Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Moderator
Moderator

Повідомлення

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
Nouriel
Member

Повідомлення

МОНАХ: 02.08.2025 01:39 Ще раз повторюсь: вдячний всім, хто відгукнувся, за допомогу, особливо по "процу", "охладу", БЖ, SSD і "оперативці"
я шось не пам'ятаю шо хтось рекомендував таке :) там тупо 20к можна зрізати на рівному місці без втрати функціоналу і продуктивності ;)

Відправлено через 2 хвилини 42 секунди:
та і ссд 500 гб це вобще ні про шо вінда пару програм + балдургейтс з контрою якоюсь і ссд забитий на більшу половину. а якшо граєш з кооперативні з друзями то вобще місця не стане на пару різних ігор
daesz
Member

Повідомлення

Nouriel
в мене 160гб займає диск С (вінда+софт (не робочий софт, він стоїть на окремій ссдшці :D )+кеш браузера), один балдурс займе 120гб+, вийшло б 280, а це вже до 60% дотягуває, не кажучи про КС, при тому процентів 10 потрібно залишити вільними, щоб ссд нормально функціонував і не тротлив :)
МОНАХ
Member

Повідомлення

alumem: 02.08.2025 10:02 Я смотрю вы из тех людей которые заходят, пишут свою сборку/хотелки, потом другие люди ее критикуют в хлам, но вы один фиг покупаете то что изначально задумали.
► Ну, критикували «в хлам» лише деякі
спойлер
і зауважу, що критикували в більшій мірі якраз таки передумови підходу до такої збірки, а саме – на довготривалий період, неможливість/небажання продавати/перезбирати збірку через пару-трійку років, також – купувати/шукати «з рук» і т.п.. І я згоден з цими критиками: коли б цих моїх умов не було, то це не те що неадекватна збірка – це абзац яка дебільна збірка.
► З іншого боку, окремі камради прокритикували безпосередньо дурнуваті рішення – окремі компоненти, підказали, що взяти або над чим подумати…
► А от lordep просто взяв і без моралізаторства зібрав свій сет під мій запрос і під той бюджет, що я виділяв – коротко, чітко і зрозуміло.
► Купив те, що з самого початку задумав? А це тому, що концепт на 10 років у мене так-і-так приблизний вже був (я в загальних рамках описав, що в яких характеристиках мало б бути і навіть ризикнув прикинути бренди комплектуючих, хоча тут не знав до кінця, що саме серед них обирати) – я б його і без посту про допомогу тут купив би, питання/проблема була у тому, що я міг в конкретних моделях-комплектуючих хірні напідбирати і, як показав результат щодо охладу та блоку живлення, так би й сталося, коли б камради не просвітили.
► Ще раз: «проц» брався би обов’язково 16 або 12 ядер, «материнка» бралась би під 9 Райзен – обов’язково б 800-ї «логіки» з гарантованим РСЕ-5.0 та під ДДР5 плюс-мінус середнього бюджету з усієї можливої лінійки того чи іншого бренду з гарантованою можливістью до стабільного розгону компонентів, ССД-ешнік потрібен був хіба що М.2, а у всьому іншому це мав бути відвертий хламований-флеш-розхідник (це вже по ходу мене трохи переконали, що відвертий хлам брати навіть на початках все ж не треба) і т.д.. (Про корпус – нижче написав, щоб не повторюватись…).
