Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Moderator

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
acm_fan
HWBOT OC Team

usaxsy: 29.07.2025 19:05нормальную сборку, чтобы желательно не лагала

https://pcpartpicker.com/guide/
usaxsy: 29.07.2025 19:05в пределах 15-20к грн

А потом он проснулся (с)
Entry Level AMD Gaming Build
Total: $621.43
waryag
Member

acm_fan: 30.07.2025 03:42https://pcpartpicker.com/guide/

usaxsy: ↑ 29 липня 2025 19:05
в пределах 15-20к грн

А потом он проснулся (с)

Entry Level AMD Gaming Build

Total: $621.43
Вот бы советовать сайт, где в сборке среднего уровня предлагают 7600хт за 460 баксов... :popcorn:
MSItig
Junior

Підкажіть будь ласка, збираю пк з нуля, на 7 7800х3д і ртх 5070. Постало деяке питання, материнка, проц і відеокарта підтримує PCI-E 5.0, є сенс брати м.2 з 5.0? І наскільки буде відчутна різниця між 5.0 і 4.0? Комп'ютер сугубо що б пограти
lordep
Member

MSItig: 30.07.2025 10:46 Підкажіть будь ласка, збираю пк з нуля, на 7 7800х3д і ртх 5070. Постало деяке питання, материнка, проц і відеокарта підтримує PCI-E 5.0, є сенс брати м.2 з 5.0? І наскільки буде відчутна різниця між 5.0 і 4.0? Комп'ютер сугубо що б пограти
Зважаючи на ціну м.2 з 5.0 купувати їх не варто. Якщо основне завдання пограти, то варто зосередити кошти на відеокарті. Я рекомендую розглянути варіанти RX9070XT або RTX5070Ti. Навіть якщо доведеться зекономити на ЦП.
waryag
Member

MSItig: 30.07.2025 10:46Підкажіть будь ласка, збираю пк з нуля, на 7 7800х3д і ртх 5070. Постало деяке питання, материнка, проц і відеокарта підтримує PCI-E 5.0, є сенс брати м.2 з 5.0? І наскільки буде відчутна різниця між 5.0 і 4.0? Комп'ютер сугубо що б пограти
Незначна. А в ряді випадків 5.0 ссд може викликати проблеми з лінями РСІе для відяхи.
valera60
Member

MSItig: 30.07.2025 10:46І наскільки буде відчутна різниця між 5.0 і 4.0? Комп'ютер сугубо що б пограти
Разница "0". Для игр и PCI-E 3.0 "с головой", поэтому, оптимально, PCI-E 4.0 /для "самоуспокоения"/. Лишние деньги в видеокарту. И ни разу об этом не пожалеете.
Nouriel
Member

MSItig: 30.07.2025 10:46є сенс брати м.2 з 5.0
а у вас є гроші на ссд 5,0? та і мб 7700 і 5070ті профітніше було б? радеон не рекомендую там дрова стабільні :)
acm_fan
HWBOT OC Team

waryag: 30.07.2025 04:40Вот бы советовать сайт

Критикуя - предлагай (с) Есть лучше? Велкам.
Там поддерживают в актуальном (согласно рынку) состоянии типовые сборки по ценовым сегментам. В частности по сегменту Entry, где пану хочется не лагающий комп :rolleyes:
Конкретное наполнение обговаривается отдельно и это норм.
МОНАХ
Member

► Що ж, щоб логічно завершити розпочате дійство, напишу коротко, що у фіналі вийшло.

► Основа "конструктора" - зібрана (тепер лишається десь виділити час на збірку та тестування цього всього):
спойлер
Изображение
► Із запрошеного мною в повідомленні вище, на сьогодні в базі складається такий варіант:
Центральний процесор: AMD Ryzen 9 9900X 4.4GHz/64MB (100-100000662WOF) sAM5 BOX;
Материнська плата: MSI MAG X870E Tomahawk Wi-Fi (sAM5, AMD X870E, PCI-Ex16);
Оперативна пам’ять: Kingston FURY Beast Black DDR5-6400 (Kit of 2x32768) (KF564C32BBEK2-64);
Блок живлення: MSI MPG A1000G PCIE5;
Система охолодження (“повітря”): DeepCool AK620 Zero Dark (R-AK620-BKNNMT-G-1);
Постійна пам’ять: Samsung 980 500GB M.2 PCIe 3.0 x4 NVMe (MZ-V8V500BW);
Корпус: Fractal Design Define 7 Black (FD-C-DEF7A-01).

