Intel повернеться до єдиних універсальних ядер у майбутніх процесорах

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
waryag
Member

Повідомлення

dext: 20.07.2025 18:22 Що ж до фактів: https://technical.city/en/cpu/Apple-M1- ... tra-7-258V - x86 і автономніший, і більш продуктивний
Ця крива помийка - не аргумент.

Відправлено через 4 хвилини 44 секунди:
dext: 20.07.2025 18:22Я додивився про пропріетарні SSD яблука: NVME контроллер в них взагалі всередині M4, а на самій платі лише NAND, тобто це ні з чим не сумісне рішення, тобто гарантованно дорожче за будь-яке поширене стандартне, literally amazing :D
Чисто технічно таке рішення елегантніше. Думаю, собівартість дещо нижче за рахунок виключення зайвих деталей. Що вони безбожно деруть за будь-яке покращення відносно стандарту - інша справа.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 20.07.2025 17:07О, навіть за часів x86 у віртуалці було важко запустити macos через перешкоди, які яблуко навмисно створювало
напевне через те що у них ОС безкоштовна - входить в ціну мак пристрою. Інший підхід - Віндовс - де за ОС потрібно платити
який підхід кращий - я не знаю
dext: 20.07.2025 17:07Особисто я не куплю через macos та закритість екосистеми + vendor lock
а чому полягає закритість?
і що таке - vendor lock?
часто це пишуть, я як відносно початківець у світі макос - не бачу жодних проблем чи обмежень
а от у світі Віндовс - де постійно загрузка компа бо Віндовс щось собі сама хоче оновити - то це є. Я кажу про ОС з коробки, без ручних налаштувань
waryag: 20.07.2025 17:54 я досить ситий обємом брехні у світі х86
У світі мак також вистачає брехні та недомовок
згідний, саме тому до М проців - взагалі не розглядав маки. Персонально айфоном не користуюсь і не користувався
waryag: 20.07.2025 17:54Але і мак не може конкурувати з х86 у багатьох задачах. Часто - не просто в термінах продуктивності, ефективності чи швидкості, а взагалі у можливості виконання завдання
так. Але це проблема софта. А не проца чи архітектури АРМ
dext: 20.07.2025 18:22Тоді навіщо саме ви вибрали застарілий M1 як взірець автономності?
лише тому, що він у мене був і я на ньому особисто робив тести
dext: 20.07.2025 18:22Що ж до фактів: https://technical.city/en/cpu/Apple-M1- ... tra-7-258V - x86 і автономніший, і більш продуктивний
ви взяли сучасний проц і порівняли його з М1 якому 4+ роки. А чому не порівнюєте 2 сучасних, з М4?
dext: 20.07.2025 18:22 а зараз - чому нема жодного ноута на х86 з пасивним охолодженням? хто заважає?
Продуктивність пропорційна споживанню, нікому пасивні системи з недостантьої продуктивністю не потрібні.
ви кажете те що не пробували. М1 - дуже холодний, некомфортно поставити на голі коліна, доводиться щось підкладати
Зараз - навіть багато програмістів переходять з макбук про на макбук ейр - бо він не гірший, але легший
dext: 20.07.2025 18:22До того ж M4 Mini йде з... активним охолодженням - тут "хто заважає" яблуку, де passive amazing, втрачена технологія минулої цивілізації?
різне позиціонування
ейр - легкий ноут, взяти з собою
мак міні - більше стаціонарний, для більш довготривалої роботи під навантаженням
ейр - трохи скидує частоти, але це його таки треба грузити і довго
х86 - гуде навіть на робочому столі
dext: 20.07.2025 18:22 настільки універсальні що просто відстутні як клас у смартах, і ще багато де
А чому годинники чи мікроконтроллери не згадали?
я ж написав - і ще багато де
dext: 20.07.2025 18:22Мова виключано про те, що можна назвати workstation - де яблуку суто фізично нічого запропонувати
є мак студіо, є мак про
я вважаю що мак студіо - це дуже добре, краще ніж макбук про, і дешевше
є дуже хороші знижки - на Амазон і на Apple Certified Refurbished
dext: 20.07.2025 18:22Яблуко може дозволити випускати ПК хоч у формі відер для сміття і фанати будуть в захваті
я не фанат, але я ціню прогрес
dext: 20.07.2025 18:22Можна купити ноут взагалі без таких, але на x86 така можливість хоча б є
я вам відкрию очі - все більше ноутів - память розпаяна. І збільшення обєму - коштує так само як на макбук
IlyaBril
Junior

Повідомлення

1234waltz: 18.07.2025 19:10Питання, нащо їм це знати?
Я не хочу розводити тут балачки, тому що це дуже обширна тема, але скажу декілька речей.

