Apple представила однокристальну систему M5 з потужнішим iGPU та швидшою пам’яттю

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
lostsoulforever
Member

Повідомлення

Nekros: 15.10.2025 19:45
MqM: 15.10.2025 19:36 « Щоправда, доступний обсяг ОЗП залишився без змін: 16, 24 або 32 ГБ залежно від конфігурації пристрою»
Це ж треба, щоб сьогодніщній продуктивний мінімум для 3d графіки став максимумом для Епл. Без підтримки 64 гіг виглядає не солідно
ЮрійДД казав що Єпл не для ігр але швидше за 5090, і зараз скаже що хто у здравому глузді буде серйозно працювати за крошечними 15”, а те що 32ггб мало навіть для тих хто дизайнить у фотошопі промовчить :gigi:
Виходить що це пристрій не для ігор та не для роботи і залишається лише, наче, довга робота від батареї якщо дивитись ютуб :gigi:
не для ігр згоден, не для роботи? оце вже відверта дурість і чепуха
tablestikus
Member

Повідомлення

lostsoulforever: 16.10.2025 10:53
Nekros: 15.10.2025 19:45

ЮрійДД казав що Єпл не для ігр але швидше за 5090, і зараз скаже що хто у здравому глузді буде серйозно працювати за крошечними 15”, а те що 32ггб мало навіть для тих хто дизайнить у фотошопі промовчить :gigi:
Виходить що це пристрій не для ігор та не для роботи і залишається лише, наче, довга робота від батареї якщо дивитись ютуб :gigi:
Я на макбук про з м1 про граю в деякі ігри)
lostsoulforever
Member

Повідомлення

tablestikus: 16.10.2025 10:56
lostsoulforever: 16.10.2025 10:53

ну це не значить, що не можна грати ні в що взагалі, чому ж всі так у крайнощі переходять
але це не ігрова станція і ігри на макбукі це далеко не найперший пріоритет і задача.
в мене м3 про і пк і я ніколи в житті не подумаю коли хочу пограти сісти за мак)) як би тут деякі люди не казали що воно потужніше за 5090
МОНАХ
Member

Повідомлення

alexeygalas: 16.10.2025 10:38 Є таке. Pcores кікають лише при сильних багатопотокових навантаженнях...
► То у мене вже "дитяча травма" на всілякі "енергоефективні ядра"
спойлер
(пора до психіатра на прийом :) ), бо поки останні пару років прикидував для себе та готувався до повної заміни домашньої "машини" (на чому її збирати), розглядаючи звичний/знайомий, але "енергоефективний" Інтел проти не дуже знайомого, але повноцінного АМД... то, без жартів, вже починало око сіпатися від слова "енергоефективний".
► З іншого боку сам же стикнувся з протилежною ситуацією на практиці
спойлер
- в мобільних девайсах; минулого року на основній роботі якось нарешті добився, щоб прикупили ноут, але не тільки для конференцій, але й щоб відеозйомку якось можна було нехитро поредагувати та пережати (бо всі "стаціонарники" там - може й місцями трохи кращі за банальний "офісник", але всі на "встройках", а тягати матеріал додому для опрацювання - мені не настільки багато платять за такі заморочки...). Максимум, що вдалося вижати, це - асусофський туф на базі AMD R7-7435HS з "дискреткою" 4050 на 6Гб... О воно жарить на всі ядра!!! :eek: Роботу, звісно, робить швидко, але ж ЯКОЮ температурою!!! Не встиг новий проект в Прем'єрі створити, а температура вже нормально-так за 80°C! Причому відеокарта - не гаряча, пече якраз "проц"; я вже "поандервольтив" все і кругом, де тільки асусовські "біоси"-"армори" дозволяли, бо мені не "швидко та продуктивно", а - "хай довго аби виконало"... На максимальних оборотах системи охолодження, якось добився температур не вище 83°C при постійній довготривалій роботі на 100% завантаження - ... :D і на всяк випадок ставлю ноут на дві товсті книжки для кращого забору повітря, бо повітря з вихідних повітредувів - часом таке враження, як з носика закипаючого чайника.
► От в таких випадках згадуєш, що хай би воно було менш ефективно, але холодніше...
1234waltz
Member

