Центри обробки даних потребуватимуть до 70% усієї виробленої пам’яті у 2026 році

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Entar
Member

Повідомлення

Demedik: 19.01.2026 16:13 Вот тут я Вас расстрою. То что сейчас имеем - это планы ОпенАи вложить в развитие ИИ на 1.4 трлн. баксов при доходе(не прибыли) порядка 13-14 млрд. А чтобы подсадить 1 млрд людей - это вообще за гранью фантастики по дата центрам и выработке электроэнергии. Это можно реализовать, но будет далеко не 1.4 трлн... + большинство людей не будет переходить на платную подписку - им бесплатного достаточно. Пускай это будет еще 2 млрд. Т.е. инфраструктура будет нужна на 3 млрд пользователей...
Миллиарды людей подсадили на смартфоны хотя человеку достаточно телефона. И с ИИ подсадят. Платная подписка не обязательно будет осознанным решением человека.
Во-первых, очевидно что возможности бесплатного чатика в какой-то момент ОЧЕНЬ сильно урежут, и людям придется переходить на платный для сохранения того уровня к которому они привыкнут.
Во-вторых - для бесплатных пользователей все будет монетизироваться рекламой.
В-третьих - при покупке кучи устройств и пользовании кучей сервисов человек уже будет платить за "вшитый" ии по факту. В стоимость кучи смартфонов например оно будет входить и это будет продаваться благодаря маркетингу.
Человека можно легко сманипулировать на трату денег в мобильной донатной помойке, целая наука про это есть, а тут совершенно другой масштаб и пользы и капитала задействованного.
Для справки, платные подписки:
Спотифай - 280 млн
Ютуб - 125 млн
Нетфликс - 300 млн
Demedik: 19.01.2026 16:13 Что будет после коллапса(чисто по экономическим показателям, технология крутая) - для индивидуалов скорее всего локальные ЛЛМ(ну и агенты написаные для них), компании и корпорации будут делать свои уже специализированные(через тот же fine tuning к примеру или настройка RAG-ов) и деплоить куда-то. Из подписок поверю только в подписку на базу моделей ЛЛМ в той же ЛМ Студии или Олламе. + станет популярная профессия ML инженер.
Вот прям возьмут и закроют все те чаты гпт/гемини/дипсики в которые вложили десятки/сотни миллиардов? Зачем? Перестанут дополнительно инвестировать - допустим, но закрывать зачем?)
99.9% людей не будут заморачиваться с локальными ЛЛМ. Разработка для компаний своих специализированных это очень очень дорого.
Demedik: 19.01.2026 16:13 Текущий хайп это за счет того, что пообещали AGI. Это маловероятно достижимо в ближайшем будущем, а если и получиться: это будет не для простых смертных - цена даже одного вопроса будет заоблачной.
Не вижу причин так считать (что причина хайпа в этом). Текущий хайп - потому-что технологические возможности + разработки дошли до того уровня что стало возможно произвести очередную "технологическую революцию". Которая уже КАК МИНИМУМ:
1) Значительно улучшает доступность информации, настолько что это сравнимо с массовым появлением интернета и гугла.
2) Позволяет заменить огромное количество работников / улучшить производительность существующих.
И это уже никуда не денется, а про перспективы развития можно только гадать.

В самом _худшем_ случае из возможных - рост качества ИИ моделей сильно замедлится, а цены вырастут / бесплатные возможности урежут.

Отправлено спустя 1 минуту 56 секунд:
А еще я уверен что на основе чата гпт итд введут таргетированную рекламу, и она будет в разы эффективнее гугловской потому-что чатики действительно будут ЗНАТЬ чем вы интересуетесь или собираетесь приобрести.
Tiufin
Member

Повідомлення

Entar: 19.01.2026 15:11Дивуюся з хейту ШІ і бомбьожки.
Зараз взагалі не модно висловлювати оптимізм з будь-чого. От всі і ниють ;)
Entar
Member

