Intel повернеться до єдиних універсальних ядер у майбутніх процесорах

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 19.07.2025 00:24 НЕ так само, бо на відміну від загальнорозповсюдженної armv7l/aarch64 - Metal/MacOS це закриті за всіма ознаками системи
Metal - я не користуюсь, а MacOS - мені подібна на Лінукс, поки обмежень не зустрів
dext: 19.07.2025 00:24Маю звичку доводити те, що стверджую, тож скрін мого NUC13 Pro + 5TB HDD + 64Gb RAM + є ще вільний слот під 2280 NVMe SSD, задіяний лише m2 sata:
я маю на увазі споживання всієї коробочки, від розетки. А ваш проц заявлений як 28W, на скільки це брехня? в скільки разів більше споживає? 2? 3?
dext: 19.07.2025 00:24Де тепер цей Mac Mini, чи можна до нього підключити зовнішню відеокарту/будь-що по TB, 2.5" HDD
ВК - не можна і мені не треба. Якось більше подобається підхід Епл з їх ВК - які значно кращі по енерго-ефективності за Нвідіа
Вінчестери можна, SSD чи навіть U.2
dext: 19.07.2025 00:24розширити RAM?
не можна, розпаяна так точно як на Інтелах останіх ноутбучних
dext: 19.07.2025 00:24 Епл своє бачення, може їм просто зараз не потрібно
Їм не потрібно -> значить і Вам не потрібно, чи не так?
ну вони вас не заставляють купувати, і може бути що просто ще не готово.

я би не хотів таке як ваш NUC13 Pro, він навіть дорожчий за мак міні М4 і повільніший
yurius_r
Member

Повідомлення

А ще через покоління повернуть Hyper threading!
MaKCuMyC
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 18.07.2025 16:39а яким чином Епл пихає ці дорогі проци в дешеві мак міні чи айпади?
Це явна маніпуляція, пристрої що містять M-series CPU, явно не з дешевих, хіба що АйПад Ейр що стартував з відмітки $550+.
DioGren
Member

Повідомлення

dr31k0: 18.07.2025 11:53Ніфіга штеуд починає виздоровлювати?
це навіть не початок, це дуже слабо.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

MaKCuMyC: 19.07.2025 01:02 а яким чином Епл пихає ці дорогі проци в дешеві мак міні чи айпади?
Це явна маніпуляція, пристрої що містять M-series CPU, явно не з дешевих
mac mini M4 - коштує $500 на Амазон
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.07.2025 00:42Metal - я не користуюсь
Ну звичайно, бо на мак ігри "не потрібні" :laugh:
yuriy_dd: 19.07.2025 00:42я маю на увазі споживання всієї коробочки, від розетки. А ваш проц заявлений як 28W, на скільки це брехня? в скільки разів більше споживає? 2? 3?
Ви самі казали "в простої" тож то чого тут номінальний TDP при довготривалому навантаженні? Майте мужніть визнавати власні помилки.

Плюс це живлення від стандартного 12-20V 5.5x2.5 DC Jack, тобто можно підключити будь-який сумісний за напругами/струмом адаптер або взагалі напряму від клем АКБ, на відміну від "емейзінг" рішення
yuriy_dd: 19.07.2025 00:42ВК - не можна і мені не треба
"Не можна" і "не треба" бо в яблука немає навіть драйверів, знаємо :laugh:
yuriy_dd: 19.07.2025 00:42Вінчестери можна, SSD чи навіть U.2
Внутрішній світ M4 Mac Mini каже, що ви або брешете, або просто не знаєте
yuriy_dd: 19.07.2025 00:42не можна, розпаяна так точно як на Інтелах останіх ноутбучних
Але не на NUC-подібних системах, чи не так? :rotate:
dext: 19.07.2025 00:24Епл своє бачення, може їм просто зараз не потрібно
Їм не потрібно -> значить і Вам не потрібно, чи не так?
yuriy_dd: 19.07.2025 00:42ну вони вас не заставляють купувати, і може бути що просто ще не готово.
Я знаю цю яблучну схему: як буде готове - так одразу і стане "потрібним"
yuriy_dd: 19.07.2025 00:42я би не хотів таке як ваш NUC13 Pro, він навіть дорожчий за мак міні М4 і повільніший
На той час (2023) це було топове рішення в своєму форм-факторі та при блекаутах, зараз є кращі, я його результати надав лише для того, щоб довести вашу необізнанність в стані x86, бо не я, а саме ви вказали 3W idle power як щось недосяжне для x86, що не відповідає дійсності
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 19.07.2025 01:11Ви самі казали "в простої" тож то чого тут номінальний TDP при довготривалому навантаженні?
ще раз - я казав при простої - споживання від розетки, ви не сказали скільки він у вас споживає. Я використовую щось таке щоб дивитись:
https://cdn.27.ua/sc--media--prod/defau ... f44763.jpg

