Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
1985god
Member

Повідомлення

Timedemo: 01.01.2026 15:37 навіщо тобі те активне балансування. різниці особо немає. всеодно щоб мати правильно зарядженну батарею відбалансовану, то більше впливає як ти її використовуєш та заряджаєш.

активний балансир це не панацея .
просто задай собі питання, чому всі світові бренди, пілонтеч, дея, дайнес, пайтес і т.д. не мають активних балансирів. а все побудовано на пасивних балансирах.
Масове не означає хороше, то саме як панелі виключно по тайр 1 обирати , по обєму продажів. Масове значить максимально здешвлене. Дубові двері чи стіл кращі за дсп, але дсп массове. Якось так.
Hotspur
Member

Повідомлення

phpkiev: 01.01.2026 17:42А вот инвертор Anenji 6.2кВт разочаровывает своим качеством.
тому що це навоз по якості продукту
phpkiev
Member

Повідомлення

Hotspur: 01.01.2026 19:07 тому що це навоз по якості продукту
4-ка вполне успешно работала на дом, а теперь квартиру обеспечивает светом. Собственно, 6-ка тоже сейчас справляется со своей работой, пока этот баг проявляется только мерцанием ламп, но сервис для него я уже подыскиваю :)
Timedemo
Member

Повідомлення

Cirax: 01.01.2026 17:06
Timedemo: 01.01.2026 10:59 небольшое уточнение. лучше соеденять когда у батарей заряд 30-80 процентов и неважно какая 30 какая 80. главное потом спокойно обе зарядить до 100 процентов и пускать в путь.
И какой ток будет между батареями в момент обьединения?
посмотри напряжение на 30 процентов лифера, и на 80 процентов. пиково может на пол секунды ампер 30-40. и быстро выровняются. я так часто подключаю, никаких проблем. а вот как раз когда 100 процентов обе батареи, и если одна батарея успокоится быстрее, дельта напряжений может достигнуть 3х вольт. вот там может быть крутоватый ток, хоть и не долго. главное не подеключать со средним зарядам к 100 процентов заряженной или 100 процентов разряженной. идеально как я написал 30-80

Відправлено через 3 хвилини 2 секунди:
1985god: 01.01.2026 17:43
Timedemo: 01.01.2026 15:37 навіщо тобі те активне балансування. різниці особо немає. всеодно щоб мати правильно зарядженну батарею відбалансовану, то більше впливає як ти її використовуєш та заряджаєш.

активний балансир це не панацея .
просто задай собі питання, чому всі світові бренди, пілонтеч, дея, дайнес, пайтес і т.д. не мають активних балансирів. а все побудовано на пасивних балансирах.
Масове не означає хороше, то саме як панелі виключно по тайр 1 обирати , по обєму продажів. Масове значить максимально здешвлене. Дубові двері чи стіл кращі за дсп, але дсп массове. Якось так.
для мене це показник, бо там інженери, розробники і т.д. і багато умів думали про них. активний балансир в жк бмс теж масова штука якщо що, і далеко не найкращої якості.

Відправлено через 1 хвилину 39 секунд:
phpkiev: 01.01.2026 19:28
Hotspur: 01.01.2026 19:07 тому що це навоз по якості продукту
4-ка вполне успешно работала на дом, а теперь квартиру обеспечивает светом. Собственно, 6-ка тоже сейчас справляется со своей работой, пока этот баг проявляется только мерцанием ламп, но сервис для него я уже подыскиваю :)
поставь его просто в режим UTI. в СУБ это режим подмеса там бывают нюансы.

Відправлено через 1 хвилину 38 секунд:
Hotspur: 01.01.2026 19:07
phpkiev: 01.01.2026 17:42А вот инвертор Anenji 6.2кВт разочаровывает своим качеством.
тому що це навоз по якості продукту
та не прям навоз. в принципі робочі лошадки доволі. у мене он анерн 6.2 квт. скоро вже 2 роки нон стоп і в хвіст і в гриву. думав здохне за рік та поставлю дею. ага ща. що тільки йому не робив по навантаженнях, працює ідеально.
phpkiev
Member

Повідомлення

Timedemo: 01.01.2026 19:55 поставь его просто в режим UTI. в СУБ это режим подмеса там бывают нюансы.
UTI вообще не вариант, у меня рабочие режимы SUB и SOL, смотря как Солнце светит.