Тут напевно найбільш влучно підходить одна цитата "Ok, great. You don't care how long it takes ... Great. But people who don't care how long it takes are also the reason why I have to wait 30 seconds for Word to boot.".

Моя думка що людина яка пише софт під якесь таргетне залізо має розбиратися в залізі і розуміти як воно працює. Бо потім ти бачиш у себе в кодовій базі незрозуміло що (наприклад nested for loops, юзає int64 коли uint8 ) і цей список ще можна продовжувати, і тут ми навіть не говоримо про щось глибоке, бо людина подивилася якийсь гайд, але сама не розібралася як ці речі працюють. На мою думку, це тому що більшість людей закінчили курси чи універ, і вважають що як поверхневих знань достатньо, і копати глибше не має сенсу. З досвіду скажу що навіть у AAA іграх таке буває, хоча все ж у меншій кількості.
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 20.07.2025 22:27 напевне через те що у них ОС безкоштовна - входить в ціну мак пристрою. Інший підхід - Віндовс - де за ОС потрібно платити
який підхід кращий - я не знаю
linux також безкоштовний, тож змушувати купувати розробників залізо (навіть якщо воно їм взагалі непотрібне) - типовий "емейзінг"
dext: 20.07.2025 17:07Особисто я не куплю через macos та закритість екосистеми + vendor lock
yuriy_dd: 20.07.2025 22:27 а чому полягає закритість?
і що таке - vendor lock?
часто це пишуть, я як відносно початківець у світі макос - не бачу жодних проблем чи обмежень
чи прикладу з SSD недостатньо для розуміння?
а от у світі Віндовс
Про це ми будемо говорити з тими, хто буде хвалити windows, не змінюйте тему
dext: 20.07.2025 18:22Тоді навіщо саме ви вибрали застарілий M1 як взірець автономності?
лише тому, що він у мене був і я на ньому особисто робив тести
Тоді що вам не подобається, якщо саме ви його обрали за референс, що я знайшов краще і те, що можна зараз купити, а не застарілий непотріб? Індустрія не стоїть на місці, ніхто ходити колами навколо вашого M1 не буде: обійшли його - обійдуть і інші "недосяжні" "емейзінги"
dext: 20.07.2025 18:22Що ж до фактів: https://technical.city/en/cpu/Apple-M1- ... tra-7-258V - x86 і автономніший, і більш продуктивний
ви взяли сучасний проц і порівняли його з М1 якому 4+ роки. А чому не порівнюєте 2 сучасних, з М4?
Ви там щось стверджували про недосяжну автономність M1 Air - я вам надав приклад рівного або більш автономного рішення, яке зараз можна купити, я лише відповідаю на ваші закиди
ви кажете те що не пробували. М1 - дуже холодний, некомфортно поставити на голі коліна, доводиться щось підкладати
Зараз - навіть багато програмістів переходять з макбук про на макбук ейр - бо він не гірший, але легший
Мені особисто жодний ноут непотрібний через форм-фактор, тільки PC/Mini-PC, що можна комфортно використовувати як workstation
різне позиціонування
яка універсальна відмазка, занотую :laugh:
я ж написав - і ще багато де
Не відхиляйтеся від теми, ми говорили і говоримо виключно про workstation
є мак студіо, є мак про
я вважаю що мак студіо - це дуже добре, краще ніж макбук про, і дешевше
є дуже хороші знижки - на Амазон і на Apple Certified Refurbished
Тож скільки там коштує оновити SSD до 2TB? За такі ціни з нульовими можливостями апгрейду воно привабливе не те що фанатам, а фанатикам :laugh:
я не фанат, але я ціню прогрес
виключно однієї компанії - це і є фанатизм
я вам відкрию очі - все більше ноутів - память розпаяна. І збільшення обєму - коштує так само як на макбук
В абсолютної більшості не розпаяна і не буде, особливо до рівня "емейзінга", і з появою стандарту CAMM2 є можливість не обирати між компактністю та можливістью розширення, на відміну від B-)
1234waltz
Member