Повідомлення

dead_rat: 19.01.2026 16:18 Оце головне питання. Готові ви платити вдвічи більше за кожен товар і послугу?
Дивлячись за що. За деякі ігри, якщо там реально буде ШІ з яким цікаво грати, або всі ті речі що я перелічив вище - так.
dead_rat: 19.01.2026 16:18 Взяти ваш приклад з холодильником.
Зараз компанія його зробила і продала вам, готово. А от смарт холодильник треба підтримувати: команда розробки, датацентр, трекінг усіх ваших даних, застарівання бо ніхто ж довше 5 років підтримувати не буде.
В моєму випадку - ні, але впевнений що знайдеться купа людей які завдяки маркетингу будуть готові. Можливо приклад з холодильником не ідеальний, не самі потрібні фічі. Але купа людей же купують айфони замість "андроїду" і в інстаграмі дівчата кажуть що "не буду зустрічатися з хлопцем з андроїдом", так що :lol:
З іншої сторони, я після звичайного фітнес браслету придбав самсунг вотч, тому що в ньому є функції відслідковування активності і здоров'я яких немає в фітнес браслеті за 700 грн. А він не вдвічі а в 10 разів дорожче. Тому так - якщо цей гаджет мені дійсно корисний, скажімо для здоров'я - готовий платити.
Готовий платити за функції комфорту паркування і поїздки, готовий платити за систему розумного будинку (яку я собі збираю).
Tiufin
Member

Повідомлення

Барбарис: 19.01.2026 16:09Уже вклали більше 500 мільярдів, а заплановано вже на 2.8 трильйона
Цікаво, вперше бачу таку цифру. Можете написати, де ви знайшли інформацію про 2,8 трлн? Було б цікаво почитати, що там ще додалося
Барбарис
Member

Повідомлення

Tiufin, приблизний підрахунок із заяв опенаі, майків і т.д. І через ціни це все ще виросте, а всякі діпсіки чи проекти різних країн/ноунеймів і т. д.? А якщо врахувати, що вони деякі витрати маскують, то цифри може й занижені насправді.
Entar
Member

Повідомлення

Барбарис: 19.01.2026 16:54 Tiufin, приблизний підрахунок із заяв опенаі, майків і т.д. І через ціни це все ще виросте, а всякі діпсіки чи проекти різних країн/ноунеймів і т. д.? А якщо врахувати, що вони деякі витрати маскують, то цифри може й занижені насправді.
Цікаво, яка доля від цього піде в результаті таки в розширення потужностей виробництва кремнієвих пластин, в R&D і як це вплине на прогрес в цих сферах на протязі ближніх 2-5 років.
dead_rat
Member

Повідомлення

Entar: 19.01.2026 16:39 В моєму випадку - ні,
Так не вийде, прикиньте кількість вкладених трильйонів, прикиньте кількість людей в країнах. Воно навіть якщо на усіх поділити - страшно
Entar
Member

Повідомлення

dead_rat: 19.01.2026 17:03 Так не вийде, прикиньте кількість вкладених трильйонів, прикиньте кількість людей в країнах. Воно навіть якщо на усіх поділити - страшно
Ще раз, якщо тим чи іншим чином монетизувати (це не обов'язково підписка, не обов'язково на фіз. осіб, і не обов'язково наявні моделі прибутку, це може бути і реклама, як в гугла і купа різних варіантів, я не маркетолог щоб тут навіть 5% розуміти) на ті 300 млн людей, які вже настільки гарно живуть і економічно активні і люблять розваги, що підписані на спотіфай та нетфлікс, то це буде навіть при нинішній ціні 20$/міс:

0,3*20*12=72 млрд/рік. І це тільки один спосіб монетизації тільки одного продукту.
Чи реально монетизувати це на більшу кількість людей? Думаю так.
Чи реально підвищити на підписку ціну чи диференціювати це все щастя щоб збільшити прибуток? Думаю так.
Наразі десь 700-800 млн активних користувачів чата гпт і наче 35 млн з них є платними.

При цьому дохід open ai на момент публікації цих даних (пів року тому) річний досяг 12 млрд. Що = "342 $ на одного платного користувача в рік". Очевидно що це пояснюється не тільки (а можливо і не стільки) долею користувачів що платять по 200$, а й іншими сервісами окрім підписки.