Отправлено спустя 2 минуты 25 секунд:
Timedemo: 01.01.2026 19:55 думав здохне за рік та поставлю дею. ага ща. що тільки йому не робив по навантаженнях, працює ідеально.
Примерно те-же мысли были. Посмотрим, на ролике в ютюбе автору удалось добиться стабильной работы относительно малой кровью, то может не всё так плохо с китайским инверторостроением :)
Timedemo
Member

Повідомлення

phpkiev: 01.01.2026 20:01 UTI вообще не вариант, у меня рабочие режимы SUB и SOL, смотря как Солнце светит.
сорян. я чет думал что дело про квартиру.
тогда есть еще вариант, поставь солар асистант, и просто ним уже делай переходи с СБУ на УТИ. да и все. и гудеть вечерами не будет, и не будет плавать частота. правда придеться потратить 100 баксов и немного времени. но оно того стоит.
shatun
Member

Повідомлення

Juv4uk: 28.12.2025 13:46 ...Фото налаштувань БМС Bms JK-B2A8S20P:
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
В тебе 8 комірок по 230А/годин.
При цьому стоїть Continued Discharge Curr. (A) 115 - нащо? Десь бачив таке налаштування чи сам порахував?
В тебе АКБ 230А/годин - ти типу не хочеш забрати з неї хоча б 180А/годин?
І далі в тебе підігрів починається з мінус 10 градусів. Хоча б -5 постав і виправ ще два пункти стосовно цього.
Discharge UTPR (C) -30 та Discharge UTP (C) -35 -- треба ближче до нуля, бо мінус 30 це заводське налаштування і воно скоріше "від балди" ніж перевірене виробником.
Timedemo
Member

Повідомлення

shatun: 01.01.2026 21:08 І далі в тебе підігрів починається з мінус 10 градусів. Хоча б -5 постав і виправ ще два пункти стосовно цього.
Discharge UTPR (C) -30 та Discharge UTP (C) -35 -- треба ближче до нуля, бо мінус 30 це заводське налаштування і воно скоріше "від балди" ніж перевірене виробником.
ліфер добре почувається при розряді до -20.
-5 то вже занадто.
shatun
Member

Повідомлення

Timedemo: 01.01.2026 19:55
1985god: 01.01.2026 17:43 Масове не означає хороше, то саме як панелі виключно по тайр 1 обирати , по обєму продажів. Масове значить максимально здешвлене. Дубові двері чи стіл кращі за дсп, але дсп массове. Якось так.
для мене це показник, бо там інженери, розробники і т.д. і багато умів думали про них. активний балансир в жк бмс теж масова штука якщо що, і далеко не найкращої якості.
Ну, на JK світ клином не зійшовся - просто для нас, у теперешніх реаліях, це типу "ціна-якість". Є збирають на обох типах балансирів, якщо треба щось більш надійне.
спойлер
Зображення
Я спочатку шукав пасивні, але в нас вони випливають більше як самосбір - прям заводського виконання у 2024 не було у доступі взагалі.

Насправді більшою проблемою для самосбору я важаю кидалово з боку продавців самих комірок.
Купують у Європі зі знижками вже перебрані по якості партії комірок буржуйськими майстрами збірок.
Потім тащать сюди і пускають до них наших майстрів, щоб вибрати найкращі з вже перебраних. Потім вже перетасовані коробки втюхують пересічним нужденним.
Вже неодноразово траплялись коробки, де три комірки з однієї партії, а четверта з іншої. І це не найгірше бо там розкид був у добу.
Найгірше, що майстрам дають змогу тицяти приладами, а тобі у службі доставки лише подивитись на відповідність.
Вже маємо на службі дві збірки 4S lf280k де одна з чотирьох комірок не набирає більше за 3,48 вольта.
І що цікаво, в обох випадках - це саме одна з трьох комірок однієї партії виробництва. Ті що з іншої партії - поки без наочних проблем.
Зараз не чіпаємо, бо в принципі працюють, але точно можно бачити, що саме через ці комірки АКБ дохнуть швидше за безпроблемні збірки.

Тут же питання - як ті не набираючі більше 3,48 вольта lf280k калібрувати?
Наче "ремонт" роблять виключно повністю розрядженим коміркам?
Дають приблизно 3,5 вольти і 0,01 амперажу від номіналу комірки. Це 1А для 100А/годин і 2,8 ампери для 280А/годин.
І "ремонтується" воно десь 4 доби і більше. Але це не наш випадок.
В нас ті дві проблемні заряджаються до 3,5 і не йдуть далі навіть коли три інші в збірці вже по налаштуваннях досягають 3,58 і відповідно цикл зарядки завершується.
Далі від'єднуеш зарядне і в продовж хвилини проблемна комірка падає до 3,48 і інші одразу починають падати під неї.