Повідомлення

МОНАХ: 16.10.2025 11:30 Максимум, що вдалося вижати, це - асусофський туф на базі AMD R7-7435HS з "дискреткою" 4050 на 6Гб... О воно жарить на всі ядра!!! :eek: Роботу, звісно, робить швидко, але ж ЯКОЮ температурою!!!
Не знаю як конкретно у ваші моделі реалізован охлад, але в багатьох моделях багатьох виробників грішать тим, що формально 2-вентиляторний охлад об'єднаний. Або як на деяких моделях Абсєр обидва вентилятори з радіаторним блоком стоять поряд. Або теплові трубки пересікаються. Або елементи на платі дуже "кучно" розпаяні. Тож грішити 100% на проц тут не дуже гарна ідея, особливо у випадку відеомонтажу, коли дискретка юзається в хвіст та гриву.
Earanak
Member

Повідомлення

MqM: 15.10.2025 23:18Це що вже зараз витворяють в Фотошопі що 32 гіга мало?)
У нас в студии регулярно работают с EXR-32Битными многослойными рендерами. Открываешь один такой файл в 6к разрешении и уже ~30гб будет занято процессом Фотошопа. Благо у нас почти все пересели на 192-256гб и это уже не проблема )) И да, после Camera Raw формат конвертируется в 16-Бит, и теряет в весе в ОЗУ, но, затем снова растет из-за кучи слоев пост-обработки. В общем, даже когда с 4-5 ракурсами работаешь, увидеть 80-90гб занятой памяти Фотошопом - дело не редкое. На 32ГБ можно жить в Фотошопе, там ведь есть файл-подкачки, который неплохо работает на быстрых SSD, но... Ну такое ))
alexeygalas
Member

Повідомлення

МОНАХ: 16.10.2025 11:30асусофський туф
От в ньому і проблема. TUF=низька якість збірки. До вибору інструменту потрібно підходити тонко.
спойлер
Я дружину з системника на 265K перевів на лептоп на 255H (з*явилась необхідність у мобільності). Він майже бездоганний. Зберусь і напишу на оверах огляд на нього з моментами, про які ніде ніхто не говорить, але які важливі і можуть вплинути на вибір. Можна у мене в профілі глянути. А 10л системник перетворив на 3.5л запасний на випадок, якщо лептоп зламається і потрібно буде його відправляти в ремонт. Насправді, без сарказму, мобільні арроу дуже енергоеффективні в робочих задачах. А свій старий "ігровий лептоп" замінив на ось цю пушинку. Так цей взагалі мене вразив усім. Але це не ТАФ ))
Хороші інструменти коштують грошей
yurius_r
Member

Повідомлення

tablestikus

Та ви прямо куркуль. Я на Intel HD Graphics в складі i5-6300u граю в деякі ігри :D
МОНАХ
Member

Повідомлення

Earanak: 16.10.2025 11:55 ...там ведь есть файл-подкачки, который неплохо работает на быстрых SSD, но... Ну такое ))
► Як остаточно переїду на новий "комп" - планую під Фотошоп-файл-підкачки цілий 128Гб-тний ссд-ешнік завалящий кинути :gigi: . Адоб-його-маму відає, що таким чином я очікую отримати в результаті (раніше, на менших "апетитах" - трохи допомагало), але хоч спробую (раз 96Гб "оперативи" мені на старті "збірки" так і не вийшло прикупити).

alexeygalas, та я - згоден
спойлер
(он скільки нервів попсував нашому ком'юніті, поки збирав собі новий "комп" і пробував себе переконати, що те, що я собі надумав - справді мені потрібно :laugh: ), але ж тут проблема була в тому, щоб взагалі якось сподвигнути виділити кошти на новий "комп" і за ціну до 50 "штук" гривень можна було б однозначно кращу і збалансованішу (в т.ч. і по температурі) збірку організувати, ніж взагалі "ноут" брати. Я особисто ні на що особливо не міг вплинути так як не штатний працівник, але хоч переконав, що це має бути 6-8-ядерник, з дискретною відеокартою (хоча б якоюсь, але щоб вона БУЛА!) і мінімум 16Гб "оперативи"... Придбали :rotate: ; вирішили, щоб не брати "ноут" окремо ще під іншу мобільну роботу, то - "ось-вам!", "два-в-одному". На початках, поки не знайшов, як знизити температури - кожен рендер запускав як останній...
1234waltz,
спойлер
1234waltz: 16.10.2025 11:40 Не знаю як конкретно у ваші моделі реалізован охлад...
► Так - ось він на "офіційці". "Охлад" - самі бачите як організовано...
1234waltz: 16.10.2025 11:40 Тож грішити 100% на проц тут не дуже гарна ідея, особливо у випадку відеомонтажу, коли дискретка юзається в хвіст та гриву.
► "Армор" моніторить не більше 60-65% навантаження (максимум, зазвичай - взагалі близько 50%) на відеокарту і до 100% "проца" перманентно: рендер по ПЗ - на відеокарті. Якого біса "в-хвіст-та-в-гриву" саме "проц" - я ще не докопався... Чесно кажучи і залазити глибоко не дуже хочу, бо мені ще на майбутню "RTX 6070Ti/Super" грошей підзібрати потрібно, а не виплачувати їх за цей Туф :D . Температури "збив", працює - та й туф-із-ним.
Nick_888
Member

