Ноутбук та павербанки

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Повідомлення
Евгений King
Member

Повідомлення

Hotspur: 05.09.2025 01:53
Reinmar: 03.09.2025 18:44Є актуальна для багатьох задача - зарядити ноут від павербанка.
якщо я б зараз брав собі шось таке і не мав 2 зарядних станцій і 12-16 павербанків (різних але всі не дорогі, ноут я з них не заряджаю, виключно для малого світла і роутера з ону і телефонів) я б купляв великий павербанк на Lifepo4 і обов'язково дивився його тести і бажано розбірку. У мене все :super:

Відправлено через 3 хвилини 2 секунди:
https://hotline.ua/ua/mobile-universaln ... ?tab=about шось такого плану
Так то воно так, та в цю ціну вже і зарядну станцію на ті самі ~300Вт*г можна взяти, що якби більш зручне і універсальне рішення.
А якщо порахувати, що до вказаного вами павербанку для швидкої зарядки треба і гарне зарядне на 100Вт PD, то виходить, то взагалі в бюджеті 8000грн можна не просто якийсь китай ноунейм взяти, а й блюєтті чи анкера і т.д.
Hotspur
Member

Повідомлення

Евгений King: 05.09.2025 03:43Так то воно так, та в цю ціну вже і зарядну станцію на ті самі ~300Вт*г можна взяти, що якби більш зручне і універсальне рішення.
А якщо порахувати, що до вказаного вами павербанку для швидкої зарядки треба і гарне зарядне на 100Вт PD, то виходить, то взагалі в бюджеті 8000грн можна не просто якийсь китай ноунейм взяти, а й блюєтті чи анкера і т.д.
я в свій час купив CTECHi GT500 500W 518Wh і дуже нею задоволений як для живлення ноута. https://hotline.ua/ua/mobile-zaryadnye- ... t=priceAsc 4800 грн і вона звичайно краща павербанку
Valdey377
Member

Повідомлення

Klon: 04.09.2025 17:15
Valdey377: 04.09.2025 14:59работать от банки ну такое себе решение
чому ні? як це відрізняється від "зарядки"? Просто накидуєтся +10-20Вт якими заражаються звичайний аккум ноута (якщо там не турбо чардж).

Вот я робив тести в кінці 22, коли були блекаути на "ігрових" девайсах, але з налаштуваннями під автономність (в леново є профілі):
спойлер
комплектующие чтобы было понятна "начинка" в тесте :
интел = 10300 (4\8) + 1650ти + 16 гб озу + 2 ссд
Амд = 4800 (8\16) + 2060 + 32 гб озу + 1 н2 + хдд
В тесте режим батарее переведен в левое положение - "макс сбережение" + мониторы в обоих ноутах одинаковые, выставлено ручками 60Гц + яркость экранов по 40% + вайфай отключен + режим "самолет"

Тест софтиной HWiNFO64
- В полном простое (пару минут не шевелю мышкой, ничего не открыто):
Интел на проц подает 0,8-1,5ватт, частота процессора 0,8-1,2Ггц , общий разряд батареи идет 7ватт
АМД на проц подает 1,5-2ватт, часто процессора в локе на 1,4Ггц, общий разряд батареи 10ватт

- Игра Гарри Поттер 3 (вроде унреал), настройки макс
Интел на проц подает 3-6 ватт, частота процессора 1Ггц (с пиками до 2,5 - макс в эко режиме) , общий разряд батареи в 90% 13ватт. Есть фризы
АМД на проц подает 4-8 ватт, часто процессора на 1,4Ггц (тут видимо ограничение эко режима, но в другом софте подымаеться выше), общий разряд батареи 14-16ватт. Фризов нет
Якщо в ноуті є режим заряжці до 60-80% (захист аккума) то заряджаємо до 90 від розетки, потім як вирубають світло = підключаємо повербанк і ноут бере заряд з нього (скільки потрібно для завдань).

Reinmar
не дивиться тут що пишуть - купуйте "тріггер-перехідник" , а далі вже визначтеся с станціями\банками. Також якщо у вас є зарядка з мобільного на 65+Вт , то можно їз неї підзаряджати ноут (і не таскати огромні 300Вт орігінальні).
Ну давайте так, имеется 100 ваттный базеус на 20000, не фонтан скажу вам сразу, офисный Аспайр 3 нормально, раза полтора зарядить если во время зарядки работать, если только заряжать хватит на 2 зарядки, а вот Асус у которого БП на 150 ватт, ну может заряжаться по тайп си на сотке, очень печально выходит, поэтому предпочитаю дома заряжать от зарядных станций, если заряжать по тайп си то не сравнить ни с какой банкой по запасу, если через розетку то конечно похуже будет, тригер -переходник дрянь редкая, но без него никак на Асере, поменял уже два за два года, поэтому и написал выше, что банка только как походный вариант, ну или если совсем печально, и за неимением двух горничных есть только дворник
Евгений King
Member

Повідомлення

Valdey377: 05.09.2025 17:09
Klon: 04.09.2025 17:15
чому ні? як це відрізняється від "зарядки"? Просто накидуєтся +10-20Вт якими заражаються звичайний аккум ноута (якщо там не турбо чардж).