Повідомлення

IlyaBril: 21.07.2025 11:43 Моя думка що людина яка пише софт під якесь таргетне залізо має розбиратися в залізі і розуміти як воно працює.
Так розробники, що пишуть софт для "таргетного заліза" якраз і знають, все розуміють. Розробники версій для консолей юзають всі наявні ресурси на всі 100%, бо воно "таргетоване", а не зоопарк невідомо чого. DirectStorage юзається в Xbox Series, власна імплементація Resizable BAR юзається в PS5. А що на ПК - фрагментація, де можно знайти купу шизів, які в Скайлейк запхають новий RTX, ставлячи ігри на HDD - то нащо старатись?
Почитайте як робили порт Метро для Світча першого, там розробники буквально вижали всі технічні можливості з заліза. Або як розробляли Crash Bandicoot для ПС1 та самі придумали реалізацію стрімінга об'єктів з CD "на ходу". Або чому на PS4/XboxOne разраби мучались та робили реалізацію багатопотоковості, в той час як для версій на ПК "4 швидких ядра вистачить всім".
Тільки стандартизоване залізо та серйозні обмеження здатні заставити бізнес (а це бізнес) таке робити.
IlyaBril: 21.07.2025 11:43 На мою думку, це тому що більшість людей закінчили курси чи універ, і вважають що як поверхневих знань достатньо, і копати глибше не має сенсу.
Для інді-проходняка на ПК - дійсно достатньо.
ford153focus
Junior

Повідомлення

1234waltz: 21.07.2025 14:09 Тільки стандартизоване залізо та серйозні обмеження здатні заставити бізнес (а це бізнес) таке робити.
не согласен
половина рынка игрушек сегодня - мобильники
а на мобильниках разнобой еще хлеще
и ничего, вполне себе оптимизируют для адекватной работы даже на $200 вёдрах, а не только на айфонах
1234waltz
Member

Повідомлення

ford153focus: 21.07.2025 15:02 и ничего, вполне себе оптимизируют для адекватной работы даже на $200 вёдрах, а не только на айфонах
PUBG чи Геншин оптимізовували для бюджетних смартів - зазвичай будь-які важкі ігри з 3Д вбивають бюджетники на раз перетворюючи геймплей в лагодром в низьких пресетах та миттєвим жором акумулятора.
ford153focus
Junior

Повідомлення

1234waltz: 21.07.2025 15:11
ford153focus: 21.07.2025 15:02 и ничего, вполне себе оптимизируют для адекватной работы даже на $200 вёдрах, а не только на айфонах
PUBG чи Геншин оптимізовували для бюджетних смартів - зазвичай будь-які важкі ігри з 3Д вбивають бюджетники на раз перетворюючи геймплей в лагодром в низьких пресетах та миттєвим жором акумулятора.
понятное дело, что там повсюду 30fps @ low preset
но камон, и $200 - не деньги для игрового девайса
тем не менее, совсем без игоря не останешься
разве не чудо?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

