Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Та біжи вже за коробасіком з м5, що ти тут сидиш ?
бо розгребуть усе поки ти тут із ретроградами суперечки ведеш.
А якщо серйозно то це просто УХАХА, збірка за 10к $ вмакує в багнюку систему за 2,5к $, ну просто лютий епік він :lol:

Відправлено через 3 хвилини 46 секунд:
yuriy_dd: 20.12.2025 01:20так поступово Епл - стає кращим і дешевшим у всіх нішах де заходить
І де ділися ті твердження що "та я не фанат епл, я фанат арм, я хочу аби екосистема арм розвивалась"?
Дякую що в котрий раз камінгаутнувся наочно ;)
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 18.12.2025 19:13 мене наприклад дуже цікавить питання а чому М4 такий швидкий у однопотоці? а чому такий енергоефективний?
наприклад чим він явно відрізняється від x86 - це якраз багатотоканальною та швидкою пам'яттю, може це і є одна з основних причин
Если память давала такой буст, был бы результат в многопотоке. Скорее все же архитектура создавалась с приоритетом на один поток.

опять квантованные модели модели в основе. PF16 так и не победил, просил вроде бы рассказ на 1000 слов про BMW и дополнительными условиями, а для ускорения пошел на упрощение запроса и слов всего 200. Видать 1000 слов не показывают нужного эффекта. В общем дурят похоже с радостным лицом.

А почему напрямую не подключили по сети, а использовали посредника? Прямое подключение тоже должно ведь быть возможным.
yuriy_dd: 18.12.2025 19:13 в результаті можна паралельно підключати багато компів і отримати приріст швидкодії, і це сильно дешевше рішень конкурентів
Много это сколько? На какой дистанции кабель скажет все? Что будет если присоединить 10-й или 100-й мак захочется? Или там будет 4-ре или 6-ть как потолок?

Задержка (Latency) Thunderbolt 5 похоже +- 10 – 50 мкс (микросекунд) В датацентрах для ИИ +- 0.8 мкс (800 наносекунд). Уверен, что еще сервера стоит на яблоке собирать, а не просто баловаться?

А вообще будет интересно понаблюдать что же получится и у первых и у вторых и у третьих контор. У всех будут новинки.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Alexsandr: 20.12.2025 23:58А почему напрямую не подключили по сети, а использовали посредника?
не дуже зрозумів
Alexsandr: 20.12.2025 23:58Что будет если присоединить 10-й или 100-й мак захочется? Или там будет 4-ре или 6-ть как потолок?
ніби на даному етапі 4 макс
Alexsandr: 20.12.2025 23:58Задержка (Latency) Thunderbolt 5 похоже +- 10 – 50 мкс (микросекунд) В датацентрах для ИИ +- 0.8 мкс (800 наносекунд)
ви пробуєте порівняти з дорогими рішеннями - до одна карточка від Нвідіа буде коштувати дорожче ніж 4 мак студії
Alexsandr: 20.12.2025 23:58Уверен, что еще сервера стоит на яблоке собирать, а не просто баловаться?
ну якщо завдання запустити дійсно велику LLM за мінімум ціни - то ви будете купувати професійний сервер за дуже дорого?

Відправлено через 25 хвилин 4 секунди:
Samsung представила Exynos 2600 — перший у світі 2-нм чип для смартфонів:

https://itc.ua/ua/novini/samsung-predst ... martfoniv/
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 20.12.2025 21:40 якщо це зробить оглядач який має і цінує свою аудиторію - то вперед
Якщо оглядач маків скаже, то ви і не проти? Оце так лояльність! :laugh:
yuriy_dd: 20.12.2025 21:40 ретельто підберете одно-поточний або браузерний тест де нуот на х86 скоріший за М5? ще й при роботі від батареї
Підберу режим тестування, де фактичний виграш часу за робочий день буде становити одиниці секунд у порівнянні з якимсь всратим селероном.
А ще краще - такий, де мак в силу тих чи інших причин не справиться, а селерончик буде пищати і пердіти, але вивезе.
yuriy_dd: 20.12.2025 21:40 там тестують LLM - знаєте які там завдання?
Різні. І не тільки ЛЛМ, доречі.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 21.12.2025 08:21якщо це зробить оглядач який має і цінує свою аудиторію - то вперед
Якщо оглядач маків скаже, то ви і не проти? Оце так лояльність!
але всіх кого я дав - вони не є оглядачами виключно маків
waryag: 21.12.2025 08:21Підберу режим тестування, де фактичний виграш часу за робочий день буде становити одиниці секунд у порівнянні з якимсь всратим селероном.
а що тоді робити останім х86 - які по факту гірші за М4 тобто навіть не на рівні з всратим селероном - а ще гірше?
waryag: 21.12.2025 08:21А ще краще - такий, де мак в силу тих чи інших причин не справиться
лише це і залишається, може ще ігри і вперто заперечувати факт що більшість купує консолі
Z440_User
Member