► На пальцях: мені потрібна була середньо-бюджетно-і-все-ще-достатньо-потужна «материнка» з максимальним чіпом 800-ї серії, але за виділений бюджет я не знаю, наприклад, чим відрізняються Асус, МСІ і Гігабайт – от якраз оце я і хотів щоб мені пояснили… А не те, що можна було б за ці гроші 850-ту взяти, або й взагалі ще 650-ту, бо сенсу немає переплачувати. (Я згоден, що немає сенсу на сьогодні. Але скоріше за все я з цим комплектом буду щільно сидіти ті самі років 10 або й більше без можливості продати чи оновити залізо – свій поточний 3770-інтел я вимушений юзати навть не 10, а вже, так сталося, що і 12 років).
► … далі. В процесі постановки мого запиту тут і подальшого вивчення, переписок з камрадами, виявилось, що за встановлену ціну Асус – «біднить» «розсипухою», а Гігабайт ставить перед вибором та ще й пропонує 6-шаровий текстоліт замість 8.
► І так – по кожному компоненту… Добре, що майже на самому старті розібралися з «процом» (бо я би ще 16-тиядерник взяв – тоді б моя збірка була б ще більш «потужна»).
alumem: 02.08.2025 10:02 Вопрос, зачем были эти лишние телодвижения и стены текста?)
► А я вже відповідав вище на це питання: стіни тексту від мене якраз і є тими поясненнями тим «критикам в хлам» стосовно того, що не вийде у мене оперувати такими термінами, які їм здаються нормальними і доводиться збирати комп з оглядом на 10 років, не буду я брати б/у, не виходить у мене дуже багато чого із запропонованого замовити собі через обмежений прайс моїх постачальників… На це все приводились контраргументи і… - стіна тексту перетворювалась у все більший моноліт.
alumem: 02.08.2025 10:02 Ps Мне больше всего понравился ссд на 512 в 2025 и устаревший душний корпус за 9к та и в целом сборка потужная
► Ну, за ССД-ешнік вже писав раза 4 чи 5, повторюватись не буду, бо в мене така робота, що HDD і вистачає, і надійніше, а ССД потрібен виключно під ОС та великі-важкі робочі програми для швидкодії.
► А от щодо корпусу:
спойлер
ДУШНИЙ? :spy: Ф-смислі – душний?! Хіба що по дизайну :laugh: . Щоб Ви розуміли я про такий корпус мріяв ще з 2012-го року, тільки купити тоді не міг собі дозволити – довелося брати Залман Z9 DII і одразу ж його модернізувати – зашивати вентиляційний отвір в боковій кришці (бо затягувало змішане повітря з під кришки комп.-стола і це відбивалося в збільшенні температури кілька градусів). А в теперішньому Дефлайн 9 – АЛІЛУЙЯ! – нарешті глухі бокові стінки і не потрібно нічого допилювати (хоча я допиляв – знайшов до чого доколупатися навіть до такого конструктора, як у Фрактал Дизайн!). Верх-низ-перед-зад – суцільна перфорація, просто казка якась, враховуючи той момент, що у мене 4 «харда» + 1 сата-ССД і я можу як мені потрібно перебомбити «внутрянку» під оптимальне їх охолодження (знову ж таки – штатними методами, без молотка і «такої-то матері»). А ще – мені потрібна була опція «передніх дверцят», щоб регулювати в залежності від потреб «тиша/анти-пил» (70% часу роботи) або «прямоточне охолодження» (ігри/рендер). А ще потрібно було, щоб «кастрюля» охолодження «проца» вільно влізла навіть на, образно кажучи, 200мм..
