Геймери все частіше купують OLED-монітори. Обсяги поставок за підсумками року зростуть на 86%

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
FirstTDM
Member

Повідомлення

erkins007: 14.08.2025 18:55Тут все потому что разок попробовав олед вы уже от него не откажетесь, это совершенно другой уровень.
Это так и есть! Согласен! :beer:

Это как в далекие времена переход от матрицы TN (6 bit) на IPS (8 bit) - никто не отказался и назад никто не согласился вернутся :)
FirstTDM
Member

Повідомлення

Gold_Star: 14.08.2025 20:52Я аж очі протер на всякий випадок... Не думав що ви колись будете нахвалювати QD-OLED
Угу... монитор взял MSI MAG 321UP QD-OLED... конечно, мой любимый Dell 32" по прежнему прекрасен для работы, но вот поиграться - вот тут QD-OLED меня очаровал... так бывает... :)
Alexsandr
Member

Повідомлення

FirstTDM: 14.08.2025 21:01 Это как в далекие времена переход от матрицы TN (6 bit) на IPS (8 bit) - никто не отказался и назад никто не согласился вернутся :)
Но IPS очень долго не опускала цену, и даже 6 бит матрицы могли ставить. И только когда прижали конкуренты, цены пошли вниз. Тоже будет и про AMOLED.
Gold_Star
Member

Повідомлення

Alexsandr: 14.08.2025 21:11Тоже будет и про AMOLED.
Тільки амолед на смартфонах не те саме що оледи на стаціонарних екранах. Принаймні там немає пентайлу :laugh:
Ostin
Member

Повідомлення

Хлопці, то воно дійсно не мерехтить зараз в сучасних моделях? Я колись не був чутливий до таких речей, а коли почав бачити, як мерехтить мій старий Дел (той, що на лампах підсвітки), то почав звертати увагу на відгуки. І доволі багато всякого недоброго в мережі про мерехтіння ОЛЕДів. Про старе здебільшого, звісно ж.
Kirakishou
Member

Повідомлення

l-m: 14.08.2025 20:36Звісно не виїдає, бо немає ніякого "шим" навіть у 0.7% десктопних ОЛЕД моніторів.
Пам’ятаю, недавно хтось тут на форумі ділився досвідом користування якимось QD-OLED, вже точно не пам’ятаю модель. Якийсь ASUS за 50к гривень, якщо правильно пам’ятаю. І людина була розчарована тим, що є мерехтіння на темних сценах. Хіба це не широтно-імпульсна модуляція?
А якщо людина багато користується монітором вночі, при зменшені яскравості до 10% екран не буде мерехтіти?
До речі, бандінгу вже теж немає? Бо чомусь на r/OLED і r/OLED_Gaming регулярно про це пишуть і викладають фото та відео.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Ostin: 14.08.2025 21:20І доволі багато всякого недоброго в мережі про мерехтіння ОЛЕДів.
Новые QD-OLED (модели 2025 года) почти не имеют недостатков... я вот сильно волновался про четкость шрифтов - эту проблему успешно решили на 3-м поколении матриц... обсуждать +/- 3% визуального впечатления не вижу смысла...

Про некое "мерехтіння ОЛЕДів" можно смело забыть на современных видяхах и подключению по DP...

Немного удивляет динамическая яркость, но то такое... не принципиально... зато всё остальное очень красивое... :super:
Gold_Star
Member

Повідомлення

Ostin
Взагалі не мерехтить. У вас більше шансів зловити шим на підсвітці LCD екрану ніж на оледі. З особистого досвіду скажу що в умовах темряви на QD-OLED можна спокійно дивитися на яскравості нижче середнього, але тут скоріше захочеться для вражень підкрутити яскравість. Порівнюючи з аналогічною яскравістю на LCD, при перегляді на QD-OLED на очах відчувається в рази менше нагрузки.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Kirakishou: 14.08.2025 21:24А якщо людина багато користується монітором вночі, при зменшені яскравості до 10% екран не буде мерехтіти?
При включении HDR EOTF Boost настройки яркости/контрастности блокируются, т.е. 10% никак не включишь... будет просто шикарная картинка...

