Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
Hotspur
Member

Повідомлення

Timedemo: 28.10.2025 19:09ніколи на надійтесь на БМС. обов"язково або запобіжник, або автомат.
абсолютно точно
Timedemo
Member

Повідомлення

gloomy: 28.10.2025 19:03 Я так розумію, плавкий має спрацювати швидше за автомат, вірно? І якщо треба відключати батарею невеликої напруги (в моєму випадку 24 вольт) від інвертора, можна використати вимикач замість автомата, бо дуга має бути невелика.

Hotspur
дякую за посилання. Про нкон зовсім не подумав.
автомат спрацьовує швидше, особисто перевірив, при різких КЗ, автомат вибиває швидше.
gloomy
Junior

Повідомлення

Зрозумів. А автомат використовуєте однополюсний чи двополюсний?
Timedemo
Member

Повідомлення

gloomy: 28.10.2025 19:25 Зрозумів. А автомат використовуєте однополюсний чи двополюсний?
можна однополюсний. тут вже від задачи залежить.
Hotspur
Member

Повідомлення

gloomy: 28.10.2025 19:25 Зрозумів. А автомат використовуєте однополюсний чи двополюсний?
двополюсний не треба. при постійному струмі сильна дуга може бути погано. Або однополюсний або 2 однополюсних окремо на + і - в РІЗНИХ МІСЦЯХ

Відправлено через 3 хвилини 12 секунд:
Timedemo: 28.10.2025 19:11автомат спрацьовує швидше, особисто перевірив, при різких КЗ, автомат вибиває швидше.
а шо ти вже коротив :gigi: :D
gloomy
Junior

Повідомлення

Ок, дякую!
Timedemo
Member

Повідомлення

Hotspur: 28.10.2025 19:31
двополюсний не треба. при постійному струмі сильна дуга може бути погано. Або однополюсний або 2 однополюсних окремо на + і - в РІЗНИХ МІСЦЯХ

Відправлено через 3 хвилини 12 секунд:
Timedemo: 28.10.2025 19:11автомат спрацьовує швидше, особисто перевірив, при різких КЗ, автомат вибиває швидше.
а шо ти вже коротив :gigi: :D
яж якось показував як згоріла бмс. і потім я робив декільки випробовуваннь, з автоматами і запобіжниками, та спалив спецом ще одну бмс.
geka3250
Member

Повідомлення

gloomy
автомат або запобіжник обов'язково. У випадку jkbms рекомендую зменшувати значення параметру scp delay, по інформації з форумів підвищує шанси на виживання при КЗ.
Hotspur
Member

Повідомлення

Timedemo: 28.10.2025 19:35яж якось показував як згоріла бмс. і потім я робив декільки випробовуваннь, з автоматами і запобіжниками, та спалив спецом ще одну бмс.
не все пам'ятаю просто :weep: .
_VlaD_
Member

Повідомлення

Timedemo: 28.10.2025 19:35яж якось показував як згоріла бмс. і потім я робив декільки випробовуваннь, з автоматами і запобіжниками, та спалив спецом ще одну бмс.
Опа. Це цікаво, бо я не в темі. Можна посилання чи пояснення?
У мене особисто є досвід коротіння "білої" БМС. В обох випадках БМС пішла у захист. В першому випадку я розплавлену мідь з пальців зішкрібав, у другому - батько мені дзвонив і казав що там щось само. В обох випадках після подачі струму BMS відновилась та запрацювала.
От захист від КЗ у вашій БМС був, наприклад? Чі як ото все сталось? Може бути якесь просте логічне пояснення. Або брак.
geka3250
Member

Повідомлення

_VlaD_
тут маємо справу з великими акб, котрі на КЗ можуть дати багато кілоампер. Просто від'єднати такий струм без пошкоджень - важка задача. Думаю причина згорання - це час спрацювання захисту, коли він спрацює, то мосфетів може вже не бути. Ну і час закриття мосфету. Затвор має ємність, отже закриття буде не миттєвим. У цей проміжок часу транзистор працює в лінійному режимі і буде розсіювати дуже велику потужність.
Cirax
Member