Внутрішнім давачам - я не довіряю, і вони не показують все споживання
dext: 19.07.2025 01:11Плюс це живлення від стандартного 12-20V 5.5x2.5 DC Jack, тобто можно підключити будь-який сумісний за напругами/струмом адаптер або взагалі напряму від клем АКБ, на відміну від "емейзінг" рішення
це хороша перевага, особливо в наші часи коли може не бути світла
dext: 19.07.2025 01:11 Вінчестери можна, SSD чи навіть U.2
Внутрішній світ M4 Mac Mini каже, що ви або брешете, або просто не знаєте
ви ж написали через TB - в мак міні спереду 2 порта, і ззаду 3. Є TB4 - 40 Гбіт, в дорожчій версіі - TB5 - ніби до 80-120 Гбіт
dext: 19.07.2025 01:11 не можна, розпаяна так точно як на Інтелах останіх ноутбучних
Але не на NUC-подібних системах, чи не так?
на Епл - память не просто так розпаяна, за рахунок такого рішення - Епл досягає високої швидкості роботи з памятю. І вона в них unified
dext: 19.07.2025 01:11щоб довести вашу необізнанність в стані x86
ну х86 - я знаю дуже давно

Відправлено через 49 секунд:
dext: 19.07.2025 01:11а саме ви вказали 3W idle power як щось недосяжне для x86
так ви перевірте скільки реально споживає, може вас здивує
Extra
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.07.2025 01:43 так ви перевірте скільки реально споживає, може вас здивує
Просто зараз читаю ваші чергові нісенитниці одкровення на старенькому Toshiba Portege 18-го року на i5-8350u. І от прямо коли це пишу, споживання (судячи по індикатору на кабелі) - 5-6Вт. І це не просто якась коробка, а повноцінний комп з клавіатурою що світиться, та сяючим на 70% екранчиком. А інколи споживання падає до 3 Вт. Так, звісно, це не передова технологія, але це той самий x86, який в повному айдлі жере с екранчиком ті ж самі 3 Вт. Так що мене це, можна сказати, дивує. А вас?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Extra: 19.07.2025 03:20на старенькому Toshiba Portege 18-го року на i5-8350u
в мене теж є старий i7-6500U - постійно включений, споживає від розекти з закритою кришкою - десь 3.5 Вт
Extra: 19.07.2025 03:20І от прямо коли це пишу, споживання (судячи по індикатору на кабелі) - 5-6Вт
ключеве питання - це споживання - ви вказали від розекти до БЖ, чи після БЖ? ви розумієте різницю?
через фразу - індикатор на кабелі - я підозрюю що це після БЖ - принаймі я знаю і маю такі кабелі.
Extra: 19.07.2025 03:20Так, звісно, це не передова технологія, але це той самий x86, який в повному айдлі жере с екранчиком ті ж самі 3 Вт. Так що мене це, можна сказати, дивує. А вас?
колись з х86 - було більш чесно. І швидкодія при роботі від батареї не падала
але потім все пішло не так

