Мене завжди дивували люди які свої потреби проектують на інших. Просто скажіть навіщо пересічному громадянину який не займається програмуванням, кодуванням, фото і відео монтажем, ваші ноути на АРМ? А таких людей 98%, чи ви думаєте що токар чи пекар прийде додому і буде програми писати? Чи просто захоче якісь ігри пограти і ютуб на великому екрані подивитись. Навіть автономність не потрібна, бо ніхто нікуди від роботи не їде, а в відпустку і смарта вистарчить.yuriy_dd: ↑ 18.08.2025 22:13всі смарти - на АРМ
макбук ейр М1, сьогодні - М4, і ще є мак міні М4
ще був ноут на АРМ - але цеглиною став бо я хотів на нього АРМ Лінукс поставити (може хто знає як оживити? Gateway 13.3" Ultra Slim Snapdragon™ 850)
так що в грошах - досить багато, більше ніж в пристрої на х86
а ви?
я лише як покупець, який хоче кращий товар по кращій цініScoffer: ↑ 18.08.2025 20:03 Інвестуй, хто зупиняє?)
Новини
Останні статті і огляди
AMD розповість про довгострокові плани та майбутні продукти в першій половині листопада
-
Softas
Member
-
dead_rat
Member
Softas
Усе крім ігр Арм робить добре, але саме обмеженість в іграх відкидає 90% домашніх користувачів
Усе крім ігр Арм робить добре, але саме обмеженість в іграх відкидає 90% домашніх користувачів
-
tornadox
Member
Безкоштовний вайн працює для галочки, особливо для складних програм чи сучасних ігор. Потрібен Brew + десятки пакетів, конфігурація і все одно треба шукати костилі й патчі. Те як наприклад це реалізовано в сучасних популярних лінукс дистрибутивах, де ставиться в два кліки і практично одразу весь софт запускається без бубна і танців.yuriy_dd: ↑ 19.08.2025 05:10 безкоштовний Wine - не підходить?
Crossover бере гроші саме за підтримку, фікси та інтеграцію. Тому різниця суттєва – безкоштовний аналог є, але працює як лотерея. В кросовері по відчуттям це рівень протон.
VirtualBox повільний і має погану підтримку ARM, часто без апаратної віртуалізації все просто жахливо гальмує. VMware Fusion дійсно є, але безкоштовна версія має обмеження, а ARM-сумісність там теж крива. Тобто формально "є", а реально продуктивність і сумісність сильно відрізняються від платних рішень.yuriy_dd: ↑ 19.08.2025 05:10безкоштовні VMware Fusion чи VirtualBox - не підходять?
Це ніша і умовно 0.0000001%, ті хто купують мак впершу чергу беруть його не ради запуску gnu утиліт з консолі. Для цього цілком підійде якийсь Dell Optiplex за $100 чи віртуалка в хмарі.yuriy_dd: ↑ 19.08.2025 05:10 жодного софта не купую, все що мені треба - безкоштовне (або я сам роблю). Я все в основному в консолі запускаю. Мені навіть UI не потрібен
Дешевша електрика чим в Україні хіба десь на близькому сході і в африці. Окупність сонячних панелей і акумуляторів припаде на період коли потрібно буде їх замінювати на нові. Єдиний сенс це хіба дім на колесах, але в такому трейлері користуватися консоллю, це треба мати якісь особливі вимоги.yuriy_dd: ↑ 19.08.2025 05:10 кажіть зразу на батареях, все автономно
-
waryag
Member
Дешева електрика залишалась у минулому. Для населення ще тримають ціни нижче ринкових, а решта вже відчула.tornadox: ↑ 19.08.2025 11:05Дешевша електрика чим в Україні хіба десь на близькому сході і в африці. Окупність сонячних панелей і акумуляторів припаде на період коли потрібно буде їх замінювати на нові. Єдиний сенс це хіба дім на колесах, але в такому трейлері користуватися консоллю, це треба мати якісь особливі вимоги.
