Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
StTechnik
Member

Повідомлення

Радиатор - алюминий. Я бы не брал.
feniks_tm
Member

Повідомлення

StTechnik: 25.07.2025 13:45 Радиатор - алюминий. Я бы не брал.
Що ви очікуєте від бюджетної AIO. Мідь ідіть ще знайдіть десь крім альфи. У випадку закритого контуру це не має великого значення.
StTechnik
Member

Повідомлення

feniks_tm: 25.07.2025 13:48
StTechnik: 25.07.2025 13:45 Радиатор - алюминий. Я бы не брал.
Що ви очікуєте від бюджетної AIO. Мідь ідіть ще знайдіть десь крім альфи. У випадку закритого контуру це не має великого значення.
Так я ничего не ожидаю. У меня этот вопрос закрыт года на три. Очень сильно давно у меня был опыт с AIO - он мне не понравился. :D
Эффективность вообще не та.
А если говорить прям вообще про AIO - то Арктик очень хвалят. Чо выдумывать велосипед. Хотя на i5 вообще незачем вода.
DjonM
Junior

Повідомлення

а в целом что скажете про Thermalright Frozen Notte 360

Відправлено через 4 хвилини 13 секунд:
или в целом посоветуйте что то хорошее или воздух или воду в пределах 3000
StTechnik
Member

Повідомлення

DjonM: 25.07.2025 14:21 а в целом что скажете про Thermalright Frozen Notte 360

Відправлено через 4 хвилини 13 секунд:
или в целом посоветуйте что то хорошее или воздух или воду в пределах 3000
Да обычная AIO от неплохого производителя. Но я бы еще почитал отзывы про нее в плане надежности там, того же шума, эфективности. Ну что бы быть уверенным в отсутствии сюрпризов. Но я повторюсь - для этого проца я бы ставил воздух. Тихий и качественный, надежный.
Вода тут только если ради эстетики.
DjonM
Junior

Повідомлення

посоветуйте хороший воздух

Відправлено через 1 хвилину 58 секунд:
StTechnik
Да обычная AIO от неплохого производителя. Но я бы еще почитал отзывы про нее в плане надежности там, того же шума, эфективности. Ну что бы быть уверенным в отсутствии сюрпризов. Но я повторюсь - для этого проца я бы ставил воздух. Тихий и качественный, надежный.
Вода тут только если ради эстетики.

Дело в том что обзоров нет на него, я не нашел,
Посоветуйте качественный воздух до 3000
StTechnik
Member

Повідомлення

DjonM: 25.07.2025 14:30 посоветуйте хороший воздух
Да от того же ТермалРайт. Вентиляторы у них неплохие. Сам недавно в сборку другу ставил ДаркРок от Биквайта. Там вообще отличные вентиляторы идут в комплекте. И черный :D
Так я на i7 ему ставил. На i5 12 серии его вообще с головой. Цена в бюджете.

Відправлено через 3 хвилини 18 секунд:
Чуть чуть ошибся. Вот этот я ставил
https://hard.rozetka.com.ua/be-quiet-bk042/p490376474/
DjonM
Junior

Повідомлення

Кулер PCCooler RT620 Digital Black а этот норм?
StTechnik
Member

Повідомлення

Я не большой знаток по воздуху. К сожалению или к счастью. Конкретно этот - первый раз слышу. Я бы смотрел на Биквайт хотя бы ради их вентиляторов.
DjonM
Junior

Повідомлення

спасибо
StTechnik
Member

Повідомлення

Помирает понемногу темка. :)
Тогда маленькое объявление. Буду наводить порядок во всяких своих закромах с целью избавится от лишнего, занимающего место и никогда в будущем не используемого.
Если кому то что то нужно из темы СВО - пишите - поищу.
Чего нет ТОЧНО - радиаторов, фитингов под жесткие трубки, помп.
Что точно есть -
1. Резервуар Watercool Heatkiller на 200 размер максимальная колба из боросиликатного стекла (вечная если не уронить на плитку в ванной) с двумя видами крышек - обычная красивая и мультипорт практичная, лента подсветки, весь полный фарш.
2. Точно есть сколько то шланга ЕК. Прозрачный. Размер 12\16. Точно не скажу сколько осталось - отреза кусочек для слива, около 2М - точно.
3. Датчик потока Битспауэр "визуальный". Типа с крутилкой. Белые гайки.
4. всякая насыпная ерунда, в которой еще надо ковырятся, но если что то надо прям конкретное - могу поискать.

