Ми вдома, світло є, працюємо на стабі та вмикаємо що хочемо, світло зникло - пішов перемкнув "автомат" на ДБЖ - працюємо від дбж, знаючи що в нас обмеження 1кВт, дали світло - ДБЖ перемкнувся в режим зарядного+стаб на 1кВт. Далі або почули що що 7кВт запустився, або побачили на ньому індикацію - пермкнули "автомат" на Стаб 7кВт.1985god: ↑ 14.10.2025 23:16 як виіділене пояднуєтсья між собою ? або мені пора спати або не вяжеться , якщо в конектсіт потужність гібридного інвертора має дорівнювати всій потужності обєкта то так , але поправки знизуZ440_User: ↑ 14.10.2025 15:26 У мене "аварійне" живлення зроблено на ДБЖ Кулон з двома автомобільними акумами по 100А*г (https://stabilizatori.com/ibp-eleks-kulon-q1000-v4-ua) та організовано так:
Біля стабу зовнішньою навіскою приліплено ручний перемикач вводу (3 позиції, 1-0-2), до якого підключено стаб та ДБЖ із збереженням розташування фаза/нуль, бо ДБЖ хоч і має вбудований стаб на межі 140...280В, але ж він всього лиш на 1 кВт як не крути.
Ручне перемикання зроблено із міркувань безпеки, .....
- Автономність від ДТЕКу це прикольно;
..... - Як вихідне з попереднього, це можна залишити без нагляду і піти з хати, знаючи що котел та холодильник у тебе працюють незалежно від наявності світла. Система перемкнеться на акум чи на зарядне без твоєї участі.
Ми уходимо з хати, перемкнули "автомат" на ДБЖ та пішли. Є світло, немає світла - ДБЖ само розбереться без нашої участі. Але ми лімітовані його 1кВт'ом.
Щоб вручну не клацати між ДБЖ та Стабом, можна поставити "автоматичний перемикач вводу", але я писав що були випадки коли він не спрацювував і мережа йшла у людей на генератор. Ну і такий момент що наприклад працює електродуховка та пралка, зникає світло і цей автоматичний перемикач переходить на ДБЖ, який офігіває від 5кВт що на нього упали раптово...
То все нюанси комутації окремо взятого об'єкту та бажання власника.1985god: ↑ 14.10.2025 23:16 Просунуті гібридники мають в комплекті трансформатори струму для відслудковування навантаження , їх встановлюють перед лічильником тобто до того місця до якого має йти виробітка від сонця з інвертора і щоб ця виробітка не виходила за межі вашої домашньої мережі , відповідно всі пристрої які не треба резервувати АКБ можна встановити "ДО" = точніше паралельно інвертору , а от ті що резервуються "після" = точніше послідовно з інвертором . Це можна робити і без трансформаторів струму, я про них згадав в контексті якщо є "сонце " і ви надлишок сонця хочете відправити на той же бойлер . Простіше кажучи ви можете підключити потужні електропристрої окремими лініями паралельно інвертору не резервуючи їх , для цього вам навіть трансофрматори струму не потрібні. Це електрична духова шафа наприклад - правда тоді у вас будуть недопечені пиріжки ...
.... Це банальні речі я трохи побуду капітаном очевидність![]()
На той час, коли з електрикою настала повна біда, я топив піч та світив ліхтариками з power банками, на гарячу воду примудрявся запустити котел від комп'ютерного ДБЖ на 300вт (без сквозного нуля, синусоїду яку приймав котел та запалював горілку, отримував підключивши його на вхід 7кВт стабілізатора) та акумулятора машини, якою їжджу. Коли почала зникати вода із-за відсутності світла у водоканалу - ото вже настала пічаль, бо на насос того ДБЖ не вистачало і довелося обирати з того що є тут і зараз, а не чекати місяць... Да і ~7кВт Mustek в той час коштував щось біля 33тис грн і черга від двох тижнів була, та й у мене не було 33тис.грн бо купив дрова (і правильно зробив, у мене тиждень взагалі не було світла, а потім з'являлося на 1-2 години і зникало на 6-8годин. Який ДБЖ, які акуми в такому випадку... А пічка в хаті 22-25 градусів тримала.
Тож викрутився таким чином і не жалкую.
Я теж після досвіду ДБЖ загорівся цією темою, але взяв калькулятор, порахував що мені треба на дах+панелі+гібридник+дроти = мені потрібно 7-8 років за умов не зміни тарифів оплачувати електроенергію щоб зрівняти витрати.1985god: ↑ 14.10.2025 23:16 з тим в мене погана справа = конструкція даху, а саме відсутність балок під покрівлею унеможливлює цене вдаючись в подробиці , хоча можна , якщо кому цікаво, то замість балок в мене дві дошки боком
, а от на моєму рівні над землею в багатоквартирному будинку повісити 4-5 панельок формату 1,8 метра на один фасад тільки робота $500-650 + кріплення + розхідники + автовишка ( або альпіністи) я так порахував та ну його поки що
воно золоте вийде
А зелений тариф мені не світить, бо спочатку по вулиці треба декілька кілометрів 2 дроти змінити на 3, та скоріш за все ще на трансформаторі немає вільної комірки, бо в секторі є декілька СЕС на вулиці з 3 дротами які йдуть до загальної трансформаторної будки.
Та й взагалі, по моїй вулиці ще лінія так собі, наприклад зараз вхідне в будинок 185-190В як похолоднішало. З одним гібридником я б з акумулятора не вилазив (як я це поняв з цієї теми), а так стаб витягує (діапазон від 100В до 290В), та і в ДБЖ теж є стаб (140В...280В) якщо що.