-
tornadox
Member
з того що пригадую головна проблема прискорювачів Малі які йдуть в стоковому дизайні АРМ рішень це відсутність відкритих драйверах, підтримки сучасних фіч, та фокус на енергоефективність.dead_rat: ↑ 19.08.2025 10:52 Усе крім ігр Арм робить добре, але саме обмеженість в іграх відкидає 90% домашніх користувачів
Підтримка Vulkan/DX11/12 урізана або нестабільна, архітектура упирається у вузькі шини пам’яті й невисоку частоту. Нарощення ядер особливо не допоможе.
Adreno історично ближчий до "desktop-парадигми" рендерингу, тож API-level сумісність (Vulkan, OpenGL ES) у них краща. Та й з драйверам ситуація набагато краще.
Відправлено через 8 хвилин 57 секунд:
порівняно з ЄС, навіть якщо піднімуть в два рази, все одно буде нижче ніж в ЄС. В містах дуже обмежені можливості розмістити сонячні панелі, хіба ставити 3-х зонний лічильник і заряджатися вночі, але тоді потрібно хоча би 15-20 кіловат батарей, я колись робив обрахунки, і окупність інфраструктури була в районі 10 років, що відповідає життєвому циклу LiFePO4.waryag: ↑ 19.08.2025 11:16 Дешева електрика залишалась у минулому. Для населення ще тримають ціни нижче ринкових, а решта вже відчула.
-
Piter Cantrope
Member
В пк arm нічим не кращий за x86. Проци M від Apple успішні не тому, що arm, а тому що
1) Apple робить і чип, і ОС під нього
2) уніфікована пам'ять
3) найтонший техпроцес TSMC
Ми це бачимо на прикладі квалком snapdragon, які нічим не кращі за lunar lake в вінді, і навіть не є більш енергоефективними.
Якби Apple мала ліцензію x86 і вирішила зробити свій чип, то він був би такий же успішний і енергоефективний, як і на арм.
1) Apple робить і чип, і ОС під нього
2) уніфікована пам'ять
3) найтонший техпроцес TSMC
Ми це бачимо на прикладі квалком snapdragon, які нічим не кращі за lunar lake в вінді, і навіть не є більш енергоефективними.
Якби Apple мала ліцензію x86 і вирішила зробити свій чип, то він був би такий же успішний і енергоефективний, як і на арм.
-
yuriy_dd
Member
а мені це навіщо? чи може ви думаєте що таке очевидне я не знаю?waryag: ↑ 19.08.2025 06:40 Я тобі розповідаю, що таке інвестиція У виробника чи розробника (у випадку АРМ).
але до вас просте дійти не може. Повторю - я раджу АМД інвестувати більше у АРМ проци - почати їх виготовляти. Це до вас дійде?
Інтел до речі недавно зробили крок в цьому напрямку - але я сумніваюсь, що ви слідкуєте за новинами і явно це пропустили:
Компанія Intel показала еталонний Arm-процесор, виготовлений за технологічним процесом 18A. Таким чином, компанія продемонструвала розширення можливостей Intel Foundry за межі x86-архітектури.
а якщо більше купляти продукцію певної фірми - то її акції не зростуть?waryag: ↑ 19.08.2025 06:40Якщо ти в нього віриш, то купляєш акції, отримуєш дивіденди, а вартість акцій на руках зростає
продемонструйте свої знання на прикладі росту акцій Нвідіа ..
-
avuremybe
Member
За два десятки років активної тусні на форумах я пізнав одну істину:
Якщо десь є якась група людей, об'єднана спільними інтересами - серед них обов'язково знайдеться фрік, що буде навмисне писати самі відбиті нісенітниці, намагаючись привернути до себе увагу.
Якщо цей фрік десь подінеться - на вакантне місце дуже швидко прийде інший. Часто приходить одразу декілька і певний час змагаються за увагу аудиторії, потім лишається хтось один.
Якщо десь є якась група людей, об'єднана спільними інтересами - серед них обов'язково знайдеться фрік, що буде навмисне писати самі відбиті нісенітниці, намагаючись привернути до себе увагу.
Якщо цей фрік десь подінеться - на вакантне місце дуже швидко прийде інший. Часто приходить одразу декілька і певний час змагаються за увагу аудиторії, потім лишається хтось один.
-
yuriy_dd
Member
це потрібно зафіксувати. Висновок - що будь який мак чи навіть хромбук - буде достатньоSoftas: ↑ 19.08.2025 08:18Просто скажіть навіщо пересічному громадянину який не займається програмуванням, кодуванням, фото і відео монтажем, ваші ноути на АРМ?