► Камради дали мені дві трохи схожі і дешевші альтернативи – одна мені підходила і сподобалась, хоч і без дверцят була, але по постачальниках була недоступна, хоча я замовляв з очікуванням 2-3 неділі. То ж довелося брати Дефлайн 7 – теж через замовлення і очікування, але хоча б такий корпус був в доступі.
► І взагалі – щоб Ви сказали, коли б знали, що я взагалі планував XL-варіант Дефлайна 7 брати? :lol: Цю збірку можна було б тоді вже «МЕГА-потужною» називати, не інакше :super: . (Але мене мій комп’ютерний стіл зупинив: надто багато потрібно було б перепилювати-міняти в «корпусному відсіку» стола… :gigi: А саму крінжатіну з цим столом я ще пізніше викладу у відповідній темі – вже дещо суттєво допиляв у ньому і планую внести ще деякі корективи. «Перший сезон» мало кого лишив байдужим і зайшов на «Ура!», розділивши камрадів на «співчуваючих», «хейтерів» і «філософів» - треба пожвавити тему, бо щось майже померла за ці кілька років…)
STARL1GHT: 02.08.2025 20:34 Мужик писав за бюджет і кинув на корпус майже десятку. :lol:
► Так бюджет з самого початку на корпус був до «десятки» - якраз з опасінням того, що таки цей Дефлайн 7 і доведеться брати «за нєімєнієм», так би мовити… То, що не так? :D
спойлер
► З грошима на корпус – якраз все ОК. То я нив за бюджет на 16-тиядерник і на ССД-ешнік, B-) (що довелося майже вдвічі дорожчий брати, а з самого початку геть не планував на цю М.2-«флешку» хоч якось відчутно тратитись…)
► Ну, ще нив з приводу бюджету на «оперативку» (правда, більше в спец-темі по «оперативці»), бо брати «оперативку», мало того, що більше закладеного на неї бюджету і мінімально-потрібного мені об’єму, та ще й більше вартості 9 9900Х – ну, тут навіть моєї дурості не вистачило!
STARL1GHT: 02.08.2025 20:34 Питається, на шо було тут всіх аттеншнвхорить, якщо придбалося всеодно те що хотілося, а не те що радили. :gigi:
► Щоб дізнатися – що краще,
спойлер
але з того, що я ХОЧУ (по характеристиках) і МОЖУ (по наявності у своїх постачальників) взяти, а не читати, що оптимально збирати комп на 2-3 роки, суєтитись-продавати старі свої зборки і т.д. або альтернативно-споріднені тільки куди більш дешевші варіанти збірок… – це і так зрозуміло, але в моєму випадку такі «чіти»-опції ;) в збірці нового ПК – відсутні.
► Тим більше, що частину компонентів я купив не ті, що збирався. По характеристиках/рівню – так (майже: ССД - виключення), але по моделях – іноді геть зовсім несподіванки (блок живлення та «охлад» «проца»).
► Я впевнився, що моя збірка – працюватиме (щоб я, приміром, не підібрав «оперативку» ДДР4 на АМ5 – бо я можу і таку дурницю випадково втнути, як показує моє незнання в плані нормальних ССД і тим більше М.2-ССД), частину моделей компонентів, із задуманих мною, мені виправили – СУПЕР! Я подякував всім небайдужим – отримав плюс-мінус потрібну мені на найближчі роки, робочу збірку. Хтось отримав наочний досвід того, що і такі збірки мають місце бути, або – як не треба підходити до збірки нового «компа» на нових компонентах; хтось отримав задоволення від спілкування зі мною – хтось крінжатіну та «японський сором», ніхто не пішов обділеним :D , як кажуть в такому випадку: це ж – добре, тому форум і потрібний, тому і живе, що потрібний.