Оце думаємо, як краще спробувати калібрувати без bms - всю збірку 4S у паралель, чи одну окрему комірку намагатись "підняти"?
Дивимось "самоделкіних" - ліплять саме у паралель 4S і "штирять" її для початку при приблизно 3,47 вольти 40 амперів.
Потім доводять до 3,5-3,6 вольти окремим заходом. Займає це десь 6-8 годин.
Зрозуміло, що безперервно стільки часу електрики майже не буває і робити це за рахунок скажімо генератора, також не виникає бажання.
Тому є ідея спробувати "підняти" комірку окремо. Але тут наче немає чітких вводних. Те що потрібне норм зарядне і додатково тестер для контролю - не проблема.
Проблема впевнитись, що в цьому є сенс і при яких вводнмх заряджати? Ну, вольтаж, скажімо, можна обрати приблизно 3,56 вольти просто щоб перестрибнути ці недосяжні для комірки 3,5 вольти. А от що з амперажом? 20-40 ампер?
Розумний ШІ пише, що можна половину від номіналу. На хвилиночку 280:2=140А. Це точно бред - буде або "бах", або вздуття.
Комусь щось подібне доводилось робити чи хоча б бачити?
Timedemo: 01.01.2026 21:46 ліфер добре почувається при розряді до -20.
-5 то вже занадто.
Не було питання, як його будуть розряджати. Питання - як його заряджати при морозі?
Скажімо він в окремій господарчій коморі де немає опалення. Розрядився. У коморі -8 градусів, а бмс ще не вімкнув підігрів бо у налаштуваннях -10.
Тобто господар АКБ прям цілеспрямовано буде випробовувати "міцність" заявлену виробником?.. :-/
Hotspur
Member

Повідомлення

shatun: 01.01.2026 21:08При цьому стоїть Continued Discharge Curr. (A) 115 - нащо? Десь бачив таке налаштування чи сам порахував?
ти не те пишеш. це про максимальний ампераж а не про ємність

Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:
shatun: 01.01.2026 22:42Насправді більшою проблемою для самосбору я важаю кидалово з боку продавців самих комірок.
Купують у Європі зі знижками вже перебрані по якості партії комірок буржуйськими майстрами збірок.
Потім тащать сюди і пускають до них наших майстрів, щоб вибрати найкращі з вже перебраних. Потім вже перетасовані коробки втюхують пересічним нужденним.
Вже неодноразово траплялись коробки, де три комірки з однієї партії, а четверта з іншої. І це не найгірше бо там розкид був у добу.
Найгірше, що майстрам дають змогу тицяти приладами, а тобі у службі доставки лише подивитись на відповідність.
Вже маємо на службі дві збірки 4S lf280k де одна з чотирьох комірок не набирає більше за 3,48 вольта.
І що цікаво, в обох випадках - це саме одна з трьох комірок однієї партії виробництва. Ті що з іншої партії - поки без наочних проблем.
Зараз не чіпаємо, бо в принципі працюють, але точно можно бачити, що саме через ці комірки АКБ дохнуть швидше за безпроблемні збірки.
тому я купляю в Китаї :rotate:
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

phpkiev: 01.01.2026 17:42неприятные звуки, похожие на "свист дросселя"
Это до сих пор лотерея даже в премиум сегменте компьютерных БП, что Вы хотите от (относительно) дешёвых инверторов? :dontknow: Это риторический вопрос.
Дроссель, да, вероятность 99 %. Свист не означает что с ним проблемы, просто (увы) психологический дискомфорт. У меня так же на заряде - дроссель свистит как Спринтер на морозе (я не знаю что именно в последнем свистит, шум 1 в 1). Вентиляторы гудят тише, хотя их тоже слышно порядком. В общем нет смысла менять шарикоподшипниковые вентиляторы (они почти вечные) на что-то тише, если дроссель слышнее :gigi: Работает и на том спасибо :up:
shatun: 01.01.2026 22:42де одна з чотирьох комірок не набирає більше за 3,48 вольта
Так не бывает. Как определили? На трёх рост идёт (дальше), а на 4-й - нет? "Стоп" именно на 3,48 В? :-/ Отдельно нужно заряжать / разряжать. Разные кривые заряда (на 4-х штуках). Если партия разная, то удивляться нечему.
Китайцы ещё у себя сортируют как хотят (чаще там просто рандом).
Покупая на OLX ноль проблем заказать "отбор" за доп. деньги. Я больше скажу, именно тут есть больший шанс на такое, чем на том же nkon (там с подобным никто возиться не будет). Заказывайте 4 шт все одной даты / с серийниками в пределах одной сотни. Это не сложно отобрать. Доплачиваете оговоренную сумму, было бы желание страдать подобными конспирологиями.
Я ещё понимаю проблемы с 16S1P, но при 4S это прямо сурово :spy:

Отправлено спустя 10 минут 8 секунд:
shatun: 01.01.2026 22:42заряджаються до 3,5 і не йдуть далі навіть коли три інші в збірці вже по налаштуваннях досягають 3,58 і відповідно цикл зарядки завершується
Ну это вообще не показатель. 0,08 В после 3,5 это смех количество ёмкости. Активный балансир это всё выровняет без проблем.
Но если каждый раз после разряда проблема повторяется, то дело может не в элементе, а в шине / наваренной шпильке / ещё где-то.
Вот довольно толковое видео по стартовой балансировке батареи:

Вместо стартовой (первой) можно подставить "рандомные элементы с непонятным уровнем заряда".
shatun
Member

