Intel повернеться до єдиних універсальних ядер у майбутніх процесорах

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Nekros
Member

Повідомлення

Volodya811: 18.07.2025 15:14 Неправильно! У Інтела буде три вида ядер: 1. Потужні. 2. Збалансовані. 3. Енергоефективні.
А ще 8 декодерів, вони к якому типу відносяться? :gigi:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Capz: 18.07.2025 11:53мне как покупателю выгодна конкуренция с несколькими сильными чипмейкерами, а не стагнация с одним монополистом
у світі х86 - конкуренції нема за визначенням - є 2 виробники які звязані між собою крос-ліцензіями

якби не прийшов Епл з М процами - то прогрес за остані 4 роки - був би мінімальним

лише у світі АРМ - є конкуренція, і відносно легко можуть зайти нові виробники - як Сяомі недавно
1234waltz
Member

Повідомлення

Ghody: 18.07.2025 13:04 Концепция с 2-4 малыми ядрами для нужд винды и браузера с мизерным потреблением была неплохой, но как их стали пихать по 8+ штук это стало бредом
Проблема цієї концепції на десктопі в тому, що складні "робочі" веб-додатки в браузері легко по 2 ГБ оперативи зжирають і процесор грузять відчутно. Не кажучи вже про специфіку самої Шиндоушс.
Наприклад:
1. linux-based дистрибутиви будуть качати та ставити оновлення тоді, коли ти це дозволиш (воно доволі примітивно, але налаштовується з коробки в усьому мейнстрімі).
2. Android/iOS - коли пристрій на зарядці і користувач не тицяє в нього пальцем.
3. Шиндоуш - тоді коли захоче сама, попутно вмикаючи якись скан вашого SSD, діагностику, відправку та телеметрію - прямо посеред робочого процесу. А в найближчий час до цього додаватиметься фоновий Copilot скан всіх дій, який буде ще й грузити NPU, жеручи оперативку та підвищуючи накладні втрати продуктивності.
Volodya811: 18.07.2025 15:14 Мій восьмиядерний і9 11900 на рівні 5800 Х3Д.
Good joke ;)
Nekros
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 18.07.2025 15:39 якби не прийшов Епл з М процами - то прогрес за остані 4 роки - був би мінімальним
Volodya811 з тобою не згоден. Інтел х86 це перший ешелон. В арм навіть декодерів немає :gigi:
Lorichic
Member

Повідомлення

Sashkotem
Процессоры только так и надо тестировать в мультиплеере, без упора в гпу, играй как хочешь, хоть в 8к, если твоя выварка справляется
Volodya811: 18.07.2025 15:33В 1080р різниці немає.
Ему бы осилить простой 5800x
спойлер
1234waltz
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 18.07.2025 15:39 у світі х86 - конкуренції нема за визначенням - є 2 виробники які звязані між собою крос-ліцензіями

якби не прийшов Епл з М процами - то прогрес за остані 4 роки - був би мінімальним

лише у світі АРМ - є конкуренція, і відносно легко можуть зайти нові виробники - як Сяомі недавно
Це все добре, але Епл як не впливав, так і не впливає на "мєждусобойчік" Інтел-АМД. Просто раніше яблочники були додатковим ринком збуту для Інтела.
Десктопний Windows on ARM існує з часів Windows 8 та викату першого мертвонародженого Сьорфейса, так і зараз та рівні стат-похибки з Квалкомовськими "Елітами". Лінукс-мірок з ARM на десктопі існує приблизко як ентузіасти, що юзають дохлий та непрогресивний по залізу Распбері за подвійним призначенням. Гугло-мірок - Гугл сам не знає куди рухатись зі своєю ХромОС, і на яке залізо його тулити. Роки два вже зливають його в єдину базу з Андройдом, а воз і нині там.
Тож найближчі роки АРМ з амд64 як сиділи в різних пісочницях, так і будуть (хіба що в самих процесорах АМД з часів Кавері є "службове" АРМ ядро ТрастЗон).
dext
Member

Повідомлення

l-m: 18.07.2025 15:28 Гарний жарт, навіть не знаю що з ним робити.
Власні результати як докази я тут неодноразово наводив, тож напевно переходити до наступної стадії
VladimirV
Member

Повідомлення

Lorichic
Я даже продивився. Ага там такий 300, що тільки м'ясо на відкритій місцевості зразу 220 і просадки нижче. А ця рвань з фпс вона взагалі не заважає грати? Бо я не пробував. Ну коли в тебе розльоти +-100 фпс на фреймтайму.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

