Новини
Останні статті і огляди
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
-
StTechnik
Member
Радиатор - алюминий. Я бы не брал.
-
feniks_tm
Member
Що ви очікуєте від бюджетної AIO. Мідь ідіть ще знайдіть десь крім альфи. У випадку закритого контуру це не має великого значення.StTechnik: ↑ 25.07.2025 13:45 Радиатор - алюминий. Я бы не брал.
-
StTechnik
Member
Так я ничего не ожидаю. У меня этот вопрос закрыт года на три. Очень сильно давно у меня был опыт с AIO - он мне не понравился.feniks_tm: ↑ 25.07.2025 13:48Що ви очікуєте від бюджетної AIO. Мідь ідіть ще знайдіть десь крім альфи. У випадку закритого контуру це не має великого значення.StTechnik: ↑ 25.07.2025 13:45 Радиатор - алюминий. Я бы не брал.
Эффективность вообще не та.
А если говорить прям вообще про AIO - то Арктик очень хвалят. Чо выдумывать велосипед. Хотя на i5 вообще незачем вода.
-
DjonM
Junior
а в целом что скажете про Thermalright Frozen Notte 360
Відправлено через 4 хвилини 13 секунд:
или в целом посоветуйте что то хорошее или воздух или воду в пределах 3000
-
StTechnik
Member
Да обычная AIO от неплохого производителя. Но я бы еще почитал отзывы про нее в плане надежности там, того же шума, эфективности. Ну что бы быть уверенным в отсутствии сюрпризов. Но я повторюсь - для этого проца я бы ставил воздух. Тихий и качественный, надежный.DjonM: ↑ 25.07.2025 14:21 а в целом что скажете про Thermalright Frozen Notte 360
Вода тут только если ради эстетики.
-
DjonM
Junior
посоветуйте хороший воздух
Відправлено через 1 хвилину 58 секунд:
StTechnik
Да обычная AIO от неплохого производителя. Но я бы еще почитал отзывы про нее в плане надежности там, того же шума, эфективности. Ну что бы быть уверенным в отсутствии сюрпризов. Но я повторюсь - для этого проца я бы ставил воздух. Тихий и качественный, надежный.
Дело в том что обзоров нет на него, я не нашел,
Посоветуйте качественный воздух до 3000
Відправлено через 1 хвилину 58 секунд:
StTechnik
Да обычная AIO от неплохого производителя. Но я бы еще почитал отзывы про нее в плане надежности там, того же шума, эфективности. Ну что бы быть уверенным в отсутствии сюрпризов. Но я повторюсь - для этого проца я бы ставил воздух. Тихий и качественный, надежный.
Дело в том что обзоров нет на него, я не нашел,
Посоветуйте качественный воздух до 3000
-
StTechnik
Member
Да от того же ТермалРайт. Вентиляторы у них неплохие. Сам недавно в сборку другу ставил ДаркРок от Биквайта. Там вообще отличные вентиляторы идут в комплекте. И черныйDjonM: ↑ 25.07.2025 14:30 посоветуйте хороший воздух
Так я на i7 ему ставил. На i5 12 серии его вообще с головой. Цена в бюджете.
Відправлено через 3 хвилини 18 секунд:
Чуть чуть ошибся. Вот этот я ставил
https://hard.rozetka.com.ua/be-quiet-bk042/p490376474/
-
DjonM
Junior
Кулер PCCooler RT620 Digital Black а этот норм?
-
StTechnik
Member
Я не большой знаток по воздуху. К сожалению или к счастью. Конкретно этот - первый раз слышу. Я бы смотрел на Биквайт хотя бы ради их вентиляторов.
-
DjonM
Junior
спасибо
-
StTechnik
Member
Помирает понемногу темка.
Тогда маленькое объявление. Буду наводить порядок во всяких своих закромах с целью избавится от лишнего, занимающего место и никогда в будущем не используемого.
Если кому то что то нужно из темы СВО - пишите - поищу.
Чего нет ТОЧНО - радиаторов, фитингов под жесткие трубки, помп.
Что точно есть -
1. Резервуар Watercool Heatkiller на 200 размер максимальная колба из боросиликатного стекла (вечная если не уронить на плитку в ванной) с двумя видами крышек - обычная красивая и мультипорт практичная, лента подсветки, весь полный фарш.