IlyaBril: 21.07.2025 11:43Моя думка що людина яка пише софт під якесь таргетне залізо має розбиратися в залізі і розуміти як воно працює
і так і ні. Якщо ви наприклад оптимізуєте конкретно під х86 - навіть на рівні АСМ - вам буде важче перейти на АРМ
ви не згадали оптимізації на рівні алгоритму - а там простір що можна і в 1 млн раз пришвидшити
dext: 21.07.2025 14:01linux також безкоштовний, тож змушувати купувати розробників залізо (навіть якщо воно їм взагалі непотрібне) - типовий "емейзінг"
але у Епл інше залізо. Як можна писати програму не маючи відповідного заліза? воно ж взагалі може не працювати!
dext: 21.07.2025 14:01 часто це пишуть, я як відносно початківець у світі макос - не бачу жодних проблем чи обмежень
мені не подобається що я не можу розкрити і поставити свій дешевий ССД
але я розумію підхід коли компанія продає і дає гарантію
інші роблять подібно
dext: 21.07.2025 14:01 а от у світі Віндовс
Про це ми будемо говорити з тими, хто буде хвалити windows, не змінюйте тему
може ви ще занадто молоді, і думаєте що світ чорно-білий? лише хороше і погане?
я вам відкрию очі, свій в більшості сірий. Нема однозначно хорошого і поганого. І не можна сварити когось за те що він тримає не правильно вилку, коли поруч інший виліз на стіл і там сре.
dext: 21.07.2025 14:01Індустрія не стоїть на місці, ніхто ходити колами навколо вашого M1 не буде: обійшли його - обійдуть і інші "недосяжні" "емейзінги"
добре - приклад що ви навели - обійшов М1 за 4 роки. Але зараз є М4, скільки років чекати щоб Інтел обійшов М4? Невже знову 4 роки? :weep:
dext: 21.07.2025 14:01Тож скільки там коштує оновити SSD до 2TB? За такі ціни з нульовими можливостями апгрейду воно привабливе не те що фанатам, а фанатикам :laugh:
Ціна за оновлення базового мак студіо до 2ТБ - коштує $600: https://www.apple.com/shop/buy-mac/mac- ... mory-512gb

Ціна за оновлення базового Dell Pro Max Tower T2 Desktop до 2ТБ - коштує $695:
https://www.dell.com/en-us/shop/desktop ... rectTo=SOC

Тобто у світі х86 робочих станцій - це коштує дорожче
Але якщо копнути глибше - то базовий обєм памяті х86 пропонує - 8Гб, в той час як Епл 36 Гб. Чому х86 - так не поважає користувачів зараз я не знаю. Недавно Майкрософт у своїх Сурфейс пропонували взагалі - 4 Гб
Збільшити память до 128 Гб - у х86 - коштує $1,475, в той час як у Епл - $1,500 (там ще проц треба обновити)

Але ви маєте притензії лише до Епл, в той час як конкуренти приблизно такі самі
Я розумію що Делл - займе значно більше місця, і щоб отримати мале і потужні рішення - такого на х86 нема навіть за будь які гроші
dext: 21.07.2025 14:01 я не фанат, але я ціню прогрес
виключно однієї компанії - це і є фанатизм
ви мене абсолютно не правильно зрозуміли - я в принципі за прогрес, яким зараз є АРМ, і Епл - як найкраща реалізація
Як тільки будуть інші рішення - я буду за них, як у свій час я був за Зен2 коли той появився, і відразу його купив
dext: 21.07.2025 14:01 я вам відкрию очі - все більше ноутів - память розпаяна. І збільшення обєму - коштує так само як на макбук
В абсолютної більшості не розпаяна і не буде, особливо до рівня "емейзінга", і з появою стандарту CAMM2 є можливість не обирати між компактністю та можливістью розширення, на відміну від
скільки коштує на х86 ноуті рішення з швидкістю оперативної памяті більше 500 Гб/с?
якщо для досягнення такої швидкості потрібно її розпаяти - я згоден
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.07.2025 16:25 Ціна за оновлення базового Dell Pro Max Tower T2 Desktop до 2ТБ - коштує $695:
Цена апдейта десктопного ПК на 4тб - 285 долларов за Самсунг 990про 4тб с радиатором.
yuriy_dd: 21.07.2025 16:25Але якщо копнути глибше - то базовий обєм памяті х86 пропонує - 8Гб, в той час як Епл 36 Гб.
У меня в ноуте базовый был 16 в 2022 году, сразу поставил 64.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Inqizitor2022: 21.07.2025 16:56 Ціна за оновлення базового Dell Pro Max Tower T2 Desktop до 2ТБ - коштує $695: https://www.dell.com/en-us/shop/desktop ... rectTo=SOC
Цена апдейта десктопного ПК на 4тб - 285 долларов за Самсунг 990про 4тб с радиатором
ви це зробили самі, розкрили корпус і поставили
вам на це гарантію не дають, часто навіть сам процес відкрити корпус - вже втрата гарантії
у цивілізованому світі - де працює гарантія - там так не роблять, і саме тому Дел і Епл можуть за так само дорого продавати вам більші ССД

