Память для AMD Ryzen

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
МОНАХ
Member

Повідомлення

a_z_z_y: 06.10.2025 12:42 Вітаю з прибданням!
► Дякую :) , погано все-таки, що не одразу 2х48Гб, але там я навіть кіт на 6000МГц не дуже по ціні витягував вже... Фотошоп поки скромно запросив 37Гб :D для своєї роботи, то ж, думаю, років на 5 має вистачити і поточного об'єму. У будь-якому випадку, при зборі нового "компа" у мене в першу чергу вже стала проблема з потребою більшої кількості ядер "проца" - об'єм "оперативки" йшов на другому місці...
a_z_z_y: 06.10.2025 12:42 Хочу порадити знизити vSOC напругу з 1.3в покроково поки зберігається стабільність (1.2в може і нижче піде)...
:shuffle: ...Шось я очкую, чесно признаюсь, лізти "голими руками" до тої... та й будь-якої напруги, навіть коли мова йде за її зниження.
► З іншого боку, напевно, варто спробувати; читав, що в новому Agesa 1.2.0.3g напруга в 1.3в вважається крайньою-максимальною... Який там "крок" - 0.01в? Було б добре зняти хоча б до 1,28в...
a_z_z_y: 06.10.2025 12:42 ...і підняти FLCK.
Оптимум FCLK для вас буде 2133 ("синхрон" з оперативкою) або ж навіть всі 2200 ставте якщо підуть без помилок.
► Точно! :idea: Оце Ви написали і я згадав, що я забув ( :insane: ), що на початку детального знайомства з АМ5 звернув на це окрему увагу і мав занотувати то зробити при налаштуваннях! Не знаю чи матиму час на довгі детальні тестування, щоб 2200 поставити, але 2133 одразу "втикну" і - на по-годинні тести закинусь.
► Дякую, що звернули увагу :up: .
a_z_z_y: 06.10.2025 12:42 Схоже АМД зробили так що спочатку запукається умовний JEDEC профіль, а потім додатково те що ви в біосі налаштували.
Тобто їде подвійне тренування пам'яті. Звідти і довгий запуск.
Я вам більше скажу 64гб тренується вдвічі більше ніж 32гб. Мені страшно уявити скільки в людей вантажаться компи з 128+гб на борту :horror:
► Жесть... А я ще, наївний, тут MCR дбайливо вмикав :lol: - як мертвому припарки... - ну, +/- 8-10 секунд до швидкості завантаження :gigi: .
► Я, правда, ще й PD вимкнув - начитався різних порад основні з яких прямо-протилежні: вмикай і MCR, і PD, бо можеш зловити проблем і - вимикай PD, коли вмикаєш MCR, бо... :lol: можеш зловити проблем. Прихильників другого варіанту начитався більше :gigi: , то поки PD вимкнув - може і його ввімкнути?
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

МОНАХ: 06.10.2025 17:09 З іншого боку, напевно, варто спробувати; читав, що в новому Agesa 1.2.0.3g напруга в 1.3в вважається крайньою-максимальною... Який там "крок" - 0.01в? Було б добре зняти хоча б до 1,28в...
Можете експеримент з 1.25в починати і зменшувати до 1.2в десь.
приклад 9600Х mem=6600, fclk=2166, vSOC=1.2v
Зображення

МОНАХ: 06.10.2025 17:09Я, правда, ще й PD вимкнув - начитався різних порад основні з яких прямо-протилежні: вмикай і MCR, і PD, бо можеш зловити проблем і - вимикай PD, коли вмикаєш MCR, бо... можеш зловити проблем. Прихильників другого варіанту начитався більше , то поки PD вимкнув - може і його ввімкнути?
PD це Power Down ? То краще його три мати вимкнутим!
Він трішки швидкодію покращує, бо не дає пам'яті відпочити поки не має навантаження, щоб трішки заощадити споживання.
МОНАХ
Member

Повідомлення

a_z_z_y: 06.10.2025 23:18 PD це Power Down ? То краще його три мати вимкнутим!
► Так, він. Зрозуміло - хай тоді і буде вимкненим. Дякую. :up:

► Спробую пізніше, як матиму більше вільного часу засісти за напругу. Бо вчора наскоро поставив 2133 і пішов тестувати - :lol: а я ж вже і "проц" після "оперативки" трохи "поколупав" був, зокрема додав 200МГц на ядра... :gigi: До кранчера не дійшов - вже на осст (cpu+mem) почали поодинокі помилки по ядрах і потоках випадати (окремі тести на cpu і mem - без проблем проходить) хоча стрес-аіду на годину проходить без проблем.
► Іншими словами, потрібно буде скинути "проц" до "заводських" і спробувати це все провернути неспішно.