ну і те що ваш 8350u як і мій 6500U - хоч вже такі старі ще досі можна на них щось робити - це виключно через те що програсу на х86 за 10 років - мало
для порівняння візьміть 10-ти річний АРМ і порівняйте прогрес з сучасним АРМ
Extra
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.07.2025 03:37 ключеве питання - це споживання - ви вказали від розекти до БЖ, чи після БЖ? ви розумієте різницю?
через фразу - індикатор на кабелі - я підозрюю що це після БЖ - принаймі я знаю і маю такі кабелі.
Ні, мені не лінь. Прям із розетки - 6-7 Вт там, де на кабелі 5-6 Вт. Так, маємо деякі втрати при перетворенні напруги від розетки, але ніякої катастрофи, все ті ж копійки (не забуваємо про екранчик і клаву, яка коли гасне, то миттю мінус 1 Вт).

Так що на отому Нюку, що вище, впевнен, така сама хрінь.

І до речі, цей ноут може працювати - якщо жере менше 18 Вт - від звичайного (не PD!) павербанка. Ваш Мак так зможе?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Extra: 19.07.2025 03:59 І до речі, цей ноут може працювати - якщо жере менше 18 Вт - від звичайного (не PD!) павербанка. Ваш Мак так зможе?
макбук ейр М1 - може працювати та заряджатись від БЖ на 5 Вт - 5В / 1А, якщо заряджатись - то цілу ніч буде, зато батарейка ще досі добре тримає

для мак міні М4 - там вхід живлення 220В. Я планую використати такий інвертор - він під Макіта батареї, в мене є збірки на 15Ан:
https://ae01.alicdn.com/kf/S18c06e4da0e ... 6d2e2Q.jpg

той інвертор трохи нечесний - бо він не генерує зміний струм, він просто піднімає напругу але зато нема втрат на перетворені
AssayMAS
Member

Повідомлення

Kashtan: 18.07.2025 21:46775 сокет простягся на три покоління оперативної пам’яті.
а толку? совместимости то не было - разные FSB = разные DDR, разве что у некоторых переходных мат плат всякое разное интересное в плане совместимости было... типо DDR3 у пня4, или М2 у 1155.
Сам на сокете А сменил мать КТ133A на VIA KT400A, а проц оставил самый днище дюрон 100МГц шины - так на 133МГц завелся. Вот это совместимость - а твои 775 матеря обратно не совместимы. У каждой свой небольшой список поддерживаемых процессоров из коробки и надо шаманские танцы с правежом биоса что бы добавить микрокоды процессоров, что вендором не положено. И не родные процы палили матеря на раз два... ибо ДО 95-120Ватт может означать точно в 65Ватт.
dext: 19.07.2025 00:24чи можна до нього підключити зовнішню відеокарту
можно но тогда все увидят твою ̶"̶а̶л̶ь̶т̶е̶р̶н̶а̶т̶и̶в̶н̶у̶ю̶ ̶о̶д̶а̶р̶ё̶н̶н̶о̶с̶т̶ь̶"̶ состоятельность

Відправлено через 12 хвилин 14 секунд:
дядя хотя бы Китайским Амперметром пользуйся на розетке
потом Амперы умножаешь на вольты в сети и получишь Ватты. До ПК 90-80% энергии дойдёт.
у меня 1155 ПК так при Ютубе больше всего жрут звуковые колонки 20-40Ватт. Вместе с ними за всё при Ютубе 92Ватта. А при стресс тесте Аида ВСЕГО 143Ватта ПК + 23Ватта монитор + 20-40Ватт колонки = 186..206Ватт .
А если в биосе перевести в зелённый режим с производительного и убрать разгон то будет ещё меньше 72Ватта. И БП у меня дешевый чифтек с 80% КПД.
А ноут твой Ватт 10 как минимум из розетки ест ибо если меньше то БП не включится. А когда от аккумов работает ноут то да может меньше 10Ватт естЪ, но явно не 3Ваттта - подсветка монитора больше съедает.