ну просто подумайте головою хоч трішки - якби всі робили як ви, то у Делл ніхто би не купував великі ССД
Inqizitor2022: 21.07.2025 16:56 Але якщо копнути глибше - то базовий обєм памяті х86 пропонує - 8Гб, в той час як Епл 36 Гб.
У меня в ноуте базовый был 16 в 2022 году, сразу поставил 64
самі. А скільки виробник би попросив за 64 Гб?
IlyaBril
Junior

Повідомлення

і так і ні. Якщо ви наприклад оптимізуєте конкретно під х86 - навіть на рівні АСМ - вам буде важче перейти на АРМ
ви не згадали оптимізації на рівні алгоритму - а там простір що можна і в 1 млн раз пришвидшити
Мій перший пост взагалі був з посиланням на GameDev, всі ігри які я робив та роблю були для х86, тому про ARM нічого не скажу. Так звісно, варіантів "оптимізації" дуже багато. Мій основний меседж був, що більшість GameDev розробників, навіть не замислюються про якісь базові речі і яка їх вартість виконання процесором. Якби кожен хоч трохи більше думав про це і занурювався, було б набагато краще, хоч на декілька відсотків.

Відправлено через 4 хвилини 43 секунди:
Для інді-проходняка на ПК - дійсно достатньо.
Я у вільний час роблю інді проект з невеликою командою, і ні. Я нас стільки проблема, через супер базові/банальні речі, про які люди спочатку взагалі не думають, а потім як вилізе. Тому ще раз ні. Звісно це моя особиста думка. Якщо ви написали це ствердження просто так і взагалі не маєте досвіду у GameDev чи хоча б просто у розробці, то не бачу сенсу далі продовжувати розмову.

Відправлено через 5 хвилин 10 секунд:
Так розробники, що пишуть софт для "таргетного заліза" якраз і знають, все розуміють. Розробники версій для консолей юзають всі наявні ресурси на всі 100%, бо воно "таргетоване", а не зоопарк невідомо чого.
Ви сам розробник, маєте досвід, чи це просто ваша думка з повітря?
Я працюю у GameDev, у скажу що напевно більше 50% розробників навіть не думаю про залізо, його нюанси, і "фічі".
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.07.2025 16:25 але у Епл інше залізо. Як можна писати програму не маючи відповідного заліза? воно ж взагалі може не працювати!
це було коли у яблука ще було стандартне x86 залізо, з нестандартним тепер це в рази погіршилось, нічого особливого, типове яблуко
dext: 21.07.2025 14:01 часто це пишуть, я як відносно початківець у світі макос - не бачу жодних проблем чи обмежень
але я розумію підхід коли компанія продає і дає гарантію
всі інші SSD також мають гарантію, тож $1000 за 2TB це не компанія продає, це ви продаєте залишки адекватності
dext: 21.07.2025 14:01 може ви ще занадто молоді, і думаєте що світ чорно-білий? лише хороше і погане?
я вам відкрию очі, свій в більшості сірий. Нема однозначно хорошого і поганого. І не можна сварити когось за те що він тримає не правильно вилку, коли поруч інший виліз на стіл і там сре.
я констатую лише фактичні перешкоди, які яблуко чинило і чинить для сторінніх розробників - чого в світі x86 немає через уніфікацію/стандартизацію UEFI та ін.
добре - приклад що ви навели - обійшов М1 за 4 роки. Але зараз є М4, скільки років чекати щоб Інтел обійшов М4? Невже знову 4 роки? :weep:
тож 20+ годин автономності це вже не емейзінг/яблучний ексклюзив? Протестуйте і скажіть скільки там M4 Air від батереї працює, точно більше чи вже менше 20 годин? :rotate:
Ціна за оновлення базового мак студіо до 2ТБ - коштує $600: https://www.apple.com/shop/buy-mac/mac- ... mory-512gb