купити ігрову приставку, і все одно на якій архітектуріSoftas: ↑ 19.08.2025 08:18Чи просто захоче якісь ігри пограти і ютуб на великому екрані подивитись
висновок по вашому (що я в принципі підтримую) - пересічні не мають привязки до х86 і можуть легко змінити
недавно оновлення вийшло - краще не стало?tornadox: ↑ 19.08.2025 11:05VirtualBox повільний і має погану підтримку ARM, часто без апаратної віртуалізації все просто жахливо гальмує
про ціну для бізнесу - чули? про те що потрібно охолодити і зарезервувати - чули?tornadox: ↑ 19.08.2025 11:05 кажіть зразу на батареях, все автономно
Дешевша електрика чим в Україні хіба десь на близькому сході і в африці
про щось таке знаєте? https://uar.net/collocation/
тобто Епл зуміли зробити те що ні Інтел ні АМД - не можуть десятки років? що їм заважало?Piter Cantrope: ↑ 19.08.2025 11:54В пк arm нічим не кращий за x86. Проци M від Apple успішні не тому, що arm, а тому що
архітектура х86 - це тупик, її неможливо прискорити, проблема в самій суті - складні командиPiter Cantrope: ↑ 19.08.2025 11:54 Якби Apple мала ліцензію x86 і вирішила зробити свій чип, то він був би такий же успішний і енергоефективний, як і на арм.
Відправлено через 1 хвилину 53 секунди:
це ваше визнання - що по суті заперечити ви не можете нічого, ображати ви не стала, вирішили просто назвати що це нісенітниціavuremybe: ↑ 19.08.2025 15:49що буде навмисне писати самі відбиті нісенітниці
Відправлено через 2 хвилини 35 секунд:
а чому найбільший розробник софта - Майкрософт, один з найбільших розробників проців - Квалком, та майже всі виробники ноутів - повірили в потенціал АРМ і розробили все щоб користувачі могли купити ноут на АРМ? Проців буде більше - бо все більше компаній будуть виготовлятиPiter Cantrope: ↑ 19.08.2025 11:54В пк arm нічим не кращий за x86
невже вони всі такі тупі, а ви такі розумні?
не пробували собі такі питання задавати (хоч іноді)? так, для розвитку критичного мислення ..
-
Piter Cantrope
Member
yuriy_dd
Квалком спробували, бо думали, що є ніша на ринку. Але наразі вони не є помітним гравцем і втрачають гроші на цій ініціативі.
Майкрософт пушили квалком арм, бо це їхня натура - у них завжди винен хтось інший, а не вони самі. І коли Apple зробила успішні ноути на своїх чипах, то замість думати 'що ми можемо зробити зі свого боку щоб досягти такого ж успіху, наприклад в енергоефективності' їхньою першою думкою було 'це все Інтел і АМД винні, це через них'. У Майкрософт завжди хтось інший винний поки вони втрачають долю ринку. А самі не можуть нормальний режим сну зробити.
Плюс, їм не завадить якщо новий гравець підштовхне Інтел і АМД до більшої активності. Тим паче, якщо всі витрати в розробці чипів лягли на квалком.
Виробники ноутів так чисто спробували арм, щоб подивитись як воно, і щоб не проґавити в разі якщо вистрелить. Але насправді їм цей арм ніяким боком не здався. На арм ноути завжди великі знижки, бо мало хто їх бере. Думаєте виробникам ноутів це подобається? Думаєте їм подобається високий відсоток повернень?
Їм подобаються звичні х86 апу, а пам'ять самим окремо ставити.
Але якщо вже вибирати чип з unified memory між арм i lunar lake або strix halo, то вони звичайно ж виберуть x86.
Що заважало Інтел і АМД зробити те, що зробила Apple? Як мінімум те, що вони не є Apple
Якщо ви не помітили, то Apple не пішла до квалком, амазон чи когось іншого по арм чип, а зробила свій.
