Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
oversteve
Member

Повідомлення

Timedemo: 25.08.2025 13:46
Hotspur: 25.08.2025 12:40 ми їх не виробляєм
тебе хтось дуже обманув.
Ті що бачив у нас, то їх китайці для нас роблять (аско укрем, іек, такел і т.п.), в цілому нормальні товсті китайськи з алі троха дешевше виходили ніж АУ. Ті що з отвором під гвинт напевно немає змісту тягнути, хіба якщо дуже хочеться з отвором конкретного діаметру, бо наприклад якихось 35мм2 з дірою 6мм не бачив, а от знайти у нас нормальний наконечник під клемну колодку без гвинта то був ще той квест, довелося таки з алі брати

п.с. повісив майже всю хату на 8х280Аг + 4.2кВт інвертор і сижу на нічному тарифі :D
Timedemo
Member

Повідомлення

oversteve: 25.08.2025 16:19
Timedemo: 25.08.2025 13:46

тебе хтось дуже обманув.
Ті що бачив у нас, то їх китайці для нас роблять (аско укрем, іек, такел і т.п.), в цілому нормальні товсті китайськи з алі троха дешевше виходили ніж АУ. Ті що з отвором під гвинт напевно немає змісту тягнути, хіба якщо дуже хочеться з отвором конкретного діаметру, бо наприклад якихось 35мм2 з дірою 6мм не бачив, а от знайти у нас нормальний наконечник під клемну колодку без гвинта то був ще той квест, довелося таки з алі брати

п.с. повісив майже всю хату на 8х280Аг + 4.2кВт інвертор і сижу на нічному тарифі :D
трохи пізніше покажу які я беру. нашого виробнитства.
нічний тосупер! :up: :up: :up: тризонний ще краще)
Hotspur
Member

Повідомлення

Timedemo: 25.08.2025 16:28нічний тосупер! тризонний ще краще)
3 зонний вигідний дуже малій кількості людей
Timedemo
Member

Повідомлення

Hotspur: 25.08.2025 16:43
Timedemo: 25.08.2025 16:28нічний тосупер! тризонний ще краще)
3 зонний вигідний дуже малій кількості людей
я і не кажу про всіх. а про тих у кого є батарейки великі, і є бажання з цим гратись.
oversteve
Member

Повідомлення

Timedemo: 25.08.2025 16:28
oversteve: 25.08.2025 16:19

в моєму випадку напевно 2 зони оптимально, бо в мене не вся хата на інверторі, індукційка, духовка і мікрохвильовка залишились на мережі з можливістю переключення, бо все ж таки воно жере дофіга і там вже треба якийсь інвертор на 10кВт рази в 3 дорожче, та й бутирки на 7кВт не вистачить, зараз виходить орієнтовно 25% по денному тарифу і 75% по нічному, а до інвертора було десь 65/35
fludimir
Member

Повідомлення

oversteve: 25.08.2025 16:19п.с. повісив майже всю хату на 8х280Аг + 4.2кВт інвертор і сижу на нічному тарифі
И какая выходит экономия, учитывая потери на двойном преобразовании?
Timedemo
Member

Повідомлення

oversteve: 25.08.2025 19:23
Timedemo: 25.08.2025 16:28

в моєму випадку напевно 2 зони оптимально, бо в мене не вся хата на інверторі, індукційка, духовка і мікрохвильовка залишились на мережі з можливістю переключення, бо все ж таки воно жере дофіга і там вже треба якийсь інвертор на 10кВт рази в 3 дорожче, та й бутирки на 7кВт не вистачить, зараз виходить орієнтовно 25% по денному тарифу і 75% по нічному, а до інвертора було десь 65/35
тоді звичайно не варік без акума хочаб 20-25квт.

Відправлено через 59 секунд:
fludimir: 25.08.2025 20:12
oversteve: 25.08.2025 16:19п.с. повісив майже всю хату на 8х280Аг + 4.2кВт інвертор і сижу на нічному тарифі
1,5 грн на 1квт.