Ціна за оновлення базового Dell Pro Max Tower T2 Desktop до 2ТБ - коштує $695:

Тобто у світі х86 робочих станцій - це коштує дорожче
В світі x86:
- ніхто не заважає купити workstation не від Dell
- уявіть собі таке нахабство - зібрати workstation самому (!) :laugh:
- встановити будь-який стандартний/сумісний ssd
всі вищезазначені речі у яблука фізично неможливі через "турботу"
Але якщо копнути глибше - то базовий обєм памяті х86 пропонує
x86 це архітектура/екосистема с десятками вендорів і відкритими стандартами (sata,nvme,dimm,sodimm,camm2,...), відверту маячню про 128Гб за $1,475 я навіть коментувати не буду, просто з маркетплейсу: https://hard.rozetka.com.ua/ua/kingston ... 402396336/
скільки коштує на х86 ноуті рішення з швидкістю оперативної памяті більше 500 Гб/с?
Подібна швидкість (аж 8 ddr я нарахував) на 90%+ утилізується лише GPU, тож як там M4 в іграх себе почуває, сильно "емейзінг" 500Гб/c вирулює? :laugh:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 22.07.2025 00:07 добре - приклад що ви навели - обійшов М1 за 4 роки. Але зараз є М4, скільки років чекати щоб Інтел обійшов М4? Невже знову 4 роки? :weep:
тож 20+ годин автономності це вже не емейзінг/яблучний ексклюзив? Протестуйте і скажіть скільки там M4 Air від батереї працює, точно більше чи вже менше 20 годин?
Інтел за 4 роки змогли підтягнути автономність, випустивши проц який згідно тесту Cinebench 2024 (а це добре оптимізований тест, тому я орієнтуюсь на нього) який ледве швидший за М1
Випустити конкурента М4 - вони не змогли
яка зараз ситуація з макбук ейр М4 - я не знаю, я ще не маю потреби купувати цей ноут
dext: 22.07.2025 00:07 Тобто у світі х86 робочих станцій - це коштує дорожче
В світі x86:
- ніхто не заважає купити workstation не від Dell
я знаю, є ще виробники робочих станцій - HP, Lenovo - у всіх ситуація приблизно така ж по цінам
dext: 22.07.2025 00:07- уявіть собі таке нахабство - зібрати workstation самому (!)
але таке ж стосується і проти робочих станцій від Делл, HP, Lenovo
чи у вас притензії виключно до Епл?

ну і ви не прийдете в якусь контору яка купує робочі станції, і не зможете там таке запропонувати, і нести гарантію, і пройти всі тести і сертифікації
dext: 22.07.2025 00:07відверту маячню про 128Гб за $1,475 я навіть коментувати не буду
але це ж офіційна ціна від виробника першого ешелону. Вам не подобається правда? бо ви на розетці можете купити дешевше?
dext: 22.07.2025 00:07 скільки коштує на х86 ноуті рішення з швидкістю оперативної памяті більше 500 Гб/с?
Подібна швидкість (аж 8 ddr я нарахував) на 90%+ утилізується лише GPU
я маю тести STREAM для М4 Макс:

багато-потік:
Function Best Rate MB/s Avg time Min time Max time
Copy: 366539.8 0.003696 0.003492 0.003831
Scale: 348572.2 0.003929 0.003672 0.004190
Add: 323611.2 0.006311 0.005933 0.006531
Triad: 329557.4 0.006318 0.005826 0.006571

одно-потік:
Function Best Rate MB/s Avg time Min time Max time
Copy: 145635.6 0.008820 0.008789 0.008868
Scale: 123268.4 0.010817 0.010384 0.011154
Add: 120489.9 0.016185 0.015935 0.016324
Triad: 120663.2 0.016240 0.015912 0.016551