Я повторю: чипи Apple такі успішні не тому, що 'арм - це вау', а 'x86 - це фу', а тому, що Apple зробила чипи під свої потреби. Під свою ОС, з уніфікованою пам'яттю з величезною пропускною здатністю і т.д. Ці чипи не ідеальні, наприклад відео частина в них трохи шкутильгає, але загалом дуже навіть добре вийшло.
І якщо б в них була x86 ліцензія, то вони з таким же успіхом зробили б чип на x86, який був би таким же хорошим. Може їм це б навіть більше сподобалось б, щоб не платити арм корпорації відсоток.
Нема ніякої проблеми в архітектури. Це тільки в заявах гендиректорів квалком у них 'незрівнянна перевага в ефективності, преміум експіріенс і 50% ринку через 3 роки'. А на ділі ефективність така сама, ноути постійно на знижках, доля ринку мала і шось не росте, але дуже реальні проблеми з сумісністю.
Квалком спробували, бо думали, що є ніша на ринку. Але наразі вони не є помітним гравцем і втрачають гроші на цій ініціативі.
Майкрософт пушили квалком арм, бо це їхня натура - у них завжди винен хтось інший, а не вони самі. І коли Apple зробила успішні ноути на своїх чипах, то замість думати 'що ми можемо зробити зі свого боку щоб досягти такого ж успіху, наприклад в енергоефективності' їхньою першою думкою було 'це все Інтел і АМД винні, це через них'. У Майкрософт завжди хтось інший винний поки вони втрачають долю ринку. А самі не можуть нормальний режим сну зробити.
Плюс, їм не завадить якщо новий гравець підштовхне Інтел і АМД до більшої активності. Тим паче, якщо всі витрати в розробці чипів лягли на квалком.
Виробники ноутів так чисто спробували арм, щоб подивитись як воно, і щоб не проґавити в разі якщо вистрелить. Але насправді їм цей арм ніяким боком не здався. На арм ноути завжди великі знижки, бо мало хто їх бере. Думаєте виробникам ноутів це подобається? Думаєте їм подобається високий відсоток повернень?
Їм подобаються звичні х86 апу, а пам'ять самим окремо ставити.
Але якщо вже вибирати чип з unified memory між арм i lunar lake або strix halo, то вони звичайно ж виберуть x86.
Що заважало Інтел і АМД зробити те, що зробила Apple? Як мінімум те, що вони не є Apple
Якщо ви не помітили, то Apple не пішла до квалком, амазон чи когось іншого по арм чип, а зробила свій.
Я повторю: чипи Apple такі успішні не тому, що 'арм - це вау', а 'x86 - це фу', а тому, що Apple зробила чипи під свої потреби. Під свою ОС, з уніфікованою пам'яттю з величезною пропускною здатністю і т.д. Ці чипи не ідеальні, наприклад відео частина в них трохи шкутильгає, але загалом дуже навіть добре вийшло.
І якщо б в них була x86 ліцензія, то вони з таким же успіхом зробили б чип на x86, який був би таким же хорошим. Може їм це б навіть більше сподобалось б, щоб не платити арм корпорації відсоток.
Нема ніякої проблеми в архітектури. Це тільки в заявах гендиректорів квалком у них 'незрівнянна перевага в ефективності, преміум експіріенс і 50% ринку через 3 роки'. А на ділі ефективність така сама, ноути постійно на знижках, доля ринку мала і шось не росте, але дуже реальні проблеми з сумісністю.
-
Softas
Member
От якраз не вірно, всі хто грає в більш менш нормальні ігри, мають привязку до х86, бо на арм тільки фуфло за гроші, а не ігри. А ігрова приставка мало того що на х86, але всерівно не дозволяє грати в багато ігор наприклад стратегії.yuriy_dd: ↑ 19.08.2025 16:31це потрібно зафіксувати. Висновок - що будь який мак чи навіть хромбук - буде достатньоSoftas: ↑ 19.08.2025 08:18Просто скажіть навіщо пересічному громадянину який не займається програмуванням, кодуванням, фото і відео монтажем, ваші ноути на АРМ?