P.S. Дохід гугла, загалом, за 2024:
300 млрд. З яких 200 млрд - за пошук. Прибуток - 120 млрд.
Я не бачу причин, чому _в перспективі_ той нехай тільки мовний ШІ, який стане топ №1 в світі (або кілька топових) не стануть заробляти як мінімум стільки ж. Та як мінімум гугл буде вимушений вкластися в інтеграцію ШІ в пошук бо інакше той пошук втратить 90% популярності.
Востаннє редагувалось 19.01.2026 17:32 користувачем Entar, всього редагувалось 1 раз.
Kassatka
Member

Повідомлення

AlienFighter: 19.01.2026 12:36 Пішов генерувати ельфійок з великими синіми очима - хоч якась користь буде від нейромережок! :D
Готово
Зображення
А я ще тоді думав у 2021, чи купити мені 32 гіга DDR4 3600, чи може розкошелитись на 64 гіга DDR4 3200. Вирішив, що поки що не варто напружуватися й переплачувати, все рівно після 8 Гб на Core 2 Quad буде огогого. А так уже трапляються періодично випадки, що при багатьох відкритих вікнах (вкладки у браузері, редагування зображень у Фотопаінт/Фотошоп), спробі запустити гру паралельно з софтом вивалює повідомлення про нестачу ОПи, може б і не завадила.

Зате коли я пару років назад збирав ретро комп з топовими комплектуючими, офіційно сумісними з Win XP, то я на Core i7-3770 + Asus P8Z77-V LK узяв топовий комплект 4x8=32 Гб DDR3-2400, який мені по пошті надіслали сіровози-западенці, придбавши попередньо у Польщі. Правда мені його вдалося запустити лише на 2200 МГц, але все одно значно вище за стандартні 1600 МГц. Він мені звісно не надто й потрібен такий для запуску ндуже старих ігор, які не запускаються/глючать на Win 10/11 + RX 6800 (переважно на Win XP 32 біт, яка баче лише 3,5 Гб), але купив просто тому що можу, чом би й ні, а вартувало воно копійки. Ну можна ще юзати з Win 10 для браузеру з зарядної станції, щоб електрику економити, бо новий комп більше жере в режимі 2D робочого столу.
Барбарис
Member

Повідомлення

При цьому дохід open ai на момент публікації цих даних (пів року тому) річний досяг 12 млрд.
:lol: :lol: :lol:
Дохід, але не прибуток. Вони збиткові та живуть за рахунок інвестицій. І ще більше вкладають в рекламу безоплатної версії, щоб з неї можливо хтось перейшов на платну.
Пошук джеміні працює ще гірше за гпт і точно поступається гуглу.
Entar
Member

Повідомлення

Kassatka: 19.01.2026 17:29 А я ще тоді думав у 2021, чи купити мені 32 гіга DDR4 3600, чи може розкошелитись на 64 гіга DDR4 3200. Вирішив, що поки що не варто напружуватися й переплачувати, все рівно після 8 Гб на Core 2 Quad буде огогого. А так уже трапляються періодично випадки, що при багатьох відкритих вікнах (вкладки у браузері, редагування зображень у Фотопаінт/Фотошоп), спробі запустити гру паралельно з софтом вивалює повідомлення про нестачу ОПи, може б і не завадила.
Розумію вас, в мене аналогічна ситуація - теж ддр 4, теж в тих роках куплений. В звичайних обставинах ще не стикався з тим щоб в іграх не вистачало, проте в MSFS 2024 реально не вистачало - це єдиний випадок, і думаю що буде не вистачати в майбутньому.
Коли буду робити майбутній апгрейд - мабуть буду брати 48 чи 64 гб, ще не вирішив, залежить від багатьох факторів :)

В другому ПК 16 гб, наче для WOW вистачає а от для diablo 4 треба було б побільше)
Demedik
Member

Повідомлення

Entar: 19.01.2026 16:30 Миллиарды людей подсадили на смартфоны хотя человеку достаточно телефона. И с ИИ подсадят. Платная подписка не обязательно будет осознанным решением человека.
Во-первых, очевидно что возможности бесплатного чатика в какой-то момент ОЧЕНЬ сильно урежут, и людям придется переходить на платный для сохранения того уровня к которому они привыкнут.
Во-вторых - для бесплатных пользователей все будет монетизироваться рекламой.
В-третьих - при покупке кучи устройств и пользовании кучей сервисов человек уже будет платить за "вшитый" ии по факту. В стоимость кучи смартфонов например оно будет входить и это будет продаваться благодаря маркетингу.
Человека можно легко сманипулировать на трату денег в мобильной донатной помойке, целая наука про это есть, а тут совершенно другой масштаб и пользы и капитала задействованного.
Для справки, платные подписки:
Спотифай - 280 млн
Ютуб - 125 млн
Нетфликс - 300 млн
1) Если урежут чатик, что в нем нельзя будет спрашивать - то зачем такой чатик?
2) Да, только оплата за нее не большая.
3) Безусловно - а будут пользоваться этим и более того - станет ли это драйвером продаж? Как показывает практика - большинству без разницы есть ли ИИ или нет. А если разницы нет - то зачем платить больше производителю?