Повідомлення

Hotspur: 01.01.2026 23:10
shatun: 01.01.2026 21:08При цьому стоїть Continued Discharge Curr. (A) 115 - нащо? Десь бачив таке налаштування чи сам порахував?
ти не те пишеш. це про максимальний ампераж а не про ємність
Мб я, з моїм слухом, щось не так почув з пояснень блохерів про цей показник - не буду сперечатись.
acm_fan: 02.01.2026 00:21
shatun: 01.01.2026 22:42де одна з чотирьох комірок не набирає більше за 3,48 вольта
Так не бывает. Как определили? На трёх рост идёт (дальше), а на 4-й - нет? "Стоп" именно на 3,48 В? :-/ Отдельно нужно заряжать / разряжать. Разные кривые заряда (на 4-х штуках). Если партия разная, то удивляться нечему.
По жк дисплею + контрольний постріл - через додаток jk bms. Цього більш ніж достатньо. І в двох випадках проблеми в однією з трьох однопартійних комірок.
acm_fan: 02.01.2026 00:21 Китайцы ещё у себя сортируют как хотят (чаще там просто рандом).
Руками на заводі? :-/
Це EVE - там робот складає по опору і вольтажу найбільш схожі комірки. Хіба що китайські продавани роблять те саме, що й наші.
Тоді до нас взагалі сміття приїздить. І навіть замовивши "відбір" ми отрмаєио перебране тричі...
acm_fan: 02.01.2026 00:21 Покупая на OLX ноль проблем заказать "отбор" за доп. деньги.
А я не про це писав? Саме так - пускають майстрів для відбору комірок. :gigi: Ну, нехай навіть самі з тестером лазять.
Ви ж не ствердживатиме, що залишки після відбору вони дарують чи викидають? Вони тасують порожнє місце з інших вже перебраних коробок.
acm_fan: 02.01.2026 00:21 Я ещё понимаю проблемы с 16S1P, но при 4S это прямо сурово :spy:
Якщо на паркані щось написано, то це не означає, що воно під ним лежить - я це розумію.
Але коли в об'яві з безпроблемним профілем пишуть, що це "граде А", "ідеальна геометрія", "опір 0,19" і т.п., то все що я можу реально перевірити на пошті - це кількість і геометрію. Що постійно і робиться.
Звісно, що "сурово", коли вже по службі на ту збірку вже розраховуєш, а замість цього в ступорі спостерігаєш, що воно не належно працюватиме ще з пелюшок.
І 4S єдина більш-менш, що можна тягти за собою. Навіть так з самим інвертором воно 32 кг важить.
acm_fan: 02.01.2026 00:21 Ну это вообще не показатель. 0,08 В после 3,5 это смех количество ёмкости. Активный балансир это всё выровняет без проблем.
Я всюди пишу додаток "jk bms" не просто так. Тобто активний балансир у всіх наших збірках є. Саме він не дає цим коміркам перешагнути поріг у 3,5 вольти, тому що інші три вже заряджені на повну по налаштуваннях. Балансир "рапортує", що зарядку завершено, є 100% ємності - і усьо... :dontknow:
acm_fan: 02.01.2026 00:21 Но если каждый раз после разряда проблема повторяется, то дело может не в элементе, а в шине / наваренной шпильке / ещё где-то.
Вот довольно толковое видео по стартовой балансировке батареи:
Вместо стартовой (первой) можно подставить "рандомные элементы с непонятным уровнем заряда".
Не зрозумів суті. Типу проблемну комірку пхати саме першим номером у збірку? Це вже робилося з бмс-кою.
Нам треба змусити окрему комірку перетнути межу у 3,54 - 3,56 без bms, який цього НЕ може.
Використовували три різні фірми і два токи балансування - 1А та 2А.
Тому зверху було питання, як це зробити не вклавши комірку "у труну"? Який ампераж доцільний для такого, якщо не дивитись на відповіді ШІ? 5-10-20-30 - скільки можна безпечно дати на одну комірку LF280K?
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

shatun: 02.01.2026 01:12Руками на заводі? :-/
Це EVE - там робот складає по опору і вольтажу найбільш схожі комірки. Хіба що китайські продавани роблять те саме, що й наші.
Тоді до нас взагалі сміття приїздить. І навіть замовивши "відбір" ми отрмаєио перебране тричі...
У Вас какие-то утопические представления о заводах.
Вот рядовой китайский продавец и не менее рядовой склад товара:

Они получают на свой заводо-гараж паллетамми элементы. Их там сотни (на одной паллете).
На каждый нужно наварить шпильку. Это делается вручную работниками. Не роботами.
После того как 1 шт отправили на сварку, а после неё сложили в коробку (где их обычно 4 шт) о каком-то совпадении партий номеров в одну сотню ... это надо сильно стараться.
Где-то ещё и каждую якобы тестируют на ёмкость :think: , но я почти наверняка уверен, что чаще всего это делают с несколькими из партии, а остальные едут as is. Никто из таких заводов-гаражей паспорт ёмкости на каждую штуку по серийнику не даст, дадут что-то на партию, на 50-100 шт может.
С Евой 105 отдельная история (где ввинчивающийся болт в середину).
shatun: 02.01.2026 01:12Що постійно і робиться.
Если у Вас постоянные закупки, то очень странно делать их на OLX. Банально с точки зрения финансовой составляющей. Не говоря уже о качестве и поддержке, которая будет при постоянной работе хотя бы с каким-то из европейских складов буквально любого магазина/гаража с Алибабы.
shatun: 02.01.2026 01:12Типу проблемну комірку пхати саме першим номером у збірку?
Слово первый там не про порядковый № элемента в сборке, а порядковый номер заряда всей сборки в её истории. Камон, там же рядом ещё "стартовая"?
shatun: 02.01.2026 01:12Тому зверху було питання, як це зробити не вклавши комірку "у труну"? Який ампераж доцільний для такого, якщо не дивитись на відповіді ШІ?
Я видео для того и принёс сюда - там всё рассказано и даже показано на реальном примере. Сперва попробуйте посмотреть, а потом пишите вопросы ;-)
Теория про пнуть 40 А или больше услышана, но я вообще не понимаю что это даст и как оно должно сработать. Стадии и переход CC/CV вы никак не обманете, а регулируя ток можно влиять лишь на скорость заряда и при супер высоких значениях наоборот итоговая ёмкость будет меньше (химия не будет успевать отработать как следует).
shatun
Member

Повідомлення

acm_fan: 02.01.2026 03:32 У Вас какие-то утопические представления о заводах.
Вот рядовой китайский продавец и не менее рядовой склад товара:
Це саме продаван - не завод.
acm_fan: 02.01.2026 03:32 Они получают на свой заводо-гараж паллетамми элементы. Их там сотни (на одной паллете).
На каждый нужно наварить шпильку. Это делается вручную работниками. Не роботами.
Я наче ніде не писав про сварку роботом. Я писав про пакування палетів/коробок. І те, що є у вільному доступі - eve самі варять контактні групи.
На відео реально якийсь гараж.
acm_fan: 02.01.2026 03:32 Где-то ещё и каждую якобы тестируют на ёмкость :think: , но я почти наверняка уверен, что чаще всего это делают с несколькими из партии, а остальные едут as is. Никто из таких заводов-гаражей паспорт ёмкости на каждую штуку по серийнику не даст, дадут что-то на партию, на 50-100 шт может.
Про тестують кожну я також не писав. Але байдуже.
acm_fan: 02.01.2026 03:32 Если у Вас постоянные закупки, то очень странно делать их на OLX. Банально с точки зрения финансовой составляющей. Не говоря уже о качестве и поддержке, которая будет при постоянной работе хотя бы с каким-то из европейских складов буквально любого магазина/гаража с Алибабы.
Немає в нас а ні постійних, а ні масових закупівель. Зазвичай дохне якась збірка через механічне пошкодження (необережне поводження або частіше - прильот) і ми намагаємося одразу її замінити. Оскільки це служба і пов'язані з цим задачі зупиняються, то треба швидко. Швидко - виключно ОЛХ.
Є майстри по АКБ у ЗП, але вони не торгують комірками. Виключно готові збірки.
Гроші наші особисті - ніхто цього не компенсує. Тому ці хлопці, беручи 5 тис. за саму роботу по збірці 4S - для нас не варіант.
Це не прям критична сума, але коли подібних потреб "за свої" по три-чотири на місяць, і не обов'язково це АКБ, то це реально залюблює... :-/
acm_fan: 02.01.2026 03:32
shatun: 02.01.2026 01:12Тому зверху було питання, як це зробити не вклавши комірку "у труну"? Який ампераж доцільний для такого, якщо не дивитись на відповіді ШІ?
Я видео для того и принёс сюда - там всё рассказано и даже показано на реальном примере. Сперва попробуйте посмотреть, а потом пишите вопросы ;-)
Теория про пнуть 40 А или больше услышана, но я вообще не понимаю что это даст и как оно должно сработать. Стадии и переход CC/CV вы никак не обманете, а регулируя ток можно влиять лишь на скорость заряда и при супер высоких значениях наоборот итоговая ёмкость будет меньше (химия не будет успевать отработать как следует).
Дивився я одразу і навіть субтитри вмикав, щоб потім на слух не жалітися. Він там про перезаряд і постійно ниє боючись за інвертор.
В нього немає задачі змусити комірку трохи більше, щоб ближче до інших, що спроможні на таке. Він навпаки їх "гасить".
Але сенс його ніби "калібрування" я зрозумів. Насправді при 2А це більше схоже саме на "ремонт" розряджених в хлам комірок.
І весь запіхон тут у тому, що він використовує якийсь пасивний балансир і робить це з усією збіркою. На 2А це скільки часу? Багацько.
Тому було питання про окрему комірку. Це менше часу, але через відсутність достовірних вводних, з пробами, може вийти ще довше. Або й комірці настане гаплик.
Боюся доведеться таки у паралель всю збірку калібрувати без бмс. Не хотілося генератор 8 годин ганяти, але в очевидь доведеться.
спойлер
Дякую за відповіді. Якщо хтось подібну проблему вирішував сам і таки вирішив - все рівно непогано було б почитати - як саме і скільки часу пішло.
Timedemo
Member

