На фото у мене dc автомати, два однополюсних по плюсам на 2 батареі та двополюсний на інвертор.
Напруга не важлива, аби тільки робоча напруга була не більше чим у автомата.
Enext були не добрі відгуки. Томзн поки що не підводив, ні по dc 50в, ні по дс 1000в.
Я теж такі використовую на 6квт інвертори. На більш потужні інвертори беру вже здоровенні томзн 200-250.
ампер.
Ось такі.
Я только что нашел это на AliExpress: грн.1,227.67 | 2P DC B Curve 500V DC Автоматический выключатель в литом корпусе на солнечной батарее MCCB Защитный переключатель от перегрузки для солнечной фотоэлектрической фотоэлектрической фотоэлектрической пленки https://a.aliexpress.com/_Eu4f2ye
Timedemo
я ж тепер голову зламаю, вибираючи цей DC автомат
у мене потужні дроти, краще якщо автомат під бовт
або замінити дроти на простіші
та ще й акум заводити зверху, а інтертор знизу догори ..
Відправлено через 5 хвилин 57 секунд: Timedemo
ви вже займаєтесь монтажем онячних чи резервних систем?
murzik: ↑
20.07.2025 13:05Timedemo
Відправлено через 5 хвилин 57 секунд: Timedemo
ви вже займаєтесь монтажем онячних чи резервних систем?
20.07.2025 13:14Timedemo
До 120 аспер беріть томзн 125ампер, туди спокійно заходе дрот 35кв мм, або обо через обжимний кінцевик.
20.07.2025 14:41
на цьому форумі обговорювали безпечність кабель. КГ кабель не поплавиться і не загориться. Виглядає він потужно, але надійно.
за силікон не знаю.
у мене тривале навантаження більше 60А ні разу не було, 35мм2 іде подвійний, запас значний
Дуже правильний підхід.
З досвіду скажу, 35кв на 5 годин 100ампер тримає без проблем, не грівся більше 30 градусів при комнатній 25.
Ще просто для інфо з досвіду, 2х по 35 багато краще ніж 1 на 70кв. Це якщо завдання 200 ампер довгостроково.
murzik про автомати на вході панелей чи інвертора ?
Сливка Денис каже ставте будь які на вході інвертора по панелях хоч 25 А на змінний струм , а далі просто паралельно панелям варистори , він радить два бренда , я забув , Просто від мене спостереження : дехто ставить в корпусі наприклад промфактор, є ще хороший китайский бренд забув як називається от представник бренду +380 (67) 290 01 84 В Україні проводив семінари по пзіп ще до війни , але треба памятати що ті варистори вониз пристрої захисту від імпульсних перенапруг мали б бути dc . Логіка в нього просто ніхто не заліза до вас на дах не підключить додаткові панелі так щоб зріс струм, а автомат вибиває по струму або по короткому, По короткому виб’є і 20 п’ятка і той що на змінний струм так само а щоб від перевищення напруги працював автомат DC по панелях Потрібно після автомату поставити пристрій захисту від імпульсних перенапруг, Простіше кажучи варистор, Як при перевищенні струму зробить коротке замикання зросте струм і виб’є автомат. Але знову ж таки треба подумати в яких випадках може зрости напруга а в яких струм, звідки там на панелях з’явиться більша напруга або більший струм? Абзац щодо автоматичного вимикача між інвертором та акб , Його наявність збільшили її випадкового не умисного, або умисного відключення акумулятора під час роботи інвертора що може спричинити вихід з ладу інвертора. Тому рекомендується встановлювати запобіжник на стру що значно перевищує піковий струм акумуляторів. Звісно є так звана крива спрацювання автоматичного вимикача час відключення залежить від струму і він не маленький
1985god: ↑
20.07.2025 15:52murzik про автомати на вході панелей чи інвертора ?
Сливка Денис каже ставте будь які на вході інвертора по панелях хоч 25 А на змінний струм , а далі просто паралельно панелям варистори , він радить два бренда , я забув , Просто від мене спостереження : дехто ставить в корпусі наприклад промфактор, є ще хороший китайский бренд забув як називається от представник бренду +380 (67) 290 01 84 В Україні проводив семінари по пзіп ще до війни , але треба памятати що ті варистори вониз пристрої захисту від імпульсних перенапруг мали б бути dc . Логіка в нього просто ніхто не заліза до вас на дах не підключить додаткові панелі так щоб зріс струм, а автомат вибиває по струму або по короткому, По короткому виб’є і 20 п’ятка і той що на змінний струм так само а щоб від перевищення напруги працював автомат DC по панелях Потрібно після автомату поставити пристрій захисту від імпульсних перенапруг, Простіше кажучи варистор, Як при перевищенні струму зробить коротке замикання зросте струм і виб’є автомат. Але знову ж таки треба подумати в яких випадках може зрости напруга а в яких струм, звідки там на панелях з’явиться більша напруга або більший струм? Абзац щодо автоматичного вимикача між інвертором та акб , Його наявність збільшили її випадкового не умисного, або умисного відключення акумулятора під час роботи інвертора що може спричинити вихід з ладу інвертора. Тому рекомендується встановлювати запобіжник на стру що значно перевищує піковий струм акумуляторів. Звісно є так звана крива спрацювання автоматичного вимикача час відключення залежить від струму і він не маленький
навіщо цей колхоз, у звичайних автоматів немає дугогасильної камери. готовий щиток під сонце з боксом, автоматом, запобіжниками в зборі коштує 1700 грн на аліку.
Відправлено через 4 хвилини 37 секунд:
1985god: ↑
20.07.2025 15:52
Потрібно після автомату поставити пристрій захисту від імпульсних перенапруг, Простіше кажучи варистор, Як при перевищенні струму зробить коротке замикання зросте струм і виб’є автомат. Але знову ж таки треба подумати в яких випадках може зрости напруга а в яких струм, звідки там на панелях з’явиться більша напруга або більший струм?
дуже просто, в 50-100метрів блискавка б"є просто в землю, і панелі як велика антена візьмуть на себе імпульс, і там легесенько може бути пік 1000+ вольт. або наприклад інвертор здурів і по сонцю щось начудив.