проблема х86 - це енерго-ефективність

я вважаю що її вирішити не можливо в принципі - бо складні команди, які проц мусить розбивати на простіші в процесі виконання, постійно

саме тому - дуже мінімальне зростання одно-потокової швидкодії, дрібні оптимізації, глобально нічого зробити не можуть, не тому що тупі, а тому що не можуть
там навіть команди різної довжини, їх в паралель навіть проблема декоднути

я би радив Інтел та АМД - переходити на АРМ, а всім іншим хто пише софт - готуватись до повної міграції на АРМ
Lorichic
Member

Повідомлення

VladimirV: 18.07.2025 15:48Я даже продивився. Ага там такий 300, що тільки м'ясо на відкритій місцевості зразу 220 і просадки нижче.
Я ж так не играю, это тест процессора, всё, летом ставил лок на 200фпс, чтоб меньше грелось и время кадра ровнее
yuriy_dd
Member

Повідомлення

1234waltz: 18.07.2025 15:46Десктопний Windows on ARM існує з часів Windows 8 та викату першого мертвонародженого Сьорфейса, так і зараз та рівні стат-похибки з Квалкомовськими "Елітами"
Епл довела індустрії що АРМ може конкурувати в десктопі, зараз одно-потік М4 перевищує на 50% все що є, і х86 не наздожене ніколи

індустрія повірила, Квалком вклались в проц (попутно купили Нувію), Майкрософт дуже вкладається в софт, всі виробники ноутів включились в виробництво
Раніше - ніколи не заявлявся проц на АРМ для Віндовс - що він на рівні або навіть скоріше ніж аналоги х86
Зараз - є проблема і з процом і з софтом
Але проц - це по суті перша версія, скоро буде друга. Також будуть рішення від інших виробників (Нвідіа, МТК, може ще хтось)
Софт - теж вирішиться
Будуть також міні-пк - вони будуть дешевші за аналоги на х86 - бо проци АРМ дешевші у виробництві, і споживають менше
l-m
Member

Повідомлення

dext: 18.07.2025 15:48
l-m: 18.07.2025 15:28 Гарний жарт, навіть не знаю що з ним робити.
Власні результати як докази я тут неодноразово наводив, тож напевно переходити до наступної стадії
Не бачив, і не цікаво, тому що не маю часу й натхнення шукати чиїсь результати налаштованого Zen4 Delid + Custom Loop (Direct Die + Contact Plate Mod).
А так-то ефективність RaptorLake вражає:
спойлер
Efficiency 7-Zip Compression.png
MaKCuMyC
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 18.07.2025 15:52там навіть команди різної довжини, їх в паралель навіть проблема декоднути
yuriy_dd: 18.07.2025 15:52я би радив Інтел та АМД - переходити на АРМ
ти хоча б відкрив вікі і прочитав що означає ARM, а потім якої складності там є команди.
1234waltz
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 18.07.2025 15:57 індустрія повірила, Квалком вклались в проц (попутно купили Нувію), Майкрософт дуже вкладається в софт, всі виробники ноутів включились в виробництво
Квалком купувала Нувію для випуску серверних процесорів, але їх клієнти не змогли конкурувати з Амазонівськими інстансами на Гравітонах (який тупо задемпінгував ринок), на чому серверний підрозділ і загнувся. Більшість косяків Елітів та їх доволі сильна мульти-кор продуктивність звідти і ростут (не викидувати ж).
yuriy_dd: 18.07.2025 15:57 Раніше - ніколи не заявлявся проц на АРМ для Віндовс - що він на рівні або навіть скоріше ніж аналоги х86
Перший Surface вийшов в 2012 році на першому (на той момент) 4 ядерному АРМ проці Nvidia Tegra 3, який був флагманським рішенням. Мав мультітачч дисплей з Горілла Гласс склом, файну автономність, вагу менше кілограма та пару камер. В нього не було проблем з продуктивністю - на нього просто не було софта окрім браузера та мс офіса, буквально. МС як косячила з екосистемою, так і косячить. Випуск через пів року після релізу ноутбуків першого ДевКіта (по неадекватній ціні) від Квалком балів також не додало. Ну не хочуть і не можуть МС та Квалки робити нормально, як це робить Еплл - випускати девкіти массово за рік до релізу, робити підтримку розробників, сапорт, документацію нормальну.
yuriy_dd: 18.07.2025 15:57 Будуть також міні-пк - вони будуть дешевші за аналоги на х86 - бо проци АРМ дешевші у виробництві, і споживають менше
1. міні-пк на АРМ багато років є і мало кому потрібні за межами бомж-сегменту.
2. Монструозній чипи Apple Silicon дуууже дорогі у виробництві та страшенно складні. x86_amd64 мають кратно менший транзисторний бюджет та значно простіші та дешевші.