Відправлено через 4 хвилини 34 секунди:
oversteve: 25.08.2025 19:23 в моєму випадку напевно 2 зони оптимально, бо в мене не вся хата на інверторі, індукційка, духовка і мікрохвильовка залишились на мережі з можливістю переключення, бо все ж таки воно жере дофіга і там вже треба якийсь інвертор на 10кВт рази в 3 дорожче, та й бутирки на 7кВт не вистачить, зараз виходить орієнтовно 25% по денному тарифу і 75% по нічному, а до інвертора було десь 65/35
порахуй добре. чи є сенс. сенс є коли споживання більш менш. бо інвертор свої 40вт жере хоч навантаження 100вт. хоч 1000вт. і при споживанні малому, ккд цієї ситуації вкрай сумнівне.
oversteve
Member

Повідомлення

насправді якоїсь великої фінансової вигоди з моєю манерою споживання немає, виходить якось так коли порахував за липень
спойлер

Зображення
хіба що ще викинув упс, який десь 20кВт накручував (+-85 грн ), ну і зимою буде троха більше різниця, бо споживання з акуму виросте через котел, насос і коротший день
але в першу чергу я це все збирав не для економії, так що це скорше невеликий бонус

Відправлено через 1 хвилину 34 секунди:
Timedemo: 25.08.2025 20:30 порахуй добре. чи є сенс. сенс є коли споживання більш менш. бо інвертор свої 40вт жере хоч навантаження 100вт. хоч 1000вт. і при споживанні малому, ккд цієї ситуації вкрай сумнівне.
от як раз під спойлером літній розрахунок, зимою буде трохи більше

Відправлено через 17 хвилин 6 секунд:
Timedemo: 25.08.2025 20:30 тоді звичайно не варік без акума хочаб 20-25квт.
мені напевно і 10кВт вистачило б (15кВт за очі), я десь трохи більше кілобакса на все витратив, а так вже бюджет був би напевно в 2+ рази більше на все, та й тоді коли я збирав по +-ок ціні були тільки 280 банки, 100 і 105 або не було, або ціна була як за 2/3 280
загалом можна ще 8 банок докупити і інвертор поміняти, але це ще десь 1к баксів і при нинішніх тарифах ті +200 грн економії в місяць не дуже того варті
phpkiev
Member

Повідомлення

Hotspur: 25.08.2025 03:15 Алі наше все :gigi:
Ну не знаю.. Или я плохо искал, или мне почему-то там попадается всякий хлам :) Вот для примера, 4 наконечника на 25 квадратов. Три под М6, один под М8 - но не суть. Все медные, лужёные:
Зображення
спойлер
ЗображенняЗображення
Слева-направо:
1. Куплен у какого-то дядьки на ОЛХ, жаль, контакта не сохранилось.
2. Тип JG с peremychka.com.ua
3. Из Эпицентра
4. С Алика набором :)

В принципе я и Алишные найду куда пристроить, но конечно, не в аккумуляторы и не в силовые конструкции.
Hotspur
Member

Повідомлення

phpkiev: 25.08.2025 20:59В принципе я и Алишные найду куда пристроить, но конечно, не в аккумуляторы и не в силовые конструкции.
вони всі нормальні :rotate: на Алі можна вибрати товщину 1-2-3-4-5мм :rotate: не всі вкурсі просто
phpkiev
Member

Повідомлення

oversteve: 25.08.2025 20:55 мені напевно і 10кВт вистачило б (15кВт за очі)
Очень сильно зависит от нагрузки (что в целом и логично) :( У меня батареи 10кВт*ч, инвертор 4кВт. К сожалению, дом старый и никто при его строительстве даже не задумывался над вопросом правильной разводки электрики, то там вообще один вводной автомат на 25А на весь дом и всё. Поэтому не получается малой кровью разделить потребителей, и в итоге основное потребление идёт на бойлер 2кВт. Электрочайник (1.2кВт), электродуховка (2.2кВт), насосная станция (1.1кВт) - и батарея высаживается часа за 4. В жару ещё и кондиционер свою долю отжирает.
oversteve
Member

Повідомлення

phpkiev: 25.08.2025 20:59 2. Тип JG с peremychka.com.ua
брав JG з алі, вони дійсно добротні, х з по чому вони в тій перемичці
https://www.aliexpress.com/item/4001078 ... 18024xqGMo