► По цінах вийшло наступне:
спойлер
Изображение
► Із незапланованого тут ще докинулась опора відеокарти (яка, в даному випадку, не під відеокарту, так як років зо два система ходитиме з 1660Ті на борту... а для "колхозу" з кулером :gigi: ), 2 додаткових вентилятори для центральної керованої продувки корпуса і терабайтник, що... так вже випадково сталося, докупиться в систему на кошти, що прийшли як повернення за бракований 2-х-терабайтник (то - окрема тема).
► Загалом нова система планується до роботи в наступній комплектації:
спойлер
Центральний процесор: AMD Ryzen 9 9900X;
Материнська плата: MSI MAG X870E Tomahawk Wi-Fi;
Відеокарта: MSI: GeForce GTX 1660Ti GAMING ("затичка" на пару років);
Оперативна пам’ять: Kingston FURY DDR5-6400 (Kit of 2x32768);
Блок живлення: MSI MPG A1000G PCIE5;
Система охолодження: DeepCool AK620 Zero Dark;
Постійна пам’ять SSD: Samsung 980 500GB M.2 PCIe 3.0 + Kingston 120Gb UV500/2.5"/SATAIII (доб'ю цю бюджетку кешами);
Постійна пам’ять HDD: 3Gb - Western Digital (Blue) 1Tb/WD10EZEX/7200rpm/64MB/3.5"/SATAIII x 3 ;
Корпус: Fractal Design Define 7 Black (FD-C-DEF7A-01);
Джерело безперебійного живлення: MGE Nova AVR 625: 625VA/360W;.
► По ДБЖ - очевидна накладка, але поки немає більш "голодної" відеокарти - буду дивитися по факту спрацювання - наскільки більше 360Вт буде споживати така конфігурація, можливо, ДБЖ доведеться також заміняти вже незабаром.
► Ще раз повторюсь: вдячний всім, хто відгукнувся, за допомогу, особливо по "процу", "охладу", БЖ, SSD і "оперативці"! :beer:

► P.S.
► ... з "оперативкою" вибралась "синиця в руках", оскільки процесор - не перевірений, а 2х48Гб, навіть на 6000МГц, із доступних мені стартували вище 18800 ₴: я хоч готовий переплатити за "материнку" на рівному місці, але не настільки безумний, щоб за кіт пам'яті викласти суму більшу за вартість далеко не самого простого процесора. На найближчі роки - вистачить, а далі життя та задачі покажуть, як і на що проапгрейдитись.
daesz
Member

МОНАХ: 02.08.2025 01:39Блок живлення: MSI MPG A1000G PCIE5;
Постійна пам’ять: Samsung 980 500GB M.2 PCIe 3.0 x4 NVMe (MZ-V8V500BW);
А яка буде ВК? Якщо не 4090/5090, то я б рекомендував взяти 750/850 ватний варіант БЖ, а різницю вкласти в більший об'єм ссд, 500гб в 2025 - це дуже дуже сумно та ще й безбуферник.
Навіть не докладаючи - в його ціну є кіоксія г2 на 1 ТВ (з драм кешем) https://hotline.ua/ua/computer-diski-ss ... 20z001tg8/
Дима Динамит
Member

стоит основной Lexar NM790 какой ссд посоветуете в таком диапазоне? 1тб
lordep
Member

Дима Динамит: 02.08.2025 04:06 стоит основной Lexar NM790 какой ссд посоветуете в таком диапазоне? 1тб
Вам сюди viewtopic.php?f=8&t=13327
alumem
Member

МОНАХ
Я смотрю вы из тех людей которые заходят, пишут свою сборку/хотелки, потом другие люди ее критикуют в хлам, но вы один фиг покупаете то что изначально задумали.
Вопрос, зачем были эти лишние телодвижения и стены текста?)
Ps Мне больше всего понравился ссд на 512 в 2025 и устаревший душний корпус за 9к та и в целом сборка потужная B-)
МОНАХ
Member

daesz: 02.08.2025 02:42 А яка буде ВК? Якщо не 4090/5090, то я б рекомендував взяти 750/850 ватний варіант БЖ, ...
► Планується з часом сюди поставити... якщо брати для наочного зразка на сьогоднішній день - щось типу 5070Ті+. Формат ХХ90 - навряд чи мені потрібен буде, а от ХХ80 - залежно від ціни та характеристик можливо і залетить. 850Вт - то вже може бути впритик, враховуючи, що відбор по процесору буде десь 160-180Вт (а при розгоні - тут ще питання до охолодження буде, побачимо... - до 230Вт). Крім іншого по стандарту (оперативка, материнка, кулер) також - 3 "харди", 2 ссд-ешника, п'ять (а може і шість буде) 140-кових "вентелів"... не хочу вжарювати БП-ешник на 90-100%, волію мати певний залишок ресурсу тут. Крім того, якщо вже говорити за конкретну відеокарту, то в першу чергу розглядатиметься щось із майбутньої 6000-ї серії, від 6060 до 6080 (і їхніх модифікацій) - ще не ясно яку "радість" дядько Хуанг на цей раз впихне в свої вироби, :laugh: наприклад, окремі NPU-"ядра" і плюс 200Вт "жору" зверху - нє, ну а ч'о! Магьот-умєєт...