Вот я робив тести в кінці 22, коли були блекаути на "ігрових" девайсах, але з налаштуваннями під автономність (в леново є профілі):
спойлер
комплектующие чтобы было понятна "начинка" в тесте :
интел = 10300 (4\8) + 1650ти + 16 гб озу + 2 ссд
Амд = 4800 (8\16) + 2060 + 32 гб озу + 1 н2 + хдд
В тесте режим батарее переведен в левое положение - "макс сбережение" + мониторы в обоих ноутах одинаковые, выставлено ручками 60Гц + яркость экранов по 40% + вайфай отключен + режим "самолет"

Тест софтиной HWiNFO64
- В полном простое (пару минут не шевелю мышкой, ничего не открыто):
Интел на проц подает 0,8-1,5ватт, частота процессора 0,8-1,2Ггц , общий разряд батареи идет 7ватт
АМД на проц подает 1,5-2ватт, часто процессора в локе на 1,4Ггц, общий разряд батареи 10ватт

- Игра Гарри Поттер 3 (вроде унреал), настройки макс
Интел на проц подает 3-6 ватт, частота процессора 1Ггц (с пиками до 2,5 - макс в эко режиме) , общий разряд батареи в 90% 13ватт. Есть фризы
АМД на проц подает 4-8 ватт, часто процессора на 1,4Ггц (тут видимо ограничение эко режима, но в другом софте подымаеться выше), общий разряд батареи 14-16ватт. Фризов нет
Якщо в ноуті є режим заряжці до 60-80% (захист аккума) то заряджаємо до 90 від розетки, потім як вирубають світло = підключаємо повербанк і ноут бере заряд з нього (скільки потрібно для завдань).

Reinmar
не дивиться тут що пишуть - купуйте "тріггер-перехідник" , а далі вже визначтеся с станціями\банками. Також якщо у вас є зарядка з мобільного на 65+Вт , то можно їз неї підзаряджати ноут (і не таскати огромні 300Вт орігінальні).
Ну давайте так, имеется 100 ваттный базеус на 20000, не фонтан скажу вам сразу, офисный Аспайр 3 нормально, раза полтора зарядить если во время зарядки работать, если только заряжать хватит на 2 зарядки, а вот Асус у которого БП на 150 ватт, ну может заряжаться по тайп си на сотке, очень печально выходит, поэтому предпочитаю дома заряжать от зарядных станций, если заряжать по тайп си то не сравнить ни с какой банкой по запасу, если через розетку то конечно похуже будет, тригер -переходник дрянь редкая, но без него никак на Асере, поменял уже два за два года, поэтому и написал выше, что банка только как походный вариант, ну или если совсем печально, и за неимением двух горничных есть только дворник
Скажіть це моїм банкам Atria 60000, Legion 5 7735/4060 4.5 години повноцінної роботи, або 2.5 години пограти в ігри. Так звісно станція на 614Вт*г дає попрацювати ледь не 15 годин і пограти ~9, але в момент відключень я ізі перебивався однією банкою Atria на весь період відключення.
Базеус 20000 де реальних добре якщо 16000 ємності а в навантаженні під 80-90Вт ітого менше це не банка, це страждання :rotate:
У мене ноут, що був куплений до періоду відключень, по факту продажу через 1.5 роки мав 12 циклів батареї, тобто він практично ніколи не переходив на вбудовану батарею, тільки в критичних ситуаціях, коли відключення не мали чіткого графіку. І навіть через 1.5 роки АКБ мав 0% зносу.
Klon
CG graphikos fan

Повідомлення

Valdey377: 05.09.2025 17:09имеется 100 ваттный базеус на 20000
так ви рахуйте Вт\ч а не mAh , тк 20000 це при 3,7, при 5 це вже +-14, при 20 це 4.
А в Вт\ч новий повербанк з 20000 це десь 75Вт\ч = на ноуті який споживає +-35Вт це і є 2ч , а в ютубчику буде 10Вт = це додаткові 7ч.