Повідомлення

shatun: 01.01.2026 22:42 Тут же питання - як ті не набираючі більше 3,48 вольта lf280k калібрувати?
не повіриш, не факт що на 3.48 буде коректне калібрування, я ще в тому році тут робив маленьку доповіть, як я був не правий по поводу балансування від 3.4в.
тут умова яка, якщо буде калібрування на 3.48, то до цього вольтажу треба прийти малими струмами. буває дуже часто, коли наприклад заряджаєшься 50-100ампер. і якась комірка досягає першою до 3.48. Пасивний балансир притримує, а активний балансир починає перекидувать в іншу.
І ось тут може бути сюрприз, не факт що комірка яка досягла при великому струмі 3.48в вже першла пришла пошти до фінішу заряду, вона спокійно може бути як раз самою слабшою по розряду. І що відбувається, комірка яка начебто пришла до фінішу, по факту ємності може бути на 5му -10му місці по заряду, і тут з неї поченають забирать і перекидать на саму слабшу типу. а от вже реально коли вже доходе до фінішу заряду, все може змінитись в лічені хвилини.
І я колись саме на балансуванні нижче 3.55, і на великих струмах і розбалансував батарею саме по цій причині.

якщо підсумувати, великі струми, балансуємо від 3.55 не менше. якщо стуми на фініші зарду реально досягнути 0.1С, тоді можна пробувати 3.45.

Відправлено через 7 хвилин 57 секунд:
Ось приклад мій. як минулий зимовий період батарея була налаштована на балансування при 3.42в. І коли в лютому пішли сонячні дні, батарею почало заряджати до повного і швидко. і я ловив захист по 5й та 6й комірці, а як раз вони показували себе як середні комірки які були середні по заряду, а першою коміркою якою приходила до 3.42 була 7ма комірка, і з неї весь час перекидувало на інші. а по факту получилось, що в перезаряд бігли 5та та 6та, а 7ма оказалось була сама недозарядженна, бо на 3.42 з неї знімало весь час.
І як тільки я поставив балансування на 3.55, все стало на свої місця буквально за 2 години, і бльше перезарядів з того часу ні по одній комірці не було.
https://gyazo.com/f7f4d5daa2eb8dc423130fee479cdca0

Відправлено через 3 хвилини 2 секунди:
shatun: 01.01.2026 22:42 Не було питання, як його будуть розряджати. Питання - як його заряджати при морозі?
Скажімо він в окремій господарчій коморі де немає опалення. Розрядився. У коморі -8 градусів, а бмс ще не вімкнув підігрів бо у налаштуваннях -10.
Тобто господар АКБ прям цілеспрямовано буде випробовувати "міцність" заявлену виробником?.. :-/
так якщо треба захищати по заряду, то й треба ставити захист по заряду 0 градусів. а по розряду хай собі вміє розряджатись в -20. в житті все буває, і може треба буде розряджати при -10 -20. а почне розряджатись, якщо добре навантажити утеплену, то вона бистро до нуля відігріється.

Відправлено через 3 хвилини 35 секунд:
shatun: 01.01.2026 22:42 всю збірку 4S у паралель, чи одну окрему комірку намагатись "підняти"?
Дивимось "самоделкіних" - ліплять саме у паралель 4S і "штирять" її для початку при приблизно 3,47 вольти 40 амперів.
Потім доводять до 3,5-3,6 вольти окремим заходом. Займає це десь 6-8 годин.
Зрозуміло, що безперервно стільки часу електрики майже не буває і робити це за рахунок скажімо генератора, також не виникає бажання.
Тому є ідея спробувати "підняти" комірку окремо. Але тут наче немає чітких вводних. Те що потрібне норм зарядне і додатково тестер для контролю - не проблема.
Проблема впевнитись, що в цьому є сенс і при яких вводнмх заряджати? Ну, вольтаж, скажімо, можна обрати приблизно 3,56 вольти просто щоб перестрибнути ці недосяжні для комірки 3,5 вольти. А от що з амперажом? 20-40 ампер?
Розумний ШІ пише, що можна половину від номіналу. На хвилиночку 280:2=140А. Це точно бред - буде або "бах", або вздуття.
Комусь щось подібне доводилось робити чи хоча б бачити?
якщо комірки 100 відсотків з однієї партіі, не парся, збирай став бмс і заряджай. якщо є сумніви, заряди кожну до 3.55в і збирай. до 3.4 вольта можеш заряджати любим струмом навіть 140ампер тільки слудкуй за температурою, щоб не вище 45 градусів комірки заряджались. але зазвичай з заводу вони 50 відсотків заряду, постав струм 20 ампер та заряджай собі. Відключення світла пофігу, не принципово щоб це був безперервний заряд. головне всі комірки вигнать вище 3,5в.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

shatun: 02.01.2026 09:07Це саме продаван - не завод.
Ну да, а Вы знаете того, кто прямо на заводах закупается? Это точно не дельцы с OLX :gigi:
shatun: 02.01.2026 09:07eve самі варять контактні групи
Да? Где? На 280? Там минимум три вида шпилек есть, притом любители высокотоковых (и соотв. шин с двумя болтами) брезгливо смотрят на всё остальное.
Хотя именно с теми и были наибольшие проблемы. В том числе и на nkon (я не особо в лоре). Если бы всё шло с завода - проблем не было.
спойлер
Были трещины в месте приварки.
shatun: 02.01.2026 09:07Про тестують кожну я також не писав.