Повідомлення

yurius_r: 16.10.2025 00:13 Nick_888
Гра ще не оновилась до Metal 4, там у роботі з RT чимало змін і покращень.
Тобто після розкриття потенціалу буде 12fps? :laugh:
Ти дурачок?:)

Відправлено через 3 хвилини 10 секунд:
erkins007: 16.10.2025 04:34
Nick_888: 15.10.2025 21:38

Гра ще не оновилась до Metal 4, там у роботі з RT чимало змін і покращень.
О, тогда может даже 10 будет. Вообще шикарно.
О так, чіп, який ставиться безвентиляторний Air має запускати гру зі швидкістю 120 кадрів в 4к з на ультрах з рейтресингом, без апскейла і фрейм генерації, бо ж ПеКа бояри тільки так і грають? (ні)
erkins007
Member

Повідомлення

Nick_888: 16.10.2025 15:35О так, чіп, який ставиться безвентиляторний Air має запускати гру зі швидкістю 120 кадрів в 4к з на ультрах з рейтресингом,
Если утверждается что он "лучше 5090" то да.
Extra
Member

Повідомлення

МОНАХ: 16.10.2025 11:30 Максимум, що вдалося вижати, це - асусофський туф на базі AMD R7-7435HS з "дискреткою" 4050 на 6Гб... О воно жарить на всі ядра!!! :eek: Роботу, звісно, робить швидко, але ж ЯКОЮ температурою!!! Не встиг новий проект в Прем'єрі створити, а температура вже нормально-так за 80°C! Причому відеокарта - не гаряча, пече якраз "проц"; я вже "поандервольтив" все і кругом, де тільки асусовські "біоси"-"армори" дозволяли, бо мені не "швидко та продуктивно", а - "хай довго аби виконало"... На максимальних оборотах системи охолодження, якось добився температур не вище 83°C при постійній довготривалій роботі на 100% завантаження - ... :D і на всяк випадок ставлю ноут на дві товсті книжки для кращого забору повітря, бо повітря з вихідних повітредувів - часом таке враження, як з носика закипаючого чайника.
Раджу встановити оцю чудову прогу: https://github.com/seerge/g-helper. Для мене повністю замінила Armory Crate. Має багато налаштувань, в т.ч. коригування обох кривих
обертань кулерів та обмеження по температурі (ріже швидкодію проца, звісно, але її й так більш ніж достатньо).
Востаннє редагувалось 16.10.2025 16:09 користувачем Extra, всього редагувалось 1 раз.
1234waltz
Member

Повідомлення

МОНАХ: 16.10.2025 13:54 ► "Армор" моніторить не більше 60-65% навантаження (максимум, зазвичай - взагалі близько 50%) на відеокарту і до 100% "проца" перманентно: рендер по ПЗ - на відеокарті. Якого біса "в-хвіст-та-в-гриву" саме "проц" - я ще не докопався... Чесно кажучи і залазити глибоко не дуже хочу, бо мені ще на майбутню "RTX 6070Ti/Super" грошей підзібрати потрібно, а не виплачувати їх за цей Туф :D . Температури "збив", працює - та й туф-із-ним.[/spoiler]
designed to offer ~155W of sustained combined CPU+GPU power.
Потужність графіки 2420MHz* at 140W (2370MHz Boost Clock+50MHz OC, 115W+25W Dynamic Boost)
AMD Ryzen™ 7 7435HS AMD Configurable TDP (cTDP) 35-54W
Нажаль 60-65% навантаження на відеокарту відбирає майже 65% потужності системи охолодження, проц долблячись в сотку при навантаженні на дискретку на 60% вже в паспортні можливості системи впирається. Наскільки можна зрозуміти по цифрам, дінамік буст відправляє CPU в повний нокаут, забираючи весь ресурс системи охолодження.
Перша сторінка гугла каже, що Асус затюнили проц в максимальний розгін, що погіршує ситуацію. І багато хто вимикає турбобуст на проц, щоб знизити його апетити. Ви саме так температури збивали?
daesz
Member