Нічого магічного - все по даним девайсу, ну і бажано в ноуті зробити профіль електрохарчування під "блекаут" (відрубити турбобуст, махінації оновлень , герцовку екрана і тд).

п.с. - базеус це середній ширпотреб :shuffle:
Valdey377
Member

Повідомлення

Klon: 06.09.2025 09:17
Valdey377: 05.09.2025 17:09имеется 100 ваттный базеус на 20000
так ви рахуйте Вт\ч а не mAh , тк 20000 це при 3,7, при 5 це вже +-14, при 20 це 4.
А в Вт\ч новий повербанк з 20000 це десь 75Вт\ч = на ноуті який споживає +-35Вт це і є 2ч , а в ютубчику буде 10Вт = це додаткові 7ч.

Нічого магічного - все по даним девайсу, ну і бажано в ноуті зробити профіль електрохарчування під "блекаут" (відрубити турбобуст, махінації оновлень , герцовку екрана і тд).

п.с. - базеус це середній ширпотреб :shuffle:
Короче вы хотите мне доказать что какая то банка лучше моей станции на 760 вт.ч?Я уже молчу за 3,6 квт, 20000 я приводил не для того чтобы показать емкость. а для идентификации банки как устройства, за эти три года я перепробовал все возможные варинаты у меня от банки и роутеры работали и ноуты и гирлянды и лампочки, я не против банок, но только как самый аварийный вариант или когда вне дома, только и всего, подключая ноут станции мне совершенно не нужен ваш лайфхак по продлению жизни ноута в условиях питания от банки, вот если я буду где то сидеть с банкой в лесу, да я воспользуюсь вашим советом, когда блекаут у меня даже телик работает в эконом режиме, а вот ноут нет
Klon
CG graphikos fan

Повідомлення

Valdey377
так і я кажу що повербанк це похідний варіант, не знаю тут про що суперечка.

Ви просто раніше написали, що працювати від банки "Зарядить да, работать от банки ну такое себе решение...", але я не бачу проблем попрацювати з повербанку, все одно ноутбук по тайп-С обмежить все до 100Вт (у нових ноутах до 140).
Інша річ, що хороша станція не відрубається після 10 хв роботи на 60+ Вт, але можна і повербанк хороший знайти.

А щодо ємності = ну так можна і генератор сюди включити, літру бензі і продовжувач з гаража\виранди :laugh: ... Повербанк и станции це різні девайси і на першей сторінки все це вже автору розповіли.
Reinmar
Member

Повідомлення

Затестив і я з ноутом Lenovo Ideapad Gaming 3 павер 65W з перехідником-тригером 20В. І щось воно чомусь не працює повноцінно... При підключенні до ввімкненого ноута є індикація зарядки, наче все працює, показує (перехідник з індікатором) 20В 2-2,5А при офісній роботі,йде робота від пакера, але через хвилин 5 сила току стає 0 і хоч павер не вимикається але живлення перемикається на батарею ноута. Якщо під'єднати до вимкненого ноута, то стартує з 1,5А, не вимикається,заряджає, але ток падає з часом до 0,5 А і відповідно майже не заряджає. Чому так?
Klon
CG graphikos fan

Повідомлення

Reinmar
хм, проведить тест:
1. Ноут разряжен до 50% і стоїть "защита аккума"
- вімкненний ноут = заряжает или нет
- включенний в режиме синий (тихий) , в браузере
- включенний в среднем режиме и браузере
- включенний в среднем и какойто игре

2. зарядите ноут до 80-90 и потом включите защиту аккума - и далее потестируйте с повербанком, как будет

п.с. - возможно банка не вывозит значения, тк вот я тестировал на недели Леново loq - он от слабой зарядке +-45Вт (20в и копеечніми А) заряжаеться\работает только в синем режиме, при переходе на "стандартній" и запуск браузера он зарядку с юзб отрубает и берет с аккума, а при подключении нормального аккума на полноценніх 100Вт = работает адекватно.

п.с. = мониторинг в софте может писать что угодно, смотрите каждые 10 минут на общий заряд аккума\разряд банки (если там есть цифровой екран).
Reinmar
Member

Повідомлення

Klon
Большое спасибо за совет включить защиту акумулятора. В таком режиме работает от павербанка при офисных задачах и в интернете без проблем, что мне и требовалось.
По поводу остальных тестов (показатели мощности смотрю на павере и на переходнике, в принципе они совпадали +-5-10%):
1) В выключенном состоянии заряжается нормально, 30W потребляет, при зарядке акб ноута около 80% снижает мощность до 20W,а потом до15W, но так по идее и должно быть.
2) Без включенной защиты акб работает от павера,как и писал ранее, какое-то время, но потом переходит на акб, причем особо не понятно, после чего, так как видел пик потребления до 55W и работало, а потом уже смотрю - пошло снова от батареи,хотя даже не работал,а просто пару минут ноут постоял в состоянии покоя
3) Смена режима на тихий ничего не дала
Klon
CG graphikos fan

Повідомлення

Reinmar
смена режима ноута по идее может погасить всплески потребления из-за повышенного ТДП , но надо смотреть что в ноуте "придушивается", тк может только видеокарту придушивать но на процессоре оставаться потребление и под 80Вт...