daesz: 02.08.2025 20:54 Для поточної збірки + 5070ті вистачить 650Вт блока і він буде працювати навіть не на межі свого номіналу. Вже не кажучи про 850.
► Дуже хочу, щоб було саме так. :up: Побачу по фактичних замірах-споживанню… Але «запас» таки візьму, бо… можливо я цю збірку «сплавлю» вже наступного року, але, скоріш за все – мені на ній «пиляти» ще роки й роки. Що там ще може «дочепитися» в комплектацію за цей час? Онде АМД вже якісь окремі НПЮ-компоненти «планують» розробляти…
ilcattivo: 02.08.2025 21:32 Що ж, ніхто і не забовʼязаний підходити до підбору комплектуючих з раціональної точки зору. Можливо, для людини збірка ПК це як сходити купити одяг в торговельному центрі – що сподобалось і підійшло, те й взяв.
► Якщо Ви маєте на увазі, що я майже не думаю над тим, що підбираю та купую, то це не так. Навпаки, заморочуюсь з кожним компонентом
спойлер
(окрім ССД, звісно! Тут – згоден: шо в доступі на замовлення на очі попало – те й вичепив… будь воно неладне). Але у мене просто пріоритети і обмеження – не звичні більшості камрадам тут. Багаторічність з можливістю доапгрейду (без перепродажу старої комплектації) і розгону, неможливість/небажання купувати/продавати свою/чужу б/у «комплектуху» і вибір виключно гарантованих постачальників, обмеженість в наявній номенклатурі з того, що може бути в теорії підібрано для збірки – простіше кажучи, доводиться часом брати те, що є по факту в продажі або хоча б на замовленні. Додайте до цього бажання та необхідність мати всеядну, хоч-якось-потужну машину, а також деякі нестандартні умови її експлуатації.
► ... В певній мірі Ваше порівняння з супермакетом - прийшов-побачив-одягнув - досить коректне: :) прийшов я з купою варіантів комплектуючих до своїх постачальників - вони мені живо поодсікали половину варіантів, ще частина - ціни та замовлення і от в сухому залишку дивлюся я якраз на ті варіанти, на які приблизно і орієнтувався, коли планував цю збірку. В крайніх плачівних випадках - змушував шукати потрібні комплектуючі "через 10-ті руки" або й самостійно всіма правдами-неправдами діставати навіть через "шаражкині контори".
ilcattivo: 02.08.2025 21:32 З того що я зрозумів, людині приніс задоволення сам процес покупки дорогих околотопових комплектуючих, а не ціна/якість збірки :-/
► А що по якості не так? От якби я взяв 650-ту «логіку» (по якій зараз програмно ріжуть РСЕ-5.0)
спойлер
- то так, якість була б ще та. (ССД – виносимо за дужки, тут я згоден, що ССД – лайно… в принципі і будь-який ССД, що б там не підбирати).
► А щодо ціни… Ну, а коли б Ви могли збирати нові компи собі 1 раз в десятиріччя – Ви би дуже заморочувалися ціною або не отримували б задоволення? (в моєму випадку – задоволення я отримаю тільки тоді, коли вся ця комлектація запрацює без браку і коли я її перекурочаю під себе без того, щоб її вже на старті «загнути»).
acm_fan: 02.08.2025 22:40
ilcattivo: 02.08.2025 21:32сам процес