По подпискам - ну так для справки гляньте - цену оборудования + его обслуживания и прибыльность на него. Спойлер - они не в одной вселенной с ИИ.
Entar: 19.01.2026 16:30 Вот прям возьмут и закроют все те чаты гпт/гемини/дипсики в которые вложили десятки/сотни миллиардов? Зачем? Перестанут дополнительно инвестировать - допустим, но закрывать зачем?)
99.9% людей не будут заморачиваться с локальными ЛЛМ.
А для гигантов это впервый раз? Дальше - мощности можно пустить и на другие вещи. + часть закрыть чтобы снизить расходы на обслуживание + электроэнергию.
А 99.9% он и не нужен. Будет нужен - появятся маленькие коробочки которые могут крутить что-то условно небольшое которая может хорошо бегать по той же условной Вики.
Entar: 19.01.2026 16:30 Разработка для компаний своих специализированных это очень очень дорого.
С 0? Да. Дотренировать существующую - нет. В итоге получается специалист очень узкого профиля. Методов куча.
Entar: 19.01.2026 16:30 Не вижу причин так считать (что причина хайпа в этом). Текущий хайп - потому-что технологические возможности + разработки дошли до того уровня что стало возможно произвести очередную "технологическую революцию". Которая уже КАК МИНИМУМ:
1) Значительно улучшает доступность информации, настолько что это сравнимо с массовым появлением интернета и гугла.
2) Позволяет заменить огромное количество работников / улучшить производительность существующих.
И это уже никуда не денется, а про перспективы развития можно только гадать.

В самом _худшем_ случае из возможных - рост качества ИИ моделей сильно замедлится, а цены вырастут / бесплатные возможности урежут.
Про эту цель заявлял Альтман да и кучу исследований было, что до 27 года все будет(уже корректируются сроки :) ). Собственно это все и простимулировало колоссальные инвестиции.

Доступность информации - и да, и нет. Галлюцинации сильно вредят. + Модели тренированы не для того, чтобы давать правдивую информации(ну кроме галлюцинаций) - а удовлетворить пользователя.

Заменить работника? Как сказать... Вот вроде в ИТ есть попытки это сделать, а потом выясняется что ИИ наделал кучу ... . И эта штука ужасна как в поддержке, так и в расширение. А еще появляются скрытые паттерны которые вредят проекту и их очень сложно выявить(нужен спец в самой технологии проекта и ML). И это при том, что модели не знают чего-то за гранью своих тренировок. Я молчу про безопасность... код утекает через промпты. Да и есть проблемы при обучение ИИ на том, что создал другой ИИ.

Что может реально ИИ - строить прототипы(главное чтобы быстро и работало, а на качество плевать - это боль будет если зайдет покупателям/самому разрабу), писать черновую версию которую уже разраб правит руками и копировать существующие решение с адаптацией.

Да и посмотрите в интернете чем обычно заканчиваются попытки заменить работников ИИ... спойлер - появляются объявления о наборе новых сотрудников(восстановления старых позиций).

-----------

А теперь непосредственно мой опыт работы. Мне из-за качества которое выдает ИИ(тот же клауд, джемини и т.д.) приходиться делать своего агента с кучей дополнительных решений. Если пользоваться тем, что есть онлайн - ну на код ревью мне надо будет запастись вазелином... будет очень весело. Если добивать нужного качества через промпт - то это микроменеджмент который просто убивает скорость.

В общем была у меня задача. Расписал ее очень подробно, добавил правила проекта, пару примеров хорошего кода, ограничил как мог в рамках побыть менеджером над ИИ. В итоге пришлось переписать 80-90% кода. Причина делало много лишних тело движений, некоторые правила просто проигнорировало + использовало устаревшие подходы.

