SSD. Налаштування, оптимизація, вирішення проблем

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
Allex...
Member

Повідомлення

Востаннє редагувалось 16.12.2010 03:42 користувачем almazmusic, всього редагувалось 1 раз.
Smok
Member

Повідомлення

leif: 23.07.2025 19:45Якщо можна спробувати ще щось самому і ви маєте думки з цього приводу, то буду вдячний за будь-які поради
спробуй якийсь linux live-cd + usb-sata адаптер
або просто через usb-sata адаптер, чи побачить система диск чи ні

ну і смарт, як писали, гарно було б побачити
Востаннє редагувалось 23.07.2025 19:55 користувачем Smok, всього редагувалось 1 раз.
Евгений King
Member

Повідомлення

leif: 23.07.2025 19:45 Сталась така ситуація:
- Гугл драйв (програма) призначив літеру диску, яка вже була зайнята sata ssd'шкою Samsung 870
- ссдшці це дуже не сподобалось і вона перестала нормально працювати
- 1 система з мат платою Асус x570 darkhero (на якій це все сталось) з нею завантажувалась дуже довго, але врешті решт він11 завантажувалась, цей ссд можна було побачити в віндовсній disk management, було видно скільки там зайнято-скільки вільно, але призначення йому вільної літери не давало можливості побачити самі файли. Диск в експлорері з'являвся, але нічого немає, при чому вільне/зайняте місце визначається правильно, як і було до глюку. Я трохи спробував якісь знайдені в інтернетах безпечні (на мій нубський погляд) способи виправити баг, але нічого не вийшло
- тепер я зібрав нову систему на мат платі МСІ x870 tomahawk, підключаю цей ссд — вінда з ним взагалі не грузиться, в бівісі не видно глючний ссд (хоча на 1 системі завжди було видно) :(

Чи є сенс пробувати щось з ним зробити самому чи це вже марна справа і якщо щось і можна зробити то тільки фахівцям? Якщо можна спробувати ще щось самому і ви маєте думки з цього приводу, то буду вдячний за будь-які поради
Форматнути або швидким форматуванням з безпечного, або з BIOS якщо є secure erase, або якимось акронісом.
Якщо не оживе - у вас труп диску, котрому ніякі сервіси чи майстри не допоможуть.
leif
Member

Повідомлення

Евгений King: 23.07.2025 19:54
leif: 23.07.2025 19:45 Сталась така ситуація:
- Гугл драйв (програма) призначив літеру диску, яка вже була зайнята sata ssd'шкою Samsung 870
- ссдшці це дуже не сподобалось і вона перестала нормально працювати
- 1 система з мат платою Асус x570 darkhero (на якій це все сталось) з нею завантажувалась дуже довго, але врешті решт він11 завантажувалась, цей ссд можна було побачити в віндовсній disk management, було видно скільки там зайнято-скільки вільно, але призначення йому вільної літери не давало можливості побачити самі файли. Диск в експлорері з'являвся, але нічого немає, при чому вільне/зайняте місце визначається правильно, як і було до глюку. Я трохи спробував якісь знайдені в інтернетах безпечні (на мій нубський погляд) способи виправити баг, але нічого не вийшло
- тепер я зібрав нову систему на мат платі МСІ x870 tomahawk, підключаю цей ссд — вінда з ним взагалі не грузиться, в бівісі не видно глючний ссд (хоча на 1 системі завжди було видно) :(

Чи є сенс пробувати щось з ним зробити самому чи це вже марна справа і якщо щось і можна зробити то тільки фахівцям? Якщо можна спробувати ще щось самому і ви маєте думки з цього приводу, то буду вдячний за будь-які поради
Форматнути або швидким форматуванням з безпечного, або з BIOS якщо є secure erase, або якимось акронісом.
Якщо не оживе - у вас труп диску, котрому ніякі сервіси чи майстри не допоможуть.
На сам диск мені байдуже, мені б файли звідти дістати :) Вони не настільки важливі, щоб були десь забекаплені, але і втрачати трохи шкода.

Але буде прикольно, якщо Гугл драйв міг вбити ссд намертво) оце так несподівано для мене.