Повідомлення

Del.
Ненавмисне повідомлення розблокованого в кишені телефону.
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.12.2025 10:33 лише це і залишається, може ще ігри і вперто заперечувати факт що більшість купує консолі
Більшість кого? Ця більшість з вами в одній палаті? :lol:
yuriy_dd: 21.12.2025 10:33 але всіх кого я дав - вони не є оглядачами виключно маків
Клікнув на перше ваше посилання - на каналі з 10 останніх відео 8 по продукції епл. Оглядач маків і айфонів... :laugh:
yuriy_dd: 21.12.2025 10:33 а що тоді робити останім х86 - які по факту гірші за М4 тобто навіть не на рівні з всратим селероном - а ще гірше?
Я що їм робити, якщо красиві цифри існують лише в тестах, а в реальності для браузеру з ютубом вистачає 2-4 не дуже свіжих ядер, головне - щоб були потрібні кодеки з інструкціями і мінімум пам'яті?
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.12.2025 10:33 лише це і залишається, може ще ігри і вперто заперечувати факт що більшість купує консолі
Так-с, ігрові консолі сучасні на х86, то чому тоді пк х86 не підходить для ігор і треба брати консоль?

Нагадаю про пересічного не ойтішнєга та пк.
Ми ж про прикладне використання шайтан-коробки яка думає цифрами. А то як із совком, який робив найкращі ракети, але звичайному люду від цього користі в побуті було 0,000%

- Людина ввечері хоче пограти в стрілялки/гонялкі: 1,5фпс через емулятор + 1,5 натівні древні іграшки + купа того що не запускається. А ще пограти людина хоче на геймпаді/рулі/інша ігрова переферія яка чудово працювала з ПК до переїзду на святий епл.
- людина хоче подивитися кіношку: ок, є безкоштовний VLC
- людина хоче послухати музику: ок є безкоштовні.
- Інет: ок, є купа браузерів, месенджерів, коротше з онлайн-сервісами питання закрите.
- людині треба вдома щось доробити з роботи, або дитині повчитися. Як там справи із MS Word, Excel, PowerPoint?

Ну і суто робочі прикладні питання:
- людина (наприклад я), працює на механообробному виробництві, або бавиться з 3Д друком, як там справи з SOLIDWORKS або Kompas 3D?
- як там із дровами до якогось масового принтеру типу lbp-2900, мфу типу mf440?
- учням-студентам-офісникам часто треба відсканувати, розпізнати та закинути того паперового документа в word/excel для подальшої роботи з ним. Як з цим на святому еплі?

Ось у мене до пк підключено HDMI-TV та HDMI-монітор, у кума DisplayPort-Монітор 2шт+HDMI-тв. Умовно, купую чудову, потужну, прекрасну, емейзінг коробочку Mac Studio і викидаю в сміттєвий бак той нікчемний х86.
Як мені чи куму підключити наявні екрани до макстудіо? А ще у мене бездротовий ЮСБ комплект клава з мишою та мфу самсунг scx-3405. А у кума USB осцилограф, мікроскоп та якийсь програмно-апаратний стенд на com-port.

Це виходить що нам з кумом не доторкнутися до святого емезінга? Та і багатьом іншим з потребами на кшталт перелічених вище?
І доречі, 99,9% людей з потребами що я перелічив, взагалі не відчують тої швидкості однопотіка при побутовій взаємодії з ПК.