Кроме Резервуара - все чисто "заплатили за доставку".
По резервуару немного конкретики:
Вот такой https://shop.watercool.de/HEATKILLER-Tube-200
С вот таким топом в добавку https://shop.watercool.de/HEATKILLER-Tube-MultiPort-Top
Ультимативное решение :D

Відправлено через 6 хвилин 8 секунд:
А. Забыл. Есть еще карлсоны. 8 штук Noiseblocker e-Loop B14-PS на PWM. Мечта СВОшника :D
Понятно что не новые, но все полностью рабочие и без посторонних шумов. Рессурс там бешеный. Все чистеньки, без пыли и грязи.

Відправлено через 5 годин 26 хвилин 57 секунд:
StTechnik: 09.08.2025 12:031. Резервуар Watercool Heatkiller на 200 размер максимальная колба из боросиликатного стекла (вечная если не уронить на плитку в ванной) с двумя видами крышек - обычная красивая и мультипорт практичная, лента подсветки, весь полный фарш.
Резервуара в предложениях уже нет. У него будет новый хороший дом. :D
Mtang
Member

Повідомлення

Доброго вечора, шукаю на заміну башти Noctua nh-u12p яка в мене пережила не одну збірку з 2009 року, щось продуктивне з АІО двухсекційну 240мм так як інше не стане на верх корпусу, дивився на Arctic Liquid Freezer III Pro 240 Black але згідно інформації виробника вона не сумісна з материнською платою MSI MAG B850M Mortar WiFi Socket AM5, я так зрозумів із за зміщення помпи вниз і через це буде впиратись у встановлену відеокарту, так як слот pci-e дуже близько розташований. Порадьте більш менший аналог близький до Арктика по продуктивності та шуму. На даний час встановлено ryzen 5 7500f з переспективою в найближчий час заміна на 7800x3d. Розумію що можно придбати башту але не має бажання тримати в корпусі велику батарею. P.S даної башти Noctua nh-u12p не вистачає щоб охолодити 7500f при обмеженні в 90w. Дякую.
StTechnik
Member

Повідомлення

Mtang
Мне кажется что у тебя ограничения в корпусе. Проблема в том, что врятли 240 (а это всего 2 по 120мм вентилятора) смогут быть продуктивнее чем башня. 280 еще куда не шло. Ну это мое личное мнение. Дело в том, что эффективность воды на процессоре сильно ограничена наличием крышки процессора. Т.е. между чипом и водоблоком у тебя пластина, которая не сильно охотно передает тепло. В видеокартах - там эффективность намного сильнее. Поэтому.... Я врятли что то могу порекомендовать. Надо смотреть что реально влезет в корпус и не конфликтует с материнкой. А потом читать обзоры и смотреть что оно умеет.
Deadpool
Member

Повідомлення

StTechnik: 09.08.2025 17:30Помирает понемногу темка.
Та кому під задачі треба то вже і так матеріалів багато щоб розібратись. А новеньких в теперішній час не сильно і багато буде. За останній рік взагалі 0 людей кому про воду шось пояснював би. До того навіть ще якось залітали бувало новачки які хотіли першу воду, то всоє барахло спродував і новенькі з'являлись.
наразі спільнота навіть по кастом воді вже малоактивна. у кого є вода нічого не оновлює (як я наприклад) і відповідно нема про що писати)
так і завис в мене гайд на воду, і все інше. кляті москалі...