► Але замірявся аідою при "фабриці" в 2133 і порівняно з "фабрикою" в 2000 - ... ну, отаке щось вийшло з кращого заміру:
спойлер
Зображення
- трохи читання, копіювання і латенсі покращилися, є невеликі зміни по першому і третьому кешах... Що скажете, варто займатися далі і скидати ради цього стабільний настрой "проца"?
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

МОНАХ
Там такий нюанс що чим більше vSOC чим краще частота memclk (контролера) тому у вас він 1.3в стоїть.
А для fclk там золота середина десь в районі 1.2в а далі потенціал погіршується.
Тобто для комбінації макисмальних flck та memclk треба шукати золоту середину по vSoC між 1.2 та 1.3в.
Тапку в пол по вольтажу варіант не проканає :gigi:

PS: Звичайно це все треба тестити без розгону процесора.
МОНАХ
Member

Повідомлення

a_z_z_y, дякую за роз'яснення, а то я навіть не здогадувався, що тут взаємовиключна арифметика діє - просто не думав, що глибше полізу в налаштування ОЗУ. Правильно я розумію, що скидаючи вольтаж в пошуку оптимального балансу flck/memclk, я таким чином хоча б на пару градусів зможу ще й загальну температуру на планках понизити? Якщо так, то це ще один стимул тим заморочитися, бо, чесно кажучи, не дуже хочу втратити стабільність в 6400 (3200) МГц на memclk, якщо ціль тільки оптимізація частот на flck...

► Так, тема не по розгону ОЗУ - все більше оффтоплю і ненароком втягую і Вас сюди :shuffle: , але запитаю вже тут, під спойлером:
спойлер
► По розгону "проца" в контексті балансування flck/memclk: якщо найду вдале рішення по ОЗУ, то в подальшому поверненні міні-розгона "проца", можна буде повернути попередні рішення - я маю на увазі чи сильно пересікаються наступні (нижче) зміни параметрів "проца" і попередні зміни по "оперативці" (щоб хоч приблизно орієнтуватися, чого вже, можливо, вмикати не потрібно або не викручувати до показників попереднього розгону)?
► У мене буст по ядрах викручений на максимум - 200МГц, "курва" на -20, PPT - 180W (+18 від базових), TDC - 130A (+10 від базових) і обмеження температури на 80°C; от у мене таке розуміння, що як мінімум з бустом в 200 можна буде попрощатися?
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

МОНАХ
Вольтаж vSOC то на процесорі. Планкам до нього ніякого відношення не мають.
9000 серія може 6600/2166 робити. Тому вам налаштувати 6400/2133 має бути достатньо просто.
У вас зараз 6400/2000, тобто несинхрон. Його спокійно зробить по затримкам режим 6200/2066. Не бачу практичного сенсу триматися будьякою ціною за 6400мгц по пам'яті у відриві від налаштувань інших компонентів.
спойлер
Ваш міні-розгін, а радше сказати тюнінг проца я думаю можна буде повернути. Але його бажано буде перетестувати. +200мгц має працювати без проблем. А от курву може доведеться послабити на 2-5 пунктів. Хоча якщо у вас там є запас, то йго має вистачити. Все ж різниця між 2000 і 2133 по flck не прям драматична, що захоче кардинально більше вольтажу на ядра
МОНАХ
Member