Apple - чудова, емейзінг, закрита програмно-апаратна платформа, яка емейзінг лише в умовах використання закритої екосистеми епл :D

Скажу так, при переїздах з xeon е5440 - х3470 - е5 2690v4 у простій взаємодії з ПК по типу "тиць сюди-з'явилася менюшка" я взагалі не бачу різниці, різниця з'являється коли треба зробити щось rar'ом, розпізнати відсканований текст, завантаженість відеокарти (а відповідно і FPS) в іграх, анімація та рухи в 3D CAD'і (знову завантаження відеокарти даними з проца), і таке інше, але такі всі завдання є багатопоточними.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 21.12.2025 11:56але всіх кого я дав - вони не є оглядачами виключно маків
Клікнув на перше ваше посилання - на каналі з 10 останніх відео 8 по продукції епл. Оглядач маків і айфонів...
ви про цього? https://www.youtube.com/@jakkuh_t
ніби бачу багато не Епл =
waryag: 21.12.2025 11:56а в реальності для браузеру з ютубом вистачає 2-4 не дуже свіжих ядер, головне - щоб були потрібні кодеки з інструкціями і мінімум пам'яті?
кодеки - лише якщо ви дивитесь відео. Але більшість сайтів - просто важкі, ще й реклама
Z440_User: 21.12.2025 12:37Так-с, ігрові консолі сучасні на х86
я вже багато разів питав - а що це міняє що там ї86? ви можете туди поставити якийсь інший х86 софт, чи поміняти ОС?
Z440_User: 21.12.2025 12:37Людина ввечері хоче пограти в стрілялки/гонялкі
для цього і купують консолі, на них грає більшість. Чому?
Z440_User: 21.12.2025 12:37- людина хоче подивитися кіношку: ок, є безкоштовний VLC
- Інет: ок, є купа браузерів, месенджерів, коротше з онлайн-сервісами питання закрите.
- людині треба вдома щось доробити з роботи, або дитині повчитися. Як там справи із MS Word, Excel, PowerPoint?
це все навіть на мобільному можна зробити, на планшеті, на хромбуці. Тим більше на макбуці
Z440_User: 21.12.2025 12:37- людина (наприклад я), працює на механообробному виробництві, або бавиться з 3Д друком, як там справи з SOLIDWORKS або Kompas 3D?
у скількох % користувачів такі потреби? більше 1%?
Z440_User: 21.12.2025 12:37- як там із дровами до якогось масового принтеру типу lbp-2900, мфу типу mf440?
залежить від виробників. У мене є підключений до макбука по безпроводу вже давно, жодних проблем, Херох виробник
Z440_User: 21.12.2025 12:37учням-студентам-офісникам часто треба відсканувати, розпізнати та закинути того паперового документа в word/excel для подальшої роботи з ним. Як з цим на святому еплі?
а те що Офіс є на макбуках - знаєте? і безкоштовні варіанти?
Z440_User: 21.12.2025 12:37Як мені чи куму підключити наявні екрани до макстудіо?
черех перехідник?
Z440_User: 21.12.2025 12:37А у кума USB осцилограф, мікроскоп та якийсь програмно-апаратний стенд на com-port.
а до сучасних ноутів - легко можете підключити? теж по форумах під новинами про нові ноути про це скаржетесь?
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.12.2025 12:58ви про цього? https://www.youtube.com/@jakkuh_t
ніби бачу багато не Епл =
https://www.youtube.com/@9to9trends/videos
yuriy_dd: 21.12.2025 12:58 кодеки - лише якщо ви дивитесь відео. Але більшість сайтів - просто важкі, ще й реклама
А на ПК рекламу можна ефективно блочити :laugh:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

цей не був огляд, це просто інфо про майбутню М5 Ультра
waryag: 21.12.2025 13:12А на ПК рекламу можна ефективно блочити
можливо, я не блочу
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Z440_User
Ви зі своїми ретроградськими потребами просто не вписуєтесь в екосистему епол.

Відправлено через 4 хвилини 59 секунд:
Тому що більшості пофіг що там під капотом, і якщо це миловарня то її потреба це чисто запускати ігоря і грати його. Але ж якого біса миловарні досі на х86 а не на прогресивному арм? Питання лишається відкритим.