ще ці брав під клемник
https://www.aliexpress.com/item/4001125 ... 18024xqGMo

ну і ще у нас брав Аско Укрем, вони такі як JG по товщині, тільки от та трубка для обжиму довше рази в півтора-два

єдине нарікання і на JG, і на АУ - по факту на провід 16мм2 налазив наконечник для 10мм2, в наконечник 16мм2 напевно десь 20мм2 можна попхати, і що цікаво наконечник 25мм2 сідає плотно на провід 25мм2, так що як вони то рахують не знаю

Відправлено через 4 хвилини 36 секунд:
phpkiev: 25.08.2025 21:09
Очень сильно зависит от нагрузки (что в целом и логично) :( У меня батареи 10кВт*ч, инвертор 4кВт. К сожалению, дом старый и никто при его строительстве даже не задумывался над вопросом правильной разводки электрики, то там вообще один вводной автомат на 25А на весь дом и всё. Поэтому не получается малой кровью разделить потребителей, и в итоге основное потребление идёт на бойлер 2кВт. Электрочайник (1.2кВт), электродуховка (2.2кВт), насосная станция (1.1кВт) - и батарея высаживается часа за 4. В жару ещё и кондиционер свою долю отжирает.
ну так воно і є, у мене квартира і десь 350кВт+- накручує в місяць, десь 11-12кВт в день, з них третину в ночі від мережі
_VlaD_
Member

Повідомлення

Не... Туда еще надо заложить стоимость инвертора, аккумуляторов и всей системы.
Амортизация, млин.

Отправлено спустя 5 минут 26 секунд:
Timedemo: 25.08.2025 20:30
1,5 грн на 1квт.
То в тому випадку якщо йшов з роботи додому та побачив нікому непотрібні акумулятори з інвертором у кущах.
А якщо правильно рахувати, то там буде трохи інша економіка.

Отправлено спустя 11 минут 16 секунд:
phpkiev: 25.08.2025 21:09 К сожалению, дом старый и никто при его строительстве даже не задумывался над вопросом правильной разводки электрики, то там вообще один вводной автомат на 25А на весь дом и всё. Поэтому не получается малой кровью разделить потребителей, и в итоге основное потребление идёт на бойлер 2кВт. Электрочайник (1.2кВт), электродуховка (2.2кВт), насосная станция (1.1кВт) - и батарея высаживается часа за 4. В жару ещё и кондиционер свою долю отжирает.
Ну, когда ракеты по подстанциям прилетали, то я вообще все отключал и запускал чтобы холодильник там час поработал, и телефон с ноутбуком зарядить.
А у вас там электродуховка с электрочайником на инверторе висит в условиях войны. Бойлер, млин... Вы там сказочные.
Кондиционер у них блин. В стране, в которой идет довольно таки серьезная война. Ни одно слово чтобы это описать фильтр не пропускает.

Отправлено спустя 8 минут 36 секунд:
В условиях войны никто не мешает подключить мощные потребители отдельной линией. Кабель-каналы там проложить и т.д. В условиях войны, когда вся хата может просто сгореть, не считаю необходимым париться об эстетике. Даже удлинители по дому прокинуть можно.
1985god
Member

Повідомлення

Щодо накінечників, всім дякую за поради. Є ще німецькі haupa - хто готовий платити за бренд і якість , беріть Хотів глянути ще раз ціну так у вайбері за 6 серпня файл вже не доступний , на компі зберіг Ще раз схему перемалював і вийшло вже менше накінечників щось біля 25 штук на перемички і ще 4 на той корпусний автомат, щодо проводу пв-3 на перемички переміряв остаточно з запасом 3 метра, до інвертора може ще по 1 метру на плюс і мінус, макисмум всього 5 метрів, В мене є фірмові провди від пілонтеч, якраз 2+2 метра, але там класні майже пропріетарні розʼєми на кінцях, обрізати їх рука не підіймається, знизив ціну на олх, може хто купить
Ось такий комплект https://vitox.com.ua/ua/p2333055505-kom ... ntech.html а як некуплять то може й блюзнірсько поріжу Там таки дійсно 25 мм. Перегляну різницю в цінах перепитаю на електротехнічній фірмі , якщо прям дуже сутєво то може і 25 мм візьму. Ще жаба душить за балансир віддавати 1800 за корситований чи 2500 за новий .
Як найкращий найтиповіший предстаник українського менталітету , поки петух не клюне в дупу , певно ніц і не робитиму , а як клюне то може попродаю ті акумулятори і візьму цілий фірмовий , або обжиматиму і збиратиму при світлі інших інверторів в часи блекауту , Віри тим всім фелісіті біом дайнес і тому подібне нема , при таких цінах в мене щось велика підозра що там всюди грейд Б :rotate: і щось мені здається що той же power queen для американського ринку таки краще ніж якийсь біом чи аксіома чи ще щось типу redodo скльопане конкретно під нас і для нас .

Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
Не реклама просто згадав http://www.haupa.com.ua/

Відправлено через 10 хвилин 25 секунд:
P.S. якийсь рандомний 1 дядько дуже хвалив панелі n-type порівняно з лонги , каже при розсіяному світлі в 5-10 раз більше виробітка , а от вдень лонги трошки краще. Дядько обіцяв скинути відео порівняння де два аналогічних стрінги лонгі проти тонгвей, але щось не скинув, спробую завтра йому нагадати як не забуду

Не в тему, але знайомого під час останього москальского обстрілу Львова ранило осколком в голову :weep: лежить мужик в реанімації, жив в каркасному будинку / дачі біля авіаційного заводу на вулиці авіаційній :( я тільки сьогодні дізнався , набрав його, а трубку дочка взяла , каже в реанімації . Шкода , війна ближче ніж здається і навіть у Львові дістає , тож ходіть у підвал хоча б якщо живете біля ккритичних обєктів , та простотходіть в укриття/ підвал сховище . Триндец короче кажучи друга жертва війни в моєму оточенні серед цивільних :( а каркасне будівництво - гівно, стіни з мінвати/ пінопласту гіпсокартону та фанери вас навіть від осколка не врятують , дайте хоч ряд з цегли
phpkiev
Member

Повідомлення

oversteve: 25.08.2025 21:16 єдине нарікання і на JG, і на АУ - по факту на провід 16мм2 налазив наконечник для 10мм2, в наконечник 16мм2 напевно десь 20мм2 можна попхати, і що цікаво наконечник 25мм2 сідає плотно на провід 25мм2, так що як вони то рахують не знаю
Недавно заземление делал в гараже, чтоб панельку закинуть на крышу, то тоже был немало удивлён, что в АскоРем наконечник 10 квадратов вроде как вполне себе нормально зашёл провод с заявленным сечением 10 квадратов, но обжимка на 10 квадратов практически не зажала его. А вот матрица на 6 квадратов придавила как следует. не знаю с чем это связано, но будем надеяться, будет работать.

Отправлено спустя 3 минуты 28 секунд:
_VlaD_: 25.08.2025 23:22 Кондиционер у них блин. В стране, в которой идет довольно таки серьезная война. Ни одно слово чтобы это описать фильтр не пропускает.
:facepalm:

Война в стране - то всё повыключать, поотрезать провода, начать срочно ремонт делать, только чтоб развести проводку как полагается и чтоб вы не писали таких глупостей? Кондиционер - не только у нас одних если что. К чему был этот выпад?
Hotspur
Member

Повідомлення

1985god: 25.08.2025 23:44а каркасне будівництво - гівно, стіни з мінвати/ пінопласту гіпсокартону та фанери вас навіть від осколка не врятують , дайте хоч ряд з цегли
:weep: :weep: :weep:
fludimir
Member

Повідомлення

oversteve: 25.08.2025 20:55насправді якоїсь великої фінансової вигоди з моєю манерою споживання немає, виходить якось так коли порахував за липень
цікавий розрахунок, дякую. 363квт з інвертором проти 316квт без інвертора як раз показує втрати на перетворенні, хоча начебто втрат повинно бути більше, особливо якщо відняти ті 20квт
geka3250
Member