2. Точно есть сколько то шланга ЕК. Прозрачный. Размер 12\16. Точно не скажу сколько осталось - отреза кусочек для слива, около 2М - точно.
3. Датчик потока Битспауэр "визуальный". Типа с крутилкой. Белые гайки.
4. всякая насыпная ерунда, в которой еще надо ковырятся, но если что то надо прям конкретное - могу поискать.
Кроме Резервуара - все чисто "заплатили за доставку".
По резервуару немного конкретики:
Вот такой https://shop.watercool.de/HEATKILLER-Tube-200
С вот таким топом в добавку https://shop.watercool.de/HEATKILLER-Tube-MultiPort-Top
Ультимативное решение
Відправлено через 6 хвилин 8 секунд:
А. Забыл. Есть еще карлсоны. 8 штук Noiseblocker e-Loop B14-PS на PWM. Мечта СВОшника
Понятно что не новые, но все полностью рабочие и без посторонних шумов. Рессурс там бешеный. Все чистеньки, без пыли и грязи.
Відправлено через 5 годин 26 хвилин 57 секунд:
Тогда маленькое объявление. Буду наводить порядок во всяких своих закромах с целью избавится от лишнего, занимающего место и никогда в будущем не используемого.
Если кому то что то нужно из темы СВО - пишите - поищу.
Чего нет ТОЧНО - радиаторов, фитингов под жесткие трубки, помп.
Что точно есть -
1. Резервуар Watercool Heatkiller на 200 размер максимальная колба из боросиликатного стекла (вечная если не уронить на плитку в ванной) с двумя видами крышек - обычная красивая и мультипорт практичная, лента подсветки, весь полный фарш.
2. Точно есть сколько то шланга ЕК. Прозрачный. Размер 12\16. Точно не скажу сколько осталось - отреза кусочек для слива, около 2М - точно.
3. Датчик потока Битспауэр "визуальный". Типа с крутилкой. Белые гайки.
4. всякая насыпная ерунда, в которой еще надо ковырятся, но если что то надо прям конкретное - могу поискать.
Кроме Резервуара - все чисто "заплатили за доставку".
По резервуару немного конкретики:
Вот такой https://shop.watercool.de/HEATKILLER-Tube-200
С вот таким топом в добавку https://shop.watercool.de/HEATKILLER-Tube-MultiPort-Top
Ультимативное решение
Відправлено через 6 хвилин 8 секунд:
А. Забыл. Есть еще карлсоны. 8 штук Noiseblocker e-Loop B14-PS на PWM. Мечта СВОшника
Понятно что не новые, но все полностью рабочие и без посторонних шумов. Рессурс там бешеный. Все чистеньки, без пыли и грязи.
Відправлено через 5 годин 26 хвилин 57 секунд:
Резервуара в предложениях уже нет. У него будет новый хороший дом.StTechnik: ↑ 09.08.2025 12:031. Резервуар Watercool Heatkiller на 200 размер максимальная колба из боросиликатного стекла (вечная если не уронить на плитку в ванной) с двумя видами крышек - обычная красивая и мультипорт практичная, лента подсветки, весь полный фарш.
-
Mtang
Member
Доброго вечора, шукаю на заміну башти Noctua nh-u12p яка в мене пережила не одну збірку з 2009 року, щось продуктивне з АІО двухсекційну 240мм так як інше не стане на верх корпусу, дивився на Arctic Liquid Freezer III Pro 240 Black але згідно інформації виробника вона не сумісна з материнською платою MSI MAG B850M Mortar WiFi Socket AM5, я так зрозумів із за зміщення помпи вниз і через це буде впиратись у встановлену відеокарту, так як слот pci-e дуже близько розташований. Порадьте більш менший аналог близький до Арктика по продуктивності та шуму. На даний час встановлено ryzen 5 7500f з переспективою в найближчий час заміна на 7800x3d. Розумію що можно придбати башту але не має бажання тримати в корпусі велику батарею. P.S даної башти Noctua nh-u12p не вистачає щоб охолодити 7500f при обмеженні в 90w. Дякую.