Если есть особенности зрения, то никто не мешает понизить яркость/контрастность/насыщенность цветов прямо в панели NVIDIA App
Gold_Star
Member

Повідомлення

Kirakishou: 14.08.2025 21:24До речі, бандінгу вже теж немає? Бо чомусь на r/OLED і r/OLED_Gaming регулярно про це пишуть і викладають фото та відео.
Я таке тільки на VA бачив, якщо чесно :laugh:
Kirakishou
Member

Повідомлення

Gold_Star: 14.08.2025 21:27Порівнюючи з аналогічною яскравістю на LCD, при перегляді на QD-OLED на очах відчувається в рази менше нагрузки.
Коли тобі о третій годині ночі монітор світить прожектором в очі то навантаження все ж відчувається. Особливо, якщо ти не любиш о третій ночі сидіти з увімкненим світлом, а сидиш з якимось нічником чи торшером. У мене зараз стоїть 10%, але буває ставлю і 5%.
При яскравості 5% ваш QD-OLED не мерехтить? Яка модель монітору?
Востаннє редагувалось 14.08.2025 21:35 користувачем Kirakishou, всього редагувалось 1 раз.
Gold_Star
Member

Повідомлення

FirstTDM: 14.08.2025 21:29При включении HDR EOTF Boost настройки яркости/контрастности блокируются, т.е. 10% никак не включишь...
До речі, моя особиста порада - на старих забавках або їх "ремастерах" взагалі не включати HDR та не форсити SDR to HDR або BT.2020. Навпаки, дайте грі розкритися в рідному для неї 8-бітному SDR середовищі з палітрою Rec.709.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Kirakishou: 14.08.2025 21:33Коли тобі в три ночі монітор світить прожектором в очі то навантаження все ж відчувається.
Ну какой еще нафиг прожектор... это же не витрина магазина ярким солнечным днем - ну наверняка же яркость убрана до уровня 20-30%...
Kirakishou: 14.08.2025 21:33а сидиш з якимось нічником чи торшером.
Так и есть... рассеянный свет от одной лампочки для работы после 20:00 и т.д.
Kirakishou: 14.08.2025 21:33При яскравості 5% ваш QD-OLED не мерехтить?
В любом режиме HDR яркость/контраст блокируются - в панели NVIDIA App выставил яркость 95% - вполне комфортно...

И, кстати говоря, чисто формально по числам - яркость QD-OLED всегда ниже хороших IPS - так что тут проблем нет...
Gold_Star
Member

Повідомлення

Kirakishou: 14.08.2025 21:33Коли тобі в три ночі монітор світить прожектором в очі то навантаження все ж відчувається. Особливо, якщо ти не любиш о третій ночі сидіти з увімкненим світлом, а сидиш з якимось нічником чи торшером. У мене зараз стоїть 10%, але буває ставлю і 5%.
При яскравості 5% ваш QD-OLED не мерехтить? Яка модель монітору?
На QD-OLED взагалі немає необхідності сидіти в темряві при повній яскравості, тільки якщо самі не захочете. Не мерехтить навіть на 1%. Модель "монітору" - Samsung QE65S90D ;)
FirstTDM
Member

Повідомлення

Gold_Star: 14.08.2025 21:35До речі, моя особиста порада - на старих забавках або їх "ремастерах" взагалі не включати HDR та не форсити SDR to HDR або BT.2020
Согласен!