Відправлено через 9 хвилин 2 секунди:
Extra: 19.07.2025 03:59якщо жере менше 18 Вт - від звичайного (не PD!) павербанка
повербанк может оказаться волшебным на 60-80Ватт пика с всякими быстрыми зарядками.
у меня ноуты от повербанка заряжается только когда ноут выключенный и даже от самых дешевых повербанков 5Вольт 0,5-1Ампер. Но только в специально избранную отмеченную дырочку ЮСБ.
waryag
Member

Повідомлення

Afit: 18.07.2025 12:55В О Л О Д Я... АУ...🤡
Процесори з різними ядрами добре підходять до прикладу епл, в якій ОС розрахована під лічені конфігурації і під них все ретельно вилизано. Як з максимально костильною віндою, з сотнями конфігурацій, інтел розраховувала щоб це все оптимально працювало? :facepalm: Я ще на старті казав що це програшна стратегія, яка як і очікувалось принесла нові костилі. Всі ми пам'ятаємо як замість потужних ядер пріоритет віддавався на недоядра і навпаки. Причому це могло змінюватись, коли ти з повноекранного режиму виходив на робочій стіл і починались тормоза. Це суто мобільно-ноутбучна тема. Там заради автономії ще є сенс танцювати з цим. Навіщо її заперли в десктоп, я так і не зрозумів :think: Напевно щоби відмінити
А чого дивимося на епл і забуваємо про АРМ на андроїді, з купою моделей у різних конфігах від кількох чипмейкерів, на кількох версіях андроїду з кастомними оболонками від кожного виробника?
В десктоп їх заперли, щоб дешево збільшити кількість ядер і якось конкурувати з АМД. І так, перспективні єдині язра будуть розвитком саме е-ядер.

Відправлено через 22 хвилини 30 секунд:
dext: 18.07.2025 19:25Важливий, бо з появою Vulkan/DX12 задача балансування навантаження з розробників драйверів (єдина "точка відмоми") переклалася на розробників ігор (багато "точок відмови"), тож якщо розробник недосвідчений або використовує "попсові" рушії unity/unreal без кастомізації - готуйтеся до проблем навіть на топових системах
Якщо не дививитися на стародавні лінійки та кризи, у більшості процесорозалежних ігор упор йде в швидкість не одного, а мінімум 4-6 потоків. І тут "магія" епл перестає працювати.

Відправлено через 4 хвилини 43 секунди:
AssayMAS: 19.07.2025 08:43потом Амперы умножаешь на вольты в сети и получишь Ватты.
Для переменки еще косинус фи :idea: (если не лезть в дебри :rotate: )

Відправлено через 39 хвилин 35 секунд:
yuriy_dd: 19.07.2025 03:37колись з х86 - було більш чесно. І швидкодія при роботі від батареї не падала
але потім все пішло не так
В ноутах чесно не було практично ніколи. Не менший буст, так тротлінг або продаж і3 під виглядом і7, чи 4070 на стероїдах замість 4090м.

П.С. І взагалі, не розумію, чому ви вважаєте енергозберігайки у портативному режимі злом? Тим більше, що все можна гнучко настроїти.
Afit
Member

Повідомлення

waryag: 19.07.2025 09:59
Afit: 18.07.2025 12:55В О Л О Д Я... АУ...🤡
Процесори з різними ядрами добре підходять до прикладу епл, в якій ОС розрахована під лічені конфігурації і під них все ретельно вилизано. Як з максимально костильною віндою, з сотнями конфігурацій, інтел розраховувала щоб це все оптимально працювало? :facepalm: Я ще на старті казав що це програшна стратегія, яка як і очікувалось принесла нові костилі. Всі ми пам'ятаємо як замість потужних ядер пріоритет віддавався на недоядра і навпаки. Причому це могло змінюватись, коли ти з повноекранного режиму виходив на робочій стіл і починались тормоза. Це суто мобільно-ноутбучна тема. Там заради автономії ще є сенс танцювати з цим. Навіщо її заперли в десктоп, я так і не зрозумів :think: Напевно щоби відмінити
А чого дивимося на епл і забуваємо про АРМ на андроїді, з купою моделей у різних конфігах від кількох чипмейкерів, на кількох версіях андроїду з кастомними оболонками від кожного виробника?
В десктоп їх заперли, щоб дешево збільшити кількість ядер і якось конкурувати з АМД. І так, перспективні єдині язра будуть розвитком саме е-ядер.
Потому что андроид и его приложения изначально были заточены под разновидность ядер. И давайте будем честны, OS от Google гораздо расторопнее Microsoft.
waryag
Member