Повідомлення

gloomy: 28.10.2025 18:34 dimus8210
чому саме під гібрид плавкий+автомат, там є якісь тонкощі?
запобіжники фірмові чи ноунейм?
Чтобы при максимальном токе заряда - 100% что-то выбило, унеся с собой плату инвертора.
Не вырубайте автоматы при токе заряда под 100А, выгорает на..й.
Hotspur
Member

Повідомлення

Cirax: 28.10.2025 20:49Чтобы при максимальном токе заряда - 100% что-то выбило, унеся с собой плату инвертора.
звичайно
Cirax
Member

Повідомлення

Hotspur: 28.10.2025 21:04
Cirax: 28.10.2025 20:49Чтобы при максимальном токе заряда - 100% что-то выбило, унеся с собой плату инвертора.
звичайно
Поэтому у меня 2 отдельных кабеля идёт прямо от инвертора, к разным АКБ.
Две одновременно врят выбьет.
murzik
Member

Повідомлення

gloomy: 28.10.2025 19:03використати вимикач замість автомата,
вимикач навантаження? чи вимикач - той що для освітлення?

я надивився відео на ютубі як ці китайські DC автомати горять і собі не поставив ... плюс я довбйоп і дуже важко вибрати дроти.
а от плавкий запобіжник можна було б поставити ..
Востаннє редагувалось 28.10.2025 21:12 користувачем murzik, всього редагувалось 1 раз.
Hotspur
Member

Повідомлення

Cirax: 28.10.2025 21:06Поэтому у меня 2 отдельных кабеля идёт прямо от инвертора, к разным АКБ.
Две одновременно врят выбьет.
так. але ти хоть плавкі поставив ? бо просто на БМС сидіти це таке собі

Відправлено через 1 хвилину 2 секунди:
murzik: 28.10.2025 21:07вимикач навантаження? чи вимикач - той що для освітлення?
під токи 100 А треба якийсь промисловий контактор з рубильником :shuffle:

Відправлено через 30 секунд:
murzik: 28.10.2025 21:07а от плавкий запобіжник можна було б поставити ..
постав плавкий запобіжник типу того що вище кидав
murzik
Member

Повідомлення

Hotspur
а в інверторі хіба запобіжників не має?

яка мета автоматів, запобіжників? якщо в КЗ уйде інвертор - врятує акум.
якщо в КЗ уйде БМС - то автомати і запобіжники участі приймати не будуть в цьому шоу
Востаннє редагувалось 28.10.2025 21:18 користувачем murzik, всього редагувалось 1 раз.
oversteve
Member

Повідомлення

gloomy: 28.10.2025 18:13 Який захист ваших акумуляторних збірок ви використовуєте? Тільки розраховуєте на те, що допоможе БМС чи додатково ще автомат/плавкий запобіжник?
Я зараз тільки БМС, але хочу додатково ставити запобіжник, але точно не знаю який і якого типу.
ось такий запобіжник
https://www.eti.ua/produktsiya-ua/004110084
і корпус до нього
https://epicentrk.ua/ua/shop/mplc-trima ... gJ01PD_BwE
murzik
Member

Повідомлення

oversteve: 28.10.2025 21:18
gloomy: 28.10.2025 18:13 Який захист ваших акумуляторних збірок ви використовуєте? Тільки розраховуєте на те, що допоможе БМС чи додатково ще автомат/плавкий запобіжник?
Я зараз тільки БМС, але хочу додатково ставити запобіжник, але точно не знаю який і якого типу.
ось такий запобіжник
https://www.eti.ua/produktsiya-ua/004110084
і корпус до нього
https://epicentrk.ua/ua/shop/mplc-trima ... gJ01PD_BwE
оце серйозний підхід :up:
oversteve
Member

Повідомлення

murzik: 28.10.2025 21:20
оце серйозний підхід :up:
і це здається самий дешевий із брендових :D китайські ДС автомати і ноунейм запобіжники якось стрьомно було ставити, а про ціни на брендові дс автомати на струм під 200А я взагалі мовчу
Відповісти