Вы не писали, а я написал, тут форум, а не ЛС, инфа для тех, кто читает (для всех).
shatun: 02.01.2026 09:07Швидко - виключно ОЛХ
Ну почему. Есть продавцы даже на Алике со складами в Украине. Притом в разных локациях (областях). По отзывам можно понять где (Одесская обл., Киевская и т. д.). Но хотеть что-то от таких (отбора по номерам) я бы не стал.
shatun: 02.01.2026 09:075 тис. за саму роботу по збірці 4S
:-/
shatun: 02.01.2026 09:07І весь запіхон тут у тому, що він використовує якийсь пасивний балансир і робить це з усією збіркою. На 2А це скільки часу? Багацько.
Гадать не надо, на видео рукописный листик с затраченным временем на каждый этап :rolleyes:
Пассивный балансир - ну какой есть в некоей фирменной батарее, таким и довольствуется пан.
Активный JK (встроенный) будет на max 2А - сильно быстрее не получится (в масштабах 16S), учитывая алгоритм его работы (из 1 шт в 1 шт).
shatun: 02.01.2026 09:07Тому було питання про окрему комірку.
Вы кажется не совсем понимаете общую идею балансирования. Не важно проблема в одной или нескольких. Балансировка батареи обязана их (проблемы) устранять.
У меня на первоначальный заряд (до 3,5 В) сборки 16S ушло около 12 часов. Активный балансир JK 1 А.
Делал его также несколькими этапами, как на том видео +-. Так удалось выяснить, что лавинообразный рост напряжения у моих 150 А*ч элементов начинается после 3,42 В (этот уровень я и выбрал на роль триггера балансира в итоге). До 3,42 В накопление энергии достаточно планомерное (рост напряжения плавный) - соотв. балансир если и включить (раньше), то толк будет гомеопатический. Разница между элементами max три дня по дате изготовления.
shatun: 02.01.2026 09:07Він там про перезаряд і постійно ниє боючись за інвертор.
Вот кто что хотел то и услышал :( При неконтролируемом заряде большим током разбалансированной батареи (то что Вы хотите изобразить) один из элементов неизбежно дойдёт до "перезаряда" (напряжения выше 3,65 В) и при нормально настроенной BMS сработает отключение. Инвертор тут дело десятое. Чтобы этого не случилось нужно заряжать малыми шагами. Видео было именно про это, а не про нытьё (с) об инверторе :facepalm:
Я пытался объяснить как мог :dontknow:
GreenMile
Member

Повідомлення

shatun: 01.01.2026 22:42 Вже маємо на службі дві збірки 4S lf280k де одна з чотирьох комірок не набирає більше за 3,48 вольта.
Це більше схоже на проблеми зі збіркою, чи, можливо, хріново наварені клеми. Вона не може не набирати більше ніж 3,48В, енергія кудись має діватись, щоб напруга не росла на ній.
Для початку, переміряйте міліомметром всі з'єднання, якщо нема, можна спробувати перекинути балансувальний провід із плюса "проблемної" комірки на мінус суміжної, і подивитись чи перекинеться в статистиці БМС проблема на іншу комірку. Тільки обережно не спаліть при цьому нічого. А далі вже треба окремо комірку діставати і заряджати та дивитись, що на ній відбувається, як іде ріст напруги і падіння струму.

Відправлено через 9 хвилин 40 секунд:
shatun: 02.01.2026 09:07 І те, що є у вільному доступі - eve самі варять контактні групи.
EVE нічого не варять, наваркою замаються треті особи і перекупи, які їх потім реалізовують в роздріб нужденним. І не завжди там наварка гарної якості, нерідко бувають отакі фейли:
спойлер
eve280.jpg
До речі, таке частіше спливає саме про двошпилькові.
Hotspur
Member

Повідомлення

shatun: 02.01.2026 01:12Якщо на паркані щось написано, то це не означає, що воно під ним лежить - я це розумію.
Але коли в об'яві з безпроблемним профілем пишуть, що це "граде А", "ідеальна геометрія", "опір 0,19" і т.п., то все що я можу реально перевірити на пошті - це кількість і геометрію. Що постійно і робиться.
Звісно, що "сурово", коли вже по службі на ту збірку вже розраховуєш, а замість цього в ступорі спостерігаєш, що воно не належно працюватиме ще з пелюшок.
І 4S єдина більш-менш, що можна тягти за собою. Навіть так з самим інвертором воно 32 кг важить.
купи собі пристрій 1035+ Яорея і не мучайся