Повідомлення

1234waltz: 16.10.2025 09:20Щось рівня статей де порівнюють шнур за 140 баксів від Яблоків та ноунейм підвальний за пару баксів з Тему. Беремо задачу, яка вимагає 16 GB RAM або більше і ніяк не виходить 8gb-ram-m3-macbook бути like-16-gb-pc, просто від того, що стиснення в оперативній пам'яті для такого типу задач нічого не дає, а своп перетворює роботу на ад.
Ніхто ж не сперечається (ну окрім епла і мб якихось Юрчиків :D )
https://www.pcgamer.com/sorry-apple-tur ... after-all/
Nick_888
Member

Повідомлення

erkins007: 16.10.2025 15:49
Nick_888: 16.10.2025 15:35О так, чіп, який ставиться безвентиляторний Air має запускати гру зі швидкістю 120 кадрів в 4к з на ультрах з рейтресингом,
А хто при здоровому розумі про це заявляє? Юра? Ну він некомптентний, і плюс каже за умовний M4 Max, і то в окремих задачах, а не в іграх безпосередньо.
yurius_r
Member

Повідомлення

Nick_888
Ти дурачок?:)
Розумничок, скільки ти вважаєш буде приріст оптимізації з переходом на новий Metal? x10?
DEVES
Member

Повідомлення

erkins007: 16.10.2025 15:49
Базовый или Max или Pro или Ulrta? Какой конкретно и в какой конфигурации ядра/гпу?
tablestikus
Member

Повідомлення

lostsoulforever: 16.10.2025 11:29
tablestikus: 16.10.2025 10:56
ну це не значить, що не можна грати ні в що взагалі, чому ж всі так у крайнощі переходять
але це не ігрова станція і ігри на макбукі це далеко не найперший пріоритет і задача.
в мене м3 про і пк і я ніколи в житті не подумаю коли хочу пограти сісти за мак)) як би тут деякі люди не казали що воно потужніше за 5090
Ну до повноцінної ігрової платформи ще дуже далеко, але деякі кроки вони роблять, то чому б і ні.
Nekros
Member

Повідомлення

tablestikus: 16.10.2025 21:04 Ну до повноцінної ігрової платформи ще дуже далеко, але деякі кроки вони роблять, то чому б і ні.
Щось дуже кволі кроки вони роблять, і з такою швидкістю ніколи не зроблять :gigi:
Макбуки завжди позиціонувались як гарний та продуктивний девайс, років 20 мабуть, і тільки зараз вони почали там щось ворушитись в сторону геймінгу.
Одна з багатших компаній у світі не може зробити єксклюзивні ігрові тайтли як робить нінтендо до своїх ємейзінг пристроїв?
Наш ГПУ самий кращий мобільний ГПУ у світі, айфон вміє в супер дупер круту графіку, але ігр нема :gigi:
tablestikus
Member

Повідомлення

Nekros: 17.10.2025 00:07
tablestikus: 16.10.2025 21:04 Ну до повноцінної ігрової платформи ще дуже далеко, але деякі кроки вони роблять, то чому б і ні.
Щось дуже кволі кроки вони роблять, і з такою швидкістю ніколи не зроблять :gigi:
Макбуки завжди позиціонувались як гарний та продуктивний девайс, років 20 мабуть, і тільки зараз вони почали там щось ворушитись в сторону геймінгу.
Одна з багатших компаній у світі не може зробити єксклюзивні ігрові тайтли як робить нінтендо до своїх ємейзінг пристроїв?
Наш ГПУ самий кращий мобільний ГПУ у світі, айфон вміє в супер дупер круту графіку, але ігр нема :gigi:
Скоріш за все проблема в тому, що по сучасним трендам основний потік доходу - мобільний геймінг, а от з ним в еплів все гараз і мільйони грають на айфонах та айпадах.
Відповісти