Взять топовый корпус 10 летней давности и спрятать его в нишу (стола), где его никто никогда не будет видеть. Но Вы правы, безусловно - фломастеры у всех разные.
► Так, в чомусь – це ще той вид мазохізму, згоден. :gigi: Але ж я не взяв такий самий корпус зі боковим склом!
спойлер
(спеціально зроблений, щоб на нього дивитися) :D А його варіацій якраз було – завались-просто в доступі, навіть без замовлення і за 11000грн., мені його впарювали… але – не здався я! :rotate: Бо – таки дійсно корпус в глухий стіл і має бути глухим.
► І - … А що його там комусь показувати? Мені його конструкторський функціонал потрібен був, щоб потім власними руками не допилювати нічого (хоча – таки довелося), а те що Фрактали – тупо дорогий бренд, ну, блін – погано, що ж тут скажеш.
► Інше ж питання, що комп-то я збираю орієнтовно років на 10 і, скоріше за все, свої подальші компи буду збирати знову ж таки в цьому корпусі (переставляючи старе, «відпрацьоване» «залізо» в дико-бюджетні коробки) – з цієї точки зору Ви не дивились на дану покупку?
Bloodfallen: 03.08.2025 00:12 :lol: Це вам так здається, системний диск дуже успішно забивається всіляким кешем програм та додатковими файлами у AppData тощо. Навіть якщо ви все встановлювали на інший диск.
► Можливо. Але ви в свою чергу сильно недооцінюєте перфекціоніста-параноїка B-) в моїй особі –
спойлер
я іноді в режимі медитації можу годинами сидіти, дефрагментувати «харди», переносити кеши, «підв’язувати» різні компоненти всередині ОС не по стандартному і т.д..
► З іншого боку – давно пора переносити свої ігри на ССД; частина і так вже там, але – не великі, ті, що «на один день»: великі ігри, які проходжу роками (нині так вже виходить) – лежать на «хардах» (бо були випадки, коли дешеві ССД-ешніки «радували» сюрпризами).
Nouriel: 03.08.2025 22:29 я шось не пам'ятаю шо хтось рекомендував таке :)
► От що значить люди розучилися читати великі форумні пости! :D Так, рекомендували навіть "водянку", хоча я не просив і навіть навпаки - одразу написав, що принципово без водянки. З таким підходом мені ретранслятор з літаючої тарілки можуть радити, а - НАЩО?
спойлер
► Щодо «проца» - врозумив acm_fan і обломили мої постачальники.
► По охладу, знову ж таки обломили постачальники, а непогані альтернативи накидали камради, як в цій темі, так і в спец-темі по охолодженню проців.
► По БЖ – так майже одразу lewerlin першим відписав, що з Чійфтеками може «кака» статися і я поліз далі «курити тему», бо дійсно деякі моменти з кіловатними Чійфтеками, м’яко кажучи, «дивними» були.
► По ССД (ох, же ж цей мені ССД!) – я мав брати відверте, низькобюджетне М.2-лайно: трохи переконали, що варто взяти щось краще… Взяв, як виявилось, напів-лайно, але ж – все-одно ж прогрес, хіба нє?!
► По оперативці – мова була в спец-темі. Там мова йшла в першу чергу за характеристики і раціональність – модель і ризики я вже обирав і прикидав самостійно, попутно враховуючи доступність до закупки тих чи інших потрібних моделей і їх ціну.
Nouriel: 03.08.2025 22:29 там тупо 20к можна зрізати на рівному місці без втрати функціоналу і продуктивності ;)
► «Материнка», корпус, частково «проц» і БЖ? Згоден… З точки зору логіки, оптимальності і економії бюджету. Але не бази під майбутні 10 років експлуатації і її специфіки.
► Добре, що я ще «оперативку» не пішов «закопувати» за в 2 рази більший бюджет… :gigi: А купив би 9 9950х за 28 тис.грн. – то і «оперативку» на 22 тис.грн. «закопав» би, 100%.
Nouriel: 03.08.2025 22:29 та і ссд 500 гб це вобще ні про шо вінда пару програм + балдургейтс з контрою якоюсь і ссд забитий на більшу половину. а якшо граєш з кооперативні з друзями то вобще місця не стане на пару різних ігор
► З великих ігор – Відьмаки, Сталкер, Кіберпанк – у мене на «хардах»,
спойлер
бо були проблеми з ССД-ешніками в даному відношенні, як я вже написав вище. Можете вважати, що то у мене така «дитяча травма» через неможливість тривалий час використовувати «дороге-багате» і постійну необхідність користуватися ССД-шніками найнижчої цінової категорії, але поки що так: посиджу на цих 500Гб під ОС, програми і, можливо, пару ігор – оціню, а там вже більш ретельно підбиратиму наступний М.2, кинувши цей – на кеш.
Востаннє редагувалось 06.08.2025 14:55 користувачем МОНАХ, всього редагувалось 1 раз.
Filabatya
Member