Повідомлення

a_z_z_y: 08.10.2025 21:08 Не бачу практичного сенсу триматися будьякою ціною за 6400мгц по пам'яті у відриві від налаштувань інших компонентів.
► Я в тому плані, щоб в процесі підбору напруги, про яку ми говоримо, можна було лишити ЕХРО і не займатися "ручним кастомом" усіх оцих частот/таймінгів, бо то - надовго, часу стільки немає, щоб всі "закутки"/варіанти протестувати, а стабільність роботи потрібна вже практично майже сьогодні.
► Але, якщо:
a_z_z_y: 08.10.2025 21:08 ...Тому вам налаштувати 6400/2133 має бути достатньо просто.
- то, звісно, виділю якийсь з вихідних днів на це, бо воно того варто (та і самому трохи якісь особисті скіли отримати в налаштуванні того всього буде не зайве).
спойлер
a_z_z_y: 08.10.2025 21:08 ...бажано буде перетестувати. +200мгц має працювати без проблем. А от курву може доведеться послабити на 2-5 пунктів. Хоча якщо у вас там є запас, то його має вистачити.
► Розумію: негативна "курва" і так напругу знизила, а тут ще й "ручна доводка" буде... Ну, я тестував "курву" на -"30", правда всього в 3 тестах на годину кожен (ОССТ - лінпак, cpu+mem і стрес аіди: без помилок) - більше заради цікавості чи зможе "проц", ніж на постоянку, бо викручуватись в максимум не дуже поки хочу - потужності вистачає "з головою" на сьогодні. Задача "номер раз" була більше - без втрати "заводської" потужності (по тестових замірах) зменшити температури до 80°C, задача "номер два" - якщо дозволяє температурний ліміт, то розблокувати заводські ліміти і підняти що де можна. Накрутив десь +/- середні показники (по тестах) між стоком та розгоном нашого огляду тут - ну і задоволений, в принципі, на сьогодні. За "курву" в "-20" - я не тримаюся: якщо +/- ті ж показники по потужності будуть при "-10" - то й хай буде... От +200МГц на ядрах буде трошки шкода "різати", бо приріст на ядро не набагато, але помітно зріс.
► Дякую вчергове, що не лінуєтесь роз'ясняти :up: .
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

МОНАХ: 09.10.2025 12:04Розумію: негативна "курва" і так напругу знизила, а тут ще й "ручна доводка" буде...
оффтоп про проц
Я відкрию страшну таємницю - фактично курвою ви не занижуєте вольтаж, а даєте процу бустити більше частоту на приблизно тому самому вольтажі! :eek:
Грубо кажучі курва зменшує вольтаж на кривій частота-вольтаж. Проц починає менше грітися/споживати і сам починає бустити більше до тих лімітів які у вас встановлені в біосі.
Тобто це ніякий не андервольтінг, а розгін! :super:

Справжній андервольтінг, це коли ви разом зі зменшенням курви зменшите літім температури і РРТ.
Отримаєете більш холодний проц, менше споживання при приблизно однаковій швидкодії. ;)
VolandInferno
Member

Повідомлення

a_z_z_y: 09.10.2025 12:16Я відкрию страшну таємницю - фактично курвою ви не занижуєте вольтаж, а даєте процу бустити більше частоту на приблизно тому самому вольтажі!
Грубо кажучі курва зменшує вольтаж на кривій частота-вольтаж. Проц починає менше грітися/споживати і сам починає бустити більше до тих лімітів які у вас встановлені в біосі.
Доречі, я про це багато разів писав, бо є ще народ, який думає що курва знижує температуру. Вся суть в CO/CS - збільшення хедруму для частоти.
МОНАХ
Member

Повідомлення

a_z_z_y, VolandInferno - :gigi: от тому я не пробуюсь надто глибоко в розгон (...так, краще я буду використовувати куди більш точне слово "тюнінг"), а як що й налаштовую, то стараюсь брати в роботу перевірені схеми та/або запитатися в досвідчених людей, як зараз.
спойлер
► ... Бо теорія - ще пів-біди, а практикуватись у мене немає ні часу, ні тим більше на чому: такі системи, які реально можна глибоко "тюнити" мені в руки попадають не часто, а так, щоб по справжньому можна було "творити, що заманеться" - то оце, коли збираю собі або хтось з друзів звертається, хто ще більший "танкіст" ніж я сам :gigi: .
► Правда я вже не настільки "дрімучий", щоб думати, що "негативна курва" напряму знижує температуру :laugh: , але от що до роботи з напругою безпосередньо, то - прошу не дивуватись, зараз буду вчитись, раз пішла така тема і можна безболісно ще трохи підналаштувати свою систему.

a_z_z_y, якщо можна ще запитати тут - "в двох словах": як саме, що саме чіляє зниження напруги в параметрах, налаштування "курви" в такому от випадку, як ми обговорюємо зараз? Хочу не просто скручувати "курву" у випадку помилок, коли відтюнинговуватиму "проц" взад, але й розуміти до кінця, що і чому так відбувається. :shuffle:
► Так-с, в цілому схему для подальшої роботи - зрозумів, буду пробувати. Як щось толкове вийде з того, то відпишуся вже в темі по розгону пам'яті, щоб не оффтопити вже безбожно тут.
Шаженла
Member

Повідомлення

Всем привет. Эпопея с модулями G.Skill F5-7200J3646F24GX2-TZ5RK продолжается.