купити ігрову приставку, і все одно на якій архітектуріSoftas: ↑ 19.08.2025 08:18Чи просто захоче якісь ігри пограти і ютуб на великому екрані подивитись
висновок по вашому (що я в принципі підтримую) - пересічні не мають привязки до х86 і можуть легко змінити
-
yuriy_dd
Member
тобто Квалком зупинить цю даремну трату грошей і нових проців не буде?Piter Cantrope: ↑ 19.08.2025 18:44 Квалком спробували, бо думали, що є ніша на ринку. Але наразі вони не є помітним гравцем і втрачають гроші на цій ініціативі.
якраз Епл і заявила - що основною проблемою була тупість Інтел і неможливість чи не бажання їх зробити що требаPiter Cantrope: ↑ 19.08.2025 18:44Майкрософт пушили квалком арм, бо це їхня натура - у них завжди винен хтось інший, а не вони самі. І коли Apple зробила успішні ноути на своїх чипах, то їхньою першою думкою було 'це все Інтел і АМД винні, це через них'
думаю що ні, але продовжують виготовляти і продаватиPiter Cantrope: ↑ 19.08.2025 18:44Думаєте їм подобається високий відсоток повернень?
може не все так погано як х86 пропаганда несе?
що заважало зробити таке ж у х86?Piter Cantrope: ↑ 19.08.2025 18:44Apple зробила чипи під свої потреби. Під свою ОС, з уніфікованою пам'яттю з величезною пропускною здатністю і т.д
ось що користувачі кажутьPiter Cantrope: ↑ 19.08.2025 18:44Ці чипи не ідеальні, наприклад відео частина в них трохи шкутильгає
на макос – все відмінно на 32 Гб РАМ, на PC з 64 Гб та 3090 – навіть просте відкрити не змогли
щоб порівнятися з макосом треба не менше 128 Гб на PC
дивитися з 11:29 - він там ще багато чого розповів у порівнянні:
не зробили - проблема в тупиковості архітектури х86 і мінімальний прогресPiter Cantrope: ↑ 19.08.2025 18:44І якщо б в них була x86 ліцензія, то вони з таким же успіхом зробили б чип на x86, який був би таким же хорошим
думаєте що х86 їм би погодились ліцензувати забезкоштовно? ви взагалі не хочете думати?Piter Cantrope: ↑ 19.08.2025 18:44Може їм це б навіть більше сподобалось б, щоб не платити арм корпорації відсоток.
-
waryag
Member
У пікові години на енергоринку е/е торгується вже по 15 грн за кВт. (А вдень панелі опускають вартість майже до нуля)tornadox: ↑ 19.08.2025 11:30порівняно з ЄС, навіть якщо піднімуть в два рази, все одно буде нижче ніж в ЄС. В містах дуже обмежені можливості розмістити сонячні панелі, хіба ставити 3-х зонний лічильник і заряджатися вночі, але тоді потрібно хоча би 15-20 кіловат батарей, я колись робив обрахунки, і окупність інфраструктури була в районі 10 років, що відповідає життєвому циклу LiFePO4.
Ціну споживачам держава компенсує з бюджету.
Ваші відповіді виглядають саме так.yuriy_dd: ↑ 19.08.2025 15:39 а мені це навіщо? чи може ви думаєте що таке очевидне я не знаю?
Ви писали просто про інветиції в АРМ. І навіть так, який сенс АМД вкладати купу грошей, щоб влізти в дуже конкурентну нішу, де сама АРМ прикладає максимум зусилль, щоб задушити кастомні дизайни (а без них очевидна перевага буде у китайців)?yuriy_dd: ↑ 19.08.2025 15:39 але до вас просте дійти не може. Повторю - я раджу АМД інвестувати більше у АРМ проци - почати їх виготовляти. Це до вас дійде?
Ви взагалі читаєте новини, які цитуєте? Інтел створила зразок для демонстрації можливостей виробництва... яке дуже далеке від показників, придатних для роботи по контрактам.yuriy_dd: ↑ 19.08.2025 15:39 Інтел до речі недавно зробили крок в цьому напрямку - але я сумніваюсь, що ви слідкуєте за новинами і явно це пропустили:
yuriy_dd: ↑ 19.08.2025 15:39а якщо більше купляти продукцію певної фірми - то її акції не зростуть?
Акції нвідіа зростають через ШІ лихоманку.
І Акції майків теж, бо вони заявили, що будуть розвивати ШІ. При тому, що МС не продає прискорювачі, звільнила купу людей, а їх ШІ пасе задніх.