-
StTechnik
Member
Mtang
Мне кажется что у тебя ограничения в корпусе. Проблема в том, что врятли 240 (а это всего 2 по 120мм вентилятора) смогут быть продуктивнее чем башня. 280 еще куда не шло. Ну это мое личное мнение. Дело в том, что эффективность воды на процессоре сильно ограничена наличием крышки процессора. Т.е. между чипом и водоблоком у тебя пластина, которая не сильно охотно передает тепло. В видеокартах - там эффективность намного сильнее. Поэтому.... Я врятли что то могу порекомендовать. Надо смотреть что реально влезет в корпус и не конфликтует с материнкой. А потом читать обзоры и смотреть что оно умеет.
Мне кажется что у тебя ограничения в корпусе. Проблема в том, что врятли 240 (а это всего 2 по 120мм вентилятора) смогут быть продуктивнее чем башня. 280 еще куда не шло. Ну это мое личное мнение. Дело в том, что эффективность воды на процессоре сильно ограничена наличием крышки процессора. Т.е. между чипом и водоблоком у тебя пластина, которая не сильно охотно передает тепло. В видеокартах - там эффективность намного сильнее. Поэтому.... Я врятли что то могу порекомендовать. Надо смотреть что реально влезет в корпус и не конфликтует с материнкой. А потом читать обзоры и смотреть что оно умеет.
-
Deadpool
Member
Та кому під задачі треба то вже і так матеріалів багато щоб розібратись. А новеньких в теперішній час не сильно і багато буде. За останній рік взагалі 0 людей кому про воду шось пояснював би. До того навіть ще якось залітали бувало новачки які хотіли першу воду, то всоє барахло спродував і новенькі з'являлись.StTechnik: ↑ 09.08.2025 17:30Помирает понемногу темка.
наразі спільнота навіть по кастом воді вже малоактивна. у кого є вода нічого не оновлює (як я наприклад) і відповідно нема про що писати)
так і завис в мене гайд на воду, і все інше. кляті москалі...
за останні пару років, все що робив, то зняти відяху на продаж, поставити нову в ватер одівши, комусь обслужити для продажу фулку з відлом, пару раз промивав контури свої. міняв місцями відяшки для того щоб пограти в сталкера2 (тирив у дружини 3090).
товаришу перевіз воду з старого корпуса в новий.
в дешман воді кросівостей небагато, від неї треба лише тихо+холодно. і фоточки кросіві не сильно є.
хоча треба буде сюди якось частину старих матеріалів, як мінімум розбір ватерів підкинути з спільноти, частині форумчан воно не тре бо і так бачили, але мож комусь цікаво буде.
буде час треба зайнятись. наприклад не так багато хто тут бачив за оптімус ватери ті же, чи корсаровські. в мене якраз на руках воно наразі є.
якось напочатку любе залізо кастом-води і фоткав і опис робив, а чим далі ти в темі, чим воно більш рутинне все і ти просто переробив собі та й збс)))
-
StTechnik
Member
Deadpool
Я бы вот тоже ничего не обновлял бы. И по факту даже не планирую. Единственное я на последнем контуре немного погорячился с вентиляторами а именно направлением куда дуют.
В корпусе три радиатора по 420. Верх, низ, бок. Итого - 9 вентиляторов. (МОРА на минималках
). Соответственно по законам термодинамики (
) все 9 вентилей вдувают внешний прохладный воздух внутрь. Выдувает их из задницы корпуса одна 120ка. Ну как бы понятно. Было опасение что будет душновато, но поскольку контур - как бы пофик. Но. Поскольку видеокарта стоит вертикально на райзере - то вентили снизу горячи воздух с радиатора аккуратно вдувают прямо в плату видеокарты
Ну и жарковато ей от сего. А вентиляторы просто так не перевернешь - они REVERSE BLADE. LianLi SL INF. В итоге пришлось заказывать еще три вентилятора уже с обычными лопастями. Потом будет частичная разборка, слив и все манипуляции. Простых путей мы не ищем.
Я бы вот тоже ничего не обновлял бы. И по факту даже не планирую. Единственное я на последнем контуре немного погорячился с вентиляторами а именно направлением куда дуют.
В корпусе три радиатора по 420. Верх, низ, бок. Итого - 9 вентиляторов. (МОРА на минималках
-
feniks_tm
Member
Від чого, від <40C? Радіатор чисто фізично не буде гарячіше за рідину, а відповідно і повітря, що проходить через нього.StTechnik: ↑ 18.08.2025 11:52 Ну и жарковато ей от сего.