Повідомлення

Afit: 19.07.2025 10:10Потому что андроид и его приложения изначально были заточены под разновидность ядер.
Сомнительно. У первых ведроидов вообще было одно ядро. Позже появились двухядерные, и только через несколько лет - биглитл.
AssayMAS
Member

Повідомлення

waryag: 19.07.2025 09:59Для переменки еще косинус фи :idea: (если не лезть в дебри :rotate: )
в платёжке от облэнерго "КВт Х час" то есть "Х час" опускают и говорят столько-то Ватт, но подразумевают в час.
от ИИ
Косинус фи (cos φ) в электротехнике, также известный как коэффициент мощности, представляет собой отношение активной мощности к полной мощности в электрической цепи
от Вики
Следует отличать понятие «коэффициент мощности» от понятия «косинус фи», который равен косинусу сдвига фазы переменного тока, протекающего через нагрузку, отно ...

Нас не интересует косинус фи так как нагрузки малые, а сети мощные... .
Так что считаем как облэнерго в "Ватт Х Час" или "КилоВатт в час"

Відправлено через 5 хвилин 19 секунд:
Afit: 19.07.2025 10:10Потому что андроид и его приложения изначально были заточены под разновидность ядер.
ничё что там сами исполняемые файлы говорят на каком ядре их предпочтительней запускать, и то как его настроить.
Это потом планировщики ОС усложнились и кучу не очевилдных алгоритмов задействовали типо экономии энергии, уменьшения перегрева, ... . Там надо сильно помаяться что бы вытащит реальное быстродействие за 1 секунду, за 1 минуту и за 1 час .... ибо перегрев и недостачи энергии. То есть можно игрой в 100ФПС за 1 час смарт разрядить и он будет как печка, а на 40ФПС оно те 3+часа проработает холодный.
waryag
Member

Повідомлення

AssayMAS: 19.07.2025 10:25 в платёжке от облэнерго "КВт Х час" то есть "Х час" опускают и говорят столько-то Ватт, но подразумевают в час.
У меня ничего не опускают, все в кВт*ч. И у вас вряд ли по-другому.
AssayMAS: 19.07.2025 10:25Косинус фи (cos φ) в электротехнике, также известный как коэффициент мощности, представляет собой отношение активной мощности к полной мощности в электрической цепи
от Вики
Следует отличать понятие «коэффициент мощности» от понятия «косинус фи», который равен косинусу сдвига фазы переменного тока, протекающего через нагрузку, отно ...
Ну я же написал
waryag: 19.07.2025 09:59(если не лезть в дебри :rotate: )
AssayMAS: 19.07.2025 10:25 Нас не интересует косинус фи так как нагрузки малые, а сети мощные... .
При чем тут мощность? Тут вопрос в характере нагрузки. Им можно пренебречь при активной нагрузке, но что-то я сомневаюсь, что у вас дома работают только обогреватели и лампы накаливания.
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.07.2025 01:43 ще раз - я казав при простої - споживання від розетки, ви не сказали скільки він у вас споживає. Я використовую щось таке щоб дивитись:
https://cdn.27.ua/sc--media--prod/defau ... f44763.jpg