Я у себя в Легионах настроили тихий режим = убрал турбобуст процессоров и поджал частоту, чтобы потребление было совсем копеечное - для ютубов\гугл документов и в таком режиме потребление ноутбука вообще выходит на 10-20Вт.
Посмотрите на форумах можно ли в вашей модели изменить "поверпланы" и больше ограничить ТДП.

По №2 = скорее всего ноут постоянно пытается подзарядить аккум + берет мощность для своей работы и вылезает большее потребление, от которого может отпадать заряд.
Я работаю от банки так = заряжаю аккумулятор на 90% и далее включаю защиту батареи, и сижу с подключенным повербанком, так заряд берется напрямую с банки и не дергает аккум для подзарядки.
(просто у меня чутка легче, тк Легионе дефолтная защита аккума включается на 60%)

Ну и напишите какой у вас повербанк, может он может 45Вт на одно гнездо а остальные 20 на другое, а на коробке пишут 65Вт = вроде не врут, но явная манипуляция. (у моего повербанка ЗМИ вообще 210Вт написано = но это на все порты, а так 100 выдает ))) )
Reinmar
Member

Повідомлення

Klon: 01.11.2025 15:43защита аккума включается на 60%
и у меня, так вчера и поработал пару часов от павера, еще раз спасибо за наводку на эту функцию, так как ей не пользовался и даже не помнил, что она делает)
может он может 45Вт на одно гнездо а остальные 20 на другое, а на коробке пишут 65Вт
тут проверено телефонами,65 отдает с одного type-c (20В*3,25А)
Посмотрите на форумах можно ли в вашей модели изменить "поверпланы" и больше ограничить ТДП.
буду изучать сегодня и тестить, хотя в принципе уже получилось то,что хотел изначально - работать от павера, а не только иметь возможность зарядить в выключенном состоянии.
Grava
Member

Повідомлення

Можливо комусь буде цікаво.
Корпус повербанка 45вт на алі https://www.aliexpress.com/item/1005009801715202.html, до нього придбав елементи TerraE 30e, яких багато у нас з'явилося. Павер видає 45вт, заряджається 65вт. Конфігурация 4s2p, максимум на акумах після заряду бачив 4.18в, мінімум після розряду 3.26. Аккуми були заявлені як нові, приїхали не запиляні з розборки але виглядали норм. По даташиту заявлено 2900mah, min 2800mah. після тесту у LiitoKala Lii-500 від 3100 до 3190. Із десятка 2 з 3100mah відклав, інші у павер. Вийшло 10хАкуми=390грн + 426грн корпус.
DDt
Member

Повідомлення

не всем ноутам подойдёт 45Вт, желательно 65Вт хотя бы
Grava
Member

Повідомлення

DDt
Я за всі не кажу, моєму вистачає :)
DDt
Member

Повідомлення

Grava
у меня есть два ноута Lenovo, один v15 G5 ITL на i5 1135G7, и второй V14 ADA на Athlon Gold 3150U, оба требуют зарядку 20в 3,25А - первый от павера 45Вт не работает, второй работает :rotate: :rotate: :rotate: просто делюсь опытом
Klon
CG graphikos fan

Повідомлення

Grava
це якщо зовсім нема бюджету і є адекватні аккуми.

а якщо є бюджет то за -10к шукаете Екофлоу Ривер 2 на 250Вт\ч , бо маленька, LiFePO4, бонусом інвертор на 220, і супершвидка зарядка (в блекаутах це дуже важливо) , минус = накручена ціна, та 1 юзб-с :weep:

п.с. = да в більшості Леново 20в , було б ідеально 12в = бо тоді хоть напрямую к свенцу подключай :laugh:
Stanley
Member

Повідомлення

Klon: 02.11.2025 12:55п.с. = да в більшості Леново 20в , було б ідеально 12в = бо тоді хоть напрямую к свенцу подключай :laugh:
Даже не знаю есть ли виндовые ноуты с 12В входом. Но при первых блекаутах была такая мысль взять повышайку на алике 12->20В и кинуть прям на свинец)
Відповісти