Відправлено через 2 хвилини 16 секунд:
yuriy_dd: 21.12.2025 13:15можливо, я не блочу
АХПХП, тоді все зрозуміло чого тобі той однопотік уперся, аби він тягнув тонни реклами яку можна просто заблочити ;)
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.12.2025 12:58
Z440_User: 21.12.2025 12:37Так-с, ігрові консолі сучасні на х86
я вже багато разів питав - а що це міняє що там ї86? ви можете туди поставити якийсь інший х86 софт, чи поміняти ОС?
Z440_User: 21.12.2025 12:37Людина ввечері хоче пограти в стрілялки/гонялкі
для цього і купують консолі, на них грає більшість. Чому?
З консолями то понятно, іграшка для іграшок.
Чому застарілий х86 дозволяє і в роботу і в іграшки, навіть з використанням будь-якої ігрової переферії, в тому числі і VR-гарнітур, а в прогресивного емейзінгу з цим проблеми? А?
- людина хоче подивитися кіношку: ок, є безкоштовний VLC
це все навіть на мобільному можна зробити, на планшеті, на хромбуці. Тим більше на макбуці
А ще на тв з андроїдом і багато де інде. В тому числі на arm малінці.
Z440_User: 21.12.2025 12:37- людина (наприклад я), працює на механообробному виробництві, або бавиться з 3Д друком, як там справи з SOLIDWORKS або Kompas 3D?
у скількох % користувачів такі потреби? більше 1%?
А комусь потрібна 1С, комусь AutoCom CDP+, комусь Ableton чи Cubase, комусь GCC чи Clang, комусь mysql, комусь KiCAD, комусь Blender чи 3D Max...
У кожного свої потреби, які х86 може закрити, а емейзінг чогось не спроможний :spy:
У мене є підключений до макбука по безпроводу вже давно, жодних проблем, Херох виробник
А моєї сестри lbp-2900 до якого питань немає, у мене самсунг scx-3405 до якого я питань не маю, у когось ще щось...
На х86 воно працює, а як з емейзінгом?
а те що Офіс є на макбуках - знаєте? і безкоштовні варіанти?
Раніше був. Добре що і зараз є.
Z440_User: 21.12.2025 12:37Як мені чи куму підключити наявні екрани до макстудіо?
черех перехідник?
Тобто раніше воно було просто воткнуте в залізяку, а тепер городимо гірлянду костилів-перехідників...
Z440_User: 21.12.2025 12:37А у кума USB осцилограф, мікроскоп та якийсь програмно-апаратний стенд на com-port.
а до сучасних ноутів - легко можете підключити? теж по форумах під новинами про нові ноути про це скаржетесь?
Є usb-hub, є com-usb адаптери...
Питання не в підключенні, питання в роботі переферії що підключається.

Чомусь відсталий х86 закриває ці питання і дає відчути на практиці всю свою в'ялу потужність.

А прогресивний емейзінг може показати свою неймовірну потужність та швидкість лише на картинках та в синтетичних тестах...

Чому так? Чи доторкнутися до емейзінгу спроможний лише малий процент людей, потреби яких співпадають з реальними практичними можливостями екосистеми емейзінгу?
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Z440_User: 21.12.2025 13:52тепер городимо гірлянду костилів-перехідників...
Бачили які результати тесту speedometer 3.1 у м4 від акумулятора? :laugh:

Відправлено через 2 хвилини 8 секунд:
Z440_User: 21.12.2025 13:52Чомусь відсталий х86 закриває ці питання і дає відчути на практиці всю свою в'ялу потужність.
Тому що і відсталий, тому і підтримує. Прогресивний пацан просто бере макбук ейр і йде в кав'ярню дивитись ютуб на акумуляторі на мінімальній яскравості.
Z440_User
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov, ну треба ж якось пришвидшити цикл для заходу на нове коло про тести спідометра та інше емейзінг :D
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Z440_User
Там скоро нові м5 будуть, Юра нам розкаже, ще й відосики запостить від інфоюєнсерів епловських, все буде норм ;)
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.12.2025 13:15 можливо, я не блочу
М - мазохізм! :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 21.12.2025 13:38Але ж якого біса миловарні досі на х86 а не на прогресивному арм?
ну є консолі і на АРМ. Найбільшу к-ть грошей в гейм індусдустрії генерується також АРМ пристроями
але кому я кажу - ви ж і так про це знаєте
Z440_User: 21.12.2025 13:52Чому застарілий х86 дозволяє і в роботу і в іграшки, навіть з використанням будь-якої ігрової переферії, в тому числі і VR-гарнітур, а в прогресивного емейзінгу з цим проблеми?
не все відразу
Z440_User: 21.12.2025 13:52А комусь потрібна 1С, комусь AutoCom CDP+, комусь Ableton чи Cubase, комусь GCC чи Clang, комусь mysql, комусь KiCAD, комусь Blender чи 3D Max...
багато з переліченого працює на АРМ, а дещо саме під нього і робилось - як наприклад LLVM
Z440_User: 21.12.2025 13:52 У кожного свої потреби, які х86 може закрити, а емейзінг чогось не спроможний :spy:
Z440_User: 21.12.2025 13:52 На х86 воно працює, а як з емейзінгом?
надіюсь ви дивились цей фільм, а саме цю сцену - і бачили що Ензо Ферарі був наляканий, а чим? тим що Форд може дати більшу швидкість
саме це і є зараз з швидкістю одно-потоку, і всі це бачать, і розуміють що х86 нічого з цим зробити не може

