 19.01.2026 19:11Проект старгейт - 500млрд з 25 до 29 року
Класно. Через три роки зможемо миттю телепортуватися на інші населені планети, шукати там технології, воювати з гоаулдами й звільняти джафа від гніту.
Відповісти