-
StTechnik
Member
feniks_tm
Он эти лишние 40 градусов загоняет прямо в плату под водоблок. Учитывая что весь этот тепленький воздух убирается далеко не сразу - на карту капает + до 10 градусов. Условно. Если она по всем правилам должна быть 48-55 градусов - в таком режиме она за 60 уходит. Это не есть гуд. Вода в нагрузке где то до 38-40 как раз и показывает.
Відправлено через 58 секунд:
В предыдущем корпусе радиаторы были вообще изолированы в отдельной секции. Там Карта выше 55 вообще не показывала.
Он эти лишние 40 градусов загоняет прямо в плату под водоблок. Учитывая что весь этот тепленький воздух убирается далеко не сразу - на карту капает + до 10 градусов. Условно. Если она по всем правилам должна быть 48-55 градусов - в таком режиме она за 60 уходит. Это не есть гуд. Вода в нагрузке где то до 38-40 как раз и показывает.
Відправлено через 58 секунд:
В предыдущем корпусе радиаторы были вообще изолированы в отдельной секции. Там Карта выше 55 вообще не показывала.
-
Deadpool
Member
Трішки оживити тему. Тут цікавий випадок.
Десь, кимось, була придбана цікава 3080ті, відяшка в робочому стані але з косметичними наслідками обстрілів. Які вирішили "пофіксити" логічним методом, перевести відяшку на фулкавер під кастом воду, тим паче власник відяшки вже давно в темі кастом води і має куди її підкинути.
Власне про це і фотозвіт невеличкий буде.
Приїхала відяшка на пошту, оглянув все. Провів розтин нашого пацієнта, чумазе але жити буде точно, але для цього треба йому трішки допомогти і привести в нормальний стан. Ну наче текстоліт живий, навіть гпу не вжарений
Озброєння взяв, чистив в два підходи. Спочатку спробував лайтово, спирт+зубні щітки різної мжорсткості+серветки. Але воно не повністю дало гарний результат. Другий підхід був з калошою + щиточками + компресор + на вулиці, бо калошою надихатись то не дуже приємно))) результативно було суттєво. Більшість залишків силіконових плям змило нарешті. Паралельно з тим від камрада доїхала УЗ ванна невеличка, ще бахнув контролбну промивку в УЗ ванній, щоб прям по феншую і запах калоші вимило.
А ось і ватер приїхав в б.у. стані. Виловлений десь на олх, і придбаний бо вже і тут є. Корсаровський XG7 і схоже вже "пофікшеної" серії від того часу коли у них тік термінал наче. Бо заміри ліктестером від ЕК, показали чудові результати. за ті пару тижнів що їхала посилка з алі, він повністю герметичний, власне це норм і так і мало бути, але так як була змога то і перевірив заодно (ну забігаючи наперед, протягом року використання все теж норм навіть при двох помпах)
Перші примірки і розуміння що некомплект. Відсутні гвинти потрібні. В Україні знайти чорні і поштучно - нереально. Привіт Алієкспрес. І 2 тижні очікування. Далі треба було зрозуміти які розміри фактичні у термоінтерфейса. Бо мануал пише нам аж ніфіга бо продається водоблок з завода маючи нанесений термоінтерфейс скрізь. Реддіт/форуми покурив але сильно багато не знайшов інфи. писали про 1мм та 2мм, але в мене були залишки заводські, вирішив виміряти їх а потім прижимати і дивитись. Хоча все залежить від термоінтерфейсу той же стоковий від ЕК набір термопрокладок по консистенції як гель який з двох сторін в плівці просто, і може прожавлюватись навіть більше як в половину запросто. Тому по мануалу пишуть 1мм, а фактично там 0.5 треба брати... а то місцями і менше. (були тут мої страждання з 3070 асус ЕК. і 2080ті з сток ватером від ЕВГИ, де у єк йде ультра мякий термоінтерфейс, а у евги лаірд стоково. який теж дуже мякий, і той же гелід туда я довго пробував поставити колись)
Власне і тут тому одразу поліз заміряти приблизно що треба і з провівши ревізію термоінтерфейсів під рукою. знайшов три варіанта різних, встановлював нонейм-китай, які маю в залишках, колись кони фігурували у "Прохайтек та Вікона" в тестах. І тоді же замовив, за свою ціну вони прекрасно працювали і не сцались силіконом так страшно як інші + непогана еластичність відносно. Ватер теж розібрав, промив добряче бо були трішки залишки попереднього використання. До слова тут зручна фішка що можна без розбору топа від ватера зняти мікроканалку і прочистити її окремо. Ну і підкинув в систему, перевірив. все бігає все добре)
Десь, кимось, була придбана цікава 3080ті, відяшка в робочому стані але з косметичними наслідками обстрілів. Які вирішили "пофіксити" логічним методом, перевести відяшку на фулкавер під кастом воду, тим паче власник відяшки вже давно в темі кастом води і має куди її підкинути.