за останні пару років, все що робив, то зняти відяху на продаж, поставити нову в ватер одівши, комусь обслужити для продажу фулку з відлом, пару раз промивав контури свої. міняв місцями відяшки для того щоб пограти в сталкера2 (тирив у дружини 3090).
товаришу перевіз воду з старого корпуса в новий.

в дешман воді кросівостей небагато, від неї треба лише тихо+холодно. і фоточки кросіві не сильно є.

хоча треба буде сюди якось частину старих матеріалів, як мінімум розбір ватерів підкинути з спільноти, частині форумчан воно не тре бо і так бачили, але мож комусь цікаво буде.
буде час треба зайнятись. наприклад не так багато хто тут бачив за оптімус ватери ті же, чи корсаровські. в мене якраз на руках воно наразі є.

якось напочатку любе залізо кастом-води і фоткав і опис робив, а чим далі ти в темі, чим воно більш рутинне все і ти просто переробив собі та й збс)))
StTechnik
Member

Повідомлення

Deadpool
Я бы вот тоже ничего не обновлял бы. И по факту даже не планирую. Единственное я на последнем контуре немного погорячился с вентиляторами а именно направлением куда дуют.
В корпусе три радиатора по 420. Верх, низ, бок. Итого - 9 вентиляторов. (МОРА на минималках :D ). Соответственно по законам термодинамики ( :laugh: ) все 9 вентилей вдувают внешний прохладный воздух внутрь. Выдувает их из задницы корпуса одна 120ка. Ну как бы понятно. Было опасение что будет душновато, но поскольку контур - как бы пофик. Но. Поскольку видеокарта стоит вертикально на райзере - то вентили снизу горячи воздух с радиатора аккуратно вдувают прямо в плату видеокарты :lol: Ну и жарковато ей от сего. А вентиляторы просто так не перевернешь - они REVERSE BLADE. LianLi SL INF. В итоге пришлось заказывать еще три вентилятора уже с обычными лопастями. Потом будет частичная разборка, слив и все манипуляции. Простых путей мы не ищем.
feniks_tm
Member

Повідомлення

StTechnik: 18.08.2025 11:52 Ну и жарковато ей от сего.
Від чого, від <40C? Радіатор чисто фізично не буде гарячіше за рідину, а відповідно і повітря, що проходить через нього.
StTechnik
Member

Повідомлення

feniks_tm
Он эти лишние 40 градусов загоняет прямо в плату под водоблок. Учитывая что весь этот тепленький воздух убирается далеко не сразу - на карту капает + до 10 градусов. Условно. Если она по всем правилам должна быть 48-55 градусов - в таком режиме она за 60 уходит. Это не есть гуд. Вода в нагрузке где то до 38-40 как раз и показывает.

Відправлено через 58 секунд:
В предыдущем корпусе радиаторы были вообще изолированы в отдельной секции. Там Карта выше 55 вообще не показывала.
Deadpool
Member

Повідомлення

Трішки оживити тему. Тут цікавий випадок.

Десь, кимось, була придбана цікава 3080ті, відяшка в робочому стані але з косметичними наслідками обстрілів. Які вирішили "пофіксити" логічним методом, перевести відяшку на фулкавер під кастом воду, тим паче власник відяшки вже давно в темі кастом води і має куди її підкинути.
Власне про це і фотозвіт невеличкий буде.