Пока радуюсь новым синглам ААА с шикарным HDR...
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Kirakishou: 14.08.2025 21:24
l-m: 14.08.2025 20:36Звісно не виїдає, бо немає ніякого "шим" навіть у 0.7% десктопних ОЛЕД моніторів.
Пам’ятаю, недавно хтось тут на форумі ділився досвідом користування якимось QD-OLED, вже точно не пам’ятаю модель. Якийсь ASUS за 50к гривень, якщо правильно пам’ятаю. І людина була розчарована тим, що є мерехтіння на темних сценах. Хіба це не широтно-імпульсна модуляція?
А якщо людина багато користується монітором вночі, при зменшені яскравості до 10% екран не буде мерехтіти?
До речі, бандінгу вже теж немає? Бо чомусь на r/OLED і r/OLED_Gaming регулярно про це пишуть і викладають фото та відео.
ніякого мерехтіння нема від низької яскравості і в темних сценах нічого не мерехтить також
бендінг є, але дуже рідко, також залежить від матриці
з мінусів можу лише віднести потребу раз на 8 годин робити піксель клінінг (3-4 хв)
на іпс більше дивитись не можу, це правда. насиченість кольорів, чіткість зображення в русі і чорний - це бомба.
Ektalion
Member

Повідомлення

alexeygalas: 14.08.2025 18:39 Я думаю він мав на увазі miniLED. microLED досі коштує як 2 крила від боїнгу
MiniLED монітори +- коштують як QD-OLED.
alexeygalas: 14.08.2025 20:51 Ох, відверто співчуваю вам :weep:
Ну, вже новий візьміть qd-oled. Буде великий крок вперед. Хоча краще lg evo.
Від тайзен верне. Хоч смарт тв і не користуюсь, але самсунг навіть меню налаштувань примудрились максимально незручним зробити. А ще небажання самсунга дати dolby vision
Таки так, Web OS мені більше до вподоби, а пульт з гіроскопом класна штука.
Alexsandr
Member

Повідомлення

Gold_Star: 14.08.2025 21:20
Alexsandr: 14.08.2025 21:11Тоже будет и про AMOLED.
Тільки амолед на смартфонах не те саме що оледи на стаціонарних екранах. Принаймні там немає пентайлу :laugh:
Это да. Но срок службы субпикселей сильно отличается. Вроде бы в матрицу заложена компенсация, но это не панацея.
Нужна статистика лет 5 в офисной работе.
StTechnik
Member

Повідомлення

Выгорает, мерехтит, вентиляторы гудят, шрифты не те… и т.д. Где вы этот сатанизм берете? Ничего такого нет и близко.oled давно избавился от этих детских болезней. На текущий момент это топ технология по качеству изображения.
l-m
Member

Повідомлення

Ostin: 14.08.2025 21:20 Хлопці, то воно дійсно не мерехтить зараз в сучасних моделях?
Рівень мерехтіння приблизно такий як на ЖК від овердрайву.
Kirakishou: 14.08.2025 21:24що є мерехтіння на темних сценах. Хіба це не широтно-імпульсна модуляція?
Скоріше за все то був так званий "VRR Flicker", який можна спостерігати при увімкненому VRR та нестабільній частоті кадрів.
В сучасних настільних ОЛЕД-моніторах банально не використовується широтно-імпульсна модуляція. Взагалі. Просто серед недостатньо технічно обізнаних людей є потяг будь-яке мерехтіння називати ШИМом.
У ОЛЕД-моніторів є два види мерехтіння - незнаний дроп яскравості під час кожного Гц оновлення екрана. Він для кожного пікселя різний по довжині (0.1-0.3 мс, бо залежить від швидкості матриці, яка різна для різної яскравості пікселя, тобто аналог овердрайву на ЖК), а не однаковий для всього екрану, як при реальному ШИМ. Я цього не помічаю ні очима, ні за допомогою камер, але по замірах воно є, може хтось дуже чутливий й помітить :dontknow: А ось як вигладає реальний ШИМ - 1, 2, 3, тощо.
Це й дроп ще залежить від прошивки, зільшення його глибини покращує візуальну чіткість при русі (такий собі мікро Black Frame Insertion), тому на дуже ігрових моделях він може бути більшим.
І є "VRR Flicker" коли використовується VRR - ось це неприємна фігня в деяких іграх, але вона не тільки на ОЛЕД та фікситься деякими хаками.
Востаннє редагувалось 14.08.2025 22:02 користувачем l-m, всього редагувалось 1 раз.
Відповісти