Внутрішнім давачам - я не довіряю, і вони не показують все споживання
- я надав скрін і навіть виділив відповідний сенсор
- не-довіряти внутрішнім сенсорам не маю причин, маю DC ЛБЖ, покази якого +/- збігаються, порахувати "від розетки" - множите на 1.5 (це в найгіршому випадку для низького навантаження) і ніяких проблем
- подібні побутові вимирівачі "від розетки" дуже неточні на малих навантаженнях

Маю також старий NUC8 з приблизно таким самим споживанням, який працював годинами підчас ще перших блекаутів, тож низьке споживання без навантаження то ніяка не унікальна фішка яблука, і ніколи нею не була
yuriy_dd: 19.07.2025 01:43ви ж написали через TB
Який через? Всередину:
- NUC13 Pro (Tall) можна встановити 15(!)мм 2.5" SATA HDD/SSD
- замінити M.2 2240 радіомодуль на будь-що, напевно можна M.2 SATA
- і ще залишаться M.2 2280 NVMe + 2240 M.2 SATA
yuriy_dd: 19.07.2025 01:43 на Епл - память не просто так розпаяна, за рахунок такого рішення - Епл досягає високої швидкості роботи з памятю. І вона в них unified
В NUC теж unified, і завжди можна її проапгрейдити, зекономивши на початку, що на мак технічно неможливо
yuriy_dd: 19.07.2025 01:43 ну х86 - я знаю дуже давно

так ви перевірте скільки реально споживає, може вас здивує
Я результати вже наводив, плюс маю ДБЖ (не один) з відповідними сенсорами + можу дивитись телеметрію безпосередньо BMS АКБ по BT
Востаннє редагувалось 19.07.2025 11:56 користувачем dext, всього редагувалось 2 разів.
Scoffer
Member

Повідомлення

Та от нічого подібного. Перші років так з 5 бігліттли на відроїді ловили такі глюки що куди там тій вінді. Проги тупо падали, іноді разом з ОС.
Nuclear World
Member

Повідомлення

Earanak: 18.07.2025 14:48
Nuclear World: 18.07.2025 14:40 Даже меня являющегося только интелофаном последние более 10 лет, интел полностью разочаровала, не выходит ничего стоящего и интересного последние годы. По сути владельцам 13го поколения не на на что вообще менять текущую платформу в рамках Интела. Думаю будущие поколения интела тоже можно пропустить будет, как и текущее 2хх ультра или как оно там называется. Стал посматривать в сторону 9800Х3Д на будущий апгрейд.
Ну если чисто для игрушек, я пересел с 13900KF DDR4 на 9950X3D DDR5 и по сути почувствовал разницу весомую только в одной игре с эмулятором (SPT-AKI), все остальное что я там намерял, как то не чувствуется. Каличные игры с убогой оптимизацией как фризили так и фризят. Где были просадки ощутимые так и остались. Конечно оно в целом то получше стало, но это "получше" я как то вижу на счетчике FPS но не ощущаю без него, видимо это нужно быть доморощенным киберспортсменом чувствительным к этому и с монитором повыше чем 165гц у меня. Или играть исключительно в игры которые получают наибольший прирост, типа Hogwarts Legacy, намерял приличный прирост а сама игра мне не интереса вот )) В общем, боюсь прибавка от перехода с 13700K DDR5 на 9800X3D DDR5 может выйти с неоднозначными и неравномерными впечатлениями. Думаю во многом это зависит от игр, чувства отзывчивости/равномерности фреймтайма и тд. Я видимо толерантен к этому всему :think:
Вроде как на ютубе в тестах там был внушительный прирост ? Забыл сказать, меня интересует FullHD и макс фпс в ААА на стабильном уровне 120-144. Но если даже на фхд прирост незначительный или в единичных проектах, то смысла особого для меня нету. Заметил, что в 4к или 2к обычно прирост не так сильно ощущается, как на фхд по фпс. То есть для меня важен упор на фхд с дальнейшей перспективой 2к. Правда при текущей стоимости 9800Х3Д плюс замена платы, доплата будет ощутимая при апгрейде.
Відповісти