-
tornadox
Member
Тарифи на ринку дійсно можуть бути високі у пікові години, але для домогосподарств це не має прямого значення - ми платимо фіксовані 4,32 грн/кВт∙год. Власне від цього й рахується окупність.waryag: ↑ 20.08.2025 07:47У пікові години на енергоринку е/е торгується вже по 15 грн за кВт. (А вдень панелі опускають вартість майже до нуля)
Ціну споживачам держава компенсує з бюджету.
Для прикладу: якщо середнє місячне споживання будинку 500 кВт∙год, то витрати без сонячних батарей = 500 × 4,32 ≈ 2160 грн/міс. Це 25 900 грн на рік.
Система з панелей 5–6 кВт + батареї на 15–20 кВт∙год коштує орієнтовно 10–12 тис. дол. (нехай 400 тис. грн для простоти). Якщо вона закриває хоча б 70% споживання (350 кВт∙год/міс), то економія становить 18 тис. грн/рік. Це і дає термін окупності ~10–12 років, що відповідає ресурсу LiFePO₄ (4000–6000 циклів, 10–15 років).
Тобто навіть без урахування зростання тарифів і дотацій, цифри зійдуться. Якщо ж тарифи піднімуть удвічі, окупність скоротиться до 5–6 років. І це звісно при умові що нічого не вийде з ладу за період експлуатації.
Mac mini — це не сервер і для дата-центру він технічно непридатний: нема ECC, нема IPMI, нема дубльованих БЖ, нема нормальної щільності в стійці. Використання Mac mini у хмарі існує тільки як нішевий сервіс для iOS/macOS-розробників.yuriy_dd: ↑ 19.08.2025 16:31про ціну для бізнесу - чули? про те що потрібно охолодити і зарезервувати - чули?
про щось таке знаєте? https://uar.net/collocation/
І тут теж важливий момент: якщо це продуктова компанія, а не сервіс, який надає доступ клієнтам, то їй простіше і вигідніше роздати кожному розробнику по Mac mini. Бо вартість колокації вже через кілька місяців переб’є ціну нового Mac mini, а залізо залишиться у власності компанії.
До речі, приклад з uar.net, у тарифах взагалі не має жодних "mac mini colocation". Там класична колокація: стійки, юніти, потужність.
Але якщо дуже віриш у свою ідею - пропоную реально написати в uar.net, попросити заколокейтити Mac mini і скинути сюди відповідь. Думаю, нам усім буде весело це почитати
-
tablestikus
Member
tornadox
ти забув що панелі теж кожен рік зменьшують свою еффективність
ти забув що панелі теж кожен рік зменьшують свою еффективність
-
tornadox
Member
так, але сучасні панелі вже розраховані довший строк служби який складає 25-30 років і по оцінкам та деградація в перший рік 2.5% і потім 0.5% за кожен рік. Це теж варто враховувати і взяти з запасом. Ну і оскільки панелі знаходяться під відкритим небом, різка зміна погоди (як от сильний град) може сповільнити окупність.tablestikus: ↑ 20.08.2025 12:16ти забув що панелі теж кожен рік зменьшують свою еффективність
-
waryag
Member
Ви про окупність без роботи на мережу?tornadox: ↑ 20.08.2025 12:05Тарифи на ринку дійсно можуть бути високі у пікові години, але для домогосподарств це не має прямого значення - ми платимо фіксовані 4,32 грн/кВт∙год. Власне від цього й рахується окупність.
Для прикладу: якщо середнє місячне споживання будинку 500 кВт∙год, то витрати без сонячних батарей = 500 × 4,32 ≈ 2160 грн/міс. Це 25 900 грн на рік.
Система з панелей 5–6 кВт + батареї на 15–20 кВт∙год коштує орієнтовно 10–12 тис. дол. (нехай 400 тис. грн для простоти). Якщо вона закриває хоча б 70% споживання (350 кВт∙год/міс), то економія становить 18 тис. грн/рік. Це і дає термін окупності ~10–12 років, що відповідає ресурсу LiFePO₄ (4000–6000 циклів, 10–15 років).