Есть пет проект. Его я чисто вайбкодил - просто проверить концепцию и т.д. . Оно работает, но когда я глянул в код - это приводить в порядок примерно месяц... то, что я на вайбкодил по вечерам в течение недели нужно чинить месяц.
Entar: 19.01.2026 16:30 А еще я уверен что на основе чата гпт итд введут таргетированную рекламу, и она будет в разы эффективнее гугловской потому-что чатики действительно будут ЗНАТЬ чем вы интересуетесь или собираетесь приобрести.
Опять же это копейки на фоне затрат на инфраструктуру и поддержание ее работы.
tornadox
Member

Повідомлення

Entar: 19.01.2026 15:11це краще ніж мені б дали ще одного співробітника на роботі в поміч
Діло в тому що тих $20 в місяць все одно не окупляє затрати компаній. Там реальна вартість в $1-2k - і це просто за якісний автокомпліт і розширений пошук - доступ до інформації на якій натренували LLM.
Entar: 19.01.2026 15:11Ну і якщо повернутися до наших ПК/ігор і всього цього. Я вже можу уявити, наскільки круті фішки в іграх можна запровадити завдяки ШІ:
- діалоги з персонажами як з живими людьми.
- поведінка персонажів яка дійсно залежить від ваших виборів а не строго заскриптована
- набагато крутіше якість ШІ гравців
Одна з основних проблем величезної кількості ігр - це те що з комп'ютерним гравцем грати не дуже цікаво бо він "тупить". І це може змінитися в перспективі.
Щоб в умовній грі TESO 6 буде 1000 NPC з якими можна взаємодіяти їм потрібно прописати легенду, лор.
Не вийде створити персонажа який ідеально впишеться в гру 2-5 реченнями LLM і щоб він не почав говорити якоїсь фігні.
Це все людська робота, дуже багато скриптування, в грі є сюжетна лінія, історія.
Була якась скам гра де розробники підключили LLM до NPC і вони почали галюцинувати на теми які взагалі не відносяться до гри. Те що ти фантазуєш в теорії звучить дуже круто, але в реальності дуже важко забезпечити адекватний рівень якості на виході. Навіть якщо LLMку навчити на книжках по відьмаку, це буде круто, але ж книжка це не результат LLM. Скриптування = очікуваний стандарт якості, хоч і обмежені можливості. Використання в грі ЛЛМ це шлях до хаосу і низької якості кінцевого продукту.
На ютубі є цікаві відео де один ентузіаст вчив LLMку проходити карти в грі Trackmania - так вона шукала баги в грі. Так от уявіть собі умовний COD де більша частина "ШІ" ботів буде сидіти забагованих текстурах.
Entar: 19.01.2026 15:11По-третє - ви уявляєте собі прогрес в усіх сферах? Якщо завдяки ШІ стануть лікувати краще хвороби, виявляти рак на ранніх стадіях ефективніше, знайдуть способи його лікувати краще, ітд ітп - це того не варте? Ви будете готові заплатити будь які гроші для того щоб ваша близька людина чи ви вижили, в разі чого, а тут з'являється інструмент який здатний покращити ситуацію.
Подивіться фільми утопії та антиутопії, там дуже гарно описано як це все дуже швидко комерціалізується. Лікар який раніше призначав лікування на базі власного досвіду та дослідження, тепер буде сліпо покладатися на ШІ. І це важливий аргумент, тому що ШІ мають політичні упередження які мають вплив на результати, дослідження з 2023 - але для прикладу
Зображення
Tiufin
Member

Повідомлення

Барбарис: 19.01.2026 16:54 Tiufin, приблизний підрахунок із заяв опенаі, майків і т.д. І через ціни це все ще виросте, а всякі діпсіки чи проекти різних країн/ноунеймів і т. д.? А якщо врахувати, що вони деякі витрати маскують, то цифри може й занижені насправді.
Думаю, це якесь викривлення данних через гучні/маніпулятивні заголовки.
Все, що поки маємо, це оголошені проекти сумарно близько на 1трлн доларів протягом наступних 3-4 років (включно із 2025). Також є інформація, що айті-гіганти (фаанг) витратили на дата-центри близько 380млрд доларів у 2025 році.
То ж, навряд чи поки мова йде про 2,8трлн. Або це ефемерні довгострокові плани (типу чиїсь прогнози до 2035 року чи щось таке).
Demedik
Member

Повідомлення

Tiufin
Если надо понять как дела обстоят в ИТ - то вот хорошее видео. Чувак кучу курсов ввел когда я был маленьким джуном еще. Сейчас работает в Gitlab-e.
спойлер
daesz
Member