Повідомлення

phpkiev: 26.08.2025 00:05был немало удивлён, что в АскоРем наконечник 10 квадратов вроде как вполне себе нормально зашёл провод с заявленным сечением 10 квадратов, но обжимка на 10 квадратов практически не зажала его. А вот матрица на 6 квадратов придавила как следует. не знаю с чем это связано, но будем надеяться, будет работать.
При сборке акб была ситуация ровно наоборот: куплен какой-то украинский кабель ПВ-5 16кв.мм в местном магазине и там же наконечники SC16-6. Так вот провод в эти наконечники не заходил, пришлось их розвальцовывать. Гидроклещи 16 насадкой их тоже нормально обжать не смогли, пришлось брать 10 насадку. Ставлю на честное сечение у кабеля и обжимки. Видимо, дурят с сечением кабеля, и под такой же фуфлыжный кабель выпускают наконечники.
Ну и не так давно имел дело с украинским ПВС 2х2.5, который обжимался гильзами под 1.5мм :laugh:
oversteve
Member

Повідомлення

fludimir: 26.08.2025 01:50
oversteve: 25.08.2025 20:55насправді якоїсь великої фінансової вигоди з моєю манерою споживання немає, виходить якось так коли порахував за липень
цікавий розрахунок, дякую. 363квт з інвертором проти 316квт без інвертора як раз показує втрати на перетворенні, хоча начебто втрат повинно бути більше, особливо якщо відняти ті 20квт
20кВт не треба віднімати, я мав на увазі, що без інвертора довелося б використовувати упс для пк, і фактичне споживання стало би на 20кВт більше, а так не треба
на рахунок втрат перетворення - то я привів загальні цифри, з них 117кВт пішли напряму без інвертора на індукцію, духовку і т.п., ну і десь біля 14-15кВт ще потягнув стаб на всю хату, фактично інвертор з'їв десь 230кВт і видав 185кВт, виходить ККД на подвійне перетворення десь біля 80% включно із його власним споживанням, але в реалі ще троха менше, бо він же ж коли заряджається вночі, то живіть квартиру від мережі без перетворення
якщо дивитися на графіки, які десмонітор малює, то там якось так
спойлер
ККД заряду десь 90% (87% якщо не віднімати власне споживання біля 40 Вт), ккд розряду 95% (90%), от і виходить загальний ККД 85% (78%)
ЗображенняЗображення
Відправлено через 10 хвилин 15 секунд:
geka3250: 26.08.2025 02:07
phpkiev: 26.08.2025 00:05был немало удивлён, что в АскоРем наконечник 10 квадратов вроде как вполне себе нормально зашёл провод с заявленным сечением 10 квадратов, но обжимка на 10 квадратов практически не зажала его. А вот матрица на 6 квадратов придавила как следует. не знаю с чем это связано, но будем надеяться, будет работать.
При сборке акб была ситуация ровно наоборот: куплен какой-то украинский кабель ПВ-5 16кв.мм в местном магазине и там же наконечники SC16-6. Так вот провод в эти наконечники не заходил, пришлось их розвальцовывать. Гидроклещи 16 насадкой их тоже нормально обжать не смогли, пришлось брать 10 насадку. Ставлю на честное сечение у кабеля и обжимки. Видимо, дурят с сечением кабеля, и под такой же фуфлыжный кабель выпускают наконечники.
Ну и не так давно имел дело с украинским ПВС 2х2.5, который обжимался гильзами под 1.5мм :laugh:
у мене якось так виходило
ПВ3 16мм2 діаметр 5мм, 25мм2 - 7мм - все як по спеках
наконечник АУ 10мм2 діаметр 5.2мм (по кресленнях 4.8мм), АУ 16мм2 - 7.2мм (5.9мм має бути), АУ 25мм2 - 8мм (6.7 має бути)
відповідно вийшло, що ПВ3 16 щільно ліз в АУ 10, і ПВ3 25 щільно ліз в АУ 25, а АУ 16 ні туди, ні сюди
Timedemo
Member

Повідомлення

phpkiev: 25.08.2025 21:09
в солнечное время закрывай все вопросы и все будет хорошо. у меня подобные дома на 10квт батареях и солнце 4-6квт. с мая по сентябрь включительно практически от сети не берут. Самый большой пожиратель электрики это бойлер. чайники, станции, плиты это все ерунда. у них пики большие, но по факту в месяц выжириают не много.
Відповісти