Напомню мою печальную историю.

Год назад был куплен комплект ASRock B650M Pro RS+Ryzen 7 8700G+G.Skill F5-7200J3646F24GX2-TZ5RK.
Всё было хорошо пока не попытался тюнить память. XMP не завелся и по советам начал вручную настраивать и перебирать параметры.
Свыше месяца мучался пока не нашел параметры при которых память может несколько суток работать в y-crunder либо Prime95.
Но наблюдались внезапные перезагрузки если система работает свыше недели. От недели до двух гарантированная перезагрузка и за ошибки памяти.
Пытался понять в чем дело, грешил на все и не было возможно по отдельности проверить. В сервис центры сдавал и сказали всё работает нормально.
Ну а магазин продавец памяти сказал всё что выше 5600 разгон и не считается гарантийным случаем. А на JEDEC 5600 так то проблемы не было.

Машина несколько месяцев лежала без дела и потом разобранной. В итоге было продано всё кроме памяти.
И куплено Ryzen 9 9950X+MSI MAG B850M MORTAR.

Собрал. Опыта с предыдущей попытки набрался. Начал проверять уже на частотах 6000-6200. Больше 6200 процессор не тянул. И была подозрительная нестабильность. Было лето и думал перегрев памяти и за tRefi. Тогда для надежной имитации перегрева использовал бытовой фен и нашел значение trefi и других таймингов первичных которые работали при температурах минимум 80-85 градусов в течении 10 минут. Больше не держал ибо лень фен держать.
Уже с найденными значениями память проходила тесты которые длились 3 суток подряд. Потом другой тест 3 суток. И за отключения света больше недели не удавалось компу работать. Но в один раз таки 2 недели подряд проработал до отключения. И в течении следующей недели тестов таки нашлась ошибка :rotate:

Киловатт 250 потратил электричества в никуда. Чертовая память, от безвыходности и невозможности купить другую память ругался.

В полном отчаянье написал в саппорт G.Skill о своей проблеме. Объяснил о нестабильной работе памяти если выше JEDEC 5600. И что были поменяны материнская плата и процессор. Они ответили достаточно быстро, в течении нескольких дней. Ответ был стандартный, сбросьте BIOS, обновите BIOS, активируйте XMP. В следующем письме повторил что проблема на нескольких компьютерах. На что ответили частоты выше 6000 считаются разгоном и не могут их гарантировать 100%. На что повторил у меня 6000 даже не работает. В итоге меня отправляют в RMA. Написал в RMA и на следующий день мне присылают форму и куда отправлять. Хорошо упаковав отправляю через укрпочту заплатив около 600 гривен. И жду.

Ждал месяц когда доедет до тайваня. И потом ещё две недели после письма о том что получили память. Сказали брак и высылают новые планки. Через дней 20 приехала память. DHL привез к подъезду коробку. Отправку оплатил G.Skill. На текущей момент что не понравилось это большая коробка в которой немного пупырки и внутри всё болтается. Упаковка плашек без повреждений, на них написано октябрь 2025.

И теперь снова попробуем тюнить память. Если и эта память окажется бракованной, то у меня истерика начнется. Если не жалко пожелайте мне удачи. Уже год не получается собрать рабочий комп :lol:
Шаженла
Member

Повідомлення

Потрогал память. Напряжения, тайминги, частоты аналогично повторяет старый комплект. Но прикол другой обнаружился. Крайне легко перегревается и начинает сыпать ошибки. Греешь выше 48 градусов есть вероятность ошибок. Добавляешь пару градусов время сокращается на порядок. 52-56 за минут 10 ошибки будут.

Пробовал ослаблять тайминги(ослаблять значит вторички и третички вплоть до auto, а первички по 10 пунктов добавлять). Добавляет градусов 5-8 к пределу стабильности. Но JEDEC или XMP тайминги не проверял.