Z440_User: 21.12.2025 13:52 черех перехідник?
Тобто раніше воно було просто воткнуте в залізяку, а тепер городимо гірлянду костилів-перехідників...
ну багато від чого старого відмовляються, і наприклад переходять на TypeC стандарт. Це погано?
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.12.2025 22:44надіюсь ви дивились цей фільм, а саме цю сцену - і бачили що Ензо Ферарі був наляканий, а чим? тим що Форд може дати більшу швидкість
саме це і є зараз з швидкістю одно-потоку, і всі це бачать, і розуміють що х86 нічого з цим зробити не може
яка аналогія, Юра ти там часом не катався особисто в GT40 на прямій Мульсан? :laugh: гонки не виграються на прямих, гонки виграються в поворотах а історія GT40 - це виключення із правил. і шикан на прямій Мульсан також зробили не від хорошого життя. ;)
yuriy_dd: 21.12.2025 22:44ну є консолі і на АРМ
нєтакусі нінтенди, багацько, так.
yuriy_dd: 21.12.2025 22:44Найбільшу к-ть грошей в гейм індусдустрії генерується також АРМ пристроями
знаю, але ж смартфон це не спеціалізована консоль для ігоря. для ігр купляють лише спеціалізовані консолі, чи не так?)

Відправлено через 1 хвилину 41 секунду:
yuriy_dd: 21.12.2025 22:44ну багато від чого старого відмовляються, і наприклад переходять на TypeC стандарт. Це погано?
допоки ЄС не прижав хвоста твому обгризаному богу - був пропрієтарний лайтнінг,га?)
та й type-c не кожен кабель огризок бажає приймати ;)

Відправлено через 1 хвилину 44 секунди:
ааааааааааа, його звали Енцо, не Ензо!
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.12.2025 22:44 ну є консолі і на АРМ. Найбільшу к-ть грошей в гейм індусдустрії генерується також АРМ пристроями
А можна приклад? Але не оте з маленькими екранчиком та графікою аля тетріс. Щось із хоча б fullhd та кінематографічною картинкою.
Z440_User: 21.12.2025 13:52Чому застарілий х86 дозволяє і в роботу і в іграшки, навіть з використанням будь-якої ігрової переферії, в тому числі і VR-гарнітур, а в прогресивного емейзінгу з цим проблеми?
не все відразу
А скільки ще почекати?
Z440_User: 21.12.2025 13:52А комусь потрібна 1С, комусь AutoCom CDP+, комусь Ableton чи Cubase, комусь GCC чи Clang, комусь mysql, комусь KiCAD, комусь Blender чи 3D Max...
багато з переліченого працює на АРМ, а дещо саме під нього і робилось - як наприклад LLVM
Саме мені потрібно SOLIDWORKS та Компас. Солід офіційно каже вибачте яблучним власникам, потрібна дискретна відеокарта та х86.
Z440_User: 21.12.2025 13:52 У кожного свої потреби, які х86 може закрити, а емейзінг чогось не спроможний :spy:
Z440_User: 21.12.2025 13:52 На х86 воно працює, а як з емейзінгом?
надіюсь ви дивились цей фільм, а саме цю сцену - і бачили що Ензо Ферарі був наляканий, а чим? тим що Форд може дати більшу швидкість
"Тицьнути" в менюшку та побачити як вона відкрилася на 0,00000000001 сек швидше я наврядчи зможу відрізнити, а от реальні завдання сьогодні багатопоточні.
Робота архіватора, робота ЦПУ в іграх чи 3Д графіці для завантаження відеокарти. Да навіть той Paint.net при редагуванні картинки використовує багатопотік. Чи. Finereader при розпізнаванні відсканованого документу. Та навіть пакет кодеків ffmpeg використовує багатопотік при відтворенні кіношки media player classic.
Z440_User: 21.12.2025 13:52 черех перехідник?
ну багато від чого старого відмовляються, і наприклад переходять на TypeC стандарт. Це погано?
А трошки більше "дірочок" для переферії додати в макстудіо не судилося? Щоб не городити гірлянду перехідників. Начебто ж стаціонарна штука той макстудіо, не ноут...
Відповісти