Для порівняння:
The Apple M1 chip contains 16 billion transistors.
The Ryzen 7 5800H and 5800G have 10.7 billion.

The base M4 chip contains 28 billion transistors.
The AMD Ryzen 9 7950X, a high-end desktop processor, contains 13.14 billion transistors, according to TechPowerUp
dext
Member

Повідомлення

l-m: 18.07.2025 16:02 Не бачив, і не цікаво, тому що не маю часу й натхнення шукати чиїсь результати налаштованого Zen4 Delid + Custom Loop (Direct Die + Contact Plate Mod).
Я наводив результати тоді ще не модифікованого 13900k з NH-D15, але без дурних авто-налаштувань, ну і загалом дивна логіка ігнорувати докази того, що вам не подобається
l-m: 18.07.2025 16:02 А так-то ефективність RaptorLake вражає:
Це по-перше не ваші заміри, по-друге то ті самі дурні авто-налаштування, які об'єктивно в АМД з коробки кращі, бо якщо робити кастомні налаштування то все докорінним чином змінюється (не на користь Zen4)

Я тут неодноразово пропонував власникам топових Zen4 помірятить "енергоефективністю" - жодного за 2+ роки не знайшлося :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

MaKCuMyC: 18.07.2025 16:13ти хоча б відкрив вікі і прочитав що означає ARM, а потім якої складності там є команди.
на АРМ команди сильно простіші ніж х86
1234waltz: 18.07.2025 16:19МС як косячила з екосистемою, так і косячить
виправляться
1234waltz: 18.07.2025 16:19 1. міні-пк на АРМ багато років є і мало кому потрібні за межами бомж-сегменту.
я не зустрічав з швидкими ядрами
1234waltz: 18.07.2025 16:192. Монструозній чипи Apple Silicon дуууже дорогі у виробництві та страшенно складні
а яким чином Епл пихає ці дорогі проци в дешеві мак міні чи айпади?

Відправлено через 1 хвилину 12 секунд:
dext: 18.07.2025 16:26 Я тут неодноразово пропонував власникам топових Zen4 помірятить "енергоефективністю" - жодного за 2+ роки не знайшлося :rotate:
а помірятить "енергоефективністю" з АРМ? М4
Lorichic
Member

Повідомлення

dext: 18.07.2025 16:26Я тут неодноразово пропонував власникам топових Zen4 помірятить "енергоефективністю" - жодного за 2+ роки не знайшлося
Половина дела от удачности экземпляра зависит, и от хорошей платы
https://ibb.co/H4ZDYVw
Скрин не мой если что
Вспомнил, обсуждали
viewtopic.php?p=3760417#p3760417
Вопрос закрыт
Востаннє редагувалось 18.07.2025 16:46 користувачем Lorichic, всього редагувалось 1 раз.
Volodya811
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 18.07.2025 15:57
1234waltz: 18.07.2025 15:46Десктопний Windows on ARM існує з часів Windows 8 та викату першого мертвонародженого Сьорфейса, так і зараз та рівні стат-похибки з Квалкомовськими "Елітами"
Епл довела індустрії що АРМ може конкурувати в десктопі, зараз одно-потік М4 перевищує на 50% все що є, і х86 не наздожене ніколи
Скиньте тести. Цікаво подивитися, як процесори Ейпл в однопоточній продуктивності на 50% перевершують процесори Х86.
П.С. Перевага у Ейпл є, але явно не 50%. І у Ейпла до цього часу немає повноцінного аналогу AVX-інструкцій. Тому, про щось серйозне говорити про Ейпл - не варто. Навіть, про ігри.
Nekros
Member

Повідомлення

Ох зараз буде легендарна битва :gigi:
Ghody
Member

Повідомлення

1234waltz: 18.07.2025 15:39
Ghody: 18.07.2025 13:04 Концепция с 2-4 малыми ядрами для нужд винды и браузера с мизерным потреблением была неплохой, но как их стали пихать по 8+ штук это стало бредом
Проблема цієї концепції на десктопі в тому, що складні "робочі" веб-додатки в браузері легко по 2 ГБ оперативи зжирають і процесор грузять відчутно. Не кажучи вже про специфіку самої Шиндоушс.
концепт хороший - реализация в виде винды гoвнo
Відповісти