Приїхала відяшка на пошту, оглянув все.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Провів розтин нашого пацієнта, чумазе але жити буде точно, але для цього треба йому трішки допомогти і привести в нормальний стан.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Ну наче текстоліт живий, навіть гпу не вжарений :gigi:
спойлер
Зображення
Зображення
Озброєння взяв, чистив в два підходи. Спочатку спробував лайтово, спирт+зубні щітки різної мжорсткості+серветки. Але воно не повністю дало гарний результат. Другий підхід був з калошою + щиточками + компресор + на вулиці, бо калошою надихатись то не дуже приємно))) результативно було суттєво. Більшість залишків силіконових плям змило нарешті. Паралельно з тим від камрада доїхала УЗ ванна невеличка, ще бахнув контролбну промивку в УЗ ванній, щоб прям по феншую і запах калоші вимило.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
А ось і ватер приїхав в б.у. стані. Виловлений десь на олх, і придбаний бо вже і тут є. Корсаровський XG7 і схоже вже "пофікшеної" серії від того часу коли у них тік термінал наче. Бо заміри ліктестером від ЕК, показали чудові результати. за ті пару тижнів що їхала посилка з алі, він повністю герметичний, власне це норм і так і мало бути, але так як була змога то і перевірив заодно (ну забігаючи наперед, протягом року використання все теж норм навіть при двох помпах)
Перші примірки і розуміння що некомплект. Відсутні гвинти потрібні. В Україні знайти чорні і поштучно - нереально. Привіт Алієкспрес. І 2 тижні очікування.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Далі треба було зрозуміти які розміри фактичні у термоінтерфейса. Бо мануал пише нам аж ніфіга бо продається водоблок з завода маючи нанесений термоінтерфейс скрізь. Реддіт/форуми покурив але сильно багато не знайшов інфи. писали про 1мм та 2мм, але в мене були залишки заводські, вирішив виміряти їх а потім прижимати і дивитись. Хоча все залежить від термоінтерфейсу той же стоковий від ЕК набір термопрокладок по консистенції як гель який з двох сторін в плівці просто, і може прожавлюватись навіть більше як в половину запросто. Тому по мануалу пишуть 1мм, а фактично там 0.5 треба брати... а то місцями і менше. (були тут мої страждання з 3070 асус ЕК. і 2080ті з сток ватером від ЕВГИ, де у єк йде ультра мякий термоінтерфейс, а у евги лаірд стоково. який теж дуже мякий, і той же гелід туда я довго пробував поставити колись)
Власне і тут тому одразу поліз заміряти приблизно що треба і з провівши ревізію термоінтерфейсів під рукою. знайшов три варіанта різних, встановлював нонейм-китай, які маю в залишках, колись кони фігурували у "Прохайтек та Вікона" в тестах. І тоді же замовив, за свою ціну вони прекрасно працювали і не сцались силіконом так страшно як інші + непогана еластичність відносно.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Ватер теж розібрав, промив добряче бо були трішки залишки попереднього використання. До слова тут зручна фішка що можна без розбору топа від ватера зняти мікроканалку і прочистити її окремо.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Ну і підкинув в систему, перевірив. все бігає все добре)
спойлер
Зображення
Зображення
Востаннє редагувалось 18.08.2025 13:36 користувачем Deadpool, всього редагувалось 1 раз.
StTechnik
Member

Повідомлення

Deadpool
Ахренеть. Сюжет достойный Нетфликса. Мое уважение за максимально прямые руки, терпение и готовность к риску :up:
Deadpool
Member

Повідомлення

StTechnik: 18.08.2025 13:34терпение и готовность к риску
та які ризики. відяшка була перевірена ще на повітрі, все ок. просто косметика кутильгала)
а на ватері власне і пофіг бо вже нарядна вся така)

а відчухувати відяшки і в "норм стані" інколи треба довго. Колись товаришу 3090стріксу відчухував від силікону довго і нудно. УЗ ванни нема, тому вручну все)
не кажучи про б.у. ватери.

тут мені якось, колись. треба буде 3090 свою розбирати на оптімусовському ватері... оце я хочу МАКСимально відтянути. прям дуже)))
1. там рідний термоінтерфейс сциться силіконом ТАК що він навіть капає і залив ПСІ-ЕХ розєм. :laugh: зато ефективний і мякий до зараз.
2. він з вірогідність 99% одноразовий. Бо зняти бекплейт нереально буде без руйнації мякої термопрокладки. А вона там ОДНА! і розміром на весь бекплейт. Прям на весь! наркомани в тому оптімусі сидять.... зато якщо у вас прохолодне приміщення то ефективність буде майже як у активного бекплейта по температурам.
3. це дорого буде якщо брати у виробника, може буду ліпити з великих 15*15 квадратів і збирати сегментами одну прокладку хіба)))
Відповісти