Відправлено через 1 хвилину 25 секунд:
Smok: 23.07.2025 19:54
leif: 23.07.2025 19:45Якщо можна спробувати ще щось самому і ви маєте думки з цього приводу, то буду вдячний за будь-які поради
спробуй якийсь linux live-cd + usb-sata адаптер
або просто через usb-sata адаптер, чи побачить система диск чи ні

ну і смарт, як писали, гарно було б побачити
Дякую за пораду, зараз замовлю на ОЛХ – спробую, як приїде. чом би і ні, штука недорога

Відправлено через 1 хвилину 44 секунди:
Shpoker: 23.07.2025 19:52 leif
1) снять смарт на мамке которая диск видит, показать
2) банальный чекдиск устроить на мамке которая видит диск
3) потом с результатами что-то думать
- Смарт здається десь був, зараз пошукаю
- чекдіск влаштовував, нічого не змінилось

Це як раз з того, що я знаходив по цій ситуації в інтернетах самостійно
Евгений King
Member

Повідомлення

leif: 23.07.2025 20:02 На сам диск мені байдуже, мені б файли звідти дістати :) Вони не настільки важливі, щоб були десь забекаплені, але і втрачати трохи шкода.

Але буде прикольно, якщо Гугл драйв міг вбити ссд намертво) оце так несподівано для мене.
Файли, що лежать в одному місці і не мають бекапу - не можуть вважатись важливими.
Скоріш за все, у вас в системі включений Bit Locker, звідси і ростуть всі ноги. Перевірте, якщо так і є - поздоровляю. Треба пробувати дешиврувати диск на системі, де він стояв.
leif
Member

Повідомлення

Та система, що бачила ссд вже лежить розібрана, я щось не думав, що нова маман взагалі не захоче цей диск бачити. треба спробувати usb-satа і лайв лінух, як порадив камрад. а якщо ні, то на сервіс кудись понести, може там зможуть інфу з нього витягнути. А якщо і там ні, то так тому і бути, сам винен, що не забекапив
Shpoker
Member

Повідомлення

leif: 23.07.2025 20:02чекдіск влаштовував, нічого не змінилось

если чекдиск прошел успешно и место именно занято но файлы не видно - такого быть не может, возможно файлам присобачило какие-то хитрые аттрибуты типа системных, тут реально линуксом глянуть что там происходит (аккуратно в ком строке примонтировать (да хоть в рид онли) и ls -la дать в корне. главное помни что драйвер ntfs3g под линуксом - шоколад еще тот и ничего писать на диск по хорошему нельзя, а вот почитать - очень даже)
leif
Member

Повідомлення

Shpoker
Так, саме це і відбувалось. Чекдіск успішно, місце зайняте, файлів немає і все дуже потужно гальмувало в системі коли навіть пробував на цей диск зайти

Відправлено через 1 хвилину 22 секунди:
Евгений King: 23.07.2025 20:04
leif: 23.07.2025 20:02 На сам диск мені байдуже, мені б файли звідти дістати :) Вони не настільки важливі, щоб були десь забекаплені, але і втрачати трохи шкода.

Файли, що лежать в одному місці і не мають бекапу - не можуть вважатись важливими.
Скоріш за все, у вас в системі включений Bit Locker, звідси і ростуть всі ноги. Перевірте, якщо так і є - поздоровляю. Треба пробувати дешиврувати диск на системі, де він стояв.
А якщо цей бітлокер було ввімкнено, то лайв лінукс тут не допоможе?
Shpoker
Member

Повідомлення

leif: 23.07.2025 20:11А якщо цей бітлокер було ввімкнено, то лайв лінукс тут не допоможе?
земля пухом, особенно если ключи утеряны (а так только под вендой вскрывать)
leif
Member

Повідомлення

Shpoker: 23.07.2025 20:16земля пухом, особенно если ключи утеряны (а так только под вендой вскрывать)
попідключав інші ссд з тієї системи до нової -- всі працюють ок, всю інфу видно. якби для них теж було увімкнено бітлокер, я б не зміг цього зробити, правильно? можливо, я, звісно, якось увімкнув шифрування тільки для цього одного диску, але сильно навряд :think:
Shpoker
Member

Повідомлення

leif
венда б нарисовала на диске замОк, если что.

продолжаем ждать смарт и линуксовую флешку) (если что - в линуксе есть чудесная команда smartctl, поставив пакет smartmontools)
leif
Member

Повідомлення

Smok: 23.07.2025 19:54 або просто через usb-sata адаптер, чи побачить система диск чи ні
Евгений King: 23.07.2025 19:54 у вас труп диску, котрому ніякі сервіси чи майстри не допоможуть.
Shpoker: 23.07.2025 20:07 возможно файлам присобачило какие-то хитрые аттрибуты типа системных, тут реально линуксом глянуть что там происходит
Всім дякую :beer:
Трабл вирішилася за допомогою usb->sata адаптера і домашнього аймака:
якось так
Зображення
Всі файли на місці, все відкривається і копіюється :jump:
Smok
Member