У кого то есть мысли что ещё с памятью можно сделать? Уж больно слишком быстро перегревается. Старая бракованная при тех же таймингах требовала 56 и выше градусов.
unique-neon
Member

Повідомлення

Шаженла
А як рам взагалі перегрівається на вашому конфізі? Для цих проців актуально не вище 6600 в 1:1, плата 4-слотова, щілина між планками широка. Скільки на ній вольт?
pawn
Member

Повідомлення

трошки піджав 6400
Зображення
unique-neon
Member

Повідомлення

pawn
Гарна борда, треба 8000+ пробувати)
pawn
Member

Повідомлення

unique-neon: 08.11.2025 21:43Гарна борда, треба 8000+ пробувати)
Є і пресет на 8200 і на 8400 стабільні. Це я пробував ужати 6400 по максимуму.
спойлер
Зображення
Але процесор буду міняти на EPYC 4585PX, коли зʼявиться у продажу
vltk
Member

Повідомлення

pawn
6600 без ошибок, с немного послабленными таймингами, чтоб не залазить за 1,7в VDD, не пробовали?
Кранчер тест держит на 8400 (у вас вроде вода на памяти, ну или в доме не включили отопление)?
И что в сравнении аидовских летенси, Пи и 7zip между 6400 и 8400?
В EPYC 4585PX (не нашел) IOD (с контроллером памяти) уже новый или нет (а то количество линий псй-э осталось 24, мне не хватает - про тредрипер понимаю, но кусается менять всю платформу)?
А так настроено все грамотно, приятно смотреть.
pawn
Member

Повідомлення

vltk: 11.11.2025 03:506600 без ошибок, с немного послабленными таймингами, чтоб не залазить за 1,7в VDD, не пробовали?
Тут не в памʼяті справа, тут VSOC не вистачає. При 1.2 - зависає, при 1.25 - 3-5 хвилин тест, при 1.3 - ну може 10 хвилин і помилка. Я вже і раком і боком і з підскоком, пробував. І 1.7, і відпускав таймінги, і різні комбінації опорів. І VDDIO/MC до 1.5 підіймав. Но уви, нє свєзло:). Тому і хочу 4585PX, на overclock.net там народ і 6800 на ньому запускає, 6600 - практично гарантовано. Там кращий бін і CCD і SOC. Ну а по суті 4585px - це калька з 9950x3d, тільки з ECC, TSME/SMEE і набором якихось додаткових фіч.
vltk: 11.11.2025 03:50Кранчер тест держит на 8400
Да, VT3 - 3 години, 20000% в Карху. 8400 - це не щось захмарне. Хіба що з VDDP погратись, бо це дуже підла напруга. Її треба не багато, ні мало, її треба рівно стільки скільки треба.
vltk: 11.11.2025 03:50Пи и 7zip между 6400 и 8400?
От тут не порівнював. Проганяв, але якось не фіксувався сильно.

Відправлено через 1 хвилину 3 секунди:
vltk: 11.11.2025 03:50В EPYC 4585PX (не нашел) IOD (с контроллером памяти) уже новый или нет
Сумніваюсь

Відправлено через 5 хвилин 25 секунд:
спойлер
Зображення
Відправлено через 3 хвилини 32 секунди:
От шо народ витворяє :)
https://www.overclock.net/threads/asus- ... t-29525216

Відправлено через 8 хвилин 23 секунди:
vltk: 11.11.2025 03:50И что в сравнении аидовских летенси
64.5+/- на обох пресетах. Якщо поставити legacy mode, то 59. Хоча народ якимось чином з 56 виходить. Може шось в біосі наклацав.

Це я канєшно вигідно 6000cl26 комплект урвав за 10500, зараз він вже 16к :laugh:
Шаженла
Member

Повідомлення

unique-neon
В общем прикол. Активировал в BIOS XMP. Настройки те же, проблема ушла :lamer:

Ну как ушла, теперь падает не на 48, а на 60 градусах.

Снизил частоту с 6200 до 6000. Теперь вплоть до 80 градусов проблемы нет. То есть даже летом теоретически память ну никак не нагреется настолько. Ну потерял 5%. Стабильность важнее...

Начал комп зависать. поменял параметры Core Watch Dog. Система падает но теперь пишет ошибку. Ошибка иерархии кеша.
Как оказалось дело недостаток VDDG напряжения. Я уж думал процессор подпалил уже..
Vlasov_s
Member

Повідомлення

Через какой период можно надеяться на стабилизацию цен?
Відповісти