Власне про це і фотозвіт невеличкий буде.
Приїхала відяшка на пошту, оглянув все. Провів розтин нашого пацієнта, чумазе але жити буде точно, але для цього треба йому трішки допомогти і привести в нормальний стан. Ну наче текстоліт живий, навіть гпу не вжарений
Перші примірки і розуміння що некомплект. Відсутні гвинти потрібні. В Україні знайти чорні і поштучно - нереально. Привіт Алієкспрес. І 2 тижні очікування. Далі треба було зрозуміти які розміри фактичні у термоінтерфейса. Бо мануал пише нам аж ніфіга бо продається водоблок з завода маючи нанесений термоінтерфейс скрізь. Реддіт/форуми покурив але сильно багато не знайшов інфи. писали про 1мм та 2мм, але в мене були залишки заводські, вирішив виміряти їх а потім прижимати і дивитись. Хоча все залежить від термоінтерфейсу той же стоковий від ЕК набір термопрокладок по консистенції як гель який з двох сторін в плівці просто, і може прожавлюватись навіть більше як в половину запросто. Тому по мануалу пишуть 1мм, а фактично там 0.5 треба брати... а то місцями і менше. (були тут мої страждання з 3070 асус ЕК. і 2080ті з сток ватером від ЕВГИ, де у єк йде ультра мякий термоінтерфейс, а у евги лаірд стоково. який теж дуже мякий, і той же гелід туда я довго пробував поставити колись)
Власне і тут тому одразу поліз заміряти приблизно що треба і з провівши ревізію термоінтерфейсів під рукою. знайшов три варіанта різних, встановлював нонейм-китай, які маю в залишках, колись кони фігурували у "Прохайтек та Вікона" в тестах. І тоді же замовив, за свою ціну вони прекрасно працювали і не сцались силіконом так страшно як інші + непогана еластичність відносно. Ватер теж розібрав, промив добряче бо були трішки залишки попереднього використання. До слова тут зручна фішка що можна без розбору топа від ватера зняти мікроканалку і прочистити її окремо. Ну і підкинув в систему, перевірив. все бігає все добре)
Востаннє редагувалось 18.08.2025 13:36 користувачем Deadpool, всього редагувалось 1 раз.
-
StTechnik
Member
Deadpool
Ахренеть. Сюжет достойный Нетфликса. Мое уважение за максимально прямые руки, терпение и готовность к риску
Ахренеть. Сюжет достойный Нетфликса. Мое уважение за максимально прямые руки, терпение и готовность к риску
-
Deadpool
Member
та які ризики. відяшка була перевірена ще на повітрі, все ок. просто косметика кутильгала)StTechnik: ↑ 18.08.2025 13:34терпение и готовность к риску
а на ватері власне і пофіг бо вже нарядна вся така)
а відчухувати відяшки і в "норм стані" інколи треба довго. Колись товаришу 3090стріксу відчухував від силікону довго і нудно. УЗ ванни нема, тому вручну все)
не кажучи про б.у. ватери.
тут мені якось, колись. треба буде 3090 свою розбирати на оптімусовському ватері... оце я хочу МАКСимально відтянути. прям дуже)))
1. там рідний термоінтерфейс сциться силіконом ТАК що він навіть капає і залив ПСІ-ЕХ розєм.
2. він з вірогідність 99% одноразовий. Бо зняти бекплейт нереально буде без руйнації мякої термопрокладки. А вона там ОДНА! і розміром на весь бекплейт. Прям на весь! наркомани в тому оптімусі сидять.... зато якщо у вас прохолодне приміщення то ефективність буде майже як у активного бекплейта по температурам.
3. це дорого буде якщо брати у виробника, може буду ліпити з великих 15*15 квадратів і збирати сегментами одну прокладку хіба)))