Повідомлення

leif: 25.07.2025 19:22 Трабл вирішилася за допомогою usb->sata адаптера і домашнього аймака:
в мене колись схоже було, і теж допоміг адаптер :beer:
Grava
Member

Повідомлення

Що за Media errors у смарті nvme ssd? CrysalDiskInfo не приділяє уваги, аіда ставить знак оклику. Працює нормально, але якщо спробувати клонувати акронісом - failed to read from sector ххххх. Якщо обрати ignore all - клонує нормально на інший ссд і він працює нормально.
спойлер
Знімок екрана 2025-10-05 221458.png
в інеті з цікавого знайшов рекомендацію пройтися chkdisk - все ок.
Smok
Member

Повідомлення

Grava: 05.10.2025 22:22 Що за Media errors у смарті nvme ssd? CrysalDiskInfo не приділяє уваги, аіда ставить знак оклику. Працює нормально, але якщо спробувати клонувати акронісом - failed to read from sector ххххх. Якщо обрати ignore all - клонує нормально на інший ссд і він працює нормально.
спойлер
Знімок екрана 2025-10-05 221458.png
треба шукати по правильній назві атрибута (в hex форматі, типу a0) і моделі SSD
dvolodia
Junior

Повідомлення

Якщо там з'явився сектор, помічений як битий, а судячи з повідомлення акроніса, так і є, просто chkdsk його не побачить. Він без атрібутів перевіряє тільки загальну структуру. Щоб поремонтувати, треба запускати з атрибутом /r та запастися терпінням, бо буде робитися повне сканування поверхні. І так, битиі сектора на ссд, який сдали потім по гарантії, я особисто спостерігав, хоча сам диск був майже з 0 TBW.
sselesnes
Member

Повідомлення

sselesnes: 06.03.2024 14:35Зробив SSD Secure Erase
Знову важкий хворий ssd - тільки робив не в самому Parted Magic, а в цьому пакеті є окремий Secure Erase під linux.
aeoe
Junior

Повідомлення

legan: 13.04.2023 13:44 Прошивка SSD на контроллере Phison
PS5012-E12 Firmware (он же PS5012-EC) – библиотека прошивок для NVMe SSD-накопителей на контроллерах Phison PS5012.
Бинарник следует подбирать отталкиваясь от типа микросхемы флеш-памяти, установленной в SSD-накопителе:
Я свой Sabrent вернул к жизни B-)
Привет, есть проблемный NVME SSD на контролере Phison E12. 256Gb. Суть проблемы - на чтение работает прекрасно сколько угодно времени, на запись виснет и исчезает из системы через пару минут после начала записи, после перезагрузки компа появляется. Перешивать пробовал с прошивками 12.1-12.3 работает одинаково как выше описал, прошивки 12.5 и 12.6 после перезагрузки компа не стартует, перешивается только с перемычкой на прошивки ниже. Можно ли что либо с ним поколдовать? Подозреваю что может SLC кеш глючит, можно ли его на этом девайсе как либо вообще аппаратно отключить SLC кеш какой либо программой? Или посоветуйте что либо еще, спасибо!
Bomchik
Member

Повідомлення

Привіт. Почав помічати проблему з ссд. При вході в різні папки, може тупити прогрузка вмісту. Коли захожу в папу з софтом, то довгенько прогружаються іконки, а коли в папку з музикою, то може бути порожня папка і через десяток секунд показатися вміст. Таке враження, що я на HDD сижу. При цьому, коли копіюю файл з ссд, то швидкість цілком нормальна. А коли копіюю цей файл назад, то на половині\третині файлу починається просадка швидкості.
ссд GoodRAM CX400. Можливо можна якісь нормальні тести провести чи одразу є рішення проблеми? Я ніколи не копіюю великі об'єми файлів, тому і не знаю чи це адекватна поведінка для цього ссд чи це він так помирає.
спойлер
З ссд.jpg
На ссд.jpg
Shpoker
Member

Повідомлення

Bomchik
смарт в студию (а вообще СХ400 - хлам)
DDt
Member

Повідомлення

Bomchik: 27.11.2025 10:48Таке враження, що я на HDD сижу. При цьому, коли копіюю файл з ссд, то швидкість цілком нормальна. А коли копіюю цей файл назад, то на половині\третині файлу починається просадка швидкості.
ссд GoodRAM CX400
так работает SLC кеш на запись данных у безбуферных дисков типа CX400/CL100, это норма
какой-то объём оно пишет на максимальной скорости, а когда SLC кеш заканчивается - имеем скорость уровня ХДД
Відповісти