Повідомлення

dead_rat: 19.01.2026 12:30
Vpupkin: 19.01.2026 12:25 Ви й справді думаєте що з якихось причин люди перестануть юзати чат жпт замість мозку і їм набридне генерувати ельфок з велими синіми очима?
Коли їм виставлять рахунок відповідно до собівартості, то вони стануть це робити помірно своїм фінансовим можливостям ;)
Хто їм виставить рахунок? Комп уже ними придбаний, стейбл діфюжн (чи який там аналог по типу комфіюай вони юзають) також фрішний, е/е вони вже й так оплачують.
Барбарис
Member

Повідомлення

Tiufin, це плани максимум до 28. З ші ніхто надовго не планує. Ну і спробуй тоді сам перевірити в джеміні чи гпт.
Ну і тільки в 25 витратили 380, а вже почався 26 - контракти укладаються, замовлення на нове обладнання, енергію тощо. В 26 хайпу більше, ціни більше, отже навіть якщо 500 мільярдів витратять, то це вже твій трильйон. До поки не схлопнеться або в когось не вийде переродити ллм в щось вище, цвни та затрати будуть лише рости.
dead_rat
Member

Повідомлення

Demedik: 19.01.2026 18:16
Tiufin
Если надо понять как дела обстоят в ИТ - то вот хорошее видео. Чувак кучу курсов ввел когда я был маленьким джуном еще. Сейчас работает в Gitlab-e.
спойлер
Дякую, гляну.

Поки що мої враження точно співпали з твоїми. Тулза прикольна і під наглядом нормально імплементить стандартні таски, наприклад перевели фронтенд з чого там у нас було на реакт.

Але в складних тасках чи просто з великим контекстом їй зносить кришу. Єдине що класно виросло це рахунок за aws з 2 до 3.7 лямів на місяць.
Впринципі можна це компенсувати кікнувши ~25 девів з команд :gigi:
Востаннє редагувалось 19.01.2026 18:38 користувачем dead_rat, всього редагувалось 1 раз.
tablestikus
Member

Повідомлення

dead_rat: 19.01.2026 18:36 Єдине що класно виросло це рахунок за aws з 2 до 3.7 лямів на місяць
Для цього можна і не використовувати ШІ. Але тоді могло б і до 37 лямів вирости :D
Tiufin
Member

Повідомлення

Барбарис: 19.01.2026 18:28 Tiufin, це плани максимум до 28. З ші ніхто надовго не планує. Ну і спробуй тоді сам перевірити в джеміні чи гпт.
Ну і тільки в 25 витратили 380, а вже почався 26 - контракти укладаються, замовлення на нове обладнання, енергію тощо. В 26 хайпу більше, ціни більше, отже навіть якщо 500 мільярдів витратять, то це вже твій трильйон. До поки не схлопнеться або в когось не вийде переродити ллм в щось вище, цвни та затрати будуть лише рости.
Ну, рахуємо відомі новини щодо ШІ:
Проект старгейт - 500млрд з 25 до 29 року
Openai та oracle - 300 млрд (з 27 по 32 рік)
Openai та broadcom кілька десятків мільярдів доларів (друга половина 26-кінець 29 року)
Openai та nvidia на 100млрд (початок у 2 половині 26 року, кінцева дата невідома)
Ooenai та amd - приблизно 60млрд
В сумі виходить близько трильйона за приблизно 5 років.
Щоправда, це стосується лише опенаі. Але, по-перше, вони наче як найбільш жадібні до інвестицій. Друге - це якщо припустити, що гроші по цим проектам не перетинаються (що дуже сумнівно, а отже, скоріше за все реальних грошей значно менше).

Інша методика розрахунку - по витратам фаангів (хоча нетфлікс тут напевно зайвий) в дата-центри.
380 млрд у 25 році
Хай буде 500 млрд у 26 році
Навіть якщо такі ж темпи збережуться у 27-28 роках, то це буде біля 1,9 трлн. Теж немало. Але все ж не 2,8. І по-друге - є певні сумніви, що такі темпи будуть у 27-28 без реальних результатів у покращенні роботи ШІ. Буремне зростання не може тривати довго. А тим паче, якщо воно базується лише на очікуваннях. То ж, навряд інвестиції досягнуть тих 2 трлн навіть до 28 року (якщо "розумність" ШІ залишиться приблизно на поточному рівні).
Плюс, такий момент- ці витрати цих компаній усе одно покриваються їхніми прибутками та резервами.
Відповісти