Повідомлення

Там до проца 1 м2 іде чи шо, туди 2тб на вибір любий за 5-6к ставите і не строчите ці тексти :lol:
alumem
Member

Повідомлення

МОНАХ
Вам писали и я еще раз напишу, собирать сборку на 10 лет нет никакого смысла, нужно искоренять эту концепцию в голове.
Условно через пару лет выйдет новая платформа и я потрачу столько же или меньше(учитывая траты на старое, продажу старого и покупку нового) получу больше чем вы сейчас.
По поводу корпуса
Оте 2 полоски с перфорацией не делает корпус не душним.
МОНАХ
Member

Повідомлення

Filabatya, :D гадаєте, що тих, хто з сторінки на сторінку критикує мій підхід та вибір СДД це заспокоїть? Тоді - ОК :laugh: . Урочисто присягаюсь :super: рочків через 3-4 перенести всі свої "харди" на окремий сервер, відправити свій оцей теперішній, ново-спечений 500-гігабайтний Самсунг, на кеш, поставити як головний та єдиний - М.2 на 2Тб (з високоякісним швидкісним контролером, буфером обміну і т.д.) і нарешті бути щасливим та задоволеним! :beer:
► Е-ех... було б того щастя, що тільки в хорошому ССД: тут ще не знаєш чи "проц" стабільно вивезе "оперативку" на 6400 у співвідношенні 1:1 - отут "вєсєлуха" буде, якщо кремнієва "калоша" попалася... а ССД - справа в будь-який момент виправна.

Відправлено через 31 хвилину 52 секунди:
alumem, та я ж - без негатива до тих, хто відписує та пояснює мені :beer: і тим більше без якоїсь тупоголової впертості чи шкідливості до самого себе пишу оце все або не хочу чи не можу зрозуміти того, що пишуть мені. У мене немає концепції збирати компи собі на десятиліття вперед - просто так вже складаються у мене життєві обставини, що змушений користуватися технікою, допоки хоч щось на ній можу робити.
► Звісно, як буде можливість, то я обов'язково заміню на цій платформі "проц" на Райзен 10 або років через 4-5 зберу собі новий комп... Тільки от, якщо теперішня комплектація не відригне і добре себе зарекомендує, то я буду сидіти на ній довго, дуже ДОВГО. Я не з тих, хто буде заради азарту і бажання новинки, будь-що збагрювати робочу, перевірену машину, щоб тільки на 10-15% взяти собі нову через пару-трійку років - ну, не потрібно воно мені оце все (тим більше, що продати я нічого ніколи вдало не вмів і вчитись "впарювати" не збираюсь). Щось доапгрейдити чи розігнати - так. А щоб повністю міняти машину - треба мати багато натхнення, часу і ще більше "дурних" грошей: з цього всього тільки натхнення і є... на жаль.
► Зараз у мене в планах - зібратися на потенційну 6070Ті, років через два, і "не опухнути з голоду" при цьому (бо нестабільний заробіток, поточні витрати, хвороби і допомогу товаришам на передовій - ніхто не відмінить).

► Що до корпуса з 2 полосками перфорації, то там, насправді, решітка "в повний зріст" і майже на всю "морду" по ширині - робоча ширина лопастей 140-вих "вінтів" відкрита, а з фільтрів - досить широка нейлонова сітка. Оця глуха передня стінка - це дверцята, які закриті на "холостих" ходах в більшості часу роботи компа - менше шуму і пилюки всередині, а коли "тапка в підлогу", то - дверцята відчиняються і 5 (можливо 6 - побачу по замірах температури) 140-вих вентилятори на своїх максималках витягнуть все по спрямованому вектору спереду - назад-вверх (на 650Вт повноцінного "жигова" така конструкція у мене вже успішно перевірена... що буде більше 700Вт - отут питання, але щось придумаю...).
► Просто без контексту важко зрозуміти, нащо мені подібна конструкція корпуса, а пояснювати її - то ще пара "простирадл", які читають, блін, по-діагоналі :D . В темі про облаштування місця за ПК детально (і :lol: вирвиочно) розказано, чому так, але в цілому - у мене давно застосовувався принцип "дверцят" щодо системника, який стоїть ніби в коробці з спеціальним тепловідводом позаду і зверху. Це, звісно, далеко не те ж саме, коли б системник просто стояв на столі або вільно під столом, але в умовах пиле-захисту і "мішанини під ногами" такий варіант дуже непоганий виявився. З дверцятами на системному корпусі потреба в дверцятах "системного відсіку" стола - відпадає (хіба що як декоративний елемент... але у мене там ТАКИЙ декор :-P , що краще отакі зайві елементи поприбирати з очей). В таких умовах дуже важливо, щоб бокові стінки були повністю "глухими", бо інакше з охолодженням починається треш і трошки содомія.
Maksym S
Junior