Відправлено через 23 секунди:
GreenMile: 02.01.2026 14:29EVE нічого не варять, наваркою замаються треті особи і перекупи, які їх потім реалізовують в роздріб нужденним.
за 1 долар на ячейку :weep: :weep: :weep:

Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:
shatun: 02.01.2026 09:07Я наче ніде не писав про сварку роботом. Я писав про пакування палетів/коробок. І те, що є у вільному доступі - eve самі варять контактні групи.
1 EVE нічого ніколи не варить

2 варять або гараж або великий магазин сам
3 великі китайські продавці за це беруть 1 долар :weep: за кожну ячейку :weep:

Відправлено через 1 хвилину 33 секунди:
shatun: 02.01.2026 09:07Немає в нас а ні постійних, а ні масових закупівель. Зазвичай дохне якась збірка через механічне пошкодження (необережне поводження або частіше - прильот) і ми намагаємося одразу її замінити. Оскільки це служба і пов'язані з цим задачі зупиняються, то треба швидко. Швидко - виключно ОЛХ.
краще возити і мати якийсь мінімальний запас ячеек і БМС. інше можна купити на ОЛХ
shatun
Member

Повідомлення

Timedemo: 02.01.2026 10:31 якщо комірки 100 відсотків з однієї партіі, не парся, збирай став бмс і заряджай. якщо є сумніви, заряди кожну до 3.55в і збирай. до 3.4 вольта можеш заряджати любим струмом навіть 140ампер тільки слудкуй за температурою, щоб не вище 45 градусів комірки заряджались. але зазвичай з заводу вони 50 відсотків заряду, постав струм 20 ампер та заряджай собі...
Заряджали одну з двох проблемних збірок вже тричі. Раз з проблемною коміркою на третьому місці і два рази преставивши її другою. Замальовка не змінилась.
Тобто це не проводи і не балансир - саме комірка.
Timedemo: 02.01.2026 10:31 Відключення світла пофігу, не принципово щоб це був безперервний заряд. головне всі комірки вигнать вище 3,5в.
Дякую. Я б влаштував якийсь квест с генератором, бо це єдине, на що поки можна розраховувати на 6-8 годин безперервно.
GreenMile: 02.01.2026 14:29 Це більше схоже на проблеми зі збіркою, чи, можливо, хріново наварені клеми. Вона не може не набирати більше ніж 3,48В, енергія кудись має діватись, щоб напруга не росла на ній.
Ви другий, хто пише про це... Ну, не видкидаю подібне, але довести це, окрім як смикати за клему не вийде. А такого точно ніхто спеціально не робитиме.
Фото відламаної бачу, але є варіант, що тягли клему немов сталевий болт на 12. Більшості байдуже - головне "намертво"
І так, на комірках одразу міряли і опір і напругу. Потім збирали і знову міряли - нічого видатного не знайшлося.
GreenMile: 02.01.2026 14:29 EVE нічого не варять, наваркою замаються треті особи і перекупи...
Все, брейк. Буду важати, що еве наймають не субпідрядників, яким довіряють за контрактом, а шараж-мантаж.
Виходе - нам же гірше...
acm_fan: 02.01.2026 14:05 Я пытался объяснить как мог :dontknow:
Та знаю я, що учень з мене вже ніякий. Роки і контузія свою справу роблять. :-/
Від нас тут вимагають якихось швидких дій з резалтом мінімум у 4 бали і так щоб за день і ніхто не питав про гроші. Тому вже звичка шукати якесь готове пояснення саме твого питання, а не загальні міркування - де серед 10 тис слів є потрібні тобі, але ти їх пролюбив або не так розтлумачив.
Я без проблем знімаю маніпулятором бойовий модуль Бредлі, та для мене загадка, як хлопці модернізують дронів чи леплять РЕБ з кастрюлі.
Для них така сама загадка, як зняти модуль - не більше, не менше. :gigi:
Hotspur
Member

Повідомлення

GreenMile: 02.01.2026 14:29До речі, таке частіше спливає саме про двошпилькові.
так. саме тому я їх не купляю

Відправлено через 4 хвилини 10 секунд:
shatun: 02.01.2026 09:07Це не прям критична сума, але коли подібних потреб "за свої" по три-чотири на місяць, і не обов'язково це АКБ, то це реально залюблює...
в вас поганий підхід. 3 в місяць це приблизно 36 в рік. це багато.
можна возити морем і робити дешевше в 2 рази. треба рахувати гроші особливо якщо свої

Відправлено через 3 хвилини 1 секунду:
shatun: 02.01.2026 16:07 мене загадка, як хлопці модернізують дронів чи леплять РЕБ з кастрюлі
ельфійська магія :D
Відповісти