можете порівняти з х86 ноутами
dext: 22.07.2025 00:07тож як там M4 в іграх себе почуває, сильно "емейзінг" 500Гб/c вирулює?
ігри не оптимізовані, якщо це вам важливо - краще купуйте х86
там нові ВК вийшли 5090, правда по тестам майже те саме що і 4090, але ціна в 2-3 рази дорожче - такий світ х86 :weep: :weep:
waryag
Member

Повідомлення

1234waltz: 21.07.2025 14:09Так розробники, що пишуть софт для "таргетного заліза" якраз і знають, все розуміють. Розробники версій для консолей юзають всі наявні ресурси на всі 100%, бо воно "таргетоване", а не зоопарк невідомо чого.
Ні. Звичайно потенціал заліза розкривають лише ігри від власних студій. Або ті, що робилися у тісній співпраці з тримачем платформи чи виробником заліза (СДПР).
Більшості розробників достатньо показати 30-40-60 фпс (або майже) з не дуже страшною картинкою, і вистачить.

Відправлено через 7 хвилин 24 секунди:
ford153focus: 21.07.2025 15:28понятное дело, что там повсюду 30fps @ low preset
но камон, и $200 - не деньги для игрового девайса
тем не менее, совсем без игоря не останешься
разве не чудо?
Не чудо. Свич лайт - примерно те же 200 баксов с гораздо лучшей бибиотекой игр.

Відправлено через 6 хвилин 52 секунди:
dext: 22.07.2025 00:07я констатую лише фактичні перешкоди, які яблуко чинило і чинить для сторінніх розробників - чого в світі x86 немає через уніфікацію/стандартизацію UEFI та ін.
Є. Принаймні, деякі компанії намагаються.
У певних речах, накшалт підсвітки, навіть виходить: є різні стандарти, є пропрієтарні розширення їх, а є і китайський трешак, який несумісний ні з чим, крім себе.
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 22.07.2025 00:59ігри не оптимізовані, якщо це вам важливо - краще купуйте х86
там нові ВК вийшли 5090, правда по тестам майже те саме що і 4090, але ціна в 2-3 рази дорожче - такий світ х86 :weep: :weep:
Нова копі паста нісенітниць приїхала? причому тут х86, таке враження що топ боси АМД і Інтел вам в борщ нагадили :lol:
Хто забороняє підключити 5090 до М*? Чи до Снепдрегон Еліт? Он свіч 2 вийшов з вбудованим аналогом 2050.
Denvys5
Member

Повідомлення

tornadox: 22.07.2025 12:48Хто забороняє підключити 5090 до М*?
епол
бо це єдина арм платформа що не підтримує dGPU :laugh:
tornadox
Member

Повідомлення

Denvys5
Це було риторичне запитання, Епл як і Квальком офіційно не забороняє, просто не підтримує, немає драйверів і т.д.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 22.07.2025 12:48Хто забороняє підключити 5090 до М*? Чи до Снепдрегон Еліт?
а навіщо підключати це жруще не оптимізоване залізо до супер енерго-ефективної платформи?

споживає в рази більше, а в роботі показує себе гірше

я думаю що Епл / Квалком - прийняли правильне рішення - не створювати проблем перекришивши можлиість їх створення

також між Епл та Нвідіа - є стара ворожнеча - не знаю чому, тому драйверів під Нвідіа нема і напевне не буде

мене особисто це не обходить, кому важливо - ніхто не заставляє переходити на АРМ - можете і далі орати кіньми сидіти на х86 коли вже давно є трактори АРМ
Denvys5
Member

Повідомлення

tornadox: 22.07.2025 13:25Це було риторичне запитання, Епл як і Квальком офіційно не забороняє, просто не підтримує, немає драйверів і т.д.
нє, тут якраз варіант що для квалькома не вистачає драйверів, а епл безпосередньо забороняє

Під квалкомівський десктопний арм (а виділяю я його виключно за ОС що там крутиться) опенсорсні дрова зараз активно пишуться; і є можливість посилатись на існуючі для інших армів, на кшталт того ж ампера

А от яблуко блокує таку можливість, бо все має бути "своє", яблучне.
Навіть макпро від того постраждав страшенно, арм мак про то неймовірний даунгрейд порівняно з останнім поколінням х86 мак про
Відповісти