Тобто навіть без урахування зростання тарифів і дотацій, цифри зійдуться. Якщо ж тарифи піднімуть удвічі, окупність скоротиться до 5–6 років. І це звісно при умові що нічого не вийде з ладу за період експлуатації.
-
tornadox
Member
так, варіант сонячні панелі + гібридний інвертор + акумулятори.waryag: ↑ 20.08.2025 12:27Ви про окупність без роботи на мережу?
-
yuriy_dd
Member
саме ваші відповіді показують ваше повне незнанняwaryag: ↑ 20.08.2025 07:47 а мені це навіщо? чи може ви думаєте що таке очевидне я не знаю?
Ваші відповіді виглядають саме так.
але чому навіть Сяомі можуть влізти? те що Сяомі робить АРМ проци і недавно новий представила - ви ж теж не знаєтеwaryag: ↑ 20.08.2025 07:47Ви писали просто про інветиції в АРМ. І навіть так, який сенс АМД вкладати купу грошей, щоб влізти в дуже конкурентну нішу
Архітектурну ліцензію отримати можна, особливо таким гігантам як АМД чи Інтелwaryag: ↑ 20.08.2025 07:47АРМ прикладає максимум зусилль, щоб задушити кастомні дизайни
багато хто отримав, але ви знову тупите
Тобто інтел по факту розробили готовий SoC, просто так, для демонстрації?waryag: ↑ 20.08.2025 07:47Ви взагалі читаєте новини, які цитуєте? Інтел створила зразок для демонстрації можливостей виробництва
будете нити про сенс для Інтел вкладатись в розробку АРМ рішень?Представлений SoC під назвою Deer Creek Falls - це гібридний чіп із сімома ядрами: одним високопродуктивним, двома енергоефективними та чотирма з низьким енергоспоживанням, все на архітектурі Arm. До складу чіпа також входять контролери пам'яті, PCIe-інтерфейси та PHY-блоки від партнерів екосистеми
але я не зрозумів - то ця лихоманка приводить до купівлі більше продукції від Нвідіа чи ні?waryag: ↑ 20.08.2025 07:47 а якщо більше купляти продукцію певної фірми - то її акції не зростуть?
Акції нвідіа зростають через ШІ лихоманку.
повторю питання - якщо більше купляти продукцію певної фірми - то її акції зростуть?
мушу повторювати спеціально для вас
ну тут ви чергове дно пробиваєте своїм незнанням структури доходу Майкрософт, і тим що вони не просто заявили що будуть розвивати, а вже давно це роблятьwaryag: ↑ 20.08.2025 07:47І Акції майків теж, бо вони заявили, що будуть розвивати ШІ. При тому, що МС не продає прискорювачі, звільнила купу людей, а їх ШІ пасе задніх
добре що ви знаєте що Мак міні досить активно хостять, але я про інші рішення - АРМ для серверівtornadox: ↑ 20.08.2025 12:05Mac mini — це не сервер і для дата-центру він технічно непридатний
-
waryag
Member
Я назвав покупку продукції інвестиціями?yuriy_dd: ↑ 20.08.2025 16:09 саме ваші відповіді показують ваше повне незнання
Тому що сяомі може ставити свої посередні процесори в свої дешеві смарти. Кому потрібні посередні процесори від АМД?yuriy_dd: ↑ 20.08.2025 16:09 але чому навіть Сяомі можуть влізти? те що Сяомі робить АРМ проци і недавно новий представила - ви ж теж не знаєте
yuriy_dd: ↑ 20.08.2025 16:09Архітектурну ліцензію отримати можна, особливо таким гігантам як АМД чи Інтел
багато хто отримав, але ви знову тупите
Архітектурні ліцензії отримували раніше.
Політика АРМ змінилася і вона намагається їх скасувати чи монетизувати.
yuriy_dd: ↑ 20.08.2025 16:09 Тобто інтел по факту розробили готовий SoC, просто так, для демонстрації?
Спочатку я хочу побачити результати. За минулі роки інтел багато чого показувала, і майже все пішло у смітник.
Ринок відреагував не на продажі, а на заявиyuriy_dd: ↑ 20.08.2025 16:09ну тут ви чергове дно пробиваєте своїм незнанням структури доходу Майкрософт, і тим що вони не просто заявили що будуть розвивати, а вже давно це роблять