daesz: 02.08.2025 02:42 ... а різницю вкласти в більший об'єм ссд, 500гб в 2025 - це дуже дуже сумно...
► Питання не в грошах, як Ви бачите по тій же "материнці" :gigi: . Мені не потрібно економити на чомусь іншому, щоб взяти потрібне - питання в тому, що я банально НЕ ЗНАЮ, ЩО я буду робити з таким об'ємом ссд-пам'яті. Ну, від слова - абсолютно! - не знаю. От мені кажуть - переплатив за "материнку", але тут я хоч в більшій мірі знаю чи здогадуюсь, що я з нею в майбутньому буду робити, але от щодо навіть цього Самсунга на 500Гб - я уявлення не маю НАЩО я взагалі купив навіть оцих 500Гб. Ну, просто тому, що 256Гб був не набагато дешевшим за варіант на 500Гб - плюс всі ви постійно писали: "Бери більше...". А от щоб Ви розуміли, я встановлю на цей Самсунг ОС + купу важкого програмного забезпечення.. - ОК, хай 90-100Гб займе: ЩО мені накажете робити із залишком в 350+Гб? У мене в системі 3 "харди" на 1Тб кожен і все це "забито" зараз десь на 65% - у мене багато місця, а більше не потрібно. Чи може Ви думаєте, що я буду зберігати файли навіть опреативної роботи на ссд? Так - НІ, в жодному разі: виключно HDD. ССД мені потрібен для роботи - робочих компонентів, а не для зберігання, навіть оперативного... Я навіть папку "Робочого стола", де "замішується" оперативна робота, переношу на HDD, бо - були вже випадки з ССД, більше не хочу цих понтів: ссд - це грьобана флешка, сьогодні працює, завтра - повний мертвий кусок пластику, з яким абсолютно нічого не відєш.
► Я ще зможу з Вами погодитись, щоб ігри туди встановити... Ну, от, власне, особисто для мене тут є якесь раціональне зерно, щоб почати топити за більший об'єм ссд. Та все-таки на сьогодні мені то все потрібно вивчати, чи дійсно воно мені аж так необхідно на власному домашньому ПК, бо те, що я пробую в знайомих, на їх машинах - ігри на ссд - ну, таке-собі, не вражає і тим більше ніякого "задоволення-плюс" від того ссд, що він тамє, що його немає.
daesz: 02.08.2025 02:42 ... та ще й безбуферник...
► Ніби дивився десь його огляд та тести і ніби кеш там якийсь у нього є - чи це щось інше? Бо я знову повторюсь - не вникав ще у все це (буде швидше за HDD - ну, то мені вже добре... я б і сата-ссд-ешник з тим же відношенням би взяв знову якийсь в хлам бюджетний, коли б не слоти під М.2 :gigi: ). Якраз найближчі роки буду вивчати на цьому Самсунзі, що воно до чого і що могло би бути краще, щоб пізніше, коли цей піде на кеш-помийку, взяти вже щось дісно виважене, продумане.
► А що тут з цим "буфером" - які відчутні мінуси будуть, в чому проявлятимуться?
daesz: 02.08.2025 02:42 Навіть не докладаючи - в його ціну є кіоксія г2 на 1 ТВ (з драм кешем)...
► Дякую :beer: . Візьму до уваги на майбутнє, бо навіть бренду такого не чув раніше...
STARL1GHT
Member

Мужик писав за бюджет і кинув на корпус майже десятку. :lol:

Питається, на шо було тут всіх аттеншнвхорить, якщо придбалося всеодно те що хотілося, а не те що радили. :gigi:
daesz
Member

МОНАХ: 02.08.2025 15:48и кеш там якийсь у нього
Для поточної збірки + 5070ті вистачить 650Вт блока і він буде працювати навіть не на межі свого номіналу. Вже не кажучи про 850.
Кіоксія - це ссд бізнес тосіби який відділився від них в якийсь момент часу в окрему компанію, один із провідних виробників нанд чипів на ринку (на ряду із wd/samsung/micron/hynix).
Самс 980 - безбуферник, самс 980 про має драм кеш.
ilcattivo
Member

Що ж, ніхто і не забовʼязаний підходити до підбору комплектуючих з раціональної точки зору. Можливо, для людини збірка ПК це як сходити купити одяг в торговельному центрі – що сподобалось і підійшло, те й взяв. З того що я зрозумів, людині приніс задоволення сам процес покупки дорогих околотопових комплектуючих, а не ціна/якість збірки :-/
acm_fan
HWBOT OC Team

ilcattivo: 02.08.2025 21:32сам процес

Взять топовый корпус 10 летней давности и спрятать его в нишу (стола), где его никто никогда не будет видеть. Но Вы правы, безусловно - фломастеры у всех разные.
Bloodfallen
Member

МОНАХ: 02.08.2025 15:48 ОК, хай 90-100Гб займе: ЩО мені накажете робити із залишком в 350+Гб?
:lol: Це вам так здається, системний диск дуже успішно забивається всіляким кешем програм та додатковими файлами у AppData тощо. Навіть якщо ви все встановлювали на інший диск.
Filabatya
Member

а для чого взагалі брати відуху топову якщо ссд на пів тера, куди ті ігри записувати :gigi:
правильно, на вінчестер от його і беріть на 10ТБ :up:
Ответить