Повідомлення

Приветствую всех.
Спасибо всем кто отозвался на запрос о помощи, и давал советьі. Сегодня єпопея с вьібором закончилась и бьіли заказаньі комплектующие.
Корпус MSI MAG PANO 100R PZ Midi Tower Whitе
Материнська плата AMD Msi B850 Gaming Plus WiFi PZ, AM5, ATX, 4x DDR5, біла [B850 GAMING PLUS WIFI PZ]
Відеокарта nVidia Zotac RTX 5080 16 ГБ SOLID CORE [ZT-B50800D2-10P]
Процесор Amd Ryzen 7 9700X L2/L3 3,8 ГГц [100-100001404WOF]
Оперативна пам'ять DIMM DDR5 2x16GB Kingston 6000Mhz CL30 1.35V Біла [KF560C30BWEAK2-32]
Рідкий радіатор процесора Msi Mag coreliquid E360 ARGB 360 мм білий [306-7ZW6E21-C24]
Твердотільний накопичувач Samsung M.2 990 Pro 1 ТБ, чорний [MZ-V9P1T0BW]
Блок живлення Seasonic Focus GX-850 850 Вт ATX3.0 White Edition, білий [FOCUS-GX-850-V4-WHITE]
Изначально хотел чипсет х870- Здесь посоветовали не парится и взять В850
Помогли с вьібором блока питания
Убедили вьіделить больше бюджет на карту. (сначала думал 5060ТИ, убедили брать 5070ТИ, в последний момент дрогнула рука и получилось 5080)
Еще раз всем спасибо :super: :beer:
PS: Один вопрос. Возможно ли настроит ПК удаленно? Естественно за оплату.
Leo777
Member

Повідомлення

Всем привет, ребят посоветуйте годный апгрейд.
Мой пк:
- Монитор Gigabyte M32Q
- мать Asus TUF B450-Pro Gaming
- CPU AMD Ryzen 5 3600
- RAM Crucial DDR4-3200 (Kit of 2x8192) Ballistix Sport LT Grey (BLS2K8G4D32AESBK)
- SSD Samsung 860 Evo-Series 1TB 2.5
- HDD WDC WD15EARS-00MVWB0
- WD Red Plus 2TB 5400rpm 128МB WD20EFZX
- GPU GeForce GTX 1080 GAMING X+ 8G
- БП BitFenix Formula Gold 650W
- корпус Vinga Tank (2 вентилятора на вдув и 1 на выдув)
Цель - для игр и браузинга. Или может дешевле будет новый набрать?
Востаннє редагувалось 10.08.2025 16:32 користувачем Leo777, всього редагувалось 2 разів.
daesz
Member

Повідомлення

Leo777
5700x3d якщо знайдете по адекватній ціні, якщо ні, то мб 5800х.
Leo777
Member

Повідомлення

daesz
А с видеокарт что воткнуть?
ARomanA
Member

Повідомлення

Leo777
CPU AMD Ryzen 5 3600 на 5700x
RAM Crucial DDR4-3200 (Kit of 2x8192) Ballistix Sport LT Grey (BLS2K8G4D32AESBK) на 2x16GB або 2x32GB (якщо пограти зі звернутим браузером з купою вкладок хочеться).
GPU GeForce GTX 1080 GAMING X+ 8G - тут на що коштів вистачить, б/в або нову..., мабуть оптимально RX 6800 б/в... або 3070 RTX і вище, якщо обов'язково Nvidia, але тут вже затик в 8GB...

Якщо хочеться краще, то вже на АM5 збирати новий.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Leo777: 10.08.2025 16:21Цель - для игр и браузинга
Раз для игр на мониторе 2K, то логичнее прежде всего на видяху бюджет потратить, но материнка PCI-E 3.0, т.е. похоже, что надо брать RTX 4070, новые 50хх как-то не очень разумно в старую мать ставить...

Тут же надо будет процессор усилить... память в 2 раза нарастить и в итоге БП может не потянуть новую систему...
Leo777: 10.08.2025 16:21Или может дешевле будет новый набрать?
Может разумнее будет старую платформу продать и перейти на PCI-E 5.0, DDR5 и т.д. если бюджет позволит... Дешевле вряд ли получится, но намного мощнее и перспективнее будет... новые видяхи RTX 50хх можно будет взять...
Sahniuk
Member

Повідомлення

Добрий день, ми в Чехії. Є 32 тисячі по курсу гривень на сам персональний комп'ютер. Хочем модель, якщо можна все нове, але оптимальне, щоб не збоїло. 10 тисяч гривень на монітор, мишку, та клавіатуру. Хоче на райзен, 3600, але бачив, шо тут пишуть райзен 5700. 32 gb щоб достатньо було напевно.ssd 1gb Дуже будемо вдячні за поради на блок живлення, дошку материнську, та і на оперативну пам'ять.

Отправлено спустя 1 час 28 минут 22 секунды:
https://www.heureka.cz/https://www.zbozi.cz/https://www.amazon.de/ такий вибір в нас туточки
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Leo777: 10.08.2025 16:21Цель - для игр и браузинга. Или может дешевле будет новый набрать?
Где бюджет? Дешевле новый никогда не будет, но усилия на пересбор тоже чего-то стоят.
Sahniuk: 10.08.2025 18:28Є 32 тисячі по курсу гривень
А цели какие? Игры - предметнее?
daesz
Member

Повідомлення

Leo777
Все, на що лишеться грошей. Якщо б був якийсь певний бюджет озвучений - то напевно було трохи легше зорієнтуватись.
РХ6800 зараз можна взяти відносно не дорого, якщо 5800х брати з алі, то весь апгрейд обійдетсья десь в 15к (+-).
Sahniuk
Member

Повідомлення

acm_fan: 10.08.2025 23:12
Leo777: 10.08.2025 16:21Цель - для игр и браузинга. Или может дешевле будет новый набрать?
Где бюджет? Дешевле новый никогда не будет, но усилия на пересбор тоже чего-то стоят.
Sahniuk: 10.08.2025 18:28Є 32 тисячі по курсу гривень
А цели какие? Игры - предметнее?
Ціль в хлопця ігри Ghost of Tsushima, Sekiro Shadows die twise,Elden Ring подібне до Соулс лайк.
Leo777
Member

Повідомлення

acm_fan
Насчёт бюджета я как раз и хотел узнать во сколько мне станет этот апгрейд, так что предложите средний и максимальный апгрейд, а там я уже выберу, а то я не понимаю сколько денег нужно. Хотелось бы конечно подешевле, но там как получиться). Главное что бы переплата имела толк. Если в максимально-доступном апгрейде будет прирост в играх 10-15% фпс, в сравнении со средним апгрейдом, а переплатить нужно 200+$, то я не вижу смысла переплачивать.
Востаннє редагувалось 11.08.2025 01:14 користувачем Leo777, всього редагувалось 3 разів.
Bloodfallen
Member

Повідомлення

Leo777: 11.08.2025 00:50 acm_fan
Насчёт бюджета я как раз и хотел узнать во сколько мне станет этот апгрейд, так что предложите средний и максимальный апгрейд, а там я уже выберу, а то я не понимаю сколько денег нужно.
5700x3d 5070ti 32gb 2x16
Leo777
Member

Повідомлення

Bloodfallen
А как насчёт видеокарт от амд? Какой максимально-разумный выбор сюда поставить?
Leo777
Member

Повідомлення

Bloodfallen
А как насчёт видеокарт от амд? Какой максимально-разумный выбор сюда поставить?
Відповісти